4/12/17

Hyvä kiertämään jouluna: helppoja tapoja auttaa ja ilahduttaa

13 124

Sovimme tänä vuonna perheeni kanssa, että lahjoja annetaan tällä kertaa vain lapsille. Perhepiirissä on yksi pienokainen, jonka iloa ja joulutunnelmaa on ihana seurata vierestä, mutta me aikuiset koimme, ettemme tarvitse kaiken yltäkylläisyyden keskellä uutta materiaa – yhdessäolo, hyvä ruoka ja lautapelit riittävät lämpimän joulufiiliksen luomiseen.

Tiedän, että moni ei ole yhtä onnekas, vaan niin maailmalla kuin tässä ihan lähellä Suomessa ja kotikaupungissakin on paljon ihmisiä, joilla ei oikeasti ole mahdollisuutta ostaa joululahjoja tai sallia edes yhtenä päivänä vuodessa itselleen tai perheelleen mitään ylellisyyttä. Siksi käytän lahjabudjetin mieluummin hyväntekeväisyyteen ja annan joko konkreettisia tai aineettomia lahjoja heille, joille yksikin lahja voi olla joulumielen pelastus. Ajattelen, että ihan jokainen ansaitsisi edes jouluna syödä hyvin sekä saada jonkun pienen ilahduttavan joulumuistamisen, vaikka arjessa talous olisikin jatkuvasti tiukilla.

Minulla on ollut monena vuonna tapana lahjoittaa paketteja Joulupuu-keräykseen, jonka kautta kerätään lahjoja sellaisille lapsille, jotka eivät välttämättä muuten saisi aattona mitään. On ilo huomata, että nykyään on niin monenlaisia mahdollisuuksia auttaa ja muistaa tuntemattomia kanssaihmisiä etenkin näin joulun alla.

Koska joulu on antamisen ja hyvien tekojen aikaa, niin kokosin tähän juttuun joitakin tapoja laittaa hyvä kiertämään tässä joulun alla. Useille meistä yhden tai muutaman pienen paketin lahjoittaminen jollekin joulun iloa kaipaavalle ei ole rahallisesti iso panostus, mutta saattaa olla tälle koko joulun kohokohta ja ainoa ilon pilkahdus. Toisaalta lähimmäisen auttaminen ei aina edes vaadi rahallista panostusta ja tapoja tehdä hyvää on monenlaisia.

Toivon siis lämpimästi, että kaikki innostuisivat mukaan tekemään hyvää joulun hengessä. Muistathan, että myös työpaikkaa voi rohkaista osallistumaan ja ottamaan osaa jouluisaan hyväntekeväisyyteen. :)

tauko1
JOULUPUU-KERÄYS

Joulupuu-keräys on käynnissä ympäri Suomen ja sen avulla tarjotaan mahdollisuus antaa joululahjoja sellaisille lapsille, jotka saattaisivat muuten jäädä kokonaan ilman paketteja. Kannattaa siis kurkata Joulupuun nettisivuilta ohjeet sekä oman lähiseudun keräyspisteet. Helsingissä keräyksen järjestää Keskuspuiston Nuorkauppakamari ja lahjat annetaan Helsingin lastensuojelun piirissä oleville lapsille eli esimerkiksi lastenkodeissa tai sijaiskodeissa asuville tai vähävaraisten perheiden lapsille. Pelkästään Helsingissä tällaisia lapsia on peräti 10 000. Keräyksen tarkemmat ohjeet lahjoituksia varten voi tsekata Joulupuun nettisivuilta. Helsingissä lahjoja kerätään Forum-kauppakeskuksessa 14.-17.12.2017 ja ohjeet lahjojen sisältöä ja toimitusta varten löydät täältä.

tauko1
JOULUAPUA

Joskus yhteisöllisyys saa aikaan upeita asioita. Jouluapua-projekti sai alkunsa Facebookista, kun Heidi Miettinen sai ajatuksen, että haluaisi auttaa vähävaraisia ja hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä joulun kunniaksi. Muutamassa vuodessa projektista on kasvanut suuri ja hyvin organisoitu hyväntekeväisyystempaus, jolla autetaan valtavan monia ihmisiä ympäri Suomen.

