21/09/16

Kuinka nitistää perioraalidermatiitti?

50 147

Pirun perioraalidermatiitti! Tuo viheliäinen ihovaiva tuntuu olevan yhä useamman riesana ja itsekin sain karvaasti kokea tämän vitsauksen jo toistamiseen viime keväänä. Kirjoitin kesäkuussa aiheesta postauksen ja lupasin tuolloin palata myöhemmin omien kokemusteni kera, sillä onnistuin, hämmästyttävää kyllä, pääsemään ihottumastani tällä kertaa eroon sopivien kosmetiikkatuotteiden ja asiantuntevan kosmetologin avulla, täysin ilman lääkehoitoa. Nyt vihdoin ja viimein on aika jatkaa tätä tarinaa konkreettisempien neuvojen ja tuotevinkkausten kera.

Tätä postausta on ehditty odotella jo todella kovasti ja moni onkin laittanut epätoivoissaan viestiä ja kertonut kaipaavansa kipeästi neuvoja suunympärysihottuman nitistämiseksi. Toivottavasti näistä mietteistäni ja neuvoistani on teille apua. Suosittelen lukemaan ensin johdannoksi tuon aiemmin tekemäni postauksen, jossa taustoitetaan hiukan omaa ihohistoriaani sekä kerrotaan tarkemmin perioraalidermatiitista yleisellä tasolla. Varaudu myös henkisesti jo nyt siihen, että tämä juttu on piiitkä ja perusteellinen.

MITEN TUNNISTAA PERIORAALIDERMATIITTI JA MISTÄ SE JOHTUU?

Silloin kun minulla diagnosoitiin POD ihan ensimmäistä kertaa, vaiva tuntui olevan ihotautilääkärillekin melkoinen mysteeri, ja sitä se taitaa olla jossain määrin nyt 6 vuotta myöemmin edelleen. POD:sta ei tiedetä kovin paljon, koska sitä ei ole tutkittu riittävästi ja tästä syystä sen aiheuttajatkaan eivät ole täysin selvillä. Ei siis ole oikein mitään yksinkertaista selitystä sille, mistä se johtuu, mutta ihottuman aiheuttajaksi epäillään usein kosmetiikkaa ja ihonhoitotuotteita. Vaiva voi toisinaan laueta myös vaikkapa shampoosta, hammastahnasta tai voimakkaasta pesuaineesta. POD:lla voi olla myös yhteyksiä stressiin, suolistoon, hiivatulehdukseen, liialliseen altistumiseen auringolle tai hormonitoimintaan.

Perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma oireilee yleensä suomenkielisen nimensä mukaisesti suun ympärillä, leuan alueella sekä nenän ympäristössä, mutta se voi levitä myös silmien tasolle asti. Iholle ilmestyy pientä punaista näppyrykelmää, joka ei ole voimakkaasti kohollaan muusta ihosta, mutta punoittaa ja saattaa kutista. Alkuun POD-näpyt saattavat vaikuttaa ihan tavallisilta epäpuhtauksilta tai finneiltä, mutta näppyjen päältä iho tyypillisesti kuivuu ja hilseilee sekä saattaa tuntua kutisevalta. Näpyt saattavat myös tulehtua finnien tapaan. POD-iho yleisestikin näyttää punoittavalta ja ihon sävy saattaa olla laikukas.

Haastavaa POD:n hoidossa on se, että moni muihin ihopulmiin tepsivä tuote ei välttämättä auta tähän vaivaan – jotkut muiden ihottumaoireiden kanssa helpottavat tuotteet saattavat jopa pahentaa perioraalidermatiittia. Lääkäri on neuvonut, että kortisonivoiteita POD-iholle ei missään nimessä tule käyttää. Vaikka kortisoni saattaisi alkuun vaikuttaa parantavan ihon tilannetta, pidemmällä tähtäimellä se todellisuudessa pahentaa sitä.

MISTÄ LÄHTEÄ LIIKKEELLE PERIORAALIDERMATIITIN HOIDOSSA?

Koska yksi perioraalidermatiitin yleisimmistä aiheuttajista lienee käyttäjälle sopimaton kosmetiikka, kannattaa tilanteen hoitaminen aloittaa käymällä läpi meikkipussinsa ihonhoitotuotteet. Olen pystynyt kummallakin POD:n puhkeamiskerralla paikantamaan ihottuman laukeamisen syyksi minulle sopimattoman luonnonkosmetiikkatuotteen. Jos olet huomannut ihossasi outoja oireita, jotka tuntuvat täsmäävän perioraalidermatiittiin, suosittelen miettimään, oletko viime aikoina kokeillut jotakin uutta tuotetta. Ja mikäli kyllä, jätä tämä tuote pois meikkipussistasi.

Käytän itse pääasiassa herkälle iholle suositeltua luonnonkosmetiikkaa sekä apteekkikosmetiikkaa, mutta hipiäni on tykännyt myös joistakin ihan tavallisista markettikosmetiikan tai selektiivisen kosmetiikan tuotteista. En siis ole millään muotoa luonnonkosmetiikkauskovainen tai vanno sokean luottavaisena edes huolella testatun apteekkikosmetiikan nimiin. Uskon siihen, että jotkut havainnot voivat olla yleistettävissä ja tietyt ainesosat voivat aiheuttaa ärsytystä monen ihmisen iholla, mutta viime kädessä jokaisen iho on yksilöllinen ja siksi sitä myös tulee hoitaa nuo yksilölliset tarpeet huomioiden.

Omassa tapauksessani ihottuma on lauennut kummallakin kerralla hyvin nopeasti alettuani kokeilla minulle uutta kosmetiikkatuotetta. Jo muutaman käyttökerran tai viikon kokeilun jälkeen olen saattanut huomata jotakin pientä muutosta ihossa. En ole itsekään välttämättä aluksi osannut mieltää näiden reaktioiden tai muutosten johtuvan käyttämistäni tuotteista, koska luonnostaan hiukan epäpuhtaassa ihossa nyt on jatkuvasti jotakin pientä näppylää ja siksi on vaikea päätellä, mitkä ovat ihan normaaleja hormonaalisista syistä johtuvia näppyjä ja mitkä taas sellaisia, joista kuuluisi heti olla huolissaan. Olen kuitenkin ihopulmien kanssa kamppailtuani nykyään aika varovainen sen suhteen, mitä uskallan iholleni kokeilla, sillä perioraalidermatiittia en tahtoisi kohdata enää ikinä.

Erityisen viheliästä POD:ssa on se, että se saattaa laueta nopeastikin, mutta vaivasta eroon pääseminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa. Vaikka olen molemmilla kerroilla ymmärtänyt jättää nuo itselleni sopimattomat kosmetiikkatuotteet ripeästi pois käytöstä, akuuteimman tilanteen paraneminen on kestänyt kuukausia. Hankalaa POD:ssa on myös se, että vaikka lopettaisit ihottumaa aiheuttavan tuotteen käytön, se harvoin riittää yksin parantamaan ihon tilannetta. Kun ihottuma on kerran lauennut, tarvitaan sen pois taikomiseksi yleensä joko lääkehoitoa ja/tai tietynlaisia kosmeettisia hoitotoimenpiteitä.

