12/01/17

TBT: Aidosta ja oikeasta kauneudesta…

6 105 dove-real-beauty-victorias-secret

Nyt kun nämä paino- ja kehoasiat ovat olleet Vaakakapinan myötä tapetilla, muistui mieleen tämä takavuosien postaus. Jutun inspiraationa toimi aikanaan Facebookista bongattu kuva, jossa oli asetettu vierekkäin Victoria’s Secretin Love My Body -kampanjan kuva ja Doven Real Beauty -kampanjan kuva. Vaikka nostan isosti hattua Dovelle mainosten naiskuvan monipuolistamisesta, hoikalla ihmisellä särähtää aina hiukan korvaan, jos ”aito ja oikea naiseus” yhdistetään vain kurveihin ja naisellisiin muotoihin. Sellainen naiskuva kun on ihan yhtä kapea kuin perinteinen mainoskuvien hoikka naisihanne.

On ihanaa, että nykyään keskustelu painosta ja vartaloista on sallivampaa ja monenlaisia muotoja hyväksyvää, sillä jossain vaiheessa takavuosina tuntui, että lähes aina kurvikkaampia ja pyöreämpiä muotoja puolustaessa mollattiin siinä sivussa hoikkia ja poikamaisia vartaloita. Kuppikoko tai lantion ympärysmitta ei määrittele, kuka on oikea nainen. Iso peukku siis monimuotoista naiskuvaa syleilevälle ja positiiviselle keskustelulle, johon kenenkään vähätteleminen ei kuulu.

Juttu on julkaistu blogissa alun perin 2.8.2012.

*

AIDOSTA JA OIKEASTA KAUNEUDESTA…

Näin eilen Facebookissa kuvan, joka jäi mietityttämään minua enemmänkin. Kuvassa on asetettu rinnakkain Victoria’s Secretin mainoskuva ja Doven mainoskuva – varmaan pystyisitte ilman sitä kuvaakin aavistamaan, millaisesta vastakkainasettelusta on kyse. Jotenkin kontrasti tuntuu vieläkin rajummalta, kun kuvat asetetaan noin vierekkäin. Toisaalta se saa minut katsomaan kumpaakin mainoskuvaa vähän uusin silmin.

Arvostan todella Doven antamaa esimerkkiä mainonnassa. Brändi on jo vuosia taistellut yksipuolisia kauneusihanteita vastaan ja Doven mainoksissa on nähty nuoria, vanhoja, reheviä, pisamaisia ja kaikin puolin inhimillisellä tavalla erilaisia naisia verrattuna siihen, mitä mainoskuvissa nykyaikana on totuttu näkemään. Yleisesti ottaen kun mainosten välittämä naiskuva tuppaa olemaan kovin suppea. Siinä missä tähän vastakkainasetteluun nostettu Doven mainoskuva yksinään katseltuna aiheuttaisi minussa todennäköisesti pelkästään positiivisia mietteitä, Victoria’s Secretin mainoskuvan vieressä se herättää myös toisenlaisia ajatuksia. Huomaan tietyn yhtäläisyyden näiden kahden kuvan välillä: molemmissa kuvissa esiintyvät naiset ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Siinä missä Victoria’s Secretin mainosmallit ovat malli-ihanteen mukaisia, hyvin hoikkia ja pitkiä kaunottaria, Doven mainoskuvassa nähdään keskenään hyvin samanmallisia, joskin vartaloltaan ehkä hieman lähempänä keskiverto-ihmistä olevia naisia.

