14/04/17

Muuttostressi

10 137 pohjapiirros-uusi-koti1

Olen joskus lukenut jostain, että muutto on ihmiselle kutakuinkin yhtä stressaava kokemus kuin avioero. Yhtään avioeroa kokemattakin uskallan samaistua väitteeseen. Kun asuntotarjoukseni hyväksyttiin noin 2 kuukautta sitten, tuntui kuin muuttoon olisi ikuisuus. Ajattelin tuolloin, että onpa hyvä, kun muuttoon on kunnolla aikaa valmistautua. Ja paskanmarjat! Kiire siinä tulee aina – ainakin sellaiselle taivaanrannan maalarille kuin minä.

Osan asioista sain kyllä hoidettua hyvissä ajoin. Tilasin uuden sängyn, jonka toimituksessa tiesin kestävän jonkin aikaa ja järjestin itselleni sopivaksi ajankohdaksi muuttofirman. Mutta kaikki se muu… No, jotenkin tämä aika pääsi sitten tässä kuitenkin hujahtamaan aika vauhdilla työkiireiden ja kaiken muun elämän ohessa.

Alkushokin jälkeen olen ollut tästä kaikesta aika rauhallisin mielin, mutta vähitellen muuttostressi on hiipinyt nakertamaan takaraivoa kuin varkain. Olen kuvitellut homman olevan ihan hallinnassa, kunnes aloin viime viikolla heräillä aina pari tuntia ennen herätyskellon soittoa. Melkein huvittaa, että olen kuin oppikirjaesimerkki stressaantuneen ihmisen univaikeuksista, joista juuri viime viikonloppuna kirjoitin sen kattavan infopaketin. Edes tieto ei suojaa stressaajaa.

*

Vaikka tässä on vielä hyvin aikaa pakata ja järjestää, niin minä kyllä myönnän vihaavani muuttoja koko sydämeni pohjasta. On jotenkin hurjan vaikea arvioida, miten paljon mihinkin kuluu aikaa ja vaikka kuinka suunnittelen joka muuton yhteydessä käyväni etukäteen tavaroita läpi ja karsivani niitä reilusti, aina tulee niin kiire, että lopulta tuo homma jää yleensä vasta purkuvaiheen riesaksi.

Tavaraa täällä kämpässä on varmaan kolmen asunnon edestä… Varastotilaa ei ole ja pienen ikuisuden kerääntyneet kirpparikasat pyörivät nurkissa. Mutta kaikki se myyntiin laittaminenkin vie niin paljon aikaa, että siihen ei vain vielä ole ollut mahdollisuutta, saati energiaa, joten voipa olla, että osan kärrään vain kierrätyslaatikkoon ja loput sitten setvin kesän aikana, kun on rauhallisempaa.

Tällä kertaa on kyllä joitakin kalusteita, joista on pakko päästä eroon, kuten tämä futon-sänky, joka ei yksinkertaisesti mahdu sinne uuden kodin alkoviin sekä muutama muu pieni kaluste, kuten tämä makuuhuoneen peilipöytä, eteisen pieni vintage-pöytä ja jotakin muuta pientä. Jos muuten jokin näistä kalusteista kiinnostaa, niin huikkailkaa!

*

Heräsin tänä aamuna taas säpsähtäen siihen, kun huomasin miettiväni sähkösopimuksia, nettiliittymiä ja muuttoilmoituksia. Jotenkin niitä asioita tupsahtelee koko ajan vain mieleen lisää ja tavaran määrä tuntuu loputtomalta. Parissa viime muutossa auttoi se, että edellisistä muutoista ei ollut niin pitkä aika, jolloin omaisuutta oli näpsäkästi karsiutunut edellisissä muutoissa. On suorastaan hämmästyttävää, miten neljässä vuodessa ehtiikään hillota kaappien perukoille yhtä sun toista.

Stressierkki yrittää nyt tässä vain löytää siis jotain zen-mielentilaa ja rauhoittua. Varoitan kuitenkin jo etukäteen, että mikäli meininki on täällä blogin puolella on tulevina viikkoina poissaoleva, niin antakaa anteeksi. Käyn läpi tätä avioeroa täällä… Onneksi lopussa seisoo kiitos ja palkkio – kyllä se ikioma koti on kaiken tämän säätämisen arvoista.

