8/12/16

Joulun tunnelmaa omassa pikku-kodissa

8 104

Yhteistyössä Asennemedia & Kauniisti kotimainen

Minä en ole ollut mikään suunnaton joulu-ihminen sitten lapsuusvuosien ja monena on tuntunut, että se tietynlainen joulun tunnelma on jäänyt sisimmästä uupumaan. Liekö sitten johtunut lumen puutteesta vai liki jouluaattoon asti jatkuneesta työkiireestä, mutta usein on tuntunut siltä, että joulu on päässyt yllättämään jotenkin takavasemmalta. Ei ole ikään kuin ehtinyt virittäytyä tunnelmaan ollenkaan etukäteen.

Minulla on muutamia tuttavia, jotka onnessaan laittavat joulua joka vuosi jo hyvissä ajoin – ja se varmasti on omiaan tuomaan joulufiilistä, kun ympärillä näyttää jouluiselta. Innokkaimmat hankkivat joulukuusen jo marraskuun puolella – se olisi minulle jo vähän liikaa. :D

En ole itse yhtään jouluhössöttäjä, mutta on silti kivaa yrittää tuoda vähän jotain pientä joulun tunnelmaa myös tänne omaan pikku-kotiin. Kunnolla joulun henkeen pääsee sitten vanhempien luona, missä sesonki näkyy verhoja myöten, mutta omaan pieneen kaupunkikotiini virittelen joulufiilistä esimerkiksi perinteisillä joulukukilla, kynttilöillä, piparin tuoksulla, joulutortuilla, jouluisilla serveteillä ja muilla pienillä jutuilla, joilla on helppo maustaa arkisiakin hetkiä. Sekä tietysti joulumusiikilla. :) Henkilökohtainen lempparini joulutunnelman luomisessa on Frank Sinatra, jonka ääni vie välittömästi ajatukset jouluun – oli itse kappale joululaulu tai ei.

Tänä vuonna joulua tuovat minun kotiini amaryllikset eli kotoisammin ritarinkukat. Kuulinkin tästä suomalaisesta nimityksestä klassiselle joulukukalle vasta ihan hiljattain. Oikeastaan todellisuudessa amaryllis on kuulemma ihan eri kukka, mutta nimi on vakiintunut arkikäyttöön myös ritarinkukakille, joten sitä yleisesti käytetään silti.

Tiesitkö muuten, että useat ruukuissa myytävät joulukukat ovat kotimaisia lähikukkia? Leikkokukkina myytävät amaryllikset tulevat ulkomailta, mutta ruukku-amarylliksia saa myös ihan Suomessa kasvatettuina. Samoin joulutähti ja hyasintti ovat tällaisia suomalaisia lähikukkia. :)

Vinkki: Ruukussa myytävä amaryllis on usein ostohetkellä vielä nupulla, mutta kukat saa aukeamaan nopeasti kotioloissa, kun kukan vain asettaa jonnekin lämpöiseen paikkaan. Pidin omiani muutaman päivän patterin lähettyvillä ja kukat aukenivat muutamassa päivässä. Parhaimmillaan amaryllis kukkii viikkokausia, joten komeasta kukinnosta saa nauttia pitkään.

Nyt nuppujen puhjettua kukkaan, tämä ylväs ilmestys on kyllä joulukukkien aatelia näyttävyydessään. Amarylliksen kukka toden totta on ihan mielettömän kaunis. Ja siinä missä joulutähti ja hyasintti saattaivat olla herkkänenäisille liian vahvan tuoksuisia, amaryllis sopii tuoksuttomuudessaan monelle. Ja jos sitä jaksaa hoitaa, niin monivuotisena kasvina edellisvuoden amarylliksen voi saada kukkimaan myös uudelleen.

Vinkki: Ritarinkukkaa kannattaa pitää valoisassa paikassa ja kastella niukalti – multa saa kuivahtaa kasteluiden välissä. Liika kastelu nimittäin venyttää kukan varsia ja varret saattavat joskus venähtää hyvinkin pitkiksi ruukussa kasvaessaan. Mutta eipä hätää, sillä ruukkukasville saa mukavasti jatkoaikaa maljakossa, kun napsaisee varret poikki. Ritarinkukka tarjoaakin pitkäikäisen ilon, sillä se kestää ja viihtyy hyvin myös maljakossa.

Vieroksun itse jostain syystä kukissa sellaista kirkasta joulunpunaista, mutta onneksi joulukukkia saa myös muissa väreissä. Valkoinen on aina tyylikäs ja turvallinen valinta, ja vaikka etenkin amaryllis on upea myös punaisena, luotin tällä kertaa itse ajattomaan valkoiseen. Minun kotini joulu on siis tänä vuonna valkoinen, kultainen, hopeinen ja vihreä – onpa siellä ripaus tuollaista sinertävää merenvihreääkin. Rauhallisen värisiä valkoisia voi sitten maustaa vaikkapa kaikenlaisilla vihreillä oksilla. Itse sujautin komean ruukkuamaryllikseni rinnalle maljakkoon esimerkiksi eukalyptuksen oksia, paljaita puun oksia sekä havuja.

