24/03/17

Hyvät kaiuttimet – vihdoin ja viimein

13 122

Kaupallinen yhteistyö: Samsung

Kuuntelen kotona musiikkia oikeastaan joka päivä ja hyvien kaiutinten hankkiminen on ollut ostoslistallani käytännössä siitä lähtien, kun muutin tähän nykyiseen asuntooni neljä vuotta (!) sitten. Ilmeisesti tästä projektista muotoutui vuosien varrella melkoinen ikuisuusmissio, sillä vieläkään en ollut saanut itse vietyä asiaa eteenpäin, vaikka olen perehtynytkin kaiutinten ihmeelliseen maailmaan jopa melko perusteellisesti hankintaa aikanaan aktiivisemmin suunnitellessani.

Jos mietin unelmieni kaiuttimia, niin niissä ääni on tasapainoinen ja korkeatasoinen, mutta sen lisäksi arvostan langattomuutta ja ennen kaikkea tyylikästä designia. En halua nättiä kotiani rumentamaan epäesteettistä möhkälettä, vaikka soundi olisi kuinka hieno, joten esteettisyys on valehtelematta jonkinlaisessa roolissa myös kodin elektroniikkaa valitessani.

Yksi villi haaveeni on ollut myös saada sellainen kaiutinsysteemi, jossa kaiuttimet olisi synkronoitu toimimaan langattomana kokonaisuutena ympäri asuntoa. Bongasin tällaisen systeemin tuttavani kotona ja rakastuin ideaan. Onhan se nyt mahtavaa, että kotona eri huoneissa vaellellessa musiikki ei missään vaiheessa katkea ja parhaimmillaan tiskaaminen tai suihkussa käyminenkin sujuu lempimusiikin tahdissa, jos lisäkaiuttimet asentaa keittiöön ja kylppäriin.

Koska tämä musalaitteiden päivitys oli ehtinyt tosiaan jämähtää jonkinlaiseksi ikuisuusprojektiksi, olin suorastaan ilahtunut kun siihen potkaistiin hiljattain vähän vauhtia oman aikaansaavuuteni ulkopuolelta. Samsung nimittäin otti yhteyttä ja toivoi minun testaavan uusia kaiuttimiaan. Ja minähän testasin!

Samsungin Wireless Audio 360 -sarjassa esiteltiin viime syksynä uusia kaiuttimia, joiden design on siinä määrin kohdillaan, että minäkin kelpuutin ne osaksi oman kotini sisustusta. Jo se tekee paljon, että kaiutin ei ole musta. Kun sisustus on sävyiltään enemmän vaalea, istuu myös vaalea kaiutin kauniimmin osaksi kokonaisuutta. Tykkään myös tuosta R3-kaiuttimen hauskasta pyöreästä, ”epäkaiutinmaisesta” muodosta.

Perinteisesti kaiutinten äänentoisto suuntautuu rungosta suoraan eteenpäin, mutta 360-sarjan äänentoistotekniikka on suunniteltu niin, että ääni jakautuu kaiuttimista sarjan nimeä mukaillen tasapainoisesti kaikkiin ilmansuuntiin. Perinteisten kaiutinten asettelu on tästä syystä aika tarkkaa hommaa, jos äänestä haluaa saada parhaan tehon irti, mutta 360-tekniikka antaa kivalla tavalla vapauksia kaiutinten sijoittelulle. Kaiuttimen voi siis käytännössä asettaa mihin tahansa huoneessa ja ääni kuuluu hyvälaatuisena joka suuntaan.

Nyt kaiutinsarjaa muutaman viikon testanneena on todettava, että langattomuus ja mahdollisuus kytkeä kaiuttimet keskenään yhteiseen verkkoon on oikeasti aika mahtava juttu – ei ole ympäriinsä tiellä roikkuvia ja maisemaa rumentavia johtoja ja sama musiikki soi sujuvasti yhtä aikaa sekä makuuhuoneessa että olkkarissa. Jos huoneita olisi enemmän, niin kaiuttimia voi halutessaan liittää kokonaisuuteen niin monta kuin tarvista on. Itse sijoittelin kolme kaiutintani niin, että yksi niistä on olohuoneessa, yksi keittiössä ja yksi makuuhuoneessa.

Näppärää on myös se, että kaiuttimista voi omien tarpeidensa mukaan muodostaa erilaisia kokonaisuuksia myös äänentoiston näkökulmasta. Niitä voi siis käyttää erikseen tai yhdessä ja näitä ryhmitelmiä voi helposti purkaa ja koota kulloisenkin käyttötarpeen mukaan. Samaa musiikkia voi soittaa halutessaan kaikissa huoneissa tai säätää vaikka erikseen joka huoneeseen erilaisen äänimaiseman. Kaiuttimista voi myös muodostaa myös perinteisen stereo-kokoonpanon tai surround-systeemin esimerkiksi elokuvien katselua varten, jolloin eri äänet jakautuvat eri kaiuttimiin eri tavoin.

