8/09/17

Pankkikorttipaniikki ja kaaosta lentokentällä

13 95

Terkkuja New Yorkista! Olin ajatellut, että tänään jakaisin jo ensimmäisiä reissukuvia matkan varrelta, mutta kun kurkistelen muistikortin tähänastista saldoa, niin sillä ei paljon juhlita. :D Kuvasato on siis jäänyt heikohkoksi vielä toistaiseksi, mutta New Yorkin reissua on vielä sen verran jäljellä, että eiköhän tässä ehdi napsia kaupungista jos jonkinlaista kuvaa, kunhan jetlagista ensin selvitään.

Tänne reissuun lähtiessä oli ilmassa pientä jännitysmomenttia siellä Suomen päässä lentokentällä, kun kohtasin yllättäviä haasteita… Lähdön hetkellä tuli vähän kiire ja saavuin lentokentälle melko napakalla aikataululla ja matkatavaratiskillä osoittautui, että olin elämäni ensimmäistä kertaa onnistunut pakkaamaan matkalaukkuuni ylikiloja. Jokainen tämän elämässään tehnyt tietää, että se on kallista lystiä se! En omista vaakaa ja luotin aiempien reissujeni intuitioon pakkaamisen suhteen, sillä en ole tosiaan koskaan onnistunut lastaamaan laukkuani täyteen painorajojen puitteissa, mutta kerta se on ensimmäinenkin. No, eipä siinä auttanut muu kuin kiltisti kaivaa kuvetta.

Ojensin maksukortin virkailijalle, joka ilmoitti melkein saman tien läpyskää laitteelle näytettyään, että se ei huoli korttiani. Olin hämmentynyt, mutta pyysin kokeilla luoton sijaan myös pankkipuolta. Tällä kertaa pääsin tunnusluvun näpyttelyvaiheeseen asti, mutta numeron syötettyäni laite ilmoitti jälleen, että ”ei hyväksytty”. Olin entistä enemmän hämmennyksissäni, sillä olin muutamaa tuntia aiemmin viimeksi käynyt verkkopankissa ja tiesin, että minulla oli tilillä rahaa ja luottokortilla reilusti luottorajaa jäljellä. Epäilin häiriötä maksupäätteen yhteyksissä ja painelin terminaalin pankkiautomaatille nostamaan käteistä. En saanut edes saldokyselyä tehtyä, kun masiina herjasi jälleen ja käski ottaa yhteyttä pankkiin. Siinä vaiheessa alkoi hieman kylmä hiki puskea otsalle…

Marssin takaisin tiskille ja ryhdyimme yhdessä miettimään, mitä tässä nyt voisi tehdä. Minulla ei ollut mukanani riittävästi käteistä eikä ainoa korttini toiminut. Lisäksi tässä säätäessä oli jo vierähtänyt sen verran kauan, että minulla alkoi pikkuhiljaa olla jo hoppu lennolleni. Virkailija vaikutti samanaikaisesti ärtyneeltä ja myötätuntoiselta kinkkisestä tilanteesta. Yritin tiedustella, josko maksua voisi suorittaa jotenkin laskulla. Se ei kuulemma ollut mahdollista. Samaan aikaan tätä maksuakin enemmän minua huoletti se fakta, että olin nousemassa lentokoneeseen (toivon mukaan) hetken päästä ja matkaamassa toiselle puolen maapalloa ilman toimivaa maksukorttia.

Soitin jo portilla olevalle tutulleni, että olisiko hänen mahdollista tulla maksamaan matkatavarani, jonka voisin sitten maksaa myöhemmin hänelle takaisin, kunhan saataisiin tämä sotku selvitettyä. Hän lupasi selvittää, onnistuisiko tämä jotenkin sieltä käsin. Sen jälkeen soitin saman tien pankkiini ja jouduin johonkin elämän mittaiseen jonoon. Tässä vaiheessa lentoyhtiön virkailija alkoi selvästi olla jo hieman hermostunut puolestani ja tokaisi, että ”Nyt tehdään vain niin, että selvitetään tämä matkatavara-asia myöhemmin, ja sinä lähdet nyt sinne portille, koska muuten myöhästyt pian lennoltasi. Tärkeintä on nyt vain saada sinut sinne koneeseen!” Olin kiitollinen joustavuudesta ja painelin vauhdilla turvatarkastuksen läpi, vaikka en ihan tiennytkään, miten virkailija aikoi tuon matkatavara-asian selvittää.