Vinkki: Jos leikkaat ritarinkukan varret maljakkoon, voi onttoa vartta tukea sujauttamalla kukille tarkoitetun tukikepin varren sisälle. Ontto varsi myös saattaa lähteä kihartumaan leikkauspinnasta, mutta kihartumista voi estää laittamalla varren tyveen kuminauhan tai väritöntä teippiä. Maljakossa kukalle kannattaa vaihtaa tuore vesi päivittäin ja leikata aina samalla varsiin uudet imupinnat.

Kauniisti kotimainen -nettisivut on omistettu täällä koto-Suomessa kasvatetuille kukille – sieltä voi kurkistella inspiraatiota paitsi kukkaostoksille, myös ideoita kukkien esillepanoon sekä vinkkejä niiden hoitoon.

Vinkki: Näin joulun alla perinteinen joulukukka on myös ihana lahja, tuliainen tai vieminen ystävälle, jos pitää keksiä jokin pientä annettavaa.

Mitenkäs te muut? Laitatteko joulua innokkaasti omana kotona? Ja olisi myös kiva kuulla, millaisista pienistä jutuista teille tulee se joulun tuntu?

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Koti

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Itse kirjoittelin jo joulukuun ensimmäisenä, että vaikka pidän joulusta, hermostun siitä hössöttämisestä ja hullusta ostokulttuurista välillä melkein tosissani. Koristelen kotiamme siis juuri samalla tavoin kuin sinä; kotimaisilla kukilla ja kynttilöillä :)

  Joulua on kiva odotella ihan rauhassa hyvän kirjan ja maukkaan juotavan kera, mieluiten villasukat jalassa omalla kotisohvalla!

 • Nefer

  Olen vähitellen hankkinut joulukukkia asuntoomme. Tällä hetkellä kodissa kukkivat hyasintit, jouluruusu sekä amaryllis. Yleensä suosin joulukukissa valkoista, mutta hyasintteja ostin myös violettina ja punaisena. Ostin myös kaupunkikotiimme huonekuusen, sillä oikeaa kuusta meille ei ole tänä jouluna tulossa. Kaikista ihaninta joulukukissa ja huonekuusessa ovat niiden tuoksut, jotka virittävät joulutunnelmaan. Kukkien lisäksi tunnelmaa tuovat kynttilänvalo sekä ikkunoissa roikkuvat paperitähdet. Jouluna kaiken ei tarvitse olla tonttuja ja punaista.

 • Linnea

  Sori vaan, mut miksi ihmeessä 10 kuvaa samasta kuvasta? :D

 • Amaryllis on kuulunut jouluuni jo vuosia. Ja vaikken joulunpunaisesta pahemmin pidä, ostan sen mieluummin punaisena kuin valkoisena. ;)

  Koska en vietä joulua kotona, en hirveästi viitsi nähdä vaivaa sen eteen. Pienet siivoukset ja muutama joulukoriste, siinä se.

 • Julia

  Itsellekin tulee joulufiilis pienessä kerrostalo-kodissa sellaisista ihan pienistä jutuista. Hankin pari vuotta sitten pienen huonekuusen ja se kannetaan aina joulukuuksi olkkarin puolelle. Ikkunalle laitetaan mummon vanha puinen ja jouluisenpunainen adventtikynttelikkö. Keittiön ikkunalle punainen ja kirkas kastehelmituikku. Parvekkeelle viritellään valosarja. Kyllä joulu tulee eniten kynttilöistä ja jouluisista kukista :)

 • Soile

  Hei, olen pitkään ihaillut kuviasi ja miettinyt mitä kameraa ja objektiivia käytät. Joku hetki jo sitten kerroit instagramissa, että kuvaat kaikki kuvat olympuksella, joten enää mietin mitä objektiivia käytät? Itselläni on myös Olympus pen mini e-pm2 ja haluaisin ostaa yhden hyvän monipuolisen objektiivin, juuri sinun kuvien kaltaisiin käyttötarkoituksiin :D toivottavasti ehdit vastata kiireidesi keskellä! :) kiitos muutenkin ihanista ja kauniista lukuhetkistä blogissasi vuosien varrelta!

  • Voi miten ihana kuulla Soile! :) Minulla on useimmiten käytössäni 45mm f1.8 kiinteä objektiivi ja olen ollut siihen sekä Olympuksen PEN-kameraani todella tyytyväinen!

Related posts