17/11/16

Ragamuf – designia syyrialaisnaisilta

10 185 ragamuf

Jos eilen mentiin mustana muumina, tänään saavat värit räiskyä. Bongasin nimittäin pari päivää sitten Helsinki Design Weekin sivuilta niin upean projektin, että tuli halu kertoa siitä täällä omallakin tontilla. Muun muassa Marimekolla työskennellyt muotoilija Tuula Pöyhönen ja yrittäjä Martta Leskelä nimittäin päättivät ryhtyä muuttamaan maailmaa pienin teoin. Kaksikon projekti Ragamuf työllistää Turkissa asuvia syyrialaisnaisia, jotka pääsevät taiteilemaan värikkäitä tuoliryijyjä.

Tuoliryijy saattaa kuulostaa perin kummalliselta konseptilta, mutta kyseessä on siis värikkäistä kuteista verkkokankaaseen solmittu ryijy, jonka ideana on, että sen voi pukea monenlaisille eri tuoleille. Minusta nämä ovat niin hauskan näköisiä, että pukisin mieluusti jonkun vanhan tuolin ihan uuteen uskoon tuollaisella värikkäällä pörröllä. Ja voisipa tuollaisella tuunata jo vähän kulahtaneelle tuolille tai rumalle nojatuolille ihan uuden ilmeen.

ragamuffin25

Ragamufin taustalla olevat Pöyhönen ja Leskelä ovat opettaneet ryijyjen valmistusta Syyriasta paenneille naisille Turkissa ja tuotteen nerokkuus piilee siinä, että sen tekemiseen ei tarvita erityisiä taitoja, kangaspuita tai työkoneitakaan. Kukin tekijä saa suunnitella ryijynsä värityksen ja kuvioinnin itse ja raaka-aineina käytetään tekstiiliteollisuuden yliäämämateriaalia. Prosessissa siis solmitaan matonkuteita joustavaan verkkoon, jonka pystyy kolmiulotteisesti venyttämään tuolin päälle.

Projekti sai alkunsa, kun kaksi naista keksi yhdistää voimansa. Leskelä asui perheineen Turkissa ja valmisteli konseptia, jonka avulla voisi työllistää Syyriasta paenneita naisia. Pöyhönen puolestaan oli saanut idean tuoliryijystä ja tarvitsi projektilleen toteuttajaa. Kun kaksikko löysi toisensa, he päättivät yhdistää osaamisensa ja intohimonsa – ja lopputuloksena syntyi Ragamuf.

ragamuffin17

Ensimmäinen mallierä tuoliryijyjä on nyt valmistunut ja Ragamuf työstää tällä hetkellä materiaalia Indiegogo-joukkorahoituskampanjaa eli ennakkomyyntiä varten, jotta toiminta saataisiin kunnolla käynnistettyä ja projekti voisi saavuttaa kansainvälistä näkyvyyttä. Sitä kautta saataisiin työllistettyä yhä useampia naisia.

Ei voi kuin ihailla Ragamufin taustalla olevien naisten hienoa ideaa ja aikaansaavuutta. Haaveilen jo itse tuollaisesta tuoliryijystä omaan kotiini. Erityisesti johonkin minimalistiseen ja vaaleasävyiseen tilaan tuollainen veikeä ja värikäs ryijy voisi olla mahtava mauste. Pidän myös ideasta, että tuoliryijyllä on oikeasti joku käyttöfunktio eikä sitä ole tarkoitettu vain koristeeksi seinälle. Jään uteliaana odottamaan jatkoa. :)

PS. Jos innostuit projektista, niin tilaamalla Ragamufin uutiskirjeen nettisivuilta, saat tiedon sitten, kun ennakkotilaus-kampanja lanseerataan.

ragamuffin1

Translation: I bumped into Ragamuf this week and I just had to write something about it. It is such a cool project by a Finnish designer Tuula Pöyhönen and an entrepreneur Martta Leskelä who combined their skills and passion to find a way to help Syrian women. They have managed to give jobs to Syrian women living in Turkey through this project.

These colourful and delightful chair rugs are made by the Syrian women and you can cheer up your old chair with one or give a completely new life to a worn out old armchair by dressing it in a rug that will bring a smile to your face. Currently Ragamuf is preparing a crowd funding campaign called Indiegogo to start selling the items, to enable wider activity and increase international awareness and through all that give jobs to more women. If you want to stay updated about when the campaign begins and these lovely furry things are up for sale, I recommend to subscribe to the newsletter on their webpage.

ragamuffin13ragamuffin14ragamuffin9ragamuffin11ragamuffin5ragamuffin27ragamuffin3

Source: Helsinki Design Weekly

Photos: Timo Junttila / Ragamuf

Tags: , , ,

Categorised in: Koti, Kulttuuri

10 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Nippe

  Uskomattomia luomuksia!

 • En kestä!!! Niin upeita <3 Lämmittää sydäntä tarina näiden ryijyjen taustalla :—–)

 • MarjukkaS

  Onpa hienoja. Nämä oli lisäksi jotenkin tosi hauskoja, tuli leveä hymy huulille

 • Sannna

  Ai vitsi miten hienoja ja hauskoja! Voisin ottaa tällaisen heti omaan kotiini.

 • Oioi nyt on hieno liike(?)idea! Tällaisen kotiuttaisin mielelläni,joskin päätyisin varmasti johonkin hieman maltillisempaan sävyyn! Ihania!

 • Maarit

  Mahtava hanke! Tutustuin aikoinaan Marttaan – hankkeen toiseen vastuuhenkilöön – äitini kautta. Hän ja hänen perheensä – musikaalliset lapset ja miehensä – ilahdutti äitiäni hänen viimeisinä elinvuosinaan joka joulu lauluilla ja tiernapoika -kuvaelmalla. Martta on lämmin ja aikaan saapa. Tuoliryijyt ovat íhanan värikkäitä ja tuovat hyvää mieltä. Arvokasta on myös työllistää Syyrian pakolaisnaisia. Toivon kaikkea hyvää ja menestystä tälle mieltä kovasti lämmittävälle hankkeelle.

 • Laura

  Todella kivoja

 • Marit Anderssonh

  Very intrested in Ragamuf!

Related posts