4/10/16

Rumista passikuvista

20 84 passi5

Viime viikon keskiviikkona jännitin vielä, että mahtaisinko päästä torstaiaamuna reissuun kaiken sen tiistain sähläämisen jälkeen. Aika uskomatonta, mutta kyllä. Ja nyt olen jo lyhyen Kreikan matkan jälkeen taas kotona. Pientä säätöä reissuun lähteminen kuitenkin aiheutti, kun piti vuorokaudessa hommata itselle uusi passi.

No nyt on uutuuttaan kiiltelevä passi takataskussa ja olen valmis kaikille tuleville reissuilleni. Kuva kiireellä hankitussa passissani aivan kamala – se näyttää hyvin pitkälti sellaiselta jenkki-tyyliseltä pidätyskuvalta. Jaoin tämän valokuvataiteen helmen viime viikolla Snapchatissa seuraajieni riemuksi ja ensimmäinen sen osakseen saama kommentti oli ”Life sentence?” Kieltämättä näytän kuvassa elämäänsä tympääntyneeltä sarjamurhaajalta, jolla on kontollaan elinkautinen sekä bitchy resting face. :D Pääsin sentään määränpäähän tuollakin naamalla, huh.

Sain myös lohdullisen kommentin, jossa todettiin, että siinä vaiheessa, kun ihminen oikeasti näyttää passikuvaltaan, hän on todella pitkän loman tarpeessa. Jäin miettimään, miksi passikuvat ovat aina niin kamalia? Jotenkin tuon asian on vain vähän kuin oppinut hyväksymään, että niin se nyt vain menee. Passikuvat ovat aina rumia ja se vähän kuin kuuluu niiden luonteeseen. Hyvä passikuva on iloinen ja niin harvinainen poikkeus, että sitä voi pitää melkein urbaanina legendana.

Mutta miksi näin on? Eihän sen olisi mikään pakko olla niin hirveä. Miksi alistumme rumille passikuville? :D Joojoo, on sinänsä täysin irrelevanttia, miltä siinä kuvassa näyttää, mutta kun sitä samaa passia nyt joutuu kuitenkin katselemaan kokonaiset 5 vuotta, niin olisihan se kiva, ettei tarvitsisi joka kerta hävetä tai masentua, kun sen läpyskän kaivaa esiin. Niin, että miksi ei vain voitaisi ottaa kauniimpia passikuvia?

passi3

Olen muutaman kerran elämäni aikana käynyt passikuvassa ja tuntuu, että prosessi etenee aina kutakuinkin samalla kaavalla: istutaan penkkiin, räiskis, yksi otos ja se oli sitten siinä. Eilen jäin miettimään, että mitä ihmettä… Minä maksan tästä! Miksi siis maksan kuvasta, joka on ihan kauhea? Varsinkaan, kun tosi pienellä vaivalla se voisi olla vähän parempikin.

Okei, on ihan selvää, että se tiukkojen nykyohjeiden mukainen suoraan edestä -kuvakulma ole monelle se imartelevin, samoin kuin ei se hymytön naama peruslukemilla -ilmekään. Itsehän näytän vakavalla naamalla lähinnä masentuneelta tai vihaiselta. Olen saanut tästä joskus ihan palautettakin valokuvaajilta. Ensin on pyydetty vakavaa ja sitten huikattu perään, että ”No älä nyt kuitenkaan noin masentuneelta näytä!” Hassua. :) Mutta uskon silti, että jopa noista passikuvan teknisistä vaatimuksista huolimatta on mahdollista saada ihmisestä ihan siedettävä tai peräti kohtalaisen kiva kuva.

Passikuvien ottaminen on varmasti valokuvaajille melko tylsää rutiinia ja liukuhihnaduunia ja monella kuvaajalla on budjetoitu tällaisiin perusjuttuihin kiireen keskellä tosi vähän aikaa, mutta jo tosi pienellä vaivannäöllä ja panostuksella moni asiakas poistuisi kuvaamosta huomattavasti tyytyväisempänä uuden mieluisan passikuvan kanssa. Eikä siihen tarvittaisi kuin vähän kauniimpi kuvausvalo ja muutama minuutti enemmän aikaa.

