9/11/17

Afterwork-podcast: Miksi rahasta puhuminen on tabu?

26 90

Kirjoittelin alkuviikosta vähän mietteitäni rahasta ja mainitsin tuolloin, että myös tämänviikkoisessa Afterwork-podcastin jaksossa on teemana raha. Pohdiskelimme Petran ja Rinan kanssa, miksi rahasta puhuminen on niin suuri tabu, että emme välttämättä halua paljastaa palkkaamme edes kavereille, saati työkavereille? Silti verotiedot ja muiden tulot kiinnostavat, ainakin kerran vuodessa. Miksi rahasta vaietaan ja minkä takia siitä kuitenkin kannattaisi puhua? Olipahan muuten todella mielenkiintoinen aihe, eikä siihen nyt mitään yksiselitteisiä vastauksia löytynyt tämänkään juttutuokion aikana, mutta kuuntelehan uusi jakso ja kerro, mitä itse tuumailet!

Tämän jakson jälkeen Afterwork jää muutaman viikon mittaiselle syyslomalle, mutta palailemme vielä tämän vuoden puolella uusin jaksoin. Tässä vaiheessa olisi ihan mahtavaa kuulla teiltä mietteitä, palautetta, kehitysehdotuksia, ruusuja ja risuja tämän podcast-debyyttimme jälkimainingeissa! Mikä podcastissa on ollut hyvää? Entä mitä jäit yhä kaipaamaan? Onko mielessä jokin aihe, josta mielestäsi ihan ehdottomasti pitäisi tulevaisuudessa keskustella? Jätä ajatuksesi tänne kommenttiboksiin tai lähetä sähköpostitse osoitteeseen afterwork @ wecast.fi (poista välilyönnit).

Aiemmin julkaistut AW-jaksot löydät tämän linkin takaa.

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

26 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kristina

  Taisi olla Petra (sori jos oli joku muu!) joka mainitsi ettei Suomessa ole luokkaeroja. Omasta mielestäni Suomessa on, erittäin selvästi, luokkaeroja ja yhteiskunta on hyvin eriarvoistunut. Hyvä teksti aiheeseen liittyen – jos ei halua uppoutua akateemisiin julkaisuihin – löytyy täältä: https://www.hs.fi/elama/art-2000002928441.html

  • Itse asiassa olen jossain määrin samaa mieltä, vaikka ihan perinteisestä luokkayhteiskunnasta ei voidakaan puhua. Pitää tutustua tuohon linkin artikkeliin, kiitos vinkistä!

 • Mari

  Nämä on varmaan hieman nuoremmille kuulijoille (alle 20v.?) suunnattu enkä ole useimpia kuunnellut, mutta tämän rahajakson kuuntelin. Hyvin huomaa aiheen ristiriitaisuuden siinä, että ensin ihmetellään sitä miten töissä kahvihuoneessa keskustelu hiljenee kun kysyy palkoista ja toisaalta sitten kauhistellaan suomalaisten kateutta ja verotietolööppejä, että en minä niitä lue. :) Sellainen tarkennus, että verotiedot on julkisia ja jokainen voi verotoimistosta käydä katsomassa kenen tahansa tulot. Oli se sitten kaveri, sukulainen, bloggaaja tai kuka tahansa. Hienoa, että teette tällaista juttusarjaa, mutta identiteettivarkaus ei tässä liittynyt keskustelun aiheeseen mitenkään ja oli aika tökerö mainos tuolle vakuutusfirmalle.

