3/11/16

Ihotautilääkärin vastaanotolla

22 170

Yhteistyössä AsennemediaMehiläinen

Olen kirjoittanut ihoasioista paljon viime aikoina ja minulla on teille iloisia uutisia: tämä teema tulee vahvasti jatkumaan tulevaisuudessakin. Avointa keskustelua iho-ongelmista käydään loppujen lopuksi melko vähän, vaikka todella moni kamppailee samankaltaisten pulmien kanssa – siksi on ihanaa voida tarjota paitsi konkreettisia vinkkejä, myös vertaistukea muille iho-ongelmien parissa tuskaileville. Ja tärkeää tuo vertaistuki on myös minulle itselleni eli lämmin kiitos kaikille teille muille mietteitänne ja kokemuksianne jakaneille.

Sain hiljattain mielenkiintoisen yhteistyöehdotuksen liittyen nimenomaan ihoteemaan, sillä Mehiläinen halusi tarjota minulle mahdollisuuden päästä juttelemaan ihotautilääkärin kanssa. Tuumin, että olisi aivan ehdottoman kiinnostavaa päästä vaihtamaan ajatuksia ihotautien asiantuntijan ja lääketieteen ammattilaisen kanssa sekä kuulla tämän näkemyksiä minun ihostani ja sen tilanteesta, joten tartuin mahdollisuuteen.

Ihan ensin juttelimme hiukan ihohistoriastani ja kartoitimme taustaa. Sitten siirryttiin nykytilanteeseen sekä yleisempään keskusteluun aiheesta. Olen aina kokenut oman ihoni aika hankalaksi, koska samassa hipiässä yhdistyvät omalla kohdallani sekä äärimmäinen herkkyys ja atooppisen ihon kuivuus että e-pillerit lopetettuani lievä akne sekä pari kertaa nyt ihoa piinannut perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Kyllä siinä kuulkaa on vaivaa yhdelle naamalle ihan kylliksi – vähempikin riittäisi.

Myös lääkäri myönsi, että minun kohdalleni on tosiaan sattunut varsin haastava iho. Vaikka moni kärsii vieläkin vakavammista ja vaikeammista iho-ongelmista, oman ihoni hankalimpia piirteitä on se, että tällaisen pulma-cocktailin hoitaminen yhtäaikaisesti on kinkkistä. Kun iho on samanaikaisesti sekä kuiva että epäpuhdas ja ärtyneen ihottumainen sekä herkän reaktiivinen, on haastavaa löytää hoitokeinoja ja -tuotteita, jotka tepsisivät johonkin vaivaan pahentamatta kuitenkaan toista. Mahdotonta se ei varmastikaan ole, mutta helpolla en ihoni kanssa kyllä pääse.

Juttelimme ihotautilääkärin kanssa paljon POD:sta, josta minulla on nyt tosiaan kokemusta jo pariin otteeseen. Rosacean eli ruusufinnin sukulaiseksi luokiteltava POD on muodostunut viime aikoina suoranaiseksi epidemiaksi etenkin nuorten naisten keskuudessa ja vaivan yleisyydestä huolimatta siitä tiedetään edelleen varsin vähän, koska tutkimusta ei yksinkertaisesti vielä juuri ole. Teorioita ihottuman aiheuttajasta on monenlaisia ja olen kuullut eri lääkäreiltäkin erilaisia näkemyksiä POD:n syistä, mutta yhdeksi aiheuttajaksi on epäilty kosmetiikkaa. Mehiläisen ihotautilääkäri epäili, että POD voisi johtua myös liian täyteläisten kasvovoiteiden käytöstä, mutta omalla kohdallani en usko tämän olevan syynä, sillä ihoni tosiaankin on atooppisesta taipumuksesta johtuen hyvin kuiva ja tarvitsee todella tehokasta kosteutusta.

Lääkäri tutki ihoani dermoskoopilla, jolla pääse tarkastelemaan ihon pintaa hyvin läheltä huokosiin asti. Hän totesi, että ihossa näkyy jonkin verran piirteitä lievästä aknesta, mutta edelleenkin iho vaikuttaa hiukan ärtyneeltä tavalla, jonka lääkäri epäili viittaavan syynympärysihottumaan. Tästä syystä hän oli sitä mieltä, että ensisijaisesti lähtisi lääketieteen näkökulmasta hoitamaan POD:ia, sillä varsinaiset aknehoidot kuivattavat ja ärsyttävät ihoa entisestään, mikä ei tuntuisi viisaalta tässä lähtötilanteessa. Hänen ensisijainen ehdotuksensa ihon hoitamiseksi rosacean hoitoon tarkoitettu antibioottivoide, jollaisista hän esitteli kahta erilaista vaihtoehtoa. Ilmeisesti eri ihmisten ihot reagoivat voiteisiin hiukan eri tavoin, joten sopiva tuote löytyy yleensä vain kokeilemalla.

