30/11/17

Knippu – uudenlainen tapa ostaa leikkokukkia

18 104

Olen käynyt uskollisesti samassa kukkakaupassa jo vuodesta 2011, kun muutin Helsingin Etu-Töölöön. Tässä ajassa kukkapuodin omistajastakin on tullut jo astetta läheisempi tuttu, kun kuuden vuoden verran olemme nähneet lähes viikoittain. Saattaa kuulostaa suorastaan naurettavalta, mutta myönnän miettineeni viimekeväisen muuton kynnyksellä, että vaikka tuleva koti oli kuinka ihana, harmitti hiukan sen luottoputiikin jääminen entisille kotinurkille. Siitä lähtien olen yrittänyt houkutella Florannan Hanna Kurttia perustamaan sivupisteen Kallioon.

Onneksi minulla on edelleen sen verran usein asiaa Töölön suunnalle, että pääsen helposti piipahtamaan myös luottokukkakaupassa kerran tai pari kuussa. Toisaalta nykyään minulla on parikin kulkuyhteyttä (raitiovaunulinjat 1 ja 8), joilla pääsen käytännössä ovelta ovelle, joten ei ole niin vaivalloista lähteä käymään putiikissa erikseenkään tai koukata sen kautta muita asioita hoidellessani. Voisihan sitä tietysti näissä Kallion paikallisissakin asioida, mutta on niin paljon mukavampaa tukea tuttua yrittäjää, jonka palvelun on erinomaiseksi todennut.

Käväisin viime viikon lopulla taas Florannassa ja omistaja Hanna on muutamaan otteeseen maininnut, että hänellä on ollut suunnitteilla toisen kukka-alan yrittäjän kanssa ihan uudenlainen konsepti kukkien ostoon. Ja nyt tuo idea on pyörähtänyt vähitellen suunnitelmista toteutukseen ja on mukana esimerkiksi viikonloppuna järjestettävissä Ornamon joulumyyjäisissä, joten haluan teillekin tästä hauskasta ja innovatiivisesta ideasta vinkata.

Olemme monet kerrat jutelleet Hannan kanssa siitä, että on niin mukavaa, kun kukkia ostavat nykyään myös nuoret ihmiset, kun leikkokukat olivat pitkään ehkä enemmän sellainen vähän varttuneempien aikuisten juttu. Olen itsekin yrittänyt omalla esimerkilläni innostaa ihmisiä astumaan rohkeasti kukkakauppoihin. Kaunis kimppu ikkunalaudalla on ihana kodin piristys ja leikkokukista kykenee pitämään huolen sellainenkin, jolle viherpeukaloa ei ole geeneissä suotu.

Harva nuori  tai muuten vain pienellä budjetilla liikenteessä oleva kuluttaja on kuitenkaan valmis laittamaan kukkasiin ihan kamalan paljon rahaa. Kukat ovat kuitenkin sellaista pientä arjen hemmottelua ja luksusta, josta on helppo tinkiä, kun talous on tiukilla. Vaikka tuen itsekin aina mieluiten alan erikoisliikkeitä ja pieniä putiikkeja, on silti mukavaa, että tarjolla on nykyään myös edullisia ja helppoja (sekä kaikkina viikonpäivinä ja pidemmillä aukioloajoilla avoinna olevia) vaihtoehtoja kukkaostoksille, kun ruokakaupasta voi napata spontaanisti pikkukimpun matkaan.

Olemme puhuneet asiasta Hannankin kanssa useaan otteeseen ja todenneet, että ihan kaikki kukkien menekki on hyvästä, eikä sillä loppujen lopuksi olen niin väliä, mistä kukkansa ostaa, sillä kun kukkasista tulee tapa, tulee todennäköisesti asioineeksi useammin myös niissä pienissä kukkapuodeissa. Sitä kautta tämä leikkokukka- ja viherkasvitrendi hyödyttää kaikkia alan toimijoita.

Samanaikaisesti kukkatrendeissä jylläävät entistä luonnollisemmat ja boheemimmat tuulet – kimput saavat näyttää siltä kuin ne olisi koottu itse niityltä poimituista kukista, eikä moni edes halua tällä hetkellä sellaisia liian napakasti ja huolitellusti sidottuja kimppuja. Floristien ammattitaidolle ja sidonnalle on luonnollisesti kysyntää edelleen varsinkin elämän erityisissä hetkissä kuten häissä, ristiäisissä, hautajaisissa ja muissa merkkipäivissä, mutta varsin moni kaipaa arjessa maljakkoonsa jotakin vähän rennompaa.

