2/12/17

Muotsikan valokuvakalenteri on täällä taas!

46 127

(Kalenteri saatu blogin kautta ja postauksessa arvonta)

Tuntuu, että yksiä vuoden odotetuimmista blogijutuista ovat aina nämä perinteiset kalenteripostaukset. Minulla on ollut nimittäin tapana kirjoitella aina tässä vuoden loppupuolella sekä Porvoon taidekoulun kalenterista että Lahden muotoiluinstituutin valokuvaopiskelijoiden kalenterista. Ensin mainittu tulikin tuossa jo muutama viikko sitten esiteltyä, mutta nyt on vuorossa Muotsikan klassikkokalenteri.

Ihanaa muuten, että siellä ruudun takana on muitakin yhtä innokkaita ja sinnikkäitä paperikalenterin ystäviä. Kännyköiden aikakaudella sitä on tottunut siihen, että on omine manuaalisine almanakkoineen kummajainen, kun kaikkien muiden merkinnät tuntuvat olevan digimuodossa.

Itse asiassa Lahden muotoiluinsituutin vuosikalenterin juuret ulottuvat kauas, sillä valokuvauksen opiskelijat ovat toteuttaneet kalenteriprojektia peräti 70-luvulta lähtien. Tämä vuosi ei ole poikkeus, vaan jälleen kerran on nyt ilmestynyt uusi vuosikalenteri, joka kokoaa sivuilleen valokuvataidetta 14 nuorelta valokuvaajalta – käytännössä kyseessä on siis myös valokuvateos.

On hauska huomata, kuinka Muotsikan kalenteri muuttaa vuosittain muotoaan vuosikurssin mukana. Jokaisella tiimillä on omanlaisensa näkemys siitä, miltä kalenterin tulisi näyttää ja siksi onkin aina ilahduttava yllätys, että mitä tällä kertaa on saatu aikaan.

Tämän vuoden teemaksi on valittu Yö ja jokainen valokuvaaja esittelee kalenterin sivuilla oman visuaalisen näkemyksensä teemasta. Sivuilla seikkailee niin pyjamapukuisia ihmisiä, taksikuskeja, yöllisiä koiranulkoiluttajia ja nälkäisinä snägärin jonossa odottelevia juhlijoitakin. Lisäksi nähdään rauhallisia yömaisemia, kurkistetaan intiimeihin makuuhuoneisiin, tunnelmoidaan tummaa yötaivasta sekä vaellellaan aamuyön autioilla kaduilla.

Kalenterin tuotot menevät suoraan opiskelijoiden opintomatkaan, joten tämän kalenterin ostamalla tukee samalla suomalaista muotoilua ja taideopiskelua. 224-sivuinen kalenteri on painettu Porvoossa ja valmistettu kierrätyspaperista, ja valokuvien sekä kalenterisivujen lisäksi kirjasesta löytyy runsaasti tilaa myös muistiinpanoille. Hintaa päivyrillä on 25 euroa ja sen voi joko tilata netitse tai ostaa joltakin lukuisista jälleenmyyjistä Helsingissä ja Lahdessa. Tämä on muuten myös mainio joululahjaidea valokuvataidetta arvostavalle ystävälle!

Lahden Muotsikan porukka halusi myös lahjoittaa yhden kalenterin teille eli jos mielit tätä taidekalenteria omaksesi, niin osallistuhan kisaan tämän postauksen kommenteissa! Olisi kiva kuulla, onko Muotsikan kalenteri teille entuudestaan tuttu? Miltä vaikuttaa tämän vuoden idea ja kalenteri? Sana on kommenttikentän puolella vapaa. :) Jätä kommenttisi 8.12.2017 mennessä toimivan sähköpostiosoitteen kera, niin olet mukana arvonnassa.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

46 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Olga

  Ihana idea tuommoinen valokuvakalenteri, ihan kuin pieni taidenäyttely joka kulkee jatkuvasti matkassa ja jota voi pureksia ja pohtia pieninä paloina! Yö-teema vaikuttaa todella monitahoiselta jo näiden postauksen kuvien perusteella. Toisaalta pientä villiyttä ja mystiikkaa, toisaalta taas tuttua ja turvallista arkea. Erittäin mainiolta siis vaikuttaa!

