26/06/17

Etsinnässä hyvä kamera?

15 107

Kaupallinen yhteistyö: Olympus

Minulta kysellään säännöllisin väliajoin suosituksia hyvän kameran valintaan ja kuten osa teistä ehkä tietääkin, olen jo peräti 6 vuoden ajan luottanut Olympuksen PEN E-PL -minijärkkäriin. Versiota on tullut päivitettyä tuoreempaan vuosien varrella muutamaan otteeseen, mutta malli on pysynyt alusta asti samana. Ja aina kun minulta suosituksia kysellään, voin esittää mitä lämpimimmät suositteluni tälle luottolaitteelleni – se sopii niin hurjan monenlaiseen käyttöön ja pienen kokonsa ansiosta on näppärä ja kevyt kantaa mukana arjen kiireessä ja reissussakin.

Moni bloggaajakollegoista kuvaa järeämmällä ja suuremmalla kalustolla, mutta minua Olympuksen pikku-kamera on palvellut loistavasti kaikki nämä vuodet. Pieni, kevyt ja kaunis runko nimittäin kätkee uumeniinsa järjestelmäkameran automatiikan ja vaihdettavilla objektiiveilla saa kamerasta irti monenlaista kuvaa monenlaiseen tarpeeseen. Kameran pienen koon mahdollistaa peilitön automatiikka, joka käytännössä vie yksinkertaisesti vähemmän tilaa kameran sisällä.

Tarkoitus olisi tässä postauksessa jakaa muutama vinkki kameran ja sopivien objektiivien valintaan kameran hankinnasta kiinnostuneille. En ole todellakaan mikään kamera-asiantuntija enkä ymmärrä teknisestä puolesta paljoakaan, mutta yhtä sun toista on kuitenkin tullut valokuvaamisesta tässä vuosien varrella opittua. Mitään kovin teknistä selontekoa ei siis ole luvassa, mutta tästä jutusta voivat saada apua juuri ne, joilla menee kameraostoksilla eri kameramallien ja objektiivien keskellä sormi suuhun.

Sain itse ensimmäisen kosketukseni Olympukseen vuonna 2011, kun voitin onnekkaana tyttönä katumuotikuvauskisan, jonka palkintona oli PEN E-PL -kamera. Siitä alkoi yhteinen taival Olympuksen kanssa eikä loppua näy. Heti jo tässä pitkän postauksen alussa on kiitettävä valokuvaaja Lars Johnsonia, joka on ottanut nämä tämän postauksen kuvat minusta yhteistyötämme varten – Olympuksen kameralla tietenkin. :) Ja huikkaanpa nyt heti alkuun jo, että nuo kuvien kauniit nahkalaukut ovat siis Olympuksen omaa asustemallistoa, joiden ominaisuudet ja koko on räätälöity nimenomaan PEN-kameroita ajatellen.

PEN-sarjassa on olemassa kaksi eri mallia PEN-F ja PEN (Lite) E-PL8, joista ensin mainittu on kooltaan suurempi ja ominaisuuksiltaan monipuolisempi, E-PL8 siitä astetta pienempi ja kevyempi versio. Numero tuon mallinimen perässä merkitsee mallin sisäistä versioita niin, että mitä suurempi numero, sitä uudempi versio. Itselläni on tosiaan alusta asti ollut tuo Lite-malli (E-PL) ja tällä hetkellä käytössäni on viime syksynä lanseerattu uusin versio E-PL8, jossa on minusta kaikista historian E-PL -kameroista kaunein muotoilu.

Uusimmissa PEN-malleissa on myös mukana wifi-yhteys, jolla kuvat saa OIS-kännykkäsovelluksella siirrettyä näppärästi kamerasta suoraan puhelimeen ilman tietokonetta. Se on erityisen kätevää esimerkiksi tien päällä, jos kuvan haluaa samantien ladata sosiaaliseen mediaan tai lähettää vaikkapa ystäville reissun päältä. Saman applikaation avulla kännykkää voi myös käyttää kameran kauko-ohjaimena, jos haluaa esimerkiksi nappaista seurueesta ryhmäkuvan, johon kaikki pääsevät mukaan.

