19/01/17

Me ollaan kaikki vähän sekasin

3 142

Yhteistyössä Sekasin

Masennus, ahdistus, paniikkihäiriö, bipolaarinen mielialahäiriö, skitsofrenia, itsetuhoiset ajatukset, syömishäiriö… Lista yleisistä mielenterveyden ongelmista kuulostaa uhkaavalta, vähän ehkä pelottavaltakin, mutta todellisuudessa meistä lähes jokainen käy läpi elämänsä jossakin vaiheessa vähintään jonkinlaisia haasteita mielenterveyden saralla. Siitä huolimatta mielenterveysongelmat ovat yhä tabu, josta tuntuu vaikealta ja hävettävältä puhua ääneen.

Moni pelkää leimautuvansa ja siksi tuntuu turvallisemmalta vain vaieta. Jos kuitenkin ymmärrettäisiin, että myös mieltä saa ja tulee hoitaa ja että kaikki me olemme enemmän tai vähemmän sekaisin joskus, ehkä myös kynnys hakea apua madaltuisi.

Avauduin itse viime vuonna pariinkin otteeseen mielenterveysasioista. Kerroin heti vuoden alkuun psykoterapiaprosessistani ja myöhemmin nuorena läpikäymästäni masennuksesta. Myönnän, että niin henkilökohtaisten asioiden jakaminen kymmenille tuhansille tuntemattomille tuntui todella pelottavalta. Lukijoiden kommentteja selatessa vakuutuin kuitenkin siitä, kuinka tärkeää on, että näistä asioista puhutaan ääneen. Koska pahintahan on tuntea jäävänsä ongelmiensa kanssa yksin.

Sysäyksenä oman masennustarinani jakamiselle toimi viime keväänä lanseerattu Sekasin-kampanja, jonka avulla haluttiin tukea nuorten mielenterveystyötä ja tarjota matalan kynnyksen kanava jutella asioista jonkun turvallisen henkilön kanssa. Sekasin-kampanjan chat oli tuolloin nuorille avoinna viikon verran ja toivoin ajatuksissani kovasti, että tällaista palvelua voitaisiin tarjota nuorille pysyvämminkin.

Ja ilokseni voin kertoa, että toiveet kuultiin ja kampanjan loistavan menestyksen vuoksi se jatkuu ja Sekasin-chatti on tästä päivästä eteenpäin avoinna JOKA PÄIVÄ KLO 07-00. Anonyymissa ja maksuttomassa chat-palvelussa nuoret voivat keskustella ja kysellä mistä vain, ja vastaajina on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia sekä koulutettuja vapaaehtoisia. Palvelusta vastaa Suomen Mielenterveysseura ja mukana on myös muita nuorten mielenterveysjärjestöjä. Palvelu toimii osoitteessa www.sekasin247.fi.

Oli ihan mielettömän hienoa huomata, miten moni some-vaikuttaja lähti mukaan jakamaan henkilökohtaisia mielenterveystarinoitaan sekä viemään viestiä eteenpäin tästä kampanjasta viime keväänä. Ja vielä mielettömämpää on ollut tajuta, että tällä kamppiksella onnistuimme oikeasti muuttamaan Suomea kenties pysyvästi paremmaksi. Ja ihan vain sillä, että uskalsimme avata suumme ja jakaa tarinamme. <3

Mielenterveyden ongelmat eivät yleensä näy päällepäin ja harva arvaisi esimerkiksi minun kaltaiseni vahvan ja iloisen ihmisen voineen kärsiä masennuksesta. Mielenterveysongelmat eivät kuitenkaan katso sitä, oletko vahva vai heikko tai pirteä vai juro – ne voivat kohdata kenet tahansa. Ja haluaisin alleviivata, että ongelmien myöntäminen ei ole heikkoutta, se on rohkeutta ja se on tärkeä teko oman hyvinvoinnin hyväksi. Älä jää yksin, äläkä vaikene. Ihan jokainen ihminen on arvokas ja ansaitsee apua. Ei ole väliä miten ja mistä haet tukea tilanteeseesi, kunhan vain haet sitä.

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Related posts