30/11/17

Viikon kootut mietteet

16 86

Näistä viikon kootuista mietteistä on tullut niin kiva tapa, että olen oikein alkanut kirjaamaan muistiin kaikenlaisia sekalaisia päähän putkahtavia ajatuksia viikon varrelta, jotta muistaisin ne sitten jakaa teillekin. Ja tänään voisi taas olla sopiva hetki koota ajatuksia menneiltä päiviltä.

Kuvituksena on taas yksi arkistojen kätköihin unohtunut asu viime kuulta. :)

♥ Korkkasin tällä viikolla glögikauden myös kotona. Tenhossa tuolla naapurissa olen jo pari kertaa hörpännyt joulujuomaa, mutta pari päivää sitten ostin vihdoin ensimmäiset tölkit mehuglögiä kotiinkin. Kilistelimme glögimukeja ystävän kanssa ja rouskuttelimme pipareita keskellä kaameinta räntäsadetta kynttilänvalossa – kyllä vain päivä parani!

♥ Pipareista puheen ollen… Kuulun siihen koulukuntaan, joka nauttisi piparinsa kaikkein mieluiten taikinan muodossa ja valmiiden pipareiden pitää mieluiten myös olla mahdollisimman ohuita. Tästä syystä lempparini on vuodesta toiseen Annas Pepparkakor, jonka piparkakuissa on juuri sopivasti makua ja täydellinen paksuus sekä koostumus. MUTTA tykkään jättää piparit yön yli pöydälle vähän pehmenemään, koska hitusen pehmenneinä ne maistuvat enemmän siltä taikinalta. Haha. Ykkössuosikki joululeivonnaisista on silti ylivoimaisesti joulutorttu, joita vetelin eilenkin kaksi iltapalaksi, nam.

♥ No okei nyt kun näistä herkuista höpistään, niin informoitakoon myös täällä blogissa, että Lidlistä saa nykyään pastel de natoja eli niitä portugalilaisia jumalten herkkuja! Snäpissä ja Instagramissa olenkin ehtinyt jo antaumuksella mainostaa… Kun ne pari viikkoa sitten rantautuivat Suomen Lidlien paistopisteisiin, testasin heti ensimmäisen kahden päivän aikana kuusi, ihan vain laaduntarkkailumielessä. Hyviä ovat! Suosittelen.

♥ Luin tällä viikolla niin hyvän esseen feminismistä, seksuaalisuudesta ja naiseudesta, että on pakko linkittää se tänne blogiinkin. Intouduin oikein laittamaan (itselleni tuntemattomalle) kirjoittajalle Facebookissa kehuja viestitse, koska olin niin ilahtunut lukemastani. Olga Palo puki omat mietteeni niin täydellisesti paperille ja höysti niitä vielä asiantuntevin viittauksin, että en voi kuin suositella painavasti lukemaan.

♥ Koska olin niin tohkeissani tuosta feminismi-esseestä, niin piti tietysti linkata se välittömästi sukupuolentutkimusta opiskelleelle ystävälleni, joka taide-Sannana (exäni hänelle antama lempinimi) ja Tuhti-koiran emäntänäkin tunnetaan. Päädyimme käymään Sannan kanssa varmaan noin tunnin mittaisen keskustelun feminismistä ja vähän kaikesta muustakin läheltä liippaavasta Whatsappissa. Haha. Se rant oli jokseenkin riemastuttava kokemus, koska harvemmin sitä antautuu tuollaisiin paatoksellisiin ja intohimoisiin arvokeskusteluihin tuossa nimenomaisessa kanavassa.

♥ Astetta ärtyneempää paatosta on puolestaan saanut aikaan postilaitoksemme päätös säilyttää nykyään paketteja toimipisteissä vain 7 päivän ajan. Tämä tekee elämän melkoisen hankalaksi ihan lyhyidenkin reissujen aikana, puhumattakaan siitä, että aika usein ne postin ilmoituslappuset saapuneesta lähetyksestä tulevat aikamoisella viivellä. Jos siis tulevat lainkaan… Työn puolesta paljon postia käyttävänä harmittaa, että palvelun taso tuntuu huonontuvan koko ajan.