Kukat saavat siis nykyään rönsyillä ja niiden halutaankin näyttävän maljakossa luonnollisilta. Olen kuullut, että jotkut jopa kotona purkavat floristin vaivalla sitomat kimput ja asettelevat ne maljakoihin ihan itse, koska eivät kehtaa kaupassa sanoa, että haluavat toisenlaista tai yksinkertaisesti vain haluavat itse toteuttaa visuaalista inspiraatiotaan. Ja kaiken tämän pohjalta Hanna sekä hänen kumppaninaan projektissa toimiva Marianne Nordström ovat ideoineet uuden Knippu-konseptin, jonka ajatuksena on myydä kukkakauppojen laadukasta leikkokukkaa nippuina kukkarolle ystävälliseen hintaan.

Intohimoisena kukkaihmisenä olen itse tosi innoissani tästä Knipun ideasta – juuri jotain tällaista kukka-alalle on tarvittukin! Jotakin mikä vähän ravistelee perinteistä bisnesmallia ja tuo kukkakauppaa lähemmäs kuluttajien tarpeita. Yksinkertaisuudessan Knipun idea on siis se, että kun kukkakimpun hinnasta poistuu floristin tekemään sidonta- ja astettelutyöhön kuluva aika, kimppu voidaan myydä edullisemmin myös kukkakaupassa.

Valmiiksi sidottujen kimppujen sijaan Knippu tarjoaakin erilaisia edullisia nippuja kukkia, joista jokainen voi sitten itse kotona viritellä omannäköisensä asetelman tai jakaa kukkaset esimerkiksi useampaan vaasiin oman makunsa mukaan. Voipa Knipun kukkasista yhtä hyvin vaikkapa sitoa seppeleen tai tehdä mitä vain muutakin. Ja mikä parasta, tämän konseptin avulla voidaan myös mahtavasti vähentää pikkuputiikkien ja puutarhojen kukkahävikkiä.

Uutuuskonsepti on nyt mukana tänä viikonloppuna Ornamon joulumyyjäisissä Kaapelitehtaalla ja tällä hetkellä Knippu toimii pop up -tyyliin esimerkiksi tapahtumissa. Knipun Facebook-ryhmästä voi tsekkailla, missä se seuraavaksi on mukana. Konseptin takana häärivän kaksikon suunnitelmissa ja haaveissa on kuitenkin tehdä tästä isompi juttu.

Hanna kertoi minulle, että tavoitteena on tehdä Knipusta koko Suomen kattava konsepti, joka voisi rantautua kukkakauppojen lisäksi myös muihin pikkuputiikkeihin, vaateliikkeisiin, ruokakauppoihin tai vaikka mihin, mistä ihmiset nyt voisivat kukkasia spontaanisti ostaa. Haaveissa on myös, että itse nippumyynnin lisäksi tulossa olisi myös Knippu-kukkabaareja, joista kukkia voisi irtokarkkien tapaan poimia yksitellen edulliseen hintaan ja koota ihan alusta alkaen oman nippunsa sillä tavoin.

Ai että, olisi unelmien täyttymys, jos vaikkapa tuossa lähi-Alepassa myytäisiinkin Knippuja niiden iänikuisten vähän näivettyneiden ruusukimppujen ja esteettisesti jonnekin 90-luvun tienoille jämähtäneiden gerbera-sekakimppujen sijaan. Ostaisin kukkia varmaan jokaisella kauppareissullani, takaan sen. Pidetään siis peukkuja, että Knippu ottaa tuulta alleen ja tästä ideasta tulee menestys! Miltäs tämä idea teistä vaikuttaa? Oletteko yhtä vakuuttuneita tämän loistavuudesta kuin minäkin? :D

Kaikki tässä postauksessa näkyvät leikkokukat ja irto-oksat ovat Knippu-kukkanipuista ja kimput puolestaan niistä itse koottuja. Oli ihanaa päästä leikkimään oman elämänsä floristia ja käyttämään omaa luovuutta kukkia asetellessa ja kimppuja maljakoihin kootessa. Erityisesti tykkään tuosta erilaisia havuja villisti rönsyilevästä maljakosta. <3

PS. Valokuvaaminen täällä säkkipimeässä on viime päivinä ollut lähes mahdotonta, mutta onneksi on niin loistava kamera ja objektiivi, että jopa tässä masentavassa pimeydessä olen onnistunut saamaan ihan siedettäviä otoksia luonnonvalon turvin, kuten nämä tässä postauksessa. Mutta ei ole kyllä tätä duunia tehty helpoksi näissä Suomen talviolosuhteissa, pakko sanoa!

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Koti

18 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Mirella

  Hei, mistä tuo Brigitte Bardot taulu on peräisin? :)

 • Mira

  Itselleni on juurikin – vieläpä useampaan otteeseen! – käynyt niin, että olen kotona avannut floristin sitoman kimpun ja sommitellut kukat maljakkoon itselleni mieluisampaan, luonnollisempaan tyyliin…

  Pitääkin tutustua lähemmin tähän konseptiin viikonloppuna Kaapelitehtaalla, jonne olin suunnitellut meneväni jouluostoksille; kiitokset siis vinkistä!

