7/12/16

Nännikohu – hohhoijaa

12 216 free-the-nipple

En oikein tiedä, ärsyttäisikö vai kyllästyttäisikö enemmän, kun luin tänään Aamulehden jutun, jonka pääpointtina oli nostaa itsenäisyyspäivän juhlien valokeilaan näyttelijä Jonna Järnefeltin rinnat. Ehdittiinpä asiaa vatvoa tuomitsevaan sävyyn Iltalehdenkin sivuilla. Järnefeltin liivittömyys riitti aiheeksi otsikoille myös MTV3:n ja Iltasanomien nettisivuilla, tosin niiden jutuissa sävy oli neutraalimpi. Tai IS:n jutussa aihe sai Minttu Vesalan Free the nipple -kommentin myötä jopa myönteistä valoa, vaikka kysymyksen asettelulla oli selvästi haettu potentiaalista mehukasta klikkiotsikkoa.

Tässä eletään vuotta 2016 ja yhdessä valtakunnan suurimmista sanomalehdistä halutaan käyttää palstatilaa nännikohulle? Luulisi, että itsenäisyyspäivän juhlallisuuksista uutisoimiseen voisi löytää vähän tärkeämpiäkin näkökulmia.

tauko2

Jotenkin erityisen surkuhupaisaa tästä rintojen ja nännien ympärille syntyneestä kohkauksesta tekee se, että juuri hetki sitten vietettiin tissiviikkoa, jonka tarkoituksena oli nimenomaan normalisoida rinnat eli hälventää rintoihin liittyvää häpeää sekä taistella niiden yliseksualisoimista vastaan. Nimittäin oli naisella sitten paita päällään tai ei, nänneistä ja tisseista jaksetaan vouhottaa. Kirjoitin omista näkemyksistäni aiemmin syksyllä postauksen ja olin ilahtunut sen saamasta positiivisesta vastaanotosta.

Olen siis sitä mieltä, että rintaliivien käytön tai käyttämättömyyden tulisi saada olla jokaisen naisen oma henkilökohtainen päätös. En ole kieltämässä rintsikoita tai tuomitsemassa ketään, joka niitä käyttää – käytänhän niitä useimmiten itsekin. En kuitenkaan suostu nielemään ajatusta, että muut ihmiset ja yhteiskunta ympärillämme saisi oikeuden määrittää, millaisia alusvaatteita kukin vaatteidensa alla käyttää tai on käyttämättä. Niin kauan, kun sukupuolisiveellisyyttä ei loukata, ei pitäisi kenelläkään olla oikeutta paheksua muiden asuvalintoja.

tauko2

Linnanjuhlat ovat arvokas juhla ja tällaista tilaisuutta on syytä kunnioittaa myös pukeutumisellaan. Jotkut onnistuivat siinä eilen paremmin ja jotkut huonommin, mutta pääasiassa näytti kuitenkin siltä, että juhlakansa oli pukeutunut tilaisuuteen hyvin pitkälti etiketin mukaan. Mitä tulee Jonna Järnefeltin asuun, puku oli kaunis ja arvokas, puki kantajaansa upeasti ja kunnioitti tilaisuuden pukukoodia. Vaikka oli mahdollista huomata, ettei alle ollut puettu liivejä, eivät nännit hyppineet silmille mitenkään huomiota herättävästi. Minun silmissäni hän oli yksi juhlien upeimmista ilmestyksistä – voin vain nostaa hattua naiselle, joka kantaa itsensä yhtä ylväästi ja kauniisti.

Tottakai jokaisen on syytä miettiä, miten erilaisiin tilanteisiin on soveliasta pukeutua ja suosittelen noudattamaan etikettiä myös pukeutumissääntöjen osalta. Juhlapukeutuminen on oma lukunsa, samoin työpaikkapukeutuminen, ja jokainen voi käyttää harkintaansa siinä, millainen pukeutuminen on sopivaa milloinkin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että peittäminen on aina tyylikkäämpää kuin kovin antelias paljastelu, mutta ymmärrän, että kaikki eivät aina jaa minun näkemystäni tyylikkyydestä.

