1/08/16

Free the nipple!

112 177

Kirjoitin joskus viisi vuotta sitten (onko siitä todellakin jo viisi vuotta?!) tulenpalavan paatostekstin tisseistä kesälomareissulta palattuani ja nyt taas kesän ja ulkomaanreissujen jälkeen tekee mieli tarttua samaan aiheeseen. Olen nimittäin jälleen löytänyt itse miettimästä, miksi Etelä- ja Keski-Euroopassa tuntuu olevan niin paljon rennompi suhtautuminen rintoihin ja nänneihin kuin täällä Suomessa? Panin asian merkille jo silloin viisi vuotta sitten ja sama asia kiinnitti huomioni tänäkin kesänä.

Voisi olla hyvä julkaista tuo aiemmin kirjoittamani teksti aiheesta vähän kuin pohjustuksena tälle, mutta säästän sen tämän viikon Throwback Thursdayksi. Eli sen originaalin (ja hiukan eri kulmasta kirjoitetun) tekstin pääsette tsekkaamaan parin päivän päästä – nyt esillä hieman eri näkökulma. Haasteena vain on, että en voi käyttää jutun yhteydessä niitä silloin käyttämiäni kuvituksia ja ne olivat tuolloin olennaisessa roolissa havainnollistamassa tekstin pointteja. Pitää miettiä, miten ratkaisen tämän ongelman…

Mutta siis siihen itse asiaan! Puhuin tästä itse asiassa Snapchatin puolella joskus kuukauden päivät sitten ja mietiskelin silloinkin, että aiheelle pitäisi omistaa ihan oma postauksensa. Kesäreissuillani maailmalla olen nimittäin huomannut, että todella moni nainen ei käytä (ainakaan kesällä) rintsikoita. Etelä- ja Keski-Euroopassa ei tunnu olevan niin väliä, vaikka nännit vähän nöpöttäisivätkin tai kuultaisivat paidan läpi (joskus jopa aika läpinäkyvän sellaisen) ja tämä herätti huomioni erityisesti Milanossa ja Berliinissä. Todella moni nainen painelee täysin kasuaalisti kadulla ilman rintaliivejä – ja mikä parasta, asia ei tunnu kiinnostavan ketään.

Välillä tuntuu ristiriitaiselta, että suomalaiset suorastaan rehvastelevat saunakulttuurilla ja rennolla suhtautumisellaan alastomuuteen, mutta samanaikaisesti aika moni paheksuu silminnähden, jos naisen nännit kuultavat puseron läpi. Täällä tuijotetaan, supistaan, hihitellään ja provosoidutaan. Eivät varmasti kaikki, mutta siinä määrin kuitenkin, että itse koen pikkuruisine rintoinenikin toisinaan ihan vain tästä syystä epämukavaksi liikuskella julkisesti ilman rintaliivejä. Vaikka fyysisesti se olisi joskus tuhat kertaa miellyttävämpää kuin rintsikoiden käyttäminen.

Minulle on annettu geneettisessä arpapelissä sellainen rintavarustus, että pärjäisin varmaan varsin mainiosti ilman rintsikoita ihan arjessakin. Lähinnä tarvitsen liivejä silloin, kun urheilen, mutta muuten minitissit eivät juuri tukea kaipaa. Ja jos nyt ollaan ihan rehellisiä, niin eiväthän ne rintsikat kesähelteellä niin miellyttäviltä tunnu, kun kaikki ylimääräiset napakasti kehoa vasten istuvat vaatteet tuntuvat kiristävän, hiostavan ja liimautuvan ihoon kiinni. Olisin siis etenkin kesällä mieluusti kokonaan ilman – ja nyt tänä kesänä olen aika paljon ollutkin.

Ja älkää nyt käsittäkö väärin, en todellakaan ole kieltämässä rintaliivejä keneltäkään, vaan kaipaisin vain rennompaa ilmapiiriä, joka sallisi naiselle enemmän valinnanvapautta sen suhteen, miten hän itse kokee olonsa mukavimmaksi. Mikäänhän ei toki sinänsä nykyäänkään estä hillumasta ilman liivejä, mutta juuri se ympäröivä asenneilmapiiri hillitsee monia tekemästä niin. Se, että muiden nännit kiinnostavat niin loputtomasti kanssaihmisiä, käytännössä estää monia. Ja mielenkiintoista sinänsä, tämä kiinnostus muiden nännejä kohtaan ei ole mitenkään sidoksissa sukupuoleen.

Niinpä olenkin tänä kesänä aloittanut tällaisen yhden naisen free the nipple -kampanjoinnin. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että jätän rintsikat kotiin, jos haluan. Hillun ilman liivejä milloin missäkin ja vähät piittaan siitä, jos jonkun muun maailma järkkyy siitä, että viileän tuulenvireen seurauksena rintsikattomuuteni saattaa erottua myös paidan läpi. Se on mielensäpahoittajan ongelma, ei minun.

Ymmärrän hyvin, että monelle rintaliivien käyttäminen on miellyttävämpi ja käytännöllisempi vaihtoehto kuin käyttämättä jättäminen. Jotkut vaatteet näyttävät paremmiltakin rintsikoiden kanssa kuin ilman. Ja se on ihan OK. En olekaan polttamassa rintaliivejä roviolla, vaan haluaisin vain, että naisella olisi vapaus itse päättää ilman minkään suuntaista paheksuntaa, haluaako käyttää niitä. Ei niin, että yhteiskunta ja yleinen ilmapiiri ympärillä sanelee, että niitä nyt vain on käytettävä.

Minusta tuntui suorastaan surulliselta, kun joku tyttö kertoi Snapchat-avautumiseni innoittamana oman tarinansa. Hän oli ostanut Pariisissa asuessaan ihanan kesämekon, jonka leikkaus ei oikein salli tavallisten rintaliivien käyttämistä. Niinpä tyttö oli käyttänyt mekkoa surutta ilman rintsikoita. Ranskassa mekko oli jatkuvassa käytössä, mutta Suomeen palattuaan tyttö tajusi nopeasti, että täällä samaiseen kolttuun pukeutuminen ei vain tuntunutkaan sopivalta ja hyväksytyltä.

Sain todella monelta naiselta snäppitarinani jälkeen viestejä, että he ovat pohdiskelleet näitä samoja juttuja ja kokevat samalla tavalla, että täällä koto-Suomessa asenne rintsikattomuutta kohtaan tuntuu olevan jotenkin erityisen kielteinen ja tuomitseva. Mistäköhän se mahtaa johtua? Kuvittelisi nimenomaan, että täällä saunakulttuurin tyyssijassa, modernissa ja nykyaikaisessa yhteiskunnassa naisen nännit eivät olisi niin suuri tabu.

Rintoihin, alastomuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvä kaksinaismoralismi kukoistaa Instagramin ja Facebookin aikakaudella. Väkivalta, aseet ja moni muu suorastaan haitallinen kuvasto tuntuu olevan enemmän ok kuin naisen paljas tissi. Jenkit ovat nännihysteriassaan suorastaan koomisia, mutta todellisuudessa ilmiö on oikeasti aika ärsyttävä ja turhauttava.

Välillä huomaan, että paitojen läpi kuultavia nännejä oikein kyttäämällä kytätään. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun joku on tarttunut asiaan bloginkin kommenttiboksissa, kun on ollut näkevinään paidan läpi jotakin. Ja näinä kertoina minulla on aina ollut rintsikat, mutta tämän rakkaan suomalaisen ilmastomme kylminä päivinä edes liivien toppaus ei aina estä luonnonvoimia näyttämästä mahtiaan. Ja sitä paitsi, who the hell cares?! Tuskin on kenellekään suuri yllätys tai uutinen, että naisen paidan alla kumpuilevat kohoumat ovat rinnat, nänneineen päivineen.

Niin että free the nipple! Show boobs, not hate. :D Aion siis julistaa tätä henkilökohtaista yhden naisen protestiani pukemalla rintsikat silloin kuin huvittaa. Ja jättämällä pukematta silloin kuin huvittaa. Jos se häiritsee sinua, ole hyvä ja älä kerro sitä minulle. Minua ei nimittäin oikeastaan kiinnosta.

