5/01/17

Lupauksia tälle vuodelle

3 113 tbt1

Yhteistyössä Vaakakapina

Ihmisillä on tapana tehdä ihan hurjan suureellisia ja mahtipontisia uuden vuoden lupauksia, jotka sitten unohdetaan tai muuten vain kuopataan vähin äänin muutama kuukausi tekemisensä jälkeen. Vuoden vaihtuminen symboloi uutta alkua ja uutta mahdollisuutta, ja jotenkin tuon uuden alun edessä moni erehtyy luulemaan, että elämänsä voi muuttaa kuin taikaiskusta vuosiluvun vaihtuessa. Muutos on toki mahdollista, mutta kärsimättömyys ja kovin jyrkät käännökset eivät välttämättä tuota elämänmuutoksissa parhaita tai pysyvimpiä lopputuloksia.

Usein nuo uuden vuoden lupaukset ovat jollain tapaa hurjan ankaria, rajoittavia ja vaativia. Halutaan ”ryhdistäytyä” ja ”ottaa itseä niskasta kiinni”. Jotenkin olen silti omasta kokemuksesta huomannut, että syyllistäminen ja pakottaminen eivät kuitenkaan yleensä johda kovin pitkälle.

tauko2

Olen itse tehnyt lukemattomia kertoja kaikenlaisia päätöksiä, että ryhdyn urheilemaan vähintään 4-5 kertaa viikossa ja päättäväisin mielin sekä intoa puhkuen painunut lenkkipolulle vain huomatakseni, että tuli sittenkin ehkä luvattua liikoja. Ja kun järjellä miettii, niin onhan se harppaus entiseen 0-2 kertaan viikossa tosiaan ollut aikamoisen suuri. Ja ehkä vähän epärealistinen.

Olen oikeastaan jo vuosia sitten luopunut varsinaisista uuden vuoden lupauksista, jos nyt olen niitä koskaan oikein kunnolla tehnytkään. Tosin pari vuotta sitten lupasin itselleni enemmän ja parempia unia – se tuntui riittävän armolliselta tavoitteelta, joka hyödyttäisi oikeasti terveyttäni ja hyvinvointiani. Siitäkään en ihan mene takuuseen, miten hyvin pääsin tavoitteeseeni, mutta ainakin olen sen jälkeen kiinnittänyt enemmän huomiota hyvien ja riittävien yöunien tärkeyteen.

Ja oikeastaan juuri sellaisia lupauksia minusta itselle saa ja on hyväkin tehdä, sellaisia jotka kannustavat pitämään omasta itsestä parempaa huolta. Toisaalta olen miettinyt, ettei tällaisten omaan hyvään oloon liittyvien tavoitteiden ja lupausten tarvitse rajoittua vain uuteen vuoteen. Yhtä hyvin niitä voisi keksiä ympäri vuoden.

tauko2

Kirjoitin heti vuoden vaihduttua Vaakakapinasta, jonka tavoitteena on muokata myös painoon ja painonhallintaan liittyviä asenteita ja tavoitteita armollisemmiksi. Koko konseptin idea perustuu siis siihen, että hyvä olo tulee ensin ja paino asettuu uomiinsa sitten siinä sivussa. Aika monella myös uuden vuoden lupaukset liittyvät jollain tavalla kuntoiluun, painonpudotukseen ja muihin tämän tyyppisiin tavoitteisiin. Mutta mitäpä jos lähestyisimme uutta vuotta ja sen varalle tehtyjä lupauksia ihan toisenlaisen näkökulman kautta? Mitäpä jos pitäisimme näitä lupauksiakin tehdessämme mielessä etusijalla sen hyvän olon?

Minusta olisi tosi kiinnostavaa kuulla, millaisia lupauksia te olette tulevalle vuodelle tehneet. Vai teettekö lupauksia lainkaan? Ja millainen olisi lupauksesi tulevalle vuodelle, jos ottaisit sitä miettiessäsi huomioon nämä seuraavat kysymykset:

♥ Miten voisin tulevana vuonna tehdä hyvää itselleni?

♥ Millaisen ei-rajoittavan lupauksen voisin tehdä tälle vuodelle?

tauko2

Teen pitkästä aikaa poikkeuksen ja teen muutaman lupauksen itselleni tulevalle vuodelle. Ja ne ovat nämä seuraavat:

♥ Ystävät

Viime vuonna tuli keskityttyä todella paljon työhön ja huideltua työreissujen takia maailmalla varsin tiheään. Toivon, että tänä vuonna minulla olisi enemmän aikaa ystäville. Ja aktiivisesti aion myös yrittää löytää sitä.

♥ Kirjat

Puhuinkin parin päivän takaisessa postauksessani siitä, kuinka kaipaan lukemista. Viime vuoden hullunmyllyssä lukuharrastus jäi paitsioon, joten nyt on hyvä aloittaa uusi vuosi uudella hyvällä kirjalla – ja eiköhän niistä teidän mahtavista suosituksistanne löydy luettavaa pitkälle tähän vuoteen.

