Jäätelösunnuntai – vegaanista ja ihanaa
2 130
Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Ingman
Jäätelö – tuo herkkuhetkien aatelinen, leffailtojen kruunaamaton kunkku ja kesäpäivien sulostuttaja. Vaikka en kamalasti syö arjessani makeita herkkuja, niin jäätelö on sellainen pahe, jonka sallin itselleni tavallisena arki-iltanakin – ja ihan hyvällä omatunnolla.
Pieni herkuttelu kuuluu minun arkeeni ja olen aina suhtautunut ruokaan armollisesti, joustavasti ja sallivasti. En voisi kuvitella noudattavani mitään ehdotonta dieettiä tai ruokavaliota (paitsi pakon edessä terveyssyistä) ja uskon siihen, että kultainen keskitie on minulle sopivin tapa asennoitua syömiseen. Jos arjen perusruoka on terveellistä, voi hyvin syödä silloin tällöin myös pizzaa, hampurilaisia ja vaikka jäätelöä. Kieltäydyn laskemasta kaloreita ja pidän kiinni siitä, että ruoka saa ravintoaineiden rinnalla olla myös nautinto.

Vaikka suhtaudun ruokaan sallivasti, ei minulle ole silti ollenkaan yhdentekevää, mitä suuhuni laitan. Olen koko aikuisikäni syönyt pääasiassa kasvisruokaa ja vuosien varrella siirtynyt vähitellen kasvikunnan tuotteisiin kokonaisvaltaisemmin korvaamalla myös maitotuotteita kasvikunnan vaihtoehdoilla. Alun perin lähdin kokeilemaan maidottomuutta siitä syystä, että olin kuullut sen voivan auttaa iho-ongelmien hoidossa, mutta kun muutos tuntui niin helpolta toteuttaa, jäi kokeilusta pysyvämpi elämäntapa.
En ole vegaani (tai edes vegetaristi), vaikka ruokavalioni koostuukin pääasiassa kasvikunnan tuotteista. Kananmunia käytän yhä ruoanlaitossa ja joskus (hyvin harvoin) syön lihaa tai herkuttelen juustoilla. Kuitenkin esimerkiksi maitotuotteista on ollut helppo luopua lähes täysin, sillä nykyään on tarjolla niin loistavia kasvipohjaisia vaihtoehtoja, ettei eroa huomaa maussa taikka valmistuksessa mitenkään.

Ainoa todellinen heikkouteni maitotuotteiden saralla on ollut jäätelö, jota minulla tulee syötyä melkeinpä viikoittain, toisinaan jopa useamman kerran viikossa. Jotenkin en ollut aiemmin tullut edes kokeilleeksi maidottomia jäätelöitä ja myönnän, että mielikuvani niistä on ollut ehkä hieman aikansa elänyt. Jos jotain erityisen hyvää tässä tämänhetkisessä vegaanitrendissä on ollut, niin vähintäänkin se, että sen inspiroimana moni brändi on intoutunut kehittämään lisää ja parempia kasvipohjaisia vaihtoehtoja ja valikoima on laajentunut valtavasti.
Jätskien saralla on toki aina ollut tarjolla myös sorbetteja, mutta eihän se jäätelön rakastajalle perinteistä kermajäätelöä ole pystynyt korvaamaan. Jotenkin ne maidottomat vaihtoehdot ovat aina jääneet jätskialtaassa vähän huomaamatta ja paitsioon kaiken sen tuotekirjon rinnalla, mitä perinteisillä maitotuotteilla on ollut tarjota.

Nyt kuitenkin tulin vihdoin ja viimein kunnolla kokeilleeksi, mitä maidoton jäätelö nykypäivänä on, kun minut haastettiin mukaan testaamaan Ingmanin uusia Choice-jäätelöitä. Maidottomat jätskit sopivat monenlaiseen erikoisruokavalioon ja heille, jotka minun tapaani muuten vain preferoivat kasvikunnan tuotteita. Jätskit ovat nimittäin laktoosittomia, maidottomia, kasviperäisiä, gluteenittomia ja vegaanisia – ja myös soijattomia vaihtoehtoja löytyy.
Uuteen Choice-jätskiperheeseen kuuluu soijamaidosta, riisimaidosta ja mantelimaidosta valmistettuja jäätelöitä ja niitä nyt koemaisteltuani olen suoraan sanottuna ollut aika ällistynyt. Mielikuvat jostain lapsuuden ankeista kasvirasvajäätelöistä voi heittää jorpakkoon, sillä näissä uusissa jäätelöissä maku on aivan mahtava. Rehellisesti sanottuna en edes tajuaisi syöväni maidotonta jäätelöä, ellei pakkauksen päällä lukisi niin. Myös koostumuksissa on onnistuttu ihanasti – osassa jätskeistä kuohkea ja kermainen tekstuuri on minusta jopa parempi kuin ihan perinteisessä jätskissä.

Makuvaihtoehtoja on tällaisten perinteisten jätskimakujen ystävälle tarjolla mukavasti, sillä kaikki klassikot löytyvät ja vähän on ekstraakin. Omaksi suosikiksi nousi sekä puikoissa että pakettijäätelöissä tuo ihana mansikkaraidoilla höystetty mansikkajäätelö. Kivaa on myös, että noista puikkojätskeistä on tarjolla useamman kappaleen kotipakkauksia – jätskipuikko on juuri sopiva jälkkäri niihin hetkiin, kun kaipaa arkipäivän keskellä pientä hemmottelua. Tai tällaisena rentona sunnuntaina, kun potee flunssaansa Netflixin äärellä viltin alla.
Tulipahan nyt sitten tuuletettua käsityksiä vegaanisesta jäätelöstä oikein huolella ja yllätyttyä iloisesti. Olisi mielenkiintoista kuulla myös muiden ruokamietteitä! Onko joku ehtinyt jo kokeilla näitä uusia Choice-jäätelöitä? Vahva suositus varsinkin noille mansikkajäätelöille ja ihanille tuuteille!


Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: I love food, Ruoka, yhteistyö
Categorised in: Koti