7/01/17

Apua iho-ongelmiin lymfahieronnasta

15 155

Lymfahieronta – moni on varmasti kuullut termin, mutta harva tietää, mistä siinä on kyse. Myönnän, että oma mielikuvani lymfasta oli vähän jotakin epämääräisten hippitouhujen ja uskomushoitojen välimaastosta, mutta nämä pöljät ennakkoluulot tuli onneksi korjattua nopeasti. Todellisuudessa lymfahoito on ihan lääketieteellinen hoitomuoto, joka auttaa todella monenlaisiin vaivoihin ja olen itse viimeisen vuoden aikana päässyt kokeilemaan sen tehoa ihonhoidossa. Kuulostaa ehkä perin kummalliselta, että hieronta voisi toimia apukeinona ihonhoidossa, mutta kun tulokset on nähnyt omin silmin, niin uskottava se on.

Lääketieteelliset lymfahoidot kulkevat yleensä lymfaterapian nimellä, mutta kosmetologit ja muut hyvinvointialan ammattilaiset käyttävät yleensä termiä lymfahieronta. Lymfahoitoa käytetään apuna varsin monenlaisten vaivojen hoidossa turvotuksesta migreeniin, unettomuudesta lihassärkyihin ja kiputiloista ihonhoitoon. Omien mielikuvieni perusteella osasin entuudestaan yhdistää lymfahoidot lähinnä raskauteen, mikä ei ollutkaan ihan kaukaa haettua, sillä lymfaa hyödynnetään raskauasikana turvotuksen ja raskausarpien ehkäisemisessä ja rauhoittamisessa. Ihonhoidossa lymfahierontaa käytetään muun muassa aknen, rosacean ja couperosan hoidossa.

*

Mitä se lymfahoito sitten käytännössä oikein on? Tavallaan en ihmettele omia virheellisiä mielikuviani, sillä en ole ollut lymfahoitoihin liittyvine ennakkoluuloineni yksin. Nimittäin edelleenkin lymfasta liikkuu aika paljon kaikenlaisia harhakäsityksiä. Kenties ennakkoluulot lymfasta huuhaana juontavat juurensa siihen, että lymfahieronta on hyvin kevyttä – enemmän se tuntuu oikeastaan silittämiseltä kuin varsinaiselta hieronnalta.

Siihen on kuitenkin syynsä, miksi lymfassa ei käytetä voimaa. Sen teho perustuu nimenomaan hellävaraisuuteen: keveät liikkeet aktivoivat pinnallista imusuonistoa ja parantavat kehon nestekiertoa sekä aineenvaihduntaa. Liian kovakouraiset tai painavat liikkeet saa imusuonet vain painumaan kasaan ja tällöin toivottua virtausta ei pääse syntymään. Oikein tehtynä lymfahoito parantaa siia aineenvaihduntaa, poistaa kehosta nestettä, aktivoi solujen uusiutumista, poistaa kuona-aineita ja buustaa kehon omaa puolustuskykyä. Ihonhoidossa lymfa käytännössä parantaa ihon omaa kykyä hengittää.

Pääsin tosiaan itse tutustumaan lymfahoitoon nimenomaan iho-ongelmieni myötä, kun viime vuoden alkupuolella hakeuduin perioraalidermatiitin ja sen villitsemän aknen takia kosmetologille. Pääsin lopulta POD:sta eroon säännöllisillä kosmetologikäynneillä ja sopivilla ihonhoitotuotteilla – sekä kosmetologikäyntien aikana tehtyjen lymfahoitojen avulla. On ollut ihan hurjaa, miten lymfahieronnan vaikutuksen on pystynyt välittömästi näkemään iholla. Myös kosmetologini on usein hoidon jälkeen kertonut, kuinka punoittavan ja ärtyneen ihon sävy on parantunut ja tasoittunut kuin silmissä jo hoidon aikana.

Olen käyttänyt viime keväästä lähtien ihonhoidossa kosmetologini neuvosta pääosin Dr. Hauschkan tuotteita, sillä ne tuntuivat rauhoittavan ärtynyttä POD-ihoa todella tehokkasti. Myös lymfahoito on osa Dr. Hauschkan ihonhoitofilosofiaa ja tästä syystä minäkin päädyin sitä kokeilemaan. Dr. Hauschka -kosmetologit käyttävät hoitojensa tukena oppimaansa lymfastimulaatiota, joka on Elisabeth Sigmundin kehittämä variaatio lymfaterapiasta. Lymfastimulaatiossa käytetään käsien lisäksi apuna myös sivellintä, jonka avulla ihon pinnalla aktivoidaan kudosnesteiden virtausta rytmisillä ja rauhallisilla liikkeillä.

