30/06/17

Avointa keskustelua mielenterveydestä

5 113

Kaupallinen yhteistyö: Veikkaus

Olen blogihistoriani varrella ollut monenlaisissa yhteistyökampanjoissa mukana ja vaikka valitsen aina yhteistyöni siten, että voin koen voivani seisoa niiden takana, tulee välillä vastaan sellaisia projekteja, joissa olen mukana erityisellä innolla ja ylpeydellä. Sellaisia tuntemuksia heräsi ajatuksissa, kun Veikkaus otti minuun yhteyttä ja pyysi mukaan vähän toisenlaiseen kampanjaan…

Viimeisten parin vuoden aikana olen puhunut paljon mielenterveydestä ja myönnän, että en olisi vielä jokin aika sitten arvannut, että kertoisin täällä blogissa, saati valtakunnallisessa mediassa läpikäymästäni masennuksesta tai edelleenkin käynnissä olevasta psykoterapiaprosessistani. Teema on hyvin henkilökohtainen ja vaikka en ole aihetta koskaan salaillutkaan, niin se ei myöskään ole ollut aihe, joka nousisi luontevasti kahvipöytäkeskusteluihin.

En ole montaa kertaa elämässäni jännittänyt yhtä paljon kuin julkaistessani täällä blogissa postauksia näin henkilökohtaisista aiheista. Paljastamalla haavojaan saattaa tulla antaneeksi internetin kasvottomille haaskalinnuille aineksia nokkia entistäkin kipeämmin. Olen kuitenkin kokenut, että mielenterveys on Suomessa edelleen tabu ja siitä pitäisi puhua enemmän. Yhä edelleen, kun mieli sairastuu, asia usein hävettää ja se mieluiten lakaistaisi jonnekin maton alle ja vaiettaisiin hiljaiseksi.

On kuitenkin ihan faktaa, että varmaan lähes jokaista meistä mielenterveyden ongelmat ovat koskettaneet elämän varrella jollain tapaa, joko lähipiirin kautta tai ihan omakohtaisesti. Päällepäin ongelmat näkyvät vain harvoin ja veikkaanpa, että moni ei arvaisi minunkaan kärsineen joskus masennuksesta. Ja juuri sen takia ajattelin, että minun pitäisi avata suuni asiasta. Kun yksi uskaltaa kertoa kokemuksistaan, usein moni muukin rohkaistuu sen seurauksena. Ja mitä enemmän ja avoimemmin näistä asioista uskalletaan puhua, sitä parempi. Niin niitä tabuja rikotaan.

Olen halunnut omalla esimerkilläni paitsi rohkaista puhumaan mielenterveydestä avoimemmin, myös madaltaa kynnystä hakea apua. Ennen kaikkea olen silti halunnut oman esimerkkini kautta osoittaa, että kuka tahansa voi sairastua ja varsinkin, että masennuksesta voi selvitä. Terapiaan voi hakeutua, vaikka ei ryömisikään ihan pohjamudissa – ja oikeastaan sinne voisi olla parasta hakeutua juuri silloin, kun ei ole ihan kaikkein syvimmällä. Omalla kohdallani terapia on ollut parhaita asioita, mitä olen voinut itselleni antaa, kun mietin, miten valtavasti olen saanut sen kautta rauhaa, tasapainoa, itsevarmuutta ja työkaluja käsitellä oman mielen mörköjä.

Kun mielenterveysongelmista ei puhuta ja niiden yllä kelluu sellainen pahaenteinen tabun leima, moni ei tunnista omia oireitaan, uskalla kertoa niistä tai hakea apua ajoissa. Kaikkein tehokkainta kuitenkin on puuttua ongelmiin juuri siellä alkuvaiheessa, kun tilanteet eivät ole vielä ehtineet kehittyä liian pitkälle. Nimenomaan se ennaltaehkäisevä ja alkuvaiheen mielenterveystyö on kaikkein tärkeintä, joten sovitaanko yhdessä niin, että haudataan viimein tuo tabuja täynnän oleva vaikenemisen ilmapiiri ja uskalletaan jatkossa olla avoimempia ja muistetaan kuunnella sekä itseämme että läheisiämme.

