25/11/17

Hidas sytytys ja biisi-ihastus

7 65

Rakastan sitä Spotifyn Viikon suositukset -listaa, joka aina ehdottelee kaikkia uusia kappaleita sen perusteella, mitä olen viime aikoina kuunnellut. Joskus kuitenkin turhaudun, kun listalla on toistuvasti joitakin biisejä, jotka Spotifyn algoritmien mukaan sopivat makuuni mutta joista en todellisuudessa vain yhtään pidä. Toisaalta on käynyt useampaan otteeseen niin, että listoilla on ollut jokin kappale toistuvasti ja joskus biisi, joka ei ole herättänyt suurempia tunteita, alkaakin jossain vaiheessa sytyttää, kun sen kuulee riittävän monta kertaa.

Tämä Adan Faith-kappale hiiviskeli tietoisuuteeni juuri tällä tavoin vaivihkaa ja sakakavalasti takavasemmalta. Kun biisiin oli jo tullut sellainen tuttuuden tunne kuultuani sen listalla useita kertoja, vähitellen kypsyikin sellainen tykästyminen, että vihdoin ja viimein kappale pääsi omalle soittolistalleni.

Ada-taiteilijanimellä esiintyvä, melodista teknoa ja elektropoppia tuottava Michaela Dippel julkaisi Faith-biisin jo vuonna 2011 Meine Zarten Pfoten -albumilla. Mikään muu artistin biiseistä ei nopealla kuuntelulla sen kummemmin innostanut, mutta tämä biisi on ehdottomasti tsekkaamisen arvoinen. Kuuntele kuitenkin kunnollisilla kaiuttimilla tai kuulokkeilla, koska ei kyllä kuulostanut tietokoneen kaiuttimilla oikein miltään…

Tags:

Categorised in: Musiikki

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Jari

  Hmm.. Tässä on jotain niin tuttua mutta ei saa mieleen (ihan samoin kuin tässä toisessa esimerkissä https://youtu.be/XBu0m5JAUsA on jotain niin tuttua, alkaako sävelkuviot loppua? ;)

  Muuten hyvä hypnoottinen biisi, mutta SE jokin koukku/kohokohta puuttuu. Tai toisaalta, melkein toivoisi versiota ilman laulua (tai jopa dub-mixiä) mutta sittenhän tämä vasta yksinkertaiseksi menisi. Mutta on tässä jotain maagista, pääsi Spotify -listalle talteen. Kiitos. Täytyykin uutena seuraajana tutustua musiikkimakuusi.

  Pidän ns. elektronisesta musiikista paljon (ambient, trancen eri lajit tiettyyn BPM:ään asti, techo, tästä miksauksesta selviää jotain https://goo.gl/wy8cH9) mutta en oikein nykyisestä EDM:stä, kaipa se ikä vaan alkaa tekemään tehtävänsä, ei vaan uppoa. Mun maku on ajalta ennen EDM-termin keksimistä, kertonee kaiken ツ

  Mukavaa päivää. Outo valoilmiökin, eli aurinko pilkistää ennen iltaa…

  • On aina tosi mielenkiintoista kuulla, missä biiseissä ihmiset kuulevat jotain tuttua tai samaa – kokemuksen perusteella en usein itse ole kuullut niissä verrokeissa välttämättä mitään yhtenevää alkuperäiseen nähden. :D Näin tälläkin kertaa. Mutta makuasioitahan nämä ja eri ihmiset tietysti kiinnittävät huomiota eri asioihin musiikissakin. Mutta mitä sävelkuvioihin tulee, niin eiköhän kaikki ole hyvin pitkälti jo musiikin historiassa keksitty miljoonaan kertaan. ;)

   Moni kommentoi omia suosikkibiisejäni siten, että he jäävät kaipaamaan sitä jotakin kliimaksia tai huippukohtaa, joka saisi koukuttumaan. Minä kuuntelen taas niin monenlaista musiikkia: osassa biiseistä olennaista on juuri se kaari, joka huipentuu johonkin kohokohtaan ja osa biiseistä puolestaan on tasaisempaa fiilistelyä. Tämä kappale oli juuri sellainen, että yhdellä kuuntelulla siitä ei jäänyt oikein käteen mitään, mutta kun se oli tullut vastaan suosituslistalla useita kertoja, niin vaivihkaa tuo hypnoottisena soljuva melodia ja rauhallinen laulusoundi jäivätkin kummittelemaan mieleen siinä määrin, että piti saada kuunnella kappaletta vähän lisää. Jotkut biisit taas iskevät heti ensikuulemalla. :)

   Meillä taitaa olla hiukan erilainen maku, koska trance taas ei ole uponnut itselle koskaan pätkääkään. :D Mutta esimerkkejä omasta maustani voit tosiaan kurkkailla täältä blogin Musiikki-kategoriasta, jos kiinnostaa.