Tags: ,

Categorised in: Elämä, Koti

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Maj

  Hei, nou hätä! Ja ei se nyt ihan yhtä stressaava se muutto ole kuin avioero, muistetaan kuitenkin se oletettava sydämen murskaantuminen ja rakennettujen pilvilinnojen liiskaantuminen, joka avioerossa on ilmoilla ;) Muutossa on kyse organisoinnista, ja hyvinhän sinulla alkaa olla asiat järjestyksessä! Vaikka tottakai se voi tuntua toiselta. Tavara on tavaraa ja siitä pääsee – ja saa ottaa – eron. Uusi koti on uusi alku ja uuden aikakauden alku! Ja sinulla on upea uusi koti. Älä suotta vie sinne täytteeksi turhaa roinaa :) Ymmärtääkseni täällä on sellaisia kirpputoreja, joihin voi viedä asioita henkilökunnan käsiteltäväksi, he siis hinnoittelevat ym. Voisiko se olla tilanteeseesi yksi hyvä oikotie? Ja sitten vaan kylmästi UFFin laatikkoon tosiaan niitä vähemmän potentiaalisia. Toinen muuttoa helpottava asia on muuttofirmojen laatikot, kaikki se pahvilaatikkosäätäminen nimittäin on kamalaa. Jäitä hattuun ja hyvin se menee, Jenni! <3

 • Laura

  Tsemppiä muuttoon! Uusi kotisi vaikuttaa kyllä ihanalta. Itselläni on kohta edessä muutto isompaan asuntoon, ja olen pidemmän aikaa haaveillut tuollaisesta peilipöydästä, josta olet hankkiutumassa eroon. Paljonko olet ajatellut pyytää siitä? :)

 • jenni

  Kuulostaa niin tutulta<3 Minun pitää vielä ennen ensi kuun muuttoa tehdä remontti ja se vasta ensikertalaista stressaakin. Ai asbestikartoitus, mikä se on? Lattialistojen väri, voiko siinäkin olla eri vaihtoehtoja?

 • Tsemppiä muuttoon! Siinähän riittää aina hommaa :D ja kiire tulee joka kerta.. muistan omassa muutossa että vielä muuttopäivänäkin keräilin viimeisiä tavaroita kasaan ja silti jäi yksi kaappi tyhjentämättä.. Onneksi loppusiivouksessa ehti keräillä vielä jääneet tavarat matkaan :D yksi hyvä on kirjottaa muistilista joka osittain helpottaa stressiä mutta välillä se saattaa jopa lisätä sitä kun hommaa on vaan paljon. Itse tein viikkosuunnitelman että ehti hoitaa työt + muuton + kaiken muun. Silloin olikin tarkempaa kun muutimme toiselle paikkakunnalle. Se vasta olikin hurjaa touhua. Ja silti joku kaappi jäi kattomatta vaikka kuin tarkka yritti olla. Ohhoh. Vihaan itsekkin muuttoja ja pakkailuja :D saanu niitä tehdä elämän aikana ihan riittävästi.. onneksi nykyään ei tartte ihan koko aika olla muuttoja tekemässä. Mutta silti se on ihanaa astua uuteen kotiin. Tsemppiä ja voimia paljon!

 • ~Anna

  Tsemppiä muuttoon! itselläni tähän kevääseen osui sekä avioero että muutto, joten stressitasot on välillä olleet ihan tapissa. Mainitsemasi vintagepöytä kiinnostelisi… :)

 • Mari

  Eteisen pieni vintage-pöytä saattaa kiinnostaa! Olisko mahollista saada vaikka kuvia? :)

  • Moikka Mari! Miten kiva kuulla. :) Laittaisitko minulle sähköpostia, niin laitan paluuviestinä sinulle muutaman kuvan!

 • Ellu

  Mulle tuli mieleen, että jospa järkkäisit kotiisi sellaiset ”vanhan asunnon jäähyväisbileet”, joiden yhteydessä voit pitää oman pienen kirppiksen/vaatteidenvaihdot (heh tässä tapauksessa tosin tuskin haluat lisää vaatteita :D). Tai tee siitä kirpparista vaikka julkinen, jos mahdollista. Uskon että monet tulisivat innolla tutustumaan, mistä ihanuuksista olet luopumassa :)

 • Heippa Jenni! Jos futon on edelleen vailla uutta kotia niin olen kiinnostunut :) Jos viitsit, niin laitatko vaikka mulle sähköpostia siinä tapauksessa?

Related posts