27/02/17

Ystävän kotona: Mikon upea poikamiesboksi (osa 2)

11 140

Esittelin viime viikolla ystäväni Mikon upeasta kämpästä olohuoneen ja ruokailutilan, ja nyt olisi vuorossa loppuosa tilavasta asunnosta. Tänään päästään siis kurkistamaan makuuhuoneeseen, keittiöön sekä eteishalliin. Liitin tähänkin juttuun mukaan asunnon pohjapiirroksen, niin huoneita on helpompi hahmottaa. Pohjapiirrokseen kirjastoksi merkitty tila toimii siis nykyään makuuhuoneena ja kammariksi merkitty ruokailutilana, mutta muuten huonejärjestys on pysynyt samana kuin pohjapiirrosta tehdessä.

Mikko kertoo pitävänsä asunnossaan eniten siitä, että se on monella tapaa funktionaalinen mutta myös kaunis. ”Siellä on tilaa ja selkeyttä – ajatukset eivät jää liikaa kiinni sotkuun, ylimääräiseen tilpehööriin tai kalusteisiin”, hän kuvailee. Monilla Mikon omistamilla esineillä onkin hauskoja tarinoita, jotka muistuttavat menneistä kohtaamisista ja matkoista.

pohjapiirros-mikko

Mikko kertoo makuuhuoneen olevan hänelle kodin tärkein huone, joten sisustus valmistuikin aikanaan ensimmäisenä. Sävymaailmaltaan ja ilmapiiriltään rauhallisen makuuhuoneen kruunaa kaunis vanha kaakeliuuni. Olennaisinta Mikolle on makuuhuoneessa raukea ja lämmin tunnelma, mutta sisustukseen hän kaipaa myös hieman säröä: ”Ettei ole sellaista pastellisävyistä selviötä koko tila.”

Muutoin varsin harmoninen makuuhuone saakin vähän ytyä Rauha Mäkilän oranssina hehkuvasta Coco-teoksesta. Mikko ja Rauha tuntevatkin toisensa noin 20 vuoden ajalta, joten Mikko on päässyt seuraamaan taiteilijan kehitystä läheltä. Hän etsiskeli Rauhan teoksista itselleen sopivaa pitkän aikaa ja lopulta Coco löytyi Helsinki Contemporaryn näyttelystä. Vahva maalaus tuo makuuhuoneeseen kaivattua kontrastia, mutta Mikko on pohdiskellut myös sen siirtämistä jonnekin toisaalle asunnossa.

Keittiön osalta Mikolle tärkeintä on toimivuus ja käytännöllisyys, sillä hän kokkaa mielellään itse kotona. Näitä asioita hän huomioi aikanaan remontoidessa: keittiössä on funktionaaliset tasot, jotka on helppo pitää puhtaana, hyvä uuni ja sekä kaasu- että induktioliesi.

Myös keittiöltä hän kaipaa mutkatonta ja välitöntä tunnelmaa, sillä siellä istuskellaan usein syömässä tai juomassa teetä tai viiniä kavereiden kesken pienemmällä porukalla. Intohimoisesti musiikkiin suhtautuvalla kotikokilla pitää myös keittiössä olla mahdollisuus kuunnella musiikkia, joten Tivoli Audion pikkuruinen radio on ahkerassa käytössä. Yleensä Mikon radiossa pauhaa Bassoradio tai bluetoothin kautta Spotify.

Mikon innostus designia kohtaan ei rajoitu vain muiden työnjäljen ihasteluun, vaan aikaansaavalla hepulla on myös ystävänsä kanssa oma designbrändi Pear & Coin, jonka kauniita puisia kalusteita näkyy luonnollisesti myös omassa kodissa. Laadukkaita designkalusteita valmistava merkki on Mikon ja hänen Lontoossa tapaamansa lapsuudenystävän Juhanin yhteisprojekti, jonka taustoista ja syntyhistoriasta olen itse asiassa kertoillut täällä blogin puolella jo aiemmin.

Lontoon Notting Hillissä koulukavereina tutustunut kaksikko nahisteli ensin aikansa ja lopulta heistä tuli parhaat kaverukset. Muutama vuosi sitten Mikko keksi lomalla Steve Jobsin elämäkertaa lukiessaan, että olisipa hauska tehdä puusepäksi valmistuneen Juhanin kanssa jotakin luovaa yhdessä. Ajatus alkoi leikkimielellä, mutta projektista muotoutui lopulta ihan oikea yritys ja tuote. Brändin nimi Pear & Coin muistuttaa nuoruusvuosien yhteisestä graffitiharrastuksesta – ja seiniin sutatuista ensimmäisistä tägeistä. Mikko vastaa yrityksessä kaupallisesta puolesta ja markkinoinnista, Juhani puolestaan huonekalujen suunnittelusta.

Olen muutamat kerrat tuumaillut Mikolle, että kun hän joskus haluaa laittaa asuntonsa myyntiin, niin vinkkaisi minulle asiasta. Rohkenen epäillä, mahtaisiko minulla koskaan oikeasti olla mahdollisuuksia moiseen unelmakämppään, mutta haaveillahan saa!

Minkäslaisia mietteitä jätti tämä asunnon loppuosa? Minusta on mukavaa nähdä vähän maskuliinisempaa tyyliä sisustuksessa, vaikka ei tämä asunto silti miltään miesluolalta näytä. Tyylikäs, ajaton ja moneen makuun sopiva kokonaisuus mielestäni. Sana on vapaa kommenttiboksin puolella! Ja vielä kerran kiitos Mikolle, että sain esitellä kauniin kotisi.