MILLAINEN KOSMETIIKKA SOPII (JA EI SOVI) POD-IHOLLE?

Moni tuntuu ajattelevan, että esimerkiksi luonnonkosmetiikka tai apteekkikosmetiikka on automaattisesti iholle kaikkein paras vaihtoehto, mutta kannattaa muistaa, että myös niiden osalta erilaisissa brändeissä ja valtavassa tuotekirjossa on hyvin monenlaisia ja monen laatuisia tuotteita. Yhden tuotteen tai merkin perusteella ei voi oikeastaan päätellä mistään mitään.

Haluan alleviivata, että ihmisten ihot ovat hyvin yksilöllisiä, joten tietty tuote, joka sopii jollekulle erinomaisen hyvin, ei välttämättä sovellu toiselle. Yksi saa reaktion jostakin ainesosasta ja toiselle tuo samainen ainesosa toimii mainiosti. Siksi en halua leimata yhtäkään kosmetiikkamerkkiä tai -tuotetta hyväksi tai huonoksi. Jopa tietyn merkin sisällä voi olla tuotteita, jotka sopivat ihollesi ja tuotteita, jotka eivät sovi. Myös kosmetiikassa käytetyille ainesosille voi olla allerginen ja jollekin aiemmin sopivalta tuntuneelle tuotteelle voi herkistyä.

Kerron tätä tarinaa puhtaasti omasta näkökulmastani ja omien kokemusteni pohjalta. Minun vinkkini eivät välttämättä toimi jokaiselle ja jollakulla muulla saattaa olla  toisenlaisia loistoneuvoja POD:n hoitamiseen. Uskallan kuitenkin arvailla, että koska minun ihoni on kaikessa ongelmaisuudessaan ja herkkyydessään varsin haastava tapaus, nämä meikäläisen ihoon tepsineet keinot todennäköisesti voisivat toimia myös muille hankalan ihon kanssa kamppaileville. Ja uskallan väittää, että näillä tuotteilla ja vinkeillä et ainakaan voi tehdä ihollesi minkäänlaista lisävahinkoa. :)

Haluan varoittaa kovin herkästä ja oikuttelevasta ihosta kärsiviä tarkkailemaan voisiko iho-ongelmien taustalla olla jokin tuote, jonka olet hiljattain ottanut käyttöön. Omalla kohdallani epäilen, että tietyt tuotteet ovat ainakin olleet osasyyllisiä iho-ongelmieni taustalla. Jos siis olet havainnut ihollasi POD:lta vaikuttavia oireita, kannattaa miettiä voisiko uusi tuote olla oireiden aiheuttaja

Vaikka ihottuman aiheuttajana on ollut omalla kohdallani luonnonkosmetiikka, niin myös avun löysin nyt viime keväänä luonnokosmetiikasta ja osaavan kosmetologin vastaanotolta. Minulle erinomaiseksi ihonhoitosarjaksi on osoittautunut saksalainen Dr. Hauschka, joka tunnetaan esimerkiksi atooppiselle iholle hyvin soveltuvana sarjana. Ja nyt yli puolen vuoden käyttökokemuksella uskallan suositella sitä lämpimästi muillekin iho-ongelmien kanssa kamppaileville.

Olennaista POD:n hoidossa on välttää kaikkea ylimääräistä rasitusta iholla eli vähentää kosmetiikkakuormitusta sekä mekaanista rasitusta. Käytä iholle mahdollisimman vähän tuotteita ja raaka-aineita sekä vältä esimerkiksi kuorimista. Tärkeintä on kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

EROON PERIORAALIDERMATIITISTA ILMAN LÄÄKEHOITOA?

Ensimmäisellä kerralla vuonna 2010 sain POD:n kuriin antibioottikuurilla ja lääkevoiteella. Nyt viimeksi ryhdyin kuitenkin hoitamaan ongelmaa kosmetologin avulla, koska yleislääkäri ei osannut diagnosoida iho-ongelmiani POD:ksi, vaikka saman jo kertaalleen läpikäyneenä tunnistin oireet heti itse suunympärysihottumaksi. Jono kunnallisen puolen ihotautilääkärille oli kuukausien mittainen, joten olen onnellinen, että löysin avun muualta.

Suoraan sanottuna en uskonut, että tästä vaivasta voisi päästä ilman lääkkeitä, mutta nyt kun se on koettu, niin joudun myöntämään olleeni väärässä. En usko, että tilanne olisi välttämättä kohentunut niin nopeasti ilman säännöllisiä kosmetologikäyntejä, mutta oikeilla tuotteilla ja oikeanlaisella hoidolla perioraalidermatiitista on siis mahdollista päästä eroon myös ilman lääkehoitoa. Antibiootit ovat moneen vaivaan paikallaan, mutta jos ongelmasta voi päästä eroon ilmankin, valitsen tietysti mieluiten lääkkeettömän vaihtoehdon, etenkin kun turhien antibioottikuurien haitoista on nyt ollut kovasti keskustelua mediassa ja monet lääkäritkin kehottavat välttämään.

Omalla kohdallani suuntaan kauniin kiitokseni iho-ongelmieni paranemisesta kultaakin kalliimmalle kosmetologilleni Tarjalle, joka otti oikein sydämen asiaksi hoitaa ihoni kuntoon – ja teki sen myös. Vieläkään ihoni ei ole täydellinen, mutta harppaukset ihon kunnossa vuoden alkuun verrattuna ovat valtavia. Omaa ihokriisiäni on matkan varrella hankaloittanut osaltaan se, että olen kärsinyt e-pillereiden lopettamisen jälkeen parin vuoden ajan myös lievästä aknesta. POD aiheutti ihossani sellaisen kokonaisvaltaisen tulehdustilan, että myös tuo jo varsin hyvässä ja rauhallisessa jamassa ollut akne villiintyi täysin.

Ihan ensin ryhdyimme siis hoitamaan perioraalidermatiittia ja myöhemmin saatuamme sen hallintaan, keskityimme rauhoittamaan akneongelmaa. Aion kirjoittaa siitäkin myöhemmin, mutta pureudutaan nyt tässä jutussa nimenomaan tuohon ihottumaan. Olennaisessa osassa ihonhoitoprosessiani ovat olleet minulle huolellisesti laadittu henkilökohtainen ihonhoito-ohjelma, jota olen toteuttanut kotona, säännölliset kosmetologikäynnit sekä lymfa-hieronta. Tämä juttu keskittyy noihin ihonhoitotuotteisiin, mutta seuraavassa ihonhoitojutussa aion käsitellä tuota lymfa-hierontaa tarkemmin.

