27/11/17

Haarat levällään iltapäivälehden sivuilla

10 110

Enpä olisi vielä hetki sitten arvannut löytäväni itseni tänään Iltalehden sivuilta haarat levällään… Tämä aloitus saattaa kuulostaa raflaavalta, mutta todellisuudessa kyse on siis #womanspreading-sometempauksesta, johon minäkin hetken mielijohteesta ja ei-niin-vakavamielisesti osallistuin viime viikonloppuna.

Eräs työelämästä tuttu nainen oli keksinyt kutsua koolle suuren joukon kiinnostavia naisia omasta elämänpiiristään ja keräännyimme viime viikonloppuna viettämään rentoa iltaa yhdessä, toisilleen entuudestaan tutut ja tuntemattomat. Idea oli ihan loistava: mielenkiintoisessa ja sekalaisessa porukassa pääsi jututtamaan vanhoja tuttuja ja tutustumaan uusiin kiinnostaviin ihmisiin. Ajauduin illan aikana keskusteluun tästä #womanspreading-ilmiöstä ja hetken mielijohteesta päätin, että no otetaanpa nyt sitten sellainen kuva saman tien ja postasin huonossa valossa napatun suttuisen räpsyn Instagramiin asiaankuuluvien hashtagien kera.

Provosoivan hashtagin ja paikoin vieläkin provosoivampien kuvien taustalla on ihan fiksu feministinen ajatus: sukupuoli ei sanele istuma-asentoa eikä leveässä haara-asennossa istuskelu tee naisesta yhtään epäsoveliaampaa, epänaisellisempaa tai vähemmän hienostunutta. Itse asennosta voidaan tosin olla montaa mieltä, koska useimmitenhan juuri manspreadingista keskustellaan lähinnä ärtyneinä niissä tilanteissa, joissa mies vie ajattelemattomalla istuma-asennollaan huomattavan paljon tilaa kanssamatkustajilta esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa.

Womanspreadingin ajatus ei siis ole oikeuttaa moista urpoilua myös naisille, vaan rikkoa jälleen yksi stereotypia ja tabu siitä, millainen naisen on sovelista olla – miten hänen on soveliasta istua ja miten käyttäytyä. Leveä pönötys ei sovi ruuhkabussiin tai ahtaisiin julkisiin tiloihin kummankaan sukupuolen harjoittamana ihan vain yleisistä mukavuussyistä ja huomaavaisuudesta kanssaihmisiä kohtaan. Samaten suosittelen harkitsemaan, millaisessa vaatetuksessa haarojaan levittelee, ihan vain jo kunnioituksesta muita kohtaan – kaikki eivät välttämättä ilahdu Basic Instinct -henkisistä yllätyksistä julkisilla paikoilla.

Miehisen leveitä haara-asentoja perustellaan usein ihan vain fysiologisilla mukavuussyillä, mutta tuskinpa kovin monen haaroväli rusentuu hitusen muita huomioonottavammassakaan asennossa. On tavallaan myös ihan loogista, että tietyt asennot mielletään naisellisiksi ja siveellisesti sopivammiksi, sillä haarojen estoton levittely hameessa tai mekossa toden totta saattaa paljastaa enemmän kuin on aiottu tai enemmän kuin joku ulkopuolinen välttämättä tahtoisi nähdä. Se ei kuitenkaan käy laatuun, että rempseämpi istuma-asento automaattisesti naisella miellettäisiin jotenkin epäsopivaksi, vaikka vaatetus sen sallisikin.

Itse osallistuin tempaukseen hetken mielijohteesta ja sen kummempaa numeroa tästä aikomatta, mutta kun nyt kerran päädyin tuonne lehden sivuille asti haaroineni, niin ajattelin sanoa asiasta muutaman sanan. Mutta siis tiivistettynä: ei urpoilla kukaan eikä viedä muilta tarpeettomasti tilaa julkisissa kulkuvälineissä tai muuallakaan, sukupuoleen katsomatta. Eikä varsinkaan arvoteta muiden siveellisyyttä, soveliaisuutta, naiseutta tai mieheyttä niin naurettavan asian kuin istuma-asennon perusteella. Eli istutaan kaikki juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu mutta kanssaihmisiä kunnioittaen ja huomioiden. Over & out.

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Jaana B

  Hyvä kampanja! Naisten on hyvä päästä turhasta sievistelystä ja kokeilla reipasta asennetta, kaikessa.

 • Pertti

  Se oli selkeästi, ja hyvin sanottu. Varsinkin tuossa lopussa, asia tiivistyi hyvin yhteen lauseeseen: ”Eli istutaan kaikki juuri niin kuin itsestä hyvältä tuntuu mutta kanssaihmisiä kunnioittaen ja huomioiden.” Over & out.