Näissä kuvissa on yksi rakkaimmista kesävaatteistani, teknokaavuksi ristimäni mekko, jonka kanssa jätän erityisen mieluusti rintsikat pukematta. Osittain ihan vain siksi, että ilman rintsikoita on mukavampaa, mutta osittain myös siksi, että rintaliivit pilkottavat harmillisesti usein mekon syvään uurretulta selkäpuolelta. Pyöriessäni joskus tämä mekko päällä  Snapchatissa joku (ei varmaan yllätä, että miespuolinen) seuraaja kommentoi, että eikös tämä ole se sideboob-kaapu? No enpä ollut ikinä tullut edes ajatelleeksi asiaa, mutta niinpä kai sitten.

Kuvat napattiin Bilbaossa Guggenheimin kulmilla. Nautiskelin reissumeiningistä täysin rinnoin (pun intended), mutta myönnän, etten arvannut, että kuvat päätyisivät tällaista avautumista kuvittamaan. Mutta tulipahan kerrottua, mitä mielessä liikkuu. Nyt kun sain asian pois rinnan päältä (ahhahhaa), olisi puolestaan kiinnostavaa kuulla, mitä TE tästä kaikesta tuumitte. Ja itse asuakin saa toki kommentoida. Keskusteluareena on avoinna!

Erityiskiitos Saralle ihanista kuvista, jotka sopivat täydellisesti teemaan. <3

Translation: Free the nipple!

Mekko // dress Weekday, sandaalit // sandals ATP Atelier / Mino Shop (gifted)

Photos: Sara Vanninen / Tickle your fancy

Tags: , , , , , , ,

Categorised in: Elämä, Kulttuuri, Muoti

112 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Aurinko

  Hyvin kirjoitettu, täysin samaa mieltä!

 • Tähän voisi rinnalle nostaa julkisen imettämisen. En nimittäin voi käsittää, miksi joku näkee vaivaa toisen imettämisestä. Ei vauva katso paikkaa eikä aikaa, kun alkaa nälättää. :D Mielestäni naisella on oikeus imettää, oli paikkana sitten oman asunnon olohuone tai vaikka leikkipuisto.

  • Minusta on aivan käsittämätöntä, että keskustelua julkisesta imettämisestä edes käydään. Rinnat ovat ensisijaisesti lapsen ruokkimista varten ja pieni vauva vaatii ruokaa silloin, kun hänellä on nälkä. Harvemminpa ne imettävät äidit siinä rintojaan sen kummemmin esittelevät, vaan haluavat vain hoitaa toimituksen mahdollisimman nopeasti ja helposti sellaisessa paikassa, missä se kätevästi ja rauhallisesti onnistuu. Kaikki me olemme joskus olleet lapsia ja on aivan absurdia, että ihmiskehon ja -elämän luonnollisimmista asioista jaksetaan vouhkata vielä 2000-luvulla.

 • SAMAA MIELTÄ! Haluan käyttää tai olla käyttämättä rintsikoita oman mieleni mukaan ilman paheksuntaa ja kyttäystä. Liityn ilomielin mukaan kampanjaan :D

 • Ei hitsit miten herättävä teksti! Olen nimittäin varsinkin nyt kesähelteillä paininut monta kertaa vaatteita mallaillessani, etten voi osaa yläosista käyttää siksi, että rintaliivit paistavat läpi oli niiden väri mikä tahansa, ja paras vaihtoehto olisi olla ilman. Mutta koska se ei ole tullut kuuloonkaan, ei itseni, vaan muiden paheksunnan takia, niin olen jättänyt sellaiset paidat täysin käyttämättä, vaikka ihania ovatkin. Nyt siihen tulee kyllä muutos! Aion pukea juuri sitä mitä lystään, näkyi liivit tai nännit kuinka paljon tahansa. Koska tosiaan, kaikille ei varmaan ole epäselvää että naisilla sellaiset ovat, niin en voi käsittää miten irstaana, halpana, tyrkkynä, provona tai muuten vaan häiritsevänä voidaan pitää sitä jos naisella liivit tai nännit läpi näkyvät.

  • ulla

   Tässäpä oli hyvä pointti siitä, että myös rintsikoiden näkyminen voi aiheuttaa huolta! Itse tykkään arjessa käyttää rintsikoita, mutta erityisesti kesällä hajoaa pää siihen, että useiden t-paitojen ja kevyiden yläosien kanssa ”voi” käyttää ainoastaan ihonvärisiä t-paitarintsikoita. Onhan rintsikoiden paidan läpi kuultaminen ollut jonkinlainen trendi viime vuosina, mutta miesvaltaisella ja konservatiivisella alalla en halua profiloitua tavalla, joka vie ajatukset liiaksi alastomaam vartalooni. Sanomattakin lienee selvää, että vielä vähemmän lähtisin työmaalle ilman rintsikoita!

   Aihe on mielestäni tärkeä, hyvä, että nostit sen esille!

  • Mahtavaa, jos teksti herätteli uusiin näkökulmiin! Ehdottomasti vain rohkeutta peliin ja reippaasti ulos ilman rintsikoita, jos se tuntuu itsestä mukavalta. :)

 • Hillun myös ilman. Enkä kummemmin edes ajattele asiaa, koska oon jollain tasolla kait sokeutunut ihmisten katseille :) En huomaa toljotuksia. Poikaystävä näistä usein raportoi, kun ollaan yhdessä jossakin. Enkä siis puhu vain nänninärkästyjistä, vaan ylipäänsä. Eli pääsen siis aika helpolla :)

  • Mahtavaa! Tuohon pisteeseen toivon minäkin pääseväni, etten enää edes huomaisi ihmisten katseita. Tosin eipä tällä rintavarustuksella onneksi kamalan paljon huomiota taida herättääkään. :D

 • Mirjam

  Olin ihan ällistynyt,että miten niin asiaa tarvitsee vapaa-ajalla edes pohtia. Olen aina käyttänyt rintsikoita,kun on huvittanut,muulloin en. Ehkä en sitten vaan ole huomannut paheksuvia katseita:)!

 • Tua

  Täysin samaa mieltä! Tulipas vielä sopivaan ajankohtaan tämä postaus: unohdin nimittäin tänään rintaliivini (taas) kotiin :D Hetken harkitsin laittavani töihin pyöräillessä hikoontuneet rintsikat alle, mutta päätin jättää ne pukuhuoneen kaappiin. Ei tarvi käyttää jos ei halua!

  • No ei todellakaan tarvitse, jos ei halua. Set them free! :D

  • TanjaP

   Siis mä oon niin monesti unohtanut rintsikat kotiin aamutreeneissä ja sit ”joutunut” olemaan hikisillä urheilurintsikoilla vaan ettei olis ilman ja nimenomaan muut huomais. Älytöntä. Todellakin free the nipples.

 • ässänen

  Haha miten ajankohtainen aihe itselle! Just vetelin viikonlopun juhlimassa pokkana ilman rindejä ja olin aivan onnessani. Juuri koska paidat olivat parhaimmat avoimen selän yms kannalta ilman rintsikoita. Laitoin kyllä ihoteippiä nännien alueelle, sain varmemman olon jostain syystä. Ehkäpä joskus ilman! Ostin myös tällä viikolla ensimmäiset kaarituettomat rintsikat, ihanat pitsiset, tuntuu ettei olisi mitään päällä. Ja parasta on se, että alkaa katsomaan omaa rinnanmuotoa hyväksyvästi hymyillen ja saa kulkea ylpeänä; tältä mä näytän ja se on just hyvä.

  • Jännä huomata, miten monet ovat mietiskelleet näitä samoja juttuja juuri tässä viime aikoina. Ihoteippi tai sellaiset silikoniset nännilaastarit ovat hyvä ratkaisu, jos nöpötys tai nännien kuultaminen läpi ajatuksena ahdistaa. Itse vähän yritän ihan tarkoituksellisesti lyödä läpi sitä ajatusta, että sen ei pitäisi haitata, vaikka nännit vähän näkyisivätkin, mutta hyvä olla noita apuvälineitä saatavilla tiukkojen tilanteiden varalta. :) Ja hei, lisää noita ylpeitä ja tyytyväisiä hymyjä – me likey!

 • Ninne

  Minusta olisi ihanaa, jos olisi niin pienet rinnat että voisin toimia samalla tavalla. Eivät omani mitkään järisyttävän suuret ole, mutta sen verran koko eroa omiisi verrattuna kuitenkin on, että mikäli minä pukisin tuon saman vaatteen samalla tavalla ei näky olisi kovin silmiä hivelevä.

  Mielestäni mekkosi sopii sinulle hyvin ja laskeutuu kauniisti. Itse en varmaan olisi tisseihin näissä kuvissa kiinnittänyt juurikaan huomiota ilman tätä nimenomaista tekstiä.

