Ihotautilääkärin vastaanotolla
22 170
Yhteistyössä Asennemedia & Mehiläinen
Olen kirjoittanut ihoasioista paljon viime aikoina ja minulla on teille iloisia uutisia: tämä teema tulee vahvasti jatkumaan tulevaisuudessakin. Avointa keskustelua iho-ongelmista käydään loppujen lopuksi melko vähän, vaikka todella moni kamppailee samankaltaisten pulmien kanssa – siksi on ihanaa voida tarjota paitsi konkreettisia vinkkejä, myös vertaistukea muille iho-ongelmien parissa tuskaileville. Ja tärkeää tuo vertaistuki on myös minulle itselleni eli lämmin kiitos kaikille teille muille mietteitänne ja kokemuksianne jakaneille.
Sain hiljattain mielenkiintoisen yhteistyöehdotuksen liittyen nimenomaan ihoteemaan, sillä Mehiläinen halusi tarjota minulle mahdollisuuden päästä juttelemaan ihotautilääkärin kanssa. Tuumin, että olisi aivan ehdottoman kiinnostavaa päästä vaihtamaan ajatuksia ihotautien asiantuntijan ja lääketieteen ammattilaisen kanssa sekä kuulla tämän näkemyksiä minun ihostani ja sen tilanteesta, joten tartuin mahdollisuuteen.

Ihan ensin juttelimme hiukan ihohistoriastani ja kartoitimme taustaa. Sitten siirryttiin nykytilanteeseen sekä yleisempään keskusteluun aiheesta. Olen aina kokenut oman ihoni aika hankalaksi, koska samassa hipiässä yhdistyvät omalla kohdallani sekä äärimmäinen herkkyys ja atooppisen ihon kuivuus että e-pillerit lopetettuani lievä akne sekä pari kertaa nyt ihoa piinannut perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Kyllä siinä kuulkaa on vaivaa yhdelle naamalle ihan kylliksi – vähempikin riittäisi.
Myös lääkäri myönsi, että minun kohdalleni on tosiaan sattunut varsin haastava iho. Vaikka moni kärsii vieläkin vakavammista ja vaikeammista iho-ongelmista, oman ihoni hankalimpia piirteitä on se, että tällaisen pulma-cocktailin hoitaminen yhtäaikaisesti on kinkkistä. Kun iho on samanaikaisesti sekä kuiva että epäpuhdas ja ärtyneen ihottumainen sekä herkän reaktiivinen, on haastavaa löytää hoitokeinoja ja -tuotteita, jotka tepsisivät johonkin vaivaan pahentamatta kuitenkaan toista. Mahdotonta se ei varmastikaan ole, mutta helpolla en ihoni kanssa kyllä pääse.

Juttelimme ihotautilääkärin kanssa paljon POD:sta, josta minulla on nyt tosiaan kokemusta jo pariin otteeseen. Rosacean eli ruusufinnin sukulaiseksi luokiteltava POD on muodostunut viime aikoina suoranaiseksi epidemiaksi etenkin nuorten naisten keskuudessa ja vaivan yleisyydestä huolimatta siitä tiedetään edelleen varsin vähän, koska tutkimusta ei yksinkertaisesti vielä juuri ole. Teorioita ihottuman aiheuttajasta on monenlaisia ja olen kuullut eri lääkäreiltäkin erilaisia näkemyksiä POD:n syistä, mutta yhdeksi aiheuttajaksi on epäilty kosmetiikkaa. Mehiläisen ihotautilääkäri epäili, että POD voisi johtua myös liian täyteläisten kasvovoiteiden käytöstä, mutta omalla kohdallani en usko tämän olevan syynä, sillä ihoni tosiaankin on atooppisesta taipumuksesta johtuen hyvin kuiva ja tarvitsee todella tehokasta kosteutusta.
Lääkäri tutki ihoani dermoskoopilla, jolla pääse tarkastelemaan ihon pintaa hyvin läheltä huokosiin asti. Hän totesi, että ihossa näkyy jonkin verran piirteitä lievästä aknesta, mutta edelleenkin iho vaikuttaa hiukan ärtyneeltä tavalla, jonka lääkäri epäili viittaavan syynympärysihottumaan. Tästä syystä hän oli sitä mieltä, että ensisijaisesti lähtisi lääketieteen näkökulmasta hoitamaan POD:ia, sillä varsinaiset aknehoidot kuivattavat ja ärsyttävät ihoa entisestään, mikä ei tuntuisi viisaalta tässä lähtötilanteessa. Hänen ensisijainen ehdotuksensa ihon hoitamiseksi rosacean hoitoon tarkoitettu antibioottivoide, jollaisista hän esitteli kahta erilaista vaihtoehtoa. Ilmeisesti eri ihmisten ihot reagoivat voiteisiin hiukan eri tavoin, joten sopiva tuote löytyy yleensä vain kokeilemalla.

Toisena vaihtoehtona ihon akuutin tilanteen hoitamiseksi mietittiin myös sisäisesti nautittavaa antibioottikuuria. Keväisellä lääkärivisiitilläni terveyskeskuslääkäri kieltäytyi määräämästä minulle antibiootteja ja tarjosi ratkaisuksi iho-ongelmiini vain e-pillereitä, joista olin juuri päässyt eroon. On hyvä, että turhien antibioottikuurien haitallisuuteen on herätty, mutta Mehiläisen ihotautilääkäri muistutteli, että toisinaan antibiooteillekin on paikkansa. Jos iho on oikeasti tulehdustilassa eivätkä paikallishoidot auta, voi antibioottikuurista saada melko nopeankin avun tilanteeseen. Antibioottien haittavaikutuksia kannattaa kuitenkin hillitä syömällä samanaikaisesti maitohappobakteereja, jotka suojaavat suolistoa.
Pohdiskelimme, ettei antibioottikuuri sinänsä olisi minun tapauksessani välttämättä ihan huono vaihtoehto, koska sillä saataisiin todennäköisesti kertaheitolla kuriin sekä POD että akne. Pysyviä tuloksia antibiooteilla ei aknen hoidossa yleensä saa aikaan, mutta niiden avulla pystyy rauhoittamaan tilanteen tilapäisesti. Mietin itsekseni, että jos saisin saisin antibiooteilla POD:n karkoitettua täysin, sen jälkeen olisi mahdollista paremmin keskittyä tuon ailahtelevaisesti oireilevan akneongelman hoitoon.

