3/01/17

Haussa lukuhimon herättävä kirja

87 150

Olen aina rakastanut lukemista. Siitä lähtien, kun opin lukemaan, ahmin kirjoja sillä tahdilla, että paikallisesta kirjastosta tuntuivat loppuvan lasten- ja nuortenkirjat kesken. Vielä lukiossakin luin paljon, mutta jostain syystä opiskeluiden ja töiden myötä ahkera lukuharrastus on jäänyt jostain syystä vähän pimentoon. Olen monesti miettinyt, että haluaisin lukea enemmän taas, mutta kaipaisin hyviä lukuvinkkejä. Ja keneltäpäs hyviä kirjasuosituksia voisikaan osuvammin kysellä kuin teiltä! Saa olla sekä romaaneja että muitakin mielenkiintoisia, mukaansa tempaavia teoksia. Myös elämäkerroista olen aina tykännyt.

Antaakseni vähän referenssejä omasta maustani kirjojen suhteen voisin mainita, että olen syttynyt kovasti Haruki Murakamin romaaneista, pidän esimerkiksi Anna-Leena Härkösen sarkastisesta huumorista ja elämäkertojen osalta muun muassa Andre Agassi ja Mia Farrow ovat vieneet mennessään. En niinkään välitä chicklit-hömppäromaaneista, vaikkakin niidenkin joukkoon mahtuu helmiä, vaan mieluummin nautiskelen hiukan enemmän syvyyttä ja substanssia sisältävistä teoksista.

Kaikkien aikojen lempiromaaneihini kuuluvat John Irvingin klassikko Kaikki isäni hotellit ja Kjell Westön Helsinki-kuvaus Leijat Helsingin yllä, joista kummankin kohdalla olen ollut luovuttaa jo alkumetreillä, kun en ole oikein päässyt sisään tarinaan. Joskus kirja imaisee otteeseensa jo ensiriveiltä lähtien (kuten vaikkapa juuri nuo Murakamit ja Agassi), mutta Irvingin kohdalla taistelin ensimmäisten 50-100 sadan sivun yli hammasta purren. Mutta kun se maailma viimein avautui tavalla joka innosti, loppu kirjasta hujahti ahmien. Sama juttu kävi myöhemmin Westön kanssa. Kun lopulta innostuin, käytin lomamatkani jokaisen liikenevän hetken nenä kirjassa – jopa ex-poikakaverin vessataukoja myöten. :D

Se on niin jännä, kuinka sitä joskus haluaisi tykätä jostain kirjasta ja minä en mielelläni jätä luku-urakkaa kesken. Mutta esimerkiksi Mia Kankimäen Asioita, jotka saavat sydämen lyömään nopeammin – voi kuinka olisinkaan halunnut pitää siitä. Olin lukenut useita ylistäviä arvioita ja kirja tuntui hurjan puoleensavetävältä poikkeuksellisen kaunista kantta ja tuolloin näköpiirissä häämöttävää Japanin matkaa myöten. Lopputulos: olen nukahtanut joka ikinen kerta parin sivun jälkeen, kun olen yrittänyt päästä tarinassa eteenpäin.

Lopulta puolen vuoden uneliaiden lukutuokioiden jälkeen luovutin ja totesin, että kaipaan jotakin, joka pitää kuumeisesti otteessaan eikä saa minua nuokkumaan. Toki näille nukutusromaaneillekin on paikkansa, mutta haluaisin tuntea taas sitä palavaa lukuhimoa, joka ennemminkin valvottaa kuin unettaa. Eli nyt metsästän siis sellaisia teoksia, jos joihin syttyisi tällainen into ja palo. Ensisijaisesti kaipailen nimenomaan romaaneja ja elämäkertoja, mutta kiinnostavia tietokirjoja tai muitakin teoksia voi ehdotella. Maltan tuskin odottaa, millaisia vinkkejä sieltä satelee! Tulkoon vuodesta 2017 aktiivisempi lukuvuosi. :)

Kiitos jo etukäteen vinkeistänne!

Tags: ,

Categorised in: Kulttuuri

87 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Pipa

  Kaikki Jojo Moyesin kirjat <3

 • Erppa

  We need to talk about Kevin, todella hyvä ja koukuttava

 • Tuuna

  Jussi Valtonen – He eivät tiedä mitä tekevät
  Katherine Pancol – trilogia, joka alkaa osalla: Krokotiilin keltaiset silmät
  Anthony Doerr – Kaikki se valo jota emme näe

 • J.

  Hitsit, olisin juuri tuota Kankimäkeä tullut suosittelemaan :D
  Toinen mistä ehkä saattaisit tykätä on Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi. Tämän lukukokemuksen jälkeen tuntui tosi epäloogiselta että Suomessa ei oikeasti olekkaan peikkoja :D
  Tove Janssonin elämänkerrat on ihania, varsinkin se uusin Tuula Karjalaisen kirjoittama. Jung Changin Villijoutsenet on viimeisin elämänkerta jonka olen lukenut, ja kyseisen kirjan mielenkiintoa lisää se, että se taitaa edelleen olla Kiinassa kiellettyjen kirjojen listalla. (suomennos oli muistaakseni vain joissakin kohdissa tosi tökerö…)
  Ja jos et ole vielä Khaled Hosseinin Afganistanista kertoviin teoksiin tutustunut, niin suosittelen niitäkin!

  • No hitto, kun en tiedä, miksi se Kankimäki ei meikäläisellä vain lähde. Ehkä pitää antaa sille vielä mahdollisuus, mutta puoli vuotta sitä yritin lukea enkä tietyn vaiheen jälkeen enää päässyt eteenpäin, kun nukahdin valehtelematta joka ikinen kerta. Kun olin tankannut kuukausitolkulla paria sivua uudelleen ja uudelleen, päätin että on aika luovuttaa. :D Mutta suurkiitos näistä muista vinkeistä! Tove Janssonin elämäkerta itse asiassa odottaakin jo hyllyssä, että pääsisin kimppuun. Ja Hosseinin kirjat ovat myös tuttuja, ja tykkään kovasti, mutta muutama uusin taitaa olla lukematta. :)

 • Norppu

  Jes, sama lupaus uudelle vuodelle! Tässä tulikin jo pari kiinnostavaa vinkkiä itsellekin :)

  Chimamanda Ngozi Adichie on upea ja fiksu nigerialainen feministikirjailija, joka on niittänyt huomattavaa maailmanmainetta ja vieraillut Suomessakin! Suosittelen kaikkia hänen teoksiaan, mutta ainakin näitä:
  -Americanah (suom. Kotiinpalaajat)
  -Half of a Yellow Sun (suom. Puolikas keltaista aurinkoa)

  Erlend Loen Supernaiivi on klassikko. Helppo ja yksinkertainen. Myös Hemingwayn Vanhus ja meri on ihanan selkeä ja nopea, mutta silti hurjan opettavainen ja syvällinen.

