6/10/16

Tuunaa puurosi

8 82

Kauhea nälkä ja jääkaappi on TAAS tyhjä? Näitä tilanteita sattuu minulle aivan jatkuvasti. Olen äärimmäisen laiska ruokakaupassa kävijä ja tämä taipumus yhdistettynä jatkuvaan reissaamiseen tarkoittaa usein sitä, että jääkaapista löytyy lähinnä valo ja ketsuppipullo. Niillä ei nälän yllättäessä pitkälle pötkitä.

En siis ehdi enkä jaksa käydä ruokakaupassa kovin usein, mutta minun on myös vaikea motivoida itseäni tekemään kunnollista ruokaa vain itselleni. Jos kokkaisin edes kahdelle, olisi heti eri tavalla intoa panostaa, mutta pelkästään itseni takia en oikein jaksa nähdä vaivaa. Niinpä syön usein ulkona, tilaan Woltilla ruokaa kotiin ja turvaudun sellaisiin helppoihin pikasörsseleihin täällä kotona. Nuudelit, puuro, kananmunat ja pakastevihannekset ovat kiireisen ja laiskan kotikokin parhaita ystäviä. :D Vähän hävettää myöntää, mutta saatan välillä sinnitellä vaikka viikon puurolla, jos en vain saa aikaiseksi mennä kauppaan.

Mutta puuro ei sinänsä olen niin kauhean kamala pahe, koska se on kuitenkin terveellistä ja edullista ruokaa. Ja henkilökohtaisesti siitä ihan tykkäänkin. :) Nyt muutaman kerran on ollut sellaisia tilanteita näiden matkojeni välissä, että en ihan oikeasti ole ehtinyt ruokakauppaan ja on pitänyt kehitellä jotain ravitsevaa ja täyttävää sapuskaa käytännössä olemattomista aineksista. Minusta on suoraan sanottuna tullut tässä lajissa varsin lahjakas. Pystyn loihtimaan aika hyviäkin herkkuja liki olemattomista raaka-aineista – on nimittäin tullut täällä meikäläisen keittiössä harjoiteltua!

Siinä vaiheessa, kun nuudelitkin on kaapin pohjalta syöty, yleensä aina löytyy puurohiutaleita, joten puuro on ollut sellainen hätävarojen kruunaamaton kuningas. Pelkän peruspuuron popsiminen käy kuitenkin pidemmän päälle aika tylsäksi, joten yksi kerta vain ryhdyin kaivelemaan kaappieni jämiä ja etenkin sieltä löytyviä kuivia aineksia – ne kun säilyvät pilaantumatta, vaikka itse ehtisi näyttää nokkaa kotona vain satunnaisesti. Ja hitsi vie, onnistuin avaamaan itselleni ihan vahingossa aivan mahtavan herkkujen maailman. Yhtäkkiä puuro ei ollutkaan enää se tylsä pakollinen hätäruoka, vaan oikeasti aika herkullinen lounas tai välipala. Ehkä monelle tällainen puurojen tuunaaminen on ihan peruskauraa (pun intended, hahhaa), mutta uskallan veikata, että aika moni ei minun tapaani ole aiemmin keksinyt kokeilla tällaista luovempaa otetta puuron keittelyyn.

En itse omista mikroaaltouunia ja usein jopa puuron keittäminen liedellä on näin laiskalle ja liikkeissään ripeälle liian hidas ja työläs homma, joten suosin yleensä sellaisia puurohiutaleita, joihin tarvitaan vain kuuma vesi. Elovenan puuropussit tai Fazerin Alku-puurohiutaleet ovat siis suosikkejani, koska ne valmistuvat parissa minuutissa suoraan kulhossa. Vähemmän vaivaa ja vähemmän tiskiä.

Noniin, mutta sitten asiaan eli siihen, että mitä olen puuroihini oikein tunkenut tehdäkseni niistä herkullisempia, ravitsevampia ja terveellisempiä. Tässä siis joitakin esimerkkejä, mitä olen noilla nälkäisillä epätoivon hetkillä löytänyt kaapeistani ja kokeillut puuroissani – ja havainnut oikein hyviksi aineksiksi tuunaukseen.

