1/12/17

Joulu piileskelee kukkaruukussa

9 129

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Kauniisti kotimainen

Kohta se koittaa: ensimmäinen joulu ihan omassa kodissa! On hassua, miten kaikki tututkin jutut tuntuvat täällä ikiomassa kodissa niin erilaisilta… Tänään on joulukuun ensimmäinen päivä (!) ja jotenkin se joulu hiipii jo ajatuksiin, vaikka ulkona ei vielä yhtään jouluisalta näytäkään. En myöskään vietä itse jouluaattoa täällä Helsingissä, mutta on silti jollain tapaa kivaa vähän miettiä, että millä tavalla joulu voisi näkyä täällä omassa pikkukodissani.

En ole koskaan ollut mikään suunnattoman intohimoinen jouluttaja, mutta tuntuu, että nyt tämä oma kotikolo on herättänyt meikäläisessäkin kytemään jonkinlaisen jouluhengen siemenen ihan uudella tavalla. Myönnän, että mielessäni käväisi jopa joulukuusi, mutta ehkä tänne viidakkoon ei ihan joulukuusi sentään sovi… Jollain tapaa olisi silti kivaa antaa joulun olla läsnä myös täällä kotona. Ehkä jotkut pienet jouluvalot tai tähti ikkunassa voisivat olla sopivan maltillinen tapa tunnelmoida joulun hengessä.

Juuri eilen täällä tarinoin kukkasista ja nyt jatkan samoilla linjoilla, sillä yksi aika helppo ja kiva tapa tuoda joulua kotiin ovat joulukukat. En tiedä, onko se tämä uudelleen vuosikymmenen mittaisen tauon jälkeen herännyt rakkaus punaista väriä kohtaan vai mikä, mutta ensimmäistä kertaa koskaan hankin tänä vuonna punaisen joulutähden. Olen aina mieltänyt sen vähän sellaiseksi mummojen jutuksi, mutta nyt kun se nököttää tuossa keittiön pöydällä, niin itse asiassa se on tällaisen ei-mummo-henkisen sisustuksen keskellä tosi kaunis ja juuri sopivasti jouluisa. :) Ei siihen ripaukseen joulufiilistä välttämättä niin paljoa tarvita.

Jos joulunpunainen tuntuu omaan kotiin liian, noh, punaiselta, niin joulutähteä saa myös valkoisena ja monessa muussa värissä. Löysin itse tänä vuonna ihan mielettömän kauniin värisiä, vähän vaihtoehtoisempia joulukukkia, kun onnistuin bongaamaan esimerkiksi tuollaisen persikkaisen sävyisen joulutähden. Perinteisten hyasinttien ja punaisten joulutähtien ohella joulukukat voivat siis näyttää joltain ihan muultakin. Myös klassisena joulukukkana tunnettu ritarinkukka eli amaryllis voi olla jotakin muuta kuin valkoinen tai punainen – itse löysin aivan mielettömän kauniin, tuollaisen vähän liukuvärjätyn näköisen vaaleanpunaisen ruukkuamarylliksen.

Yksi ihana, vähän vähemmälle huomiolle joulukukkien joukossa jäänyt kaunokainen on myös atsalea, joka on pensasmaisen muotonsa ja runsaan kukkaloistonsa ansiosta yksi omista henkilökohtaisista suosikeistani. Atsaleaa, samoin kuin monia muitakin joulukukkia, on usein saatavilla monessa värissä – tyypillisimpiä niistä taitavat olla vaaleanpunainen ja valkoinen. Tänä vuonna ostin tuollaisen vaaleanpunaisen atsalean, mutta löysin myös tuollaisen todella kauniin kaksivärisen, hiukan lämpimämmän roosan sävyisen atsalean.

Perinteisiksi jouluväreiksi mielletään yleensä nimenomaan punainen, valkoinen ja vihreä, mutta miksipä joulua ei voisi juhlia ihan muunlaisissakin väreissä. Kyllä näillä ei-niin-perinteisilläkin joulukukilla saa tunnelmaa kotiin loihdittua – etenkin kun tuo ympärille muita jouluisia elementtejä kuten kynttilöitä ja havupuiden oksia.

Oletteko muuten hoksanneet, että suurin osa Suomessa myytävistä joulukukista on kotimaista lähituotantoa? Esimerkiksi kaikki nämä minun postaukseni kukkaset ovat Onnelan puutarhalta Vihdistä. Kotimaisen kukan ostamisessa on montakin plussaa: laatu on taattu ja kukat säilyvät kestävämpinä lyhyiden kuljetusmatkojen ansiosta ja jokaisen kukan alkuperä on tiedossa – kukkaset voi helposti jäljittää puutarhalle asti, joten on myös tiedossa, millaisissa oloissa niitä kasvatetaan.