  Haruki Murakamin Lammasseikkailu on hauska. Ihana kirjoitustyyli! Pitäisi lukea häntä enemmänkin.

  Elämänkerrallisista tai faktuaalisista kirjoista suosittelen ainakin Ingrid Betancourtin kuvausta FARC-sissien vankina Kolumbialaisessa viidakossa (Even Silence Has an End) ja Jonathan Safran Foerin Eläinten syömisestä.

  Nuorempana pidin aivan superpaljon norjalaisesta Jostein Gaarderista (Pasianssimysteerio <3), ja voisihan se toimia edelleenkin!

  Nyt työn alla Garbiel García Marquézia, sitten siirryn Naomi Kleiniin. Harmi ettei Kankimäki uponnut, tykkäsin siitä itse tosi paljon!

  • Kiitos hyvistä vinkeistä sinulle! :) Supernaiivi sekä Vanhus ja meri on jo aiemmin kahlattu läpi, mutta kaikki muut ovat vielä lukemattomia. Kiitos siis! Ehkä pitää antaa sille Kankimäelle vielä uusi mahdollisuus, kun ajattelen kuitenkin, että se tosiaan voisi olla juuri meikäläisen opus. Ehkä joskus joku kirja ei vain sovi tiettyyn hetkeen ja tuolloin oli väärä hetki juuri tälle teokselle?

  • Vilma

   Täältäkin ehdoton suositus Chimamanda Ngozi Adichielle! Nykykirjailijoista ehdoton suosikkini jo parin vuoden ajan.

 • Mem

  Dodie Smith: Linnanneidon lokikirja (kepeähkö aikuisten tyttökirja)
  Mhairi McFarlanen kirjat (ihan fiksua hömppää)
  Bea Uusma: Naparetki – minun rakkaustarinani (kiehtova tietokirja vuonna 1897 toteutetusta, epäonnisesta naparetkesta)
  Leena Parkkisen kirjat
  Daphne du Maurierin klassikko Rebekka on juuri itsellä kesken, vaikuttaa hyvältä

  Toivottavasti löydät hyviä kirjoja :)

 • merja

  Jussi Valtonen He eivät tiedä mitä tekevät

 • Marcia

  Yhdyn edellisiin kommentteihin sen suhteen, että Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi on hyvä ja ehdottomasti kantsii lukea se. Ajattelin itsekin Sinisaloa lukea enemmänkin tässä lähiaikoina, jos aikaa liikenee. Myös Niina Hakalahti on jäänyt mieleen tragikoomisesta kirjastaan Uimataito. Ja Hakalahden Lumilinnaa tuli kateltua kirjakaupassa ja taidan ostaa sen, kun vaikutti mielenkiintoiselta myös, vaikka olikin hintava. :) jos klassikoista pidät niin Sieppari ruispellossa on omalaatuinen Pentti Saarikosken suomentamana. Lukuiloa! :)

 • Veera

  Suomalaisista Emmi Itärannan Teemestarin kirja ja Kudottujen kujien kaupunki. Molemmat ihan mahtavia! Tyylillisesti todella kiva sekoitus fantasiaa ja yhteiskunnallisuutta tarinaksi puettuna. Helppo lukea ja lähestys, joten takuuvarma lukuhimon herättelijä.

  Jos Cecilia Samartin ei ole tuttu kirjailija, niin kaikki hänen teokset ovat mahtavia niin kielellisesti kuin tarinallisestikin, ja isäksi pääsee matkalle latinomaailmaan.

 • ra

  Alan Bentley Flavia de Luce-salapoliisijännityssarja, joka kertoo 11-vuotiaasta mestarimyrkyttäjä Flaviasta, joka ratkoo melko ”kepeitä” rikoksia 50-luvun englantilaisess idyllissä. Luin 3 ekaa osaa putkeen nyt lomalla.

 • sinis

  Jos uskallat ryhtyä vähän isompaan projektiin, suosittelen Karl Ove Knausgårdin Taisteluni-sarjaa. Kertoo kirjailijan omasta elämästä, mutta fiktiivisesti. On todella kauniisti kirjoitettu, mutta käsittelee rumiakin ja hyvin henkilökohtaisia asioita. Joka kirja keskittyy johonkin aikakauteen, mutta sarjassa ei edetä lineaarisesti syntymästä alkaen. Minut tempaisi mukaansa ensimmäisiltä sivuilta lähtien.

 • Tvain

  Haha sattuipa hassusti, meinasin juuri tulla suosittelemaan tuota Mia Kankimäen kirjaa:D!

  Itse olen TODELLA huono lukemaan kirjoja, mutta lumouduin täysin tuosta kirjasta ja pelkästään sen näkeminen kirjahyllyssä inspiroi minua.

  Mutta siis kirjahan joko innostaa tai ei:)

 • Eve

  Donna Tartt- Tikli
  Augusten Burroughs- Juoksee saksien kanssa

  • Toinen Eveliina täällä suosittelee ehdottoman vahvasti myös Donna Tarttin toista, Jumalat juhlivat öisin. Ja oletko kokeillut ihan Laila Hirvisaaria (Hietamies)? Historialliset romaanisarjat Suomen ja Venäjän menneistä ajoista on ehkä hiukan paatoksellisia, mutta kun sen asian sivuuttaa, aukeaa juurikin sellainen lukukuumeinen olo, joka ei jätä rauhaan. Kovasti suositeltu on myös Joel Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta, jonka juuri tänään itselleni vihdoin hankin.