Olympus PEN-kameran taustaa

Mielenkiintoinen ja mainitsemisen arvoinen yksityiskohta PEN-kameroiden historiasta on se, että kameramalli on suunniteltu jo vuonna 1959 ja se mullisti aikanaan koko valokuvauksen helppokäyttöisyydellään. Tuo PEN-nimikin tulee itse asiassa juuri siitä, että “kameraa on yhtä helppo käyttää kuin kynää”. Toisin sanoen PENin tullessa markkinoille valokuvaus oli yhtäkkiä mahdollista kaikille eikä ollut vain pienen valokuvausta opiskelleen joukon etuoikeus.

Perintönä historiasta PEN-sarjan kameroihin on jäänyt tuo hiukan retro-tunnelmaa henkivä ulkomuoto, joka ainakin uppoaa meikäläisen tyylisilmään. Värivaihtoehtoja Olympuksen PEN-sarjassa on useita, mutta itse olen jo pitkään luottanut tuohon klassiseen alkuperäisten PEN-kameroiden väritystä muistuttavaan musta-hopeiseen väriyhdistelmään.

On muuten aika hauska juttu myös, että isäni on nuoruudessaan kuvannut nimenomaan Olympuksen PEN-kameralla, joka hänellä on vieläkin tallessa. Kyseessä on tietenkin vanha kunnon filmikamera, mutta oli kiinnostavaa hiljattain vertailla isän kameravanhusta omaani – ulkoisesti ne muistuttavat hyvin paljon toisiaan, vaikka ikäeroa kameroilla on yli 40 vuotta.

Mitä olisi hyvä tietää objektiiveista?

Kameran mukana tulee perus KIT-linssi, joka on sellainen monenlaisiin kuvaustilanteisiin sopiva zoomillinen yleislinssi. Itse käytän tuota kameran mukana tullutta ”kittilinssiä” kuitenkin vain hyvin harvoin, sillä vaikka se ajaa tarvittaessa asiansa, se on aina vähän kompromissiratkaisu. Siksi suosittelenkin hankkimaan kameraan yhden tai kaksi vähän parempaa objektiivia tuon peruslinssin lisäksi, mikäli valokuvaaminen oikeasti kiinnostaa.

Vaikka perus-kittilinssi ajaakin asiansa joka tilanteen yleislinssinä, se ei ole kovin valovoimainen eikä sillä saa aikaan kaipaamaani syväterävyyttä (eli sitä, että tarkennettu kohde näkyy selkeänä ja tausta blurrina). Tähän tarkoitukseen Olympuksella oikeastaan paras ja monikäyttöisin linssi on kiinteä 45mm f1.8, jota käytän kaikkein eniten kuvatessa. Se on täydellinen vaihtoehto henkilökuvaukseen, potretteihin, asukuviin sekä lähikuviin yksityiskohdista. Sillä saa myös uskomattoman kaunista videokuvaa ja Olympus PEN-sarjan kameroissa on siis HD-videokuvausmahdollisuus.

Koska linssissä ei ole zoomia ja sen läpi kohde tulee aika lähelle (eli käytännössä on itse liikuttava lähemmäs tai loitommas kohteesta), se ei ole välttämättä paras kamera sisäkuvaukseen, jos halutaan kuvaan laajempaa näkymää tai esimerkiksi seisova ihminen. Myös reissussa voi joskus olla hankalaa saada mahdutettua koko näkymä ruutuun, jos kuvaustilanteessa ei pääse kohteesta kamalasti kauemmas. Mutta hitsin kaunista jälkeä tällä objektiivilla saa aikaan erityisesti henkilökuvauksessa ja yksityiskohtien osalta. :)

Alla havaintokuvaa kittilinssin ja 45-millisen linssin eroavaisuuksista ilman suuria muokkauksia:

Yllä on perus-kittilinssillä napattu kuva asetuksilla 42mm f5.6, jotka ovat lähinnä 45-millistä kiinteää linssiä. Alla kuva 45mm f1.8 -objektiivilla otettuna. Kittilinssillä kuvattuna myös seinä kukkamaljakon taustalla näkyy melko selkeänä, kun taas 45-millisellä objektiivilla kuvattuna se on blurrautunut sumeaksi. Kuvien kontrastia ja kirkkautta on muokattu hieman, mutta myös valovoima on 45-millisellä linssillä kuvattuna huomattavasti parempi.

Miten valitsen sopivan objektiivin?