Toisena vaihtoehtona ihon akuutin tilanteen hoitamiseksi mietittiin myös sisäisesti nautittavaa antibioottikuuria. Keväisellä lääkärivisiitilläni terveyskeskuslääkäri kieltäytyi määräämästä minulle antibiootteja ja tarjosi ratkaisuksi iho-ongelmiini vain e-pillereitä, joista olin juuri päässyt eroon. On hyvä, että turhien antibioottikuurien haitallisuuteen on herätty, mutta Mehiläisen ihotautilääkäri muistutteli, että toisinaan antibiooteillekin on paikkansa. Jos iho on oikeasti tulehdustilassa eivätkä paikallishoidot auta, voi antibioottikuurista saada melko nopeankin avun tilanteeseen. Antibioottien haittavaikutuksia kannattaa kuitenkin hillitä syömällä samanaikaisesti maitohappobakteereja, jotka suojaavat suolistoa.

Pohdiskelimme, ettei antibioottikuuri sinänsä olisi minun tapauksessani välttämättä ihan huono vaihtoehto, koska sillä saataisiin todennäköisesti kertaheitolla kuriin sekä POD että akne. Pysyviä tuloksia antibiooteilla ei aknen hoidossa yleensä saa aikaan, mutta niiden avulla pystyy rauhoittamaan tilanteen tilapäisesti. Mietin itsekseni, että jos saisin saisin antibiooteilla POD:n karkoitettua täysin, sen jälkeen olisi mahdollista paremmin keskittyä tuon ailahtelevaisesti oireilevan akneongelman hoitoon.

Siinä asiassa lääkäri oli kosmetologini kanssa täysin samoilla linjoilla, että POD:n hoidossa olennaisinta on minimoida iholle laitettavien tuotteiden ja ainesosien määrä. Kun iho on sillä tavoin ärtynyt, kaikenlaista altistusta ja kuormitusta tulisi pyrkiä välttämään. Silloin turvallisimpia vaihtoehtoja ihonhoidossa lienevät apteekin perusvoiteet tai iho-ongelmia ymmärtävän kosmetologin kanssa huolella valitut, hellävaraiset ihonhoitotuotteet.

Mehiläisen ihotautilääkäri kertoi uskovansa, että myös ravitsemuksella voi olla vaikutusta ihon hyvinvointiin ja hänen paras vinkkinsä ihon ravitsemiselle sisäisesti on suosia kasvispainotteista ruokavaliota. Hän neuvoi välttämään ns. huonoja hiilareita eli valkoista sokeria, pitkälle prosessoituja viljoja ja upporasvassa keitettyjä sipsejä ja ranskiksia (auts!). Herkutella saa, mutta lääkäri suositteli herkuttelemaan vain hiukan hillitymmin: vaikkapa kerran viikossa eikä valtavan suuria määriä kerrallaan. Maitotuotteiden vaikutuksesta ihon hyvinvointiin on keskusteltu myös ja siihen lääkärillä ei ollut selkeää kantaa, mutta hän totesi, että ihon reagointia maitotuotteisiin kannattaa mahdollisesti myös tarkkailla.

Iho-ongelmien hoidossa on varsin monenlaisia koulukuntia ja jopa lääkäreiden kesken esiintyy melkoisen isoja näkemyseroja siitä, millaiset asiat ihonhoidossa ovat tärkeitä. Esimerkiksi juuri ruokavalion yhteydestä iho-ongelmiin on kiistelty kovasti viime vuosina. Samoin lääkkeiden hyvistä puolista ja haittavaikutuksista käydään vilkasta keskustelua.

Mehiläisen lääkäri totesi, että oikeastaan lähes kaikissa lääkkeissä on hyviä puolia, mutta joillekin niistä saattaa toisinaan aiheutua myös haittavaikutuksia. Tärkeintä onkin löytää itselle sopivin ratkaisu ja puntaroida, ovatko hyödyt suurempia kuin haitat vai päinvastoin. Ja monilla haittavaikutuksia ei ilmene lainkaan. Tiedän itse, että e-pillereillä saisin aknepulmani katoamaan täysin, mutta tällä hetkellä en tahdo kehooni ylimääräisiä hormoneja, joten olen valinnut yrittää löytää muita keinoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Oli hurjan mielenkiintoista päästä kuulemaan lääkärin arvio ihoni tilanteesta ja saada lääketieteellistä näkökulmaa siihen, miten sieltä suunnalta lähdettäisiin pulmiani ratkomaan. Uskon, että monelle iho-ongelmista kärsivälle kaikkein paras hoitokombinaatio löytyisi nimenomaan ihotautilääkärin ja esimerkiksi kosmetologin yhteistyönä. Pohdiskelen nyt vielä itse tuota antibioottiasiaa, mutta olisi mielenkiintoista kuulla, oletteko muut löytäneet apua ihopulmiinne ihotautilääkärin vastaanotolta. Olisi myös kiinnostavaa kuulla teiltä, jotka olette päässeet irti POD:sta tai aknesta, että millaisin keinoin tämä onnistui.

Vinkkaan myös tässä samalla Mehiläisen Nuori nainen -nettisivustosta, jonka artikkeleista löytyy monenlaista tietoa erilaisista naisen elämää ja terveyttä koskettavista tilanteista sekä vastauksia askarruttaviin kysymyksiin ihosta, ehkäisystä, ravitsemuksesta, mielenterveydestä, gynekologikäynneistä sekä monista muista asioista. Sivustolta löydät helposti koottuna esimerkiksi ihotautilääkärien, gynekologien ja muiden nuorten naisten terveyteen erikoistuneiden lääkäreiden yhteystiedot.

