9/07/17

Määränpäänä Marokko

13 98

Kerroin pari päivää sitten, että olen vihdoin ja viimein lähdössä lomalle – ja tällä kertaa matkakohteena on minua jo pitkään kiehtonut Marokko! Mietin pitkään, että viitsiikö sitä heinäkuussa edes lähteä Suomesta minnekään, kun se on niitä harvoja hetkiä, kun kotimaassakin tuurilla on hitusen lämpimämpi ja aurinkoisempi sää. Nyt kuitenkin viime viikkojen oikuttelevia sääjumalia tuskaillessa olen tullut siihen tulokseen, että matkan varaaminen oli vain ja ainoastaan hyvä päätös. Voinette uskoa, että Marokossa ei ainakaan heinäkuussa tarvitse palella… ;)

Olin itse asiassa alkuun jopa vähän huolissani, mahtaisiko tällainen paahteeseen tottumaton kalpeanaama edes pärjätä Pohjois-Afrikan heinäkuisissa helteissä. Kuitenkin nyt kun olen tutkaillut säätiedotteita matkan ajankohdalle, olen yllättynyt iloisesti. Lämpötilat tuntuvat vaihtelevan aika paljon kaupungista riippuen, mutta ne pyörivät pääosin sellaisissa lukemissa, että en ole enää huolissani selviytymisestäni. Jos kestin mainiosti viime kesän juhannushelteet Milanossa (asteita +38 eikä tuulenvirettäkään), uskon pärjääväni myös Marokossa.

Luonnollisesti rannikolla on viileämpää kuin sisämaassa, mutta onneksi matkapäivistä suurin osa vierähtääkin nimenomaan meren äärellä. Rannikolla päivälämpötilat näyttävät tällä hetkellä pyörivän jossain +27 ja +33 asteen välillä, mikä vaikuttaa ihan täydelliseltä. Marrakechissa lämpö näyttäisi ensi viikolla kohoavan peräti yli +40 asteen, mikä alkaa olla jo tällaiselle pohjoisen pallonpuoliskon ihmiselle vähän turhan paljon – onneksi kyseessä taitaa olla vain jokin ohimenevä lämpöaalto ja sen jälkeen hieman viilenee taas.

Näistä tämän postauksen kesäisistä uikkarikuvista huolimatta oman haasteensa noissa lämpötiloissa aiheuttaa myös se, että Marokossa on naisena soveliainta pukeutua melko peittävästi – ja se on myös oman matkustusmukavuuden ja -turvallisuuden kannalta varmasti järkevintä. Pitää siis varata reissuun pitkiä, väljiä housuja, maksimekkoja, löysiä paitoja ja pitkiä hameita – eiköhän niillä selviydytä. Joskus reilut 10 vuotta sitten Egyptissä matkanneena sain kokea sen, millaista voi olla matkata muslimimaassa vaaleana pohjoismaisena naisena, joten jo oman mukavuuteni takia pukeudun mieluummin vähän peittävämmin. Hotellin uima-altaalla voi sitten hillua uimapuvussa ja bikineissä, jos välillä tekee mieli paistatella auringossa.

Matkasuunnitelmana on aloittaa reissu Casablancasta, vuokrata sieltä auto ja ajella rauhaksiin rannikkoa alaspäin pikkukaupunkeja tutkaillen. Viimeisenä etappina reissulla on Marrakech, josta paluulennotkin on varattu. Roadtripin tarkemmat kohteet ovat monelta osin vielä hieman avoimina, joten nyt on mainio mahdollisuus Marokon kävijöille vinkkailla suosikkejanne rannikkokaupungeista! Missä mielestänne kannattaa ehdottomasti piipahtaa?

Odotan reissua todella suurella innolla ja uskon, että tuolla uusissa maisemissa mieli pääsee kyllä irtautumaan työasioista hetkeksi oikein kunnolla. Tuskin maltan pitää kameraa laukussa niissä Marokon kauniissa maisemissa eli nappailen varmasti valokuvia matkan varrelta ja osa niistä pääsee jakoon sitten reissun jälkeenkin, vaikka matkan päätarkoitus onkin lomailla. Suunnitelmana on silti ensisijaisesti unohtaa koko blogin olemassaolo pariksi viikoksi ja keskittyä elämään hetkessä sekä nauttimaan tilanteista nimenomaan tässä ja nyt. Saa sitten nähdä, miten hyvin se onnistuu 10 vuoden bloggaamisen jälkeen… Mutta eiköhän siellä aika stressittömään olotilaan pääse, kun reissun ajaksi blogipostaukset on etukäteen valmisteltu.