  • Kiitos kommentista ja palautteesta Mari! Podcastimme on suunnattu ihan kaikille kiinnostuneille. Itse olemme kaikki kolmekymppisiä ja keskusteluiden aiheet kumpuavat paljolti omista kiinnostuksistamme. :)

   Olemme tietoisia, että verotiedot ovat Suomessa julkisia ja kuka tahansa voi käydä niitä halutessaan verotoimistosta tiedustelemassa. Minua henkilökohtaisesti muiden tulot eivät ihan kamalan paljon kiinnosta, mutta yleisesti ottaen ne tuntuvat kiinnostavan, koska tuskinpa lehdet aiheella muuten siinä määrin revittelisivät. Aihe toden totta on ristiriitainen, sillä verotuloja yleisesti ruoditaan ja selvitellään, mutta silti niistä tai varsinkaan omista tuloista ei yleensä haluta avoimesti keskustella. Koska itse olen yrittäjä, ei muiden tuloilla sinänsä ole minulle niin merkitystä, mutta palkansaajana työkavereiden palkat saattaisivat hyvinkin kiinnostaa juuri siitä näkökulmasta, että onko palkkaus yhtenäistä ja oikeudemukaista.

   Podcast-juttusarjaamme julkaistaan kaupallisen wecast.fi-palvelun alla ja koska sen tekemisestä koituu myös kustannuksia (studiovuokra ja ammattilaisen hoitama editointi), tavoitteenamme on tehdä ohjelmalla myös tuottoa, jolla voimme vähintäänkin kattaa sen tekemisestä koituvat kustannukset. Valitettavasti emme pysty mitenkään etukäteen valikoimaan mainostajia juuri kunkin jakson teemaan sopiviksi, joten tuota pätkää voi ajatella ikään kuin mainoskatkona, joskin omasta näkökulmastani tällaisia keskustelevia mainos-osuuksia on mukavampi kuunnella kuin radiomainosten kaltaisia pätkiä. Tämä tosin on varmasti makuasia. Toivotaan, että jatkossa saamme silloin tällöin solmittua enemmän sellaisia diilejä, jotka osuvat juuri jakson teemaan vielä paremmin. :)

 • Siri

  En voi mitenkään käsittää tätä suomalaista verotietojen julkistamista. Miten tietosuoja ei niihin päde?

  Minusta tässä tulee suomalainen kaksinaamaisuus esille. Kukaan ei muka kysyttäessä ole kiinnostunut muiden tuloista mutta sitten niitä kuitenkin ruoditaan.

  Miten kellään voi olla oikeuta saada selville tulojani ilman lupaani? Missään muualla en ole tähän törmännyt eli onko Suomi ainoa maa maailmassa, jossa tämä on mahdollista? Koko käytäntö on minusta todella kuvottava ja pitäisi lopettaa.

  • Minulla herää tässä vain kysymys, että MIKSI koet niin suunnattoman vastenmieliseksi sen, että muut voivat saada selville palkkasi? Olen utelias, että miksi rahasta keskusteleminen tai oman tulotason paljastaminen on niin suuri tabu? Koet selvästi asian hyvin voimakkaasti, joten kiinnostaisi tietää nimenomaan niitä syitä, minkä takia tunnet asian olevan niin henkilökohtainen?

   Verotietojen julkistus ei sinänsä minusta ole mitenkään erityisen huono asia. Avoin keskustelu veroista ja rahasta yhteiskunnassa auttaa ehkäisemään korruptiota ja verotukseen liittyvää vehkeilyä tai ainakin tekee sen nopeasti näkyväksi. Se on minusta ihan positiivinen juttu.

   • Siri

    Juuri siksi, koska asia on henkllökohtainen. Minusta se on sitä aivan samalla tavoin kuin esim. henkilötunnus tai terveystiedot.

    Ei verotietojen julkaisu estä veronkiertoa. Niitä veroparatiiseihin piilotettuja rahoja ei näy julkaistuissa verotiedoissa.

    Tuntuu, että suomalaiset on aivopesty uskomaan, että verotietojen julkaisu on hyvä asia. Sitä ei osata edes kyseenalaistaa. Sen lisäksi kaikki lööpit huutavat aina tähän aikaa vuodesta ”Katso, kuka ansaitsee eniten Suomessa!” ”Vertaa tulojasi naapuriksi!”jne. Minusta se on jotenkin sairasta.

    En usko, että missään muualla asia menisi läpi vaan siitä tulisi niin hirveä häly, ettei mitään määrää.