♥ Tämä jatkuva pimeys ottaa koville. Vaikka tunnen muuten vuodenaikaan nähden itseni hämmästyttävän energiseksi, varsinkin aamuherätykset tuntuvat vaikeilta, kun aurinkoa ei ole näkynyt päiväkausiin. Vaikka napsin D-vitamiinia ja kirkasvalolamppukin löytyy, niin ei mikään vain korvaa sitä taivaalla paistavaa aurinkoa. Voisi jo kohta taas näyttäytyä. On ikävä!

♥ Viime viikolla vietettiin samanaikaisesti sekä Black Fridayta että Älä osta mitään -päivää. Oma suhtautumiseni asiaan on vähän sieltä molempien ääripäiden välistä. Ymmärrän, että monelle tarjoukset ovat loistava keino hankkia jotakin tarpeellista, jos talous on tiukilla, mutta en halua kannustaa ketään ostamaan mitään turhaa vain siksi, että sen saa halvalla. Harkitaan siis kaikki hankintojamme, mutta FB-kaverini, Suuren hesalaisen kirjakerhon juontajana ja kulttuuritoimittajana tunnettu Taru Torikka totesi viime perjantaina niin osuvasti ja ajatuksia herättävästi omassa statuksessaan, että pitää jakaa nuo ajatukset täälläkin:

”Kulutuskritiikkikriittinen kommentti: Valkokaulusköyhälistön edustajana, joka rakastaa kaunista, laadukasta materiaa ja niitä muutamia kivijalkaliikkeitä, joissa sellaista meilläkin myydään, mua ärsyttää hyvinvoivan keskiluokan ylpeileminen ”en osta mitään, en edes kirjoja (paitsi uusimman konmari-genren edustajan)”. Moni varmaan terapoi jotain menneitä ostohysterian vuosiaan, mutta minusta olisi parempi oppia tulemaan tavaramaailman kanssa toimeen kuin toimia kuin keskimääräinen keski-ikäinen tipattoman tammikuun ja mehupaaston suhteen. Halpaa kamaa kehitysmaissa tehtailevat ketjumyymälät eivät katoa kaupungeista keskiluokan ostolakoilla, laadukasta tavaraa myyvät liikkeet kylläkin.”

♥ Minulla on aina toisinaan ollut vähän nukahtamisvaikeuksia sekä hankaluuksia pysyä unessa aamuun asti. Asiaa ei luonnollisestikaan auta se, että teen töitä näyttöpäätteen edessä ja työhommat venyvät tällä hetkellä usein ihan sinne nukkumaanmenoajan tuntumaan. Sain vähän aikaa sitten testattavaksi Eyezen-silmälasit, joiden linssi suodattaa valaistuista näytöistä heijastuvaa haitallista sinistä valoa. Tuo sininen valo nimittäin pilkkoo kehossa luontaisesti syntyvää melatoniinia, joka taas on se hormoni, joka saa illalla nukuttamaan ja pitää unessa aamuun asti.

Olen nyt muutaman viikon testaillut laseja (välillä erittäin tunnollisesti ja välillä laiskemmin) tarkoituksenani seurata, että huomaanko näillä olevan vaikutusta unensaantiin, etenkin nyt kun illat venyvät pitkiksi. Lupaan raportoida, jos huomaan selkeää muutosta! Kannattaa muuten myös säätää esimerkiksi kännykän näyttö ”yö-moodiin” jo hyvissä ajoin illalla, että se jo lähtökohtaisesti on vähemmän sininen. Joissakin puhelimissa ja läppäreissä tämä ominaisuus on sisäänrakennettuna ja joihinkin se on mahdollista asentaa appina.

♥ Tästä päästäänkin sitten oivan aasinsillan kautta siihen, että kännykkäni hajosi viime viikonloppuna. Puhelin oli jo pitkään oireillut sen oloisena, että kohta pitää hankkia uusi. Lopulta se sitten veti viimeiset henkäyksensä sunnuntaina iltapäivästä, kun istuin jo raitiovaunussa matkalla Verkkokauppaan ostamaan uutta. Talking about good timing… :D Tässä kohtaa on kiitettävä luojaa ja iCloudia siitä, että puhelimesta toiseen vaihtaminen on nykyaikana niin suunnattoman helppoa. Uusi iPhone näytti puoli tuntia sim-kortin asennuksen jälkeen tismalleen samalta kuin se matkalle kuukahtanut vanha luurini. KAIKKI tieto siirtyi vanhasta puhelimesta mutkattomasti uuteen herätyskellon herätysaikoja myöten. IHANAA!