No miten tämä kaikki sitten liittyy Veikkaukseen? Alkuvuodesta RAY, Fintoto ja Veikkaus yhdistyivät kaikki saman organisaation alle, joka kantaa nyt yhteistä nimeä Veikkaus. On varmasti liki kaikille tuttua asiaa, että veikkausvaroilla tuetaan monenlaisia yleishyödyllisiä järjestöjä sekä urheilua ja kulttuuria. Mitä moni teistä ei kuitenkaan ehkä vielä tiennyt, niin Veikkauksen pelien tuotoista lahjoitetaan myös huomattavia summia suomalaisen mielenterveystyön hyväksi ja sitä kautta autetaan suomalaisia pysymään terveinä ja tervehtymään. Kaikkiaan mielenterveys-, päihde- ja riippuvuustyötä tuetaan tänä vuonna veikkausvoittovaroin 50 miljoonalla eurolla ja esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran 20 kriisikeskusta ja lähes 60 paikallista seuraa tarjoavat apua kautta maan.

Veikkaus pyysi minua mukaan Mahdollisuuksia-kampanjaansa puhumaan mielenterveydestä ja ennen kaikkea kaikesta siitä ennaltaehkäisevästä työstä, mitä mielenterveyden erilaisten ongelmien parissa voidaan tehdä. Tämä on niitä yhteistyöprojekteja, joissa koen voivani olla aidosti ylpeänä mukana – nyt ollaan nimittäin oikeasti tärkeällä asialla.

Valitsimme projektiin mukaan muutaman ajankohtaisen, kiinnostavan ja monia koskettavan teeman: masennus, yksinäisyys ja kiusaaminen. Ja näihin teemoihin liittyen jutustelin eri mielenterveysjärjestöjen edustajien kanssa videokameran edessä ilmiöistä itsestään sekä siitä, miten näitä ongelmia voisi ratkoa ja ennaltaehkäistä.

Kampanja aiheen tiimoilta käynnistyi tällä viikolla ja pari ensimmäistä videota on jo julkaistu. Ensimmäisillä videoilla keskustellaan yksinäisyydestä ja ensi viikolla on tulossa videokeskusteluita myös muista kampanjan teemoista. Keskustelun kiinnostavin anti on videoilla ilman muuta näiden vieraitteni puheenvuoroissa, joten suosittelen katsomaan sekä pysymään kuulolla noita vielä julkaisemattomia videoita odotellessa. Mukana haastatteluissa on ollut Nuorten mielenterveysseura Yeesi, Suomen mielenterveysseura sekä Pelastakaa Lapset. Videoita julkaistaan muun muassa Veikkauksen FB-sivuilla, mutta luulen, että jaan nuo loputkin vielä täällä blogin puolella, kunhan ne on julkaistu.

Photos: Joni Luomanen

Tags: ,

Categorised in: Elämä

5 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • maria

  Näin tän jo aiemmin basson sivuilla ja en voinut kuin tykätä <3 Oon aivan samaa mieltä sun kanssa siitä, että näistä asioista pitäisi puhua enemmän, ja sun tarinan kautta opin ja hyväksyin, että ihan "normaalikin" ihminen voi joskus kokea mielenterveyden järkkymistä. Itse oon tänä kesänä hakenut apua uupumukseen ja käsitellyt isoja asioita. Tällaiset esimerkit on niin tärkeitä.

  Myöskin kaikista mielenterveysjärjestöistä on ihan uskomaton hyöty, eräs mun ystävä sai juuri kriisiapua Helsinki Missiolta ja voi olla vaan niin kiitollinen että sellaisia tahoja on!

 • Pertti

  On aivan normaalia, että jos on mieli, vatsa, jalka, pää tai jokin muu paikka ”kipeä” niin mennään lääkäriin. Nykyään jo kaikkilla pitäisi olla riittävästi tietoa, että ei mielen järkkyminen tee kenestäkään hullua tai muutenkaan epänormaalia. Monella on kovat paineet urasta, koulutuksesta, perheestä, jne.joillakin ne kasvavat onnettomien yhteen sattumien vuoksi liian isoiksi. Jolloin mielijärkkyy helposti, ja omin voimin sieltä montunpohjalta kipuamiseen, ei yksinkertaisesti ole voimia. Nykyään pitäisi jo terveystiedon tunneilla puhua enenmän mielenjärkymisestä, ja näin normalisoida se sairaudeksi muiden joukossa.

 • Rintintin

  Sä oot Jenni ihana <3

Related posts