Jo siitä olisi iloa ja apua, että kuvaaja ohjeistaisi hiukan kuvaustilanteessa tyyliin nostaisitko vähän leukaa, suoristaisitko ryhtiä, sukisitko tukkaa, että siellä takaraivolla ei ole tuota hölmöä töyhtöä, jne. Ja että kuvia otettaisiin heti kättelyssä vaikka parikymmentä, joista voisi sitten valita mieluisimman. Ilman että asiakkaalle jää tunne, että hän on kamalan hankala nipottaja, jos ensimmäinen kameraan tallentunut otos ei olekaan ihan omaan mieleen. Ei liene myöskään mahdotonta editoida kuvan valkotasapainoa ja kontrastia kohdalleen tai poistaa keskellä nenää olevaa jättimäistä finniä kuvasta, kun kaikki tämä vie Photoshopilla aikaa ehkä noin puoli minuuttia – ja kuuluu jokaisen ammattikuvaajan perusosaamiseen. Olen kuullut, että joskus epäonnisesti asemoituneen finnin takia on jopa hylätty koko passikuva, kun se on näyttänyt kuvassa lävistyskorulta. True story. Näin oli todellakin käynyt yhdelle snäppiseuraajalleni. :D

Kuvan voi toki käydä otattamassa passikuvakopissa (joita muuten on ihan mystisen vähän ainakin Helsingissä) tai napata itse, mutta nykyiset passikuvaohjeet tuntuvat olevan niin hurjan tiukat, että on aina olemassa vaara, ettei omin nokkineen otettu kuva sitten kelpaakaan viranomaisille. Hiussuuortuva kulmakarvan päällä saattaa riittää hylätyksi tulemiseen.

passi2

Itse en voinut omassa tilanteessani ottaa tiukan aikataulun suhteen riskejä, joten menin helpoimmalla mahdollisella vaihtoehdolla ja otatin kuvan poliisiasemalla samalla, kun tein passihakemuksen. Ja suoraan sanottuna: tässä nimenomaisessa tilanteessa oli minulle aivan sama, näytänkö kuvassa sarjamurhaajalta, kunhan se vain mahdollisti minulle matkanteon. Myönnetään silti, että se lentokentän poliisiaseman täti oli myös niin yrmeän oloinen, etten edes uskaltanut kysyä saisinko nähdä sen juuri otetun valokuvan, saati pyytää mahdollisesti uutta otosta. Eli tällä kuvalla mennään. Saisin takuulla kutsun suoraan Orange Is The New Blackin castingiin, jos lähestyisin tuolla otoksella…

Olen saanut joskus valokuvaamossa passikuvaa otettaessa pyynnöstäni muutaman uusintaotoksen, mutta aina on tullut valokuvaajan käytöksestä sellainen fiilis, että tämä on nyt kamala ylimääräinen vaiva. Vähän kuin passikuvauksessa nyt vain kuuluisi asiaan, että ensimmäinen räpsy saa luvan kelvata. Varmasti poikkeuksiakin on, mutta suurimmalla osalla ihmisistä tuntuu olevan passikuvien ottamisesta juuri tällaisia kokemuksia. Niinpä näenkin tässä oivallisen markkinaraon!

Miksei kukaan valokuvaaja tai mikään valokuvastudio mainosta itseään nimenomaan sillä, että heillä saa otettua itsestään kauniin passikuvan? Olen varma, että moni maksaisi ihan mielellään vaikka kympin tai pari enemmän siitä ilosta, ettei tarvitsisi katsella viittä vuotta passissaan sitä aivan kamalaa kuvaa itsestään. Ehkä tällaisia valokuvaamoja jo onkin, mutta minä en ainakaan ole törmännyt tai tiedä, mistä lähtisin etsimään, jos haluaisin sellaisessa asioida.

Ymmärrän, että on varmasti ihmisiä, jotka ovat ihan oikeasti hankalia ja joille ei kelpaa yhtään mikään, mutta eiköhän meistä suurin osa olisi onnellinen niistä muutamasta vaihtoehdosta, joista valita. Eletään kuitenkin digikameroiden aikakautta, eikä useamman kuvan ottaminen vie kuluta filminauhaa tai ole kuvaajalle mitenkään suunnattoman suuri vaiva muutenkaan.

Eli ottakaahan valokuvaajat ja valokuvaamot tästä ideasta koppi! Olen varma, että jos joku mainostaisi passikuvapalveluaan tyytyväisyystakuulla, niin asioisin juuri siellä. Voi toki olla, että tällaisia paikkoja on jo nyt, mutta en ole kuullut tai törmännyt, joten tämä on myös erinomainen tilaisuus mainostaa omaa palveluaan kommenttiboksin puolella! ;)

passi6

On kyllä pakko tähän loppuun vielä kiitellä sekä kaikkia avuliaita Snapchat-seuraajiani, joilta sain parhaat täsmävinkit, kuinka toimia passin kadottua sekä Kansalaispuhelimen maailman ystävällisintä virkailijaa (aivan huippu palvelu muuten!), joka osasi antaa vastaukset kaikkiin tätä pulmatilannetta koskeneisiin kysymyksiini kuin apteekin hyllyltä.

