29/07/17

Kuvamuistoja Marokosta

14 94

Viimeiset pari päivää ovat menneet reissutunnelmista kotiinpaluuseen totutellessa ja myönnän, että pää tuntuu olevan vielä lomamoodissa, vaikka fyysisesti olenkin jo tutuissa maisemissa. Sallin itselleni pehmeän laskun ja päätin, että enimmät työt joutavat kyllä odottaa ensi viikkoon. Loppuviikon voisi hyvin ottaa vielä vähän iisimmin ja palailla aktiivisempaan työvireeseen sitten maanantaina.

Koska Marokon reissu oli tarkoitettu nimenomaan lomaksi, en ajatellut reissun aikana blogia juurikaan. Oli päiviä, joina en ottanut ainoatakaan valokuvaa, enkä muutenkaan kuvannut matkallani mitään blogia silmällä pitäen. Se tuntui ihanan vapauttavalta, vaikka toki loma-albumiin kertyi muistoja myös tältä reissulta. Tässä hieman esimakua siihen, mitä kaikkea pääsin matkallani näkemään ja kokemaan.

Marokko oli osin juuri sitä, mitä odotinkin sen olevan ja osin jotain ihan muuta. Matkakohteeni kerrottuani tuntui, että moni piti valintaani jotenkin rohkeana, pelottavanakin. Oma kokemukseni Marokosta ei kyllä silti ollut tipan vertaa turvaton. Toki kulttuuri on siellä erilainen ja minunkin matkani aikana tietyssä osassa Marokkoa oli levottomuuksia, mutta minä en niistä nähnyt vilaustakaan, kun olin aivan eri puolella koko maata.

Kulttuuri muslimimaassa on siinä määrin erilainen, että en välttämättä yksin naisena lähtisi Marrakechiin reissaamaan vain ihan oman mukavuuteni takia, mutta pelätä ei kyllä tarvinnut kertaakaan. Olin alun perin suunnitellut, että pitäisin matkani aikalailla itselläni enkä jakaisi kokemuksiani siitä täällä blogin puolella oikeastaan ollenkaan, mutta nyt reissun jäätyä taakse on tullut tunne, että ehkä se olisi mukavaa itsellekin kirjata noita muistoja ja mietteitä ylös. Eli varmasti ainakin jotain Marokko-asiaa on tulossa tänne blogin puolelle vielä lähiviikkoina. :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Elämä, Matkat

14 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kristiina

  Olitko siis yksin reissussa vai jonkun kanssa?

  • En ollut yksin matkalla. Enkä välttämättä suosittelisi Marokon kaltaista maata yksin matkustavalle naiselle jo ihan oman mukavuuden ja turvallisuuden takia. En kokenut oloani missään vaiheessa turvattomaksi, mutta länsimaisena naisena etenkin Marrakechissa tuijotusta, huutelua, ahdistavia lähestymisyrityksiä ja jopa kourimista voi olla odotettavissa. Itse pääsin vähällä, koska en ollut yksin, mutta sain silti maistiaisia siitä, mitä on liikkua turistina Marrakechissa. Peittävät vaatteetkaan eivät hillitse intoa, ainakaan jos tukka on vaalea.

 • Rrr

  ”Kulttuuri muslimimaassa on siinä määrin erilainen, että en välttämättä yksin naisena lähtisi Marrakechiin reissaamaan vain ihan oman mukavuuteni takia, mutta pelätä ei kyllä tarvinnut kertaakaan.”

  Johtuuko se, että yksin matkaava nainen voi kokea olonsa Marrakechissa epämukavaksi ja hieman turvattomaksi, juuri maan islamilaisuudesta, kun puhuit nimenomaan muslimimaasta. Itse en usko, sillä maailmassa on muslimialueita,joilla yksin matkaavien naisten ei tarvitse tuntea tarkoittamaasi epämukavuutta.

  Anteeksi nillitys, mutta nykyään on niin paljon islamofobiaa liikkeellä, niin tuntuu tärkeältä puuttua tällaisiin yksittäisiin pieniin sanavalintoihin, vaikka et mitään pahaa varmasti tarkoittanutkaan. :)

  Kiitos kivasta blogista!

  • Olen lueskellut aiheesta aika paljon sekä ennen matkaa että sen aikana ja yleisesti keskustelu aiheesta on tuntunut pyörivän sen ajatuksen ympärillä, että miesten käyttäytyminen pohjaa ainakin osin juuri uskonnollisiin taustoihin – lukemieni keskusteluiden mukaan myös paikallisten näkökulmasta.

