26/11/17

Onko valokuvaus välineurheilua?

31 97

Kaupallinen yhteistyö: Olympus

(juttu sisältää alennuskoodin)

Oletko suunnitellut uuden kameran hankkimista, mutta et oikein tiedä, minkä merkin ja mallin valitsisit? Entäs sitten ne objektiivit? Mitä kannattaa hankkia ja mitä eroja eri objektiiveilla oikein on? Olen viimeksi tällä viikolla neuvonut pariakin ystävää kameran ja objektiivin valinnassa ja tuumailin, että koska tämä ikuisuusaihe puhuttaa jatkuvasti, voisi taas koota hieman kameramietteitä postauksen muotoon, jotta omat vinkkini ovat kootusti yhdessä paikassa, kun joku kaipailee taas neuvoa. :)

Tein jo kesällä aika kattavan for dummies -oppaan Olympus PEN -kamerasta ja sopivan objektiivin valinnasta, joten sieltä voi myös kurkata helposti ymmärrettävään muotoon kirjoitettua ja ei-liian-teknistä perusinfoa kamerasta ja eri objektiivien eroista. Alleviivaan taas jo heti tämän jutun alussa, että en ole mikään kamera-asiantuntija, vaan aika vaatimattomalla perustiedolla porskuttava harrastelijakuvaaja. Olen kuitenkin blogivuosieni aikana oppinut valokuvaamisesta yhtä sun toista ja perusasiat kameroista ovat hallussa. Teknisen nippelitiedon lisäksi löydät siis tästä ja tuosta kesällä julkaisemastani jutusta perusinfoa kameroista ja objektiiveista selkokielellä helposti ymmärrettävässä ja ei-liian-teknisessä muodossa.

*

Olen tosiaan itse kuvannut PEN-kameralla jo yli kuuden vuoden ajan ja otan E-PL8:llani käytännössä kaikki blogini kuvat. Minijärkkärissä parasta on se, että siinä on käytännössä paketoitu liki kaikki suuren ja painavan järjestelmäkameran ominaisuudet pienempään ja kevyempään runkoon. On aika näppärää, kun tasokas kamera mahtuu pikkulaukkuun eikä paina olalla montaa kiloa.

Moni ensimmäistä kertaa kunnon kameraa ostava ei välttämättä hoksaa, että kameroista puhuttaessa usein jopa sitä runkoa tärkeämpään rooliin nousevat objektiivit. Pokkarikamerassa on vain se yksi linssi, mutta järjestelmäkameraan voi siis vaihtaa erilaisia objektiiveja, joilla saa erinäköistä kuvaa. Ja usein laadukkaiden objektiivien arvo on rungon rinnalla jopa korkeampi eli kannattaa kameraa hankkiessa budjetoida rahaa myös pariin hyvään objektiiviin. Olympuksen objektiiveissa on kuitenkin huippua se, että ne ovat hinta-laatu-suhteeltaan markkinoiden parhaimmistoa. Toisin sanoen Olympuksen kameroihin saa varsin edulliseen hintaan ihan todella laadukkaita objektiiveja.

Miksi kannattaisi hankkia useampi objektiivi?

Moni ihmettelee, miksei saa järjestelmäkamerallaan aikaan samanlaista kuvaa kuin vaikkapa minä omallani, mutta yleensä se johtuu ihan puhtaasti juuri objektiivista. Jos kuvaa pelkästään kameran mukana tulleella kittilinssillä, ei kuviin esimerkiksi saa sellaista syväterävyyttä (eli kohde on tarkka ja tausta blurrautunut) kuin vaikkapa kiinteällä 45-millisellä linssillä ja kuvat näyttävät helposti kovin pimeiltä. Näitä objektiivien tiedoissa ilmoitettuja millimetri- ja f-lukuja ja niiden merkitystä selostan hieman tarkemmin tuossa kesällä tekemässäni blogijutussa.

Jos kaipaa parempia kuvia, kannattaa myös opetella kamerasta ihan ne perusasiat (valo, aukko, suljinaika ja ISO-arvo) sekä niiden vaikutus kuvanlaatuun. Automaattiasetukset toimivat usein otollisissa kuvausolosuhteissa ihan hyvin, mutta siinä vaiheessa, kun pitäisikin ottaa kuva keinovalossa, vastavalossa tai hämärässä, eivät automaattiasetukset välttämättä tuota parasta mahdollista lopputulosta. Perusasiat pystyy oppimaan parissa tunnissa, joten se aika kannattaa ehdottomasti kameraan tutustuessa käyttää: kuvanlaatu pomppaa hetkessä ihan uudelle tasolle ja kamerastaan saa parhaat mahdolliset tehot irti.