   • Siri

    Tuossa vähän googlasin. Norja on ainoa toinen valtio, jonka löysin joka julkaisee verotiedot. Heillä on vain niin, että tietoihin pääsee käsiksi netissä mutta jos esim. joku katsoisi minun tietojani, siitä tulisi minulle tiedonanto. Tarkoittanee sitä, että systeemiin pitää kirjautua omilla tunnuksilla ja nimellä. Tämä tiedonanto on ollut käytössä muutaman vuoden ja sen myötä käynnit sivuilla ovat vähentyneet merkittävästi. No, ihan varmasti, harva varmaan haluaa tunnustaa ja jäädä kiinni toisten tulotietojen kyttäämisestä.

    • Kiitos tiedosta Siri. Islannissa kuulemma ainakin myös julkaistaan verotiedot, mutta kirjan muodossa, jonka voi sitten halutessaan ostaa. Et kuitenkaan vielä vastannut noihin kysymyksiini, joihin kovasti olisin utelias kuulemaan pohdintaasi? :)

     • Siri

      Mielestäni vastasin kyllä eli koska asia on henkilökohtainen eikä kenellekään muulle kuulu. Ehkäpä bloggajan on vaikea asiaa ymmärtää, koska oma elämä jaetaan netissä muutenkin kaikkien nähtäväksi. Eli meillä on täysin eri näkemys yksityisyyden suhteen.

      Minusta on järkyttävää, kammottavaa ja jotenkin säälittävää, että suomalaiset nielevät tämän niin kiltisti. Ja vielä uskovat, että tämä on hyvä asia. Mutta….ehkä se on juuri siksi, että suomalainen luonnne haluaa kytätä toisten elämää ja niitä tuloja. Vaikka kovin kielletään, että en minä, ei kiinnosta yhtään! En nyt puhu sinusta mutta tämä on minusta suomalainen luonne. Amen.

      Olen asunut niin monia vuosia ulkomailla, että siksi tämä käytäntö järkyttää. Ehkä siksi osaan kyseeenalaistaa.

     • Niin, en tiedä, onko blogilla tässä asiassa sinänsä merkitystä. Lähinnä kiinnosti vain kuulla tarkempaa analyysia ja pohdintaa syistä tämän ajatuksen taustalla, koska minusta rahan ei tarvitsisi olla niin valtavan suuri tabu. Tai olen utelias juuri sitä kohtaa, että miksi ihmisillä on niin voimakkaita tunteita tähän asiaan liittyen.

    • hmmmm

     Mua kans kiinnostaa, että miksi se tulotaso ja rahat ovat muka yksityisasia? Et ole perustellut asiaa yhtään, todennut vain että pidät asiaa yksityisasiana. Miksi? Kaikki meidän rahathan pitäisi tulla virallisesti JOSTAIN, ja rahavirrat liittyy aina yhteiskunnallisiin päätöksiin veroista, perinnöistä, omistusoikeudesta, palkkasopimuksista, arvostuksista jne.

     Olen myös asunut ulkomailla ja toisaalta niissä maissa joissa minä olen asunut, palkoista puhuttiin avoimemmin..

     Mua kiinnostaa monesti se että mitä ihmiset tienaa, omassa työssä/alalla ihan oikeudenmukaisuuden vuoksi, sit on kiinnostavaa miten eri ammateissa tienaa, jne..

 • VV

  Kiinnostavaa keskustelua taas kerran, kiitos. Kuuntelen podcastinne joka viikko, joskus innostun enemmän, ja joskus joku asia tökkii. Nyt piti tulla kommentoimaan :)

  Tuosta suurituloisten verotuksesta olen hieman eri mieltä, että jos on omalla työllään ja riskillään ansainnut suuret summat (ja nyt tarkoitan siis todella suuria summia), ei sitä pitäisi verottaa liikaa jotta kannustava ilmapiiri säilyy. Valitettavasti moni suurituloinen on myös voinut ansaita rahansa verosuunnittelulla tai jopa -välttelyllä, kyseenalaisilla bisneksillä tai ympäristöä tuhoavalla liiketoiminnalla. Minusta esimerkiksi öljy-yhtiöiden pomot saisivat mieluusti rahoittaa myös oman liiketoimintansa haittojen eliminointia. Kaikista kammottavinta toiminta on yrityksissä, jotka hyödyntävät luonnonvaroja kehitysmaissa ja kiertävät niistä vielä verot, jättäen jälkeensä haisevat kaivokset tai poltetut metsät. Suomessa hyvänä esimerkkinä esim. Neste oilin biodiesel.

