11/09/16

‪#‎FirstSevenJobs‬

7 66

Siitä on jo aikaa, kun Facebookissa kiersi #FirstSevenJobs-haaste, jonka innoittamana ihmiset kertoivat ensimmäisistä työpaikoistaan. Ystävieni tarinat työhistoriastaan olivat niin hauskaa ja avartavaa luettavaa, että minullakin tuli halu osallistua. Alun perin olin suunnitellut osallistuvani Facebookissa, mutta sitten tuumin, että ehkä tässä voisikin olla ainesta hauskaksi blogijutuksi. On nimittäin aika mielenkiintoista nähdä, millaisia polkuja ihmiset ovat nykyisiin tilanteisiinsa päätyneet – ja etenkin, miten monenlaista duunia sitä on tullut elämän varrella paiskittua. Myös meikäläisen työhistoriaan mahtuu kaikkea hyvinkin sekalaista. :) Aloitin jutun kirjoittamisen jo aikoja sitten, mutta sitten se unohtui luonnoksiin keskeneräisenä, kunnes muistin sen taas tänään. Eli tässä tarinaa minun 7 ensimmäisestä työpaikastani:

1) Katusoittaja

Ihan ensimmäinen kesätyöni koskaan oli katusoittaja. Soitimme hyvän ystäväni Annan kanssa viulua ja joskus 11-vuotiaina keksimme idean ryhtyä tienaamaan taskurahaa katusoittajina yhdessä. Pienet tytöt matchaavissa asuissa ja duona kansanlauluja soitellen olivat yleisömenestys ja muistan meidän tienanneen parissa päivässä ihan hurjasti rahaa. Tai ainakin reilut 100 euroa tuntui silloin 90-luvulla pikkutytöille ihan hirveän suurelta rahalta. Pikkukaupungin kaduilla ei katusoittajia normaalisti näkynyt, joten menestyksemme taisi olla osin myös sen ansiota. Itse keksimämme kesätyö oli niin hauska projekti, että toteutimme sen kahtena peräkkäisenä kesänä. Tienestit taisivivat humpsahtaa pääasiassa karkkeihin ja jäätelöön. Sijoitimme myös viisaasti osan rahoistamme matchaaviin napapaitoihin. Good times! :D

2) Marjojen poiminta

Yksi lapsuus- ja nuoruusvuosieni säännöllisistä kesähommista oli marjojen poiminta. Perheelläni on mökki Pohjois-Suomessa hyvien hilla-apajien äärellä ja noista keltaisista aarteista maksetaan marjamarkkinoilla aika hyvää hintaa. Itse en ole koskaan lakoista välittänyt, joten poiminen oli tehokasta, kun yksikään marja ei livahtanut omaan suuhun. Eihän se mitään unelmien hommaa ollut siellä suolla rämpiä hyttysten syötävänä, mutta olisi kai sitä voinut keksiä ikävämpikin kesätöitä kuin perheen kanssa luonnossa liikkuen.

3) Puiden istutus

Olin ehkä 15-vuotias, kun pääsin Pohjois-Suomeen metsänistutushommiin. Tehtävänä oli istuttaa valtava määrä puun taimia keskelle metsäaukeaa ja homma toimi urakkapalkalla eli palkkio määräytyi istutettujen tainten mukaan. Koska mukana hommassa oli myös pikkuveljeni, tietenkin kilpailimme istutettujen tainten määrässä ja huhkimme kuin hullut – eihän veljen voinut antaa ansaita enemmän. Kesä oli tuolloin lämmin, mutta metsikkö oli niin täynnä hyttysiä ja mäkäräisiä, että mistään kevyistä kesävaatteista ei voinut haaveillakaan. Niinpä hikoilimme hyttysmyrkyllä kyllästetyissä tuulipuvuissamme, suojahatuissamme, hanskoissamme ja kumisaappaissamme kuin olisimme olleet vaatteet päällä saunassa. Paljasta ihoa ei käytännössä näkynyt lainkaan, paitsi se pienenpieni kaistale, joka pilkotti välillä hanskan ja takinhihan välistä. Ja siihen ohueen kaistaleeseen mäkäräiset sitten iskivätkin sellaisella voimalla, että vielä vuosi-pari myöhemminkin minulla oli ranteissani tummia arpia ötököiden puremista.