  • Uskon, että tämä on itse asiassa aika yleistä. Siksi tämä Knippu onkin minusta niin mahtava idea, kun siinä säästetään sekä floristin aikaa että asiakkaan rahaa, kun molempien kannalta turha työ jää pois. :) Kukkien laatu on korkeampi kuin markettikimppujen ja samalla voi tukea pientä yrittäjää. Ja sellaista perinteisempää ja jämäkämpää sidontaa kaipaavat saavat edelleen osaavaa käsityötä sitä kaivatessaan.

 • Emma

  Ihana idea, jään innolla seuraamaan. Etenkin kukkahävikkiajatuksesta pidän paljon, koska myöskään leikkokukkien jatkuva osto ei ole eettisesti kestävää. Mikä on vaikeaa kaltaiselleni esteetikolle!! Haluaisin ostaa joka viikko, mutten raaski tämän jutun luettuani:

  http://www.lily.fi/blogit/toimitus/muista-eettisyys-ja-ekologisuus-myos-kukkakaupassa

  • Tuo Lilyn artikkeli olikin tosi mielenkiintoinen! Tänään perjantaina kirjoittelin juuri kotimaisista joulukukista – siinä on ainakin varmuudella eettinen vaihtoehto. :) Mutta tosiaan, on ihan mahtavaa, että tämä Knippu osaltaan myös konseptillaan vähentää kukkahävikkiä ja tilanne on siten tupla-win-win, sillä siitä hyötyvät niin kuluttaja, kukkakauppias, kukat kasvattava puutarha kuin luontokin. :)

 • Sannna

  Mahtava idea! Jotain tällaista on tosiaan kaivattukin. Toivottavasti laajenee pian muuallekin Suomeen.

  • Minäkin toivon, että tämä leviäisi pian muuallekin Suomeen! Sen tiedän, että tämä toinen kukkayrittäjä pitää puotiaan Loviisassa eli sieltä myös on mahdollista ostaa Knippua. :)

 • Milla

  Kuulostaa aivan uskomattoman upealta! Jokaista euroaan miettivänä opiskelijana en voi olla ilahtumatta ajatuksesta, että olisikin taas varaa ostaa kukkia. :) Tämä oli ehdottomasti paras juttu mistä olen aikoihin kuullut!

  • Onpa ilo kuulla, että Knipun idea otetaan näin innolla vastaan! Nyt toivotaan vain, että puuhanaiset saavat pian projektia eteenpäin ja laajennettua. :)

 • Vitsit, kuulostaapa mahtavalta konseptilta! :)

 • Tiinatuulia

  Ai että, leikkokukkien irttishylly… Turkuunkin kiitos, aivan mahtava idea! ❤️ :)

 • Jenni K

  Kuulostaa kyllä hyvältä konseptilta! Minä muuten kuulun niiden S-markettien ja Alepojen kukkien ostajiin todella usein, sillä niissäkin on välillä kivoja vaihtoehtoja saatavilla. Esimerkiksi viime viikolla ostin Kallion yhdestä Alepasta noin neljällä eurolla sekakimpun, jossa oli mm. iso vahakukan oksa. Kaikki kukat eivät tietty aina ole niin mieluisia, mutta niistäkin kimpuista voi helposti muokkailla itselle mieluisia. Ja monesti myös tykkään niiden outoudesta :)

  Tottahan se toki on, että välillä kyseisissä kaupoissa on vain ruusuja ja gerberoja saatavilla, mutta jos ysäri on muutenkin jo muotia, niin ehkä kohta myös kukissa :D

 • Sariska

  Täytyi ihan tulla sanomaan, että ainakin minun ja ystäväni kohdalla, molemmat luemme blogiasi, olet onnistunut näillä postauksillasi saamaan meidät asioimaan kukkakaupoissa säännöllisen epäsäännöllisesti. Paljon tuli ostettua etenkin kun yksi ystäväni kokeili yrittäjän arkea kukkakauppiaana. Valitettavasti hän joutui vuoden jälkeen lopettamaan taloudellisten vaikeuksien vuoksi ja nyt on ollut hankala löytää uutta kukkakauppaa, kun ystäväni tunti minut niin hyvin, ettei tarvinnut juurikaan selittää mitä halusi ja silti sai joka kerta jotain ihanaa mutta kuitenkin uutta ja fressiä!

 • Ihan mahtava konsepti!

  Kävin hakemassa viime keväänä Florannasta extempore hääkimpun meidän maistraattivihkimiseen, kun asuimme silloin vielä ihan Florannan vieressä. Kimppu oli suloisin ikinä ja juuri sellainen kuin toivoin, vaikka pöllähdin liikkeeseen hetken mielijohteesta taaperon kanssa ja vain muutamilla adjektiiveilla ja kukkatoiveella varustettuna.

Related posts