Toinen ihan huikea Mehiläisen tällä hetkellä tarjoama palvelu on Snapchat-tohtori! Mehiläisen snäppitilillä (@mehilainen_fi) nimittäin on mahdollisuus kysyä suoraan Mehiläisen sairaanhoitajilta ja kätilöiltä terveyteen liittyvistä asioista. Tällä hetkellä vastauksia kysymyksiinsä saa snäpin välityksellä perjantaisin klo 18-21 välisenä aikana ja käsiteltävänä aiheena juuri nyt ovat sukupuolitaudit ja ehkäisy. Jos siis joku näihin teemoihin liittyvä asia mietyttää, ammattilaisilta voi helposti kysyä asiasta snäpin välityksellä. :)

PS. Aiempia ihonhoitoon ja iho-ongelmiin liittyviä postauksia löydätte Iho-kategoriasta tämän linkin takaa.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kauneus

22 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Kirsi

  Heippa,
  minun on jo aiemmin pitänyt kommentoida tuohon PODiin, mutta nyt osui juuri sopivasti tämä juttu kohdalle.
  Itselläni on ollut kaksi kertaa ja molemmat reilusti yli nelikymppisenä. Ensimmäisella kerralla olin Mehiläisen työterveyslääkärin puheilla ja sain heti diagnoosin, hänen neuvonsa oli myös tuo kosmetiikan välttäminen, tosin antibiootistakin puhuttiin, mutta olen elämäni aikana syönyt sen verran monta kuuria, että en yhtään ylimääräistä enää halua.Tein sitten neuvon mukaan eli jätin kaiken kosmetiikan pois tuolta ihoalueelta, pesin vain vedellä ja en käyttänyt edes ihovoidetta. Toisella kerralla en käynyt lääkärissä, mutta päättelin itse, että kyseessä oli sama vaiva ja jätin taas kaiken pois. Jonkin aikaa olin aivan hirveän näköinen, kun iho oli oikein tulehtunut, mutta taas tämä auttoi.
  Olen itse sitä mieltä että, minulla POD puhkesi tressin seurauksena, ihoni on sekaiho ja aika herkkä. Käytän normaalisti aika vähän kosmetiikkaa ja en meikkaa päivittäin, joten itselläni en ainakaan usko kosmetiikan aiheuttaneen POD-oireita.

 • Mari

  Moi! Itse kävin lähes samoilla oireilla ihotautilääkärillä tänä keväänä. Atooppisesta ihosta olen kärsinyt vauvasta asti, sekä talvella pahentunut akne -tyyppinen oireilu (kipeitä, isoja, ihon alaisia pallukoita pitkin kasvoja). Olen itse vuosien varrella kokeillut kaiken maailman antibiootti- ja kortisonivoiteet, perusrasvat, kalliit ja halvat kosmetiikkatuotteet, hajusteettomat ja hajusteelliset, luonnonkosmetiikan ja markettikosmetiikan, mutta oikeastaan mistään ei ole ole ollut apua, kuin korkeintaan hetkellisesti. Myös monet antibioottikuurit takana. Nyt edellistalvena kyllästyin, ja hakeuduin pitkästä aikaa alan ammattilaiselle, joka sanoi, että luultavasti ei ole enää apua voiteista yms juurikaan, koska tila on ollut kroonisena niin pitkään. Hän sitten määräsi minulle kolmen kuukauden kestävän Lymecycline actavis -kuurin, joka alkuun aiheutti yököttävää oloa, ja muita antibiooteille tuttuja ”haittavaikutuksia”, mutta joka oli ensimmäinen tuote, joka oikeasti AUTTOI ongelmaani, ja jopa hetkellisesti vei sen pois. Nyt noin kuukausi sitten kuurin loputtua oireet ovat hieman palailleet, mutta paljon lievempinä, ja toivonkin, ettei samanlaiseen rumbaan enää tarvitse ryhtyä.. Suosittelen siis antibioottikuuria, jos olet jo pitkään, esimerkiksi vuosia, joutunut painimaan iho-ongelmiesi kanssa, sillä siitä voi olla lievittävä, jopa parantava vaikutus. Tsemppiä ihonhoitoon, terveisin kohtalontoveri! :)

 • Sanna

  Omaa ihotautihistoriaa: Teininä kärsin lievästä aknesta, minkä vuoksi aloitinkin Diane Novan käytön. Veritulppauutisten pelottelemana kuitenkin lopetin niiden käytön muutama vuosi sitten, ja siitä lähtien on kasvojen iho ollut pahemmassa kunnossa kuin koskaan ennen. Etenkin talviaikaan ja ennen kuukautisia alkaa joka puolelle ilmaantua kovia ja kipeitä ihonalaisia muhkuroita. Lääkevoiteet, luonnonkosmetiikat, maidottomuus ynnä muut keinot on testattu.

  Ihotautilääkäri totesi, että aikuisiän akne on yleistä, ja määräsi sen kummemmin syitä tutkimatta Tetralysal-antibioottikuurin. Iho ei parantunut kokonaan kuurin aikana, mutta piti nuo jättimuhkurat pois. (Kapselit tosin olivat aivan järkyttävän kokoisia ja jäivät usein nieluuni jumiin ja aukesivat siellä, vaikka join niiden yhteydessä todella runsaasti vettä. Luulen myös, että ne aiheuttivat jotain pysyvää vauriota ruokatorveeni, sillä refluksimaiset oireet alkoivat kuurin aikana.) Kuuri loppui kesällä, ja tällä hetkellä odotan aina kauhulla aamuisin, kuinka monta uutta muhkuraa on yön aikana ilmestynyt kasvoille. Antibiootti siis auttoi sen ajan, kun sitä käytti, mutta iho palautui nopeasti entiselleen.