*

Kameran mukana tuleva ns. kittilinssi on ihan toimiva perusvaruste, mutta edullisen zoomilinssin valovoimaisuus ei ole kovin hääppöinen ja ominaisuuksiltaan se on vähän sellainen kompromissiratkaisu: toimii kelvollisesti monessa tilanteessa mutta ei oikein erinomaisesti missään. Tästä syystä suosittelen painavasti aina hankkimaan yhden tai kaksi laadukkaampaa objektiivia sen rinnalle – takaan, että kuvaamisen ilo nousee hyvän objektiivin avulla aivan uusiin sfääreihin.

Kannattaa myös huomioida, että laadukas objektiivi kestää aikaa, vaikka kameramallit vaihtuisivatkin. Hyvä objektiivi on siinä mielessä järkevä sijoitus, että varsinaista kamerarunkoa uusiessa ei objektiiveja tarvitse hankkia moneen kertaan eli samat objektiivit käyvät kaikkiin PEN-kameroihin mallista riippumatta. Jos siis kamerasi sattuisi hajoamaan tai haluat muuten vain päivittää sitä uudempaan malliin, sinun ei tarvitse hankkia kaikkea uudelleen. Yleensä hyvin pidetyt objektiivit myös säilyttävät arvonsa erinomaisesti eli jos myöhemmin haluat luopua jostakin objektiivistasi, saat siitä käytettynäkin todennäköisesti varsin hyvän hinnan.

Mitä tarkoittaa kiinteä objektiivi?

Mitä sitten tarkoittaa, kun sanotaan, että linssi on kiinteä? Tuo kameran mukana tuleva kittilinssi on zoomillinen objektiivi eli voit paikallaan seisoessasi säätää linssin polttoväliä eli sitä, miten lähellä tai kaukana kohde näkyy kamerassa. Kiinteä objektiivi puolestaan on sellainen, jossa polttoväli on kiinteä eli zoomaus-ominaisuutta ei ole. Toisin sanoen joudut itse kävelemään kohteesta lähemmäs tai kauemmas, jos haluat muuttaa sitä, millä etäisyydellä se näkyy kamerassa. Leikkisästi tätä kutsutaan joskus jalkazoomiksi. ;)

Zoomaus-ominaisuus syö yleensä aina hieman kameran objektiivin valovoimasta, joten jos haluat valovoimaisempia ja laadukkaampia kuvia, kannattaa valita kiinteällä polttovälillä varustettu linssi. Tietysti kalliissa ammattilaisobjektiiveissa on olemassa myös tasokkaita zoomilinssejä, mutta usein niiden hinnat ovat sitten jo varsin korkeita. Korkeatasoinen objektiivi voi siis helpostikin maksaa enemmän kuin itse kamera, varsinkin kun puhutaan ammattilaistason varusteista. Mutta ei siis huolta, koska Olympuksen objektiivit ovat kalleimmillaankin varsin edullisia markkinoiden hintatasoon nähden ja myös hintahaarukan edullisemmat linssit ovat erittäin laadukkaita. Korkeatasoisimmat PEN-sarjaan sopivat pro-tason objektiivit ovat tosin hieman kalliimpia kuin itse kamerarunko.

Miten monta ja millaisia objektiiveja tarvitsen?

Harrastelijakuvaaja ei tarvitse valtavaa arsenaalia erilaisia objektiiveja, vaan jo muutamalla hyvällä vaihtoehdolla pääsee pitkälle. Itse en oikeastaan käytä sitä kameran mukana tulevaa kittilinssiä lainkaan, vaan arkikäytössä ovat ensisijaisesti kiinteät 25-millinen ja 45-millinen objektiivi. Joskus pidän kuitenkin myös tuota kittilinssiä matkassa, koska jos esimerkiksi reissussa ollessa pitääkin saada nopeasti laajakulmakuvaa (eli haluan mahduttaa kuvaan laajemman näkymän), kittilinssillä kuvan saa napattua kätevästi ilman sen kummempia kommervenkkejä.