Valtaisan suuri kiitos siitä, että ylipäänsä pääsin reissuun, kuuluu kuitenkin myös Suomen poliisille, jonka kanssa asioiminen tämän asian tiimoilta oli niin nopeaa ja mutkatonta. Jos et tiennyt, niin nykyään nimittäin saa uuden passin jopa alle vuorokaudessa (ainakin Helsingissä), jos Express-passihakemuksen ehtii laittaa eteenpäin aamulla ennen klo 11. Eikä kyse ole edes mistään tympeästä pikapassista, vaan jo samana päivänä iltapäivällä kourassani oli ihan tavallinen 5 vuoden passi.

Vinkiksi muille tällaiseen tilanteeseen joutuneille, että pääkaupunkiseudulla se Pasilan poliisilaitos on kaikkein ruuhkaisin paikka uuden passin hakijalle ja odottamaan voi joutua tuntikausia. Jos aikaa passin uusimiselle on reilusti, ei asiassa ole mitään ongelmaa, koska poliisilaitokselta voi varata ennakkoon ajan asian hoitamista varten. Jos kuitenkin tulee tällainen akuutti tilanne, kannattaa harkita vierailua esimerkiksi Espoon tai Vantaan poliisiasemalla – siellä selviää todennäköisesti murto-osalla tuosta Pasilan jonotuksesta. Tai sitten suuntaa hakemuksensa kanssa Helsinki-Vantaan lentoasemalle, kuten minä keskiviikkoaamuna.

Tein siis ylimääräisen pikavisiitin lentokentälle reissujeni välissä, koska tuumin asian hoitamisen olevan kaikkein helpointa ja nopeinta lentokentän poliisiasemalla, missä voidaan tarvittaessa ottaa myös uusi passikuva. Express-passihakemus kustansi ehkä muutaman kympin peruspassia enemmän ja kuvan ottaminen 10 euroa, mutta asia oli hoidettu 5 minuutissa yhdellä luukulla ja uusi passi hyppysissä jo samana päivänä klo 15 iltapäivällä, kun noudin sen Pasilasta, mihin se oli minulle toimitettu. Virkistävän tehokas poikkeus byrokratian perinteiseen hitauteen tottuneelle. Niin, että KIITOS!

passi1

Tags: ,

Categorised in: Elämä, Matkat

20 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • henna

  Vaihdoin sukunimeä jokunen vuosi sitten, ja uusi ajokorttikuva on ihan kauhea. Hiukset sojottaa oikeasti ihan mihin sattuun. Tota sitten joutuukin katsomaan siihen asti kunnes ajokortista joutuu luopumaan, ”jee”.

  Mutta tosiaan noista passikuvista, eihän ihminen kovin hyvältä näytä vakavalla ilmeellä mutta joka ikinen kerta kun joku eka haukkuu omaa passikuvaansa ja näyttää sen niin se on ihan täysin normaali kuva. :D

  • No se on kyllä ihan totta, että ihmiset ovat aivan ylikriittisiä omia kuviaan kohtaan. Kai sitä silti toivoisi, että juuri siinä yhdessä kuvassa, joutuu katselemaan sen viisi vuotta, näyttäisi edes omasta mielestään siedettävältä.

   Tämä meikäläisen kuva oli kyllä sellainen, että toistaiseksi kukaan ei ole sitä kehunut. :D Kommentit ovat olleet lähinnä juuri sitä osastoa, että näytän elinkautisvangilta. Mutta tällä mennään!