Avun tarvitsijaksi ja tarjoajaksi voi ilmoittautua kuka vain. Avun tarjoaja voi itse etsiä kartalta jonkun lähellä olevan perheen tai ihmisen, jota haluaa tukea. Yleensä avunpyynnöissä jo kerrotaan, millaista apua joulun järjestämisessä kaivattaisiin: jouluruokaa, lahjoja tai mitä nyt kukin sattuu tarvitsemaan.

Hyvää tässä projektissa on se, että apua pystytään järjestämään myös sellaisille ihmisille ja perheille, jotka ovat tukalassa tilanteessa vaikkapa vain tilapäisesti esimerkiksi sairastumisen, työttömyyden tai jonkun muun syyn takia, eivätkä tästä syystä ole muiden auttamisverkostojen piirissä. Lisätietoa Jouluapua-projektin kautta lahjoittamisesta löydät nettisivuilta, missä pääsee myös selaamaan kartalta avun tarvitsijoita toiveineen.

tauko1
PELASTAKAA LAPSET RY:N JOULUKERÄYS

Pelastakaa Lapset ry:n kautta on mahdollista auttaa lapsia ympäri vuoden niin Suomessa kuin maailmallakin, mutta järjestö organisoi nyt joulun alla ihan erikseen joulukeräyksen, jonka avulla halutaan auttaa erityisesti täällä kotimaassa eläviä vähävaraisten perheiden lapsia. Suomessa elää yli 100 000 lasta köyhissä perheissä ja joululahjoitusten avulla Pelastakaa Lapset ry esimerkiksi maksaa lasten harrastusmaksuja ja hankkii nuorille oppikirjoja lukion tai ammattiopintojen ajaksi. Katso järjestön nettisivuilta lisätietoja, kuinka voit osallistua.

tauko1
JOULUKUKKIA SENIORILLE

Joulu on yksinäistä aikaa monelle vanhukselle ja Home Instead Seniorihoiva järjestää jouluiloa yksinäisille vanhuksille jouluisten kukkalahjojen muodossa. Tempaus järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa ja vuosien varrella vanhuksille on lahjoitettu keräyksen kautta kymmeniä tuhansia joulukukkayllätyksiä. Monelle vanhukselle joulukukka tuntemattomalta voi olla joulun huippuhetki, kodin piristys ja harvinainen kontakti toiseen ihmiseen. Kampanjassa ovat mukana Home Instead Seniorihoivan kanssa yhteistyössä kaupunkien kotihoidot, vanhuspalvelut ja järjestöt Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Tampereella. Yhteistyötaho ovat valinneet kukkalähetysten saajiksi yksinäisiä ja vähävaraisia vanhuksia, joille on erityisesti iloa siitä, että joku muistaa.

Kampanja on käynnissä 13.11.-17.12.2017 ja siihen voi osallistua ostamalla lahjoituskukan kampanjaan osallistuvasta kukkaliikkeestä. Kukan voi valita oman mieltymyksen mukaan, mutta hyasintteja ja leikkokukkia kannattaa välttää mahdollisten allergioiden vuoksi. Lahjan antaja voi kirjoittaa korttiin oman tervehdyksensä, joka tuo saajalle tärkeän tunteen siitä, että joku ajattelee juuri häntä, vaikka sekä lahjoittajat että vastaanottajat pysyvätkin prosessissa anonyymeina. Lisätietoa löydät projektin nettisivuilta.

tauko1
PELASTUSARMEIJAN JOULUPATA

Pelastusarmeijan joulupata on rakastettu klassikko ja sen kautta voi tehdä niin raha- kuin tavaralahjoituksiakin. Katujen varsilta tuttujen joulupatojen ohella Pelastusarmeija ottaa vastaan myös rahalahjoituksia virtuaalisesti, joten lahjoituksen voi tehdä helposti nettisivujen kautta. Keräyksellä autetaan muun muassa vähäosaisia lapsiperheitä, työttömiä ja työkyvyttömiä, ruoka-apua tarvitsevia opiskelijoita, pienituloisia eläkeläisiä ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja nuoria.