Siinä asiassa lääkäri oli kosmetologini kanssa täysin samoilla linjoilla, että POD:n hoidossa olennaisinta on minimoida iholle laitettavien tuotteiden ja ainesosien määrä. Kun iho on sillä tavoin ärtynyt, kaikenlaista altistusta ja kuormitusta tulisi pyrkiä välttämään. Silloin turvallisimpia vaihtoehtoja ihonhoidossa lienevät apteekin perusvoiteet tai iho-ongelmia ymmärtävän kosmetologin kanssa huolella valitut, hellävaraiset ihonhoitotuotteet.
Mehiläisen ihotautilääkäri kertoi uskovansa, että myös ravitsemuksella voi olla vaikutusta ihon hyvinvointiin ja hänen paras vinkkinsä ihon ravitsemiselle sisäisesti on suosia kasvispainotteista ruokavaliota. Hän neuvoi välttämään ns. huonoja hiilareita eli valkoista sokeria, pitkälle prosessoituja viljoja ja upporasvassa keitettyjä sipsejä ja ranskiksia (auts!). Herkutella saa, mutta lääkäri suositteli herkuttelemaan vain hiukan hillitymmin: vaikkapa kerran viikossa eikä valtavan suuria määriä kerrallaan. Maitotuotteiden vaikutuksesta ihon hyvinvointiin on keskusteltu myös ja siihen lääkärillä ei ollut selkeää kantaa, mutta hän totesi, että ihon reagointia maitotuotteisiin kannattaa mahdollisesti myös tarkkailla.

Iho-ongelmien hoidossa on varsin monenlaisia koulukuntia ja jopa lääkäreiden kesken esiintyy melkoisen isoja näkemyseroja siitä, millaiset asiat ihonhoidossa ovat tärkeitä. Esimerkiksi juuri ruokavalion yhteydestä iho-ongelmiin on kiistelty kovasti viime vuosina. Samoin lääkkeiden hyvistä puolista ja haittavaikutuksista käydään vilkasta keskustelua.
Mehiläisen lääkäri totesi, että oikeastaan lähes kaikissa lääkkeissä on hyviä puolia, mutta joillekin niistä saattaa toisinaan aiheutua myös haittavaikutuksia. Tärkeintä onkin löytää itselle sopivin ratkaisu ja puntaroida, ovatko hyödyt suurempia kuin haitat vai päinvastoin. Ja monilla haittavaikutuksia ei ilmene lainkaan. Tiedän itse, että e-pillereillä saisin aknepulmani katoamaan täysin, mutta tällä hetkellä en tahdo kehooni ylimääräisiä hormoneja, joten olen valinnut yrittää löytää muita keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Oli hurjan mielenkiintoista päästä kuulemaan lääkärin arvio ihoni tilanteesta ja saada lääketieteellistä näkökulmaa siihen, miten sieltä suunnalta lähdettäisiin pulmiani ratkomaan. Uskon, että monelle iho-ongelmista kärsivälle kaikkein paras hoitokombinaatio löytyisi nimenomaan ihotautilääkärin ja esimerkiksi kosmetologin yhteistyönä. Pohdiskelen nyt vielä itse tuota antibioottiasiaa, mutta olisi mielenkiintoista kuulla, oletteko muut löytäneet apua ihopulmiinne ihotautilääkärin vastaanotolta. Olisi myös kiinnostavaa kuulla teiltä, jotka olette päässeet irti POD:sta tai aknesta, että millaisin keinoin tämä onnistui.
Vinkkaan myös tässä samalla Mehiläisen Nuori nainen -nettisivustosta, jonka artikkeleista löytyy monenlaista tietoa erilaisista naisen elämää ja terveyttä koskettavista tilanteista sekä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin ihosta, ehkäisystä, ravitsemuksesta, mielenterveydestä, gynekologikäynneistä sekä monista muista asioista. Sivustolta löydät helposti koottuna esimerkiksi ihotautilääkärien, gynekologien ja muiden nuorten naisten terveyteen erikoistuneiden lääkäreiden yhteystiedot.
Toinen ihan huikea Mehiläisen tällä hetkellä tarjoama palvelu on Snapchat-tohtori! Mehiläisen snäppitilillä (@mehilainen_fi) nimittäin on mahdollisuus kysyä suoraan Mehiläisen sairaanhoitajilta ja kätilöiltä terveyteen liittyvistä asioista. Tällä hetkellä vastauksia kysymyksiinsä saa snäpin välityksellä perjantaisin klo 18-21 välisenä aikana ja käsiteltävänä aiheena juuri nyt ovat sukupuolitaudit ja ehkäisy. Jos siis joku näihin teemoihin liittyvä asia mietyttää, ammattilaisilta voi helposti kysyä asiasta snäpin välityksellä. :)
PS. Aiempia ihonhoitoon ja iho-ongelmiin liittyviä postauksia löydätte Iho-kategoriasta tämän linkin takaa.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: hyvinvointi, Iho, ihonhoito, kauneus, kosmetiikka, yhteistyö
Categorised in: Elämä, Kauneus