Tuleeko teillä Marokossa reissanneilla joitakin muita hyviä viime hetken tärppejä mieleen, mitä kannattaa ennen matkaa ottaa huomioon? Jonkin verran olenkin lueskellut juttuja netistä, mutta jos tulee mieleen joitakin must see -kohteita, erinomaisen ihania hotelleja tai muita hyödyllisiä vinkkejä, niin otan niitä ilolla vastaan! Kiitos jo etukäteen.

Nämä kesäiset kuvat napattiin aiemmin kesällä Barcelonassa ihanan hotellimme kattoterassilla. :)

Translation: It is holiday time! I am heading to Morocco next week so if you have any tips for cities to visit by the west coast or other must see destinations, feel free to share. :)

Photos: Liisa Kivi

Tags: , , , ,

Categorised in: Matkat

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ilona

  Marrakechissa kannattaa yöpyä riadissa vanhassa kaupungissa. Kannattaa kuitenkin katsoa kartasta ja majapaikan kommenteista, että onko ihan sen vieressä moskeijaa. Rukouskutsut tulevat todella kovalla volyymilla ja aamun ensimmäinen rukouskutsu aikaisin aamuyöllä, joten ne voivat häiritä unia pahasti.

  • Kiitos vinkeistä Ilona! Herkkäunisena otan siis korvatulpat matkaan ja pidän neuvosi mielessä. :D

 • Ansku

  Casablancassa en viettäisi hirveästi aikaa – enemmän businesskaupunki. Essaouira on kuulemani mukaan erittäin kaunis paikka rannikolla.

  Ilonan kanssa samaa mieltä siitä, että Marrakechissä kannattaa ehdottomasti yöpyä riadissa! Jos aikamatka menneisyyteen kiinnostaa, niin Marrakechin juutalaiskaupunginosa on käymisen arvoinen. Jos aikataulu sallii, niin suosittelen Atlasvuoria (oikeasti autenttista Marokkoa) tai yöpymistä Saharassa tähtitaivaan alla.

  • Joo, Casablancassa ei ole tarkoituksena olla kuin se ihan ensimmäinen yö ja sen jälkeen suunnata jo eteenpäin. Essaouira olikin listalla! :) Jos tulee mieleen muita mainitsemisen arvoisia rannikkokaupunkeja, niin saa ehdottomasti huikkailla. Kiitos vinkeistä! :)

 • Marokko on kyllä super ihana maa, itse reissasin samaan tapaan ensin Casablancaan josta Marrakechiin. Jos aikaa riittää suosittelisin kanssa retkeä saharaan, elämäni uskomattomimpia kokemuksia! Marrakechissä on upea Yves Saint Laurentin puutarha, Majorelle Garden, joka on ihan must ja ravintoloista Nomad on kaikista paras! Marrakech on lähinnä kokemus itsessään ja vanhan kaupungin alueella seikkaileminen ja vaelteleminen ilman päämäärää oli ihanaa!

  Tosta pukeutumis-asiasta, olin reissukaverin kanssa kans varautunut siihen että pukeudutaan peittävämmin, mutta yllättäen sillä ei ollut mitään merkitystä oltiinko pukeutuneita tosi peittävästi vai esimerkiksi shortsheihin, kohtelu kaduilla oli täysin sama. Huutelua yms. Se onni että oltiin molemmat blondeje pohjoismaalaisia :—D Mutta tietenkin meillä oli myös se mielessä että haluttiin kunnioittaa kulttuuria, eikä liikuttu missään pikkuvermeissä. Joihinkin moskeijohin (jotka on vierailemisen arvoisia) ei muistaakseni pääse sisään, jos ei ole tarpeeksi peittävästi pukeutunut. Kannattaa myös pitää aurinkolaseja aina päässä kulkiessa (itse koin että tällä tavalla sai hyvin etäisyyttä huutelijoihin) ja luin myös jostain että feikki-kihlasormus tekee myös sen, että sut jätetään rauhaan enemmän. Ja ei kai siinä oikeasti voi muuta kuin puhtaasti ignorata huutelijat! Marrakechissä ei kannata koskaan lähteä kenenkään mukaan joka lupaa viedä sut johonkin sun etsimään paikkaan, koska ne aina haluavat rahaa siitä palveluksesta (isojakin summia). Kannattaa ladata offline tilaan google maps siitä alueesta ja sillä pärjää ihan hyvin :–)

  Tein aikanaa vlogin meidän reissusta, se löytyy täältä jos kiinnostaa: https://www.youtube.com/watch?v=I1NgBJ6t7EE

  Ihanaa reissua!