  En myöskään pidä argumentista, jonka mukaan nämä muutamat suurituloiset pitäisivät maatamme pystyssä. Kaikki pitävät omien kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan. Toki meillä pitää olla myös kannustimia pitämään yritykset maassamme, eli jonkinlainen tasapaino pitää löytyä. Tällä hetkellä hallituspolitiikkaa ei kovin voi kehua.

  Koska palkkatabuista puhutaan, niin siitä ei pääse yli muuten kuin puhumalla omastaan. Onneksi itse teen tätä lähipiirissäni jo melko paljon.

  • Moa

   Samansuuntaisia ajatuksia täällä! Ja tuosta suurituloisten varojen hankkimisesta tarkentaisin vielä itse pointin joka monesti unohtuu. Suurituloisten ei tarvitse edes harrastaa verosuunnittelua tai tehdä mitään muuta kyseenalaista, joka oikeuttaisi kovan verotuksen. Sen oikeuttaa Suomessa jo se, että heistä jokainen on päässyt saavuttamaansa pisteeseen käyttämällä yhteiskunnan palveluita. Kukaan ei rikastu jossain tyhjiössä, vaan jokainen on rikastuakseen saanut yhteiskunnalta todella paljon. Ja vielä rikastuessaan ja liiketoimintaa pyörittäessään käyttää monia yhteiskunnan ylläpitämiä palveluita. Enkä tarkoita vaan itsestäänselvyyksiä, kuten vaikka julkista terveydenhuoltoa, josta aina sanotaan ettei rikkaat käytä sellaista, vaan ihan jo fyysistä infrastruktuuria ym. Menestyminen vaatii aina ympärillä kaikenlaista toimintaa ja myös muita ihmisiä sekä yhteiskunnan ja muiden kansalaisten panosta. Siksi jo lähtökohtaisesti osa siitä luodusta on mielestäni yhteistä. Ja niin, jos nyt kaikki vähempivaraiset pyyhkäistäisi pois planeetalta niin ei tämä yhteiskunta niinkään pyörisi :D Ei olis meitäkään täällä esim tämän blogin lukijakuntaa kasvattamassa

   • Kyllä, suurituloisten olisi minusta hyvä muistaa, että suomalainen hyvinvointivaltio on osaltaan auttanut heidät juuri siihen pisteeseen, missä he ovat nyt, joten verojen maksu Suomeen on vähintä, mitä he voivat kiitokseksi tehdä. Kukaan ei ole onneksi edes visioinut vähempivaraisten pyyhkäisemisestä pois planeetalta tai mitään tämänkaltaista, joten en nyt ihan ymmärtänyt, mitä tällä hait takaa. Mielestäni keskustelumme ei ollut mitenkään suurituloisia ihannoiva, mutta onhan se ihan fakta, että suurista tuloista kilahtaa myös siihen yhteiseen verokertymään suurempi hyöty. Kenenkään osuutta yhteiseen veropottiin siis väheksymättä – meitä kaikkia tarvitaan tämän hyvinvointiyhteiskunnan pyörittämiseen.

