29/11/17

Afterwork-podcast: Puolukkapäivät

11 78

Pienen syyslomatauon jälkeen Afterwork-podcast tekee jälleen paluun. :) On ollut ihana saada viestejä, että moni siellä on jo malttamattomana odotellut uusia jaksoja. Saamanne pitää!

Tällä kertaa afterwork-tuokion aikana puhutaan menkoista. Kuukautiset ovat jokaista naista koskettava riesa, mutta silti niihin liittyy kaikenlaista ujostelua ja mystiikkaa. Nyt nostetaan kuukuppi pöydälle ja pureudutaan naiseuden ytimeen.

Olen itse monet kerrat miettinyt, että haluaisin kirjoittaa esimerkiksi kuukupista (koska se on niin FANTASTINEN keksintö), mutta aihe on aina jäänyt pyörimään luonnosvihkoon, sillä näin intiimiin teemaan tarttuminen on ujostuttanut. Tätä podcastia tehdessä halusin ensisijaisesti haastaa itseäni: kavereiden kesken menkat ovat ihan tavallinen keskustelunaihe, mutta miksi kuukautisista puhuminen tuntuu niin kiusalliselta ja jotenkin leimaavalta tällaisessa julkisessa kanavassa kuten blogissa tai podcastissa? Totesin, että koska aihe tuntui vaikealta, juuri siksi siitä pitää puhua. Ja juuri siitä syystä myös tämän keskustelun innoittamana päätin, että se kuukuppijuttukin on vielä jossain vaheessa tulossa.

Eli tänään siis podcastissa rehellistä puhetta, vertaistukitarinoita ja yleistä pohdiskelua naisellisen elämämme kuukausittaisesta ”kohokohdasta”. Toisen kauden avajaisjakso on hieman normaalia pidempi, mutta tulevien jaksojen pituus vaihtelee 20 ja 40 minuutin välillä. :)

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa.

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Matilda

  Hei Jenni! Voisitteko tehdä #metoo jakson Afterworkissa? Olisi ihana kuulla teidän mielipiteitä ja hienoja että keskustelu seksuaalisesta höirinnästä pysyy yllä!:-*

 • Hanna

  Kuukuppi ON fantastinen keksintö jos kuukautisista joutuu kärsimään (käytin sitä itse aikoinaan parin vuoden ajan), vielä parempi on kuitenkin esim. sellaiset e-pillerit jotka kokonaan poistavat kuukautiset.

  Viimeksi kärsin kuukautisista, niistä aiheutuvista kivuista, väsymyksestä, päänsärystä ja yleisestä ”hitaudesta” (se tunne kun ajatus ei vaan kulje niin hyvin kun normaalisti) noin kymmenen vuotta sitten ennen e-pillereiden aloittamista. Melkein yksi viikko kuukaudesta meni aina sellaisessa ikävässä väsymyshuurussa. Kun tästä e-pillerien avulla pääsin eroon tunsin ensimmäistä kertaa olevani miesten kanssa samalla tasolla työelämässä. Valitettavasti sillä oli vaikutusta minun urani kannalta että olin joka neljäs viikko hitaampi/sairaampi/väsyneempi ja muutenkin kaikinpuolin huonompi kuin kollegani joista suurin osa oli miespuolisia. Ura lähti nousukiitoon vasta menkoista eroon päästyäni.

  Se ihana vapauden tunne kun ei enää tarvinnut suunnitella menemisiä/tekemisiä tai työasioita sen mukaan mihin menkat sattuivat osumaan. Minulle se oli melkein kuin pieni vankila joka neljäs viikko. Kaikki eivät tietysti kärsi samoin, mutta toivon että kaikki jotka ovat kärsineet joko kivuista tai muuten vain elämänlaadun huonontumisesta menkkojen takia löytäisivät sen itselleen sopivan avun jolla menkoista pääsee kokonaan eroon.

  Luin kerran erään naispuolisen lääkärin kolumnin kuukautisista. Hän kirjoitti että jos miehet joutuisivat kärsimään kuukautisista olisi jo keksitty vaikka kuinka monta erilaista (ja jokaiselle sopivaa) lääkettä joilla niistä pääsisi eroon. Olen miettinyt sitä sen jälkeen usein ja paljon, tietynlainen tasa-arvokysymys tämäkin.