  Nyt päätin aloittaa uudestaan e-pillerit. Ne pitävät samalla kurissa aknen, rasvoittuvan hiuspohjan, endometrioosin ja ehkäisyn. Laskeskelin, että pillereiden hyödyt ovat omalla kohdallani huomattavammat kuin niiden haitat.

  Tästä sepustuksesta ei välttämättä ollut mitään hyötyä kenellekään. :D Tsemppiä kuitenkin matkaan, Jenni!

 • myohmy

  Olen miettinyt useasti mitä jatkuva kosmetiikan käyttö tekee iholle. Kyllähän niissä on kemiallisia yhdisteitä, jotka reagoivat ihon kanssa ja ainakin muutama päivä viikossa olisi hyvä antaa ihon vain levätä ilman meikkiä. Itse en meikkaa juurikaan (ehkä juuri tuosta syystä), joten tuo ei ole ongelma. Eikä minulla ole ollut POD:tä, mutta epäilenkin, että minulla on psoriasis. Se jos mikä on viheliäinen ja siihen ei ole edes hoitoa olemassa. Kampaajani sanoi siitä kun katsoi päänahkaani. Siellä on punoitusta ja sellaista laattamaista hilsettä. Välillä enemmän, välillä vähemmän. Kesälläkin, ei siis ole sellaista tavallista irtonaista hilsettä, jota usein tulee talvella kun iho kuivuu, myös päänahka. Kampaamosta olen löytänyt hyvän shampoon, joka auttaa hetkellisesti, mutta silti ongelma on jatkuva. Tästä syystä en ole hiuksiakaan juuri värjännyt, laittanut vain raitoja harvakseltaan, ettei päänahka ärsyynny lisää. Jalkahoitaja sanoi, että jaloissakin tästä on nähtävissä viitteitä, eikä siis tiennyt päänahastani. Kasvojen iho on sekaiho, paikoittain atooppinen. Sekaiho on juuri osittain kuiva ja osittain rasvainen, mutta kyllä itse koen, että sen kanssa pärkää ihan ok. Jostain vain luin, että tuo atooppisuuskin saatta olla osa oire psoriasiksessa. En ole vielä käynyt iholääkärillä ja vähän miettinyt, että onko siitä hyötyä, jos tuohon kuitenkaan ei ole mitään hoitoa olemassa. Mutta kurja se kuitenkin on. Aina tuollainen tarkoittaa lievää tulehdustilaa :( Ehkä minäkin rohkenen iholääkärille, joka voisi tutkia tarkemmin ja varmistaa tai kumota epäilyni. Kiitos tästä postauksesta!

  • Hei

   Psoriasikseen on kyllä hoitoa, ei vain parantavaa hoitoa. Tautia ei siis millään lääkkeillä voi ”hoitaa pois”, mutta oireita voidaan kyllä lievittää. Jos asia vaivaa niin hakeudu ihmeessä lääkärin vastaanotolle :)

 • Mari

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Minulta löytyy yhtymäkohtia sisänsä, että syön e-pillereitä aikoinaan alunperin ihon epäpuhtauksien perusteella. Tosin haluaisin ne jossakin vaiheessa lopettaa, pelkään vain sen tuomia haittoja, ihoon sekä hiuksiin. Lisäksi olen myös allergikko ja atoopikko… jolla on ajoittain myös POD.

  Oma ihotautilääkärini epäili PODin puhjenneen stressin ja hormonien seurauksena. Kortisoni pahentaa sitä, sitäkin oli ollut käytössä kasvoille siihen aikaan. Antibiooteilla sain suunympäryksen aina rauhoittumaan, mutta vaikutus kesti kuurin jälkeen kuukauden, max. kaksi. Näin meni useampi vuosi. Nyt se on pysynyt jo reilut pari vuotta poissa. Vannon mineraalimeikkien puoleen, tarkkaan valittuihin ihonhoitotuotteisiin parista apteekkisarjasta, joita en suostu vaihtamaan ja tärkeinpänä: suunympärykselle perinteinen palasaippua. Tämä oli myös ihotautilääkärini vinkki, eli jos huomaa merkkejä PODin tulosta, saippualla pesu. Ja tämän pari vuotta se on toiminut! Ihottuma ns. kuivaa pois alkuunsa eikä röyhähdä lainkaan. Toivottavasti jatkuu näin :)

 • Satu

  Hei!

  Olen taustalta jo pidempään seurannut blogiasi -kiitos mielenkiintoisesta ja laadukkaasta sisällöstä.

  Minulle puhkesi pari vuotta sitten syksyllä POD. Yritin hetken kaikkea, mutta aika nopeasti marssin ihotautilääkärille. Söin antibioottikuurin sisäisesti ja ulkoisesti Rozex. Iho parani todella nopeasti ja ainakin toistaiseksi vaiva on pysynyt poissa.