Paljasta pintaakin voi näyttää tyylillä ja myös linnanjuhlissa nähtiin monta asua, joissa paljasta ihoa vilautettiin hienostuneesti. Kuten muutamat stylistit ja kommentaattorit ovat linnanjuhlien asuja arvioidessaan todenneet: on mahdotonta puhua senteistä ja antaa kaiken kattavia neuvoja, sillä viime kädessä kyse on aina kokonaisuudesta. Hämmentävää kuitenkin on, että media harrastaa tällaista nännien kyttäämistä siinä toivossa, että saisi aiheesta kohun aikaiseksi. Mutta kaipa yhdellä nännikohullakin muutamat lehdet myy ja klikit kalastelee.

tauko2

Minulla on ehdotus: mitäpä jos jätettäisiin ne vaatteiden läpi nöpöttävät tai kuultavat nännit vain huomiotta? Harva liivittä kulkeva kaipaa huomiota nänneilleen – useimmiten kyse lienee pukeutujan omasta mukavuudenhalusta tai vaikkapa selkäpuolelta avoimen asun asettamista rajoitteista alusvaatevalintojen suhteen.

Jos itseä arastuttaa nännien kuultaminen vaatteen läpi, voi toki pelata varman päälle ja valita paksummasta ja jämäkämmästä materiaalista valmistetun juhla-asun tai turvautua vaikkapa Hollywoodin punaisilta matoilta tuttuun kikkaan eli tissiteippiin, mutta viime kädessä juhlatyylissä olennaisinta on kuitenkin se kokonaisuus. Jonna Järnefeltin tapauksessa se oli juhlava ja sopi sekä kantajalleen että tilaisuuden luonteeseen.

tauko2

Ihmettelen välillä, miten ulkonäköön keskittynyttä itsenäisyyspäivään liittyvä uutisointi on: se keskittyy lähinnä julkisiin arvioihin siitä, kuka on onnistunut tyylissään ja kuka ei. On  totta, että on hauskaa tiirailla kotisohvalta, millaisia asuja kukin on linnanjuhliin valinnut ja vähän niitä arvioidakin. Minusta kuitenkaan ei ole ok ruotia lehtien palstoilla julkisesti ihmisten ulkonäköä varsinkaan kielteisessä hengessä. Jos asuista halutaan kirjoittaa, keskitytään mieluummin heihin, jotka ovat jääneet mieleen positiivisesti.

On ihan absurdilta, että vielä vuonna 2016 se riittää suuren suomalaisen sanomalehden uutisotsikoksi, että nainen ei ole pukenut mekkonsa alle rintaliivejä. Aamulehden jutun tyyppinen uutisointi on minusta tuhat kertaa mauttomampaa kuin se, jos kauniin asun läpi hitusen kuultavat rinnat tai nännit. Kuten eräs kommentoija Pupulandian Facebook-sivuilla aiheesta virinneessä keskustelussa totesi: kannattaisi katsoa enemmän Frendejä, niin kyllä se silmä pikkuhiljaa nänneihin tottuu. :D

Näihin tunnelmiin… FREE THE NIPPLE!

PS. Huumoripalana jaettakoon myös aina yhtä hykerryttävän Kasper Strömmanin viittaus tähän kohuun.

EDIT: Ilmeisesti Aamulehti on saanut palautetta otsikostaan ”Jonna Järnefelt juhli ilman rintaliivejä – ikävä ilmiö yleistynyt Linnassa”, sillä nyt otsikkoa on saatesanojen kera muutettu. Hyvä niin, mutta soisin tällaisten ”uutisten” jäävän jatkossa tyystin historiaan.

free-nipple1

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri

12 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • hmm

  Jotenkin särähti nyt tuo Aamulehden kuvateksti ”paljasti kaiken”. Siis ensinnäkin: kaiken? Ei todellakaan, ja tulee vähän bodyshaming-fibat tästä myös kun lehdessä arvostellaan sitä kuinka pukua olisi voinut ”korostaa kauniimmin” alusvaatteilla, eli että vartalon luonnollisena paljastavana puku oli huonompiko?

  • Ohhoh, itsellä oli mennyt tuo kuvateksti ihan ohi silmien. Sama linja näyttää siis jatkuvan siinä, valitettavasti. :(

 • Janna

  Eniten ärsyttää ja huvittaa tuo kun sanotaan, että nännit pitäisi peittää, koska arvokkaan juhlan tarkoitus ei ole kiinnittää huomiota itseensä. Juuri näinhän lehdet itse vetävät huomion niihin nänneihin!