45-millinen linssi toistaa kaikista Olympuksen objektiiveista kohteensa mittasuhteet kaikkein realistisimmin eli näkymä vastaa sitä, miltä kohde näyttää paljaallakin silmällä. Käytännössä kaikki milliluvultaan pienemmän lukeman objektiivit ja zoom-linssit ovat laajakulmalinssejä, joiden kautta kuvattuna kuvaan toki mahtuu hieman enemmän näkymää, mutta mittasuhteet vääristyvät aina hiukan. Esimerkiksi ihminen näyttää helposti vähän pidemmältä ja kapeammalta laajakulmalinssillä kuvattuna ja esimerkiksi asuntoilmoitusten kuvissa käytetään usein hyvinkin laajakulmaisia objektiiveja, jotta saataisiin kuvaan mahtumaan mahdollisimman kokonaisvaltainen näkymä huoneesta. Eri tarkoituksiin kannattaa siis käyttää vähän eri linssejä ja joskus on hauska leikitellä eri kuvakulmilla ihan muuten vain.

Tuo ensimmäinen millimetreinä ilmoitettu luku objektiivin tiedoissa merkitsee polttoväliä, mikä siis käytännössä kertoo siitä, kuinka lähelle kamera tuo kohteensa sekä siitä, miten kohde tarkentuu taustaan nähden. Mitä suurempi tuo luku on, sitä lähempänä kohde kameran linssin läpi näkyy ja sitä tiukemmin fokus on kohteessa eli tausta näkyy kuvassa sumeampana. Jos taas haluaa kuvassa kaiken näkyvän myös taustalla tarkkana, kannattaa valita pienempi polttoväli.

Alla havainnollistusta eri polttovälien objektiiveilla samalta etäisyydeltä napatuista otoksista ilman suuria muokkauksia:

Yllä näkyvä kuva on otettu kiinteällä 17mm f1.8 -objektiivilla. Laajakulma näyttää kohteen suuremmalta alueelta ja vääristää hitusen mittasuhteita kuvakulmasta riippuen. Esimerkiksi tästä kuvasta näkee, että se on otettu alaviistosta.

Yllä oleva kuva on otettu kiinteällä 45mm f1.8 -objektiivilla samalta etäisyydeltä kuin ylimmäinen kuva. Tämä havainnollistaa hyvin, kuinka paljon laajemman näkymän pienemmän polttovälin linssillä saa ikuistettua. 45-millisellä linssillä kuvattuna näkymässä ei puolestaan ole vääristymää, vaan se toistuu luonnollisena. Valovoima on kaunis ja tausta blurrautuu sumeaksi. Alla puolestaan on samasta kohdasta napattu kuva kiinteällä 75mm f1.8 -objektiivilla. Näkymä tulee linssin läpi varsin lähelle ja tausta blurrautuu vieläkin sumeammaksi. Tämä linssi soveltuu hyvin esimerkiksi potrettikuvaukseen ulkona.

Milliluvun perässä tuleva lukema (esim. f1.8) puolestaan merkitsee aukon kokoa eli sitä, miten paljon kameran linssi päästää lävitseen valoa eli kuinka valovoimainen objektiivi onkaan. Mitä pienempi tuo lukema on, sitä suurempi on linssin valovoima eli huonommassakin valaistuksessa linssillä saa kirkkaita ja valoisia kuvia aikaan. Jos taas f-luku on suuri, aukko on pienempi eikä linssi ei päästä lävitseen niin paljon valoa. Näin ollen kuvat ovat automaattisesti vähän pimeämpiä, jolloin lisää valoa pitää loihtia ISO-arvoa säätämällä (mikä taas tuo kuvaan ns. kohinaa paljon käytettynä). Yleensä kiinteät (eli zoomittomat) linssit ovat valovoimaisimpia, joten zoomillisen yleislinssin rinnalle kannattaa hankkia jokin zoomiton objektiivi.

Vaikka suosikkilinssini on se kiinteä 45-millinen, sain hiljattain kokeiltavaksi Olympuksen 25-millisen ammattilaistason objektiivin (25mm f1.2), jonka valovoima on upea. Olen oikeastaan täällä reissun päällä kuvannut pelkästään tuolla 25-millisellä linssillä, koska se on valtavan valovoimainen ja näppärä nopeaan kuvaustarpeeseen (45-millisen kanssa saa usein peruutella taaksepäin, jotta saa kaiken haluamansa mahtumaan kuvaan). Ammattilaisobjektiivien hinta toki on ihan eri luokassa kuin näiden tavalliselle harrastelijakuvaajalle suunnattujen (sekä usein myös fyysinen koko ja paino), mutta on ollut hauska päästä kokeilemaan myös tällaista linssiä.