  Itse toisinaan tuskailen sen kanssa, että esimerkiksi juuri selkäpuolelta syvään uurretut vaatteet joudun järjestäen jättämään kauppaan, koska omat rintani ovat sen verran suuremmat ja hui kauhistus epäsymmetrisetkin vielä :D, että vaatteet eivät vain oikeasti näytä hyvältä päällä ilman liivejä. Onneksi kevyempiä versioita liiveistä on keksitty ja kotona voi aina olla ilman!

  Mielestäni jokainen saa pukeutua kuten haluaa, näkyi nännit tai ei. Mitä isommat rinnat niin sitä enemmän painovoima valitettavasti vaikuttaa ja omaan silmääni tosiaan itselläni vaatteet ilman liivejä eivät vain näytä hyvältä ja siksi olo tuntuisi lähinnä epävarmalta. Muiden nänneihin ja tisseihin en kyllä jaksa kiinnittää kovinkaan paljon huomiota ja on harmillista, jos tuollaisen asian vuoksi tosiaan saa typeriä katseita ja kommentteja osakseen.

  • Lohduksesi on sanottava, että minusta myös isorintainen saa olla ilman rintsikoita, jos haluaa. Ymmärrän toki valinnan tehdä toisin, jos oma olo ei ole hyvä ja itsevarma täysin ilman tukea. Kannattaa hei tsekata kauppojen rintaliivivalikoimat, sillä olen nähnyt myös sellaisia malleja, jotka on suunniteltu erityisesti syvään selästä uurretuille vaatteille. :)

 • Riina

  Amen sister!! Kerrassaan upea postaus, kiitos Jenni!! Hooray boobs!!

 • riikkanen

  Hyvä Jenni! Kiitos, että nostat rohkeasti esiin tämän aiheen. Juuri alkukesästä harmiteltiin ystävän kanssa, miten naisen rinnat ovat seksualisoitu. Oli hirveä helle ja olisimme mielellään kulkeneet täysin yläosattomisssa -mutta naisena tämä olisi koettu sopimattomaksi. Ihannemaailmassani saisin kulkea rinnat paljaana kaduilla silloin kun huvittaa ja jättää intiimimmän huomion makkarin puolelle. Vapaana päättää itse miten kehoni kanssa toimin ja miten sen verhoan -tai jätän verhoamatta.

  • On kyllä jotenkin tosi tylsää, että naisen rinnat on niin seksualisoitu, että yläosattomuus on naisella kauhean iso juttu ja miehellä ei niinkään. Toisaalta en välttämättä välitä julkisilla paikoilla katsella miehiäkään paidatta, mutta esimerkiksi rannalla pitäisi naisten saada olla yläosattomissa vapaasti ilman paheksuntaa tai töllötystä.

 • Aihe on kyllä kieltämättä mielenkiintoinen. En ole ikinä itse kummemmin asiaa miettinyt – lähinnä siitä näkökulmasta että rinnat kaipaavat tukea. Oma rinta varustukseni on sen verran vallaton, että kunnon liivit pelastavat päivän, etenkin kun hormonit saavat ne kipeiksi. Mutta juhlissa juhlavissa mekoissa olen huomattavasti mielummin ilman, kun pidän selän paljaaksi jättävistä mekoista – kunhan vain ryhtiä löytyy. Omat nännini eivät pönkää mitenkään helposti – valitettavasti! Odotin koko nuoren ikäni sitä, mutta ei niin vain taida käydä :D Olen ehdottomasti asian kannalla, vaikka kyllä paljaat, vaalean paidan läpi näkyvät rinnat järkyttävätkin katukuvassa – niin miehillä kuin naisillakin.

  • Ensisijaisesti kai rintaliivit ovat olleet nimenomaan avuksi ja tueksi naisille, eivätkä niinkään häveliäisyyssyistä. Ja jos niitä ei koe näistä syistä tarvitsevansa, ei myöskään mielestäni tarvitse käyttää. Simple as that! ;)

 • Val

  Jee, loistavaa! Oon jo n. kaks vuotta vedelly ilman rintsikoita (vaikka C-kuppi) ja takas en vaihtais! Ja juu, näitä nänninärkästyjiä kyllä riittää, mut en jaksa välittää.

 • Aino

  Ymmärrän pointin. Mielestäni jokainen saa käyttää rintsikoita silloin kun itse haluaa (tai jättää käyttämättä). Mutta ymmärrän hyvin jos joitakin ihmisiä häiritsee nännin nopötykset. Niihin ei ole totuttu, ja on ihmisiä joita asia tulee jatkossakin provosoimaan. Lisäksi itselle on saattanut tulla hieman tyrkky olo, jos nännit paistaisivat läpi. Niinpä itse suht isotissisenä olen ratkaissut ongelman laittamalla nännien päälle joko laastarit tai compiidi laastarit. Problem solved, kukaan ei tiedä puuttuuko minulta rintsikat ja itsellä ihana olla. Ei tehdä asioita liian vaikeaksi naiset.

  • Minä en jotenkin ymmärrä sitä, miksi se ihmisiä niin häiritsee. Kyllähän miehenkin nännit saattavat nöpöttää kylmällä säällä paidan läpi, mutta harva kokee sitä häiritseväksi. Toki rinnoilla on myös lasten ruokinnan lisäksi eroottisia merkityksiä, mutta kuitenkin kyse on luonnollisesta asiasta ja ennen kaikkea luonnollisesta reaktiosta lämpötilaan tai johonkin muuhun ärsykkeeseen. Nuo nänniteipit ja muut ovat toki käteviä, jos ei halua nöpsötyksen näkyvän paidan läpi, mutta minusta tässä on kyse vähän periaatteellisesta asiasta. Ei pitäisi muita liikuttaa minun nännini. :D

 • Mirka

  Se on hassua, että juuri nännissä menee monilla kipuraja! On ihan ok kulkea ulkona sellaisissa vaatteissa, jotka juuri ja juuri peittää nännit, kun taas kaikki muu on nähtävillä. Ja näitä paitoja on kaikki vaateliikkeet pullollaan! Mutta jos peittävästä paidasta näkyy vähän nöpöä läpi, on se kamalaa. Olisipa itsellä sen verran pienet rinnat, että voisin (ja kehtaisin) kulkea ilman.

  • No nimenomaan! Vaikka miten paljastavia vaatteita voidaan käyttää ja rinnat voivat olla muuten likimain paljaat, mutta nänni katkaisee lähes poikkeuksetta kamelin selän. :D Jotenkin ihan älytöntä!

 • Tyllerö

  Hei! Saako udella mekostasi! Onko se vanha vai uusi? Mietin että mahtaako löytyä enään mistään se on supeeer ihana <3 :)

  • No hitsi, mekko on jo muutaman vuoden takaa, joten ihan samanlaista ei taida enää löytää. Ostin sen aikanaan Weekdayn loppuunmyynnistä Helsingistä. :)

 • millikki

  Kiitos! Juuri eilen ostin ihanan kesämekon ja tuskailin kuumassa sovituskopissa miten ankelta ja hiostavilta rintsikat tuntuivat muuten niin ilmavan vaatteen kanssa. Tästä tekstistä inspiroituneena aion todellakin käyttää sitä ilman rintsikoita! Outoa miten sitä itsekin on onnistunut tekemään tästä asiasta niin monimutkaisen.

 • j

  Minulla on suoraan sanottuna aika ristiriitaiset fiilikset tästä asiasta. Tavallaan ymmärrän kirjoituksesi täysin, mutta omaan silmääni ”nännipaidat” välillä kyllä näyttää jotenkin liian nakuilta. Ehkä kyse on siitä mihin on tottunut, ehkä jossain etelänmaassa, eri ympäristössä fiilis olisi toinen, en tiiä. Periaatteessa olen kuitenkin sitä mieltä, että jos rintsikattomuus jota kuta kutsuu, niin go for it! Tuskin katsoisin asian kuuluvan minulle ja lähtisin avautumaan, oli oma vaikutelmani mikä hyvänsä.