 • iho-ongelmainen

  Kiva postaus! Iho-ongelmat on rasittavia ja heikentää itsetuntoa. Kävin itsekin viikko sitten Mehiläisellä ja sain antibioottikuurin keskivaikeaan akneeni. Vielä en ole suuria muutoksia huomannut, mutta täytyy olla kärsivällinen. :) Oli todellakin mielenkiintoista käydä ammattilaisella kuulemassa sen suositukset!:)

 • Kiitos kiinnostavasta postauksessa! Täälläkin kirjoittelee eräs iho-obgelmainen…

  Ikää on jo 41, taustalla pari antibioottikuuria sekä kymmenen vuotta pillereitä mutta edelleen ongelma päällä. Olen oikeasti testannut vaikka minkälaisia tuotteita näihin hormonipaukamiin (http://www.kodinkuvalehti.fi/blogit/uraaidin-ruuhkavuodet/mika-avuksi-kun-keski-ikaisen-leuka-kukkii-testissa-parikymmenta) mutta napakymppituote on edelleen haussa.

  Antibiootteja en millään haluaisi ja e-pillerit eivät tule kyseeseen veritulppariskin takia. Tetrasykliinistä on samanlaisia kokemuksia kuin toisella kommentoijalla.

  Tsemppiä!

  • Liina

   Myös jotkut lisäravinteet voivat laukaista aknen! Mulla biotiini laukaisee aina 2-4 viikossa aknen kasvoihin/selkään ja taliköhnän päänahkaan. Ihan pienikin annos monivitamiinissä riittää (30mcg).

   Toinen aine on B12-vitamiini. Kärsin itse imeytymishäiriöstä ja joudun syömään isoja annoksia. Akne puhkesi muutamassa viikossa suun ympärille. Siitä on tutkimuksiakin, että vaikka B12 tekee hyvää iholle niin se lisää tulehdustaipumusta JOS sitä on ennestään.

   Mun mielestä siinä vaiheessa kun kaikki on kokeiltu niin kannattaa turvautua antibiootteihin. Vaikka tulos ei olisikaan pysyvä niin iho saa hengähtää vähän tulehduskirteestä.

 • Venlamaria

  Hei,
  Minulla on ollu aikuisena sekä aknea että POD. Lisäksi minulla on atooppinen ja hyvin herkkä iho eli samoja haasteita kuin sinullakin. Olen syönyt useamman kerran antibiootteja ja ne ovat kyllä auttaneet aina noin puoleksi vuodeksi tai vuodeksi kerrallaan.
  Nykyään en kärsi enää aknesta mutta POD iskee aika ajoin. Olen käyttänyt siihen Rosazol 1% voidetta. Tämä on auttanut minulla todella hyvin. Olen iloinen, että pärjään nykyään pelkällä voiteella eikä tarvise syödä antibiootteja. Tämä siis kuitenkin tehoaa vain PODiin. Jos akne on pahasti päällä, sisäinen antibioottikuuri voi olla tehokkain keino tilanteen rauhoittamiseen. Tsemppiä sinulle ihoasioissa, Jenni! Kohtalotovereita löytyy paljon ja on hienoa, että olet avannut keskustelun aiheesta blogissasi!

 • Meri

  Hyvä ja ajankohtainen postaus näin talven tullen.
  Itselläni oli lievä akne noin muutama vuosi takaperin. Kävin aktiivisesti salilla, peseydyin useamman kerran päivässä, olin sekasyöja ja maitotuotteiden suurkuluttaja. Aknea ja isoja näppyjä oli selässä ja kasvoissa melko paljon. Kokeilin erilaisia aknevoiteita, jotka vain pahensivat tilannetta ja kuivatti ihoani entisestään. Otin asioista selvää ja tein useita kokeiluja ihotuotteiden ja ruokavalion suhteen. Löysin melko nopeasti minulle toimivan tavan. Jätin kaikki maitotuotteet pois ja aloin kasvissyöjäksi (tämä oli ollut pohdinnassa jo tovin myös ympäristön ja eiläinten takia). Ihoni alkoi parantua pikkuhiljaa, kuivuus hävisi ja näppylät katosivat. Nykyisin käytän myös kosteuttavia voiteita luonnonkosmetiikan puolelta. Ihoni on tällä hetkellä erittäin puhdas, mitä nyt talven tuomaa pintakuivuutta havaittavissa.
  Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan ensin ruokailutottumusten muutosta ja vasta sen jälkeen tujumpia tököttejä ja antipiootteja. Iho oli myös minulle kompastuskivi, minkä kanssa ei ollut kiva elää. xx Meri

 • Viltsu

  Maitohappobakteerit ehkäisevät yksilölle aiheutuvia haittavaikutuksia antibiooteista. Suurempi huoli antibioottien käytössä on kuitenkin globaali tilanne, jossa antibioottien käyttäminen varmuuden vuoksi tai muuten turhaan saa pöpöt muuntautumaan antibiooteille resistenssksi. Onko lievän aknen hoitaminen tosiaan tärkeämpää kuin taistelu hengenvaarallisia tauteja vastaan?