 • Riariina

  Jos et vielä ole lukenut John Irvingin ensimmäistä suurmenestystä Garpin maailma, tartu kirjaan nyt! Imaisin tämän järkäleen alle viikossa viime vuonna ja rakastin joka hetkeä. Kaikki isäni hotellit kuuluu myös minun suosikkeihini, joten uskon että pitäisit tästä kirjasta.

  Tällä hetkellä omalla yöpöydälläni lepää Herbjørg Wassmon Seitsemäs kohtaaminen. Olen aiemmin lukenut samaisen kirjailijan Dinan kirjan, mikä on mykistävän hyvä, mutta suosittelen myös tätä modernia rakkaustarinaa. Minullakin on ollut lukuinto välillä hukuksissa, mutta Wassmon tarina vie mukanaan.

 • Iida

  Lukeminen on niin ihanaa! Suosittelen sinulle omia lempikirjoja; Muriel Barberyn Siilin eleganssi, Ulla-Lena Lundbergin Jää ja Olli Jalosen Poikakirja.

 • Ola

  Oi, maailmassa parhautta ovat juurikin ne kirjat, jotka tempaavat omaan maailmaansa ja saavat kaiken toden hetkeksi unohtumaan. Kirjallisuudentutkimuksessa puhutaan immersion käsitteestä, jolla tarkoitetaan fiktiiviseen maailmaan uppoutumista. Omat mieleenpainuvimmat uppoutumiseni olen kokenut näiden romaanien parissa:

  Margaret Mitchell: Tuulenviemää. Edelliskesänä murehdin jo 800-sivuisen kirjan puolivälissä, että kohta se loppuu.

  Khaled Hosseini: Tuhat loistavaa aurinkoa. Mielettömän raaka ja samalla toivoa valava tarina kahdesta naisesta ja Afganistanin lähihistoriasta.

  Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin. Upea upea teos. Kiitos vinkistä muinaiselle E. Kolun samannimiselle blogille.

  Sofi Oksanen: Puhdistus.

  Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin.

  Vladimir Nabokov: Lolita. Herranjestas miten voi olla englannin kieli, kerronta ja kuvailu kaunista, vaikka itse tarinan aihe onkin karu.

 • Mari

  Klassikko-osastolta on pakko suositella Don Quijotea, joka on melkoinen järkäle, mutta hauskin koskaan lukemani kirja. Toki teoksessa on surullinenkin pohjavire, koska päähenkilön todellisuudentaju on pahasti hämärtynyt, mutta Cervantes on silti osannut kirjoittaa tarinan hyvin, hyvin hykerryttävästi. Monika Fagerholmilla on puolestaan hyvin persoonallinen, vähän unenomainenkin kirjoitustyyli, josta olen kovasti tykännyt. Etenkin Amerikkalainen tyttö ja sen jatko-osa Säihkenäyttämö ovat olleet mieleenpainuvia lukukokemuksia. Suosittelisin muutoin Loen Supernaiivia sekä Mikko Rimmisen ja Haruki Murakamin tuotantoja, mutta ne ovatkin sinulle jo tuttuja. :) Omat suosikkini Murakamilta ovat olleet Kafka rannalla sekä Suuri lammasseikkailu.

 • Ranya ElRamly: Auringon asema
  Juha Itkosen kirjat
  Torey Haydenin kirjat

 • Nina

  Aah, kirjat ja lukeminen.
  Tässä pari ehdotusta.

  Brooklyn -Colm Tóibín
  Kaikki Chimamanda Ngozi Adichie:n kirjat
  Brooklyn Follies -Paul Auster
  Jeffrey Archer -kaikki mutta mulla kolahti As the Crow flies
  Henning Mankell -Daisy sisters (ei ole dekkari vaan ihana tarina)

  Ihana koluta läpi muidenkin ehdotuksia tässä:)

 • Minde

  Jos pidät mysteereistä, mustasta huumorista ja siitä, että lukija saa itse hoksata, suosittelen Pirkko Saision uusinta romaania Mies, ja hänen asiansa. Luin jouluna eikä kirjasta olisi halunnut irrottaa otettaan niin koukuttavasti Saisio kirjoittaa. Uskaltaisin vinkata hänen omasta elämästään kertovaa Signaalia.

  Omaelämäkerrallisista kannattaa lukea myös Edmund de Waalin teos Jänis jolla on meripihkanväriset silmät.

  Ja jos pidät Westöstä, kokeilehan lukea Kangastus38. Huikean hieno ja täräyttävä loppu.

  Vaikken ole itse lukenutkaan vielä Satu Rämön teosta Islantilainen voittaa aina, uskallan vinkata sitä. Teos on saanut paljon kehuja. :)

 • JennyP

  Itselläni aivan sama juttu, nuorempana oli jatkuvasti joku kirja menossa mutta opiskelujen ja muiden kiireiden myötä lukeminen on harmillisesti jäänyt vähemmälle.

  Westö on oma kestosuosikkini, erityisesti Missä kuljimme kerran kolahti kovaa. Myös Khaleid Hosseinin, Johanna Sinisalon ja Susan Fletcherin kirjoja voin suositella jos et ole niihin vielä tutustunut :)

  Mieleen tuli myös Colm Tóibínin Brooklyn, Katja Ketun Kätilö ja itselläni nyt luettavana oleva Diane Ackermanin The Zookeeper’s Wife.

  • pinni

   Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä, Kohti
   Honkasalo: Sinun lapsesi eivät ole sinun, Lumen saartama kahvila
   Nousiainen: Juurihoito, Metsäjätti, Maaninkavaara
   Lahiri: Kaima
   Kinnunen: Neljäntienristeys, Lopotti
   Pulkkinen: Totta
   Martell: Piin elämä
   Jotuni: Huojuva talo
   Hietamies: Yösyöttö
   Lehtola: Pelkääjän paikalla
   Westö: Isän nimeen
   Kallio: Syntikirja, Säkenöivät hetket
   Genova: Edelleen Alice

   Tossa muutama :)

 • Minullekaan ei Kankimäen kirja tahtonut upota, ja siitä jäi hyvin ristiriitaiset fiilikset. Lukiessa välillä puudutti, välillä ihastutti ja lopulta en tiennyt pidinkö vai enkö pitänyt kirjasta. Mutta siinä on ehdottomasti hetkensä ja toisaalta se jäi kummittelemaan kirjana, jonka voisin lukea uudelleen.