  • Joo, Sahara kyllä houkuttaa! Pitää vähän tutkailla aikatauluja, josko ehtisimme reissullamme myös sinne. Kiitos superhyvistä vinkeistä! :)

   Tästä pukeutumisasiasta olen kuullut monenlaisia näkemyksiä, mutta ilman muuta haluan pyrkiä kunnioittamaan paikallista kulttuuria. Ehkä tämän kommentin rohkaisemana otan silti myös muutaman vähän kevyemmänkin kesämekon mukaan. Katsotaan sitten paikan päällä, mihin tuntuu miellyttävimmältä pukeutua. Aurinkolasivinkki on muuten tosi hyvä – luin tästä jostain muualtakin. Ja itse asiassa, ajattelin pukea myös sen feikki-kihlasormuksen, niin ehkä se pitää innokkaimpia kosijoita loitolla. :D

 • Vau, oletpa rohkea! Minusta ei nimittäin itsestä olisi välttämättä Marokkoon matkaavaksi, kuulostaa jotenkin vaaralliselta kohteelta meikäläiselle. :D Mutta oikein ihanaa matkaa sinulle! :) Vaikka hylkäätkin blogin pariksi viikoksi, toivon kuitenkin Instaan ihania matkakuvia. ;)

  • Olen kuullut Marokosta paljon hyvää ja ymmärtääkseni se on paikoin ihan hurjan kaunis paikka. Itseä ei siis pelota ollenkaan, varsinkaan kun olen hyvässä seurassa liikenteessä. :) Postauksia ilmestyy itse asiassa lomani aikana nyt joka päivä, koska sain urakoitua siinä määrin ennakkoon eli ei huolta, täällä on täysi tohina päällä meikäläisen lomasta huolimatta. Ja Instagramia varmasti satunnaisesti päivittelen myös, vaikka muutenkin ajattelin olla ottamatta somesta minkäänlaisia paineita reissun aikana. :)

 • Mussla

  Moi Jenni! Tällainen artikkeli osui vähän aikaa sitten silmään ja näyttää aika ihanalle :)

  http://www.cntraveler.com/galleries/2015-08-21/moroccos-best-kept-secret-is-this-all-blue-village

 • VV

  Marokko on upea!! Siellä ei todellakaan ole mitään pelättävää, paitsi tosiaan näin heinäkuussa ehkä lämpötila. Itse vierailin maassa alkukeväästä, jolloin kelit olivat mukavasti 15-23c.

  Marrakechissa kannattaa syödä Nomadissa, Le Jardinissa, ja Zwin Zwinissä, kaikissa on kattoterassi. Myös Jmaa El Fnan ruokatori on kokemisen arvoinen. Ostoksia tulet aivan varmasti tekemään, kaikki on niin kaunista! Aloin ainakin itse haaveilemaan kodistani itämaista basaaria.. :D muista tinkiä, paljon! Ainakin 30-50%. Riadit ovat upeita, monet suositut tosin loppuunvarattuja kuukausien päähän. Nähtävyyksistä ainakin Jardin Majorelle, Ben Youssef Madrassa, ja tietysti retki Atlasvuorten yli Saharaan ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

  Marokko on huikean kaunis, nauti!! Äläkä stressaa liikaa huutelijoista. Vähän peittävämmällä vaatetuksella oli ainakin itsellä mukavampi olo :)

 • Marokko on kuvauksellinen, monipuolinen ja eksoottisen kaunis maa. Ihmiset eivät halua olla kuvattavina (uskonto), mutta etenkin riadien eli niiden ihanien majapaikkojen perinteiset sisäpihat ovat uskomattoman kauniita (ja Instagramista tuttuja, heh). Vinkkinä siis: yövy kaikkialla riadissa, unohda perinteiset hotellit. Atlasvuoriston läpi kannattaa ajaa, maisemat ovat henkeäsalpaavat. Essaouiran sininen kaupunki on kaunis, sitä suosittelen. Myös Marrakech on kaunis ja kiehtova, muista suunnata myös sivukujille ja pois soukin alueelta. Jos nappaat kuvat käärmeenlumoajasta, hän haluaa siitä rahaa. Tingi, tingi ja tingi ja hanki itsellesi maailman ihanimmat Marokko-tossut. Marrakechin moderni puoli on taas aivan oma lukunsa. Jos on aikaa, suuntaa Saharaan. Se on yksi uskomattomimpia paikkoja, joita maa päällään kantaan. Mun blogissa on sitten vielä liuta muita vinkkejä, ehkä joku kolahtaa sinuunkin: http://www.urbaaniviidakkoseikkailijatar.fi/tag/marokko/ . Ihanaa reissua, nauti!

 • tapsu

  Onneksi kävit ennen Turun iskua. Itse en enää lähtisi Marokkoon tämän jälkeen kuinka naisiin suhtaudutaan.

  • Minusta on väärin leimata kaikki tietyn maan, kulttuurin tai uskonnon edustajat yhden hullun takia. Kohtasin Marokossa myös erittäin kauniisti ja kunnioittavasti naisia kohtelevia miehiä, joten eiköhän lopeteta tällaiset yleistykset heti alkuunsa.

Related posts