Olympuksella on myynnissä myös 75mm f1.8 -linssi sekä 30mm f3.5 -makrolinssi, jolla kohdetta pääsee tarkentamaan huomattavasti lähemmäs kuin vaikkapa tuolla perus-kittilinssillä. Makro-objektiivia käytetään usein esimerkiksi luontokuvauksessa, kun halutaan esittää oikein läheltä vaikkapa kukkasten tai hyönteisten pienenpieniä yksityiskohtia.

Alla muutama havintokuva eri objektiiveilla kuvattuna ilman suuria muokkauksia:

Yllä on perus-kittilinssillä napattu kuva asetuksilla 42mm f5.6, jotka ovat lähinnä 45-millistä kiinteää linssiä. Alla kuva 45mm f1.8 -objektiivilla otettuna. Fokus on paljon tarkemmin muutamassa etualalla olevassa kukassa ja muut blurrautuvat sumeiksi. Kuvien kontrastia ja kirkkautta on muokattu hieman, mutta myös valovoima on 45-millisellä linssillä kuvattuna huomattavasti parempi.

Tässä vielä vertailun vuoksi havainnollistuksena myös kiinteällä 45mm f1.8 -linssillä kuvattu kuva verrattuna 30mm f3.6 -makrolinssillä kuvattuun kuvaan. 45-millisen linssin valovoima on parempi, mutta makrolinssillä pääsee kuvattavaa kohdetta paljon lähemmäs.

Miksi juuri Olympus?

Näin muodin ystävänä on annettava Olympukselle kiitosta paitsi kameroiden kauniista ulkoasusta, myös siitä, että se on yksi niistä harvoista (ellei jopa ainoa?) kameramerkki, joka on panostanut myös kauniisiin oheistuotteisiin, kuten kamerahihnoihin, kantalaukkuihin ja linssien säilytyspussukoihin. Muistan jo silloin alkuaikoina, kun otin Olympuksen kamerani käyttöön, kuinka ihmiset kyselivät aina kauniista punotusta kantohihnastani, joka oli ihan Olympuksen omaa mallistoa. Sittemmin asustemallisto on laajentunut valtavasti ja Olympuksella on siis myynnissä toinen toistaan kauniimpia kantohihnoja ja kameralaukkuja, joissa on otettu kivalla tavalla huomioon sekä visuaalinen näkökulma, että käytännön puoli. Kameravarusteet mahtuvat laukkuihin hyvin ja olkahihnaa voi vaihtaa vaikkapa fiiliksen tai tilanteen mukaan.

Kaiken kaikkiaan olen ollut itse E-PL8 -kameraan todella tyytyväinen, eikä kävisi mielessänikään vaihtaa merkkiä näiden 6 menestyksekkään vuoden jälkeen. PENillä saa kaunista järkkäritason valokuvaa ja kameraa on helppo kuljettaa mukana keveytensä ja pienen kokonsa ansiosta, vaihdettavien objektiivien myötä kameraa voi optimoida kuhunkin kuvaustarkoitukseen, videokuvan laatu on todella hyvä ja kamera on helppokäyttöinen, mutta silti siinä on kaikki tarvittavat järjestelmäkameran ominaisuudet. Plussaa annan vielä tyylikkäästä ulkonäöstä sekä kivoista lisävarusteista, kuten juuri nuo tyylikkäät kantohihnat ja -laukut. :) Paras mainos Olympukselle on silti minusta omien blogikuvieni laatu, joka puhuu puolestaan.

Alekoodi Pupulandian lukijoille

Olympukselta haluttiin nyt tarjota teille Pupulandian lukijoille erityisiä etuja muutaman tulevan viikon ajan, mikäli uuden kameran, objektiivin tai vaikkapa kantohihnan hankinta on ollut TO DO -listalla. Alennukset ovat voimassa Olympuksen verkkokaupassa ja pääsette niihin käsiksi tämän tarjoussivunkautta – tarjous on voimassa 15.7.2017 asti.