tauko1
PUNAISEN RISTIN HYVÄ JOULUMIELI -KERÄYS

Punaisen Ristin organisoima Hyvä joulumieli -keräys hankkii keräysvaroilla vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja, joilla he voivat ostaa ruokaa joulupöytään. Viime vuonna ruokalahjakortteja jaettiin 30 000 vähävaraiselle lapsiperheelle. Tähän keräykseen voi osallistua niin yrityksenä kuin yksityshenkilönäkin ja mukana keräyksen järjestämisessä ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen Aamu-tv:n Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa.

tauko1
BROTHER CHRISTMAS

Valtakunnan virallinen hyväntekijä Brother Christmas auttaa tarvitsevia vuoden ympäri, mutta kuten nimikin kertoo, asia on ajankohtainen myös jouluna. Brother Christmasin kautta voi lahjoittaa vähäosaisempien hyväksi aikaansa, palveluita, lahjakortteja tai tavaraa tai osallistua ihan vain tekemällä projektille rahalahjoituksen. Löydät nettisivuilta ohjeet, miten osallistua yksityishenkilönä tai yrityksenä.

tauko1
OPERAATIO JOULUN LAPSI

Maailmalla moni lapsi on vieläkin paljon heikommassa asemassa kuin Suomessa, myös jouluna. Operaatio Joulun Lapsi vie iloa ja toivoa Euroopan köyhimmille lapsille kenkälaatikoihin pakatuilla joululahjoilla. Lahjoitusvaroilla valmistetaan lahjoja, katetaan pakettien kuljetus- sekä muut kustannukset.

tauko1
TYTÖT TURVAAN -JOULUKAMPANJA

Solidaarisuus-järjestön järjestämän Silpomaton-projektin joulukampanja muistuttelee läpi vuoden ajankohtaisesta aiheesta erityisesti nyt joulun aikaan, sillä tänäkin jouluna moni tyttö on vaarassa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Suuri osa silpomisista nimittäin tehdään juuri lomien aikaan. Voisiko olla tärkeämpää lahjaa kuin auttaa näitä nuoria tyttöjä turvaan. Jos haluat lukea lisää, olen kirjoittanut Silpomaton-kampanjan tekemästä tärkeästä työstä viime syksynä.

tauko1
WWF:N JOULUTERVEHDYKSET

Jos haluat tehdä joulun kunniaksi jotain luonnon hyväksi, WWF:n joulutervehdys on paitsi helppo, nopea ja ympäristöystävällinen tapa muistaa jouluna ystäviä, myös tapa suojella samalla pohjoista luontoa. Auttamisen kohteeksi voi valita naalin, jääkarhun tai saimaannorpan ja vastineeksi lahjoituksesta saa sähköpostimuodossa olevia joulukortteja, joilla voi ilahduttaa ystäviä ja tuttavia sähköpostilla tai somessa.

tauko1
MUITA TAPOJA AUTTAA JOULUNA

Tietenkin myös kaikki muutkin kuin tässä jutussa mainitut hyväntekeväisyysjärjestöt, jotka toimivat ympäri vuoden, tekevät hyvää myös jouluna eli milloin tahansa on hyvä hetki lahjoittaa.

Osa näistä konkreettisemmista kotimaan keräysprojekteista on ihan logistisista syistä voimassa vain tietyn aikaa, mutta on hyvä muistaa, että vaikka lahjakeräys ehtisi aikataulusyistä mennä ohi, niin lähimmäisiä voi toki ilahduttaa järjestöjen ja muiden organisoimien keräysten lisäksi ihan omatoimisestikin ja ilman välikäsiä. Pienikin teko voi olla toiselle todella tärkeä juttu tai iso apu.

♥ Yllätä naapuriasunnon yksinäinen vanhus pienellä joululahjalla. Se voi olla vaikkapa vain joulukukka tai itseleivottuja joululeivonnaisia.