  • Kiva kuulla, että olet innostunut kuuntelemaan ja joukossa on ollut myös sinua puhuttelevia aiheita. :)

   Mitä tulee tähän suurituloisten verotukseen, niin toki on olemassa eettisempiä ja ”kunnollisempia” yrittäjiä ja sitten on olemassa heitä, jotka ovat päässeet asemaansa keinotellen ja kyseenalaisin keinoin. Itse en kuitenkaan ole (ainakaan vielä) niin kyyninen, että epäilisin automaattisesti jokaisen yrityspomon olevan läpeensä mätä, vaan kyllä täältä löytyy paljon rehtejä ja suoraselkäisiäkin yrittäjiä. Tietenkin on ikävää, että osalla ahneus vie voiton etiikasta. Ja ehdottomasti olen samaa mieltä siitä, että yritysten kuuluisi myös kantaa yhteiskunnallinen ja ekologinen vastuu omasta toiminnastaan. Toisaalta on mahdotonta niputtaa kaikki yrityspomot yhdeksi homogeeniseksi joukoksi, sillä siellä on seassa niin monenlaisia yrityksiä ja niiden johdossa hyvin monenlaisia ihmisiä. Pointti kuitenkin oli, että suomalaisessa yhteiskunnassa ei yrittäjänä huipulle pääseminen ole mitenkään erityisen helppoa ja verottajan käsi käy yhtälailla varakkaiden tilipussilla. Samaa mieltä olen myös siitä, että tämänhetkinen hallituksemme on aivan pohjanoteeraus, monessakin mielessä.

   Mitä tulee verotukseen noin yleisemmin, niin kirjoitin juuri edelliseen omaan raha-aiheiseen postaukseeni näin: ”Voisiko siis ajatella, että ihan jokainen työtä tekevä ja verorahoja tuottava kansalainen kantaa kortensa kekoon ja on arvokas yhteiskuntamme jäsen ammatistaan riippumatta?” Tuohon voisi vielä alleviivaten kirjoittaa lisäksi että ”ja palkkansa suuruudesta riippumatta”, mutta se nyt oikeastaan sisältyi jo tuohon ensimmäiseen lauseeseen. Eli kyllä, olen samaa mieltä kanssasi.

   • VV

    Kiitos vastauksesta!

    Toki kaikkia yrityspomoja ei voi niputtaa homogeeniseksi joukoksi jonka mieltää automaattisesti läpensä pahaksi. Olen usein aika kova systeemikriitikko ja tämä tuppaa joskus unohtumaan, koska useimmiten uutisiin nousevat nimenomaan kaikki epärehellisyydet ja oman edun tavoittelu. Eli hyvä muistutus :)

    Tuosta palkkakeskustelusta halusin sanoa vielä sen, että onhan tavallaan myös koomista ”puhua rahasta” oikeasti puhumatta siitä. Eli kannustetaan keskustelemaan palkasta, mutta kukaan ei kuitenkaan kerro omia tulojaan :D tabu elää siis vahvana. En muista oliko se Juliaihmisen blogi jossa lukijat kommentoivat oman kuukausipalkkansa bloggaajan innoittamana. Tämä oli mielestäni todella tervettä ja kiinnostavaa. Itse tienaan yliopistolla projektitehtävissä 3200€/kk (+ päivärahat noin 2000€/v) mikä on meidän palkkausjärjestelmässämme itseasiassa aika hyvin, ottaen huomioon että minulla ei ole tohtorin papereita enkä edes tee väitöskirjaa.

 • Minny

  Täällä Saksassa veroprosentti on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa, itse maksan 45% veroja (Suomessa samoilla tuloilla maksoin n. 32%) :) lisäksi, verotietoja ja tuloja ei Saksassa julkaista, mutta se vasta johtaakin kyräilyyn ja epätasa-arvoisiin palkkoihin ja rikkaimpien lienee myös helpompi kiertää veroja ja piilotella varojaan. Eli ei se Suomen systeemi aivan kiero ole :)

  • Kiinnostavaa kuulla tällaista konkretiaa myös muualta maailmalta. Juuri nuo epätasa-arvoiset palkat ovat minusta yksi suurimpia haittapuolia siinä, että rahasta ei haluta tai uskalleta keskustella. Ja uskoisin, että juuri nuo mainitsemasi syyt ovat taustalla siinä, että Suomessa verotiedot halutaan pitää julkisina.