♥ Kukka- ja viherkasvihulluuteni ei ota laantuakseen. On ollut huvittavaa katsella valokuvia täältä kotoa ajalta ennen viidakkoa. Näyttää nimittäin niin kamalan paljaalta ja kaljulta. Silmä selvästi tottuu aika nopeasti! Lienee siis tarkentamattakin selvää, että viihdyn erinomaisesti täällä vihreän vallankumouksen keskellä.

♥ Muistuttelen vielä tässä välissä, että jos suomalainen suunnittelu on lähellä sydäntä ja laadukkaat kengät talveksi hankintalistalla, niin -15% alekoodi PUPULANDIA on Terhi Pölkin verkkokauppaan voimassa vielä tämän illan ajan.

Mitäs teille muille kuuluu tänään?

takki // coat Marimekko*

kashmirhuivi // cashmere scarf H&M*

neule // jumper Lindex*

farkut // jeans COS

hattu // hat A+more (Stockmann)*

kengät // shoes ACNE

* saatu blogin kautta // gifted

Photos: Nina / Ninan Tunnetila

Tags: , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri, Muoti

16 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Maiju U

  Tää on paras postaussarja ikinä! Jotenki mukavaa ja helppoa luettavaa, mutta kuitenkin suht runsaasti :)

  • Onpa mahtavaa kuulla, että tästä tykätään! :) Pitänee siis jatkaa viikon mietteiden kirjaamista ylös, jotta voi sitten aina sopivan paikan tullen koota näitä yhteen. En ihan joka viikolle lupaa tätä, mutta aina kun sopivat kasa ajatuksia on kertynyt, niin ilman muuta teen!

 • Milla

  Onpa kaunis asu, ja näitä satunnaisia mietteitä on tosi kiva lukea! Täytyy kuitenkin tunnustaa, että ilahduttavinta tällä kertaa oli saada vähän vertaistukea Postin palveluiden ja pakettien vastaanottamisen ongelmallisuuteen. Postin toiminta suututtaa. Itseltäni on tänä syksynä kadonnut kaksi pakettia, kirjeet tulevat toisinaan jopa puolentoista viikon viiveellä ja pelkään nykyisin etukäteen painavien tilausten (kissanruoat ja -hiekat) tekemistä, sillä Postin ”kotiinkuljetuksen” onnistuminen on tehty käytännössä mahdottomaksi, koska toimitusajankohtaa ei tiedä välttämättä viikonkaan tarkkuudella. Autottoman ei ole kovin helppo keksiä, miten saisi haettua 25 kilon painoisen ja mitoiltaankin aika valtavan paketin puolentoista kilometrin päässä sijaitsevasta lähipostista kotiin, mutta eipä huvittaisi myöskään maksaa yli kymmentä euroa uudesta toimituksesta (tai sen yrityksestä) kun jo kertaalleen on kotiinkuljetukseen sijoittanut. Pahoittelut, että käytin tilaisuuden tällä tavalla hyväkseni, valittamiseen… tosin jos kirjoittaisit aiheesta jutun, jakaisin sen varmasti jokaiselle vastaantulijalle. :D

  Jos jotakin vähän kivempaakin kirjoittaisin, niin samastun sinuun piparikysymyksessä! Olen joskus jopa tehnyt ylimääräisen piparitaikinan joulunaikaan ilman pienintäkään aikomusta todella leipoa ja paistaa sitä.