♥ Sytytä kynttilä tyhjälle haudalle tai tarjoudu viemään kynttilä esimerkiksi jonkun huonosti liikkumaan pääsevän vanhuksen puolesta läheisen haudalle.

♥ Maailmalla on joissakin paikoissa ollut tapana, että esimerkiksi kahvilassa asioidessaan voi maksaa kahvin halutessaan myös kodittomalle tai vähävaraiselle jo valmiiksi. Samaa ideaa voi soveltaa myös Suomessa: maksa ravintolan tai kahvilan kassalla vähän ekstraa ja tarjoa yllätyksenä ilmainen ateria tai kahvi jollekulle myöhemmin saapuvalle.

♥ Lähde yksinäiselle vanhukselle seuraksi esimerkiksi kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen kirkkoon.

♥ Vieraile vanhainkodissa jouluna, vaikka siellä ei omia läheisiä olisikaan. Moni vanhus joutuu viettämään jouluaaton ihan yksin. Voit tiedustella paikallisista vanhainkodeista, sopisiko jouluna tulla piipahtamaan.

♥ Lahjoita kodittomalle vaikkapa lämpimät hansikkaat ja pipo. Täältä voi kurkata muita tapoja auttaa asunnotonta.

♥ Tee vanhuksen puolesta lumityöt tai puhdista yllätyksenä naapurin auto lumesta ja jäästä aamutuimaan.

♥ Tarjoudu joulupukiksi vähävaraiselle perheelle ilmaiseksi. Joulupukkien palkkiot ovat yllättävän kalliita eikä kaikilta löydy lähipiiristä sopivaa henkilöä tehtävään. Somen välityksellä voi löytää avun tarpeessa olevan perheen, vaikkei lähipiirissä sellaista olisikaan.

♥ Joulu on monelle yksinäiselle raskasta aikaa, jos lähiomaisia ei ole tai ympärillä ei ole ketään, jonka kanssa pyhiä viettää. Kutsu yksinäinen mukaan viettämään joulua porukalla.

Kommenttiboksin puolella voi vinkkailla muistakin jouluisista tavoista tehdä hyvää lähellä ja kauempana. :)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Pertti

  haluaisin lisätä tuohon listaan: Apuna Ry Avustus. Jonka Jouluperhe kampanjan ansiosta jokainen voi jakaa omaa hyvää joulumieltää muille, kuten muidenkin avustusjärjestöjen kautta. Joulu on hyvän tahdon, ja rauhallisen mielen aikaa, ja toivottavasti jokainen joka pystyy laittaa sitä jakoon muillekkin. Pienelläkin panostuksella tuo, niin itselle, kuin erityisesti avun saajalle hyvän joulu mielen. Nyt kaikki siis laittamaan omien resussien mukaan, hyvä kiertoon. Eikä se tosiaan välttämättä vaadi rahaa, vaan voi antaa oma aikaa, apua sitä tarvitsevalle.

  Paras lahja on se annettu lahja.

 • Milla

  Minä taas jäin kaipaamaan listalta eläinten auttamista. Esimerkiksi Animalialla on suuri valikoima eri hintaisia ja eri tarkoituksiin kohdennettuja aineettomia lahjoja, joista osan tuotoilla tuetaan myös eläinsuojelukeskus Tuulispäätä. Omaa eläinystävää lahjoilla tai herkuilla helliessä moni unohtaa, miten huono asema eläimellä suomalaisessakin yhteiskunnassa on.

  Minun on tosin pakko tunnustaa, että nautin kyllä lahjanantoperinteestä valtavasti niin lahjansaajana kuin -antajanakin. Silti mielestäni ihan tavallisillakin lahjoilla voi tehdä hyvää, ja itsekin näen paljon vaivaa keksiäkseni läheisilleni sellaiset lahjat, joiden uskon ilahduttavan ja hyödyttävän heitä aidosti ja pitkään. Isääni minulla on ollut tapana muistaa aineettomalla lahjalla, koska hän on pyytänyt, ettei saisi mitään tavaraa. Myös itselleni voi olla oikeasti valtava ilo saada jouluna jotakin sellaista, minkä hankkiminen on todellisesta tarpeesta huolimatta rahan tai ajan puutteen vuoksi jäänyt odottamaan. Jos mitään varsinaisia tarpeita ei ole, lähipiiriähän voi ilahduttaa tavaroiden sijaan vaikka lupauksella lenkkiseurasta tai kutsulla kylään syömään tai katsomaan leffaa.