 • Katariina

  Odotin innolla podcastinne alkamista, mutta surukseni täytyy myöntää, että olen ollut pettynyt jaksoihin. 2 viimeistä jaksoa en ole edes enää kuunnellut. Ja syy tähän on se, että kolmen ihmisen yhteinen ohjelma ei vaan mielestäni toimi. Varsinkin alkujaksoissa puhuitte jonkun verran toistenne päälle, joka on todella häiritsevää kuulijalle. Ja toinen mikä mua häiritsi oli se teidän kolmen hihittely ja naureskelu poikkeuksetta joka jaksossa. Mua se henk. kohtaisesti häiritsi jopa niin paljon, että mun piti tarkistaa, että minkä ikäisiä te olette. Konsepti toimisi paremmin, jos te olisitte äänessä yksin, kolmen sijaan. Tosin tiedän, että sitten konsepti muuttuisi täysin. En tiedä, tämä oli vain minun mielipiteeni asiasta.

  • Kiitos palautteesta Katariina! Harmi, ettet ole kuunnellut näitä kahta viimeistä jaksoa, koska ne ovat omasta mielestäni aiheiltaan ja keskusteluina olleet koko kauden kiinnostavimpia. Olet ihan oikeassa, että päälle puhuminen on tosi ärsyttävää ja olemme yrittäneet ihan tietoisesti vähentää sitä, mutta keskustelun innokkaassa tuoksinassa sitä on oikeastaan mahdoton 100% välttää, kuten yleensä oikean elämän tilanteissakin. Ohjelmamme on nimenomaan tarkoitus olla sellainen rento ja hauska keskusteluhetki, ei niinkään mikään kauhean vakavahenkinen keskusteluohjelma – sellaisia onneksi on suomenkielistenkin podcastien joukossa jo paljon. Ehkä tilaa on siis myös yhdelle tällaiselle vähän kepeämmälle ohjelmalle? :)

   Mutta tosiaan, onhan se ihan mahdollista, että juuri tämä meidän podcastimme ei vain ole sinun juttusi. Kaikkia on mahdotonta miellyttää ja kuulijalukujen sekä saamamme palautteen perusteella moni on tykännyt juuri tällaisesta rennosta kaverusten keskisestä keskustelusta ja ovatpa muutamat jopa todenneet nauravansa siellä meidän mukanamme. Se on minusta kuitenkin vähän surkea ajatus, jos nauru ja ilonpito mielestäsi kuuluvat vain tietyn ikäisille – minä uskon siihen, että itseään eikä muitakaan pidä ottaa liian vakavasti ja nauru tekee hyvää itse kullekin ikään katsomatta. Mutta tietysti, jos meidän juttumme eivät sinua naurata, niin ehkä meillä on sitten vain erilainen huumorintaju. Sekin on ok. :) Toivon, että löydät suomalaisten podcastien alati kasvavasta joukosta itsellesi mieluisaa kuultavaa ja harmi, ettei meidän konseptimme odotuksista huolimatta oikein purrut sinuun.

   • Lii

    Itse olen siirtymässä työelämään. Jos palkasta ei voi puhua, niin miten sitä osaa palkkaneuvotteluissa ja pärjää työnhaussa. Jos työnhakijoita on paljon, jopa sillä voi olla merkitystä osaako pyytää oikeanlaista palkkaa. Toki palkasta keskusteltaessa olisi hyvä käydä läpi, millä perusteilla palkka on myönnetty.

    • Juuri tästä syystä minusta olisikin tärkeää keskustella palkoista avoimemmin sekä myös palkkauksen perusteista, jotta jokaisen on mahdollista vaatia ja saada oikeudenmukainen korvaus työstään.

     • Siri

      Työnantajien avoimuus palkkojen suhteen ja verotietojen julkaiseminen ovat kaksi täysin eri asiaa.