  Viime vuoden omia lukuhelmiäni olivat Satu Rämön Islantilainen voittaa aina, Sara Stidbergin Niin raskas on rakkaus, Riitta Jalosen Kirkkaus, Emma Puikkosen Eurooppalaiset unet, Laura Lindstedtin Oneiron, Tommi Kinnusen Lopotti ja Anna-Kaari Hakkaraisen Kristallipalatsi. Viimeinen romaani käsittelee bloggaamista ja estetiikkaa.

  Toivottavasti se lukuhimo vielä herää :)

 • Mansku

  Tarinani lukijana on melko samanlainen kuin sinulla. Rakastan lukemista, ja luen koko ajan, mutta harmittaa kun tuntuu, että yhä harvemmin osuu kohdalle sellainen kirja, mitä ei malta laskea käsistään. Sellaisen kun kohtaa, niin ai että mikä nautinto.

  No viime vuosina tällainen oli Chimamanda Ngozi Adichien Kotiinpalaajat. Erittäin lämmin suositus.

  Myös Pauliina Rauhalan Taivaslaulu.

  Tällä hetkellä toivoni em. lukukokemuksesta on herättänyt Knausgård. Sitä on jo vuosia suositeltu, mutta nyt vasta edellispäivänä tartuin ensimmäiseen. Olen lukenut vasta 100 sivua, mutta kyllä, toimii! Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

  Eli toivoisin kaikilta vinkkejä juuri tällaisista pakko ahmia -romaaneista.

 • Noora

  Jenny Offill – Dept. of Speculation. Lyhyt ja intensiivinen kirja, joka imaisee täysin mukaansa!
  Donna Tartt – Jumalat juhlivat öisin. Äärimmäisen kauniisti kirjoitettu kirja, joka onnistuu kuitenkin olemaan myös jännittävä.
  Elämänkerroista Tove Janssonin (sekä Karjalainen että Westin) sekä Patti Smithin teokset on erittäin inspiroivia!

 • Terhi

  Monta kirjaa sinulle on suositeltukin, joita olisin ehdottanut itsekin. Minä ehdottaisin vielä Akvarelleja Engelin kaupungista. Kirja on kieleltään kaunis ja tunnelmaltaan haikea kirja Engelistä ja Helsingin suunnittelusta.

 • Jenni

  Tommi Kinnunen: Lopotti

 • laulau

  Monta omaa suosikkia onkin jo aiemmat ehdottaneet. :)

  Helposti lähestyttävää lukemista voisi löytyä lisäksi Riikka Pulkkisen ja Miina Supisen tuotannosta. Erityisesti Pulkkisen Raja ja Supisen Liha tottelee kuria ovat omia suosikkejani.

  Jos jännärit kiinnostaa (ei mitään perinteistä salapoliisi- eikä kauhuromaaneja siis) niin voisin suositella Gillian Flynnin tuotantoa sekä Hawkinsin Nainen junassa -romaania.

 • Tua

  Oi Murakamin kirjat ovat minunkin suosikkejani! Viimeksi lukemani Maailmanloppu ja ihmemaa vei kyllä aivan mennessään.

  Anthony Doerrin Kaikki se valo jota emme näe imaisi myös mukaansa, suuri suositus sille!

 • Heli

  Näitä olikin jo suositeltu, mutta voin itsekin antaa ääneni näille:

  Donna Tartt – Tikli
  Anthony Doerr – Kaikki se valo, jota emme näe
  Bea Uusma – Naparetki

  Lisäksi voin lämpimästi suositella:

  Cheryl Strayed – Wild (Elokuvastakin tykkäsin, mutta kirja on todella loistava!)
  Steven Hall – Haiteksti (Ikisuosikkini, joka olen lukenut 3 tai 4 kertaa. Monitulkintainen ja ei-niin-valmiiksi-pureskeltu.)
  Mark Z. Dalielewski – House of leaves (Jos tykkäät vähän erikoisemmista kirjoista.)
  Patricia Cornwell – koko Kay Scarpetta -sarja (Koukuttavia dekkareita, joiden pääosassa oikeuslääkäri. Sarjassa on niin monta kirjaa, että päähenkilöihin on ehtinyt ihan kiintyä. :) )

  Aloitin itse juuri lukemaan Pulitzer-palkinnon voittanutta tietokirjaa Elizabeth Kolbert – Kuudes sukupuutto. Olen vasta sivulla 40, mutta vaikuttaa lupaavalta. Hyvin kirjoitettu!

  Pitkällä lukulistallani ovat mm. Takashi Hiraide – Kissavieras ja Han Kang – The Vegetarian. En ole siis vielä lukenut itse, mutta kuulostivat kuvauksen perusteella erittäin mielenkiintoisilta. Odottelen kuumeisena Steven Hallin toista kirjaa The end of endings julkaistavaksi. Se on ollut jo vuosia ”pian tulossa”, saa nähdä milloin sen oikeasti saa käsiinsä…

 • sannnna

  Ihanaa, että ihmiset vielä lukevat! Pitää minunkin sitten tunkea lusikkani soppaan ja suositella omia lemppareitani viime vuosilta. Luen enimmäkseen kotimaista kaunoa, joten vinkitkin painottuvat siihen. Lisäksi tykkään, että tapahtumat voisivat olla totta, joten mitkään peikot eivät näissä teoksissa seikkaile.

  Aki Ollikainen: Nälkävuosi. Lyhyt ja helppolukuinen, mutta ajatuksia herättävä ja koskettava kuvaus eräästä perheestä Suomen nälkävuosien aikaan.

  Pauliina Rauhala: Taivaslaulu. Kauniisti ja jopa runollisesti kirjoitettu, mutta silti helposti luettava kertomus nuoresta lestadiolaisparista, joka alkaa pohtimaan uskontonsa sääntöjen mielekkyyttä.

