Sisustussunnuntai: keittiön maalausprojekti on valmis!
20 131
Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Tikkurila
Nyt se on valmis, keittiön maalausprojekti nimittäin! Moni on siellä jo malttamattomana kysellyt maalausurakan etenemisestä ja että josko sitä lopputulosta jo pian pääsisi kurkistamaan – ja nyt viimein pääsee! Lopulliseksi sävyksi valitsin siis teidän kannustamananne tuon harmaanvihreän Serpentiini-sävyn ja olen ihan suunnattoman tyytyväinen värivalintaan ja lopputulokseen! Tästä tuli ihan tismalleen sellainen kuin olin ajatellutkin tai ehkä jopa vielä parempi. :)
Olen tosi tykästynyt näihin kotini uusiin sävyihin. Värimaailma on nyt keittiössä valkoisten pintojen, mustien eläväpintaisten mattojen, vaalean puun ja vihreän eri sävyjen harmoniana ihanan rauhallinen. On kummaa, miten pieni ripaus väriä tuo heti kotiin sellaista lämpöä ja pehmeyttä. Jos siis haluaa pienellä vaivalla vähän uudistaa kodin ilmettä, niin esimerkiksi juuri yhden seinän maalaaminen toisen väriseksi on aika helppo kikka piristää sisustusta. Jos kaipaat väri-inspiraatiota maalaushommiin, niin kurkkaahan tuolta edellisestä postauksesta Tikkurilan Color Now 2018 -sävyt, joiden joukosta tämä Serpentiinikin löytyi. Kannattaa myös tilata ilmaiseksi Tikkurilan oma todella laadukas sisustuslehti, joka on maalaus- ja väri-inspiraation lisäksi täynnä superkauniita sisustuskuvia ja -ideoita.

Rehellisesti sanottuna minulla ei ollut hajuakaan, mihin olin ryhtymässä, kun suunnittelin tätä maalausprojektia. En ole koskaan ennen maalannut ainoatakaan seinää, joten en yhtään tiennyt, mitä kaikkea hommassa pitäisi ottaa huomioon. Eihän se maalaaminen siis mitään rakettitiedettä ole, mutta on hyvä hoitaa valmistelut ja eri vaiheet oikein, jotta lopputuloksesta tulee tasainen, kaunis ja pysyvä. Tikkurilan Maalilinja onneksi tarjoilee todella hyvät ja selkeät ohjeet maalausprojektin toteuttamiseen alusta loppuun.
Suosittelen tutustumaan huolellisesti noihin Tikkurilan ohjeisiin ennen urakkaan ryhtymistä. En itse esimerkiksi tiennyt, että seinä kannattaa pestä ennen maalauksen aloittamista. Sain hyviä tärppejä maalaamisen avuksi myös rautakaupasta ja kaveriltani Joonakselta, joka toimi apurinani maalausprojektissa. Joonaksen yksi vinkki oli, että välineissä ei kannata säästellä – hyvällä telalla väri levittyy sulavammin ja tasaisemmin. Rautakaupassa myös neuvottiin, että tela kannattaa pestä kevyesti pari päivää ennen maalaamista, jotta ylimääräinen nukka ja pöly irtoavat ennen telan kastamista maaliin. Jatkovarsi on kullanarvoinen apu korkeita huoneita maalatessa, niin ei tarvitse koko ajan olla könyämässä tikapuilla.

Yksi olennaisimmista valmisteluvaiheista on lattioiden suojaaminen ja lattialistojen teippaus sekä omassa tapauksessani myös itse maalattavan alueen rajaus teipeillä, koska maalasin keittiöstäni vain yhden seinän. Teippaamiseen todella kannattaa varata hetki aikaa. Teippien kanssa näpertäminen vei itse asiassa todennäköisesti yhtä paljon tai jopa enemmän aikaa kuin itse maalaus.
Meillä oli Joonaksen kanssa sellainen työnjako, että hän hoiteli telalla isot pinnat ja minä maalasin alueen reunat sekä seinän pinnassa olevan putken ympäristön pienellä maalisudilla. Teipit kannattaa irrottaa heti, kun ensimmäinen maalikerros on saatu valmiiksi ja ennen kuin maali ehtii kuivua, jotta reunoista tulee tasaisemmat ja kauniimmat. Annoimme ensimmäisen kerroksen kuivua kolmisen tuntia ennen uuden teippauksen asentamista.
Oman kotini seinät ovat pinnoiltaan aika sellaiset röpelöiset, joten teippi ei oikein meinannut pysyä kunnolla epätasaisella pinnalla. Opinkin kantapään kautta ensimmäisen maalikerroksen sudittuani, että jos seinän pinta on yhtään epätasainen, teippi todella kannattaa kiinnittää seinään erittäin huolellisesti ja napakasti – muuten se falskaa reunoilta helposti ja maalipinnan rajasta tulee röpelöinen. Onneksi tuo Tikkurilan Harmony-maali on vesiliukoista, joten niin kauan, kun se ei vielä ole kuivunut, voi reunoja siistiä ja vahinkosutaisuja helposti putsailla esimerkiksi kostealla keittiörätillä. Toisella teippauskierroksella olin sitten vielä huomattavasti tarkempi ja kävin jokaisen teipin reunan tiukasti kynnellä painaen läpi. Siitä huolimatta teippaus irtoili hiukan paikka paikoin, mutta taas kerran käsittelin vain nuo siistimistä vaativat kohdat kostealla rätillä ja rajasta tuli varsin siisti.

