1/09/16

Ruotsalaisen muodin nousevat nimet X 4

1 115 MNO_0722-768x1152

Kylläpäs viikko Tukholmassa vierähti vikkelään! Tämän viikon alku oli tosiaan Tukholmassa omistettu muodille, sillä maanantaista keskiviikkoon kaupungissa vietettiin muotiviikkoa. Tänä vuonna yllättävän moni iso ruotsalaisbrändi piti muotiviikolla varsin matalaa profiilia ja osa suurista on kasvanut jo niihin mittoihin, että on siirtynyt suuremmille areenoille. Esimerkiksi Acne esittelee mallistonsa tällä kertaa kotinurkkiensa sijaan Pariisissa ja Filippa K puolestaan järjestää presentaationsa Lontoossa. Siitä huolimatta Tukholmassa saatiin nähdä useampi kiinnostava näytös.

Yksi mielenkiintoisimmista muotinäytöksistä oli Swedish Fashion Talents -show, johon Swedish Fashion Council oli valinnut mukaan 8 mielestään kiinnostavaa pientä ja nousevaa ruotsalaisbrändiä. Mukana oli niin naisten muotia kuin miestenvaatteitakin sekä kenkiä, koruja ja asusteita. Poimin brändien joukosta minusta mielenkiintoisimmat ja kokosin näytöksen parhaat palat tähän teille inspiraatioksi. On muuten mahtavaa huomata, että todella moni tuore brändi sisällyttää vastuullisuuden arvojensa kärkikastiin – ja niin sen pitäisi ollakin. Tulevaisuuden vaatemerkit ovat siis lähes oletusarvoisesti vastuullisia ja se on hieno (ja oikea) suunta.

NEBEL

Omaan silmääni kiinnostavimmalta tuntui unisex-vaatteita tekevä Nebel, jolla on taivalta takana jo neljän malliston verran. Merkin taustalla häärivä suunnittelijapariskunta Daniel Bartels ja Hanna Lundvall keksivät idean unisex-mallistosta, kun heidän tavoitteenaan oli suunnitella vaatteita, jotka pääsisivät mahdollisimman usein käyttöön sen sijaan, että roikkuisivat vain suuren osan aikaa tyhjän panttina henkareilla. No ajatushan toimii, jos koko perhe voi käyttää samoja kamppeita. ;)

Väljiä linjoja ajattomia muotoja ja päällekkäin puettuja kerroksia – näistä elementeistä koostuu Nebelin ydin. Vaatteet tehdään käsityönä Saksassa ja merkin filosofia onkin, että laadun pitää ulottua materiaaleista tuotantoon sekä designista käytettävyyteen.

MNO_0751-768x1152MNO_0684-768x1152MNO_0804-768x1152

F.A.S.

Suunnittelija Firas Al-Saffarin tausta on mielenkiintoinen: miekkonen nimittäin ehti ensin luoda uraa lääkebisneksessä ennen kuin löysi kutsumuksensa vaatesuunnittelun parista. Sekä miesten että naisten mallistoa tekevän F.A.S:in tavoitteena on ollut luoda vaatemallistoa, joka houkuttaa itsevarmoja ja vastuullisia ihmisiä ikään ja sukupuoleen katsomatta. Trendeistä piittaamaton brändi hakee vaikutteensa pohjoismaisesta minimalismista yhdistelemällä siihen eteläeurooppalaisia elementtejä.

Vastuullisuudella on myös tämän merkin filosofiassa tärkeä rooli. Koko tuotantoprosessin ekologisiin ja eettisiin arvoihin panostava F.A.S. on profiloitunut myös poliittisena kannanottajana, joka nostaa esiin myös esimerkiksi pakolaisteemaa markkinoinnissaan ja julkisissa lausunnoissaan.

MNO_0963-768x1152 MNO_0969-768x1152 MNO_0995-768x1152

LOUISE KÖRNER

Printtikuoseihin erikoistunut suunnittelija Louise Körner marssitti Tukholmassa catwalkille kavalkadin herkän naisellisia asuja. Kaukaa katsottuna vaatteiden kuosit näyttävät nopealla vilkaisulla perinteisen hempeiltä kukkasilta, mutta lähempi tarkastelu paljastaa ne itse asiassa varsin graafisiksi ja geometrisiksi digiprinteiksi. Suunnittelija onkin halunnut leikitellä juuri tällä herkän ja hempeän naisellisuuden sekä graafisen ja geometrisen kuvioinnin välisellä kontrastilla.

Arvostetuista Central Saint Martins- sekä Instituto Marangoni-muotikouluista valmistunut Louis Körner on työskennellyt ennen oman merkkinsä perustamista muun muassa Tom Fordille ja Englannin kansallisbaletille, ja onpa hänen töitään nähty myös esimerkiksi Italian Voguen sivuilla. Veikkailen, että tästä mimmistä kuullaan vielä.

MNO_0602-768x1152 MNO_0659-1-768x1152MNO_0553-768x1152

EA 4 TH

Ruotsin Project Runway -ohjelmasta kansan tietoisuuteen ponnahtanut suunnittelija Akharadet “Acky” Ekchanok perusti oman vaatemerkkinsä vuonna 2015. Malliston tyylissä näkyvät puhtaat muodot ja selkeät linjat – särmää suunnittelija taikoo luomuksiinsa omaperäisillä leikkauksilla.

Ensi kevään mallistoon EA 4 TH on halunnut tehdä klassikkovaatteita nykyaikaan hieman uusiksi päivitettyinä ja näkyypä silueteissa hippunen 70-lukuakin. Sekä miehille että naisille suunnattu vaatemallisto valmistetaan käsityönä ja sitä tehdään vain pienissä rajoitetuissa erissä.

MNO_0159-768x1152 MNO_0241-768x1152MNO_0227-768x1152

Photos: Stockholm Fashion Week

Tags: , , , ,

Categorised in: Matkat, Muoti

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Vähän aiheen vierestä mutta pakko kirjoittaa kun tuli mieleen; osuva sanavalinta tuo lääkebisnes. Sitähän se valitettavasti nimenomaan on, bisnestä!

    Ps. Aika tyylikkäät noi ekat kuvat!

Related posts