  • Kiitos Milla! :) Lohdullista, etten ole yksin tämän Posti-tuskailuni kanssa, vaikka en tietenkään toivoisi kenellekään vastoinkäymisiä kyseisen laitoksen kanssa. Tuo Postin kotiinkuljetus on kyllä ihan uskomattoman huonosti järjestetty systeemi. Olen kuullut muutamaltakin kaverilta, että postiluukusta on vain suoraan tipahtanut lappu, että pakettia ei ole saatu toimitetuksi ja se pitää noutaa postin toimipisteestä, vaikka ihminen olisi itse ollut koko ajan kotona. Eli ei ole edes yritetty toimittaa, liekö paketti ollut postinkantajalla edes mukanaan. Se on todella väärin, jos kuljetuspalvelusta on kerran maksettu. Mutta on kyllä todella huonoa palvelua myös, jos vastaanottajalle ei millään tavalla ilmoitella, milloin paketti mahdollisesti saattaisi saapua, sillä eihän kukaan pysty viikkotolkulla tauotta päivystämään.

   Nyt heräsi idea, että pitäisiköhän käydä ostamassa vain valmis piparitaikina jälkkäriksi… :D

 • Emilia

  Minunkin on ihan pakko kommentoida tuota pakettien säilytystä. Ostin viime perjantaina eräästä verkkokaupasta tuotteen, jonka toimitusaika oli muutamia päiviä. Tiesin lähteväni viikoksi reissuun, mutta ajattelin, että vaikka paketti reissuni aikana tulisikin, niin minulla olisi 14 vrk aikaa noutaa se. Tuli sitten pikkuisen yllätyksenä, että paketti on noudettavissa vain 6.12 asti. Olen kyllä silloin palaamassa kotiin, mutta en tiedä onko postikonttori edes auki itsenäisyyspäivänä. Pikkusen ärsyttää, kun ostokseni tulee vielä lahjaksi.

  Kiitos sinulle kivasta blogistasi!

  • Aargh! Tästähän koituu Postille vain moninkertaisesti duunia, kun samoja paketteja roudataan edes-takaisin ja lähetellään takaisin lähettäjälle ja taas uudelleen asiakkaalle. Ei yhtikäs mitään järkeä koko hommassa! Eniten suututtaa se, että aiemmin Suomen postilaitokseen on voinut oikeasti luottaa. Kirjeet ovat tulleet perille vaikka vähän puutteellisinkin osoitetiedoin ja eilen lähetetty kirje on saattanut olla perillä jo tänään. Nykyään tuntuu, ettei postin kulkuun voi luottaa enää lainkaan. Erityisesti ärsyttää se, että Posti tuntuu koko ajan tekevän kaikenlaisia uusia aluevaltauksia ja tarjoavan ties millaisia palveluita nykyään, mutta se lafkan kaikkein olennaisin perustehtävä tuntuu unohtuneen siinä tuoksinassa. Kivaa, että laajentavat, mutta en oikein sulata, että se tapahtuu postipalveluiden laadun kustannuksella.

 • Nytpä intoudun oikein antaumuksella kommentoimaan. Hyvä että huomioit myös Älä osta mitään -päivän, joka jäi varsin huomiotta viime viikon BF-hysteriassa. Minä itse asiassa miellän kulutuskritiikkikriittisen siteerauksesi ennemminkin kuitenkin kulutuskriittiseksi näkökulmaksi. Jos/kun ostaa uutta, on aina parempi ostaa nimen omaan laadukasta ja kallista (jota kivenjalkakaupoissa yleensä myydään) kuin halpaa ja huonoa. Laadukas kestää pidempään, ja se yleensä miellyttää silmääkin kauemmin. Korkea hinta myös varmistaa sen, ettei tuotetta tule hankittua hetken mielijohteesta ja siksi harkittu ostos on varmasti rakkaampi kuin hetken mielijohteesta hankittu ihastus. Lisäksi korkeampi summa pois kukkarosta on pois muista ostoksista. Onhan aina parempi luonnonkin kannalta ostaa kahden sijasta yksi! Ekologinen selkäreppu on puolta pienempi… (https://www.kierratyskeskus.fi/files/13331/Tavaran_taakka_Polku_2017_A3_juliste.pdf)

  Black Friday ei mielestäni ole kuitenkaan se päivä, jolloin kannattaa asioida kivenjalkakaupoissakaan, ellei ole jo etukäteen pitkään harkinnut ostostaan. Mutta siinäkin tapauksessa: eikö sen alennuksen voi jättää kivenjalkakauppaan, kun maksaa täyden hinnan, hyödyttää silloin myös kyseistä kauppiastakin? Ja vaikka kuinka menisi täsmäostoksille aikomuksena ostaa tietty tuote, yleensä helposti sortuu ostamaan myös jotain muutakin. Tästä syystä jätin ostokset vielä tekemättä, vaikka vanhin poikani on kasvanut ulos vaatteistaan ja tarvitsisi kipeästi uusia. Parempi kuitenkin ostaa harkiten normaalihintaisena ja ainoastaan ne, joista oikeasti pidämme.