Käytännössä objektiivin valinnassa olennaisinta on oikeastaan se, mihin tarkoitukseen haluat sitä ensisijaisesti käyttää eli millaisia kuvia haluaisit ottaa. Kuvaatko pääasiassa maisemia, ihmisiä vaiko esimerkiksi tuotteita ja yksityiskohtia? Eri tarkoituksia palvelevat parhaiten hieman erilaiset objektiivit. Siksi suosittelen itse, että kittilinssin rinnalle kannattaa hankkia vaikkapa kaksi kiinteää objektiivia, joissa on laatu ja valovoima kohdallaan.

Nämä kuvat on otettu samalta etäisyydeltä mutta eri objektiivilla: ylläoleva kuva on otettu 45mm f1.2 -objektiivilla ja allaoleva kuva 25mm f1.2 -objektiivilla. Tämä kuvapari havainnollistaa hyvin sitä, miten paljon lähempänä kohde näkyy 45-millisen linssin läpi katsottuna ja miten paljon laajempana 25-millisen linssin läpi katsottuna.

Olympuksen objektiiveista kiinteä 45-millinen on loistava potrettikuvaukseen ja yksityiskohtien tallentamiseen. Sillä saa kohteen piirtymään ja erottumaan kauniisti taustasta syväterävyyden ansiosta. Se myös toistaa kohteensa mittasuhteet Olympuksen linsseistä kaikkein todenmukaisimmin eli siinä ei ole laajakulmaa, joka lukemista riippuen venyttää aina kohteensa mittasuhteita hitusen (vähän kuin hyvin lievänä kalansilmäefektinä, jotta kuvaan mahtuisi enemmän).

45-millisen linssin miinukseksi on laskettava se, että se tuo kohteensa kamerassa todella lähelle, jolloin laajempien kokonaisuuksien mahduttaminen samaan kuvaan on haastavaa. Mitä enemmän haluat siis kuvaan mahduttaa, sitä kauemmas joudut kohteesta siirtymään ja esimerkiksi sisätiloissa tämä voi olla ongelmallista. Laajempaan sisäkuvaukseen suosittelen siis jotakin toista objektiivia. Yksityiskohtien ja potrettikuvien ikuistamiseen tämä linssi on kuitenkin ihan mahtava.

Jos taas kaipaat hyvää yleislinssiä, joka toimii kauniisti niin henkilökuvissa kuin vähän laajemmissa maisema- ja sisätilaotoksissakin, suosittelen siihen tarkoitukseen kiinteää 25-millistä linssiä. Tämä objektiivi on erinomainen esimerkiksi mukana matkoilla, koska sillä saa napattua niin monenlaisia kuvia monenlaisissa tilanteissa. Linssin syväterävyys ja valovoima on hyvä, mutta koska näkymä on laajempi, objektiivi taipuu useammanlaisiin kuvaustarpeisiin.

Hyvänä muistisääntönä voi pitää, että mitä suurempi on objektiivin millimetrilukema, sitä blurratumpana tausta näkyy tarkennettuun kohteeseen nähden ja sitä lähempänä kohde näkyy kamerassa. Jos siis haluat kuvata maisemaa tai esitellä vaikkapa asuntoa sisältä käsin ja toivot, että koko näkymä kuvissasi on mahdollisimman tarkka, valitse pienempi millimetrilukema (alle 45mm). Jos taas toivot kuvilta nimenomaan syväterävyyttä eli haluat kohteen erottuvan taustasta selkeästi ja taustan häivyttyvän blurriksi, valitse suurempi millimetrilukema (45mm ja sitä suurempi). Toisaalta esimerkiksi tuo 25-millinen linssi 1.2-aukolla blurraa myös taustaa, joten silläkin saa otettua kauniita henkilö- ja yksityiskohtakuvia. Kannattaa kurkata siitä kesällä tekemästäni postauksesta tarkempaa tietoa ja havaintokuvia eri linssien välisistä eroista.

Mitä objektiiveja itse suosittelen?

Omia suosikkiobjektiivejani ovat tosiaan kiinteät 25-millinen ja 45-millinen objektiivi, joista molemmista Olympuksella on olemassa sekä pieni f1.8-versio että suurempi f1.2-versio. Tuo 45mm f1.2 on ihan äskettäin ilmestynyt uutuus, jota itsekin pääsin ensimmäistä kertaa testailemaan vasta tätä juttua valmistellessa. Tuo f-lukema merkitsee siis aukon kokoa eli sitä, miten paljon valoa linssi päästää lävitseen eli miten valoisia kuvista tulee (tästä lisää tässä postauksessa).