 • Mari

  Jos joku ei sitä vielä tiennyt, niin nännit ovat osa ihmisen normaalia kehoa. Jos asia ei ole ongelma miesten kohdalla, ei sen pitäisi olla sitä naistenkaan tapauksessa. Jonna Järnefeltin kohdalla ihmettelen tätä nännigatea erityisesti, koska itse en niitä huomannut edes silmälasien kanssa. Jos liivejä olisi johonkin tarvittu, niin korkeintaan tukea antamaan.

 • Lullah

  Ihan käsittämätön kohu! Mä oikein syynäsin kuvista että missä se häiritsevä nänni oikein on, kun ei tuijottanut silmiin, kuten otsikoinnista voisi kuvitella. (ja vaikka tuijottaiski, nii entä sitten) Kyseessä ei myöskään ollut mikään makkarankuori mekko, josta olisi jokainen muoto näkynyt vaan kangas laskeutui kauniisti povella.

  Ja sitten vielä ”näkee että on rintaliivit jääneet kotiin” -tyyliset kommentit. No mihin tuon mekon kanssa muka rintsikat pistää? Ois kyllä pahempi tyylimoka jos tuon kauniisti uurretun selkäpuolen ois pilannu rintaliiveillä ja sitten vielä olkaimet vilkkumaan edessäkin.

 • jonnan koko olemus oli ihan törkeän upea. hansikkaat olivat väärän mittaiset ja malliset, mutta asu oli illan parhaimmistoa.

 • Rrr

  Naurettavinta artikkelissa oli tämä sitaatti: ”Rintaliivien puuttuminen oli kuitenkin silmiinpistävää, mutta ei hänen asussaan niitä olisi voinut laittaakaan.” Jutussa siis jopa myönnetään, että rintaliivejä ei olisi edes voinut laittaa! :DD Anna mun kaikki kestää…

 • SeSattuu

  No niin, sosial justice warriorit voivat taas rauhoittua.

  Kuinka monta miesten nänniä juhlissa nähtiin? Nolla. Samaa odotetaan myös naisilta ja kaikilta muilta höpönassuilta siinä välissä. Tissikapinalla ei maailmassa olla koskaan mitään saavutettu tai muutettu, vaan ainoastaan saatettu naurunalaiseksi, eikä mitenkään ketään imartelevalla tavalla, kuten tässäkin huomataan.

  Turhamaista, lapsellista, väkisinvänkäämistä.

  Kiinnittäisit sinäkin huomiota aitoon maailmaan ympärilläsi, etkä nännien oikeuksiin, ja käyttäisit sinulle vielä suotua pientä vaikutusvaltaa viisaammin.

  • Hmm. Niin, onneksi on tämä oma blogi ja kanava, jota voi käyttää hyvin monenlaisten asioiden esille tuomiseen. Jos seuraisit blogiani, tietäisit varmasti, että paljon yhteiskunnallisesti tärkeämpiäkin juttuja on täällä käsitelty. Tissikohu ei siis ole millään muotoa muilta teemoilta pois. Oikein mukavaa jatkoa ja tervetuloa seuraamaan myös muita kiinnostavia keskusteluita!

 • M

  Jonna Järnefelt oli niin upea! Ikävää vaan että ne otsikot, jotka siitä revittiin, oli tämä nännikohu (yök mikä sana) ja saman jutun toteamus, jonka mukaan ”Järnefelt on aikuiseksi naiseksi uskomattomassa kunnossa” tms. Hän ehdottomasti on sitä ja kaikin puolin upea nainen, mutta onko hei pakko kommentoida naisten vartaloita näin? Ärsyttää.
  Ja samalla pakko näin H70-rintavarustuksen omaavana todeta, että voikun voisikin vetää ilman rintsikoita. Olisin niin koko ajan, esimerkiksi Jenni ne sun elokuisen postauksen kuvat oli ihania. Free the nipple! En pysty tähän vapautumisliikkeeseen osallistumaan, mutta luotan teihin muut upeat naiset!

 • mörri

  Mutta onhan se vähän epäesteettisen näköistä kun nainen jolla on rinnat eri paria ei käytä rintaliivejä.

Related posts