Yksi iso etu kotimaisen kukkatuotannon tukemisessa onkin juuri tuo vastuullisuusnäkökulma: työntekijöistä pidetään hyvää huolta ja kotimaisen kukan ostamalla tulee myös tukeneeksi suomalaista yrittäjää. Kotimaiset kukkatarhat ovat muuten yksi suurimmista maahanmuuttajien ja nuorten työllistäjistä Suomessa. Jos vastuullisuusasiat kiinnostavat enemmänkin, niin lisätietoa niistä löytyy Kauniisti kotimaisen nettisivuilta.

Kotimaiset joulukukat myydään yleensä ruukkukasveina, ja tällöin niistä on iloakin pidempään. Kannattaa muuten kurkata Kauniisti kotimaisen sivuilta hoito-ohjeita joulukukille. Moni esimerkiksi kastelee hyasintteja ja amaryllista ihan liikaa, jolloin varsi lähinnä vain venähtää pitkäksi. Jos kukka kuitenkin on ehtinyt jo venähtää, niin hätä ei ole tämän näköinen, sillä molemmat toimivat mainiosti myös leikkokukkana. Eli liian pitkäksi intoutuneen varren voi huoletta pätkäistä ja laittaa maljakkoon.

Myös joulutähteä voi käyttää leikkokukkana, vaikka se ei niin tavallista olekaan: leikkaa vain oksat pois ja kasta leikkauspinta sitten nopeasti kuumaan veteen. Lämmin vesi sulkee leikkauspintaan avautuvat nesteputket ja lopettaa valkoisen vuodon. Tällä saa myös joulukukkatyyliin vähän vaihtelua, jos haluaa kokeilla. :)

Olisi hauska kuulla, mikä näistä omista joulukukistani on teidän suosikkinne? Entä mitäs tuumitte näistä ihan toisenlaisista väreistä joulukukissa?

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Koti

9 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ajattelin, etten tänä vuonna laita joulukoristeita lainkaan; enhän ole jouluna kotonakaan. Kuitenkin yksi asia, joka kotiin on jouluksi ihan pakko saada, on joulukukka. Ja koska se on kahtena edellisenä vuotena ollut amaryllis, se voisi tänä vuonna olla jokin ihan muu kukka – paitsi hyasintti, siinä on minulle liian voimakas tuoksu.

  • Minä en itse asiassa edes taida omistaa joulukoristeita… Minulla on ehkä kaksi lahjaksi saatua joulupalloa ja siinäpä se. Mutta en ole kyllä kaivannutkaan. Tänä vuonna mietin, että voisin laittaa vaikka jonkun pienen valosarjan, tms. Mutta saapa nähdä! Ja samat fiilikset hyasintista, valitettavasti. Tykkään siitä kyllä, mutta tuoksusta tulee pääsärkyä. :/

 • Senttu

  Atsalea on suosikkini, mutta onnistun tappamaan sen niin nopeasti että tänä vuonna on etsittävä uusi koristus Ja joulutähteä en myrkyllisyytensä vuoksi halua vauva- ja pikkulapsitalouteen, enkä pidä hyasintin hajusta joten saa nähdä mitä löydän…

  • Atsalea on minunkin suosikkini, mutta sitä pitää muistaa kastella päivittäin – olen menneinä vuosin onnistunut tappamaan aika monta. :D Joulutähden myrkyllisyys selvisi minulle itse asiassa vasta nyt tänä talvena, mutta omassa kodissa sillä ei oikeastaan ole väliä, kun ei ole riskiä, että kukaan ryhtyisi maistelemaan.

 • Milla

  Onpa mielettömän kauniin värinen tuo joulutähti! Lisäisin heti toivelistalle, jos se ei olisi myrkyllinen. Ehkä keksin jotakin muuta persikanväristä, kiitos kukkainspiraatiosta! <3

  • Eikö olekin ihanan erilainen! :) Minulla itselläni ei ole lapsia tai lemmikkejä, joten voin huoletta nauttia myös joulutähdestä, mutta se ei tosiaan ehkä ole ykkösvalinta, jos on riskinä, että kukaan saattaisi innostua haukkaamaan.

 • Anniina

  Mielestäni kaikki joulukukat ovat ihania ja tuovat kivasti tunnelmaa. Suosikkini tällä hetkellä on vaaleanpunainen amaryllis. Näin itse ensi kertaa sellaisen tänä vuonna ja oli pakko ostaa se omaan kotiin. Se tuo mukavasti vaihtelua punaisen tai valkoisen sijaan. Olen tykästynyt myös hyasintin leikkokukkaversioon.

  • Samaa mieltä! :) On kivaa, että noiden perinteisten jouluvärien rinnalla on tarjolla muitakin sävyjä. Vaikka vaaleanpunainen ei ehkä ole se tyypillisin jouluväri, niin hitsi vie, että tuo amaryllis on kaunis!

Related posts