  • Ymmärrän kyllä, jos tämä joissakuissa herättää ristiriitaisia fiiliksiä ainakin oman pukeutumisen osalta. Mutta en jotenkin oikein ymmärrä, miksi muiden pukeutuminen häiritsee niin kovin? Varmasti kyse on juuri siitä, mihin olemme tottuneet, mutta tämä on minusta juuri sellainen asia, missä ummehtuneita käsityksiä voitaisiin vähän tuulettaa. :)

 • tiippa

  Jes hyvä postaus! Tästä tuli mieleen Serena Williamsin joutuminen pienen kohun kohteeksi Wimbledonin aikaan nännien takia. Seurasin itse koko turnauksen, enkä ois tajunnu koko asiaa, ellen olis mediasta lukenu siitä. Sen jälkeen huomasin, että monen miespelaajan nännit nöpötti, mutta hei, ei eihän miesten nännit haittaa. Serenan nännit oli joillekin katsojille niin paha paikka, ettei koko peliin voinut keskittyä, kun nännit vei kaiken huomion! Tosi ärsyttävää. Itse en ole käyttänyt kaarituettuja liivejä vuosiin enkä topattuja. Varmaan välillä nännit nöpöttää paidan alta, mutta ei kinosta. Toisaalta tajusin tämän jutun luettuani sen, että käytän soft bra -liivejä vain sen takia, että ois edes jotkut liivit. Siis ihan häveliäisyydestä. Huoh!

  • Siis aivan totaalisen naurettavaa, että huomio on kiinnittynyt urheilusuorituksen sijaan mimmin nänneihin!? Siis mitä?? Tuskin on kellekään yllätys, että nännit reagoivat kylmään ja urheilurintsikoissa nyt harvemmin on mitään toppauksia. En jaksa…

 • Nipple

  En voisi edes kuvitella olevani ilman liivejä julkisesti, mutta se johtuu rintojeni koosta. Mutta, jaan silti nännituskastumisen. Omistan mielestäni kauniit nännit ja ne nöpöttävät PALJON ja selvästi. Siksi julkisilla paikoilla koen oloni usein ahdistuneeksi kun nännit reagoivat lämpötilan muutoksiin ja liikkumiseen yms. Ja sen ahdistuksen aiheuttaa se, että ihmiset jäävät tuijottamaan niitä.

  • Uskon, että kynnys suuririntaisella tällaiseen irroitteluun on huomattavasti korkeampi jo ihan käytännön syistä. Mutta hemmetti sitä nännihysteriaa… Annetaan nännien nöpöttää rauhassa ja keskitytään johonkin olennaisempaan, pliis! :D

 • Marianne

  Aiheesta tuli mieleeni juttu, jota itse olen miettinyt usein matkustaessani Ranskan tai Espanjan rannoilla, joissa auringosta nauttiminen yläosattomissa on aivan tavallista. Itselleni ei Suomessa tulisi mieleenikään oleilla ilman yläosaa rannalla, koska veikkaan, että sanomista tulisi pian tavalla tai toisella, mutta em. kohteissa yläosasta luopuminen on tuntunut jopa ihan luonnolliselta, kun kerran moni muu paikallinen ympärillä suhtautuu asiaan rennosti.Toisaalta en uskaltaisi olla tissit paljaana ihan kenen tahansa seurassa, mutta poikaystävän ja tuhannen tuntemattoman kanssa se on tuntunut luontevalta. Free the nipples! :)

  • Itse asiassa tuo viisi vuotta sitten kirjoittamani juttu liittyy juuri tuohon yläosattomuuteen. Eli torstaina omia mietteitäni siitä aiheesta sitten lisää. :) Mutta ehdottomasti olen itsekin ulkomailla usein rennosti yläosattomissa. Suomessa kynnys samaan taas on hurjan korkea, koska tuntuu, että sitä ei vain täällä suunnalla samalla tavoin suvaita. Ehkä pitäisi tehdä joku Free the nipple -poppoon kokoontumisretki rannalle, ja voimme sitten kaikki riisua yläosat yhdessä. Siinäpä riittäisi töllisteltävää kiinnostuneille. :D

 • Omenapuu

  Asiaa. Itse paheksun kesäisin sitä, että nuoret naiset pukeutuvat viimeisen päälle sellaiseen ihanaan kesätoppiin tai mekkoon, josta näkyy selkä – ja sitten kokonaisuus pilataan länttäämällä alle liivit, jotka on pesty harmaiksi kirjopyykissä ja ovat ihan kulahtaneet, ja näkyvät selkäaukosta estoitta. Miksi? Selkä on kaunis. Rinnat ovat kauniit. Asu olisi kaunis ilman tuota tyylivirhettä.

  • Aijai, niillä virttyneillä rintaliiveillä pystyy kyllä helposti pilaamaan kauneimmankin kesämekon. Harmi! Ja olen ehdottomasti samoilla linjoilla kanssasi: ihmisvartalo on kaunis eikä sitä pitäisi joutua häpeämään tällä tavalla, kun kuitenkaan tässä ei mitenkään sukupuolisiveellisyyttä loukata.

 • Rosa

  Muuten samaa mieltä, mutta eri mieltä siitä, että asia olisi enemmän big deal Suomessa kuin muualla Euroopassa. Mieleeni on jäänyt satunnaisen vanhan herran paheksuva katse Milanossa, kun pienirintaisena vedin topissa, jonka alle rintsikat eivät sopineet. Jäi jotenkin nolottamaan. Ehkä Berliinissä ja Pariisissa on eri meininki.

  • Hmm, kyllä kai joka maasta niitä mielensäpahoittajia mahtaa löytyä. Yleisesti ottaen ilmapiiri kuitenkin tuntuu olevan etelässä sallivampi ja siellähän varsin tavallista on myös nautiskella auringosta rannalla yläosattomissa – ikään katsomatta. :) Harmi, että olet törmännyt moiseen tympeään pappaan. Mutta älä välitä, sillä ei viime kädessä ole mitään merkitystä, mitä joku random-italialaisukko sinusta tuumii. :)

 • Mia

  Hienoa, että rohkaiset naisia liikkumaan niin kuin parhaaksi näkevät – rintsikoilla tai ilman. Oma kauhuni liivittömyyteen on ollut tosin omasta mielestä liian pienet rinnat ei muiden mielipiteet. Kun ystäväni rohkaisi minua pari kesää sitten liivittömyyteen, huomasin että jotkut paidat istuvat paremmin ja näyttävät itse asiassa paljon elegantimmilta. Sen jälkeen olen liikkunut niin kuin asun kanssa parhaiten sopii. Valkoisten ja ohuiden kankaiden kanssa laitan tarrat nänneihin, mustien / tummien kanssa en mitään. Kertaakaan ei ole tuntunut, että joku katselisi – ainakaan paheksuvasti. :)

  • Aivan juu! Ei tullut edes mieleen, että jollakulla voisi olla tämä paljaana kulkemisen trauma myös noin päin, että rinnat ovat omasta mielestä liian pienet. Itse olen aina ollut niin sinut säälittävän rintavarustukseni kanssa, että en edes muistanut tällaista näkökulmaa. :D Mutta siis ehdottomasti kannustan rintsikattomuuteen ja pienirintaisena se on ilokseni ihan erityisen helppoa. :)

 • jii

  täyttä asiaa! kävin pari päivää sitten prismassa hakemassa aamupalaa (olin noussut suoraan sängystä) ja kiskoin aamulla housut jalkaan ja heitin vaaleanpunaisen paidan päälle – totta kai jätin rintsikat kotiin – enkä voinut uskoa sitä, kuinka moni jäi tuijottamaan/katsomaan silmät pyöreinä paheksuvasti kun nännini hieman nöpöttivät paidan läpi. en omaa isoja rintoja, vaan pienet (70a) sellaiset. jäi sellainen fiilis etten uskalla enää koskaan lähteä ilman rintsikoita minnekään. sen sijaan olisi ollut ihan ok, jos olisin kävellyt bikinit päällä kyseiseen kauppaan ;)

  • Äh… En ymmärrä, keitä ovat ne ihmiset, jotka jaksavat töllöttää moista?! Ja tuokin on niin absurdia, että on muka epäsopivampaa olla rintsikatta peittävässä paidassa kuin ilman paitaa pikkuruisissa bikineissä. Ei siis kerta kaikkiaan mitään järkeä…

 • gepardi

  Asiallinen kirjoitus! Itse mieton asiaa nimenomaan myös siltä kantilta,että miksi isommat rinnat olisivat vähemmän OK ilman rinsikoita kuin pienemmät? Olen kaikilla teorian tasoilla sitä mieltä että naisen rinnat ja se mitä hän niillä tekee kuluu vain hänelle itselleen. Käytännössä kuitenkin huomaan aina pukevani rintsikat kun poistunut kodistani… Miksi? Kyllä 75dd naisetkin saa mennä hellemekossa ilman puristavaa panssaria!