 • Uusin kesällä passikuvan ja pakko kyl sanoa että mä yllätyin super positiivisesti palvelusta! Kuva nyt ei oo maailman imartelevin, koska juurikin suoraan otettuna ja erittäin kirkkaat valot, joka saa aikaan sen, että mun hyvin vaalea tukka nätisti katoaa valkoiseen taustaa :—D MUTTA, kuvaaja otti heti kaksi kuvaa ja sitten mun yllätykseksi alkoi editoimaan sitä! Tasoitti ihon punasuutta ja joitain finnejä pois, paransi vähän kontrastia ja valkotasapainoa! Ja voin sanoa että oon tyytyväinen siihen kuvaan kyllä 100%! Tää liike on Porvoossa ja nimeltään Tunninkuva ja oisko kuvien hinta ollut about 30€ ja tällöin sain itse paperikuvat ja myös kuvat poliisin nettipalveluun. Voin vain suositella tätä liikettä ja varmasti meen tänne uudelleen jos tarvetta on :—) En tätä kuvaa nyt profiilikuvaksi mihinkään vaihtaisi mutta voittaa se ainakin edellisen passikuvan 100-0 haha

 • Minski

  Poikakaveri kävi ottamassa itsestään passikuvat Porthaninkadulla yhdessä kuvaamossa, ja ne kuvat on ihan tajuttoman edustavat. Ajattelin, että sen oli pakko olla ihan sattumaa, mutta oli pakko mennä silti itse testaamaan sama mesta. Ja tuli muuten parhaat passikuvat mitä musta on ikinä otettu. Kuvaaja teki rentoutusharjoituksen ennen kuvien ottamista ja ohjeisti kuvaa otettaessa. Kuvia otettiin useampi kunnes olimme molemmat tyytyväisiä lopputulokseen kuvaajan kanssa. Toisilla on vakkarikampaajat, mulla on tästä lähin vakkaripassikuvaaja :D

  • SeSilja

   Itse käyn aina ottamassa kuvat varmaan just samassa liikkeessä Porthaninkadulla, aina tulee siedettävät kuvat ja hyvä mieli huipusta palvelusta!

 • Ajokortissani on onneksi ihan siedettävä kuva (se kun vanhenee vasta vuonna 2058), mutta se passikuva…a-p-u-a. Kuvaaja otti niitä vielä muutaman, mutta aina yhtä hirveä lopputulos. Mikä niissä passikuvissa aina onkaan…

 • zirp

  Kävin tässä syksyllä uusimassa passikuvan Tampereella valokuvaamo Magiossa. Sain ensimmäistä kertaa siedettävän kuvan ja tilanteesta jäi hyvä mieli!

  Kuvaaja otti varmaan toistakymmentä kuvaa liikuttaen kameraa vähän jolloin kuvia saatiin hieman eri kulmista. Katsoimme yhdessä ne läpi ja hän ehdotti sieltä paria kuvaa. Valittuamme kuvan hän editoi sitä vielä vähän, tasoitti kasvojen väriä yms.

  Olin ihan yllättynyt että asian voi hoitaa näinkin. Suosittelen!

 • Mari

  Siis olen aivan samaa mieltä, että olisi todella hyvää asiakaspalvelua, jos sen passikuvan voisi valita useammasta otoksesta. Juuri kuukausi sitten kävin uusimassa passini ja masennuin, kun näin oman kuvani. Näytin siinä ihan joltain mieheltä, joka on nyt sattunut laittamaan ripsiväriä. Ja oikeasti olen in real life sirokasvoinen :/ kyllä harmitti, että sitä kuvaa joutuu nyt katsomaan viisi vuotta :/

  P.S. Kun itse kävin Pasilan poliisiasemalla ilman mitään erityistä aikaa varanneena hoitamassa passi-asiaa, jouduin jonottamaan alle 10 minuuttia

 • Passikuvamalli

  Kalliossa Porthaninkadulla on sympaattinen valokuvaamo, jossa passikuvan ottamiseen suhtaudutaan todellisella ammattitaidolla ja paneutumisella, että vähintäänkin hymyilyttää lähtiessä. :) Viimeksi kun kävin aikaa taisi vierähtää jopa parikymmentä minuuttia kun haimme juuri sopivaa kuvaa, jossa ”hymyilen silmilläni ensin tukka kiinni, sitten auki, istuen vähän vinossa ei kun sittenkin suoraan…” Ihan kuin todellisissa kuvauksissa olisi ollut :D

 • R

  Niin monta suositusta Porthaninkadun kuvaamosta, että alkoi kiinnostaa kumpaa niistä kommentoijat tarkoittavat (ruokakaupan vieressä oleva vai mäen puolivälissä sijaitseva). Vai jakaantuvatko hyvät kokemukset molemmille :-)
  Pitäisi nimittäin itsekin käydä passikuva kohta otattamassa…

  • Ainakin snäpin puolella suositeltiin Linjan kuva -nimistä valokuvaamoa. :) Mutta huikkailkaa toki muut Porthaninkadun kuvaamoa suositelleet, että olikohan kyse samasta paikasta!