  Kamppailen itse myös PODin kanssa, tsemppiö sinulle vielä kurjemman oirekombon kanssa kamppailuun :)

 • Juuli

  Täällä kans yksi PODista kärsivä. Mun tilanne on sinänsä mielenkiintoinen, että se ei liity e-pillereihin, niin kuin monilla, tuskin kosmetiikkaankaan, koska käytän vähän kosmetiikkaa ja enimmäkseen hajusteettomia tuotteita. Minulle POD puhkeaa raskausaikana. Esikoista odottaessa tuli ekan kerran ja nyt toista odottaessa puhkesi uudelleen. Paha juttu, koska raskaus- ja imetysaikana ei voi antibioottikuureja syödä, eikä mitkään rasvat tehoa, koska jostain raskaushormonista mulla varmasti johtuu :( Muut hehkuu raskausaikana ja mä oon laikkunaama, heh. Mutta halusin kertoa oman tarinan tähän asiaan liittyen, jos joku kohtalontoveri lueskelee näitä kommentteja :) ihottuma jäi onneksi melkein kokonaan ensimmäisen kohdalla jo synnytyslaitokselle!

 • iinaL

  Itsellä on aivan samanlainen iho kuin sinulla- koko elämäni iho on ollut kuiva, atooppinen ja erittäin herkkä reagoimaan ärsykkeisiin. Iän myötä tuli näppyjä enemmän, ja pari vuotta sitten ensimmäisen kerran puhkesi POD.

  Ensimmäisellä kerralla POD oirehti noin kuukauden ajan rajusti, mutta vähitellen laantui itseksen kun stressi lievitti.

  Itsellä PODin laukaisevat tekijät ovat aivan selkeästi stressi sekä auringon UV – POD on alkanut oirehtimaan minulla ainoastaan suuren stressin aikana tai kesälä kun aurinko on alkanut kunnolla paistamaan.

  Syksyllä 2015 POD iski todella rajusti, kun stressi nousi monien tapahtumien myötä. Silloin POD levisi suun ympäröivältä alueelta, T-alueelle sekä silmiin. olin aivan kamalan näkönen. yritin kaikki konstit ja vinkit mitä olin kuullut muilta tai netistä lukenut, mikään ei auttanut.

  kun sitten olin 4kk sinnitellyt ihottuman kanssa, menin itse kysymään lääkäriltä jokohan tähän voisi saada antibioottikuurin. Lääkäri määräsi kuurin, ja siihen lisäksi apteekista käsikaupasta saatavaa Rosazea voidetta paikallisesti. Itse yleensä välttelen antibioottikuureja kuin syöpää, mutta tässä vaiheessa en nähnyt enään muita vaihtoehtoja. noi 2vko kuuria, ja 4kk minua häirinnyt ihottuma oli kadonnut.

  nyt vuoden jälkeen tuosta kuurista minulla on hieman loppukesästä pientä ihottumaa yrittänyt pukata stressin ja auringon vaikutuksesta, mutta olen saanut heti alusta sen kuriin Rosazea voiteella. sitä lääkäri suosittelikin ensiavuksi jos huomaan ihottumaa tulevan.

 • Allu

  Moikka!

  Kuulostaapa tutulta! Itselläni pintakuiva,herkkä ja lievään akneen (erityisesti hormonaaliseen) taipuva iho. Iho voi olla todella hyvässä kunnossa hetken aikaa, kunnes yhtäkkiä se näyttää sotatantereelta. Varsinkin ilmojen kylmetessä iho antaa sen kyllä huomata…

  Itselläni siis kanssa tänä syksynä puhkesi POD uudestaan päälle. Aiempina kertoina se on hävinnyt itsestään joidenkin viikkojen kuluttua, mutta nyt ei sitten millään. Minulla loppui myös heinäkuussa Roaccutan kuuri akneen, joten antibioottikuuri ei kiinnostanut sitten tippaakaan. Kävinkin ostamassa yhtä jos toista putelia ja purnukkaa luonnontuotekaupoista ja apteekista (mm. otsonoitua oliiviöljyä, suolasaippuaa, rosazol voidetta ym), joiden parantavasta vaikutuksesta olin netistä lukenut (muut PODista kärsivät kertoneet). Tilanne vain paheni ja kohta olivatkin jo leukapielien lisäksi nenänpielet, silmänympärystöt ja kulmakarvojen väli täynnä tuota ärsyttävää näppylää. Luovutin ja menin ihotautilääkärille Koskiklinikalle.

  Lääkäri oli erikoistunut juurikin akneen ja allergologiaan, joten varasin hänelle ajan. Tuo lääkäri kertoi minulle, että koska tauti on myös miesten ja pienten lasten riesa, ei voida automaattisesti syyttää esim. hormoneja tai kosmetiikkaa aiheuttajaksi (joita myös omalla kohdallani epäilin), ainoastaan tutkimus riittää kertomaan, että kortisoni sitä pahentaa. Hänelle siis kerroin kuinka jätin fosfaatit pesuaineista, fluorit hammastahnasta jne pois, mutta hän kertoi, että Tetrasykliini ab on ainoa mikä sen parantaa. Lisäksi sain ab-voiteen. No, nopeastihan ne alkoivat kyllä vaikuttamaan, parissa päivässä näppylät olivat kadonneet kaikkialta ja punoitustakaan ei enää esiinny muualla kuin leuassa. Tosin taisipa kuolla kaikki oma suolistonukka samalla.