   Tietenkään uskonto ei yksin selitä tätä käyttäytymistä eikä kommenttini mitenkään ole tarkoitus yleistää, että kaikissa muslimimaissa naisena olisi turvatonta tai ahdistavaa matkustaa. Yhtälailla myös muslimimaista löytyy fiksusti käyttäytyvää porukkaa ja naisia kunnioittaen kohtelevia miehiä. Kuitenkin uskonnolliset seikat muovaavat myös kulttuuria ja käyttäytymisnormeja ja jostain syystä ainakin näissä Pohjois-Afrikan muslimimaissa tuntuu oman vähäisen kokemukseni (Marokko ja Egypti) perusteella olevan varsin yleistä, että etenkin turistinaiset saattavat saada osakseen ahdistavankin innokasta tai tunkeilevaa käytöstä.

   Eräs musliminainen selitti kulttuuria eräässä verkkokeskustelussa sillä, että islamin uskossa on ymmärtääkseni hyvin tiukka suhtautuminen esiaviolliseen seksiin ja koska paikalliset naiset ovat hyvin pitkälti miesten saavuttamattomissa avioliiton porteille asti, koetaan ”kevytkenkäiset turistit” helpoksi kohteeksi kaikenlaiselle huomiolle. Kuten sanottua, voi olla, että tällainen käytös on erityisesti pohjois-afrikkalaista kulttuuria enemmän kuin muslimikulttuuria, mutta tokihan tuo uskonnon vaikutus näkyy jo ihan katukuvassakin noissa maissa. Vaikka olisi peittävissäkin vaatteissa, erotun silti joukosta, jos paikalliset naiset ovat puolestaan verhoutuneita hijabiin tai burkhaan. Kaikki paikallisetkaan naiset (varsinkaan nuoret) eivät välttämättä peitä hiuksiaan hijabilla, mutta tokihan blondi turisti pistää silmään ulkomaalaisena, vaikka olisi millä tavoin pukeutunut (ellei nyt sitten nimenomaan siihen burkhaan).

   • Rrr

    Varmasti aivan totta. Tämä kommentti avasi asiaa jo paljon enemmän, mikä on mielestäni tärkeää, ettei jää liian yksioikoista kuvaa. :) On ihan totta, että uskonnolla on Marokossa iso rooli yhteiskunnassa, ja on kiva että avasit lukemaasi, koska moni suomalainen ei tunne asiaa näin hyvin. Vaikka pitäisi olla sanomattakin selvää, että yleistykset eivät koske koskaan koko ryhmää, niin muslimien kohdalla tämä tuntuu monelta yhtäkkiä unohtuvan. Niin siksi tämä vähän enemmän selittävä ja avaava kommentti oli kiva lisäys.:)

 • Carita

  Itse Marokossa kahdeksan kertaa käyneenä ja siellä pitkiäkin aikoja viettäneenä (mieheni on marokkolainen ja hänen koko sukunsa asuu sielä) voin todeta että tosi erilainen, mutta ihana ja monipuolinen maa ja kulttuuri,joka on uniikki sekoitus erilaisia kieliä,rotuja,kansakuntia ja uskontoja.
  Jos joku haluaa viikon lomalle nähdäkseen autiomaan,vuoristoja, ja samaan
  syssyyn uida meressä,ei tarvitse lähteä kolmeen eri maahan tai matkustaa pohjoisesta etelään kokeakseen kaiken :) Marokossa voit viettää aikaa merenrannalla, ajella läpi Atlas-vuoriston ja päätyä Saharan autiomaahan. Marokossa on mahdollista kokea jäätävän kylmät ilmat Ifranissa, kristallin
  kirkkaan veden Tetouanissa ja sietämätöntä kuumuutta etelämpänä. Media usein antaa arabi-,muslimi-, ja afrikanmaista kuvan, kuin ne olisivat ahdasmielisiä,suljettuja ja suvaitsemattomia kehitysmaita. Vakuutan, että Marokko ei ainakaan kuulu tähän kastiin! Mitä ikinä kuuletkaan televisiossa tai radiossa, suhtaudu siihen varauksella :)

  • Carita

   Ja vielä, itsekin olen kokenut ahdistavana kulkea siellä yksin. Pienemmissä kylissä ongelmaa ei ole ollut,mutta esim marrakechissä olen kokenut ahdistavana käydä esim ruokakaupassa yksin. Kerran minun kulkuni estettiin siten,että auto ajoi minut seinää vasten enkä päässyt jatkamaan matkaa. Paljon myös huutelua jos yksin olen matkassa,vaikka peittävästi olen pukeutunut ja hiuksenikin on enemmän ruskea kuin vaalea. Mutta,toki marokkolaisetkin naiset sielä häirintää kokee ja monet ovat kertoneetkin pitävänsä hijabia turvallisuussyistä. Toki miehen ja paikallisten naisten seurassa olen saanut olla rauhassa :)

 • Ä

  Mä ajattelin lähteä Marokkoon yksin, mutta ehkä olis parempi löytää matkaseuraamatkaseura. Kiinnostais erityisesti Fez ja se sininen kylä.