4) Lastenvahti

Kävin joskus lukioikäisenä läpi Mannerheimin Lastensuojeluliiton lastenvahtikurssin, jonka myötä sain toimia järjestön listoilla lapsenvahtina. Järjestön määrittämä tuntipalkka lapsenvahtihommista oli ainakin silloin 2000-luvun alussa surkeaakin surkeampi (jopa rahattoman lukiolaisen näkökulmasta), mutta itse työ oli kivaa ja joustavaa, eikä sitä teinillä niin kamalasti pikkukaupungissa ollut vaihtoehtoja, kuinka ansaita omaa rahaa. Oli mielettömän palkitsevaa, kun minulle muodostui joitakin vakkariperheitä, joissa kävin usein hoitamassa lapsia ja lapset olivat aina niin innoissaan, kun tulin käymään. Mietin aina toisinaan, että osaankohan ollenkaan leikkiä lasten kanssa oikein, mutta kaipa se ihan hyvin sujui, kun pikkuihmiset itse olivat niin mielissään. :D

5) Toimistoapulainen

Tein monena kesänä toimistoapulaisen hommia eräällä varikolla, minne otettiin paljon nuoria kesätöihin. Työnkuvaan kuului kaikkea mahdollista asiakirjojen järjestelystä ja arkistoinnista kaikenlaiseen inventaariohommaan sekä paloturvallisuuskartan tekemiseen. Työ oli hauskaa etenkin, koska tein sitä työparin kanssa ja työparini olivat joka vuosi ihan huipputyyppejä. Työtahti oli leppoisa ja olisimme paiskineet hommia paljon rivakamminkin, mutta toimiston tädit tulivat hädissään komentamaan meitä hiljentämään vauhtia, koska olimme vähällä tehdä koko kuukaudeksi kaavaillut työt jo viikossa. Välillä mietin, että minkähänlainen mahtoi olla rouvien oma työtahti, jos he kuvittelivat meidän pakertavan niiden hommien parissa kokonaisen kuukauden… Aikakin olisi kulunut ripeämmin, jos olisi ollut enemmän tekemistä. Mutta kiva kesätyöpaikka joka tapauksessa!

6) Lounasravintolan kesäapulainen

Harmittelin yhtenä kesänä, että toimistoapulaisen kesätyöt jatkuivat aina vain pitkän kesäloman ensimmäisen kuukauden, koska olisin mielelläni tehnyt töitä enemmänkin. Kun sitten bongasin lukion ilmoitustaululta ilmoituksen vapaasta kesätyöpaikasta muutamaksi viikoksi pikkukaupungin paikallisessa lounasravintolassa, kilautin ravintolaan välittömästi. Kävin haastattelussa ja sain paikan. Ravintola-ala ei kyllä ollut ihan meikäläistä varten, mutta tulipahan kokeiltua. Kukaan kuulemma ei ollut yhtä lyhyessä ajassa onnistunut hajottamaan yhtä montaa astiaa kuin minä. :D Meriitti kai sekin… Tosin en sitten ensimmäisten päivien jälkeen rikkonut enää mitään, joten ilmeisesti rikkinäisten astioiden kokonaissaldo jäi silti ihan keskivertoon, haha.