  Nukahtamisvaikeuksista kärsivänä ensin innostuin tuosta silmälasikokeilustasi ja sen vaikutuksista unettomuuden helpottamiseen. Mutta sitten tutustuin lasien nettisivuihin ja totesin, ettei ainakaan näin ensilukemalla asia koske minua. Minun nukahtamisvaikeuteni johtuvat ennemminkin siitä, että mieleni laukkaa liikaa vielä nukkumaan mennessäni, jää tavallaan jumiin, kun on jotain mieltä kiihottavaa (kiinnostavaa) meneillään. Tiettävästi unettomuuteni ei siis johdu näytöstä ja sitä paitsi lasejakaan en tarvitse, näin ainakin kuvittelen. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Hienoa, jos asiasta on apua monille ja jos lasit hyödyttäisivät myös ylipäänsä näytöntuijottamisesta johtuvia ongelmia. Isäni pilasi silmänsä tuijottaessaan paljon tietokoneennäyttöä 80-luvulla.

  Vesi oikein herahti kielelleni glögistä ja pastel de natoista lukiessani. Oi, glögiä rakastan, mutta jostain syystä glögikautta en ole vielä avannutkaan. Ehkä viime vuonna join sitä liikaakin, Pekingissä sitä oli vaikea saada, joten tuli sitten hamstrattua sitä liikaakin Ikeasta ja pakkohan se oli kuluttaa myös pois…

  Nam, pastel de natat ovat herkku myös Macaossa, Portugalin entisessä siirtomaassa.

  Marimekon takki viehätti silmääni erityisesti, sillä se on lähes identtinen kuin äitini vanha takki 60-luvulta. Joka muuten näyttää edelleenkin uudelta (siitä laadusta puheenollen…) Postaus takista on itse asiassa tulossa uuteen blogiini http://hempeathepeneet.blogspot.fi/

  • Aivan mahtava megakommentti! <3 Ja siis kyllä, aivan ehdottomasti tuo siteeraus oli myös kulutuskritiikkiä. Nerokkaasti asetelluissa sanoissa tuli sekä kulutuskritiikkiä että ajatusta siitä, millaisissa paikoissa ja millaisiin tuotteisiin rahansa kannattaa käyttää. Hetken mielijohteesta toimiminen on aina riski, mutta on toisaalta hyvä muistaa, että ihmiset ovat hyvin erilaisia. Itse olen ostanut varmaan suurimman osan lempivaatteistani nimenomaan hetken mielijohteesta, mutta ehkä se meneekin niin, että kun tuntee oman tyylinsä, huteja tulee tehtyä harvemmin. Siihen haluan kannustaa täällä blogissakin, että ihmiset oikeasti pysähtyisivät miettimään omaa tyylipersoonaansa hetkeksi - kun tietää, millainen se oman tyylin olemus on, ei tule niin paljon ostettua turhaa sellaiselle "haaveminälle", jota ei ihan oikeasti ole olemassakaan.

   Omat univaikeuteni ovat varmasti osittain samaa kuin sinullakin. Sitä päänsisäistä hyrrää on vaikea pysäyttää sänkyyn kaatuessa, jos vielä viisi minuuttia aiemmin on tehnyt töitä tietokoneen äärellä. Sinisen valon haittoja on kuitenkin ihan tieteellisesti tutkittu, joten varmasti aika monella nukahtamisongelmien taustalla on monenlaisia syitä. Siksi yritän itse minimoida niistä edes osan. :)

   Minä myös rakastan glögiä! Ja tykkään tosi paljon ihan noista mehuglögeistäkin - ei tarvitse olla alkoholia, vaan ihan tuollainen markettiversio maistuu minulle myös. Tänä talvena tosin korkkasin glögikauden sillä vaalealla glögillä. Se on myös tosi hyvää!