   • Jari

    Varmuuden vuoksi selvennän sekavaa ilmaisuani: en siis vertaillut biisejä Faith ja City Lights keskenään, vaan tarkoitin, että ne tuovat kumpikin omalla tahollaan mieleen jotain aikaisemmin kuultua. Varsinkin City Lights tuo mieleen jotain muita biisejä, mutta ne ovat kuin sanoja aivan kielen päällä, niitä ei tahdo saada mieleensä.

    Mutta googlettamalla selvisi että tätä City Lightsia olikin jo epäilty plagiaatiksi. Vaikeita asioita :)

   • Jari

    Ai niin, ja tosiaan musiikkimaku kattaa laajan skaalan elektronisesta, ei pelkästään trancea, kuten jo kerroinkin. :) Ja nykyajan trance onkin suurilta osin kuin käsiin valahtanutta savea, aivan surkeaa. Samaa kaiken EDM:n kanssa… Pikkusisko tuputtaa minulle nykyisiä biisejä, mutta 1 20:stä saattaa etäisesti saada oikeaa jalkaa aavistuksen nykähtämään. Toista on paljon vanhemmat 2000 -luvun alun biisit. Mielestäni siis.

    Muuten levykokoelmiin kuuluu klassisesta popin kautta raskaaseen rokkiin. Ainoat mitkä eivät uppoa yhtään, on räpätys, suomi-iskelmät ja örinähevi.

    • Kiitos selvennyksistä! Itse en ole niin huomannut tällaista aikakausijaottelua omassa maussani, mutta oma maku on sitten muilla mittareilla kyllä varsin valikoiva. :D Meikäläiselläkään ei niin räppi uppoa (joskin poikkeuksiakin löytyy), Suomi-iskelmästä sytyttävät lähinnä sellaiset tosi vanhat, vuosikymmenten takaiset nostalgia-pläjäykset ja örinähevi ei kyllä inspaa koskaan. Että ainaki suunnilleen meillä on samat ”inhokit”.

     • Jari

      Sorry, ei ollut tarkoitus vallata kommentteja musiikkijutuillani, mutta vielä pari. Huomaa että musiikki on tärkeää…

      Noita aikakausi jaotteluita minulla on lähinnä konemusiikissa, kun olin niihin aikoihin itse enempi aktiivinen, omia pitkiä miksauksia, klubbailua ja skenen seurailua roikkumalla joka päivä Klubituksessa jne. Samanlaista jaottelua ei ole muissa musiikeissa.

      Ja hei, olen peräti löytänyt joitain uusia alalejakin, tällaista ”retropelimusiikilta” kuulostavaa (oli tälle erittäin suositulle lajille joku nimikin :), esim. Carpenter Brutin Turbo Killer (https://youtu.be/er416Ad3R1g Pienen budjetin hieno video!) tai Carpenter Brut – Anarchy Road https://youtu.be/2bA2Gnac9OY (myös aivan upea, fanin tekemä video Dredd -elokuvasta otetuilla). Esimerkit ei varmaan kolahtane sulle, mutta jos joku lukija sattuisi löytämään itselleen uutta. :D

      Mutta en enempiä kiusaa musajutuilla, mutta se on sanottava lopuksi noista nostalgia-pläjäyksistä, että mainot Tähdet tähdet -ohjelma maikkarilla, on tuonut joitain vanhoja biisejä, iskelmiäkin, hyvin esittynä ihan uudessa valossa. Olen yllättänyt itseni kuuntelemassa niitä innoissani :) Toki artisti ratkaisee paljon, ja sovitus. Mutta hemmetin hyvä ohjelma mielestäni.

      Ja sitten, surullinen ”Niin kaunis on maa” on soinut viime aikoina, kun rakas kissani kuoli 2 kk sitten. Vieläkin tekee tiukkaa, aina vain. Oli sellainen aina vieressä oleva. Ja nukkui joka yö vieressä. :..( Kissa voi olla joillekin täysi perheenjäsen (ja koirat jne. Joo, olen eläinrakas, erittäin heikko kohta). :(

      Mutta nyt päätän raporttini tähän. Mukavaa päivän jatkoa taas. :)

     • Ei tarvitse pahoitella. Ymmärrän kyllä, kun musa-asiat ovat itsellekin tärkeitä. :) Pitää tsekata nämä sinunkin suosituksesi! Ja hei, lämmin osanottoni kissasi poismenon johdosta. Kyllähän lemmikki on monelle perheenjäsen, joten surulle pitää antaa aikansa. <3

Related posts