  Lionel Shriver: Poikani Kevin. Elokuvaksikin tehty kirja kouluampujapojasta, tai ennemminkin hänen äidistään. Shriverin muutkin kirjat ovat lukemisen arvoisia, etenkin Syntymäpäivän jälkeen. Siinä esitetään kaksi vaihtoehtoista todellisuutta, miten elämä olisi voinut mennä. Laittoi pohtimaan omia elämän valintoja, ja miten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

  Sofi Oksanen: Puhdistus. Valotti Neuvosto-Viron historiaa ja kertoi samalla hyvän, pikkuhiljaa aukeavan tarinan.

  Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys sekä jatko-osa Lopotti, joka ei ollut aivan niin hieno, mutta hyvä sekin. Neljäntienristeys kertoo yhden suvun neljän eri henkilön elämästä pohjoisessa Suomessa. Todella hyvin kirjoitettu teos, jäi mieleen. Lopotissa keskiössä ovat sokean nuoren naisen sekä homomiehen elämä.

  Terhi Rannela: Frau. Kertoo tosipohjaisen tarinan natsijohtajan leskestä, joka sanoo, ettei kadu mitään. Seuraavaksi aion lukea Rannelan Punaisten kyynelten talon, joka sijoittuu punakhmerien Kambodzaan.

  Kiitos myös kaikille muille kommentoijille hyvistä vinkeistä! Tallensin niitä puhelimeni muistioon seuraavaa kirjastokäyntiä varten.

 • S

  Joel Dicker: Totuus Harry Quebertin tapauksesta. Yli 800-sivuinen tiiliskivi, jonka ahmin toissakesänä parissa päivässä. Nyt sain joululahjaksi saman kirjailijan uutuusromaanin Baltimoren sukuhaaran tragedia (550 sivua kahdessa joululomapäivässä). Lämmin suositus molemmille kirjoille, joista ensimmäinen vielä aavistuksen parempi mielestäni.

 • Australialaissyntyisen, monia kirjallisuuspalkintoja voittaneen Kate Mortonin romaanit, niitä on suomennettu neljä. Ei chick litiä, vaan äärettömän hyvää kerrontaa koukuttavasti.

  Hyvää uutta vuotta, Jenni, ja kiitos inspiroivasta blogista! Ehkä törmäillään taas!

 • SiniM

  Maria Semple – Missä olet, Bernadette?

 • Jojo

  Jos et ole lukenut Tuulen varjoa (Carlos Ruiz Zafon), niin se on ehdottomasti se kirja, mitä etsit. Se on tosi kaunista kieltä ja tarina pitää otteessaan alusta loppuun.

 • Miia

  Paljon onkin tullut jo hyviä vinkkejä. Margaret Atwoodilta voisin suositella melkein mitä vaan, mutta vaikkapa Nimeltään Grace tai Orjattaresi ovat hyviä. Jos Johanna Sinisaloon tartut, niin Ennen päivänlaskua ei voi lisäksi kannattaa kokeilla Auringon ydin. Siinä ja Atwoodin Orjattaressasi on samaa henkeä.

  Joulun aikaan luin Colm Toibinin Brooklynin ja olen sen jälkeen suositellut monille kaikille lukeville ystävilleni. Hain jo muut suomennokset kirjastosta ja luen nekin.

  Kazuo Ishiguroa voisin myös suositella, löytyy mm. Pitkän päivän ilta, mutta itselleni Ole luonani aina oli hyvä lukukokemus.

  Sitten vielä jotain vähän erilaista eli Sarah Winmanin Kani nimeltä jumala.

 • Ansu

  Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää. Tämä teos kyllä tempasi mukaansa. Taisin lukea putkeen.

  En ole tainnut aiemmin kommentoidakkaan. Joten samalla kiitän ihanasta blogistasi. Monen vuoden ajan olen jo seurannut. <3

 • Hanna

  En huomannut, että tätä olisi vielä mainittu, joten itse suosittelisin Anni Kytömäen Kultarinta-teosta. Ylivoimaisesti kauneiten kirjoitettu suomalainen kirja jonka olen viime vuosina lukenut <3

 • Lukuhiiri

  Tässä muutamia kirjoja, joista olen itse kovasti pitänyt ja jotka kuvailusi perusteella voisivat kolahtaa myös sinulle. Nämä ovat olleet juuri niitä kirjoja, joita ei malttaisi laskea kädestään hetkeksikään, kun on vauhtiin päässyt. Monia näistä onkin jo joku muu ehtinyt suositella – syystäkin!

  – Jeffrey Eugenides: Middlesex
  – Siri Hustvedt: Kaikki mitä rakastin
  – Anni Kytömäki: Kultarinta
  – Caitlin Moran: Näin minusta tuli tyttö
  – Miika Nousiainen: Juurihoito
  – Markus Nummi: Karkkipäivä
  – Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
  – Donna Tartt: Tikli
  – Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät

  Haruki Murakamin 1Q84 kuuluisi luonnollisesti myös tälle listalle, mutta sen olet oletettavasti lukenut. Vinkkaisin vielä Helsingin kaupunginkirjaston lukuvalmentajista. Kun itse kaipailin jossakin vaiheessa hyviä lukuvinkkejä, lähetin sähköpostia lukuvalmentajalle, jolle kuvailin omaa kirjallisuusmakuani. Sain ihanan 10 kirjan vinkkilistan. Siitä bongasin mm. tuon Caitlin Moranin, joka osui ja upposi!

 • Evi

  Ehdottomasti täällä jo useaan otteeseen ehdotettu:
  Joel Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta. En yleensä lue rikosmysteerikirjoja, mutta tämä olo TODELLA koukuttava ja hauskan helppolukuisesti, mutta mielenkiintoisesti kirjoitettu.

  Olin sitä ennen lukenut juurikin tuota Krokotiilin keltaiset silmät -kirjaa ja se oli omasta mielestäni todella puuduttava. En silti voinut jättää kesken. Sen jälkeen tuo Harry Quebertin tapaus oli kuin herkkupala, jonka hotkaisi muutamassa päivässä!

 • Koska tykkäät kaikesta kauniista, suosittelen Helmi Kekkosen uutuutta nimeltään Vieraat. Kirjoitin siitä blogiini http://www.menaiset.fi/blogit/nunu/kaunis-kirja

 • sonsku

  Paljon loistavia kirjoja suositeltu täällä kommenteissa! Itsekin meinasin suositella Chimamanda Ngozi Adichien teoksia ja Riikka Pulkkisen kirjoja.