Langaton systeemi toimii siis wifin ja bluetoothin välityksellä, ja on alkuasennuksen jälkeen suorastaan naurettavan helppo käyttää. Ja jopa asennuksesta selviydyin ihan yksinäni, vaikka ohjeita pitikin tavata muutamaan otteeseen. On muuten jokseenkin sympaattista, kun kaiutin juttelee sinulle asennusprosessin lomassa. Koska siinä itse masiinassa ei siis varsinaisesti ole mitään näyttöä tai nappuloitakaan, rauhallinen naisääni avustaa sinua ihan ääneen sopivissa kohdissa.

Käyttöä helpottamaan kunkin kaiuttimen voi nimetä systeemiin erikseen. Itse olen nimennyt ryhmäni tylsästi Kodiksi ja kaiuttimet vähintään yhtä tylsästi huoneiden mukaan. Mutta yhtä hyvin kaiuttimille voisi antaa nimiksi vaikka Pirkko, Terttu ja Marjatta. :D Ehkä pitää joskus nimetä ne uusiksi – sekin kun käy parilla napin painalluksella.

Jos muuten haaveilet langattomasta äänentoistojärjestelmästä, niin kannattaa sitä hankkiessa päivittää myös nettiyhteys ja reititin-laite kuntoon. Joskus ääni saattaa pätkiä ja tökkiä ihan vain siitä syystä, että se itse reititin on vanha ja käyttää ruuhkaista taajuutta, vaikka wifi-yhteys itsessään olisikin nopea ja tehokas. Itsehän en näistä paljoakaan ymmärrä, mutta kaiuttimia asentaessa kävi ilmi, että oma reitittimeni on tosi vanha ja äänentoiston kannalta olisi parasta, jos päivittäisin sen uudempaan.

Nappuloiden puuttuminen voi kaiuttimia asentaessa tuntua hämäävältä, mutta itse asiassa kaiutinten käyttäminen on tosi helppoa. Laitteen päällä on ikään kuin kosketusnäyttö, joka toimii painalluksilla ja pyyhkäisyillä. On aika kivaa, että musiikin suoratoistopalveluissakin voi vaihtaa kappaletta pyyhkäisemällä sormella kaiuttimen pintaa.

Kaiuttimia voi helposti ohjailla myös iPhonessa ja Android-käyttöjärjestelmässä toimivan Multiroom-sovelluksen avulla, jota tarvitaan systeemin asennuksessa myös. Sovelluksen kautta musiikkia voi kuunnella käytännössä kaikkien suosituimpien suoratoisto- ja musiikkipalveluiden kautta. Sen avulla voi myös helposti säätää äänenvoimakkuutta, soittolistoja sekä vaikkapa sitä, mitkä kaiuttimet milloinkin soittavat mitäkin ja millä äänenvoimakkuudella. Multiroom-sovellus toimii yhteen myös Gear S- ja Gear S2 -älykellojen kanssa. Kun kaiuttimet on asennettu, pystyy musiikkia kuunnellessa kappalevalintoja ja äänenvoimakkuutta hallinnoimaan myös läppäriltä, jos koneet ovat samassa wifi-verkossa.

Oikeastaan vasta nyt näitä Samsungin uusia kaiuttimia testattuani olen tajunnut, miten valtavan kompromissiratkaisun kanssa olen aiemmin äänentoiston osalta elänyt. Ero äänenlaadussa entiseen on huima – yhtäkkiä huomaan kuulevani biiseissä ääniä ja soundeja, joita en ennen tiennyt siellä olevankaan. Jälkikäteen suorastaan harmittaa, etten ole saanut kunnon kaiuttimia hoidettua kuntoon jo aiemmin.

Kyllä muuten todella nyt tuntuu, että tuli astuttua paitsi musiikillisesti ihan uusiin ulottuvuuksiin, myös siirryttyä nykyaikaan tämän käytettävissä olevan teknologian avulla. Enää ei tarvitse viritellä johtoja kännykkään tai tietokoneeseen, että saa musiikin soimaan ympäri kotia. Tämä hyvä!

Eli nyt kaikki te, jotka vieläkin kuuntelette musiikkinne vain tietokoneen omista kaiuttimista (tiedän, että teitä on!) tai muuten vain huonoilla laitteilla, suosittelen oikeasti tutustumaan tarjolla oleviin vaihtoehtoihin. Tekee mieli kuunnellakin musiikkia paljon useammin, kun laitteet tekevät sille oikeutta ja toimivat saumattomasti.