 • neitim

  Kalenteri ei ole entuudestaan tuttu, mutta olipa kaunis esim. tämä kuva: https://pupulandia.fi/wp-content/uploads/2017/12/muotsikka10.jpg

 • Pertti

  Ei tuo kalenteri ole entuudestaan tuttu, mutta vaikuttaa todella hyvältä idea alta. Hienoja valokuvia, taidetta, ja kalenteri samassa paketissa, voiko enään kalenteria parantaa. Tuskin voi.

 • Sara

  Ihana teema tälläkin vuodella! Muotoiluinstituutin kalenteri on minulle entuudestaan tuttu. Olen hankkinut (muistaakseni blogisi inspiroimana) ystävyysteemaisen kalenterin, joka taisi olla vuoden 2015 kalenteri.

 • Anneli Kaikkonen

  Todella hyvä kalenteri-idea. Tykkään vielä tuollaisesta kalenterista.

 • Ilona

  On entuudestaan tuttu, minulla on ollut vuosien 2014 ja 2015 kalenterit :)

 • Julie

  Tää on ollu mun haave jo monena vuonna!

 • Lelluu

  Ihania valokuvia, tykkään. :) Hyvältä kalenterilta vaikuttaa

 • Ennu

  Olen bongannut Lahden muotoiluinstituutin kalenterin itseasiassa sinun blogistasi varmaankin noin viisi vuotta sitten. Siitä lähtien se on ollut luottokalenterini vuodesta toiseen. Erityisesti pidin tämän vuoden vesi-teemasta, mutta odotan näiden kuvien pohjalta innolla myös ensi vuoden kalenteria :)

 • Hanna

  Viime vuonna sain joululahjaksi kalenterin ja tänä vuonna haluan ehdottomasti taas hankkia :)

 • Hanna

  Viime vuonna sain joululahjaksi kalenterin ja tänä vuonna haluan ehdottomasti taas hankkia :) (lähti väärällä maililla)

 • pöllö

  Ei ole entuudestaan tuttu, mutta olisi kiva tutustua siihen tarkemmin!

 • Hippu

  Onpa hieno, ja vähän erilainen teema, ja kuinka erilaisia kuvia samasta teemasta!

 • ullak

  on tuttu mutta ikinä en ole kuitenkaan sitä hankkinut jostain syystä, lähes aina ne ovat näyttäneet kivoilta!

 • Venla

  En ole ennen kyseisestä kalenterista kuullut, mutta se näyttää inspiroivalta. Perinteinen almanakka voittaa digikalenterin mennen tullen.

 • Tanja

  Ei ole tuttu, mutta ihanasti näyttää olevan tilaa merkinnöille. Minulla on paljon työkeikkoja ja tykkään vanhanaikaisesti merkitä kaikki menot käsin kalenteriin. Selkeä ja kaunis kalenteri.

 • Maijai

  Tuttu tuote, mut en koskaan oo itse omistanut. Tarviisiin tämän!

 • amei

  Tämä olisi ihana, tyylikäs ja kiehtova, mielellään katselisin koko vuoden tätä ;)

 • Eeva

  Oj oj! En muista ennen muotsikan kalenterista kuulleeni, mutta ottaisin enemmän kuin mielelläni tuollaisen ensi vuodeksi itselleni. Jos ei arpaonni suosi niin on varmaan pakko lähteä kalenteriostoksille. :)

 • Milla

  Kiinnostavalta vaikuttaa! Kalenteri on kyllä niitä asioita, joihin kaipaa kauneutta – sellainen ilahduttaa ihan uskomattomalla tavalla. Lahden muotoiluinstituutin kalenteri ei minulle vielä ole tuttu muuten kuin näistä Pupulandian kalenteripostauksista.

 • rosa

  Liputan itsekin paperisten kalenterien puolesta! Ja siihen kun lisätään nuo mahtavat kuvat niin voi että! Täydellistä.

 • ilona2

  Kalenteri on entuudestaan tuttu mulle vain sun blogista. Talla kertaa pitais ryhdistaytya ja hankkia se – siis jos ei onnetar suosi. :)

 • Miima

  En ole ennen kuullut tuosta kalenterista, mutta olisi kyllä kiva voittaa kun itse käytän paperista kalenteria mieluummin kuin sähköistä.

 • Louisa

  Ei ole tuttu, mutta hienolta näyttää!

 • Salla

  Sydämeltäni olen aina Lahesta, vaikka vuodet vierii ja paikkakunnat omalta osaltani vaihtuu, on Muotsikan kalenteri legendaarinen. Oman taiteilijuuteni vuoksi se on myös aivan liian kallis, joten olen joutunut tyytymään tylsiin ja rumiin kalentereihin, mutta ehkä ensi vuonna on tämä ihanuus minun. ✨

 • Nia

  Kalenteri on aiemmilta vuosilta tuttu juuri sinun blogin kautta. Yksinkertaisen tyylikäs kauniilla kuvilla.