7) Ruokakaupan kassa

Heti ylioppilaskirjoitusten päätyttyä marssin paikallisen S-marketin pomon pakeille kyselemään, löytyisikö töitä. Ja löytyihän niitä – taisin aloittaa jo seuraavalla viikolla. Inhosin tympeitä työaikojani, sillä useimmiten olin aamuvuorossa klo 6-12 eikä kuuden tunnin päivään kuulunut kuin yksi vartin kahvitauko. Herätyskello pirahti joka aamu klo 4.45, työpäivään kuuluvassa 15 minuutin tauossa ei meinannut ehtiä edes syödä eikä palkkaan tullut noilla työajoilla päälle mitään lisiäkään. Silloin teini-ikäisenä en jotenkin sopeutunut tuohon vuorokausirytmiin ollenkaan, joten loppupäivät menivät aina sellaisessa torkahtelevassa koomassa. :D Sunnuntaivuoroista tykkäsin: palkka juoksi tuplana ja meininki oli varsin leppoisa muutenkin.

Itse työ oli yksinkertaista tavaroiden hyllyttämistä ja kassahommaa – tosin onnistuin saamaan hieman vastuullisempiakin tehtäviä, kun sain kontolleni esimerkiksi reklamaatioiden raportoimisen tavarantoimittajille. Siinä työpaikkahierarkian pohjimmaisena olin vähän ylpeä tästä pienestä ekstratehtävästäni. Olin töissä koko kevään ja kesän ennen opintojen alkua ja vaikka tuntipalkka oli keltanokalla alin mahdollinen minimi, ehdin tienata hyvät säästöt opiskeluvuotta varten, kun asuin vielä tuolloin vanhempieni luona. Tämä työpaikka avasi myös ovet ruokakauppahommiin myöhemmin opiskeluaikoina, mistä olin todella kiitollinen. En nimittän koskaan onnistunut saamaan halpaa opiskelija-asuntoa, eikä pelkkä opintotuki olisi koskaan riittänyt elämiseen – edes siitä huolimatta, että asuin useamman hengen kimppakämpässä.

Että sellaista urahistoriaa meikäläisellä. :) Eihän tässä listauksessa päästy vielä edes mihinkään oman alan töihin, mutta ehkä se on ihan hyvä niin. Tuoreemmasta työhistoriastani olen tainnut kertoilla täällä muutenkin, joten nyt sitten tuli raotettua sitä, mitä olen tehnyt ennen oman alan töitä ja blogihommia. Olisipa hauska kuulla myös teidän ensimmäisistä työpaikoistanne. Sana on kommenttiboksin puolella vapaa!

Photos: Vesa Silver

Tags: ,

Categorised in: Elämä

7 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Hauska kuulla aina näitä vanhoja työtarinoita! :D Itelläni ei 7 edes vähän virallisempaa duunia taida vielä alla olla… On sitä tosin tullut kaupan kassalla istuttua, marjoja poimittua, hyllytettyä tavaraa (14-kesäisenä paikallisessa pikkumarketissa ilman sopparia…. hups) ja nyt pidemmän aikaa graafisen suunnittelija / valokuvaajan / markkinointi-ihmisen / bloggaajan hommia. Markkinointi ja media on se ala jolle haluan työllistyä ja oonkin aika hyvässä tilanteessa siinä mielessä, että pystyn tekemään näin opiskeluiden ohella työtä mistä tykkään :)

  hanna
  http://www.hannamariav.com

 • Katri

  Hei kyselin hattupostauksen yhteydessa noista farkuista, mutta viestini taisi jaada muiden jalkoihin, eli kyselen taas, etta mista nuo aivan taydellisen nakoiset farkut ovat?

 • Miia

  Mistä on tuo hyvännäköinen valkoinen t-paita? Niin vaikea löytää istuvaa, että pakko tiedustella kun sellaisen kerrankin näkee.

  • Tämä t-paita on Nansolta! :) Suosittelen suuntaamaan laadukasta t-paitaa etsiessä joko Nansolle tai Arelalle.

 • mari

  Hei. Ihanat kengät! Mistä ja minkä merkkiset ne ovat?

Related posts