TÄSMÄTUOTTEET JA HOITO-OHJELMA PERIORAALIDERMATIITIN HOIDOSSA

Ihohoitola Lupauksen Tarja laati minulle jo ensimmäisen kosmetologikäynnin jälkeen hoito-ohjelman tuotteista, joita hän suositteli käytettäväksi kotona hoitolakäyntien välillä. Tarja on kirjannut ylös muistiinpanojaan ensimmäisen käyntini jälkeen ja hänen arvionsa ihoni kunnosta oli seuraava: iho on todella reaktiivisessa tilassa ja hyvin stressaantunut. Näistä lähtökohdista hän valitsi minulle käyttöön luonnonkosmetiikkamerkki Dr. Hauschkan tuotteita ja näillä hoito-ohjeilla sekä kärsivällisyydellä onnistuin tällä kertaa taltuttamaan POD:n.

Aamuisin

Dr. Hauschka puhdistusemulsio

♥ Dr. Hauschka ihokuuri 3 (erittäin herkälle iholle): Soothing Intensive Treatment -suihke

♥ Dr. Hauschka Ruusu-päivävoide

Iltaisin

♥ Dr. Hauschka puhdistusemulsio

♥ Dr. Hauschka ihokuuri 3 (erittäin herkälle iholle): Soothing Intensive Treatment -suihke

♥ Dr. Hauschka Revitalizing Mask – kirkastava naamio

Käytin aamuin ja illoin ihon puhdistukseen Dr. Hauschkan puhdistusemulsiota. Koska voidemainen puhdistusaine ei pelkästään veden kanssa käytettynä poista meikkiä täysin, suosittelen käyttämään puhdistuksessa apuna puhdistussientä. Niitä saa Dr. Hauschkan valikoimista, mutta periaatteessa ihan mikä tahansa puhdas pesusieni käy tähän tarkoitukseen. Puhdistusemulsio riittää siis mainiosti poistamaan myös meikin, jos käytät apuna sientä.

Tee näin: Kostuta kasvoja hiukan vedellä ja levitä puhdistusemulsio kasvoille kevyesti hieroen. Kastele pesusieni vedellä, purista ylimääräinen vesi pois ja pyyhi kasvot sienellä pyörivin liikkein, kunnes iho tuntuu ja näyttää puhtaalta.

Puhdistuksen jälkeen suihkuta kasvoille rauhoittavaa kasvosuihketta, noin 5-6 suihkausta riittää. Taputtele suihke kevyesti kasvoille ja anna kuivua. Myönnän itse olleeni tämän suihkeen suhteen hiukan skeptinen alkuun, mutta Tarja on kertonut näiden Dr. Hauschkan ihokuurien olevan sarjan ehdottomia helmiä. Ja nyt uskon itsekin juuri tuon suihkeen olleen avainasemassa POD:n hoidon kannalta. Erittäin herkälle iholle soveltuvassa ihokuuri 3:ssa on käytetty esimerkiksi proliinia sisältävää jääruohouutetta, joka rauhoittaa ihon kutinaa.

Suihkeen jälkeen levitä aamulla kasvoille kosteuttajaksi ruusuvoide. Voide on koostumukseltaan aika paksua ja rasvaista, mutta sopii esimerkiksi minun kuivalle mutta epäpuhtaalle iholleni erinomaisesti. Ruusuvoiteesta on kuitenkin olemassa myös light-versio, jos tuo täyteläinen perusversio tuntuu liian rasvaiselta. Voiteen kannattaa antaa imeytyä hyvin ennen meikin levittämistä.

Yöhoidoksi Tarja suositteli Revitalizing Mask -naamiota, jota voi levittää kasvoille reilun kerroksen. Naamion annetaan siis vaikuttaa koko yön ajan ja kasvot puhdistetaan siis seuraavan kerran vasta aamulla. Jos olet huolissasi tyynyliinan sotkeutumisesta, levitä vaikkapa yöksi tyynylle ohut pellavapyyhe suojaksi. Tarja päätyi valitsemaan yöhoidoksi juuri tämän tuotteen siksi, että ihossani näkyi hänen kertomansa mukaan niin selvästi atooppisen ihon kuivuus. Lisäksi kirkastava naamio tasapainottaa merkittävästi ihon väriä – ja minun ihoni oli hoitoon hakeutuessani kovin punoittava ja laikukas.

Perioraalidermatiitin oireillessa on tärkeintä on minimoida iholle laitettavien kosmetiikkatuotteiden määrä. Tärkeää on myös käyttää mahdollisimman hellävaraisia, lempeitä, rauhoittavia ja kosteuttavia tuotteita. Siksi Tarja valikoi minulle mahdollisimman pienen ja yksinkertaisen kombon hoitotuotteita. Käytin toki koko tämän ajan ihonhoitotuotteiden rinnalla myös meikkituotteita, mutta jo pelkästään sopivien ihonhoitotuotteiden löytäminen auttoi ihon paranemisessa merkittävästi. Käytännössä näillä ohjeilla ja säännöllisillä kosmetologikäynneillä sain siis POD:n hallintaan ja pääsin siitä lopulta kokonaan eroon.

Dr. Hauschkan tuotteita myydään merkin kosmetologien vastaanotoilla sekä hyvin varustelluissa kosmetiikkamyymälöissä. Olen nähnyt näitä minun hoidossani käytettyjä tuotteita myynnissä esimerkiksi Sokoksen kosmetiikkaosastolla. Näistä tuotteista ainoastaan tuo ihokuuri-suihke on sellainen tuote, jota voi ostaa vain Dr. Hauschka -kosmetologilta.

MITEN HOITOPROSESSI OMALLA KOHDALLANI ETENI?

Havaitsin ihan ensimmäiset POD-oireeni tammi-helmikuun taitteessa ja odottelin ensin lääkäriaikaa reilun kuukauden, koska yleislääkärillekin sain ajan vasta niin pitkälle (ja ihotautilääkärille jono olisi ollut tosiaan kuukausien mittainen). Ensimmäinen hoitolakäyntini Lupauksessa oli maaliskuun alussa ja tuloksia oli havaittavissa jo pari viikkoa sen jälkeen, kun viimein pääsin lääkärin vastaanotolle. Ehkäpä juuri se, että tilanne oli ehtinyt aavistuksen jo helpottua teki lääkärille diagnosoinnista vaikeampaa? Jatkoin siis käyntejä kosmetologilla ja Tarja on kirjannut muistiinpanoihinsa, että 20.4. POD on saatu taltutettua. Tämän jälkeen jatkoin kuitenkin edelleen käyntejäni Lupauksessa, koska vasta ihon akuuteimman kriisitilanteen rauhoituttua pystyimme viimein alkamaan hoitaa aknea ja atooppista ihoa kokonaisuutena.