 • Eveliina

  Ihana idea tuossa kalenterissa, kun on ympäristöystävällinen ja tukee opintomatka :) tuo kalenteri ei ole minulle tuttu entuudestaan. Olisi mahtia voittaa se omaksi! <3

 • letti

  täällä myös paperisen kalenterin tuttu. Muotoiluinstituutin kalenteriin en ole ennen törmännyt

 • Tilda

  Oi, tää on kyl just niitä juttuja, jotka pitäis aina ostaa, mutta sit joulukuussa tajuaa ettei tänäkään vuonna. Ehkäpä vuonna 2018 korjaan tilanteen

 • Salli

  Kaunis kalenteri. Ei ole tuttu minulle .

 • Kesä

  Heräsin näiden kalenterien olemassaoloon viimevuotisen postauksesi myötä, ja harmittaa, että olin siinä vaiheessa jo ostanut kalenterin tulevalle vuodelle. Mutta siis ihan mahtava konsepti! Näissä yhdistyy tosi kiinnostavalla ja ajatuksia herättävällä tavalla kuvajournalismi ja valokuvataide. Tykkään kovasti.

 • Virve

  Ei ole tuttu ennestään mutta kivalta näyttää.

 • Ronjamiranda

  Ei ole entuudestaan tuttu, mutta aivan ihania kuvia ja kiva idea! :)

 • elisabet

  Kalenterin idea on minulle entuudestaan tuttu, mutta en sellaista vielä ole itselleni koskaan hankkinut. Mielestäni tässä kalenterissa on hieno idea ja on ollut mielenkiintoista nähdä miten erilaisia ne joka vuosi ovat olleet! Vaikuttaa kiinnostavalta kokonaisuudelta tämänkin vuoden kalenteri!

 • Mari Soikkeli

  Entisenä lahtelaisena olen aikaisemmin vain selaillut kalenteria ja omaksi harmikseni jättänyt sen ostamatta. Yö teemana kiinnostaa todella paljon ja olisi ihanaa nähdä, miten opiskelijat ovat toteuttaneet teeman kalenterin sivuille.

 • Matilde

  Ei ole tuttu. Mahtava idea, mainio teema. Taidekalenteri olisi jotain spesiaalia. Tykkään.

 • Mirka

  Ei ole tuttu. Olisipa mahtavaa voittaa tämä!

 • On tuttu, olin mukana Intohimo2016-kalenterin tiimissä :) hienoa nähdä, että kalenteri paranee vuosi vuodelta ^^

 • Laura

  Tämä ei ole ennestään tuttu, mutta jo tämän postauksen perusteella varsin varteenotettava vaihtoehto tulevaa vuotta varten.

 • Saana

  Vau! Kalenteri ei ole entuudestaan tuttu, mutta voi miten kivalta ja taiteelliselta se vaikuttaa! Jatkan keväällä opiskeluja äitiysloman jälkeen, joten käyttöä löytyisi tuollaiselle! :)

 • Jenni K

  Kalenteri ei ollut ennestään tuttu, mutta idea vaikuttaa kivalta. Tämä olisi kiva joululahja itselle :)

 • Maaria

  Nyt oli ihan uusi tuttavuus! Tämä olisi ihana saada omiin hyppysiini.

 • K

  Ei ole entuudestaan tuttu mutta idea on kyllä loistava. Kuvat piristävät kalenterin ulkonäköä huomattavasti tuoden kaivattua visuaalisuutta, mikä normaaleista ”tylsistä” viikkokalentereista yleensä puuttuu. :)

 • Tanja

  Olin unohtanut tän kalenterin täysin, onneks tämä postaus palautti mieleen. Täytyy ehkä joululahjashoppailla…

 • Pirjo

  Kalenteri ei ole minulle tuttu. Ehdottomasti haluaisin tutustua siihen.

 • Noora

  Kyseinen kalenteri on ollut mulla käytössä jo kahtena peräkkäisenä vuonna – sitä ennen ihailin kaverin käyttämää vuoden 2014 kalenteria. Uusi teema vaikuttaa kiehtovalta ja tiedän, että sivuilta löytyy tuttuja. Hankintaan menee siis joka tapauksessa jossain vaiheessa!

Related posts