  Vanhemmista klassikoista Émile Zolan Naisten paratiisi oli kiehtova.

  Elämänkerroista Jordanian entisen kuningattaren, syntyjään amerikkalaisen kuningatar Noorin elämänkerta ja Liberian naispresidentti Ellen Johnson Sirleafin elämänkerta ovat sykähdyttäneet kiehtovilla vahvojen naishahmojen tarinoillaan.

  Wassmon Dinan kirja oli minulle aikoinaan sellainen, etten yhtään meinannut päästä eteenpäin, vaikka kirja kiinnosti minua hirvittävän paljon. Annoin sille vuoden tai pari omaa rauhaa kunnes tuntui, että aika oli kypsä, ja yhtäkkiä ahmin koko kirjan ihan muutamassa päivässä ja pidin siitä juuri niin suunnattomasti kuin kuvittelinkin!

 • Mirva

  Itse todella ahkerana lukijana (yli 40 kirjaa viime vuonna tuli luettua..) suosittelisin tällaisia teoksia ja kirjailijoita kuin:

  José Saramago (portugalilainen kirjailija, erityisesti Kertomus sokeudesta on ihan huikea!)
  Milan Kundera – Olemisen sietämätön keveys
  Julio Cortázarin novellikokoelma Tuli on kaikki tulet
  John Steinbeck – East of Eden
  Laura Lindstedt – Oneiron
  Isabel Allende – Henkien talo
  George Orwell – 1984
  Murakamin Norwegian Wood jos et ole vielä lukenut :)

  Tässäpäs näitä! Ja samalla haluan kiittää ihan mahtavasta blogista, tätä on tullut luettua jo monta vuotta ja nyt ensimmäistä kertaa kommentoin. Kiitos! <3

 • JSM

  Jefrey Eugenides kirjat Naimapuuhia ja Middlesex. Taitavasti kirjoitettuja, kiehtovia, monimuotoisia ja älykkäitä.

  Jonathan Franzen kirjat Vapaus ja Purity. Viisautta viihdyttävästi. Franzen on erittäin tarkkanäköinen ihmissuhdekuvaaja ja taitava tarinan kuljettaja.

  Jennifer Egan, Aika suuri hämäys. Mukaansa tempaava ja taidokas.

  Ja itse olen suuresti vaikuttunut aikoinaan myös Ian Mc Ewanista ja Bret Easton Ellisistä (joka on tosin nyt monta vuotta jo keskittynyt muuhun kuin romaaneihin).

 • Helmi

  Jännää, miten jotkut kirjat kolahtavat ja toiset taas sitten eivät. Hyviä suosituksia näissä kommenteissa on tullut, mutta osa ei ole itseen uponnut, vaikka muut (samankin henkilön) suosittelemat ovat olleet huikeita. Itselläni jäi Taivaslaulu kesken ja myös Garpin maailma oli ihan kauheaa ja osin epämiellyttävää tarpomista, vaikka Kaikki isäni hotellit on myös omia kaikkien aikojen suosikkikirjojani.

  Muista jo mainituista haluaisin sitä vastoin antaa lämpimän suositukseni erityisesti seuraaville: Joel Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta (samaan aikaan kepeän viihdyttävä, erittäin mukaansatempaava ja korkeakirjallisen tuntuinen), Riikka Pulkkisen Raja (vähän vanhempi suosikkini) ja Kazuo Ishiguron Ole luonani aina (pysäyttävä, mielenkiintoinen tarina, josta ei kannata spoilaantua etukäteen). Nämä kaikki ovat paitsi hyviä kirjoja, myös mielestäni mukaansatempaavia. Kaikki hyvät lukukokemukset nimittäin eivät ole samalla lailla intensiivisiä eli loistavakin kirja voi olla olematta lukukokemuksena koukuttava, ainakin omasta mielestäni. :)

 • Minny

  Chris Cleave – The Other Hand

 • Hanna-Marleena

  Asetin itselleni haasteen, että tänä vuonna luen tältä listalta yksitoista kirjaa,
  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/03/valitsimme-kirjan-jokaiselta-itsenaisyyden-vuodelta-minkalainen-kuva-suomesta
  yhden jokaiselta kymmeneltä, sataa kirjaa en kuitenkaan ehdi. Ja osa listan kirjoista on luettavissa täältä yle.fi/kirjojensuomi jos omasta kirjahyllystä ei löydy tai kirjastoon ei ehdi.

 • ilma

  Pari muutakin näköjään suositteli Ulla-Lena Lundbergin Jäätä, minä myös. Tosi koskettava ja omalaatuinen kirja, jota (ja varsinkin loppua) ainakin itse jäin miettimään pitkäksi aikaa. Lisäksi suosittelen Anni Kytömäen Kultarintaa. Tosi hyvää ihmiskuvausta ja tosi kaunista luontokuvausta. Molemmissa kírjoissa myös kiintyy tosi paljon kirjan hahmoihin.

 • Tuulipau

  Tässä hesarin listaus, joka on mielestäni melko hyvä :)

  http://www.hs.fi/nyt/art-2000004997172.html?share=b5739756b5fae8e4b3b1a5751eadfbb6

 • Sr

  Cecilia Samartin: Nora ja Alicia.

  Kirjan jälkeen soitin parhaalle ystävälle ja siskolle ihan muuten vaan. Ja suunnittelen Kuuban matkaa:D

 • kata

  Sarah Winman- Kani nimeltä jumala

 • Pin

  Chimamanda Ngozi Adichie – Puolikas keltaista aurinkoa ja Gabriel Garcia Marquez – Sadan vuoden yksinäisyys. Tällä hetkellä luen John Irvingin Garpin maailmaa, joka on mielestäni todella moniuloittinen ja mykistävän hieno teos. Jonas Hassen Khemirin Kaikki mitä en muista saa myös lämpimän suosituksen.

  • Pin

   Ja Tove Janssonin Kesäkirja on ihastuttava! Ja Doris Lessingiltä olen lukenut lähes kaiken, esim. Kesä ennen pimeää on suosikki.