      Kannatan sitä, että palkkahaitari julkaistaan rekryvaiheessa, jotta hakijana tietää, vastaako firman palkkataso omia odotuksia. Tätähän ei kuitenkaan Suomessa tehdä vaikka tämä on normikäytäntö monessa muussa EU-maassa. Tämän takia Suomessa työnantajat tavallaan käyttävät hyväksi sitä, että hakijat eivät ehkä uskalla pyytää niin korkeaa palkkaa kuin kokevat ansaitsevansa. Eli työnantajat pakottavat hakijat myymään itsensä mahdollisimman alhaiseen hintaan siihen pelkoon perustuen, että joku toinen hakija voikin pyytää vähemmän palkkaa ja työnantaja tekee palkkauspäätöksen palkkatoiveen perusteella. Eli tämä Suomen käytäntö on törkeä.

      Ja sitten verotoimisto kuitenkin julkaisee palkat ja kolleegoiden palkat voi saada selville sitä kautta. Jotenkin aivan ihme toimintaa minusta.

      Ja kyllä palkoista voi puhua ken haluaa, en ole sitä vastaan mutta minusta siis ei saisi olla mekanismia (verotoimisto) jonka kautta kuka tahansa voi saada kenen tahansa tulotiedot selville.

      Jos tämä verotietojen julkaiseminen on niin hieno asia kun ollaan ah, niin avoimia, niin verotoimisto on tässä ottanut yksivaltaisen asenteen kysymättä kansalaisten mieltä asiasta. En näe mitä hyötyä käytännöstä on? Sekö, että jos naapurin/sukulaisen/ystävän serkun kaima näyttää ansaitsevan huonosti mutta elää luksuselämää, niin sittenkö heidät voi käräyttää verottajalle, koska epäillään veronkierrosta? Eli johtaako kaikki kuitenkin loppujen lopuksi siihen kuuluisaan suomalaiseen kateuteen jota verottaja käyttää hyväksi suomalaisen luonteenlaadun tuntien? Eli valjastetaan kansalaiset moraalipoliisin rooliin? Mutta sitten kuitenkin jätetään lainsäädäntöön aukkoja, jolla ökyrikkaat kiertävät veroja joka tapauksessa oli miten oli. Kaksinaismoraalia.

 • Rosa

  Tosi kiinnostavaa oli kuunnella tätä! Ihana kun keskustelette niin monipuolisesti ja sanotte rehellisesti jos ootte eri mieltä asioista! Oon samaa mieltä tosta että kouluissa pitäisi opettaa oppiaineena jotakin raha-asioihin, vakuutuksiin ja erilaisiin sopimuksiin liittyvää!

 • Ivy

  Kiitos mielenkiintoisesta jaksosta! Täytyy sanoa, että harmi kun raha on sellainen tabu. Itse olen tottunut siihen, että kaveriporukoissani keskustellaan rahasta ainakin välillä palkkoja, kuluttamista ja asuntolainoja myöten. Mielestäni tämä on mielenkiintoista, kasvattaa kiinnostusta raha-asioihin (myös niiden osalta, jotka eivät koe puheenaihetta omakseen ja ajautuvat keskusteluun) ja luo mahdollisuuksia arvioida omaa palkkatasoaan. Tämän mahdollistaa se, että olemme melko homogeenisia, sillä olemme käyneet samat koulut. Se on toki myös harmillista, koska kyseessä on selkeä oma kupla.

  Syynä avoimuuteen saattaa olla se, että olemme kaikki insinöörejä eri aloilta ja useimmat toimivat täysin erilaisissa tehtävissä. Näin ollen keskinäistä kilpailua ei juuri ole. Olen ymmärtänyt, että joillakin muilla aloilla sekin voi hieman vaikuttaa. Toisaalta olemme myös valmistuneet muutamia vuosia sitten, joten tulojen erot ovat ehkä verrattain pieniä. Myönnän, että ehkä esimerkiksi sairaanhoitajaystävieni kanssa en uskaltaisi vastaavaa ottaa puheeksi… Toivoisin kuitenkin, että avoimuus lisääntyisi koska mielestäni siitä on vain hyötyä. Meillä on töissäkin kannustetaan julkaisemaan palkka muiden nähtäville.

Related posts