Perioraalidermatiitista eroon pääseminen vei siis vajaat kaksi kuukautta ja kävin Ihohoitola Lupauksessa maaliskuun alusta lähtien joka viikko hoidettavana. Yksi avainasia hoidoissani on ollut myös Tarjan minulle tekemä lymfa-hieronta, joka käytännössä parantaa ihon luontaista kykyä hengittää. Lymfasta sekä aknen ja atooppisen ihon kinkkisestä yhdistelmästä on siis tulossa vielä erikseen juttua myöhemmin.

IHONHOIDON AMMATTILAISEN NEUVOJA POD:STA KÄRSIVILLE

Ihohoitola Lupauksen Tarjalla on hyvin monipuolinen tausta ja osaaminen kosmetologin työssään, sillä hän on ihan alun alkujaan opiskellut kemiaa ja ehtinyt toimia pitkään farmaseutin työssä ennen kouluttautumistaan kosmetologiksi. Dr. Hauschkan kosmetologikoulutus on melko erilainen ja vaativakin perinteiseen kosmetologikouluun verrattuna ja kaikki Dr. Hauschka -kosmetologit käyvät siis käyneet läpi varsin pitkät ja perusteelliset opinnot hoidoista sekä tuotteista. Tarjalla toki apuna osaamisessa ja kokonaisuuksien hahmottamisessa on myös yli 20 vuoden farmaseutin uralla kartutettu näkemys sekä tietotaito ihonhoidosta.

Tarja uskoo, että moni hyötyisi POD:n ja muidenkin iho-ongelmien hoidossa mahdollisen lääkärikäynnin ja lääkärin kanssa käydyn keskustelun lisäksi myös ihonhoidon ammattilaisen osaamisesta, sillä osaava kosmetologi pystyy aivan eri tavalla analysoimaan hoidossa käytettävien tuotteiden toimivuutta iholla pitkin prosessia. Dr. Hauschkan hoitofilosofiaan kuuluu, että kosmetologi tarkastelee aina ihoa suhteessa koko elimistöön eikä tuotteiden käyttöä tai hoitovaihtoehtoja rajata suppeasti vain ihotyyppien mukaan. Käytännössä ideana siis on, että tarkastellaan aina ihon kulloistakin tilannetta ja hoidetaan sitä ihotyypin sijaan juuri sen hetkisten tarpeiden mukaisesti.

Henkilökohtaisesti suosittelisin ihan ensimmäiseksi hakeutumaan POD-oireiden kanssa osaavan ja nimenomaan tällaisia haastavampia iho-ongelmia tuntevan kosmetologin juttusille. Jos koet lääkärin itsellesi paremmaksi vaihtoehdoksi, suosittelen menemään suoraan ihotautilääkärin pakeille – yleislääkäri ei välttämättä osaa auttaa POD:n suhteen. Tämä vaiva tosiaankin on vielä melko tuntematon myös lääkäreille, koska tutkimusta ei ole juuri tehty. Ja lääkehoidon rinnallakin kannattaa hyödyntää osaavan kosmetologin ammattitaitoa sopivien ihonhoitotuotteiden löytämisessä.

Suosittelen tämän oman eepokseni lisäksi lukaisemaan myös luonnonkosmetiikkaguruna tunnetun Katja Kokon erinomaiset kirjoitukset perioraalidermatiitista sekä sen hoidosta.

EDIT: Juttua kommentoinut lääkäri osasi kertoa, että kuulemma myös useimmat yleislääkärit osaavat diagnosoida perioraalidermatiitin, joten ilmeisesti minun kohdalleni on vain osunut epäonninen sattumus, kun minua tutkinut lääkäri ei osannut ihottumaani tunnistaa POD:ksi. Ei siis välttämättä tarvitse hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle, vaan yleislääkäriltäkin voi saada apua. Lisättäköön vielä sekin, että POD voi vaatia myös lääkehoitoa oireiden taltuttamiseen, mutta kuten olen omakohtaisen esimerkkini kautta päässyt toteamaan, niin eroon POD:sta voi päästä myös ilman antibiootteja ja lääkevoiteita. Joka tapauksessa uskon, että lääkehoidonkin rinnalla kannattaa konsultoida myös asiantuntevaa kosmetologia. :)

Jutussa näkyvät kosmetiikkatuotteet on saatu testiin blogin kautta.

Näissä kuvissa näkyy ihoni tilanne pari viikkoa sitten ilman meikkiä ja meikin kanssa. Ihossani on edelleen pientä epätasaisuutta ja epäpuhtauksia, mutta ihon väri kokonaisuudessaan on tasainen ja perioraalidermatiitti on täysin kadonnut. Ihoni tilanne aknen suhteen vaihtelee vähän kuukauden kierron ja hormonitoiminnan mukaan, mutta tuolloin pari viikkoa sitten koin ensimmäistä kertaa, että nyt iho alkaa olla sellaisessa kunnossa, että peiliin katsominen ilman meikkiä ei enää masenna. :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , , ,

Categorised in: Kauneus

50 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

 • jojo

  Tämä postaus sai kyllä ajattelemaan omaa ihoani. Kasvojen iho on kirkas ja ongelmaton muuten, mutta leuassa on koko ajan jotakin pientä punoitusta ja näppyä. Olen kuvitellut niiden olevan jotakin sitkeää hormonaalista näppyä (syön pillereitä) tai jonkinlaisia arpia (aknea ei ole ollut missään vaiheessa, joten sikäli kaukaa haettua) ja uusia epäpuhtauksia. Voikohan kyseessä olla sittenkin jotain perioraalidermatiitin kaltaista? :o

  • Suosittelen näyttämään ihottumaa asiantuntevalle kosmetologille tai hakeutumaan ihotautilääkärin pakeille. Kaikki ihottumaoireet tai näppylät tuossa suun ympäristössä eivät suinkaan välttämättä ole perioraalidermatiittia. Tämä POD on usein aika ärhäkkä vaiva, joten veikkaan, että jos kyse on siitä, sen kyllä todella huomaa. Jos tuo iho kuitenkin tuntuu leuan seutuvilla rauhattomalta, niin ehkä kosmetologin analyysista voisi olla apua. :)

 • Läkare

  Hyvä Jenni ja lukijat! Kyllä useimmat yleislääkärit osaavat ongelmitta diagnosoida ja hoitaa perioraalidermatiitin, eikä siihen useimmiten tarvita ihotautilääkäriä. Poikkeuksiakin varmasti löytyy ja ikävä jos sinä et ole saanut apua mutta kyseessä ei diagnostisesti ole useinkaan kovin haastava tauti. Oireilun aisoissa pitäminen tai hoito ilman lääkkeitä tosin voikin olla.

  • Todella hyvä kuulla, jos näin on! Minulle on siis sattunut vain epäonninen kohtaaminen tätä kyseistä vaivaa tuntemattoman lääkärin kanssa. Muokkaan tekstiä tältä osin.