   • Mulla on hyvä kokemus just siitä mäen puolivälistä Porthaninkadulla! Ainakin mieskuvaaja oli huippu ja onnistui saamaan passiini tosi hyvän kuvan :) Mutta oon myös kuullut vähän huonoakin kyseisestä paikasta tai siis lähinnä toisesta kuvaajasta siellä!

 • Thomakos

  Passikuva itse paras. Mikäli et Jenni sitä tiennyt, voi passikuvan ottaa kuka tahansa. Kasvojen valaistuksen, asemoinnin ja perspektiivin kannalta säännöt (poliisi.fi) ovat toki samat, mutta tavallinen kinokoon 50mm objektiivi sopii tarkoitukseen hyvin. Photoshopilla sitten levellit kohdilleen ja sovitus samaisen poliisihallituksen antamaan sapluunaan.

  Tässä välissä pitää rekisteröityä lupahallinnon nettisivuilla valokuvastudioksi. Jotta voi ladata kuvan lupahallinnon valokuvapalvelimelle. Jotta saa kuvatunnuksen. Joka linkitetään passihakemukseen.

  Priceless!

 • Hanna

  No nytpä on niin ajankohtainen aihe, että pakko kommentoida. Itse olen huomenna menossa passikuvaan, ja itseasiassa löysin paikan, joka mainostaa että asiakkaasta otetaan useita kuvia, joista saa valita mieluisensa. Sinne siis huomenna! :) Eikä hintaero viereiseen putiikkiin ole kuin 1€!

 • Kaisa

  Itse kävin pari vuotta sitten Käpylän valokuvaamossa (en muista nimeä mutta ei siellä ole kuin yksi). Kuvia ottava herrasmies valitteli juurikin sitä, ettei kuvista juuri saa tehdä kovin imartelevia.. Leuka ylös ja suoraan edestä ei ainakaan ole oma paras poseeraukseni :D mutta kuvia otettiin siellä useampikin ja olin oikein tyytyväinen lopputulokseen. Tai no, lopulliseen passiin kuvaa oli rajattu niin, että vähän joku salakuljettaja siinä kuitenkin lymyilee. Mutta kaiken kaikkiaan voin suositella myös tuota Käpylän kuvaamoa!

 • Miina

  Vanha teksti, mutta kun tätä aihetta itsekkin etsiskelin aamulla, niin ehkä pelastaa jonkun mahdolliselta huonolta kokemukselta.

  En suosittele ainakaan Kauppakeskus Kaaressa (hki) käyttämään tällaisen erään valokuvaamoketjun palveluita, erityisesti jos kassalla näkyy nuorempi (~30v) nainen.
  En tiennyt että passikuvanotto voisi olla vielä astetta epämieluisempaa, mutta nyt sekin ilo on koettu. Melkein sai itku silmässä lähteä, kun meninkin idioottina ehdottamaan että voisiko ottaa muutaman otoksen josta valita mieluisampi.

  Eli kyllä, toisissa paikoissa se digikameran käyttö kuluttaa maagisesti kameraa niin paljon, ettei moiseen ole varaa. Erikseen on kuulemma muotokuvaukset, mikäli haluan erikseen valita mieluisimman. Ööm.. Eikö tämä olekkaan se syy miksi käytetään valokuvaamopalveluita automaattien sijasta? :D

 • Tiina

  Etsiskelin nyt aamulla epätoivoisesti netistä hyvää passivalokuvaamoa, ja löysin mm. tälle sivustolle.

  Googlasin Espoon kuvaamoita haulla ”hyvä passikuva espoo” – löysin paikan nimeltä
  Kuvaklassikko Oy, joka on osoitteessa Merenkulkijankatu 2
  02320 Espoo.

  Päätin ottaa riskin ja käydä siellä, koska ko. paikan etusivulla mainitaan tyytyväisyystakuu. Ja en pettynyt. Paikassa oli todella viehättävä ja mukava valokuvaajarouva, joka käytti aikaa hiusteni järjestelyyn ja asennon ja ilmeen neuvomiseen. Otti noin 10 kuvaa ja niiden lisäksi olisi kuvannut lisääkin, jos en olisi ollut tyytyväinen. Siis lämpimät suositteluni tälle valokuvaamolle.

  Ja samalla varoitus Knummen cittarin yhteydessä sijaitsevasta kuvaamosta, jossa räpsäistään nopeasti 2 huonoa kuvaa, joista asiakkaan pitää valita ja maksaa :(

Related posts