29/01/17

Brunssi for dummies

12 101

Yhteistyössä Asennemedia & GoGreen

Rakastan yhteisiä aamupala- ja brunssihetkiä ystävien kanssa, mutta kuten olen monet kerrat aiemminkin todennut, en ole varsinaisesti mikään kodin hengetär. Mieluiten nautin siis brunssini ravintolan pöydässä mukavasti istuen tai jonkun ystävän valmistamana. Minulle on siis melkoinen itseni ylittäminen, että taion kotikeittiössäni yhtikäs mitään. Nyt kuitenkin loikkasin ulos mukavuusalueeltani ja päätin kokeilla uutta aluevaltausta. En ollut nimittäin nähnyt rakasta ystävääni aikoihin ja kun sovimme treffit aamupäiväksi, ajattelin loihtia hänelle brunssiherkut pöytään ihan omin pikku-kätösin.

Keittiössäni syntyi brunssiherkkuina tällä kertaa smoothieita, quinoasalaattia, siemennäkkäreitä, guacamolea ja chiapuuroa – kyllä siinä oli kahdelle hengelle syötävää enemmän kuin tarpeeksi. Hauskaa tässä brunssikattauksessa oli se, että peräti kolmea noista herkuista tein vasta ensimmäistä kertaa. Kaikkien pöydän antimien valmistus oli kuitenkin niin helppoa, että ei tuottanut minkäänlaista päänvaivaa edes ensikertalaiselle. Voin siis suositella muillekin laiskoille kotikokeille, että tässä on varsinainen brunssi for dummies – kuka tahansa onnistuu! Ja mikä parasta, kaikki oli ihan todella herkullista.

Syömme molemmat ystäväni kanssa kasvispainotteisesti ja suosimme kasvikunnan vaihtoehtoja aina, kun se on luontevaa. Koko brunssista tuli itse asiassa lopulta ihan täysin vegaaninen ja gluteeniton, joten tämän herkutteluhetken reseptit sopivat siis kenelle tahansa.

Inspiraationani brunssihetken resepteihin toimi tällä kertaa kasvikunnan tuotteita valmistava GoGreen, jolta olin saanut hiljattain muhkean paketin ruoanlaittoaineksia testattavaksi. Muutamia GoGreenin tuotteita löytyi kaapistani jo ennestäänkin, mutta tämän brunssituokion myötä tulin kokeilleeksi myös joitakin ihan uusia tuttavuuksia.

Tykkään kovasti GoGreenin filosofiasta, joka haluaa kannustaa terveellisempään ja ”vihreämpään” syömiseen herkullisten matalan kynnyksen vinkkien ja helppojen ohjeiden kautta. Olkoon tämä meikäläisen brunssi for dummies esimerkki siitä, että kasvikunnan tuotteisiin nojaavan kokkaamisen ei tarvitse olla vaikeaa tai sen takia ei tarvitse tinkiä mausta tai yhtään mistään muustakaan. Todennäköisesti näiden reseptien herkkuja popsiva ei tule edes ajatelleeksi ruoan olevan vegaanista (tai gluteenitonta) – ja silloin on minusta onnistuttu!

Omat reseptini on bongailtu vähän sieltä sun täältä ja muokattu omaan makuun ja kaappien antimiin sopiviksi, mutta vinkkinä mainittakoon, että tuolla GoGreenin nettisivuilla on ihan valtava määrä kaikenlaisia herkullisia ruokaohjeita myös jaossa. Mutta tässä siis muutama mainio ja helppo resepti niin oman elämänsä huippukokeille kuin heillekin, jotka eivät koe keittiössä olevansa kaikkein omimmalla mukavuusalueellaan.

Olen maistellut muiden valmistamana monenlaisia siemennäkkäreitä ja tästä nimenomaisesta reseptistä on todettava, että sillä tehdyt näkkärit ovat parhaita, mitä minä olen kokeillut. Vaikka itse sanonkin. Tämä on peräti niin hyvää, ettei välttämättä tarvitsisi edes päälleen mitään levitettä. Ja se on kuulkaa paljon sanottu se! Mutta kokeile silti tuon ihanan guacamolen kanssa – NAM. Näkkäri on maailman helpoin valmistaa itse kotona, eikä vie paljon aikaa. Seoksen tekemiseen ja esivalmisteluihin menee ehkä max. 10 minuuttia ja sen jälkeen näkkäri valmistuu itsekseen uunissa tunnin verran.