 • Toinen läkare

  Samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa, kyseessä on ihan yleislääkärin peruskauraa mielestäni :) Jos kuitenkaan ei halua yleislääkärille mennä, kannattaa harkita kertakäyntiä yksityisellä ihotautilääkärillä – loppupeleissä varmaan tulee halvemmaksikin kuin toistuvat kosmetologikäynnit.
  Itsellä kanssa tosi herkkä iho ja hyväksi keinoksi on osoittautunut testata uudet voiteet yms ensin esim viikon ajan dekolteen iholle, jos siihen alkaa tulla näppyä niin en uskalla kokeilla kasvoihin.

  • Hienoa, jos siellä on useampi yleislääkäri tätä mieltä, että POD-diagnoosi on peruskauraa. Harmi, että omalle kohdalle osui juuri sellainen tyyppi, joka ei osannut tätä diagnosoida oikein siitäkään huolimatta, että pystyin hänelle itse kertomaan, mitä epäilen aiempien kokemusteni perusteella. Jäi tuosta kokemuksesta vähän epäluottavainen olo terveyskeskuslääkärin osaamista kohtaan ainakin näissä ihoasioissa, vaikka kyseessä varmasti olikin yksittäistapaus.

   Näissä asioissa on varmasti montaa eri koulukuntaa. Lääkärit luonnollisesti uskovat lääketieteen näyttöihin ja ihonhoidon ammattilaisina kosmetologeilla on näissä asioissa omat preferenssinsä. Tiedän ihmisiä, joilla lääkehoito on tepsinyt ihopulmiin ja tiedän ihmisiä, jotka eivät ole länsimaisen lääketieteen keinoin löytäneet apua ongelmiinsa, mutta ovat saaneet iho-ongelmat hallintaansa esimerkiksi kosmetologin avulla ja vaikkapa ruokavalion muutosten myötä. Uskon, että parhaat kombinaatiot iho-ongelmien hoidossa löytyisivät lääketieteen ja kosmetologian alan sujuvana yhteistyönä – harmi, että vielä toistaiseksi tällaista yhteistyötä ei tietääkseni juuri tehdä.

   Vinkkisi uusien kosmetiikkatuotteiden kokeilusta kuulostaa ihan hyvältä ja järkeenkäyvältä. Kasvojen iho reagoi kuitenkin minulla ainakin valittavasti vähän eri tavoin kuin iho muualla kehossa, joten toisinaan näitä on vedenpitävästi vaikea ennakkoon testata. Hyvä vinkki siis silti varmasti monelle! :)

  • Isla

   Itselläni juurikin yleislääkäri diagnosoi POD:n märkäruveksi, ja määräsi siihen fusiini-kortisoniyhdistelmän, joka räjäytti potin. Kasvoja hoidettiinkin lopulta monen sadan euron edestä ihotautilääkärillä,joka repi pelihousunsa kuultuaan saamastani hoidosta. Kannattaa siis mennä ihotautilääkärille suoraan tämän vaivan kanssa, ettei tule enempää vahinkoa.

   • punainen suun ympärys

    Mullekin määrättiin fucidin-hydrokortisonia aluksi ja seuraavat kaksi yleislekuria sanoi että kortisonia ei koskaan laiteta kasvoille. (Tai varmaan joissain tapauksissa mutta ei mun.) Vasta kolmas yleislääkäri osasi sanoa heti että tämä on POD. Ihottuma voi siis nenänalusen ja leuan lisäksi olla silmäkulmissa. Itellä oli jopa liikkuvalla luomella. Olen huomannut että jotkin ruoka-aineet aiheuttaa silmänympärille näppyä, mutta suunympärille en ole löytänyt syypäätä, ellei se ole esim rypsiöljy tai kaura tms.

    • punainen suun ympärys

     ja siis tuo fucidin-hydrokortisoni voide ei vaikuttanut yhtään mitään onneksi mulla, käytin sitä pari viikkoa kuten lekuri neuvoi.

    • Amanda

     Osaisitko kertoa, ruoka-aineet sinulla aiheuttavat näppyjä? Itselläni diagnosoitiin juuri POD silmien ympärillä (sekä ala- että yläluomilla ja myös silmäkulmissa). Aloitin Elidel-voiteen käytön, mutta haluaisin myös pyrkiä muuttamaan elintapojani niin, että ihottuma ei palaisi takaisi ainakaan yhtä pahana kuin nyt. Koen kuitenkin, että iho oireilee usein pienellä viiveellä niin, että on vaikea tietää, mikä tuote tai ruoka-aine on ollut triggerinä.

     • Amanda

      Äh unohdin klikata sähköposti-ilmoitukset käyttöön edellisessä kommentissa :D

 • Ammi

  Jenni. Kiitos sinulle tuhannesti! <3 Tästä vaivasta yli kaksi vuotta kärsineenä sain taas uutta energiaa eteen päin. Kiitos!

 • Kosmetologi

  Hei, itselläni POD puhkesi kosmetologiopintojeni aikana. Onneksi työterveyslääkärini tunnisti oireen ja sain ruusufinnien hoitoon käytettävän reseptivoiteen, joka auttoi jo viikon parin aikana. POD ei ole uusiutunut, mutta jos näin sattuisi käymään pyytäisin uuden kuurin tuosta ruusufinnivoiteesta, koska se toimi niin nopeasti.

  Ihanaa syksyä Jenni, blogiasi ja snäppiäsi on ilo seurata! :)

 • Elise

  Kiitos Jenni tästä postauksesta!
  Minulla meni vuosi eri lääkäreillä kyseisen oireen kanssa ilman oikeaa diagnoosia. Lopulta tehtiin jäädytys, mikä poisti näkyvät oireet, mutta nyt tarkkailen kyllä käyttämääni kosmetiikkaa eri tavalla. Harmi, että Hauschkan kosmetologeja on niin vähän, täällä Lahdessa ei ilmeisesti yhtään.

 • tarja kivinen

  Peruskauraa tämä ei todella ole!!! yli 20 v. katsoin reseptien takaa tätä touhua … kaikilla sama ohje ja asiakkaat epätietoisia miten muuten vaikkakin lääkehoitojen ohella voisi ihoaan hoitaa sillä hetkellä ja jatkossa. Lähes pääsääntöisesti annetaan vain resepti kouraan..ja loppu on asiakkaan ihmeteltävänä. Lääkehoitoja en itse myös kiistä tarvitaessa mutta toivoisin laajempaa ihonhoidollista näkemystä moneen asiaan.

 • Ida kirjoitti myös vastikään tuotesarjasta, joka kuulosti aika hyvältä: http://ida365.fi/2016/09/22/esse-kokemuksia-ihonhoitotuotteista-22/

  Itse liputan kyllä kaiken muun kuin perinteisen lääketieteen puolesta. Raha on se joka sitä järjestelmää pyörittää :/

  • ..ja lisäisin vielä että toki vakavien sairauksien kanssa ei kannata leikkiä mutta kaikki mikä on hoidettavissa ilman lääkkeitä kannattaa kokeilla :)

  • Mitä tähän nyt sanoisi..