Tarjouksessa ovat nyt seuraavat tuotteet:

1) PEN E-PL8 -15% alekoodilla ”pupulandia”

2) 45mm f1.8 -20% + tämän lisäksi meiltä saa 50€ cashback-hyvityksen osoitteessawww.olympus.fi/bonus

3) 30mm Macro -20% + tämän lisäksi meiltä saa 50€ cashback-hyvityksen osoitteessawww.olympus.fi/bonus

4) PEN Accessory World -tuotteet -25% alekoodilla ”pupulandia”

Käytännössä näillä tarjouksilla voi esimerkiksi hankkia edullisemmin tämän nimenomaisen minulla olevan E-PL8-kameran ja siihen tuon oman luottolinssini 45mm f1.8. Lisäksi tarjouksessa ovat asusteet ja uutuus-makrolinssi, joka on mainio apuväline pienten yksityiskohtien ja tarkkojen lähikuvien ottamiseen vaikkapa luontokuvauksessa.

PS. Jos selitin ihan puuta heinää teknisestä näkökulmasta katsottuna, niin asiantuntevammat saavat mieluusti korjata kommenttiboksin puolella. :D

Photos of me: Lars Johnson

Tags: , ,

Categorised in: Muoti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Täällä myös PENin puolestapuhuja! :) Meillä on ollut PEN E-PL 7 f1.8 45mm linssillä ja voin lämmöllä suositella! 45mm/ f1.8 on myös erittäin sopuhintainen, ottaen huomioon miten laadukasta kuvaa sillä saa aikaan. Omia otoksiani löytyy osoitteesta http://www.thewildethings.com tai IGstä @thewildethings :) jos kaipaa Jennin upeiden kuvien lisäksi enää todistusaineistoa!

  Todella hyvä teksti Jenni, juuri sopivan helppolukuinen! Olen itse miettinyt seuraavan objektiivin hankkimista ja alkoi kyllä houkuttaa tuo 25mm / f1.2 kun olen seuraillut reissukuviasi. Hakusessa olisi juurikin laajakulmaisempi linssi kuin 45mm, sillä meilläkin on kivoja reissuja tiedossa ja ainakin Budapestissa upeita maisemia ja rakennuksia kuvatessamme jäimme kaipaamaan laajempaa näkymää. Portrettikuviin 45mm ihana ja muuhunkin lähempää kuvattavaan! Luuletko, että 25mm toimisi kivemmin myös esim. sisustuskivissa?

  • En ole oikeastaan kuullut keneltäkään PENiin päätyneeltä mitään muuta kuin ylistyssanoja ja tiedän todella monia Olympuksen uskollisia käyttäjiä itseni lisäksi. Se kertonee, että moni asia on tässä kamerassa kohdallaan. :)

   Erinomaisen hyvä lisäys muuten tuo, että Olympuksen 45mm f1.8 on hinta-laatu-suhteeltaan aivan loistava. Hinta todellakin on hyvin edullinen siihen nähden, miten korkeatasoista kuvaa tuolla objektiivilla saa otettua, kun vertailee markkinoiden hintatasoa yleisesti. Ja voin todella lämmöllä suositella tuota 25mm f1.2 -objektiivia. Se on juuri täydellinen nimenomaan reissu- ja sisustuskuvaukseen. Ihan halvimmasta päästähän se ei pro-linssinä ole, mutta väittäisin, että varmasti sijoituksen arvoinen, jos kuvaat paljon. 25-millisestä on tosin Olympuksella myös edullisempi versio vähän pienemmällä aukolla, joka ajanee asiansa myös, jos ei ole valmis sijoittamaan linssiin reilua tonnia.

   • maria

    Millä tavoin tuo mainitsemasi edullisempi versio 25mm:n linssistä eroaa tuosta 45mm f1.8 -linssistä, mistä kirjoitit?
    Kumpaa suosittelisit jos tarkoitus olisi hankkia ensiksi vain yksi objektiivi tuon peruskitin lisäksi? Eniten kiinnostaa henkilö- ja tilannekuvaaminen.
    Yritin vertailla kuvauksia verkkokauppojen sivuillta, mutta helpottaisi valintaa myös kuulla, että miten ne ”vertautuvat” toisiinsa nähden.

    Kiitos!