Toivon, että kukaan ei pahastu tästä kirjoituksestani, tämä on nyt vain tällaista tajunnanvirtaa kuvan päässäni herättäneistä ajatuksista. Ja korostettakoon vielä, että Dove tekee todella hienoa työtä mainoskampanjoillaan ja on nostanut esille monipuolisesti erilaisia naisia mainoksissaan. Viime aikoina kuitenkin kaikki näkemäni Doven mainokset ovat keskittyneet sen tyyppisiin naisvartaloihin kuin tuossa ylläolevassa kuvassa. Kun mainoskampanjan nimi on Real Beauty, olisi minusta kaikkein hienointa, jos mainoksessa todella esiteltäisiin erilaisten naisvartaloiden kirjoa laajemmin. Minusta niin rehevät kuin hoikatkin voivat olla kauniita samoin kuin päärynät, omenat ja porkkanatkin. Ja onhan niitä hoikkiakin vartaloita varsin monennäköisiä – kaikki hoikat eivät näytä Victoria’s Secretin malleilta. ;)

Ymmärrän kyllä, että näillä mainoksilla halutaan taistella nimenomaan tuota superpitkää ja -hoikkaa kauneusihannetta vastaan (joka on niin harvan saavutettavissa), mutta minusta kampanja olisi vielä paljon parempi, jos kuvassa poseeraisi 11 samantyyppisen naisen sijaan 11 keskenään aivan eri mallista naista. Silloin olisi minusta oikeutetumpaa antaa kampanjalle nimeksi “Real Beauty”.

Mutta hei, tämä oli vain yksi ajatus. :) Jakakaa omanne!

Tags: , ,

Categorised in: Elämä

6 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Lullah

  Tämmönen näkökulma on just sitä mitä kaipaa, sillä nykyään tuntuu, että koska halutaan nii voimakkaasti taistella tuota mallinmitta ihannetta vastaan, päädytään tilanteeseen, jossa hoikat henkilöt joutuvat body shamingin kohteeksi. Kyllä hoikankin vartalo on yhtä aito ja oikea, kuin isommankin henkilön ja on kauneutta koosta riippumatta.

  Mä en oo tykänny tästä mentaliteetista, jossa halutaan niin kovasti jostakin hyväksyttyä, että pitää polkea sitä aiemmin hyväksyttyä alas. Painoasioissa varsinkin normaalipainosia kovasti halutaan dissata, koska aidolla naisella on muotoja. Tämä taas on menny osittain siihen että halutaan kovasti saada semmonen asennemaailma et on okei olla liikalihava, as in sairaalloisen ylipainoinen, mutta anoreksia ja bulimia on tosi pahoja asioita. Molempiin ääripäihin voi kuolla, ne voi viedä työkyvyn ja kuormittaa mm. terveydenhuoltoa ihan turhaan. Itse en haluaisi menettää sukupolvia kummallekkaan ääripäälle.

  Vaakakapina on tervein tapa käsitellä painonhallintaa, mihin oon törmänny varmaan koskaan. Mä toivon kovasti, et tää homma lähtee toimimaan niin kuin on tavoitteena. Omaa itsetuntoa on parantanu ihan hulluna se, että oppi rakastamaan itseään. Eihän sitä oo 24/7 tyytyväinen itteensä. Välillä pitää vähän potkia eteenpäin, mutta muistaa kuitenkin suurimman osan ajasta olla itsensä kanssa hyvä ja hellä. On niin paljon mukavampaa aloittaa päivä, kun voi ajatella että v***u näytän hyvältä tänään ja muutenkin menee hyvin.

  Mun suhde painooni on semmonen, että talvella saa olla vähän laiskempi, kun opiskelee ja elää opiskelijaelämää. Kesällä mennään sit kurinalaisemmin, kun siihen on paremmin aikaa ja mahdollisuuksia. En jaksa potea huonoa omatuntoa siitä että syön toisinaan vähän miten sattuu. Salilla käymiseen liittyy tavoitteita, kuten parempi penkkipunnerrus ja maven oppiminen, eikä niinkään kalorien kuluttaminen, mutta on se mukavaa, kun saa vähän paremmin sitä salilla tehdyn työn jälkeä esiin. Mä tykkään käydä salilla, mutta aina sille vaan ei ole aikaa.