  Tästäkin siis huomaa kuinka erilaisia käsityksiä lääkäreiden keskuudessakin asiasta voi olla. Tämä minun lääkärini sanoi, että normaalisti saan elää ja hoitaa ihoani ilman mitään erityisiä rajoituksia (kosmetogilla käynnin kielsi rajusti), kun huolissani kyselin mitä rasvaa nyt sitten iholle sopii laittaa… ystävälläni myös samanlainen tilanne ihonsa kanssa ja hänelle eri ihotautilääkäri sanonut aivan samaa. Toisaalta paljon olen myös kuullut erilaisia mielipiteitä, joten täytyy kai vaan löytää itselle so sopiva hoitorutiini… helppoa ei tämä tosiaan ole :D ja pahinta on, että POD tosiaan voi tulla vain sen kerran tai useamman kerran elämässä vaikka sitä millä hoitaisi!

 • nnn

  Hei,

  Minulle tuli kanssa akne kun lopetin pillerit ja ihoni on nykyään samaa aikaa pintakuiva, rasvainen ja tukkeutunut. Alussa käytin reseptillä saatavaa Differin aknevoidetta,joka toimii loistavasti finnien kuivattajana. Se myös tuo ne ihonalaiset finnit pinnallisiksi, mikä nopeuttaa finnien parantumista huimasti. Se ei kuitenkaan parantanut akneani, joten siirryin Avitcidiin. Molemmissahan on retinoidi, eli ovat a-vitamiinipohjaisia, eli toimivat ns. samaan tapaan kuin ne kunnon aknekuurit, mutta vaikutus on vain paikallinen, jolloin haittoja ovat vain ihon kuivuminen (johon iho jokseenkin tottuu). Avitcid on parantanut akneani huomattavan paljon, mikä on ollut kiva juttu, mutta se ei auta jo tulleisiin finneihin. Nyt käytän molempia (eri aikaan tosin), vaikka lääkäri ei tätä suositellut :D Mutta voisin siis suositella näitä! Kaverini joka on farmaseutti ja kärsii aknesta käyttää näitä molempia.

  Näitä ei kantsi kuitenkaan alottaa varmaan niin kauan kun on yhtään tuota POD:ia, koska nämä on aika voimakkaita aineita. Akneen kuitenkin hyviä, koska eivät sisällä antibioottia. Tuo a-vitamiini tietääkseni avaa ihohuokoset, niin, että komedoja ja myöhemmin finnejä ei voi muodostua. Se myös bonarina tutkitusti hidastaa ihon vanhemenmista :D

  Kasvovoiteeksi on ihan pakko suositella Xylidermiä! Maksaa apteekissa vaan sen n. 10e. Ainesosaluottelo on todella lyhyt ja xylitol on jokseenkin antibakteerinen. Suositeltu etenkin atooppiselle iholle, mutta toimii todella hyvin akneiholla, koska kosteuttaja on glyseriini. Rasvat (esim öljyt) kun voivat aiheuttaa juuri tukkeumia. Itse kokeilin jojoba- yms. öljyt läpi kunnes luin tarpeeksi monesta paikasta, että öljyt voivat itse asiassa lisätä tukkeumia, jonka huomasin myös omalla ihollani (Ihmisten ihot kuitenkin toimivat eri tavalla ja joillekin ne sopii). Tästä syystä monet kasvovoiteet on ongelmaisia, koska niissä on usein lukuisia aineita, joita ei edes tiedä. Tuo xyliderm ei sisällä rasvaa, joten se ei ainakaan pahenna tilannetta :) Torjuu myös tulehdusta ja menee iholla, jos ei sitten naamaan sovi. Suosittelen kokemaan. Aluksi voi tuntua, ettei kosteuta tarpeeksi, jos on tottunut todella rasvaisiin voiteisiin, mutta itse tosiaan käytän noita aknevoiteita, jotka ihan saavat ihon hilseilevän kuivaksi ja tuo xyliderm riittää senkin kosteuttamaan kun lisää vaan muutaman kerran jo kuivumisen jälkeen.

  Naamanputsarina käytän lactolineä, jota saa kanssa perus marketeista parilla eurolla ja joka on suositeltu juuri akneiholle :) Sisältää maitohappoa ja on yllättävän ei-kuivattavaa saippuaksi. Meikitkin lähtee. Samalla voi pestä ihon, hiukset ja kuukupinkin :D

  Kauhea paasaus, mutta jos joku aknesta/iho-oireista kärsivä saisi tästä apua! Itse kärsin t-o-d-e-l-l-a kauan ja ostin useilla sadoilla euroilla eri voiteita, kunnes tajusin, että nämä tosi basic tuotteet toimivat omalla ihollani parhaiten :)

  Iho-oireet on niin kamalia, että pakko aina jakaa vinkkejä. Ikävintä tietty on se, että kaikki ei toimi kaikilla ja aika kauan saa aina hakea niitä aineita/keinoja, jotka toimii juuri omalla hyvin :/ Kamalasti tsemppiä <3