   Onpa huojentavaa kuulla että raha ei ole motivaattorina muualla kuin lääkeyhtiöillä! Ihanaa, että kaikki muut ammattiryhmät kosmetologeista luomuhoitajiin hoitaa kaikki maailman ongelmat ilmaiseksi ja pelkkää hyvää hyvyyttään ajattelematta ollenkaan myymiensä palveluiden ja tuotteiden katteita ja omaa/yrityksensä toimeentuloa..

 • Joku

  Itse kävin pari vuotta sitten ihotautilääkärillä saman vaivan takia. Lääkäri avasi oven, kutsui nimellä ja oven raossa kätellessä sanoi ’Perioraalidermatiitti, istu alas niin kirjoitan reseptin’. Eli diagnoosi tuli kuin apteekin hyllyltä ilman että ehdin suutani avata.

  • Ihotautilääkäreille tämä taitaakin olla erittäin tuttua kauraa. Kun kävin itse vuosia sitten ihotautilääkärillä (pääsin YTHS:n kautta tuolloin aivan huomattavasti kunnallista nopeammin), diagnoosi tuli jo puhelinkonsultaatiota tehdessä kuin apteekin hyllyltä. Kun kävin näyttämässä puhelinkeskustelun jälkeen naamaani myös paikan päällä, ei tuomiosta ollut epäselvyyttä. Harmillisesti tällä toisella kerralla ihotautilääkärin aikaa olisi joutunut odottamaan kuukausikaupalla enkä tietenkään olisi voinut jäädä odottelemaan kuukausiksi tuon tilanteen kanssa, joten otin vastaan ajan yleislääkärille, joka sekin meni asian ei-niin-kiireellisen luonteen takia jonnekin kuukauden päähän. Harmillisesti vaiva ei tälle nimenomaiselle lääkärille tuntunut olevan tuttu, koska en saanut oikeaa diagnoosia enkä sitä myöten myöskään lääkitystä. Onneksi apu löytyi kosmetologilta melko ripeästi.

 • Reetta

  Iho-ongelmat on kyllä viheliäisiä! Olen pari vuotta nyt kärsinyt aknesta (ainakin useamman eri lääkärin mukaan) ja syönyt siihen antibioottikuureja, käyttänyt kalliita voiteita ja ties mitä.. Viimeksi eilen kävin ihotautilääkärillä, koska nyt syksyn tullen tilanne on pahentunut, eikä oikein huvita edes katsoa itseään peilistä. Sain taas uutta, kallista voidetta reseptillä (mistä ei tietenkään saa kela-korvausta). Kun olin voiteen ostanut aloin miettimään, josko tämä vaivani ei olekaan ihan pelkkää aknea. Luin tämän postauksen jo aiemmin, mutta nyt vasta perehdyin siihen oikein kunnolla. Kummasti nuo oireet kuulostavat niin tutuilta. Kutisevia ja punoittavia pieniä näppyjä suun ja nenän ympärillä…?! Eilen laitoin tätä uutta ”aknevoidetta” ja nyt aamulla herätessäni suun ympärystä oli ihan kamalan näköinen. Tuohon voiteeseen kuuluu pieni kutina ja punoitus, mutta en tiedä haluanko jatkaa tuollaisen tuotteen käyttöä.

  Ehkäpä kokeilen tuota sinun hoito-ohjelmaa jossakin vaiheessa. Se kuulostaa sopivan hellävaraiselta, verrattuna noihin voimakkaisiin voiteisiin.. Ja antibiootteja en haluaisi syödä, kun niiden apu ei pidemmän päälle ole tuottanut tulosta. Olisi kiva löytää jokin vähän ”luomumpi” vaihtoehto.

  Ihan hirveästi ei tee mieli käydä enää ihotautilääkäreillä, koska vastaus tuntuu aina olevan sama (antibiootit tai e-pillerit). Mitään muita vaihtoehtoja ei tunnu olevan, vaikka kuinka yrittäisi kysellä. Olen kaiken lisäksi käynyt yksyityisillä lääkäreillä ja se on melkoisen kallista :(

  Sillä miten näkee itsensä peilistä on valtava vaikutus ainakin minuun. Haluaisin olla hieman huolettomampi sen suhteen (ja vähemmän pinnallinen), mutta kyllä se vaan vaikuttaa.

  Joka tapauksessa kiitos postauksen vinkeistä! Ja muutenkin kiitos ihanasta blogista ja avoimuudestasi!

  • Voi ei, onpa kurjaa kuulla, että olet joutunut noin pitkään jo taistelemaan ihopulmien kanssa saamatta niihin kunnolla apua. En tiedä, onko kyse välttämättä perioraalidermatiitista, mutta minusta tuntuu, että voisit hyötyä käynnistä asiantuntevan kosmetologin pakeilla – ehkä hän osaisi antaa hyviä neuvoja arkipäiväiseen ihonhoitoon. Ongelmana minusta lääkäreillä on vähän juuri se, että vaikka he osaavat ehkä määrätä sopivat lääkkeet, niihin ongelmaihon jokapäiväisiin ihonhoitorutiineihin ei heiltä yleensä oikein saa näkemystä tai neuvoja. Toivottavasti löydät pian apua näihin pulmiin, mutta vahva suositus siis käynnille ihonhoidon ammattilaisella. :) Hän osaa parhaiten katsoa, mitkä tuotteet olisivat juuri sinun ihollesi sopivimpia.

 • nik

  Onko tästä editoitu Mossa- ja Madara-maininnat pois? Meinasin linkata tämän wtd:n uusimpaan postaukseen, jotta lukijoiden mahdolliset huonot kokemukset Mossasta saisivat mahdollisen selityksen. Näyttäisi kuitenkin siltä, että postausta on ”siivottu”.

  • Kyllä, poistin itse postauksesta maininnan noista kahdesta merkistä, koska sain henkilökohtaisesti asiasta palautetta ja koin, että en halua leimata mitään tiettyä merkkiä ihottuman aiheuttajaksi itse postauksessa. Täällä kommenttiboksin puolella voin kuitenkin suositella välttämään Madaraa ja Mossaa, mikäli havaitsee ihossaan perioraalidermatiitin oireita. Epäilen itse noiden merkkien kohdalla yhteyttä omaan ihottumaani ja olen kuullut muutamien muidenkin POD:sta kärsineiden käyttäneen näitä merkkejä. Tiedän kuitenkin myös monia, jotka käyttävät kyseisiä merkkejä vailla minkäänlaisia ongelmia. Jos iho on kovin herkkä, pysyttelisin itse noista kahdesta erossa. Mutta toki on varmasti monia muitakin tuotteita ja merkkejä, jotka voivat aiheuttaa samantyyppisiä ongelmia.