*

Voi olla, että näiden selvennystenkin jälkeen lymfahoito kuulostaa monen korvaan vähän henkimaailman hommilta, mutta oikein yksinkertaistettuna hoidon tehoa voisi selittää ehkä seuraavasti. Esimerkiksi akneiholla ongelma on usein siinä, että iho on monella tapaa epätasapainossa ja kehon omat nestevirtaukset ns. jumissa. Kun aineenvaihdunta ei pelaa normaalisti ja iho on tukossa, huokoset eivät pääse hengittämään kunnolla ja syntyy epäpuhtauksia. Nämä nestekierron jumit siis oireilevat usein näppyinä ja finneinä. Lymfastimulaation kevyellä hieronnalla saadaan aktivoitua ihon nestevirtauksia ja pintaverenkiertoa, ja kun nesteet lähtevät liikkeelle, jumit katoavat, iho saa taas hengittää ja epäpuhtaudet vähenevät.

Varsinkin leuan seudulla kaikenlainen stressi näkyy usein jännityksenä ja kireytenä. Moni puree hampaita tiukasti yhteen unissaan tai huomaa kiristelevänsä leukalihaksia ollessaan jännittynyt. Juuri leuan ja leukapielien alueella olevat epäpuhtaudet saattavat liittyä stressiin tai ihan vain siihen, että leuan seudun lihakset ovat yksinkertaisesti jumissa. Kun lihakset ovat jumissa, ei nestekiertokaan toimi kuten pitäisi ja seurauksena voi olla myös iho-ongelmia. Nyt kun tiedostan tämän, olen huomannut ihan käytännössäkin sen, kuinka stressaavampina hetkinä elämässä nimenomaan leuan seudulle tulee usein näppylöitä. Tai vastavuoroisesti jos leuan alueelle on ilmestynyt epäpuhtauksia, olen osannut kuulostella, onko leukapielissä kireyttä.

Koska lymfahoitoa käytetään apuna monenlaisiin vaivoihin, palvelua myös tarjoavat hyvin monenlaiset toimijat. Iho-ongelmien hoidossa lymfahieronta toimii kuitenkin parhaimmillaan nimenomaan silloin, kun se tehdään kosmetologisen hoidon tukena. Ammattitaitoinen kosmetologi osaa tarkkailla ihon käyttäytymistä hoidon aikana ja valita sopivat tuotteet täydentämään hoidon tehoa.

Paitsi ihonhoidollisista ansioista, on kehaistava lymfahoitoa myös siitä, kuinka hyvää se on tehnyt keholle ja mielelle noin muutenkin. Muistan menneeni viime vuoden alkupuolella kasvohoitoihini melkoisen vastahakoisesti ja pakon edessä. Elämää leimasi kiire ja tuntui, että olisi sitä ollut tärkeämpääkin tekemistä kuin makoilla viikoittain reilun tunnin verran kosmetologin vastaanotolla. Yhdistetty kasvohoito ja lymfastimulaatio olivat kuitenkin niin rentouttava yhdistelmä, että käytännössä nukahdin kosmetologin hoitopöydälle joka ikinen kerta.

Jossain vaiheessa tuumin, että ehkäpä olin oikeastikin vähän levon tarpeessa ja viikoittainen pakotettu pysähtymisen hetki kesken päivän saattoikin tehdä minulle ihan hyvää – muutenkin kuin vain ihoni näkökulmasta. Varmistuksia tästä sain varsinaisella hierojakäynnillä, kun hierojani ihmetteli, kuinka leuan, kaulan ja dekolteen alueen lihakset olivat ennennäkemättömän rentoutuneet. Sanokaa minun sanoneen: se oli se kuukausia jatkunut hienovarainen lymfahieronta, jonka ansioksi tämä kaikki oli laskettava.

*

Henkilökohtaisesti kokemukseni lymfasta ovat siis todella positiivisia ja vaikuttuneita, joten voin lämmöllä suositella muillekin iho-ongelmista ja esimerkiksi juuri leuan seudun stressijännityksestä kärsiville. Ja taas pitää kiittää maailman mahtavinta kosmetologiani Tarjaa, joka on ollut varsinainen ihmeidentekijä. Hän on oikein erikoistunut kaikenlaisiin kinkkisiin ihotilanteisiin, joten sieltä vain aikaa varaamaan, jos tuntuu, että vielä ei ole apua mistään tuntunut löytyvän. Varoituksena on kuitenkin mainittava, että Tarjan maine ihoasioiden ihmeidentekijänä on kiirinyt jo siinä määrin pitkälle, että voi olla vaikea saada aikaa ihan lähitulevaisuuteen.