 • Tua

  Amen! Olin aivan samaa mieltä tämän kirjoituksen kanssa sen ilmestyessä ensimmäistä kertaa, ja olen sitä edelleenkin. Olen pitkä ja hoikka (en kuitenkaan VS-mallin näköinen), ja joskus tunnen olevani sen takia ns. vapaata riistaa kenen tahansa arvosteltavaksi. Jostain syystä hoikalle ihmiselle on ”hyväksyttävää” sanoa ”voi kauhea kun sinä olet laiha” tai ”söisit enemmän niin saisit lihaa luiden ympärille” eikä siitä saisi loukkaantua.En myöskään ole ”oikea nainen” koska en ole kurvikas. Tämä tuntuu entistä absurdimmalta kun ottaa huomioon sen, että olen terve ja itse asiassa aivan normaalipainoinen.

  Kaikenlaisten vartaloiden hyväksymisen puolesta puhuminen kuulostaa melkoiselta hurskastelulta kun samaan aikaan lytätään tietynlainen vartalotyyppi kokonaan.

 • Maija

  No juurikin näin. Olen myös itse pitkä ja hoikka, aina ollut, ja ei varmaan tarvitse sanoa, että olen muutamat ”anorektikko” -haukkumasanat saanut. Olen terve ja hyväkuntoinen, tasapainoinen ja onnellinen ihminen ja myös…. pitkä ja hoikka.

  Miksi, oi miksi hoikka ihminen on automaattisesti anorektikko tai ainakin jollakin tapaa syömishäiriöinen. Tämän mukaan terveitä hoikkia ihmisiä ei ole olemassakaan. Eihän se nyt niin ole.

  Minusta kukin olkoon minkä kokoinen tahansa. Jätettäisiin myös meidät terveet ja hoikat ihmiset rauhaan.

 • Tuli tätä lukiessani mieleen, että joskus vanhan blogini aikoihin joku anonyymi kommentoi, että ”mun ei kannattaisi ottaa asukuvia, koska olen niin kurvikas”. Voi luoja! :D

 • Maria

  Minusta olisi niin ihanaa olla noin anorektisen laiha, kun Victorias Secret mallit. Mielummin laiha kuin lihava!!!! Lihava nainen ei ole kaunis.

 • Tulppaani

  Doven kampanjat ovat aina hieman ärsyttäneet. Joo, on hienoa että mainoksissa on myös ei-mallimittaisia, mutta: Doven naiset ovat yhtälailla tietyn kauneusideaalin mukaisia. On tutkittu fakta, että naiset ovat nykyisin keskimäärin paljon suorempia kuin ennen, siis mallia makkara. Syyksi on esitetty ravintoa, istumatyötä, kemikaaleja tms. Kuitenkin Doven mainoksessa naisilla on perinteinen vyötärö-lantio -suhde. VS:n mallit ovat laihoja, mutta heilläkin on selvä vyötärö. Doven naiset ovat vartaloiltaan aika viiskytlukulaisia. Rinnakkaita, selkeät kurvit.

  Nykyään moni nainen on ennemmin suoran mallinen, usein pömpöllä – pömppömasuja on laihoillakin, koska istumatyö heikentää selkälihakset. Arvostaisin Doven kaltaisia kampanjoita, jos niissä olisi muhkuroita ”väärissä” paikoissa. Pömppömasuja, jenkkakahvoja tms. Itse olen ihannepainoinen ja sopusuhtainen, mutta nimenomaan poikamaista H-vartalotyyppiä. Mediaa katsoessa tulee sellainen olo, etten ole tarpeeksi naisellinen. Olisin mielelläni pulleampikin, jos olisin Doven naisten tyyliin perinteistä hedelmällisyysjumalatarta muistuttava: uhkea povi, selvä vyötärö, leveät lanteet. Kuitenkin olen kantanut ja synnyttänyt kaksi lasta, joten vartaloni lienee yhtä ”naisellinen” kuin mainosnaisten.

  Doven naiset ovat hyvin sopusuhtaisia. Jokainen löytää jo varmasti omasta ystäväpiiristä naisia, joilla ylä- ja alavartalo ovat melkein kuin eri paria. Leveät reidet ja lanteet, mutta hooikka ylävartalo, tai päinvastoin. Käytännössä Doven kuva siis kertoo Marilyn-tyypeille, että he ovat ok, suorat tai epäsuhtaiset vartalot eivät edelleenkään ole – näkyvistä vammoista puhumattakaan.

Related posts