   • nik

    Kiitos vastauksesta. :)

   • Suvi

    Haluan myös jakaa oman kokemukseni. Mulla on aina ollut terve iho mutta viime aikoina leuassa ja suun ympärillä pientä näppyä joka on alkanut pikkuhiljaa punottaa ja kihelmöidä enemmänkin. Ja kuinkas ollakaan, vaihdoin tovi sitten puhdistusaineen Madaran vaahtoavaan ja saman merkin kasvovoiteeseen. En halua mustamaalata ko. brändiä, moni tuote voi olla ei niin herkkiksille ihan hyvä, mutta aion ensimmäisenä kokeilla tuotteiden vaihtoa. Hauschkan ruusuvoide on tuttu ja toiminut hyvin mun kuivaan ja herkästi reagoivaan ihoon, myös Cattierin hajustamaton on ollut tosi hyvä.

   • Jonna

    Itselläni on ollut hormonaalista aknea ja myös POD johon sitten söin lääkekuurin ihotautilääkärin määrämänä. Kuuri auttoi samalla ihon kuntoon muutenkin, mutta myöhemmin iho meni uudelleen huonompaan kuntoon (tosin suunympärysihottumaa ei tullut).

    Kosmetologikin epäili että kasvohoito ei auta vaan syy on hormonaalinen mutta kasvohoitokerran lisäksi vaihdoin kaikki ihonhoitotuotteet Madaraan ja kuinka ollakkaan ihon kunto parani. Myöskään suunympärysihottuma ei ainakaan vielä ole tullut takaisin.

    Ihoni on herkkä ja Madaraa olen käyttänyt kuitenkin nyt 1.5 vuotta joten kuten sanoit niin ei tosiaan voi leimata koko merkkiä huonoksi.

 • Anna

  Minulla on hyvin samantyypinen tarina kuin sulla, kerran olen saanut PODin kuuriin ilman lääkkeitä ja kerran lääkkeen avulla (paikallinen reseptivoide).

  Itselläni iho jäi kovin herkäksi vaikka POD parani reilu vuosi sitten ja nyt syksyllä ihottuma uusi. Itselläni on myös haasteena e-pillereiden lopettamisen jälkeiset hormonaaliset muutokset ja olisi mukava kuulla miten sinulla hoidettiin tuota lievää aknea. On se vaan niin hankala yhdistelmä kun iho on sekä herkkä että epäpuhdas :(

 • Marie

  ISO kiitos tästä postauksesta ❤️

 • Kiitos tästä postauksesta!
  Sain itse kyseisen diagnoosin pari viikkoa sitten, kun olen kesästä lähtien kärsinyt kutisevasta ihosta suun ympärillä ja rohtuneista huulista, eikä mikään auttanut. Etelänmatkalla oireilu paheni, mikä viittaa aika selkeästi POD:hen.
  Kokeilin lääkesalvaa muutaman viikon, ei auttanut, joten tästä viikosta lähtien antibiootit apuna. Tällä hetkellä huulet ihan vesikelloilla, niin todella masentava fiilis. Toivon todellakin, että tämä alkaa kohta paranemaan. Pitääkin testata noita Dr Hauschkan tuotteita!

 • Iida

  Teksti on jo ajan takaa, mutta kommentoin, koska Google tuonee postauksen yhä aiheen kanssa kamppailevien silmiin ensimmäisten joukossa :) Itse kävin muutaman vuoden aikana kolmen eri yleislääkärin jutuilla, ja heidän käskystään hoidin eli lääkitsin perioraalidermatiittia vuorotellen märkärupena ja huuliherpeksenä. Ei auttanut, mutta tulipa vedettyä vääriä lääkkeitä vuosien ajan! Eli en kyllä epäselvissä iho-ongelmissa luottaisi yleislääkäriin, vaikka toki osa saattaisikin olla valveutuneempia. Iholääkäriltä kyseisen diagnoosin sain heti. Valitettavasti lääkkeet eivät silti ole minua auttaneet, ja omalla kohdallani näppyjen ”rajuus” on selkeästi riippuvainen mm. kierron vaiheesta. Ehkäpä tosiaan pitäisi kokeilla kosmetologia ja eri kosmetiikkaa, noita antibiotteja kun mielellään välttelisi. Ihana oli törmätä postaukseesi, ja on lohduttavaa, että olet löytänyt kurjaan ja näkyvään vaivaan apua!

 • Maija

  Moi! Mulla on ollut POD käytännössä melkein kroonisena 10 vuotta – nykyään täysin oireeton. Olen käynyt usealla eri ihotautilääkärillä, olen syönyt kuukausikaupalla antibiootteja, jopa aknelääkettä (roaccutan). Olen käyttänyt erilaisia reseptivoiteita (kuten Rozex, Elidel, Skinoren) vaihtelevalla menestyksellä. Jossain kohtaa tilanne oli todella paha ja jouduin syömään antibiootteja pisimmillään n. 9kk putkeen.

  Turhautuneena etsin tietoa netistä tavoitteena löytää luonnontuotteita vahvojen lääkkeiden sijaan. Kosmetiikasta poistin tuotteet, joissa on SLS:ää, myös shampoosta. Käytän lähinnä Avenen ihonhoitotuotteita. Cleanance-linjan Soapless Cleanser on ollut käytössä uskollisena kumppanina jo melkein samaisen 10 vuotta eikä kuivata jo valmiiksi kuivaa ihoani liikaa, vaikka aknenhoitoon onkin. Avenelta löytyy myös hyvä meikkivoide Couvrance Liquid Foundation. Kostuttajana käytän sinkkiä sisältävää hoitavaa Avenen Cicalfate-voidetta, joka ei ole ärsyttänyt ihoani lainkaan.

  Oman ihottumani syntysyy on ollut todennäköisesti kortisonia sisältäneet nenäsuihkeet ja -tipat, joita olen aiemmin joutunut käyttämään. Vuosien stressin ja epätoivoisen haahuilun jälkeen päädyin Facebookissa POD-ryhmään pari vuotta sitten. Sieltä huomasin nopeasti runsaasti onnistumistarinoita yksinkertaisella voiteella: sinkkivaippavoiteella! :O Sinkkiä pitää olla niinkin paljon kuin 40% voiteessa. Itse tilasin iHerbistä 10e:lla Desitin Max-voidetta, jota moni sivustolta käyttää. Haisee pahalle, näyttää hurjalle ja toimii! Sain voiteen keväällä 2016, jonka jälkeen olen käyttänyt sitä aina, jos on tullut yksikin näppy. Voide on toiminut itsellä käsittämättömän hyvin. En ole joutunut käyttämään mitään muuta tämän lisäksi. En olisi koskaan uskonut, että näin yksinkertainen ratkaisu löytyy vuosia vainonneeseen ihottumaan.

  Kaikkia ko. sivustolla sinkkivoide ei ole auttanut, mutta hämmästyttävän monia kyllä. Lisäksi sivustolla suositellaan paljon muita tuotteita, suosituimpina ehkä afrikkalainen musta saippua ja Lyonsleaf Calendula -voide, jota itsellänikin on. Toimii punoitukseen ihottuman parantuessa sekä esim. nykyään flunssassa punaisiin nenänpieliin. Loistotuote sekin!

