11/02/17

Sisustuspulma: säilytystilaa sängyn alle?

27 108 uusi-sanky2

Pienissä asunnoissa eläneenä ja ainaista säilytystilan puutetta tuskailleena sitä on oppinut melkoiseksi velhoksi erilaisten säilytysratkaisujen suhteen. Ystäväni ovat kutsuneet minua useammankin kerran mestarijemmaajaksi, sillä olen niin taitava piilottamaan omaisuuttani, ettei aina arvaisikaan, miten paljon kampetta näin pieneen asuntoon voikaan mahtua. Kenties kyseenalainen kunnia, mutta toisaalta aika hyödyllinen taito.

Vuosien varrella olen oppinut, että sängyn alle mahtuu ihan häkellyttävän paljon kaikenlaista, jos tuon piiloon jäävän hukkatilan vain ottaa hyötykäyttöön. Sängynaluslaatikot ovat aivan mahtava keksintö ja onpa niitä sellaisia sänkyjäkin, joihin laatikosto on rakennettu jo mukaan runkoon.

Nyt kun toukokuussa pääsen muuttamaan ihan omaan kotiin, niin joudun hankkimaan uuden sängyn, sillä uudessa kodissani makuuhuoneena toimii alkovi, johon täysileveä parisänky ei mahdu. Alkovin reunaan on nimittäin rakennettu kaapisto, joka kaventaa tilaa hiukan ja sänky voi todennäköisesti olla leveydeltään maksimissaan 120-140cm.

uusi-sanky3

Sängyn vaihtaminen ei sureta, vaikka olenkin tällä futonilla nukkunut makoisasti jo useamman vuoden. Haasteena uuden kodin alkovissa vain on se, että kapeassa tilassa sänky on sijoitettava kiinni toiseen seinään ja toiselle puolelle vapaaksi jäävä kulkuväylä on niin kapea, että sängyn alle jäävää säilytystilaa ei pysty operoimaan oikeastaan mistään muualta kuin sängyn päädystä.

Uudessa kodissa säilytystilaa on asunnon sisällä jonkin verran vähemmän kuin nykyisessä asunnossani, joten sitä haluaisi hyödyntää kaikki mahdolliset piiloon jäävät neliöt säilytystilana. Ja jotta tuon hukkatilan sängyn alla saisi mahdollisimman tehokkaasti hyötykäyttöön, pitäisi kehitellä joku systeemi, joka mahdollistaisi pääsyn sängyn alle näpsäkästi sieltä päädystä.

uusi-sanky7

Olen tutkinut erilaisia säilytysrunkoisia sänkyvaihtoehtoja, mutta kaikkien löytämieni sänkyjen laatikot avautuvat sivuille, mikä ei tässä uuden kotini alkovissa toimi. Nyt kaipailisin siis teiltä muilta hyviä neuvoja ja vinkkejä! Tuleeko mieleen mitään sänkyvalmistajaa tai vaikkapa puuseppää, jolta voisi kohtuuhinnalla saada sellaisen 120-140 cm sängyn, jossa säilytyslaatikot avautuisivatkin sieltä sängyn jalkopäästä?

PS. Jos jotakuta muuten kiinnostaa parin vuoden ikäinen laadukas futon-parisänky, niin tämä meikäläisen peti on menossa myyntiin viimeistään parin kuukauden sisään, kun se ei tosiaan mahdu sinne uuteen kämppään leveytensä puolesta. Mukana tulee kaksi saman paksuista mutta eri kovuista patjaa: toinen erittäin kova ja toinen sieltä pehmeimmästä päästä sekä täysleveä petauspatja.

uusi-sanky4

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

27 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Saaraa

  Aamukahvilla-blogin Henriikalla on teetetty sänky vetolaatikoilla!

 • Anni

  BoConcept myy sänkyjä, joissa kätevä ja tukeva jalkopäästä patjan nostava mekanismi. Olen 140cm leveän klassisen laatikkomallisen valkoisen sängyn onnellinen omistaja. Säilytystilaa sängyn sisällä myös pitkille tavaroille, esim. suksille. Sänkyni on ilman korkeaa seinälle nousevaa päätylevyä.

  • Oo, pitääpä tsekata tämäkin vaihtoehto! :) Kiitos vinkistä!

  • Hilkka

   Joo tämä sänkymalli on kaikkein paras säilytykseen! Mahtuu paljon enemmän tavaraa kuin samaan pinta-alaan vetolaatikoita. Sänky on tavallaan sisäpuolelta ontto ja näin siivouskin on helpompaa kun ei ole mitään pölyyntyviä vetolaatikoiden välejä…

   • Tämä on varmaankin vähän makuasia, että millaista systeemiä preferoi. Luulen, että omiin tarpeisiini sellainen laatikosto olisi näppärämpi, koska esimerkiksi juuri tuo Nukkuville näyttäisi valmistavan pyynnöstä eri kokoisia ja korkuisia runkoja, joihin säilytystilaa saa sitten oman tarpeensa mukaan erisuuruisia määriä. :) Mutta ei missään nimessä huono vaihtoehto tämäkään, ja varmasti tosi paljon edullisempi kuin teettää erikseen kustomoitu sänkyrunko.