Koko tämän ajan olin roikkunut puhelimitse pankin jonossa odotusmusiikkia kuunnellen. Pään sisällä vallitsi jonkinasteinen kaaos, samoin kuin käsivarsillani, kun ronttasin stressin keskellä turvatarkastuksen jälkeen huonosti uudelleen pakattuja kamppeitani kohti terminaalin kauimmaista (tietysti!) porttia kohti. Ehdin matkan aikana päästä puheisiin pankkini kanssa, josta ohjattiin minut ottamaan yhteys luottokuntaan, jonka jonossa vietin taas tovin vain kuullakseni, että minun tulisi ottaa yhteys pankkiini, johon olin siis kertaalleen juuri hetki sitten jo ollut yhteydessä. Saavuin viimein portilleni, missä tuttavani ilmoitti, että oli saanut matkatavarani maksettua jossain transfer-tiskillä. Vannoin ikuista kiitollisuuttani samalla, kun maksukorttini tilanne alkoi jo oikeasti hermostuttaa…

Ei auttanut kuin soittaa uudelleen pankkiin, kuunnella ne samat hissimusiikit ja toivoa, että ehtisin päästä linjoilla läpi ennen kuin olisi ihan pakko mennä portista läpi lentokoneeseen. Olin kuitenkin toiveikas, sillä edelläni oli vielä muutamia ihmisiä. Vihdoin pääsin kuin pääsinkin pankin puhelinpalveluun läpi ja aloitimme asian selvittämisen uudelleen. Lopulta tämän soittelurumban jälkeen ongelman syy selvisi ja virkailija linjan päässä kertoi huojennuksekseni, että kortti palautuisi toimintaan ennen laskeutumistani New Yorkiin. HUH.

Kyllä muuten saatiin pulssia kiitettävästi koholle ja hikeä otsalle tämän ylimääräisen episodin ansiosta. Hulluinta oli, että olin tosiaan käyttänyt korttiani vielä edellisenä päivänä ongelmitta ja aamulla käynyt viimeksi verkkopankissa, joten ei ollut mitään syytä epäillä, että voisin joutua moiseen ongelmatilanteeseen. Mutta pääasia, että tilanne ratkesi, pääsin reissuun ja kortti toimii taas. Olisin voinut elää onnellisena ilman tätä kokemusta, mutta sainpahan vähän jännitystä elämään! :D

New Yorkin matkakuvia on luvassa enemmän, kunhan ehdin seikkailla kaupungilla, mutta tässä ensimmäisiä tunnelmia ihanasta hotellistamme 50 Bowerysta Chinatownista, josta suuntaan tosin tänään jo eteenpäin Airbnb-kämppään West Villageen. Mutta siis onpahan ihanaa olla täällä taas!

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Elämä, Matkat

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • MarjukkaS

  No huh huh. Itse olen kerran viettänyt 11 tuntia (kone myöhässä) Rooman lentokentällä toimimattoman kortin kanssa ja sen jälkeen AINA varannut myös käteistä mukaan.

  Tuo ylipaino sen sijaan… Matkalaukkuvaa’an saa 12 eurolla ja se on tosi kätevä.

  • Käteistä oli matkassa kyllä, mutta en ollut hoksannut varata riittävästi. New Yorkin kaltaisessa paikassa käy käytännössä kaikkialla kortti ja nykypäivänä sitä on niin tottunut siihen, että korttimaksu on jopa toivotumpaa kuin käteisellä pelaaminen (Suomessahan ei enää käteinen kaikkialla edes kelpaa maksuvälineeksi, kuten junissa), että ei käynyt mielessäkään, ettei hetki sitten vielä ongelmitta toiminut kortti olisi yhtäkkiä pelittänytkään. Mutta kaikenlaista sattuu ja ihan kaikkeen ei vain voi varautua. Onneksi tilanne selvisi parhain päin! :) Mutta on kyllä kuumottavaa olla ilman toimivaa maksukorttia – etenkin ulkomailla.

   Ylipainoa en ole tosiaan onnistunut matkalaukkuuni pakkaamaan tähän asti ikinä ja vaaka meni hiljattain rikki, mutta kiitos vinkistä! Pitää jatkoa varten hommata varmuuden vuoksi tuollainen matkalaukkuvaaka. :)

 • Amaalia

  Itse olen myös sen verran vainoharhainen että käteistä nostan aina viimeistään edellisenä päivänä ennen matkaa mukaan! Ja monesti vielä pidän sitä muutamassa paikassa :D että on varmasti edes vähän rahaa jos tavarat katoaa/varastetaan/kortti ei toimi. Olen pitänyt käteisenä noin puolta matkakassasta. Ulkomailla olen törmännyt useammin siihen ettei kortti kelpaa/toimi kuin siihen ettei käteinen kävisi.. Suomessa yleiset luottokortit ei välttämättä toimi kaikissa paikoissa.

  Itse punnitsen laukkuni ihan tavallisella vaa’alla :) ei tarvi edes matkalaukkuvaakaa sitä varten.

  • Minulla on taas kaikki sujunut suht mutkattomasti, joten ei ole tullut mieleen tehdä mitään erikoistoimenpiteitä ennen reissuja, joita siis takana on aika mittavasti. Mutta pitää varmaan jatkossa varata ihan varmuuden varalta enemmän käteistä mukaan. Mieluiten en silti kanniskele reissussa tai muutenkaan suuria määriä käteistä mukanani – kortin kanssa tuntuu turvallisemmalta maailmalla. Toki otan tässä aina matkakohteen mahdolliset rajoitteet huomioon, mutta Visa-kortti ja New York ei ollut mikään riskiyhdistelmä ja korttiakin olin sujuvasti käytellyt viimeksi edellisenä päivänä. Kaikkea ei tosiaan aina voi ennustaa, mutta ehkä nyt tästä säikähtäneenä hankin varmuuden vuoksi vielä toisen kortin ja/tai varaan tulevaisuudessa enemmän käteistä matkaan.