 • Minttu

  Pajtim Statovci Kissani Jugoslavia

 • Joonas

  Sorri, mutta Facehunter, kirja Kate Moss’ista, Paolo Cohelo, India Knight jne ovat naisten pehmettä ”kirjallisuutta”. Joku mindfulness värikirja puuttuu vielä hyllystä, sit on täyspotti.

  Mut jos oot todellakin kiinnostunut aidosta kirjallisuudesta, suosittelen:

  Vladimir Nabokov – Lolita
  Julian Barnes – The History of the World in 10 1/2 chapters
  Donna Tartt – The Goldfinch
  Bulgakov – Maister and Margarita
  Pushkin – Onegin
  Carol Ann Duffy – runoja (The World’s Wife, Meantime)
  Orwell – 1984

  Lue aina alkuperäisellä kielellä.

  • Hassua, että kyseenalaistat kirjamieltymykseni muutaman hyllystä bongaamasi teoksen pohjalta tästä tekstistä huolimatta. Tuossa nimenomaisessa kirjahyllyssä on vain pikkuruinen murto-osa omistamisani kirjoista, että tuon alahyllyn perusteella ei kannata kovin paljon päätellä. Aika moni kirjoista on saatu lahjaksi ja nuo esiin nostamasi teokset eivät kerro kirjamaustani yhtikäs mitään. :) Mutta siis kiitos vinkeistä! Yksi löytyykin jo valmiiksi omasta takaa – pitää ottaa seuraavaksi lukuprojektiksi.

  • Kirjastonhoitaja

   No, kannattaakohan nyt kommentoida noin negatiivissävytteisesti toisen kirjahyllyä/-makua muutaman hyllystä löytyvän kirjan perusteella! Sama ihminenhän voi tietääkseni lukea Orwellia ja Coelhoa. ;) Lukeminen on ilo!

   Itse voisin suositella ainakin näitä:
   – Sarah Waters: Parempaa väkeä
   – Elif Shafak: Kirottu Istanbul
   – Ljudmila Ulitskaja: Tyttölapsia
   – Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
   – Michael Cunningham: Tunnit

  • äkäinen lukija

   3 vuotta myöhemmin täytyy todeta, että eipä olisi voinut koomisempaa ”naiset ovat tyhmiä, vain miehet tietävät tosikirjallisuudesta”-kommenttia jättää.

 • Täällä onkin mainittu jo vaikka miten monta hyvää kirjaa! Joukon jatkoksi voisin lisätä:

  Ian McEwan – Sovitus (alku on tosin aika tuskastuttava, joten en tiedä onko ihan sitä mitä haet!)
  Jodi Picoult – The Storyteller

  Omalla lukulistallani on myös Chimamanda Ngozi Adichen ja Donna Tarttin kirjat! Myös Juha Itkosta olen kuullut kehuttavan. :)

 • Pauliina

  Anna Gavalda sekä Katherine Pancol omia lempikirjailijoita, lähes kaikki mitä heiltä olen lukenut on toiminut! Anna Gavaldalta esimerkiksi sellaiset kuin Kunpa joku odottaisi minua jossakin sekä Karkumatka ovat todella hyviä. Suomalaisista tykkään itsekin Anna-Leenä Härkösen romaaneista ja huumorista ja toinen ehdoton lemppari on Riikka Pulkkinen :) Riikalta voin suositella kirjoja Raja, Totta ja Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän.

 • Hanna

  Ovat vieneet mukanaan ja vaikuttaneet:
  – Anna Gavalda: Kimpassa, Lohduttaja
  – Kathryn Stockett: Piiat
  – Jussi Valtonen: He eivät tiedä mitä tekevät
  – Laura Lehtola: Pelkääjän paikalla
  – Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää, Jos olisit tässä

  Jos tykkäät äänikirjoista, niin hommaa 2 viikoksi ilmaiseksi Bookbeat ja kuuntele:
  – David Lagercrantz: Minä, Zlatan Ibrahimović (Kari Ketonen lukijana toimii ja kirja yllättää, vaikka jalkapallo ei iskisikään)
  – Pekka Hyysalo: Fight back

 • Anna

  Henriikka Rönkkönen – Mielikuvituspoikaystävä

 • Hilma

  Tuomas Kyrön Kerjäläinen ja jänis (+ Mielensäpahoittajat) ja Muriel Barberyn Siilin eleganssi on molemmat uskomattoman kauniita, hauskoja, lämpimiä ja viisaita! Jos ei joku jo ehtinyt suositella. Ja jos romantiikkaa kaipaa, niin David Foenkinoksen Nainen nimeltä Nathalie on samalla ihana ja fiksu.

 • kirsi

  Elisabeth Kostova: Historiantutkija
  Daphne du Maurier: Rebecca
  Diane Setterfield:Kolmastoista kertomus
  Susan Hill:Woman in Black
  Johan Theorin: Yömyrsky
  Colin Dexter: Ylikomisario Morse kirjat

  Elämänkertoja:

  Jean Stein: Edie; An American biography
  Stephen Davis: Jim Morrison; life, death, legend

 • Nel

  Jos haluat kokeilla jotain erilaista niin voin suositella tätä trilleriä: Terry Hayes – I am pilgrim. Löytyy myös suomeksi. :)

 • henna_orvokki

  Aloitin kaksi päivää sitten lukemaan Mari Mannisen kirjaa Yhden lapsen kanssa, joka kertoo ihmisten tarinoita Kiinan yhden lapsen politiikkaan liittyen. Kirjan tarinat hämmästyttävät ja koskettavat ja itsellä on enää muutama sivu jäljellä. Suosittelen!

 • sucrin

  Olen vähän myöhässä mutta kommentoin silti. Nämähän ovat aina makuasioita. Muiden suosituksissa oli monta kirjaa ja kirjailijaa, joista itsekin olen nauttinut, mutta yhtä lailla teoksia, joista en ole pitänyt.

  Muutama muukin mainitsi Anna Gavaldan. Se on yksi kaikkien aikojan suosikkejani. Esim. Kimpassa ja Viiniä keittiössä.