 • Heippa!
  Aika hurjaa tekstiä. Iho on suurin elimemme joten kaikki, mitä ihollemme laitamme, imeytyy elimistöön. Tämä todistaa myös sen, että kaikki mitä on myös sisällämme, voi puskea ihon kautta myös pois. Ruokavaliolla on todellakin paljon merkitystä ihon kuntoon, ja monenlaiset ihotaudit ovat merkki eräänlaisesta tulehduksesta elimistössä. Ne saattavat viitata vatsan epämääräiseen toimintaan, kuormittuneeseen maksaan yms, ja ruoka-aineyliherkkyyksiin. Kyllä itse ”vehnä ja maito-ongelmaisena” huomaan, millon on tultu herkuteltua sopimattomilla ruoka-aineilla, koska heti tulee finnejä. Mulla on itsellä atooppinen iho, ja mitkään lääkerasvat eivät siihen auta – pahentavat vain.
  Tiesitkö että monet lääkerasvojen, kosmetiikan, yms kemikaalit tukkivat ihohuokosia ja aiheuttavat imeytyessään elimistöön solun pinnalle kalvon, jolloin soluun eivät pääse ravintoaineet, eivätkä kuona-aineet pääse pois? Tämän takia sanotaan että ”selluliitti on muovia” koska se on kaikkien iholle laittamiemme kemikaalien yhteissumma, joka on tukkinut hengittävän solun ja kuona-aineet ovat kerääntyneet yhteen kasaan. Tälläiset muovit yms kemikaalit saattavat sekoittaa myös hormonitoimintaa, joka taas lisää hormoneista johtuvia iho-ongelmia. Eli oravanpyörä on valmis.
  Tämän takia, kaikki mitä iholle laitamme, pitäisi pystyä myös syömään.
  Itse olen viimeiset kolme vuotta käyttänyt vartalo ja kasvorasvana kookosöljyä, ja Young Livingin 100% terapeuttisen luokan eteerisiä öljyjä, joilla on myös ravintolisäluokitus. Niistä on ollut uskomaton apu herkälle iholleni, sekä myös moneen moneen asiaan!

  Suosittelen jokaista tekemään tutkimustyötä ennen kuin ostaa kalliita ja kemikaaleilla kyllästettyjä lääke/ihonhoitorasvoja. Monissa selluliittivoiteissa, ja ”nuorentavissa” ryppyvoiteissa on myös silikoonia, joka vain täyttää ihohuokoset ja ihojuomut, jolloin iho tutuu tasaiselta ja sileältä. Eipä se iho sen jälkeen paljon hengitäkään. Silikonia löytyy myös monista shampoista, joka tekee ”kiiltävät ja sileät hiukset”-efektin.

  Voisin suositella sulle myös Young Livingin eteerisiä öljyjä ihonhoitoon, tasapainottamaan hormonitoimintaa, tsemppaamaan erilaisiin elämäntilanteisiin, ja vähentämään kemikaalikuormaa omilla valinnoillaan :)

  Löydät lisää fb-sivulta:
  Young Living elämäntapana (Minun fb sivustoni)
  Young Living Essential Oils
  Young Living Europe

  Terveisin,
  Mona Rantanen :)

 • mape

  minulla myös ollut paljon iho-ongelmia muutaman vuoden ajan. olen sinua huomattavasti vanhempi ja ongelmat alkoivat vasta muutama vuosi sitten. Sitä ennen minulla oli todella herkkä, couperoottinen iho joka reagoi säähän. en tajunnut hoitaa couperosaani joka kehittyi myöhemmin ruusufinniksi. ihossani on myös muita epäpuhtauksia ruusun ja poskissa olevan couperosan lisäksi. kaikkea olen kokeillut vuosien varrella (kosmetiikka, ruokavalio, vitamiinit9 mutta minun kohdallani olen saanut suurimman apun Tarjalta Ihohoitola Lupauksesta. Ihoni ei ole enää niin tulehtunut mutta toki vielä ärtyy helposti ja tulee välillä takapakkia. Ihoni on tosi haasteellinen ja sen kanssa on ollut pitkään ongelmia joten on pitkäaikaisesta hoidosta. Ruokavaliosta olen saanut myös apua eli jättänyt ruokavaliosta pois vehnän sekä maidon. Nämä kaikki yhdessä ovat parantaneet ihoni kuntoa paljon.

 • Perkele

  Joo. ”Iho-ongelmainen” täällä tilittää blogissa ”kauheasta” ihostaan eikä pikkuriikkisintäkään ongelmaa näy kuvissa. Sitten omassa meikkauksessa kuluu yli 2h että kehtaan mennä edes lähikauppaan kun koko naama on ruvella. Todella ärsyttävää.

 • Jenni

  Mulla oli joskus vuosia sitten POD ja kokeilin siihen kaikki mahdolliset vinkit mitä netistä löytyi: omenaviinietikka, valkosipuli, teepuuöljy, kookosöljy, hammastahnan vaihto, vain luonnonkosmetiikkatuotteet, eri ruokavaliotestit yms yms. Sitten huomasin että tosi moni noista liittyi myös hiivan hoitoon ja stressiin jne. Koska mulla oli ollu paljon myös stressiä ja alapääkään ei täysin normaali ollu niin vetäisin kuurin diflucania. Muistaakseni 4 kpl yhteensä viikon välein. Ja POD lähti. Nykyisinkin jos tuntuu että alkaa muutama näppylä tulla suun ympärille niin otan heti diflucanin ja POD ei ole tullut takaisin. Tämä toiminut minulla :)

Related posts