Merkittävimmät erot näiden kahden version välillä ovat valovoimaisuus ja koko. Toisin sanoen, f1.2-aukolla varustetun objektiivin valovoima on f1.8-objektiivia selvästi parempi, mutta kannattaa huomioida, että kun hypätään f1.8-aukosta f1.2:een, linssin koko ja paino kasvaa merkittävästi. Ja valovoiman mukana kasvaa myös hinta eli f1.2-aukolla varustetut objektiivit ovat selvästi pikkulinssejä kalliimpia. Suuremmat linssit ovat pro-sarjaa, jotka ovat paitsi valovoimaisempia, myös säänkestäviä ja jämerämpiä muutenkin. Lisäksi niissä on helpompi ja nopeampi säätää, haluaako käyttää automaatti- vai manuaalitarkennusta. 1.2-aukolla saa myös kuviin suuremman syväterävyyden, eli tausta näkyy kuvissa blurratumpana kuin 1.8-aukolla otetuissa kuvissa.

Ylläolevassa kuvassa 45mm f1.2 sekä 45mm f1.8 – kuvasta näkyy hyvin objektiivien kokoero. Kuva on otettu 25mm f1.2-linssillä.

Ylläolevassa kuvassa 25mm f1.2 sekä 25mm f1.8 – kuvasta näkyy hyvin objektiivien kokoero. Kuva on otettu 45mm f1.2-linssillä.

Pienemmät versiot ovat erinomaisia ja edullisia peruslinssejä tavalliselle valokuvausharrastajalle. Jos siis haluat toimivan ja laadukkaan perusobjektiivin, jolla saa hyviä ja valovoimaisia kuvia sekä kamerakokonaisuuden, joka mahtuu pieneenkin laukkuun eikä paina paljon, f1.8 todennäköisesti oikein hyvä valinta.

Jos taas kaipaat fantastista valovoimaa, mikä kieltämättä on etenkin näissä Suomen talvisissa valo-olosuhteissa kuvatessa aikamoisen hyvä ja tärkeä juttu, suosittelen panostamaan f1.2:een. Hinta ja koko ovat toki suuremmalla aukolla varustetuissa linsseissä myös suuremmat, mutta kuvanlaatu on upea ja valokuvaaminen hämärämmässäkin valossa antoisampaa. Vaikka nuo pro-linssit ovat f1.8-aukon linsseihin verrattuna melkoisia möhkäleitä, olen itse siirtynyt ihan vain tuon mahtavan valovoiman takia niihin käytännössä melkein kokonaan. Vertailukuvia löydät tästä postauksesta. :)

Ylläoleva kuva on otettu 45mm f1.2 -objektiivilla ja allaoleva kuva 45mm f1.8 -objektiivilla. Molempien kuvien ottohetkellä on käytetty samoja asetuksia. Kuvia ei ole muokattu ja niistä näkyy hyvin, minkä verran f1.2-objektiivilla otettu kuva on valovoimaisempi ja kohdentuneempi (eli fokus on tiukemmin muutamassa kohdassa ja loput kuvasta blurrimpaa).

Kuvasin itse vuosikaudet 45mmm f1.8 -objektiivilla käytännössä melkein kaikki blogikuvani ja juuri tuon linssin ansiosta löysin tavallaan valokuvaamisen ilon. Oli noin miljoona kertaa antoisampaa ottaa kuvia kiinteällä, valovoimaisella ja hyvällä syväterävyydellä varustetulla objektiivilla verrattuna siihen perus-kittilinssiin. 45mm f1.8 on hinta-laatu-suhteeltaan aivan uskomattoman hyvä: niin pieneksi linssiksi kuvanlaatu ja valovoima ovat loistavat – ja hinta tosiaankin tasoon nähden on hyvin edullinen. Ja parasta tuossa laadukkaassa pikkuobjektiivissa on tietysti sen pieni koko ja keveys.