   Vaaka taas hajosi tuossa keväällä, eikä ole tullut hankittua uutta, joten tuollainen matkalaukkuvaaka voisi omassa tapauksessa olla ihan näppäräkin. :) Tosin kuten sanottua, tämä oli todellakin ensimmäinen kerta lukemattomilla reissuillani koskaan, kun onnistuin ylittämään painorajan.

   • Piti vielä todeta, että oli kyllä tavallaan onni onnettomuudessa, että oli niitä ylikiloja ja korttiongelma tavallaan niiden ansiosta selvisi jo Suomen päässä. Olisi ollut huomattavasti hankalampaa (ja kalliimpaa) ryhtyä selvittelemään tilannetta täältä New Yorkista käsin! Että joku tarkoitus oli sitten silläkin ylipainolla. :D

    • sonsku

     Meinasin Jenni tulla kommentoimaan sinulle aivan samaa! Vaikka eihän tuo mikään rentouttava matkan aloitus ollut…toivottavasti loppumatka sujunut paremmin!

  • MarjukkaS

   Kotona toki käy tavallinen vaaka, mutta sitä on vähän hankala pakata matkalle mukaan :D

   Matkalaukkuvaaka sen sijaan kulkee mukana, ja voi punnita tavaransa (esim miten jaottelee ruumaan menevät ja käsimatkatavarat) myös paluumatkaa varten.
   JOS sattuu käymään niin, että mm tavara lisääntyy:D

 • Jenna

  Huh, stressaannuin jo lukiessani tuota hässäkkää! Ihan kamalaa, mutta onneksi selvisi, ja vielä Suomen päässä. :) Itselläni on kaksi korttia juuri reissuja varten, koska on pelottava ajatus että olen yksin jossain toisella puolella maailmaa, ja ainoa kortti hajoaa/katoaa/varastetaan. Minulla on siis ”pääkorttina” Visa Electron, ja sitten erikseen pankki/luottoyhdistelmä, josta pyrin pitämään sitä luottopuolta ns. hätävarana. Jos liikun turvattomammissa paikoissa niin pidän kortteja eri paikoissa. Käteistä en yleensä hirveästi kanna kerralla mukana, vaan nostan sitten paikan päällä automaatista lisää jos tarvitsen.

  Nauti New Yorkista! Se on suosikkikaupunkini, ja itse palasin sieltä juuri keskiviikkona, ja itkuhan siinä tuli. Ihana, kaunis, maaginen kaupunki missä voi tapahtua mitä vaan koska vaan, ja joka paikassa on hymyileviä kasvoja vastassa. (Ja ihan pakko kommentoida, että siellä on mielestäni myös maailman komeimmat miehet :D).

  Kauanko viivyt ja millaisella porukalla olet? Mitä suunnitelmia sinulla/teillä on reissulle? Janoan postauksia! Ihanaa matkaa sinne!

 • Suna

  Mulle kävi kerran sama juttu Lontoossa lentokentän ravintolassa ku oltiin JO syöty ja lento oli lähössä puolen tunnin päästä (!) eikä tietenkään ollu käteistä.Tarjoilija lähti hakemaan pomoaan ku ei saatu mun korttia toimimaa ja sit mun piti ihan paniikissa kävellä sen ravintolan läpi sen pomon perässä sinne takahuoneesee. Siellä ne soitti sit sinne pankkii ku miä hyperventiloin. Mutta sitte siellä pankissa vaa neuvottii tarkastaa mun henkilötiedot ja sen jälkee mun kortti alkokii toimimaa. Ilmeisesti se oli vaa joku random tarkastus ku mun korttia käytettii ulkomailla…Mutta ton jälkee oon aina pitäny käteistä mukana ainakin sen aterian verran.

 • O

  Olisi tosi kiva lukea jotain pohdintaa New Yorkista,fiiliksiä ja tunnelmia kaupungista… Itse kun en ole käynyt ja tällä hetkellä en voi terveydellisistä syistä ajatella pitkää lentoa tekeväni.

  Alkoi kiinnostaa myös postaus matkalaukkusi sisällöstä :D. Siis oikeesti.

 • Kaisa

  Huh huh onneksi tilanne selvisi! Itse pidän reissussa aina kahta korttia mukana ihan vaan siltä varalta että toiselle kortille käy jotain :) tuo mielenrauhaa, suosittelen!

 • min-an

  Sitä ihmettelen että kun yleensä New Yorkiin lähdetään jopa tyhjän matkalaukun kanssa jotta riittää ostoksille tilaa.. Niin että etkö meinaa mitään shoppailla siellä jos kilot paukkuu jo mennessä?! :D

  • Varmasti jotain tulee ostettua täältäkin, mutta yleisesti en juuri kauheasti shoppaile nykyisin. :)

Related posts