MAAILMAN MAISTUVIN SIEMENNÄKKÄRI

(gluteeniton, vegaaninen)

2 dl maissijauhoja

1 dl GoGreen paahdettuja auringonkukansiemeniä

½ dl GoGreen pellavansiemeniä

½ dl GoGreen sesaminsiemeniä

½ dl GoGreen hampunsiemeniä

2½ dl kiehuvaa vettä

½ dl öljyä

suolaa

Tällä ohjeella näkkäriä syntyy yksi uuninpellillinen. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa (voit käyttää vähän kukkuraisia mittoja siementen kanssa). Kaada kiehuva vesi ja öljy kulhoon ja sekoita lusikalla tasaiseksi massaksi.

Kaada seos pellille leivinpaperin päälle. Laita käsi muovipussiin (esim. ohut pakastepussi) ja tasoita taikina mahdollisimman ohueksi ja tasaiseksi. Massan pitäisi peittää suunnilleen koko pelti. Sirottele lopuksi suolaa taikinan päälle.

Leikkaa taikina ennen uuniin laittamista veitsellä sopivan kokoisiksi paloiksi. Voit halutessasi myös jättää taikinan kokonaiseksi, jolloin valmiista näkkileivästä voi murtaa paloja.

Paista näkkäriä uunissa noin tunti ja anna sen jälkeen jäähtyä ennen syömistä.

Guacamolesta on olemassa vaikka millaisia variaatioita, mutta perusainekset ovat aina samat. Olen jättänyt omastani pois korianterin, koska en voi sietää sen makua (saippua!), mutta sitä voi toki halutessaan lisätä joukkoon. Suosittelen kuitenkin vahvasti pitämään sipulin osana reseptiä, koska se todella antaa kokonaisuudelle oman pikantin lisänsä.

HELPPO JA HERKULLINEN GUACAMOLE

(gluteeniton, vegaaninen)

5 avokadoa

½ sipuli

6-7 kirsikkatomaattia (tai 2 tomaattia)

½ chilipaprika

1 valkosipulin kynsi

½ limen mehu

1 tl cayennepippuria

suolaa

Pilko sipuli, valkosipuli ja tomaatit pieniksi paloiksi isoon kulhoon. Poista chilistä siemenet ja hienonna se muiden ainesten joukkoon. Kuori avokadot (määrää voi muokata oman maun mukaan), poista kivet (mutta älä heitä niitä vielä pois) ja lisää kulhoon. Murskaa avokadot haarukalla ja hämmennä ainekset keskenään massaksi. Purista sekaan puolikkaan limen mehu ja lisää pippuri sekä suolaa oman maun mukaan.

Jos guacamolea jää yli seuraavaan käyttökertaan, sujauta sekaan muutama avokadon kivi. Ne estävät, ettei seos muutu ruskeaksi

Olen itse hurjan huono syömään heti aamulla herättyäni mitään, joten luottoaamiaiseni on usein smoothie, jossa saa näppärästi nestemäisessä muodossa mahansa täyteen vitamiineja ja kaikkea terveellistä. Oma lempparini on yksinkertainen banaani-mansikka-smoothie, josta olen tehnyt maidottoman version mantelimaidolla ja soija- tai kaurajogurtilla. Joskus lisään sekaan myös ruokalusikallisen tai pari riisiproteiinia.

MANSIKKAINEN AAMUPALA-SMOOTHIE

(gluteeniton, vegaaninen)

1 iso banaani tai 2 pientä

pakastemansikoita

1 dl kaura- tai soijajogurttia

2 dl GoGreen mantelimaitoa

(1 rkl marjajauhetta, esimerkiksi mustaherukka)

Tällä ohjeella syntyy smoothieta noin puoli litraa. Tarvitset valmistukseen blenderin.

Kuori banaanit ja lisää ne mitta-astiaan. Heitä sekaan sen verran pakastemansikoita, että kulhoon mahtuu vielä loraus jogurttia ja mantelimaitoa. Halutessasi voit vielä lisätä sekaan esimerkiksi marjajauhetta, proteiinijauhetta tai jotakin muuta oman maun mukaan. Sekoita juoma blenderissä ja nauti kylmänä.

Quinoa on näppärä raaka-aine, joka on viime vuosina noussut pinnalle riisin ja couscousin helppona ja maukkaana korvaajana, mutta myös erityisesti rikkaiden ravintoaineidensa takia. Riisin tapaan keittämällä nopeasti valmistuvasta quinoasta voi loihtia helposti vaikka tällaisen salaatin, joka toimii sekä sellaisenaan, että jonkun muun ruoan lisukkeena.