  Vaikutuksen ovat tehneet (eri syistä) viime vuosina mm. seuraavat:
  – Jean-Louis Fournier: Isi, mihin mennään?
  – Jennifer Egan: Aika suuri hämäys
  – Pekka Hiltunen: Iso
  – Riikka Pulkkinen: Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän
  – Taivas+Helvetti-kirjat (inspiroivia yrittäjätarinoita)
  – Selja Ahava: Taivaalta tippuvat asiat (Finlandia-ehdokas 2015)
  – Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
  – Helmi Kekkonen: Vieraat

 • Rìitta

  Mulla on ihana kirjastonhoitaja, joka suosittelee luettavaa.Viime kirjastokäynniltä sain mukaani kirjat
  Grace McCleen-Ihana maa
  Elina Hirvonen-Kun aika loppuu
  Oscar Hijuelos-Mambo Kings
  Tämä oli kiva postaus,lukijana sain monta kirjavinkkiä.
  Lukiessa ei ole koskaan yksin.

 • Sanni

  Itselläni on ollut sama ongelma pitkään, sellaisia oikein koukuttavia kirjoja on ollut vsikea löytää. Sitten viime syksynä käteen tarttui Kate Atkinsonin Life after life. Tätä kirjaa en vain voinut laskea käsistäni, se on niin koukuttavasti kirjoitettu. Viime kesänä sen sijaan koukutti S.J. Watsonin
  Kun suljen silmäni. Suht kevyttä, mutta niin jännä, että on pakko saada tietää loppuratkaisu mahdollisimman pian!

 • purrr

  Haluan vielä kommentoida, tässä muutamia mun suosikkeja (rakastan myös Murakamia <3)

  – Claudie Gallay: Tyrskyt (yksi lempilempi kirjani, lohduttajani ja johon aina välillä palaan)
  – Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina (niin kaunis ja surullinen ja mieletön! Myös suosittelen tältä kirjailijalta kaikkia kirjoja, ihan lempikirjailijani Murakamin lisäksi!)
  – Ian McEwan (olikin jo muutaman muunkin listalla, mutta en nyt suosittele vaan yhtä kirjaa häneltä, vaan tarttumaan vaikka kaikkiin! Aloita vaikka Lauantaista tai Makeannälkä. Kaikki eivät ole niin hyviä kuin toiset, tämä kirjailija tehtailee kirjoja suht nopeasti))
  – Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa, Sunset Park, Kuun maisemissa, Oraakkeliyö…
  – Michael Cunningham: Tunnit
  – Evie Wyld: Kaikki laulavat linnut (Mieletön kirja, oi voi!)

  Listaa voisi jatkaa melkeen loputtomiin :)
  Terveisin himolukija

 • Päivi

  Ahmin yhden Kate Mortonin kirjan ruotsinkielisenä ja nyt lainasin toisen hänen kirjansa suomenkielisenä. Luulenpa että 600 sivua mennä hurahtaa :).

 • SannaM

  Kannan vielä korteni kekoon vaikka onkin jo aikaa kulunut.

  Anne B. Ragden Berliinin poppelit trilogia: Luin kaikki kirjat lähes hypnoosissa putkeen. En loppuen lopuksi oikein itsekään ymmärrä mikä näissä niin kolahti. Jouduin viimeisen kirjan loputtua jopa todistelemaan itselleni ettei tämä ollut totta ja en tosiaan lukenut kenenkään läheiseni tositarinaa. Ja kun sitten tämän parin päivän kuluttua vihdoin ymmärsin niin olin hirveän helpottunut. Jotenkin kirjan hahmot vain menivät ihoni alle ja ovat siellä edelleen vuosienkin päästä.

  Muita väkeviä lukukokemuksia on Ketun Kätilö, Oksasen Puhdistus ja Shriverin Poikanin Kevin. Viimeisin tosin oli liiankin ahdistava enkä ole uskaltanut katsoa tästä tehtyä elokuvaa.

  Joskus lämpeneminen tapahtuu hitaasti ja lopputuloksena on pitkä ystävyys, joskus natsaa ensiriveiltä lähtien ja joskus ei vaan sitten millään vaikka kaikki muut miten kehuvat. Esim. tuo paljon kehuttu Dickerin Totuus Harry Quebertin tapauksesta on mielestäni vain jotenkin hirveän teennäinen ja kikkaileva. Tosin en ole vielä lukenut loppuun ja toivon tämän kääntyvän ystävyydeksi tai edes laimeaksi tuttavuudeksi.
  Ikiaikaisen ystävyyden olen sen sijaan solminut Mankellin Kurt Wallanderiin joka on mielestäni todella sympaattinen hahmo. Surin pitkään siitä miten Mankell lopetti tämän sarjan ja nimenomaan Kurtin kohtaloa. Olisin niin hänelle suonut onnellisemman lopun.

 • frenchie

  Heippa! Tykkaan samantyylisista kirjoista ja luulen etta voisit siksi tykata naista:

  Paul Auster: Invisible
  Cormac McCarthy: The Road
  Linda Ohlson: Kun mustarastas laulaa
  Turkkilaisen Elif Shafakin KAIKKI kirjat – The forty rules of love on ihana.

  Suomalaisista Mika Waltari kolahtaa aina, erityisesti Appelsiininsiemen on jostain syysta jaanyt mieleen.

  Kivoja lukuhetkia :)

 • lukutoukka

  Little Been tarina ja Huone ovat suosikkejani. Lisäksi Kärpästen herra on vaan sellainen teos, joka jokaisen olisi hyvä lukea – klassikko siis

 • Tiinatuulia

  Pakko tulla vielä kommentoimaan tämän postauksen äärelle :)

  Olen itse varsinainen lukutoukka kun aikaa on, varsinkin kesäisin ja syksyisin, ja tosi moni laji menee – mutta tuo Kankimäki! En voi uskoa että kuitenkin kiinnostava ja kieleltään mielenkiintoinen kirja on näin uskomattoman hidasta luettavaa! En aio luovuttaa, mutta kolmen kuukauden jälkeen olen vasta sivulla 131… :D

  Haluaisin haastaa itseni ja lukea kirjan loppuun nyt parissa viikossa kun kirjaston uusintakerrat ovat täynnä, saa nähdä onnistunko! Tämä postaus oli muuten tosi kiva, tänne olen palannut vuoden mittaan useampaan kertaan etsimään uusia kirjoja luettavaksi :)

 • pete

  Carl Hiaasen -kirjat. Hyvää huumoria Miamin ympäristössä.

Related posts