 • Jari

  En puolustele miesten käytöstä, ja itse yritän esim. julkisissa ottaa muut kanssamatkustajat huomioon. Ja kaipa jalkovälissä on sen verran pienen kaliperin se, ettei tarvitse pitää jalkoja levällään. :D

  Mutta. Oletteko kiinnittäneet huomiota naisiin, jotka varaavat parhaimmillaan (pahimmillaan) kolmekin penkkiä ratikassa? Tämä onnistuu helposti, varsinkin jos naisella on vähintään perussetti, eli kaksi laukkua mukanaan. ;) Ja sitten ehkä ostokset. :) Niinpä, tässä päivänä muutamana, valloitti nuori nainen ruuhka-aikaan ratikassa kuljettajan takana olevan kolmen istuimen rivistön yksin. Meni useampi pysäkin väli ratikan täyttyessä, kunnes pyydettäessä, hän kyllä sulloi tavaroineen kahteen penkkiin!

  Okei, edellä oleva on aika ääriesimerkki. Mutta melko usein saan, ainakin ruuhkaisessa 4:n ratikassa, todistaa tätä tyttö/nainen, reppu & ostokset ”istuvat” kahden hengen edestä. Ei siinä mitään silloin kun on tilaa, ei todella. Ja ei, en syytä naisia tällaisesta. Kerroinpa vain, että tapahtuu näitä itsekkyyksiä kaikilla sukupuolilla. :)

  Toki me suomalaiset emme tahdo saada suuta auki silloinkaan, kun olisi vain kohteliasta informoida kanssamatkustajia, moni tekee tilaa, kunhan pyytää. :) Jokaiselle käy joskus, että on ihan ajatuksissa tms. Toinen usein sattuva tilanne on, kun ikkunan puoleiselta penkiltä joku olisi jäämässä pian pois. Tavaroita siinä kohennetaan, kännykkä laitellaan pois, hanskoja laitellaan käteen. Eli annetaan vinkkejä, että kyllä, olen jäämässä pois. Mutta ei uskalleta sanoa sitä ääneen? Sieltä lähdetään tunkeutumaan pois naama nutturalla, kun asian olisi voinut hoitaa ihan toisin. Eli noustessa voi kerätä rohkeutta ja huiskaista reippaasti, että ”anteeksi, jään seuraavalla” tai muuta rohkeaa. Kyllä, puhumalla! ;) Jos vieressä istuvalla onkin vaikkapa kuulokkeet, kuten allekirjoittaneella usein on, niin kyllä he usein kuulevat reippaasti sanotun viestin, tai vähintään syrjäsilmällä huomaavat, että kappas, henkilö vieressäni sanoo jotain ja on sen näköinen, että on jäämässä pois. Olen sitten joskus itse kysynyt, että oletteko jäämässä seuraavalla. :) On meinaan kummallekin mukavampi tilanne, kun käytävän puolella istuva voi varmistaa, ettei ahtaassa kulkuvälineessä astu kenenkään eteen/jaloille tms. noustessa antamaan tietä ikkunan puolella istuneelle, eikä hänen tarvitse ahtautua toisen yli. Naama nutturalla. :D

  Muutenkin voi myös itse tarkkailla tilannetta, välillä nostaa katseen kännystä/tabletista. Pieni mummu tai pappa saattaa väsyneenä yrittää sinnitellä seisoen, eikä kehtaa kysyä istumapaikkaa. Mutta jos omat jalat kestää yms, niin saapa pienellä vaivalla iloa kahdelle ihmiselle, kun tarjoaa paikan sitä enemmän tarvitsevalle. Kannattaa kokeilla! Ja jos minä ja reppuni olemme menneet tyhjähköön ratikkaan tai bussiin, ja se täyttyykin hetken päästä taas äärimmilleen, saa reppuni hyvissä ajoin luvan hypätä syliini istumaan. :)

  Julkisilla liikkuessa harmittavat oikeastaan vain he, jotka ratikkaan tullessaan eivät riisu reppuaan selästä! Usein voi olla suurikin reppu, siellä henkilön takana. :) Näin se reppu heiluu milloin jonkun naamassa, milloin esteenä kapealla käytävällä tms. Sitä ei kieltämättä itse ehkä tajua miten se reppu siellä takana mennä viuhtoo; pois silmistä, pois mielestä. Niin, itse otan repun automaattisesti pois selästä jo ennen ratikkaan menoa, ja ulos tullessa katson taakseni, etten reppua selkään heilauttaessa läväytä sitä kenenkään naamalle. Sitä paitsi, jaloissa (käsillä roikottaen, ei tarvitse likaisella lattialle laittaa) reppu mahtuu paremmin sinne, jalat kun vievät vähemmän tilaa kuin yläkroppa. :)

  En ole pyhimys, mutta pienellä vaivalla ja eleillä saa aikaan mukavamman matkan. Sen olen vuosien varrella oppinut. Ja olen luopunut tuoksuista lähes kokonaan; julkisissa liikkuessa en käytä enää ollenkaan.