  Tietysti allekirjoitan sen, että muiden auttaminen oman elämäntilanteen asettamissa rajoissa on tavattoman tärkeää, niin jouluna kuin ympäri vuodenkin!

  • Kiitos hyvästä vinkistä! Ihan kaikkia maailman avustuskohteitahan minun on aivan mahdoton tähän listata tai edes muistaakaan, mutta siksipä toivoinkin, että täällä kommenttiboksissa voisi mielihyvin täydentää, jos jokin muu hyvä kohde tulee mieleen. Tosin luonnonvaraisia eläimiä tuossa olikin huomioitu WWF:n kautta.

   Ja kyllähän lahjaperinteestä saa iloita eikä juttuni millään tavalla ollut tarkoitus arvottaa sitä, millaisia perinteitä kukakin haluaa omassa lähipiirissään toteuttaa. Meidän perheessämme tehtiin tänä vuonna tällainen päätös ja itse olen siitä rehellisesti sanottuna helpottunut, sillä joulunalusaika on itselleni töiden kannalta yksi vuoden kiireisimpiä ajanjaksoja. On ihana antaa lahjoja, mutta mieluummin annan niitä vaikka ihan muuten vain silloin, kun oikeasti löydän jotain läheiselle mieluisaa ja sopivaa kuin yritän hiki hatussa ennen joulua metsästää jotakin sopivaa. Lahjojen antaminen on kivaa, mutta vaikka teimmekin tänä vuonna tällaisen päätöksen, ei se tarkoita, että arvostaisimme toisiamme tai lahjojen antamisen ja saamisen iloa yhtään vähempää. Meidän perheellemme vain sopi tällä kertaa paremmin tällainen linjaus. Kukaan meistä ei varsinaisesti vain koe juuri nyt tarvitsevansa mitään ja läheisen ilahduttamiseen lahjalla ei onneksi joulua välttämättä tarvita.

   Aineettomat lahjat ja lupaukset läsnäolosta ovat luonnollisesti kivoja vaihtoehtoja myös. Jokaisella perheellä on omanlaisensa traditiot ja meillä kaikki ottivat tämän ”lahjattoman” joulun hyvillä mielin vastaan. Kellään meistä ei nyt tällä hetkellä ole mitään sellaisia materiaalisia toiveita, joita ei itse pystyisi tarvittaessa hankkimaan, joten päätimme, että sen lahjashown ja turhan joulua edeltävän kaupoissa säntäilyn sijaan keskitymme tänä vuonna siihen yhdessäoloon, joka kuuluu perheemme jouluun ja elämään ilman erikseen jouluna lahjapakettiin käärittyjä lupauksiakin. :)

   • Milla

    Ymmärrän hyvin ajatuksenne! Ehkä muotoilin oman kommenttini vähän huonosti, mutta en tarkoittanut, että erilaisia joulunviettotapoja pitäisi jotenkin arvottaa tai että sinä olisit niin tehnyt. Tuosta joulunajan hysteeristestä kaupoissa säntäilystä tuli mieleen, että itse oikeastaan hankinkin lahjoja läheisille aina silloin kun satun löytämään jotakin sopivaa. Ne jäävät sitten odottamaan hyvää hetkeä, yleensä joulua tai syntymäpäivää, jos en halua ilahduttaa muuten vain saman tien. :) Ostamisessa ja kuluttamisessa pelkän rahan käyttämisen ja materian keräämisen vuoksi ei tietenkään ole kauheasti mieltä, ja lahjanantojuhlien alla kaupungilla kulkiessaan kyllä huomaa, että paljon liikkuu sellaistakin tavaraa, jota on vaikea kuvitella kenenkään oikeasti elämäänsä tarvitsevan. On mahtavaa, että sen vastapainoksi kuitenkin lisääntyy myös ihmisten halu toimia ekologiselta ja eettiseltä kannalta kestävästi.