♥ marjakuitujauhe ja marjajauhe (löytyy esimerkiksi Berryfectiltä) – henkilökohtaisesti tykkään näistä puuron seassa enemmän kuin lötköistä ja kylmistä pakastemarjoista

♥ kuivatut hedelmät kuten viikunat pieniksi palasiksi pilkottuina (nopeimmin pilkkominen hoituu saksilla)

♥ maapähkinävoi (tätäkin herkkua on muutaman kerran löytynyt jääkaapin perältä)

♥ murennetut cashew-pähkinät

♥ chia-siemenet

♥ leseet ja spelttikuitujauhe

♥ kaneli

Erityisesti nuo kuivatut hedelmät kuten viikunat ja taatelit tekevät aivan ihmeitä puuron maulle, NAM! :) Tällä kertaa ihan kuvia varten kävin ostamassa lähikaupasta myös tuoreita marjoja, mutta normaalisti tuollaisia ylellisyyksiä ei tietenkään kaapista näillä hätähetkillä löydy. Tuleeko muilla mieleen jotakin muuta herkkua, mitä kaurapuuron sekaan voisi sujauttaa?

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: ,

Categorised in: Koti

8 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Tiia

  Kantsii kokeilla myös tuorepuurojen tekemistä! Siinä ei tarvi mitään kypsentämistä, laittaa ainoastaan aineet yhteen ja jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi (toki tää ei oo ratkaisu, jos on jo päässyt yllättämään).

  Oon tällä hetkellä ihan koukussa tuorepuuroihin, ja niiden erilaisiin variaatioihin. Pelkästään mielikuvitus on rajana, mitä siihen voi lisätä (soijamaitoa, rahkaa, marjoja, hilloa, pähkinöitä, mehukeittoa jnejne).. Kauramaidosta saa tosi hyvää. Ja jos lisää pikkusen kaakaojauhetta, saa suklaapuuroa. :-)

  • Itse asiassa olen kokeillut myös tuorepuuroja ja tykkään kovasti! :) Ja kotimaiselta Berrypicker-merkiltä löytyy näitä tuorepuurojakin tuollaisina pikaversioina. Kannattaa tsekata! Ne tulevat vähän Elovenan pikapuuro-pussien tapaisissa pakkauksissa ja voi valmistaa joko kuumaan veteen tai vaikkapa kylmään mantelimaitoon. :)

 • Hanna

  Tänään aamupuuron seassa oli banaania, pellavarouhetta ja suolapähkinöitä.

 • Lotta

  Ai jestas että mä RAKASTAN puuroa! Paras kaikista on tietty kaurapuuro, mutta kyllä esimerkiksi tummista mannaryyneistä tehty vispipuurokin on aika herkkua. Normaalisti aamupuuron sekaan menee pellavansiemenrouhetta, pakastemarjoja/hedelmää, raejuustoa ja loraus maitoa. Hyväksi todettuja yhdistelmiä on esim. mustikka+banaani+kardemumma ja puolukka+omenasose, nam! Viimeisin innovaatio on porkkanasose+pähkinärouhe+kaneli+kardemumma, suosittelen kokeilemaan jos yhtään on porkkanakakun perään

 • Anna__

  Täällä syödään haudekattilassa tehtyä puuroa joka aamu. Kaksi annosta viitsii jo tehdäkin kattilassa. Pakastemarjoja syödään melko usein, muita hyviä yhdistelmiä ovat rahka, kaneli ja itse tehty omenasose tai banaani, saksanpähkinä, rahka ja vaahterasiirappi.

 • sanna

  Ah, puuro on parasta! Olen aloittanut aamuni kaurapuurolla jo vuosikausia, eikä kyllästytä, kun vaihtelee välillä päällisiä. Herkkua on esim. nektariini paloina paksun kreikkalaisen tai turkkilaisen jugurtin kera ja päälle vielä kardemummaa ja kenties pähkinöitä. Jugurtti sopii puuron kanssa yllättävän hyvin, kunhan se on tarpeeksi paksua koostumukseltaan. Toisinaan teen iltapalaksi mannapuuroa, se se vasta onkin herkkua marjojen, pähkinöiden ja jugurtin kanssa.

 • Sanna

  Mä en oikein jaksaisi keitellä puuroja, eikä ole mikroakaan, mutta sen sijaan oon ihastunut bircher mysliin! Sehän tehdään siis kaurahiutaleista yön yli liottamalla. Itse oon käyttänyt nesteenä mantelimaitoa, lisännyt puuromaista rakennetta ja proteiinia just chia-siemenillä ja maustanut agavesiirapilla ja vaniljalla. Kaikki aineet on hyvin säilyviä mantelimaitoa myöten, eli yleensäkin niitä on kaapissa. Sit bircherin päälle vastaavasti mitä kaapista löytyy. :)

Related posts