  • Minun mielestäni myös isorintainen saa halutessaan olla ilman rintsikoita – ilman muuta. :) Minä lähinnä ajattelin asiaa siltä kantilta, että suuremmat rinnat saattavat ilman tukea tuntua epämukavilta hölskyessään tai painovoiman seurauksena, mutta isorintaiset toki voivat korjata, mikäli olen väärässä. Omaa kokemustahan ei sattuneesta syystä ole. :D Enkä siis ottanutkaan kantaa rintojen kokoon tekstissä muuten kuin että pienirintainen ei oikeasti välttämättä edes tarvitse sitä tukeakaan, millä rintsikoita yleensä perustellaan.

 • Heljä

  Mielestäni ihmisiä ei ylipäätänsä pitäisi kiinnostaa muiden itseilmaisu tyylivalinnoilla vapaa-ajalla. Töissä sen sijaan mielestäni miesten ja naisten olisi huomaavaista pitää nänninsä piilossa, niin etteivät kuulla läpi.

  Kiinnostaa kuitenkin, miksi mielestäsi ihmisten pitäisi olla vapaamielisempiä nännien näkymisen suhteen, kun suhtaudut niin konservatiivisesti karvoihin? Muistan, että parin vuoden sisään kirjoitit siitä, kuinka naisten karvojen ajelematta jättäminen esimerkiksi kainaloista ja sääristä on jonkinlainen statement. Miten nämä asiat mielestäsi eroavat toisistaan? Vai koetko suhtautuvasi eri tavalla nyt naisten karvoitukseen.

  Tarkoitukseni ei ole kuulostaa hyökkäävältä, koin vain näiden asioiden olevän ristiriidassa keskenään.

  • En oikein tiedä, mihin viittaat tällä karvakommentillasi, koska en muista koskaan esittäneeni kovin vahvoja mielipiteitä asiasta mihinkään suuntaan? Ei minulla edes ole tuosta asiasta kovin vahvoja mielipiteitä suuntaan taikka toiseen. Minulta on muistaakseni kerran kysytty asiasta jossakin yhteydessä ja vastasin tuolloin ihan vain siltä kantilta, miten itse tykkään toimia – sehän ei vielä kerro suhtautumisestani muiden karvoihin. :D Kainalokarvojen siistiminen on minusta hygieenistä sekä miehillä että naisilla ja ehkäisee epämieluisaa hien hajua, joten siihen kannustan. Jos tuo hygienia-näkökulma herättänyt konservatiivisia viboja, niin ehkä sitten niin? Mutta yleisesti ottaen muiden karvaisuus tai karvattomuus ei kyllä minua juuri hetkauta.

 • Gatruska

  Olen 100% samaa mieltä! T. pienirintainen myöskin

 • Lullah

  Pidän todella paljon sun tyylistä puhua tästä asiasta. Aiemmin on tullut vastaan vaan näitä ”minulla on oikeus olla ilman paitaa” tyylisiä kannanottoja. Ne eivät minuun vetoa yhtään, sillä en mielelläni katso yläosattomia ihmisiä kaupungilla kulkiessani, punaisella matolla tai muutenkaan rannan tai saunailtojen ulkopuolella. En jotenkin osannut aiemmin ajatella tätä free the nipple asiaa tältä kantilta, että kyse olisi rintaliivittömyydestä ja siitä että ne nännit saisivat nöpöttää vaatteiden läpi, jos siltä tuntuu. Sen kannalla olen ehdottomasti!

  Katselen välillä hieman kadehtien pienirintaisia, jotka voivat olla ilman rintaliivejä. Omalla kohdallani periaatteessa voisin olla osan päivästä ilman, mutta nännini ovat hyvin herkät kankaiden suhteen. Kerran piti perua päätös olla ilman, kun peruspuuvillapaita melkein hiersi nännit hyvin kipeiksi. Edelleen kylläkin haaveilen siitä että löydän sen täydellisesti istuvan pikkutakin, jota käyttää ilman alla olevaa paitaa tai hyvin avaran mekon, jonka kanssa ei voi edes käyttää rintaliivejä.

  • Kiva kuulla, kiitos! :) Periaatteessa olen sitä mieltä, että naisten pitäisi saada halutessaan esiintyä rinnat paljaina myös somessa – siis juuri Instagramissa ja Facebookissa – jos niin itse tahtovat. Tissit ovat kuitenkin aivan eri asia kuin sukuelimet. Mutta tosiaan tämä nännihysteria tuntuu ulottuvan vaatteidenkin yli. Joten laajensin free the nipple -ajatusta myös siihen suuntaan. :)

   Sinun tapauksessasi lienee ihan perusteltua siis käyttää rintsikoita, jos käyttömukavuus niiden kanssa on parempi kuin ilman. Mutta nykyään on tosi paljon sellaisia ihan ohuita ja kevyitä, kaarituettomia kangasrintsikoita, jotka suojaavat varmasti myös herkkiä nännejä ärsytyksiltä. :) Löysin itse reissusta esimerkiksi Tezenikseltä tosi hyviä ja edullisia. :) Myös Cosilla ja H&M:llä olen nähnyt hiukan saman tyyppisiä. Kannattaa kokeilla! Ovat ihan hurjan mukavia päällä ja olo on melkein kuin ilman liivejä.

 • Kerttu

  ”Tuskin on kenellekään suuri yllätys tai uutinen, että naisen paidan alla kumpuilevat kohoumat ovat rinnat, nänneineen päivineen”. Aamen!

  Kiva kuulla, että muutkin kokee rintsikat valinnaisiksi. Talvella käytän rintsikoita melkein aina, koska etenkin paukkupakkasella rintsikat lämmittää rintoja kivasti =D. Kesällä moiselle extra-lämmölle ei ole tarvetta.
  Töihin en silti ole rohjennut ilman liivejä kuin kerran. Jotenkin liivittömyys ei tuntunut sopivalta toimistoympäristöön, vaikka toisaalta, miksi?

  • Hahaha! Juuri siinä snäppitarinassani mainitsin yhtenä rintsikoiden hyötynä sen, että ne lämmittävät talvella. :D Olen kyllä sinänsä samaa mieltä, että toimisto- ja työympäristö asettaa omanlaisiaan vaatimuksia pukeutumiselle. Samalla tavoin kuin työpaikalle ei ole soveliasta pukea todella paljastavia kesävaatteita tai vaikkapa sandaaleita ilman sukkia (riippuu toki työpaikasta), niin itse katsoisin, että töihin olisi hyvä pukea myös rintsikat. Vähän niin kuin ihan etikettisyistä. Mutta jos joku on eri mieltä, niin kuulen mielelläni perusteluita. :)

 • Mika

  Loistava kirjoitus, mutta en ihan tiedä miten tähän miehenä kommentoisi. Silti haluan kannustaa jatkamaan, luonnollisuus on pop ja hienoa, että olet(-te) rohkeita!!

  Miehinen näkökulmani asiaan silti on se, että naisen nännit ovat minulle seksuaalisesti tärkeä asia ja siitä saatan itsekin sitten reagoida, jos ei muuten niin kyllä se hengitykseen vaikuttaa. Ymmärsin kuitenkin kirjoituksestasi, ettet kokisi miesten reagointia hyvänä ja toivoisit nännien osalta ns. seksuaalista inflaatiota. Tätä mm. minun osaltani tuskin tapahtuu, joten mitä tästä ajattelet?

  Ps. En kuitenkaan halua tai koe olevani mikään pervo äijä, vaan suht tavallinen kundi. :-)

  • Ymmärrän, että naisen rinnoilla on rooli lasten imetyksen lisäksi myös seksuaalisella tasolla. Ja uskon, ettet ole tuntemuksinesi yksin. Jotenkin haluaisin silti ajatella, että rintoja ei tarvitse jokaisessa tilanteessa katsella niiden seksuaalisesti värittyneiden lasien läpi. Että edes mies ei olisi niin biologisten viettiensä vietävissä, etteikö kykenisi siedättymään naisten nänneille niin, että ne eivät automaattisesti tilanteessa kuin tilanteessa pistä pakkaa aivan sekaisin.

   ”Ongelmahan” koskee kaiketi vain sellaisia ihmisiä, jotka koet viehättäviksi muutenkin? Tai ainakin rohkenen epäillä, että vaikkapa tavallisen perheenäidin tai vanhan mummelin rintsikattomuus välttämättä herättäisi automaatiolla seksuaalisia assosiaatioita? Mutta siis tavallaan olet oikeassa, että jossain määrin toivoisin seksuaalista inflaatiota nännien osalta tavallisissa arjen tilanteissa. Kyllä niitä tissejä voi fiilistellä sitten sopivammissakin hetkissä vaikkapa kahden kesken.