 • Chatte

  Mikäs tuo nykyinen sängynrunkosi on? :)

  • Nykyinen sängynrunko on Karupin Dubstep, jota ei näytä ainakaan enää Futoniassa olevan myynnissä. Sieltä ostin aikanaan pari vuotta sitten omani.

 • ninieni

  Pari vuotta sitten sänkyasiaa pohtiessani törmäsin Ikeassa sängynrunkoon, jossa säilytystilaa ilman vetolaatikoita. Päädyimme itse lopulta vetolaatikolliseen versioon, joten en tiedä onko se oikeasti näppärä. Lisäksi mietin, pääseekö tuossa rungossa ilma riittävästi kiertämään futoneiden alla. Sama sänky itse asiassa löytyikin vielä ikean sivuilta. http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50249871/

 • hhh

  ikealla on sängyn runko, missä säilytystilaa alla, ja se patjaosa nostetaan juuri tuosta päädystä ylös. Olisko ollut hemnes sarjaa?

  • hhh

   ninieni tuossa edellä linkkasikin juuri sen mitä tarkoitin :)

   • Kiitos vinkistä! En hoksannutkaan tosiaan, että on myös tällaisia nousevia vaihtoehtoja, kun olen itse bongaillut vain noita vetolaatikoita. :)

 • SeSilja

  Hei, onko sulla kuvia tuosta futonista? Missä hintaluokassa olet sitä myymässä? :) Itse saattaisin olla kiinnostunut, kun tällä hetkellä nukun runkopatjalla ilman jalkoja ja kunnon sängyn/futonin hankkiminen on asialistalla. Tosi ihanaa että löysit kämpän, odotan innolla että kirjoitat lisää sisustusprojektistasi! :)

 • Riariina

  Itse varmaan tarttuisit mieluummin lekaan ja yrittäisin siirtää kaapistoa, kuin tekisin kompromisseja säilytys- ja nukkumistilan suhteen :D En tosin tiedä, onko se käytännössä asunnossasi mahdollista…

  • Samaa mäkin mietin, että mielummin kaapiston purku niin ei tarvitse hankkia uutta sänkyä :)

   • Se on niin suhteellista – minulle taas uuden sängyn hankkiminen tuntuu paljon pienemmältä vaivalta kuin kaapin purkaminen. Säilytystila myös niiden kaappien osalta on tarpeen ja itse asiassa aika näppärästi organisoitu, joten mieluummin panostan tässä tilanteessa uuteen sänkyyn, kun en ole vanhaan mitenkään suunnattoman kiintynyt. :)

 • Tässä myös yksi vinkki itsetehtyyn sänkyrunkoon + sängynaluslaatikkoon, juuri ahtaan alkovin ja tilojen takia. Tässä versiossa laatikko avautuu vain sängyn toiselle sivulle mutta olisi varmasti toteutettavissa päätyynkin, jos siinä on vain tilaa tarpeeksi vetää laatikkoa ulos. (https://jenandnellys.com/2016/10/18/diy-avaruutta-valoa-seka-katevia-ratkaisuja-pieniin-asuintiloihin/)
  Tämä siis onnistunee suht helposti, jos sinulla sattuisi olemaan käytössä esim. käsistään taitava kaveri joka pystyisi kokoamaan rungon. :) Tsemppiä etsintöihin! :)

  • Kiitos kovasti hyvästä vinkistä! :) Pitää tsekkailla, olisiko lähipiirissä sellaisia kädentaitajia, että tällaisen kasaaminen onnistuisi itse.

 • Niina

  Onko parvisänky tai kiinteän parven rakennus kohdallasi poissuljettu ratkaisu? Sillä saisi niin lisäö säilytys kuin elintilaakin pieneen asuntoon.

  • Parvi on kyllä toimiva ratkaisu monessa kämpässä, mutta itse en missään nimessä halua parvea, joten siinä mielessä se on tässä tapauksessa pois suljettu vaihtoehto. :)

 • Maj

  Hei, meillä on sängyn alla puiset ehkä Iskusta muinoin ostetut vetolaatikot. Niistä saa alla olevat pienet pyörät ruuvattua irti ja käännettyä pienellä vaivalla toisinpäin. Tällöin laatikot aukeavat sängynpäädyn suuntaisesti, eivätkä sivulle. Vaatii tilaa pari metriä huoneelta, mutta säilytysratkaisuna toimii!

Related posts