  • Mahtavaa, että täällä on muitakin innokkaita kuukupin ystäviä! Tuo on kyllä mielenkiintoinen näkökulma, että menkoistahan voisi tosiaan lääkkeiden avulla luopua kokonaan. Olen lukenut monia artikkeleita aiheesta, että periaatteessa siitä ei ole mitään vaaraa terveydellisesti vaikka hormonaalisella ehkäisyllä blokkaisi kuukautiset käytännössä kokonaan.

   Itse en ole koskaan huomannut kuukautisten aiheuttavan noin radikaaleja oireita, mutta tiedän monia naisia, jotka kärsivät niistä suuresti, joten etenkin heille tuo varmasti on todella hyvä vaihtoehto. Uskon kyllä ihan samoin, että moni naiseuteen liittyvä vaiva tai ongelma olisi jo ratkaistu, jos miehet kärsisivät samasta.

 • VV

  Nyökyttelin ja hymyilin koko sen ajan kun kerroit kuukupin eduista tässä podcastissa – täällä myös yksi hurahtanut! Kaikkien pitäisi kokeilla sitä! Kuukuppi on parantanut omaakin elämänlaatuani hurjasti ja tehnyt elämästä menkkojen aikana vaan yksinkerraisesti helpompaa.

  • Amen! Teen vielä tämän innoittamana sen postauksen kuukupista, niin saadaan levitettyä ilosanomaa oikein urakalla. :D

 • Kristina

  Jee, tosi kiva että ohjelma teki paluun! Kuuntelen aina mielenkiinnolla ja hyvää pohdintaa jälleen. Jäin miettimään että olisi myös ollut mielenkiintoista pohtia aihetta siitä vinkkelistä että – kuten mainitsitte – kaikilla naisilla ei kuukautisia ole tai tule. Joten ikään kuin pohtia kuukautisten merkitystä tai symbolista arvoa vähän pidemmälle (toki aihetta jo sivusitte jonkin verran mutta ehkä tähän voisi pureutua syvemmälle). Ja myös se ajatus että kun kuukautisia pidetään tavanomaisesti ’naiseuden merkkinä’ niin tällainen ajatusmalli varmasti tuntuu hyvin eksklusiiviselta transhenkilöiden näkökannalta. Ensi jaksoa odotellessa!

  • Hei tosi kiinnostava näkökulma, kiitos vinkkauksesta! :) Ylipäänsä naiseudesta olisi kiinnostavaa keskustella, että millaisista elementeistä se muotoutuu ja millaisia ajatusmalleja siihen liittyy. Myös äitiydestä kuulee naiseuden näkökulmasta välillä sellaisia ajatuksia, että tuntuu pahalta kaikkien lapsettomien puolesta… Tähän yhteen jaksoon (joka jo venähti sellaisenaankin vähän ylipitkäksi) on tietysti aina mahdotonta mahduttaa ihan kaikkea, mutta otamme tosi mielellämme näitä juttuideoita vastaan ja mietintämyssyyn myllättäväksi.

   Kiitos myös mukavasta palautteesta ohjelmaan liittyen. :) On ollut niin antoisaa tehdä tätä podcastia ja vielä antoisampaa siitä tekee, kun saa tällaista kivaa ja rakentavaa palautetta!

 • Tuli mieleen tuosta, kun kerroit tytöstä, jolla oli valkoiset housut: Itselläni alkoi menkat kesken kauppiksen enkuntunnin; jalassani beigenväriset farkut… Onneksi oli päivän viimeinen tunti! :D

  Sitten noista kivuista: Jouduin kerran lähtemään töistä pois, koska kivut oli ihan hirvittävät, ja oksennuksin tuli. :/ Onneksi tuossa työpaikassa oli joustavat työajat.

 • Iiiiiiiris

  Heippa, kuuntelin juuri puolukkapäivä podcastin ja hymyilytti, kun puhuitte kuukautisten alkamisjuhlista. Taitaa olla enkkujuttu ja luulin, että kaikkien perheissä ”juhlitaa naiseksi tulemista” . ISÄNI on englantilainen ja meillä perheen kesken kilisteltiin (alkoholiton skumppaa, kun kuukautiseni alkoivat.

  Nyt kun mietin niin en ole koskaan hävennyt tai piilotellut sitä, että on kuukautiset. Tai pitänyt niitä noloina. En tiedä, että johtuuko siitä, että niiden alkaminen otettiin niin positiivisesti vastaan

Related posts