HERKULLINEN QUINOA-SALAATTI

(gluteeniton, vegaaninen)

1dl GoGreen quinoaa

vettä

½ sipuli

½ paprika

pieni pala kurkkua

½ pkt GoGreen kikherneitä

1 avokado

½ limen mehu

öljyä

suolaa

pippuria

Pane vesi kiehumaan. Huuhtele ensin quinoa siivilässä, lisää keitinveteen suolaa ja kaada quinoa veteen kypsymään 15 minuutiksi. Paloittele sipuli ja paprika ja paista niitä hetki pannulla öljyssä, kunnes sipuli on kunnolla kuullottunut.

Pilko kurkku ja avokado pieniksi paloiksi ja laita ne salaattikulhoon. Lisää sekaan kypsä quinoa, paahdettu sipuli ja paprika sekä kikherneet ja sekoita. Purista joukkoon puolikkaan limen mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi lisätä sekaan myös tuoretta pinaattia sekä erilaisia siemeniä.

Chia-siemenet ovat mainio gluteeniton ja täyttävä vaihtoehto aamupuurolle. Nesteen kanssa hyytelömäiseksi massaksi turpoava chia ei itsessään maistu juuri miltään, mutta marjojen ja hedelmien kera siitä saa loihdittua maukkaan välipalan tai aamiaisherkun.

MARJAISA CHIA-PUURO

(gluteeniton, vegaaninen)

½ dl GoGreen chia-siemeniä

2,5 dl GoGreen mantelimaitoa

½-1 rkl marjajauhetta (esim. mustaherukka)

kuivattuja viikunoita

tuoreita mustikoita ja vadelmia

GoGreen hampunsiemeniä

GoGreen sesaminsiemeniä

GoGreen pellavansiemeniä

Mittaa chia-siemenet kulhoon, lisää joukkoon marjajauhe sekä mantelimaito ja hämmennä. Laita jääkaappiin hautumaan vähintään kahdeksi tunniksi. Kun chia-siemenet ovat turvonneet puuroksi, pilko sekaan kuivattua viikunaa (noin 5-6 kappaletta) sekä tuoreita marjoja ja sekoita. Vinkki: viikunoiden paloittelu onnistuu helpoimmin ja nopeimmin saksilla. Koristele lopuksi tuoreilla marjoilla ja siemenillä.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , ,

Categorised in: Koti

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • laulau

  Menikö mulla nyt jotain ohi, vai miksi avokadon kiviä ei saanut heittää vielä pois?! :D

  • Hahaha! Hyvä, että kysyit, koska juuri tuo kohtahan sitten unohtui tekstistä. Mutta nyt on lisätty sinne siis! Eli jos guacamolea jää yli seuraavaan käyttökertaan, niin kannattaa sujauttaa dipin sekaan muutama avokadon kivi, sillä ne estävät soossia muuttumasta ruskeaksi. :)

   • laulau

    Hahah hyvä, ei ollut omassa lukukyvyssä vikaa. Joo oonkin joskus tuosta jiposta kuullut, täytyykin kokeilla. :)

    • Suosittelen! Se kikka todella toimii. :) Testasin viimeksi nyt viikonloppuna, kun guacamolea jäi yli.

 • jenni

  Suosittelen laittamaan raakaa kukkakaalia quinoa salaattiin! Yllättävän maukasta

 • Näistä ehdottomasti kokeiluun menee guacamole, quinoasalaatti ja smoothie! :)

 • Katju

  Voisitko tehdä postauksen kvinnosta, miten ja mitä sen kanssa voisi laittaa esim. salaattiehdotuksia. En ole koskaan tehnyt kvinnosta mitään, mutta haluaisin oppia.

 • Sariska

  Missä asteessa näkkäri paistetaan?
  Quinoa-vinkit kiinnostais kyllä minuakin :)

  • 150 asteessa paistetaan tunnin verran. :) En ole itse käyttänyt quinoaa ihan kamalan paljon vielä, mutta laitetaan tämä juttutoive korvan taakse!

 • Ee

  Ai että! Joku uskaltaa sanoa suoraan vihaavansa korianteria, ja vielä blogissa – arvostan ;D
  Kiitos myös näkkäristä ja avokado-kikasta, enpä tiennytkään moista!

Related posts