♥ Uni

Vaikka tein lupauksen paremmista ja pidemmistä unista itselleni jo muutama vuosi sitten, ja jossain vaiheessa olen jo tavoitteeseeni päässytkin, taas on unirytmi luisunut yhä holtittomammaksi. Tiedän, että riittävä uni on kaikkein tärkeimpiä yksittäisiä juttuja hyvinvoinnin kannalta, joten yritän taas muistaa helliä itseäni paremmilla unilla.

♥ Reissu

Olen pitkään haaveillut reissusta Australiaan tai Aasiaan, mutta jostain syystä arkaillut lähtöä ja jumittanut työrutiineissani täällä Suomessa. Päätin, että tämän vuoden aikana toteutan reissuhaaveeni ja matkustan jossain vaiheessa moikkaamaan rakasta ystävääni Australiaan – emme ole nähneet toisiamme vuosiin, joten olkoon tuo reissu osa myös tuota lupaustani ystävyydelle. :)

Tags: , , ,

Categorised in: Elämä

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Johanna

  Itsekään en oikeastaan usko uudenvuodenlupauksiin ja painostavaan tavoitteiden jahtaamiseen aina tammikuun ekasta alkaen, vain sitten lopulta luovuttaakseen, kun uupuikin haukatessaan liian ison palan ja yritti liian paljon heti yhdellä kertaa. Mutta tietysti on aina hyvä olla jonkinlaisia tavoitteita elämässä ja tietää mitä siltä haluaa! Omasta mielestä vain on järkevämpää tehdä pieniä valintoja joka päivä niitä asioita kohti ja pitää tasapaino ympäri vuotta, ja suoda itselleen mahdollisuus muuttaa suuntaa vuoden mittaan johonkin tiukkaan lupaukseen hirttäytymisen sijaan.

  Kirjoittelinkin tänä vuonna viime vuoden tapaan nivaskan lappusia/”lupauksia”,joita toivoisin vuoden tuovan tullessaan elämääni, ja suljin ne kirjekuoreen pois olemasta mikään painostava to do -lista ja avaan sen sitten taas vuoden viimeisenä päivänä nähdäkseni, mitä positiivinen ajattelu ja oman elämän valintoihin alitajuisesti asennoituminen toi. Tämä on vähän kuin sellainen vetovoiman lait/”The Secret” -tyyppinen juttu. Itse konkretisoin mielessäni pyörivät asiat aina paremmin kirjoittamalla ne ylös ja uskon mielen voimaan tehdä niitä sille oikeita valintoja, jotka vie näitä juttuja kohti. Viime vuosi meni ainakin täydellisesti tältä osin ja suurimmat unelmani löysivätkin vihdoin paikkansa omassa elämässäni! Tältä vuodelta en enää tavoittelekaan niin suurta eeppisyyttä, vaan enemmänkin tasapainoa ja sitä, miten rakennan näille unelmilleni sopivat sijat elämässä. Kuten sinä, niin toivon mm. pystyväni olemaan paremmin läsnä rakkaille ihmisille ja käyttämään vähemmän puhelinta ja tietokonetta, saavani liikunnallisen aktiivisuuden taas sairastamisen jäljiltä osaksi elämää ja liikkuvani enemmän ulkona ja löytäväni toimivan tavan, miten rakentaa yhteiselämä kahden (kaukaisen) maan välillä. Ja että avaan tuon kirjekuoren ensi uudenvuodenaattona Intiassa poikaystäväni kanssa, kuten tälläkin kertaa. :)

 • Pöpö

  Viime vuosi oli kaikenkaikkiaan synkkä ja masentunut ensin synnytyksenjälkeisen masennuksen ja sitten avioeron vuoksi. Laiminlöin ja rankaisin itseäni koko vuoden, laihduin reilusti alipainoiseksi ja olo oli kammottava. Vaikka se ero sattuu edelleen, päätin pitää itsestäni tänä vuonna parempaa huolta. Ihan jo lapsenkin vuoksi.

  Lupasin siis, että joka kuukausi teen jotain joka edistää omaa hyvää oloa. Tammikuussa on vegaanihaaste ja sen rinnalle otin tavoitteeksi syödä terveellisesti ja ennen kaikkea riittävän paljon. Tarkoitus olisi myös reissata kotimaassa, kokeilla joogaa, herätellä vanhat kuvaamataiteelliset kyvyt, käydä museoissa, keikalla ja ylipäätään lähteä kotoa välillä, joko lapsen kanssa tai silloin tällöin ihan vain yksikseenkin.

  Tulevaisuus näyttää siis ainakin tältä osin mukavan valoisalta. Toivottavasti se myös on sitä :)

 • Viime vuosi oli hyvä kaiken muun paitsi työn osalta. Tämän vuoden suurin tavoite onkin työpaikan – edes määräaikaisen – löytäminen!

  Haaveilen myös reissusta, jota olemmekin puhuneet tänä vuonna pyöreitä täyttävän bestikseni kanssa suunnitelleet. :)

Related posts