Yksi Mikon suosikkiesineistä on Hella Hernbergin suunnittelema Snowball-kattovalaisin makuuhuoneessa. Häntä viehättää valaisimessa erityisesti mattapintainen tekstuuri. ”Yksi parhaista hankinnoistani ovat kuitenkin olleet hyvät pimennysverhot: unen laatu parani kertaheitolla kymmenkertaisesti!”

Mikolla on kotonaan muutama Etelä-Afrikan matkalta mukana tuotu veistos. Mikko epäilee tulleensa hintojen puolesta ”ryöstetyksi” näitä hankkiessaan, mutta tulipahan tukeneeksi paikallisen perheen omistamaa yritystä.

Keittiön ruokailupöydän tuolit ovat Mikon oman Pear & Coin -merkin mallikappaleita.

Eteiskäytävän lipaston päällä nököttävä epäsymmetrinen lautanen on myös löytö Etelä-Afrikasta. Paikallista käsityötä olevan astian mosaiikki on tehty emun munien sirpaleista.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Koti

11 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Ihana kämppä! Todella ihanasti sisustettu!

 • Hanna

  Ihana postaussarja Jenni, kivasti tähän ja tuohon ekaan osaan yhdistetty tarinoita ja persoonallisuutta, ihan kuten asuntoon itsessäänkin. Tuli hyvä fiilis tästä kodista ja jutusta!

 • KatjaV

  Kaunis koti!
  Keittiön kohdalla silmä tosin osuu siihen, että kaikki tasot ovat täynnä roinaa ja tavaraa. Ei kokkailu minulta onnistuisi tuollaisen tavaramäärä keskellä :)

 • Lily

  Keynes, Warren Buffet, et al… Nämä ”asiantuntijat” yöpöydällä.. (Maailman)talous on päin persettä just näiden miesten takia. Kapitalismi on ok, mutta Keynes ja Buffet edustavat rosvokapitalismia. Suomi on menossa myös vessapönttöön koska otetaan mallia USA-sta. Mikon asunto on tavallinen skandinaavinen. Yksilöllisyys puuttuu. Kirjojen ”sisusta” päätellen se puuttuu myös Mikolta.

  Kaipaan tarinoita mummostasi ja muista aidoista ihmisistä.

  • Mikko

   Kiitos kommentistasi :-)

   Oletan että viittaat maailmantalouden päin persettä ololla 2008 jälkeiseen finanssikriisien sarjaan ympäri maailmaa.

   Kriisihän alkoi Yhdysvaltojen ”subprime” asuntolainakantaan perustuvasta johdannaisvyyhdistä, jossa paketoitiin huonolaatuisia, suorastaan rikollisin keinoin myytyjä asuntolainoja tavallisiin asuntolainoihin. Näin ollen pankkisektori kärsi vakavista häiriöistä, kun asuntolainoja ei voitu maksaa takaisin ja pankkien vakavaraisuus meni pakkaselle.

   Tässä kuviossa Warren Buffetilla ei ollut mitään roolia. Päinvastoin, Warren Buffet rahoitti tärkeitä pankkeja miljardeilla dollareilla kriisin ollessa pahimmillaan, joten pahemmalta systeemikriisiltä vältyttiin.

   Lisäksi Warren Buffett on maailma avokätisin hyväntekijä. Hän on lahjoittanut 30,9 miljardia dollaria hyväntekeväisyyteen. Mainittakoon, että toiseksi suurin hyväntekijä maailmassa on Bill Gates 29,5 miljardilla dollarilla. Voit googlettaa Warrenin ja Billin hankkeista, jotka ovat tehokkuudessaan vertaansa vailla, verrattuna perinteiseen kehitysapuun.

   Mitä tulee Keynesiin, hän ei ollut vapaiden markkinoiden tai puhtaan kapitalismin kannattaja, päinvastoin. Hän kannatti valtion merkittävää roolia talouden säätelyssä sekä sääntelyssä:

   ”Keynesian economists often argue that private sector decisions sometimes lead to inefficient macroeconomic outcomes which require active policy responses by the public sector, in particular, monetary policy actions by the central bank and fiscal policy actions by the government, in order to stabilize output over the business cycle.[4] Keynesian economics advocates a mixed economy – predominantly private sector, but with a role for government intervention during recessions.”

   Lisää tietoa voit lukea täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Keynesian_economics

   Henkilökohtaisesti pidän pohjoismaista mallia maailman parhaana käytössä olevana talousjärjestelmänä.

   En osaa itse arvioida kuinka yksilöllinen olen. Kaikkien elämäni aikana tapaamieni ihmisten perusteella voisin kuitenkin väittää meidän kaikkien olevan uniikkeja, yksilöllisiä.

   Toivottavasti joku muu sisustusartikkeli inspiroi sinua enemmän :-)

   • Mila

    Onpa ihailtavan asiallinen ja asiantunteva vastaus tökeröön ja ikävään kommenttiin!

    Lisäksi täytyy mainita, että mielestäni asunto on todella upea ja sisustusvalinnat luovia ja mielenkiintoisia. :)

 • Rìitta

  Kodikas, elämisen jälki näkyy.

 • Sancho

  Jos asunnon omistaja vielä sattuisi lukemaan tämän kommentin ja kommentoimaan, niin iso kiitos.
  Tyylikäs koti. Kyllä jokaisessa kodissa ainakin yksi hiilarirunkoinen Look täytyy olla!
  Mutta asiaan: saako kysyä, mistä on löytynyt noin tyylikkäät pimennysverhot?

  • Mikko

   Moi,

   Kiitos!

   Pimennysverhot on ostettu Stockmannin kangasosastolta mittojen mukaan ommeltuna. En nyt muista oliko Hullut päivät jolloin sieltä irtoaa fiksuun hintaan :-)

Related posts