  Huh. Kirjoitettuna vaikuttaa hirveältä nipottamiselta. En osaa kirjoittaa ytimekkäämmin. Ei tämä oikeasti ole vaikeaa. Mukavaa päivää taas.

  • Ei näitä manspreading-törppöjä onneksi kauhean usein tule ainakaan Helsingin julkisissa vastaan eli eiköhän aika moni pikkuhiljaa opi huomioimaan muitakin julkisessa tilassa. Kaikkein ärsyttävimpiä ovat ne, jotka erityisen ahtaissa lentokoneen penkeissä levittäytyvät vieruskaverin puolelle, kraah!

   Mutta erittäin hyvä pointti Jari, ihan sukupuoleen katsomatta ihmiset voisivat tavaroineen ja kasseineen myös ottaa kanssamatkustajat paremmin julkisessa liikenteessä huomioon. Jos tilaa on, niin levitelköön kassejaan niin leveästi kuin sielu sietää, mutta ruuhka-aikaan ei ole sopivaa varata kahta paikkaa, kun joku muukin voi kaivata istumaan. Sen verran pitää nostaa nenä kännykästä, että seuraa tilannetta matkan aikana hiukan. Ja sen nyt pitäisi olla itsestäänselvää, että vanhuksille, raskaana oleville, lapsille ja muillle vähän huterammin liikkuville luovutetaan ihan pyytämättäkin oma istumapaikka, jos tarvetta on.

   Olen varmasti itsekin joskus syyllistynyt tuohon repun kanssa heilumiseen, kun käytän niin harvoin, ettei tosiaankaan siellä kapealla käytävällä välttämättä aina hoksaa omia mittasuhteitaan. Jos kädetkin ovat täynnä tavaraa, niin aina ei reppua heti saa selästä, mutta on hyvä tietysti olla tietoinen ulottuvuuksistaan, ettei vahingossa kumauta käytävän vieressä istuvaa repulla naamaan.

   Mutta siis juuri näin: muistetaan olla huomaavaisia ihan kaikissa tilanteissa kanssaihmisiä kohtaan, niin on kaikkien täällä mukavampi elää sulassa sovussa.

 • Rilli

  Jotenkin koen, että manspreading on vielä enemmän henkistä kuin fyystistä tilan ottoa. Siinä on vahva viesti: minulla on oikeus ottaa haltuuni tämä tila ja asema, olla tarvittaessa röyhkeä. Sekä hyvässä että pahassa. Maria Veitolan ehdotus Me naisten kanteen olisi tässä ollut kyllä aivan spot on: myös nainen voi osoittaa röyhkeyttä tai vähintäänkin sitä, että hänellä on pokkaa ja hänen yli ei niin vain kävellä. Täältä pesee ja linkoaa. Ja nimenomaan henkisessä tilassa, vasta toissijaisesti fyysisessä. Kaipaisin näkeväni muitakin naisia womanspreadaamassa myös business-maailmassa. Sellaista tervettä ja anteeksipyytelemätöntä pokkaa.

  • No tämä on kyllä tietyllä tavalla totta. Joissakin tilanteissa kyse on varmasti ihan vain ajattelemattomuudesta, mutta onhan se ihan normaali reaktio antaa tilaa, jos vieressä on muita. Ja jos tilaa ei siinäkään kohtaa anneta, kieltämättä syntyy vaikutelma ihan tietoisesta tilan ottamisesta omaan haltuun aika röyhkeästi.

   Ehkä tätä asennetta juuri ehdottamallasi tavalla tarvittaisiin jonkin verran työelämässä myös naisille, koska liian moni nainen murehtii liikaa, mitä muut ajattelevat ja antaa kiltteydessään muiden kävellä ylitse. Että kyllä, pokkaa vain rohkeasti!

 • Liisa L

  Hei,
  Kyllä, tätä käytetään myös vallan ja aseman eleenä. Esimies istuu palavereissa aina henkilökunnan edessä jalat todella levällään ja vielä taaksepäin nojaten.
  Todella ällöttävää ja siksi menen takaosaan tilaa.

  • Varmasti tätäkin tapahtuu. Olen itse ehkä säästynyt viime vuosina yrittäjän roolissa tällaiselta, niin en edes muista miten räikeää se voi joskus olla.

Related posts