Viime kesänä kuitenkin pääsin testaamaan Olympuksen 25mm f1.2 -objektiivia ja hullaannuin siihen täysin. Jostain syystä en ollut tullut hankkineeksi sitä pienempää 25-millistä linssiä, joten olin käytännössä kuvannut kaiken 45-millisellä sekä sitten hätätapauksissa laajempaa kuvaa tarvitessani sillä kittilinssillä. Voisi sanoa, että valokuvaamiseni jossain määrin mullistui, kun pääsin kokeilemaan tuota 25-millistä linssiä kesäisellä Portugalin matkallani. Pro-objektiivin valovoima oli häkellyttävä ja etenkin reissukuvaamiseen linssi oli ihan täydellinen. Jos haluatte kurkata noita matkalta tällä objektiivilla nappailemiani kuvia, niin niitä löytyy esimerkiksi täältä, täältä ja täältä. Käytännössä oikeastaan kaikki ottamani kuvat tänä syksynä on otettu tuolla samalla linssillä, joten voit vain selailla blogia taaksepäin ja tutkailla, miltä näyttää. :)

Jostain syystä en ollut koskaan tullut hankkineeksi sitä kompaktin kokoista 25mm f1.8 -objektiivia, mutta nyt tämä suurempi 25mm f1.2 jäi päivittäiseen käyttöön ja selätti suosiossa monipuolisuudellaan jopa sen ikisuosikkini 45-millisen. Edelleenkin tykkään käyttää tuota 45-millistä linssiä nimenomaan yksityiskohtien ja potrettikuvien ikuistamiseen, mutta yleislinssinä 25-millinen tuntuu helpommalta, koska sillä saa napattua hyvin sekä laajempaa kuvaa että kaunista lähikuvaa. Käytännössä voisi sanoa, että 25mm f1.2 -objektiivilla otetussa kuvassa tausta on aikalailla yhtä sumea kuin 45mm f1.8 -objektiivilla otetussa kuvassa, mutta kuvaaja voi vain seistä lähempänä kohdettaan. Se on arkikäytössä tästä syystä näppärämpi, koska esimerkiksi sisätiloissa ja nopeissa arjen tilanteissa tarvitaan välillä enemmän etäisyyttä kuvattavaan kohteeseen.

Koen itse, että näillä kahdella objektiivilla pääsee jo pitkälle ja pystyy handlaamaan useimmat arkiset kuvaustilanteet kotona ja tien päällä. Matkakuvaukseen yleislinssiksi suosittelen juuri tuota 25-millistä, koska nopeasti ohi kiitävissä tilanteissa ei välttämättä ole aina aikaa ryhtyä vaihtamaan ja vekslaamaan objektiivia kesken kaiken ja maisema tai tilanne on ehtinyt jo vilahtaa ohi siinä vaiheessa, kun olet viritellyt kamerasi kuvauskuntoon.

Ylläoleva kuva on otettu 25mm f1.2 -objektiivilla ja allaoleva kuva 25mm f1.8 -objektiivilla. Molempien kuvien ottohetkellä on käytetty samoja asetuksia. Kuvia ei ole muokattu ja niistä näkyy hyvin, minkä verran f1.2-objektiivilla otettu kuva on valovoimaisempi ja kohdentuneempi (eli fokus on tiukemmin muutamassa kohdassa ja loput kuvasta blurrimpaa).

Onko valokuvauksessa välineillä väliä?

Joku kysyi kesällä julkaisemani postauksen yhteydessä, että mitä ajattelen bloggaajista, jotka kuvaavat pelkästään pokkarikameralla. Vastasin hänelle, että viime kädessä ei minusta ole mitään väliä, millä laitteella kuvansa ottaa, jos on silmää kuvakulmille, sommittelulle ja valokuvaukselle noin yleensä. Tiedän esimerkiksi aivan upeita Instagram-tilejä, joiden kaikki kuvat on otettu kännykällä. Loppujen lopuksi olennaisinta on se, että osaa hallita käyttämäänsä laitetta ja on jonkinlaista visuaalista silmää.

Teknisellä osaamisella ei voi oikein korvata visuaalisen näkemyksen puutetta, mutta toki korkealaatuiset kuvat nostavat aina kokonaisuuden vähän uudenlaiselle tasolle. Joskus teknisesti täydellinen kuva voi olla visuaalisilta ansioiltaan ihan mitäänsanomaton ja visuaalisesti upea otos taas kaikkien teknisten ”sääntöjen” mukaan ihan ”väärin” otettu. Onnistumisia kuitenkin tulee varmemmin, kun kaikki elementit kohtaavat: laitteet ovat kunnossa, niitä osaa käyttää ja on myös se selkeä oma visuaalinen ja taiteellinen näkemys.

Olen itse kokenut, että olen saanut valokuvaamisesta niin paljon enemmän iloa irti sen jälkeen, kun sain käyttööni kunnon laitteet ja opettelin valokuvaamisesta ihan ne perusjutut, että voin kyllä lämpimästi suositella!