   Jotenkin toivoisin itse, että naisena olisin ensisijaisesti tavallisissa arjen tilanteissa muille ihmisille (niin miehille kuin naisillekin) jotakin muuta kuin seksuaalisten ajatusten kohde. Ehkä tässä on sukupuoleen liittyviä eroja, mutta kyllä minäkin kykenen hillitsemään itseäni ja reaktioitani, vaikka näen komean miehen. Siksi tuntuu hassulta, että mies ei kykenisi samaan. Mutta jos jollakulla on tästä jotakin biologiaan nojaavaa faktaa, niin saa ilomielin tulla jakamaan ja valistamaan. :)

   Tietyissä tilanteissa seksuaalinen huomio on toivottua ja sallittua. Mutta lähtökohtaisesti se ei omalta osaltani ole sitä koskaan arkisissa kohtaamisissa tuntemattomien miesten (tai naisten) kanssa.

   • Loki

    Btw, seksuaalisuutta ei voi erottaa imetyksestäkään. On täysin normaalia kiihottua imettäessä, joten tästä syystä nännien ”roolien” erottelua ei ole mielekästä tehdä. Jos nainen voi ja saa kiihottua imettäessään, minun mielestä mies voi ja saa kiihottua nähdessään naisen imettävän lasta tai nännit ylipäätään. Se onko tämä miehestä (tai naisesta) mukavaa (nähdä imetys ja kiihottua siitä) on varmaankin yksi ”ongelma” miksi julkista imetystä jossain määrin paheksutaan. Miehen kiihottuminen kun on toisinaan silmin nähtävissä ja aika herkästi saa pervon maineen, jos miekka on tanassa julkisilla paikoilla, vaikka nainen voi olla kiihottunut ja kostunut syöttäessään julkisesti lasta. Koen naisia rajoittavaksi, jos rinnat ja nännit roolitetaan vain lapsen ruokintaa varten, imetyksestä kiihottuminen kun on edelleen jossain määrin tabu, vaikka täysin normaalia ja riippunee siitä kuinka paljon ylipäätään nainen kiihottuu rintojen alueen koskettelusta.

    • Enpä ole ennen kuullut, että nainen voisi seksuaalisesti kiihottua imettäessään, joten vaikea ottaa tähän yhtään mitään kantaa. Mutta kuten sanottua, niin rinnoilla on toki merkitys myös erogeenisena alueena ja kiihotuksen aiheuttajana. Siitä huolimatta lapsen ruokkiminen ajaa minusta aina muiden ihmisten epämukavuuden tunteiden edelle. Rinnat harvemmin lasta ruokkiessa kuitenkaan ovat niin valtavan avoimesti siinä esillä, kun lapsen pää kuitenkin peittää yleensä sen nännin ja suurimman osan rinnastakin, että häiriintyminen asiasta tuntuu jotenkin pikkumaiselta.

   • Kaisa

    Täällä on kuule ihan tavallinen perheenäiti ja kuuma kun mikä. Nänneillä tai ilman. Seksikkyys ei ole lasten lukumäärästä kiinni, luojan kiitos.

    • Enkä epäile hetkeäkään! :) Seksikkyys ei ole iästä tai lasten lukumäärästä todellakaan kiinni, enkä sitä tarkoittanutkaan. Lähinnä vain sitä, että millaista naista tuntematon mies ensisijaisesti katsoo sellainen ”tutka” päällä. Ilmaisin itseäni huolimattomasti, enkä todella siis tarkoittanut, etteikö tavallinen perheenäitikin voisi olla aivan mieletön ilmestys. Pohdiskelin tilanteita, missä ylipäänsä tuntematonta ihmistä katsotaan seksuaalisesti värittyneiden lasien läpi ja yritin kömpelösti havainnollistaa, että on varmasti tilanteita, joissa miehellä ei automaattisesti ole seksi lähtökohtaisesti mielessä. Ja ensimmäisenä nyt tulivat mieleen vanhukset tai vaikkapa lapsilauman kanssa ruokakaupassa asioiva nainen (jo senkään takia, että ehkä oletusarvona perheellisellä on, että tämä on myös todennäköisesti varattu). Mutta siis näen jatkuvasti niin kuumia mutseja joka puolella, että voi hyvin olla, ettei siinä lapsikatraskaan ympärillä estä vieraita miehiä innostumasta.

  • j

   Tämä keskustelu herättää kyllä paljon ajatuksia, mutta en ole varma osaanko niitä niin hyvin eritellä kuin haluaisin. Lokin kirjoitukseen viitaten, minustakin on hassu ajatus ihan erottaa rintojen seksuaalisuutta ja imetystehtävää, kuitenkin samoissa rinnoissani nämä toiminnot ovat. Tai pitää rintoja ”vain rintoina”, jotka joka toisella ihmisellä on, ja nännejä vain vartalon osana jotka jokaisella on. Ehkä se liittyy siihen, että itse koen rintani aikalailla suurimman osan ajasta seksuaalisina ja ne ovat minulle melkeimpä seksuaalisin alue itsessäni. Kenties siksi kommentoin ylempänä, että itse koen ilman rintaliivejä olemisen vähän nakuna. Minulla olisi itselläni ehkä vähän turhan eroottinen olo kuljeskella sillä tavalla. Nyt asiaa tarkemmin ajatellessani,myönnän, että en myöskään toivo, olevani täysin vapaa tietynlaisesta vastakkaisen sukupuolen huomiosta, vaan se on ihan mukavaa, joten joidenkin miesten huomion kiinnittyminen silloin tällöin rintoihini on ihan inhimillistä ja anteeksi annettavaa, jos huomaan, että henkilö kuitenkin tajuaa olla toljottamatta niinkuin olisin jonkinlainen objekti eli kunnioittaa minua kuitenkin ennen kaikkea henkilönä. Kyse siis varmaankin siitä, mistä Jennikin kirjoitti, että järkevä ihminen pystyy käsittelemään niitä fiiliksiään mitä kokee, eikä sitten tarvitse sysätä vastuuta niistä toisille.

   • On varmasti hyvin henkilökohtaista, miten seksuaalisesti tärkeäksi osaksi kehoaan omat rintansa kokee. Jos rinnat ovat erityisen erogeeninen alue itselle, ne varmasti mieltää vahvasti osaksi seksuaalisuutta. Jos taas ei saa niin valtavia kiksejä niistä, on ehkä helpompi suhtautua asiaan neutraalimmasta näkökulmasta.

    Mutta se oli juurikin se pointti, kuten mainitsitkin, että ei tässä yritetä kiistää rintoja osana seksuaalisuutta vaan muistutella siitä, että ei normaali aikuinen mies ole niin viettiensä vietävissä, etteikö kykenisi käyttäytymään asiallisesti, vaikka eteen heitettäisiin alaston nainen. Toki huomio saattaa rintaliivittömän naisen kohdalla hetkellisesti kiinnittyä nänneihin, jos katse muutenkin osuu rintaosastolle, mutta tuijottaminen on epäkohteliasta ja sen kuvittelisi ihan normaalien käytöstapojen puitteissa jokaisen tietävän aikuisikään mennessä.

    — järkevä ihminen pystyy käsittelemään niitä fiiliksiään mitä kokee, eikä sitten tarvitse sysätä vastuuta niistä toisille.

    Juuri näin. :)

    • Mika

     Tästähän tuli hyvää keskustelua.

     Ja olen siis todellakin samaa mieltä, että miehen (tai naisen) tulee kyetä kohtelemaan reaktionsa ja kohdella naisia (tai miehiä) normaalisti tilanteessa kuin tilanteessa. Kuten j kirjoitit, kuvasit rintojen seksuaalissävyttteisyyttä hyvin, juuri kuten itsekin asiasta ajattelen. Mutta kuten kaikissa muissakin tilanteissa, järkevät ihmiset kykenevät toimimaan tilanteen mukaan.

     Olen itsekin perheellinen ja vaimoni siis perheenäiti, ja onneksi hän on seksuaalinen rintojensa kanssa ja saan innostua asiasta. Toki kohtaan työssäni paljon naisia, ja osa ei aina käytä rintsikoita tai muuten vaan nännit tulee esiin, eikä tämä tuota koskaan ongelmia. Mutta en voi sanoa, etten asiaa rekisteröisi, vaikka pystynkin toimimaan täysin normaalisti.