    • Olen itse joskus kyennyt siihen, että pitkin vuotta katselin jo potentiaalisia lahjaideoita läheisille ja joulun tai synttäreiden koittaessa ei tarvinnut stressata lahjoista lainkaan. Jotenkin vain tuntuu, että meillä kaikilla on niin paljon kaikkea nykyään ja itseä lähinnä tuskastuttaa saada lisää tavaraa nurkkiin pyörimään – varsinkin jos se sitten ei aina osu ihan nappiin ja tule käyttöönkään. Tässäkin mielessä aineettomat lahjat ovat omia suosikkejani: kukaan ei saa turhaa tavaraa ja samalla säästyvät sekä rahat, hermot että luonto. :D Jotenkin meidän perheessä tuo lahjaperinne ei enää tunnu niin tärkeältä, vaan olennaisemmaksi ovat juuri nousseet joulussakin ne yhteiset hetket ja hyvä ruoka, joten kukaan ei osaa edes ajatella kaipaavansa mitään. Lasten myötä lahjaperinne tietysti taas aktivoituu. :)

   • Milla

    Tykkäsin muuten hurjasti noista postauksen loppuun keräämistäsi kenties matalamman kynnyksen auttamistavoista! Minusta on kiva, että keräysten ja lahjoitusten lisäksi tuodaan esille sitä, kuinka helposti hyvää voi tehdä ihan lähelläkin, ja monet ideoistasi olivat sitä paitsi itselleni uusia. :)

    • Joo, kaikkien keräysten ja tempausten ohella on minusta tärkeää muistutella ihan niistä arkipäivän tavoista olla ilona ja apuna lähimmäisille ja pysähtyä näkemään muut ihmiset ympärillämme. Pienillä huomaavaisilla eleillä voi pelastaa toisen päivän ja tuoda ihan valtavasti hyvää mieltä ympärilleen. Moni kokee nuo keräykset kuitenkin aika kasvottomiksi ja etäisiksi tavoiksi tukea muita ja toisaalta helposti syntyy tunne, että jos lahjakeräykseen nyt ei ehtinyt mukaan tai ei ole itsellä ole budjetissa varaa lahjoittaa ylimääräistä, voi silti osallistua pienin, arkisin teoin ja olemalla läsnä. Esimerkiksi monelle yksinäiselle vanhukselle lyhytkin juttutuokio voi olla kaikkia maailman paketteja kalliimpi lahja. <3

     PS. Poistin ne vahingossa tulleet tuplakommentit, joten no worries! :)

 • Kaisa

  Meidän perhepiirissä on jo useamman vuoden lahjottu vain lapsia, mistä olen ollut iloinen, vaikka lahjoja tykkäänkin antaa. Lahjottavia sisarusten lapsia ja kummilapsia on meillä miehen kanssa kahdeksan!

  • Meillä ei vielä ole lahjottavia lapsia perhepiirissä kuin yksi, mutta ystävillä on muutama pieni myös jo joulua odottamassa. :) Mutta tosiaan, iso stressi putosi harteilta, kun äiti viimein itse ehdotti tätä minun yritettyäni jo pari vuotta lanseerata ideaa, haha.

 • Sofia

  Olipas hienoja ideoita! Hienoa, että tuot blogissasi tätäkin puolta esiin! Iso peukku sille : )!

 • s

  Hyviä vinkkejä toisten ihmisten auttamiseen ja erityisen mainioita mielestäni ovat nuo postauksen lopun ehdotukset.

  Itse olen tähän mennessä tehnyt rahalahjoituksen parille kotimaiselle järjestölle/toimijalle ja lisäksi olen pohtinut Joulupuu-keräykseen osallistumista.

Related posts