Alennuskoodi Pupulandia lukijoille

Olympus on avaamassa uuden verkkokauppansa ylihuomenna ja saan nyt jo ennakkoon ennen putiikin avautumista vinkata, että kaupan avautuessa 28.11.2017 käynnistyy myös kampanja, jonka aikana saatte avajaistarjouksena hyviä alennuksia juuri tästä minulla käytössä olevasta E-PL8-kamerasta, suosikkiobjektiiveistani sekä Olympus PEN-sarjan tyylikkäistä asusteista ja kameralaukuista. Jos siis haaveissa on ollut uuden kameran ja/tai entistä paremman objektiivin tai vaikkapa vain hyvä kameralaukun hankinta, niin nyt kannattaa olla valppaana. Tietenkin kannattaa myös vinkkailla tarjouksista joulupukin apureita, jos toiveissa on, että uusi objektiivi voisi löytyä pukinkontista vajaan kuukauden päästä. :)

Alla olevat linkit aktivoituvat siis 28.11.2017 klo 15, kun uusi verkkokauppa avautuu yleisölle ja tarjoukset ovat voimassa 10.12. asti alekoodilla pupulandia.

♥ PEN E-PL8 (-20% koodilla ”pupulandia”) 

 25mm f1.2 (-20% koodilla ”pupulandia”)

♥ 25mm f1.8 (-20% koodilla ”pupulandia”)

♥ 45mm f1.8 (-20% koodilla ”pupulandia”) 

♥ PEN Fashion Accessories (-30% koodilla ”pupulandia”) 

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä, Koti, Matkat

31 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Haluaisin kovasti siirtyä järkkärillä kuvaamiseen, mutta pelottaa, etten osaa käyttää sitä. :D Typerää, tiedän, mutta siltä minusta tällä hetkellä tuntuu. :D Toki on olemassa sivustoja ja käyttöohjeita, joissa käyttö neuvotaan, ja lopulta kokemus opettaa. :)

  • Jos minä olen oppinut käyttämään järkkäriä, niin opit kyllä sinäkin. Ja järkkärillä saa jo automaattiasetuksillakin parempaa jälkeä aikaan kuin pokkarilla, noin keskimäärin. Pikkuhiljaa harjoittelet, niin sieltä se tulee. Eihän kukaan ole seppä syntyessään! :)

 • Thomakos

  Sen verran voisin kommentoida — vaikka olihan tuossa tuo disclaimeri heti alkuun :D — että testausasetelma

  ”Molempien kuvien ottohetkellä on käytetty samoja asetuksia. Kuvia ei ole muokattu ja niistä näkyy hyvin, minkä verran f1.2-objektiivilla otettu kuva on valovoimaisempi ja kohdentuneempi”

  on aika armoton hitaammalle linssille!

  Mutta todellisuudessa kameran valotusmittari osaa kyllä arpoa oikeat, tekijällä 2.25 stoppia hitaammat valotusparametrit. Kynttilänvalossa linssin nopeus on toki etu.

  • Tietenkin vertailuasetelma on tehty manuaaliasetuksilla niin, että eroa näkyy. Luonnollisesti myös hitaammalla linssillä saa huomattavasti kauniimpaa jälkeä aikaan, jos asetukset säätää kohdalleen. :)

   • Thomakos

    Ja miksipä ei säätäisi ;)

    Ero linssin piirrossa, bokehissa ja kontrastissa näkyisi ehkä paremmin tuon varjon alta, jos kuvat olisivat valotettu samanlailla. Harva lukija törmää tilanteeseen, jossa ulkoisen valotusmittarin laskemat arvot pitää syöttää manuaalisesti kameralle, kuitenkin tuntematta kovin triviaalia aukon käsitettä.

 • Kiitos hyvistä neuvoista. Pienempi järjestelmäkamera on ollut hankinnassani jo pitkään, iso tuppaa yleensä jäämään kotiin, kun sitä ei jaksa raahata mukana. Vielä kun ehtisi opetella käyttämään, huoh!

  • Kivaa, jos vinkeistä oli apua! :) Voin ehdottomasti suositella tällaista pikkujärkkäriä, koska silloin tulee tosiaan otettua enemmän kuviakin ihan siitä syystä, että kamera on useammin matkassa! Löytyisikö kaveripiiristä joku kameraosaaja, jolta voisi kysellä ne ihan perusjutut? Siinä ei todellakaan mene tuntia enempää, kun hallitset jo ne perusasiat!