  Suosittelen kaikille ongelmasta kärsiville tutustumaan Perioral Dermatitis -Facebook-ryhmään (siellä ei muuten saa mainostaa) ja kokeilemaan sinkkivoidetta perioraalidermatiittiin. Oma elämänlaatu on parantunut huimasti tuon löydön jälkeen.

 • Tarja

  Omaa PODia hoitaessani ihotautilääkärl totesi tätä olevan enemmän puhdistusemulsiota käyttäneillä. Hän suositteli siirtymään pesuvaahtoihin.
  Nyt pitkästä aikaa näpyt ilmestyivät ja ne taisivatkin tulla niin kätevistä puhdistusliinoista, joita hankin mökkikäyttöön. Niiden puhdistava aine taitaa olla puhdistusmaitopohjaista.

  • Tämä lienee aika yksilöllistä, sillä minulla nimenomaan vaahdot tuntuvat ärsyttävän ihoa ja puhdistusmaidot eivät. Ja tietysti tuotesisällötkin ovat eri tuotteissa ja tuotemerkeissä erilaisia eli ei välttämättä voi ihan yleistää, että kaikki puhdistusmaidot tai puhdistusvaahdot sopivat tai eivät sovi. Mutta tärkeintä on tietysti löytää se itselle sopivin tuotekokoonpano ja sitä varten on hyödyllistä olla tietoinen näistä erilaisista tuotekategorioista, jotka saattavat ärsyttää ihoa.

 • Kukkis

  Itse sain juuri tänään tämän diagnoosin lääkäriltä.
  Aivan huippua oli löytää tämä blogi ja kirjoituksesi aiheesta! Antaa toivoa, että iho voi vielä joskus näyttää hyvältä. Kiitos! :)

  • Hienoa kuulla, että sait postauksesta tsemppifiilistä! :) Voimia POD:n kanssa taisteluun ja lohdun sanaksi, että ihoni on nyt vieläkin paremmassa kunnossa kuin tuolloin. Kun POD:n on kerran saanut, sen jälkeen on aina olemassa riski ja herkkyys saada se uudelleen, joten kannattaa ihottumasta toipumisenkin jälkeen olla todella tarkkana käyttämiensä tuotteiden kanssa ja seurailla hyvin herkällä tutkalla ihon reaktioita aina uusia tuotteita kokeillessa. Siihen ei välttämättä tarvita kuin yksi epäsopiva tuote, joka riittää romahduttamaan tasapainossa olleen ihon tilanteen. Tarkkuutta, varovaisuutta ja tsemppiä siis! :)

 • Elisa

  Hei! Vaikka postauksesta onkin jo ikuisuus, halusin tulla kommentoimaan kiitokseni.

  Luin tämän ja aiemman POD-postauksesi pari vuotta sitten, sattumalta. Nyt viimeisen kolmen viikon ajan nenänpieleni ovat oireilleet, mutta en ajatellut heti mitään vakavaa, ja nyt korona-aikaan kun on vaan kotosalla, ei vaiva ulkonäölläkään haitannut. Olen kärsinyt erilaisista iho-ongelmista aiemmin, jonka takia pienten oireiden vuoksi en yleensä vaivaudu lääkäriin.

  Kun punoitus ei kuitenkaan lähtenyt helpottamaan, aloin vähän jo huolestumaan, etenkin leviämisestä. Jostakin mielen sopukoista postauksesti tuli mieleeni, ja aloin googlettelemaan. Oireet vastasivat eniten juuri tätä POD:ta, vaikka sitä on esiintynyt itselläni (onneksi) vain pienellä alueella. Päätin ottaa yhteyttä YTHS:ään, jos pääsisin näyttämään vaivaa jollekin, ja hoitamaan tätä mahdollisimman alkuvaiheessa. Sain ajan jo samalle päivälle, ja lääkäri muutamien kysymysten jälkeen osasi rajata pois ruusufinnin ja märkäruven päätyen POD:iin, ja määräsi antibiootit. Tämän kommentin kirjoittamisen jälkeen kävelenkin apteekkiin noutamaan lääkkeet, ja pääsen aloittamaan kuurin.

  Long story short, kiitos siis tästä kirjoituksestasi, koska sen myötä maltoin lievienkin oireideni kanssa mennä lääkäriin, vaikka normaalisti en vielä olisi mennyt. Toivottavasti ongelman aikainen diagnosointi helpottaa!

 • Sanni

  Minullakin tällä hetkellä riesana itse diagnosoitu pod. Mietin,että mennäkö lääkäriin vai ei. Antibioottikuuri on siis lääkärin hoitokeino tähän? Sain luonnonkosmetiikasta ja oireet helpottaneet luonnonkosmetiikalla. Suunympäristö jo hyvä,mutta nenän vierusta aika ärtynyt. Ehkä tähän tueksi olisi lääkäri paikallaan.

 • Näbbylä

  Mulle lääkäri diagnosoi saman ihovaivan.. Oikeestaan mulla on just sama kombo: atooppinen iho, lievä akne ja suunympärysihottuma… Mietin, että mikähän olis sopiva peittävä tuote, joka vähän peittäisi punaisuutta mutta ei pahentaisi ongelmaa :D Siinäpä kysymys… :(

 • Mimmu

  Ihana kuulla erilaisten keinojen tepsimisestä; itsellä alkaa taas keinot ja toivo loppumaan. Mun POD johtunee pääasiassa stressistä, mitään uusia tuotteita en ole ottanut käyttöön, stressin kun saisi päättymään, niin kasvot alkaisivat pikkuhiljaa toipumaan. Kärsin samaisesta vaivasta viitisen vuotta sitten ensimmäisen kerran, enkä tällöinkään kääntynyt lääkärin puoleen. Antibioottihoidot auttaneet hetken monia ystäviäni, mutta kuurin päätyttyä vaiva palannut uudelleen. Ja niin kuin Jenni mainitsikin, niin jokaisen hoitomuoto on luultavasti hyvin yksilöllinen, riippuen mistä vaiva juurensa juontaa; superharmillista.

  Itse olen todennut hyviksi apukeinoiksi mm. aloe veran (geelipohjaiset tuotteet rauhoittaneet omaa ihoa paljon, ja vieneet kutinaa pois), konjac-sieni pesuvaiheessa (aloe/vihreä sieni), perusvoiteet. Nyt kokeilussa sinkkipasta, jossa sinkkipitoisuus nelinkertainen sinkkivoiteeseen verrattuna. Toivon tämän auttavan ulkoiseen vaivaan, toki perimmäisen syyn, eli stressin on myös lakattava.

  Taemppiä kaikille, ikävä vaiva tämä! Ja kiitos Jenni postauksestasi!

Related posts