   Ja tosiaan, tässä Marimekon takissa on jotain ihanalla tavalla ajatonta. Se on yksi vaatekaappini suosikeista juuri tuon klassisen siluettinsa ansiosta. Olisipa hauskaa nähdä kuvia myös tuosta äitisi vanhasta takista! :)

 • Angelica

  Anteeksi mutta siis… näytät näissä kuvissa aivan JÄRJETTÖMÄN ihanalta! En kestä! Kuolen! Jos pystyisin, näyttäisin näiden kuvien sinulta ehkä joka päivä aina.

  Over and out…

  • Voi kääk! Menin nyt tästä jotenkin ihan sanattomaksi. KIITOS! <3 Tämä kommentti oli väsyneen perjantaiaamun pelastus! :)

 • Ateisti Tiina

  ”Tässä kohtaa on kiitettävä luojaa ja iCloudia…”

  Koska luoja loi ihmisen ja ihminen loi iCloudin, ei kannata iCloudia erikseen kiittää.

  Muuten, mä luulin että olet ateisti? Mistä nyt se meidän isä kompleksi?

 • Mitäs tässä, ihan hyvää! Ostin joulunavauksessa viime viikonloppuna kolme arvaa ja eilen lehdestä voittokuponkeja lukiessani piti hieraista pari kertaa silmiä: siellähän komeili yhden ostamani arvan numero. : Tänään kävin noutamassa palkintoni – liian ison t-paidan, josta tulee uusi yöpaitani. :D

  Postista tuli mieleeni, että kävin eilen hakemassa kilpparilleni ennenaikaisen joululahjan, mutta eipä se näyttänyt herraa kiinnostavan. :)

  Illalla on saunavuoro; jos jaksaisi sitä ennen vaikka imuroida. Saunasta tultuani aion pyhittää loppuillan sohvalla, töllölle ja Netflixille. :)

 • Jari

  Annas piparit ovat todellakin parhaita. Ostan niitä joskus muulloinkin kuin jouluna. Ja juuri se koostumus ja maku, ainoa oikea! :)

 • Haha, mahtava blogiteksti! Paljon asiaa tiiviissä paketissa. Onneksi olin monia näistä päässyt jo makustelemaan eri somekanavien kautta :D Kävisi pää liian kovilla kierroksilla muuten.

  Lyhyesti ja ytimekkäästi siis:

  – Luin joku päivä sitten tuon feminismitekstin sun innoittamana ja hitto vie, se oli hyvä. Tullut paljon pohdittua asiaa sen jälkeen ja kiinnitettyä huomiota aiheesta käytävään keskusteluun. Varsinkin tissiviikolla.

  – Viherkasvihullu täällä kans morjes! Ainut, että inhoan mullan ja ruukkujen kanssa säätämistä :D Palmuvehka on mun luottokaveri, joka on kestänyt jo useita vuosi erilaisia kärsimyksiä kodissani.

  – Pipareiden suhteen aivan samoilla linjoilla. Leivon aina tosi pieniä ja ohuita pipareita. Niin tottunut siihen, että aina ihmettelen muiden ”normaaleja” pipareita. Niin ja siis leivon niitä, jotta saan syödä taikinaa :P

  – Myös tuo Torikan teksti tuli sun jakamana vastaan Facebookissa ja kolahti kyllä kovaa. Koin aika ristiriitaisia fiiliksiä black fridayna. Todella hienoa, että kuluttamisesta (ja rahan käytöstä ylipäätään) puhutaan ja siihen tuodaan eri näkökulmia. Sopivasti teidän podcastista rahajakson kuuntelin pari päivää sitten. Iloitsen kyllä siitä, että raha ei ole yhtä suuri tabu enää. Varmasti monen rahankäyttö olisi paljon järkevämpää ja terveemmällä pohjalla, jos rahasta puhuttaisiin avoimemmin.

  – Nukkumisjutut sen sijaan… Siinä on kyllä loputon työmaa, mutta pikkuhiljaa.

  Okei, ei ollut kauhean lyhyttä ja ytimekästä, mutta ei se mitään :D

Related posts