 • Eveliina Virtanen

  Moikka!

  Kiitos hyvistä vinkeistä kameran suhteen – minulla on ollut jo pitkään harkinnassa minijärkkäri ja tästä se taisikin sitten löytyä.
  Jostain syystä alennuskoodi ei kuitenkaan toimi. Missäköhän syy? Kirjoitin alekoodiksi siis pupulandia .

  Kiitos avusta!

  • Hei mahtavaa, että jutusta ja vinkeistä on ollut iloa. :) Tsekkaan asian Olympukselta ja palaan heti, kun tiedän enemmän!

   • Tuoreimman tiedon mukaan uusi verkkokauppa avautuu tänään klo 15 eli siitä eteenpäin pääsee shoppailemaan alekoodilla. :)

 • Emilia

  Milloin siis nuo linkit ja alekoodit toimivat, eivät vielä ainakaan?

  • Pahoittelut omasta puolestani, että linkit eivät vielä toimi. Olympuksen päästä osattiin kertoa, että verkkokauppa aukeaa viimeisimmän tiedon mukaan tänään klo 15. :) Tämä tuntuu aina olevan noiden teknologiaprojektien kanssa vähän sitä, että viimeiseen minuuttiin asti viilataan. Mutta ihan pian siis pääsee ostoksille!

 • kzx

  Anteeksi, joudun tekniikkapuoleen hieman sohaisemaan :)

  Tästä sekä aiemmasta jutusta puuttui kokonaan puhe itse kennosta ja croppikertoimesta. Ehkä tarkoituksella, ettei turhaan sekoiteta niitä mukaan kun jutut käsittelevät Olympuksen valikoimaa vain näiden osalta?

  Lähtötiedoiksi siis että ”minijärkkärin” eli (micro) Four Thirds-kameran kennokoko on 17.3x13mm. Full Frame-eli täyskennokoko taas on 36x24mm.

  Näillä esitiedoilla sitten höystetään se, että FT-kameran croppikerroin on tasan 2.

  Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että FT-kameran 25mm objektiivin kuvakulma vastaa samaa kuin 2×25 = 50mm täysikennoisella.

  Vastaavasti tuo 45mm on 90mm, joka on potrettikuvaukseen jo hyvä mitta, yleensä käytetään väliä 90-105mm.

  Kaikkein laajakulmaisimmat jäävät siis isompikennoisten kameroiden heiniksi, koska tämän kennon kanssa 8mm:kin menee kuvakulmaltaan vain 16mm asti.

  Anyway, just my 2c ja f/1.2 on bokeh-rakkautta :)

  • Joo, en halunnut turhaan sekoittaa pakkaa, kun PEN-kameroissa kaikissa on tuo sama kenno. Minijärkkäriähän ei täyskennoisena taida saada miltään merkiltä. Mutta kiitos tästä tiukasta faktapaketista – kennoa ja croppikertoimia koskevaa infoa kaipaaville tästä sinun kommentistasi löytyykin varmasti kaikki olennainen. :)

 • Eveliina Virtanen

  Moikka!

  Objektiivialennus tuntuu käyvän ainoastaan mustiin objektiiveihin? Testasin asiaa lisäämällä kaksi samaa objektiivia eri väreissä ostoskoriin ja vain mustasta tuli alennus. Eri väreillä on kuitenkin sama hinta nettikaupassa muutoin, eli onko tässä mahdollisesti käynyt jokin virhe..? :D Minua olisi nimenomaan kiinnostanut hopea objektiivi.
  Kiitos avusta!

 • Anna

  Kiitos valaisevasta postauksesta! Luin myös ton kesällä julkaistun muistin virkistykseksi. Molempien postausten parasta antia on ehdottomasti sun käytännölliset vertailut, just esimerkiksi linssien kohdalla. Kirjoitat tosi selkeästi!

  Olen miettinyt uuden kameran ostoa jo pidemmän aikaa, ja taisit saada mut käännytettyä PENiin! Etenkin hyvä videokuva kiinnostaa, kun tykkään kuvailla videoita ja tässä on näköjään kääntyvä näyttökin!