     Kiitos hyvistä kommenteista!

     • Joo, kiitos tosi hyvästä ja mielenkiintoisesta keskustelusta! Ja siis alleviivattakoon nyt vielä ihan ekstraa tuota perheenäiti-kommenttia toistamiseen, että pointtini ei ollut, etteikö tavallinen perheenäitikin voisi olla upea ja seksikäs nainen – todennäköisesti todella moni onkin. Lähinnä yritin vain miettiä juuri niitä sellaisia tilanteita, missä assosiaatiot eivät miehellä automaattisesti olisi seksuaaliset, kuten vaikkapa joku sellainen tilanne, missä nainen on nimenomaan vahvasti äidin roolissa. Tosin vaikuttaa jo tämänkin keskustelun perusteella siltä, että miehellä seksuaalisuus on enemmän ehkä läsnä ihan kaikenlaisissa arkielämän tilanteissa kuin naisella, joten voi olla, että esimerkkini oli ihan surkea.

      Mutta siis juuri sitä toivoisi muiltakin ihmisiltä, että vaikka rintaliivittömyyden huomaisi, ei sen tarvitse antaa vaikuttaa käyttäytymiseen millään tavalla – ei paheksuntana, tuijotuksena tai minään muunakaan epäkohteliaisuutena tai tungettelevuutena. :)

     • Loki

      Mutta mitä on tilanteen mukaan toimiminen mikäli et pääse tilanteesta pois? Mietiskelin esimerkiksi miesopettajia, jotka joutuvat rintaliivittömien teinityttöjen keskelle koulujen alkaessa, kun tytöt ovat intoutuneet pupulandian ”free the nipples” – ideologiasta. Tai naisopettajia, jotka menevät luokan eteen nännit sojottaen. ;) Aikuisen miehen pitää tietenkin käyttäytyä oikein jos alaston nainen kävelee vastaan, mutta jos joudut olemaan samassa huoneessa pidemmän aikaa puolittaisen alastomuuden kanssa, voi olosta tulla sisäisesti epämiellyttävä, suorastaan ahdistunut olipa kuinka kohtelias hyvänsä ja toimipa miten oikein tahansa. Silloin herää kysymys, kuka tässä tilanteessa käyttäytyy huonosti? Jotain mitä minä peräänkuuluttaisin niin miesten kuin naistenkin kohdalla on toisten huomioon ottaminen olitpa sitten julkisesti ilman liivejä tai imettämässä tai huomaat kahlitsemattomia tissejä ympärilläsi. joissain tapauksissa voi olla, että nainen tisseineen käyttäytyy huonosti, eritoten jos on kyse työpaikoista tai virallisista instituutioista tai tilanteista, joista muut ihmiset eivät voi vain ottaa ja lähteä kohteliaasti.

     • Tottakai on myös syytä miettiä, miten eri tilanteissa on soveliasta pukeutua. Rintaliivittömyys ei välttämättä sovi joka paikkaan ja joka tilanteeseen, mutta vapaa-ajalla kenen tahansa pitäisi voida pukeutua kuinka itse kokee olonsa mukavaksi. Työpaikalla yleensäkin ovat voimassa erilaiset pukeutumissäännöt kuin vapaa-ajalla eikä tämä poikkea siitä millään tavalla. Eihän työpaikalle pueta minishortsejakaan tai kovin avarakaulaisia paitoja, vaikka ne vapaa-ajan pukeutumisessa kuuluisivat garderobiin. Mielestäni tämä on osa normaaleja käytöstapoja ja muiden huomioon ottamista.

      Kasvatusvastuu teinien vaatetuksessa on ensisijaisesti vanhemmilla ja minun postaukseni on suunnattu ensisijaisesti aikuisille – olenhan itsekin 32-vuotias. Koen kuitenkin, että nuoret teinitytöt ovat edelleen kehitysvaiheessa sekä henkisesti että fyysisesti, eikä heiltä voi aina odottaa aikuisen kaltaista kypsyyttä valinnoissan ja toiminnassaan. Aivan varmasti moni teini kokeilee rajojaan ja kapinoi vallitsevia sääntöjä vastaan, ja sen voidaan katsoa ihan kuuluvankin murrosikään. Noina ikävuosina kehitys saattaa samanikäisilläkin tytöillä olla hyvin eri vaiheessa. Koska kroppa kehittyy kullakin teinillä omaan tahtiinsa, voi olla että osa samanikäisistä on fyysisesti jo hyvinkin kehittyneitä siinä, missä osa vielä näyttää päällisin puolin enemmän lapsilta. Ja siinä kohtaa esimerkiksi rintaliivien käyttäminen ja muut tällaiset seikat eivät välttämättä ole yhtä selkeitä ja mustavalkoisia juttuja kuin aikuisilla.

      Tällaisessa keskustelussa minusta on väärin rinnastaa teinejä aikuisiin. Teini on AINA vielä lapsi ja heikommassa asemassa suhteessa auktoriteettiroolissa olevaan aikuiseen. Opettajan tulisi ensisijaisesti olla nuorelle turvallinen ja luotettava hahmo – ja suhtautua tähän nimenomaan tästä kasvattajan ja turvallisen aikuisen roolista käsin. Jokainen teini-ikäisten nuorten opetustehtäviin hakeutuva tietää kyllä, että tuon ikäiset ovat herkässä kehitysvaiheessa, johon kuuluu kaikenlaista kuohuntaa, rajojen kokeilemista ja kapinointia sekä aikuisuuden kynnyksellä ehkä hämmennystäkin omasta kehosta sekä sen muutoksista. Jos aikuinen mies ei tässä tilanteessa kykene asettamaan omia seksuaalisia tuntemuksiaan sivuun, hän on kyllä todella väärällä alalla.

     • Mika

      Jennin viimeiseen kommenttiin voin vastata juurikin samoin, eli kyllä aikuisen miehen tulee voida olla nuorten parissa oli pukeutuminen sitten millaista tahansa. Onhan miehiä varmasti myös nuorten liikunnanopettajina ja tuskin kaikki on ongelmissa. Uskallan väittää, että jopa hyvin harva on.

      Jenni, en oikeastaan tarkoittanut sitäkään, että olisit väittänyt perheenäitejä mahdollisesti ei niin seksikkäiksi. Olen huomannut ja mielestäni jostain jopa lukenutkin, että miehillä ajatukset vaan karkaa helpommin seksiin, kun taas naiset voivat tehdä asioita myös ajattelematta tai ns. sotkematta seksuaalisuutta joka asiaan. Ehkä tämä on osaltaan myös edesauttanut ihmiskunnan selviytymistä, mutta käytännössä tämän kyllä huomaan usein ihan siinä, ettei vaimoihmiset taida niin usein lämmitä arkiaskareiden keskellä seksuaalisille ajatuksille. Toki tähän vaikuttaa sitten moni asia, väsymys, miehen mahdolliset epäseksikkäät lähestymisyritykset tms.

      No, näkisin, että olemme melkolailla samalla kartalla asiassa. :-)

      Kiitos hyvästä kirjoituksestasi!

 • Täysin samoja ajatuksia myös täällä puolen ruutua! Vietimme viikon Kroatiassa ja se helle ei inspannut ollenkaan pukemaan rintaliivejä päälle. Suomessa olisin mielelläno jatkanut tätä meininkiä, mutta mutta. Niin. Eräänä päivänä lähdinkin kupungille ilman rintsikoita ja aah se oli ihanaa, mutta väistämättä koko ajan mietin, huomaakohan joku. Mitä sitten vaikka huomaisi?! Mum rintavarustus on aika massiivinen, joten ihan kaikenlaisten paitojen kanssa ei voi noudattaa ”free the nipple” -metodia, mutta kyllä mä aion mennä täälläkin just niin kun mua huvittaa – haittasi se ketään tai ei.

  Kiitos hyvästä ja inspiroivasta tekstistä :)!

  • Oho, aamutokkurassa typot on näköjään se juttu :-D

  • Nämä teidän muiden kommentit saavat miettimään, että kyllä tämä tosiaankin tuntuu olevan ihan todellinen ilmiö, että etelässä suhtautuminen on rennompaa, koska niin moni muukin on havainnut samaa. Hämmentävää! En tiedä, miten on muualla, mutta täällä Suomessa tunnutaan ylipäänsäkin kiinnittävän kumman paljon huomiota muiden asioihin, ja etenkin ulkoiseen olemukseen. Tosin ehkä se on kaikkialla samanlaista?