  • En usko, että mitään pahaa tapahtuu yksin matkustavallekaan, mutta oman matkustusmukavuuden nimissä en suosittelisi tällaiseen maahan reissaamista yksin. Naisena siellä saa vain niin paljon ei-toivottua huomiota, että se voi aiheuttaa ahdistusta ja epämukavuuden tunteita. Mutta Marokkoa voin suositella matkakohteena lämmöllä – todella kiehtova, kaunis ja upea maa monella tavalla! :)

 • Li

  Tämä on mielenkiintoinen aihe. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että joissain muslimimaiden kaupungeissa kuten Istanbulissa ja Kuala Lumpurissa saa kulkea naisena yksin hyvinkin rauhassa ainakin päivällä. Sen sijaan Intia on listattu maailman vaarallisimmaksi maaksi naiselle matkustaa yksin, vaikka suurin osa väestöstä on hinduja. Samoin joissain katolisissa latinalaisen Amerikan maissa naisiin suhtaudutaan hyvin aggressiivisesti. Uskoisin siis, että suhtautuminen yksin liikkuviin naisiin riippuu usein enemmänkin muusta paikallisesta kulttuurista kuin uskonnosta.

  • Voi hyvinkin olla. Marokkolainen nainen itse eräässä nettikeskustelussa nosti kuitenkin pohdinnassaan esille nimenomaan islaminuskon merkityksen suhtautumisessa naisiin, joten pohjasin omaa käsitystäni siihen. Mutta tietenkin myös sama uskonto saattaa näkyä eri kulttuureissa eri tavoin. Eikä kulttuuri vahvasti uskonnollisessa maassa tietenkään voi olla täysin irrallaan uskonnosta. Joka tapauksessa Marokossa ei naisen välttämättä ole miellyttävää matkustaa yksin, olivat syyt kulttuurin ja käyttäytymisen taustalla mitkä hyvänsä. Kiinnostavaa keskustelua, kiitos kaikille osallistuneille! :)

 • Essi

  Oli pakko tulla jakamaan omakin reissukokemus Marrakeshista, kun oli juuri kuvailemasi kaltainen. Olen reissannut yksin ja naisseuralaisen kanssa useissa maissa (myös aiemmin mainituissa Intiassa ja Egyptissä), enkä ole _missään_ törmännyt niin hurjaan huuteluun, nimittelyyn ja kuumottaviin tilanteisiin kuin juuri Marrakeshissa. Matkakohteenahan se on uskomattoman upea, ja harmittaa vietävästi, että oma kokemus oli niin negatiivinen… Mutta uudelleen meneminen ei juuri tästä syystä innosta.

  • Minä pääsin tosi vähällä, koska olin miesseurassa, mutta vierellä kävelleestä miehestä ja peittävästä vaatetuksesta (nilkkoihin asti pitkä, väljä, hihallinen mekko) sain osakseni tuijotusta sekä huutelua (”Nice ass!”) ja yhden kerran takapuoltani kopeloitiin ohikulkiessa. Kopeloinnin takana tosin oli jokseenkin harmittoman oloisessa teiniporukassa kävellyt nuorukainen, joka pinkaisi pakoon, kun mulkaisimme seuralaiseni kanssa taaksemme. Ikä ei tietenkään tee tapauksesta sen hyväksyttävämpää, mutta vaikutti siihen, etten kokenut tilannetta uhkaavaksi tai niin ahdistavaksi kuin jos kyseessä olisi ollut aikuinen mies.

   Olen lukenut kirjoittamasi kaltaisia lausuntoja valtavan paljon ympäri internetiä ja lähes poikkeuksetta ympäri maailmaa matkustelleet naiset ovat todenneet Marokon ja nimenomaan Marrakechin olleen kaikkein hurjin kokemus ahdistelun määrässä ihan maailmankin mittakaavassa. Oma kokemukseni oli, että Marrakech verrattuna muihin vierailemiini kaupunkeihin Marokossa oli kuin toisesta maailmasta. Muissa kaupungeissa sain olla jokseenkin rauhassa (ainakin mies rinnallani) ja jos sainkin huomiota, se ei ollut ollenkaan niin aggressiivisen tai ahdistavan oloista kuin juuri Marrakechissa. Eli maan sisälläkin tuntuu olevan tässä käyttäytymisen kulttuurissa isoja eroja eri kaupunkien välillä. Tuntui siltä, että mitä pienempi kaupunki, niin sitä ystävällisempää ja kunnioittavampaa oli käytös, vaikka satunnaisia tervehdyksiä huudeltiinkin ja huomiota haettiin.

   Olen ehdottomasti kanssasi samaa mieltä siinä, että on tavallaan hurjan sääli, että kulttuuri etenkin Marrakechissa on tällainen, koska Marokko on aivan mieletön maa ja siellä on valtavasti mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Kokemukseni myös marokkolaisista ihmisistä oli hyvin sydämellinen, ystävällinen ja auttavainen, joten on todellakin harmillista, että tuollainen huonosti käyttäytyvien moukkien joukko pilaa koko maan ja kansan mainetta, kun todella hyvin ja kunnioittavastikin käyttäytyviä miehiä on paljon.

Related posts