Olisi tosi kiinnostavaa kuulla, onko muilla kokemuksia lymfahoidosta joko ihonhoidossa tai johonkin muuhun vaivaan?

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kauneus

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Lymfahoidosta on kyllä kokemusta. Ensimmäinen lapseni syntyi sektiolla ja sektiohaavan päälle ja paljon nestettä mikä ei sitten lähtenyt millään liikkeelle. Lymfasta sain apua siihen ja nestepussukka pieneni huomattavasti hoitojen aikana.

 • Kay

  Lymfasta on ollut suuri apu fibromyalgian hoidossa, jossa monesti ihonalaiset kudokset ovat todella kosketusarkoja ja tavallinen hieronta ei siksi enää sovi.

 • Minulla on perheessä lymfaterapeutti, joka hoitaa minuakin aina välillä. Nesteet lähtevät kyllä todella liikkeelle, vessassa saa juosta ja kengät hölskyvät jalassa seuraavana päivänä. Voin siis suositella :)

 • Joonas

  Apua (iho)ongelmiin:
  1. rakastuminen (ja/tai säännöllinen seksi 5-6x viikossa – jesss, luit oikein!! seksi on myös hormooniterapiaa)
  2. säännöllinen jooga (3x viikossa; jooga on myös lymfahierontaa!!)
  3. akupunktio (neulahoito – erittäin monipuolinen ja tehokas hoito)
  4. hypnoterapia (varsinkin jos olet masentunut tai ”seinä” on edessä)
  5. luonnolliset (kevyet) öljyt kasvolle ja iholle (jojoba, oliivi, argan)
  6. uusi harrastus/työ/kulttuuri/sosiaalisempi yhteiskunta/aurinko

  Kiitos kivasta blogista!

  • Huhhuh, pitänee siis laittaa elämä remonttiin useammallakin osa-alueella! :D Kiitos hiukan epäkonventionaalisemmista vinkeistä!

 • Mahtavaa että on auttanut! Vois varmaan itsekin joskus mennä :)

 • Piia

  Joo, harva tietää, että kehossa on tosiaan verisuoniston lisäksi toinen suonisto eli lymfasuonisto, joka toimii ikäänkuin viemärinä.

  Lymfahoito ei voisi huuhaa-hoidoista olla enää kauempana, kehon ja kudosten nestekertymien epätasapaino näkyy jo ihan kemiallisestikin nimittäin väärinä ionikonsentraatioina ja pH:na -ja siten mm solujen toiminnan häiriintymisenä. (näitä tutkii mm. lääketieteen ”alalaji” physiologia)

  Lymfaa käytetäänkin esimerkiksi joidenkin syöpähoitojen jälkeen ja erityisesti kirurgisista operaatioista palautumisessa.

  Lymfakierto ja lymfa kuuluu niihin lääketieteen alueisiin, joita on tutkittu kunnolla verrattain vähän. Kolmekymmentä vuotta sitten sama juttu oli suolistolla, olisiko kohta Lymfan vuoro päästä estradille. :)

 • Suosittelen lymfahoitoa niille jotka ei kiireen tai sairauden vuoksi itse pysty elintavoillaan edesauttamaan lymfakiertoa. Holistisesti ajatellen lymfajärjestelmä on vain suppea osa koko elimistön toimintaa. Iholla näkyy hormonitasapaino, elintavat (ruokavalio, vatsantoiminta, nestekierto, lepo/yöuni ja liikkuminen) Ihonhoito voikin olla positiivista hifistelyä, jos resurssit riittävät. Kiireisemmille haluan kosmetologina suositella huipputuotteen ratkaisuksi ihon ongelmakohdille. Hilseilevälle, ärtyneelle ja tulehtuneellekin iholle paras tietämäni turvallinen ja nopeatehoinen apu on Moraz sarjan skin saver.

 • Anne

  Olipa kyllä mielenkiintoinen postaus. Kiitos siitä.

  Tälle sivulle päädyin kun etsin kokemuksia lymfaterapiasta. Itselläni tähän olisi tarvetta lähinnä toisen jalan turvotukseeni joka on vaivannut koko kesän ja vieläkin jatkuu. On otettu röntgen-ja magneettikuvat sekä labrakokeita. Nyt olisi lähete lymfafysioterapiaan. On jo aika turhautunut olo vaivan kanssa. Osaako kukaan vinkata Tampereen seudulta (mahd. keskustasta) taitavaa lymfaterapeuttia? Olisin todella kiitollinen vinkistä! :)

Related posts