    • Kysäisin asiaa Olympuksen suunnalta ja suurimmat erot linsseissä ovat, että tuo pro-linssi on varustettu suuremmalla aukolla eli se on valovoimaisempi. Lisäksi linssi on säänkestävä. Uskon, että harrastelijakuvaajalle riittää vallan mainiosti käyttöön myös tuo edullisempi 25-millinen linssi. :)

     • Tajusin vasta nyt myöhemmin tätä kommenttia uudelleen lukiessani, että kyselitkin 25-millisen ja 45-millisen linssin eroista, etkä pro-objektiivin ja kuluttajaobjektiivin välisestä erosta. Pahoitteluni, että olen vastannut vähän ohi kysymyksen. :)

      Sanoisin, että on hyvin kuvaajakohtaista, millainen linssi on kenellekin hyödyllisin. 45-millisellä linssillä saa todella kaunista potretti- ja yksityiskohtakuvaa ja kuvissa toistuvat mittasuhteet kaikkein luonnollisimmin juuri tämän tyyppisessä linssissä. Hankaluutena 45-millisen objektiivin kanssa on kuitenkin se, että sen kanssa pitää mennä kuvattavasta kohteesta melko kauas eli käytännössä se ei sovellu erityisen hyvin ihmisten kuvaamiseen ahtaissa sisätiloissa tai tilannekuviin, joissa kohde on suhteellisen lähellä. Rauhallisiin potrettikuvaustilanteisiin ja yksityiskohtien ikuistamiseen se on aivan mahtava.

      25-millinen linssi on laajakulmalinssi, joka vääristää kuvasuhdetta jonkin verran eli venyttää mittasuhteita hiukan kuvan reunoilta. Tässä objektiivissa kuitenkin laajakulma on vielä varsin maltillinen eikä sinänsä näy kuvissa mitenkään merkittävästi. 25-millinen objektiivi on aika sellainen hyvä peruslinssi moneen tarpeeseen eli sillä saa otettua niin potrettikuvia kuin maisema- ja tilanneräpsyjäkin.

      Itse suosittelisin, että hankkisit zoomaavan kittilinssin lisäksi sekä 25-millisen että 45-millisen objektiivin – tällä kokoonpanolla pääsee jo tosi pitkälle. Zoomilinssillä pystyy periaatteessa ottamaan samantyyppistä kuvaa kun 25-milliselläkin linssillä, mutta valovoima on merkittävästi huonompi.

 • Haiha

  Postausidea: Mistä kannattaisi etsiä melko simppeliä (mustaa) pientä hihnallista nahkalaukkua (kirjekuorilaukkua isompaa, mutta ei mitään suurta säkkiä kuitenkaan)? Olisiko olemassa jokin kotimainen valmistaja, jolta voisi löytyä kyseisenlaisia laukkuja? Ajattelisin, että enimmillään 200–300 euroa voisin pieneen laukkuun sijoittaa, jos se olisi toiveideni mukainen.

  Olen etsimässä siis itse mustaa pientä laukkua, mutta en varsinaisesti rakasta shoppailua yms., joten siksi haen hyviä vinkkejä…

 • Tässä oli paljon hyödyllisiä vinkkejä, sillä olen ajatellut, että seuraava kamerani olisi (mini)järkkäri. :) Haluaisin tiedustella muuten vain, mitä mieltä olet siitä, että jotkut ottavat blogiinsa kuvia pokkarilla (kuten minä) tai kännykällä.

  • Kiva kuulla, että postauksesta oli iloa. :) Sanoisin näin, että viime kädessä ei ole mitään väliä, millä laitteella kuvansa ottaa, jos on silmää valokuvien ottamiselle. Tiedän esimerkiksi aivan upeita instatilejä, joissa kaikki kuvat on otettu kännykällä. Teknisellä osaamisella ei voi oikein korvata visuaalisen näkemyksen puutetta, mutta toki korkealaatuiset kuvat nostavat aina kokonaisuuden vähän uudenlaiselle tasolle. :) Mutta itse olen kokenut, että olen saanut valokuvaamisesta niin paljon enemmän iloa irti sen jälkeen, kun sain käyttööni kunnon laitteet, että voin suositella!

 • sanni

  olen hankkimassa yhtä uutta objektiivia, ja tässä on kova kamppailu 25mm ja 45mm välillä. kuvaukseni kohdistuu enemmän muotokuvien puolelle, mutta toki reissuissa olisi mukava saada myös aika laajaakin kuvaa. joten osaatko sanoa, soveltuuko tuo 45mm edes kohtalaisesti tuohon, vai pitääkö kääntyä 25mm puoleen? :)

Related posts