Toinen haaste teippausten suhteen omassa kämpässäni oli se, että seinien ja katon rajat eivät ole terävät, vaan esimerkiksi katonraja on sellainen hieman loivempi ja kaarevampi. Tällöin on paljon vaikeampi nähdä ja päättää, että mihin kohtaan se teippi kannattaisi asentaa. Huomasi myös että joku kunnollinen työmaavalaisin olisi voinut olla tarpeen, sillä tajusin jossain vaiheessa, että valkoista seinää vasten oli päivän hämärtyessä ja hiukan huonossa keinovalossa todella vaikea nähdä, mihin se kahden seinän välinen loiva kulma tarkalleen ottaen edes asettui.
Muutenkin juuri tämän seinäalueen rajaaminen oli hieman haastavaa, kun oli loivia kulmia, röpelöisiä pintoja, seinän pinnalla kulkeva putki (varsinkin katonrajassa putkea maalatessa sai vähän pähkäillä, miten sen tekisi siististi) sekä yksi hiukan vino seinäpätkä. Mutta kun ensimmäinen maalikerros oli saatu hoidettua pois alta, oli toisen vaiheen teippaus huomattavasti helpompi tehdä. Ensimmäisen maalikerroksen reunoista näki suoraan, oliko teippi ollut hyvässä kohdassa ja sain muutamia hiukan falskanneita kohtiakin korjattua hivenen vain rajaa siirtämällä.

Koko urakassa meni alkuvalmisteluineen ja teippauksineen noin 6-7 tuntia plus toisen maalikerroksen kuivumiseen kulunut aika. Maalasimme seinän kahteen kertaan ja annoin lopuksi sen kuivua vielä yön yli. Maalipinnasta tuli ihan todella tasaisen värinen ja kauniin näköinen, vaikka kulmien, teippausten ja muiden pikkujuttujen kanssa saikin hieman työskentelyvaiheessa taistella. Olimme prosessin keskellä niin keskittyneitä itse tekemiseen, että tajusin myöhemmin, että unohtui tyystin ottaa kuvia siitä itse maalausprosessista ja muistimme koko asian vasta siinä vaiheessa, kun fiksailin lopussa sudilla viimeisiä kohtia. Mutta olennaisempaa ja kiinnostavampaa kai tässä kuitenkin on se lopputulos ja valmis seinä kuin meikäläinen pensseleineen. ;)
Olen lopputulokseen todella tyytyväinen ja asunnon ilme muuttui kertaheitolla mukavasti omemmaksi. Vihreä sävy on hurjan kaunis ja rauhallinen – varsinkin hämärässä valaistuksessa se näyttää enemmänkin harmaalta kuin vihreältä. Tässä on juuri kivalla tavalla vähän väriä, mutta silti yleisilme on hillitty ja melko neutraali. Aloin jo heti mietiskellä, pitäisikö maalata kämpässä joku toinenkin seinä. Tai vaikkapa tapetoida yksi seinä jollakin vähän räväkämmällä tapetilla. Pikkuhiljaa tämä kämppä tässä muotoutuu juuri minun näköisekseni kodiksi. Miltäs seinän uusi sävy näyttää teidän muiden mielestä?

Tähän loppuun lausuttakoon muutamat ansaitut kiitokset. Ensinnäkin kiitos vielä paljon teille kaikille avustanne lopullisen maalisävyn valinnassa. Olin alun alkaenkin selkeästi kallellaan tuohon harmahtavan vihreään Serpentiini-sävyyn, mutta kun yleisön mielipide oli niin täydellisen yksimielinen, tuntui päätös vieläkin varmemmalta. Kiitokset ansaitsee myös maailman asiantuntevin ja symppiksin rautakauppa Alppi-Rauta Helsingin Alppilassa, josta sain suunnattoman ystävällistä, osaavaa ja auttavaista palvelua maalaustarvikkeita ostaessani sekä vielä viime hetken maalausvinkit ja -neuvot kaupan päälle. Ja kiitos tietenkin myös Tikkurilalle!
Kaikkein suurin kiitos kuuluu kuitenkin Joonakselle, joka riensi avukseni maalausprojektia toteuttamaan ihan oma-aloitteisesti. Mainitsin vain ohimennen hänelle, että olen suunnitellut maalaavani keittiössäni yhden seinän ja Joonas kaivoi heti kalenterinsa esiin ja kysyi, että ”No milloinkas saa tulla maalausavuksi?” Koko urakka sujui niin ripeästi, tehokkaasti ja sujuvasti kahdestaan, eikä ollut ollenkaan haittaa siitäkään, että Joonaksella on himpun verran enemmän maalauskokemusta plakkarissa kuin minulla. Ja tulipa hän vielä seuraavana päivänä kiinnittämään nuo hyllytkin takaisin seinään. Kiitos Joonas, olet kultaa! <3


Onnistuin vahingossa matchaamaan sukkanikin seinän uuteen väriin. :D Ja kuten näkyy, näitä tikkaita on käytetty apuna maalaushommissa joskus ennenkin…

Pensseli pesty ja valmista tuli!


Ennen ja jälkeen


Ennen ja jälkeen


Ennen ja jälkeen



Photos: Jenni Rotonen & Joonas Pesonen
Tags: Inspiraatioita, koti, sisustus, yhteistyö
Categorised in: Koti