Tags: , ,

Categorised in: Koti, Musiikki

13 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Onpa upee kauitin!
  Pitääpä harkita vakavasti tuollaisen hommaamista. Useita matkakaiuttimia löytyy kyllä jo :D
  https://faijahommia.fi/

  • Kiva kuulla, että innostuit. Annan itsekin kaiuttimille ehdottomasti plussaa tuosta visuaalisesta ilmeestä, mutta aika mahtavaa on myös tuo langattomuus! On niin näppärää, kun kaiuttimia voi käyttää ja säädellä vaikkapa kännykällä ja toisaalta taas Spotify-biisejä vaihdella suoraan kaiutinta pyyhkäisemällä. :) Musiikin kuuntelu muuttui huimasti sujuvammaksi tällaisilla pikkujutuilla!

 • Janika

  Kerrothan mistä tuo lampuilla kehystetty meikkipeilisi on? :) Onko se niin hyvä kuin miltä vaikuttaa?

 • jokunimitähän

  ”että se itse reititin on vanha ja käyttää ruuhkaista taajuutta”

  Ei ikä reititintä pilaa ja taajuusalueet voi aina vaihtaa. 2.4GHz tietysti on ruuhkaisempi, mutta eiköhän sieltä 15 taajuudesta vapaampiakin löydy. Helppo skannata paikan tilanne niiden osalta esimerkiksi kännykkä-applikaatiolla.

  Jos haluaa tehdä olemassaolevista kaiuttimista/stereoista langattomat, niin ChromeCast Audio hoitaa sen. Maksavat 39€/kappale.
  https://store.google.com/product/chromecast_audio

  • Itse asiassa tässä tapauksessa ihan ammatti-ihminen vilkaisi reititintä ja totesi eri taajuuttakin kokeiltuaan, että alkaa olla vähän aikansa elänyt ja todennäköisesti satunnaiset pätkimiset saisi pois ihan vain päivittämällä laitteen uudempaan. Mutta tosiaan tuota taajuuden ruuhkaisuutta voi sillä sovelluksella testata.

   Kiitos asiantuntevista vinkeistä! :) Tämä kaiutin on omassa hintaluokassaan oikein mainio ja myös bassosoundit ovat mukavan jykevät eli itse en ainakaan kaipaa tukevampaa subbaria, mutta makujahan on monia!

 • jokunimitähän

  ja lisäys vielä – CCAudion kautta signaali menee wifinä, eli kantaa paremmin ja vähemmällä pätkimisellä kuin bluetooth. Jos BT-yhteys on joku muu kuin aptX (tai sonyn LDAC) niin äänenlaatukin heikkenee siirrossa pakkauksen vuoksi.

  Tuollaisten kaiuttimien kanssa jäisin itse kaipaamaan subwooferia. Sonos ja muut valmistajat ovat pitkään tarjonneet näitä multiroom-ratkaisuja myös, mutta hinta voi tietysti olla hieman eri.

 • Kaisa

  Makeet kyllä :) ehkä tyhmä kysymys, mutta onhan noissa kuitenkin virtajohdot jokaisessa erikseen? Vai akuilla /pattereilla toimivat?

  • Ei ollenkaan tyhmä kysymys! Nämä toimivat ihan normaalisti virtajohdolla, mutta ovat siis langattomat musiikin lähteen suuntaan. :)

 • Marisa

  Moi! Tosi hyödyllinen postaus, kiitos! Silmiini osui myös nuo ihanat sinisävyiset kulhot keittiösi pöydällä – mistä ne mahtavat olla? :)

  • Ihana kuulla, että tykkäsit jutusta! :) Kulhot ovat japanilaista keramiikkaa ja ostin omani aikanaan kukkakauppa Florannasta. Luulen, että vastaavanlaisia voisi löytää Annankadulla sijaitsevasta Japani-putiikista (siinä Annankadun ja Kalevankadun kulmauksessa), jonka nimeä en nyt tietenkään muista. :D

 • Moona

  Mua ei miellytä tuon design yhtään, jotenkin ärsyttää miten se levenee vähän ylöspäin. Mutta itse järjestelmä on tosi jees. Itselläni on Bang & Olufsenin kuution muotoinen kaiutin, mikä on musta ihana!

 • Devaliet Phantom Reactor 600 ja Devaliet Phantom Reactor 900 toimi samalla tavalla mutta on paljon enemän kehittyneittä ja pieniä ja huippu äänen laatu jopa hifistit sanovat että ne hakka mennen tullen kaikki vanhat isot hifi kaiuttimet ja hifi laitet.:)

Related posts