Maailman paras sänky – mittatilauksena säilytystilaa ja makoisampia unia
11 129
Terkkuja paratiisista, jota kodiksenikin saan kutsua! Olo on jokseenkin euforinen hyvien yöunien jälkeen ja ajattelin, että ehkä nyt voisi olla sopiva hetki esitellä aivan mahtava sänkyratkaisuni, joka tänne uuteen kotiin viriteltiin muuton tuoksinassa.
Kyselin joskus ennen muuttoa täällä blogin puolella vinkkejä, mistä voisi etsiskellä sänkyä, jonka alle saisi säilytystilaa niin, että laatikot avautuisivat sängyn päädystä. Alkovini on sen verran kapea, että sivulle avautuvat laatikot eivät oikein mahdu aukeamaan. Halusin silti hyödyntää sängyn alle jäävät neliöt säilytystilana, joten pohdiskelin vaihtoehtojani. Ja kannattipa kysellä teiltä vinkkejä, sillä sieltä löytyi heti loistoratkaisu.
Budjettivaihtoehto olisi ollut ostaa esimerkiksi kaksi isoa puista sängynaluslaatikkoa ja kääntää niiden renkaat toisin päin niin, että niitä voi rullailla pitkittäin sängyn päädystä ulos – kiitos tästäkin fiksusta ideasta lukijalle! Toinen vaihtoehtoni oli teettää tähän tilaan mittatilauksena sopiva runko, jossa säilytyslaatikot olisivat sisäänrakennettuina ja avautuisivat jalkopäästä. Ja siihen ratkaisuun sitten lopulta päädyin vaihtoehtoja tutkailtuani. Lukijoiden suositusten ja Aamukahvilla-blogin Henriikan blogijutun innoittamana päätin tilata sänkyni Nukkuville-putiikista, ja nyt reilut kuukauden päivät tässä sängyssä nukkuneena, en voisi olla tyytyväisempi!

Mittatilaussänky tuntui helpoimmalta vaihtoehdolta omassa tilanteessani, sillä alkovini on hieman haastavan mallinen: se on melko kapea toiselle laidalle rakennetun kaapiston takia ja tilan syvyys on tismalleen 2 metriä, mistä lattialistat ja takaseinässä oleva sähköpistoke tietysti vielä haukkaavat kriittisiä senttejä entisestään. Lisäksi toisella seinällä on pieni seinäke syvennyksen edessä, mikä voisi potentiaalisesti estää säilytyslaatikon aukeamista päädystäkin. Niinpä annoin projektin Nukkuvillen perustaneen puusepän Tuukka Virkkilän käsiin ja jäin innolla odottelemaan lopputulosta.
Muutaman puhelun ja sähköpostiviestisetvinnän seurauksena pääsimme Tuukan kanssa yhteisymmärrykseen siitä, millaista sänkyä kaipasin ja luotin täysin hänen ammattitaitoonsa sumplia yksityiskohdat parhaaksi katsomallaan tavalla. 140 cm leveään sänkyrunkoon tehtiin lopulta päätyyn kaksi isoa laatikkoa ja vapaalle sivulle muutama pienempi laatikko kahteen tasoon. Vaikka laatikot eivät mahdu aukeamaan sivulle enempää kuin 40cm verran, laatikoista tehtiin hivenen syvempiä, siten, että myös niiden perällä oleviin tavaroihin yltää käsiksi laatikon ollessa auki täydessä mitassaan.

Runko on siis täyttä puuta ja patjan alla on hengittävä ritiläpohja. Ritilöiden välistä saatiin esimerkiksi näppärästi vedettyä jatkojohto sisälle yhteen sängyn sivulle aukeavista laatikoista, kun pistoke itsessään jäi rungon taakse piiloon. Tuukka huomioi hyvin kaikki tällaiset käytännön jutut jo runkoa suunnitellessa eli esimerkiksi pistokkeen paikka otettiin huomioon ja sille jätettiin sängyn rakenteisiin sopiva tila.
Myös sängyn asennus paikoilleen hoitui todella mutkattomasti, sillä supersymppis Tuukka tuli itse kokoamaan rungon muuttopäivänä eli pääsin heti ensimmäisenä yönä uudessa kodissa unille uuteen sänkyyni. Valmiina runko oli juuri sellainen kuin olin ajatellutkin ja pomppukiskoilla varustetut laatikot mahduttavat sisäänsä ihan uskomattoman määrän tavaraa.

Mietin alkuun, olisinko hankkinut uuteen sänkyyni edelleen futon-patjan, jollainen minulla siis oli ennen tätä uutta vuodettani. Vaikka tykkäsin futonistani, niin päädyin tällä kertaa toisenlaiseen ratkaisuun. Futonin tilaaminen olisi ollut hidas prosessi (niitä ei yleensä ole valmiina varastossa, vaan ne valmistetaan tilauksesta ja toimituksessa voi vierähtää kuukausi-pari) ja olin hieman myöhään asian kanssa liikkeellä.
Päädyin futoniin aikanaan exäni selkäongelmien takia ja koska minulla ei nyt ollut mitään erityisen painavaa syytä jatkaa futon-linjalla, päätin valita hieman edullisemman ja helpomman vaihtoehdon. Marssin siis Ikeaan, koemakoilin kaikki potentiaaliset vaihtoehdot ja löysin helposti mieluisan patjan. Olen tykännyt valtavasti tyynyistäni, jotka on valmistettu muotonsa täydellisesti pitävästä luonnonkumista ja myös futonia edeltävän sänkyni patja oli miellyttävän napakkaa mutta joustavaa luonnonkumia. Ikean valikoimista löytyi juuri passeli luonnonkumipatja, joten päätin ostaa sen. Ja olen supertyytyväinen valintaani.
Ihan halpaahan sängyn teettäminen mittatilauksena ei ole, mutta koen, että se oli tässä tapauksessa ehdottomasti hintansa väärti. Sänky istuu paikalleen kuin nakutettu eikä alkoviin jää yhtään hukkatilaa. Myös säilytystilan näkökulmasta ratkaisu on aivan loistava. Kokonaisuudessaan runko maksoi kotiinkuljetettuna ja koottuna hieman päälle 3000 euroa, mutta toisaalta, suunnilleen saman verran saisi helposti pulittaa mistä tahansa vähän arvokkaammasta sängystä. Ikeasta hankittu patja kustansi hinnan päälle vielä reilut 200 euroa niin, että koko paketin hinta oli lopulta noin 3500 euroa.

Sängyn rungossa olevat laatikot vetävät tosiaan sisuksiinsa ihan uskomattoman määrä tavaraa ja pomppukiskojen ansiosta ne aukeavat näppärästi tönäisemällä. Päädyssä oleviin isoihin laatikoihin olen jemmannut esimerkiksi paitoja ja laukkuja. Sivulla olevista pienemmistä laatikoista eniten käytössä on ollut heti tyynyn vieressä oleva ylälaatikko, joka toimittaa ikään kuin yöpöydän virkaa, mikä onkin kätevää, kun kapeaksi jäävään vapaaseen tilaan ei mitään yöpöytää mahtuisikaan.
Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tähän uuteen sänkyyni, jonka avulla tuosta pikkuisesta alkovistakin saadaan kaikki tehoneliöt hyötykäyttöön. Lämmin suositus Nukkuvillelle sekä myös Ikean luonnonkumipatjalle! Parempaa petiä en voisi tänne omaan kotiini kuvitella. :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: Inspiraatioita, koti, sisustus
Categorised in: Koti