  Olen tässä vähän aprikoinut, en nimittäin ole ammattilaiskuvaaja, ja kuvauskohteina ovat ihmiset, välillä oma koti, reissukuvat ja sit ne videot, eli aika perussettiä. Pohdin kovasti, että kumpi linssi toimisi itsellä näppärämmin, 45mm f1.8 vai 25mm f1.8? Molemmat tahtoisin hankkia, mutta budjetti ei anna periksi sijoittaa molempiin (ja itse kameraan) nyt heti. Olenkin yrittänyt miettiä, että kummalla pääsisi paremmin alkuun. Voi näitä ekan maailman ongelmia!

  Joku oli itseasiassa kysynyt sulta noiden ko. linssien eroja tossa kesän postauksessa ja lueskelenkin kommentteja mielenkiinnolla. Oletko edelleen samoilla linjoilla, eli että ”hanki molemmat, mutta se riippuu kuvaajasta, kumpi on sulle hyödyllisempi”? :D

  • Ihanaa kuulla, että näistä käytännönläheisistä vinkeistä on ollut iloa. :) Luulen, että aika monella aloittelijalla homma tyssää juuri siihen, että opastukset ovat liian teknisiä ja kuulostavat liian monimutkaisilta omaksua, kun lähtötaso on nolla. Ja kyllähän sen tietää itsekin, miten haastavaa sellaista tiukkaa asiatekstiä on lukea, jos jo termistö tuottaa hankaluuksia. Olen siis tuuminut, että kirjoitan näitä juttujani siten, että teknisesti ovat kutakuinkin validia asiaa, mutta sellaisessa mahdollisimman helpostilähestyttävässä ja yksinkertaisessa paketissa niihin peruskäyttäjän kannalta olennaisimpiin juttuihin keskittyen.

   Sinun tapauksessasi sanoisin, että noilla kuvaustarpeilla osta 25-millinen, jos ei ole varaa molempiin. Se on reissu- ja kotikuvaamisessa näppärämpi, mutta taipuu tarvittaessa myös henkilökuvaukseen. Myös esimerkiksi reissun päällä se on videokuvaamiseen todennäköisesti helpompi linssi. Kauniimpaa jälkeä tosin saa tuolla 45-millisellä ja siinä on se upea syväterävyys (mikä näyttää ihanalta myös videolla), mutta jos hankit vain yhden, niin haluat todennäköisesti mahdollisimman monenlaisiin tarpeisiin sopivan linssin. :)

 • Huoh, kiitos neuvoista ja erityisesti alekoodista!

  Rakas Olympukseni pöllittiin juuri reissussa ja hädissäni räpistelin uuden ostamisen kanssa, alekoodi tuli tarpeeseen!

 • eluhai

  Kiitos vinkeistä Jenni! :) Mulla on ollut PEN ehkä pari vuotta ja kompakti koko on kyllä pop! Tän postauksen myötä innostuin tilaamaan 25mm -objektiivin, en tosin raaskinut satsata tuohon kalliimpaan, mutta jospa tuolla halvemmallakin aukeais uudet ulottuvuudet kuvaamisessa. :) Ennestään mulla olikin vain se peruspaketin 14-50mm (?). Ja ai niin, objekti kotiutuikin jo eilen! Pääsen siis testailemaan uutta lelua!

 • Emilia

  Moikka! Kuvaatko selfieitä olympus kamerallasi? Sain juuri tänään postista epl8 rungon ja 25mm 1:1.8 objektiivin. Huomasin, että selfiet eivät kovin hyvin onnistu, ainakaan ensinäkemällä. Onko sinulla jotain vinkkiä tähän? Vai onko selfieiden ottaminen tällä linssillä mahdottomuus?

  • Olet ihan oikeassa, että tuolla 25-millisellä linssillä selfien nappaaminen on aika haastavaa, koska objektiivi tuo kohteen sen verran lähelle. Itse yleensä otan selfiet ihan vain kännykällä eli selfie-hommiin suosittelen sitä kittilinssiä, kännykkää tai sitten 25-millistä linssiä jalustan kanssa tai sillä Olympus Image Share -sovelluksella, jolla kännykkää voi käyttää itselaukaisimen kanssa apuna. :) Eli asetat tällöin kameran johonkin soipivaan paikkaan (esim. jalusta tai ikkunalauta) ja painat laukaisinta kännykän kautta.

 • Mielettömän hyvä kirjoitus, kiitos! Olen miettinyt uuden objektin hankkimista omaan Olympus pen kameraan mutta ennen sinun kirjoitusta mulla ei ollut mitään hajua mitä lähteä ostamaan.

Related posts