 • lottas

  Todella hyvä teksti ja olen ihan samaa mieltä! Joskin kuitenkin vähän sen hysterian armoilla, koska itse en useinkaan rohkene pukeutua niin että nännit voivat näkyä. Tosi sääli, koska en just nyt keksi raivostuttavampaa asiaa, kuin että meidän tissillisten pitäisi peitellä itseämme MUIDEN vuoksi. Ristiriitaista..

  • lottas

   Haha, keksin kyllä oikeati raivostuttavampiakin asioita, mutta näin kesällä tämä aihe vaan välillä saa turhautumaan :D

 • Siru

  Tää oli hyvä teksti! Enpä ole asiaa ikinä ajatellut pienirintaisen näkökulmasta ja voi olla että olen ihmetellyt kun joku painaa menemään ilman rintsikoita. Itselle kun rintsikat ovat nimenomaan mukavuusvaate, enkä ole ilman kotonakaan. Onnistuit nyt tällä postauksella ainakin muuttamaan yhden potentiaalisen nänni-ihmettelijän mielipiteen :D Itse en kyllä sinänsä hämäänny nöpöttävistä nänneistä tyylin ”omg nänni!” vaan olen vaan ihan rehellisesti miettinyt, että miksei toikin nyt vaan oo laittanut liivejä päälle :D

  • Aivan mahtavaa, jos potentiaalinen nänni-ihmettelijä on tämän tekstin myötä käännytetty! :D Tilanne ja mukavuusihanne rintsikoiden suhteen tosiaankin on varmasti aika eri riippuen rintojen koosta. Pienirintaiselle ne tuntuvat usein vähän turhilta ja epämukavilta varsinkin hellesäässä.

 • Thomakos

  Monta hyvää pointtia, Jenni. Kirjoitat

  ” … Milanossa […] moni nainen painelee täysin kasuaalisti kadulla ilman rintaliivejä – ja mikä parasta, asia ei tunnu kiinnostavan ketään.”

  mutta havaintosi toisaalla kertoo muuta

  https://pupulandia.fi/2015/07/31/aivan-liian-lyhyissa-shortseissa/

  ” …avoimen flirttailun suhteen […] En voisi kuvitellakaan, että Suomessa tuijoteltaisiin ja vislailtaisiin niin ronskisti. Positiivinen huomio toki on hetkittäin [=turistina] ihan hauskaa,”

  Samanlaisia kokemuksia poimin kommenteista:

  @Katarina

  ” Eräänä päivänä lähdinkin [myös Suomessa vs. Kroatiassa] k[a]upungille ilman rintsikoita ja aah se oli ihanaa, mutta väistämättä koko ajan mietin, huomaakohan joku.”

  Olisiko kuitenkin niin, että suomalainen ”miettii” ja ”kuvittelee” ,,mitä ne muut meistä ajattelee,, vain Suomessa koska kuvittelee tuntevansa kulttuurin ja sen, että *jotakin* ne muut suomalaiset hänestä ajattelevat. Turistina sitten on vapautuneempaa, koska paitsi ”kuuluu kulttuuriin”, naapurikaan ei ole katsomassa. Aika vaikea minkään muuttua, jos jopa muotobloggari sortuu tällaiseen kulttuurisidonnaiseen ahdasmielisyyteen. ;) ;) Toivotan siis nännit ja läpikuultavat topit myös (näin alkuun) Helsingin kaduille. Esimerkiksi sinulle Jenni Puman syksyn mallistosta #35:

  http://www.vogue.com/fashion-shows/fall-2016-ready-to-wear/fenty-puma

  … ei kuitenkaan feminismin tähden.

  • Niin, ihan totta. Tämä on hurjan mielenkiintoinen ja osin ristiriitainenkin aihe kyllä! :)

   Roomassa sain kyllä osakseni tällaista huomiota, mutta ehkä on syytä kertoa, että Milanossa en puolestaan ollenkaan. En tiedä, onko sitten etelämmässä kulttuuri tältä osin erilainen Italian sisälläkin, mutta Milanossa koin saavani olla todella rauhassa miesten (tai naisten) ei-toivotulta huomiolta siinä missä Roomassa vislailua ei hillinnyt edes vierellä seisonut poikaystävä. Luulen, että tässä on Italian sisälläkin kulttuurieroja. En oikein tiedä, miten muuten tätä voisi selittää? Ja toisaalta, Roomassakin tällaista huomiota osui kohdalle vain tuona nimenomaisena päivänä, ei koskaan muulloin.

   Tuosta lyhyiden shortsien osakseen saamasta huomiosta huolimatta (vai olivatko syynä sitten edes juuri ne shortsit, mistäpä minä tietäisin) koen, että nimenomaan tuolla Etelä-Euroopassa ja esimerkiksi Berliinissä suhtautuminen rintaliivittömyyteen on ollut vaikuttanut olevan todella neutraalia. Olen nähnyt naisia hyvinkin läpikuultavissa paidoissa ja ovat vaikuttaneet saavan olla ihan rauhassa. Ja olen myös itse liikuskellut matkoillani vapautuneesti ilman rintsikoita, enkä ole koskaan kokenut, että liivittömyyteni herättäisi huomiota – positiivista tai negatiivista. Toisaalta asuni eivät tuolloin muuten ole koskaan olleet mitenkään erityisen provokatiivisia tai paljastavia tai shortsit lyhyitä tai muutakaan sellaista. Olen myös ottanut rannalla aurinkoa yläosattomissa ja siellä ovat vieretysten olleet kaikki ikäluokat edustettuna tissit avoimesti paljaina. Eikä sielläkään kukaan ole kokemukseni mukaan häiritsevästi tuijotellut tai oikein edes näkyvästi noteerannut, vaikka samalla rannalla oli myös nuoria miehiä.

   Haluan kuitenkin huomauttaa, että tässä nänni-asiassa en missään nimessä viitannut vain miehiltä saatuun seksuaaliseen huomioon, vaan ylipäänsä tuijotuksiin sukupuoleen katsomatta kuten jutussa jossain kohtaa mainitsinkin. Välillä tuntuu, että nimenomaan ne paheksuvat katseet tulevat toisilta naisilta. Miehet saattavat sitten tuijottaa enemmän uteliaisuudesta tai juuri vähän innostuneina, mikä sekin voi ilman muuta tuntua kiusalliselta.

   On toki myös mahdollista, että sitä itsekin suhtautuu tuolla maailmalla eri tavoin ja vapautuneemmin omaan liivittömyyteensä kuin koto-Suomessa. Mutta koska kyseessä tuntuu olevan melko kollektiivinen ja yhteinen kokemus naisten kesken, uskaltaisin väittä, ettei tämä postauksen näkökulma ihan mitään joukkoharhaa ole. Yksi kaverini heitti Facebookin puolella ajatuksen, että ehkä tämä on osin myös ilmastoon liittyvä seikka. Suomessa näitä lämpimiä kesäsäitä on niin vähän ja suurin osa vuodesta verhoudutaan paksuihin kerroksiin, että täällä vähäpukeisuus tai astetta konkreettisemmat häivähdykset siitä ihmisvartalosta vaatteiden alla yksinkertaisesti herättävät siksi enemmän huomiota. En osaa sanoa, mutta johan tässä muutama kommentoinut nainenkin on tunnustautunut potentiaaliseksi ”nänni-ihmettelijäksi” eli the struggle is real. ;)

 • Maria

  Ihanaa, että kirjoitat tästä aiheesta! Itselleni on joskus käynyt niin, että vaikka olen pukenutkin rintsikat paidan alle, ne ovat liikkuessa menneet vähän vinoon ja nännini on saattanut ”pullahtaa” esiin. Kylläpä ihmiset ovat tuossakin tilanteessa tuijottaneet pitkään!

  Muistan myös, miten jo ala-asteikäisenä, kun en olisi vielä todellakaan tarvinnut rintaliivejä, luokan muut tytöt supattivat siitä, kuinka nännini näkyivät paidan läpi. Silloin se tuntui inhottavalta, nyt lähinnä surulliselta, kun mietin, miten aikaisessa vaiheessa naisiin ja tyttöihin kohdistuvat ulkonäköpaineet alkavat vaikuttaa.

  • Mietin itsekin joskus, kuinka inhottavaa on, että ihan tosi nuoretkin tytöt joutuvat kokemaan tällaisia ulkonäköpaineita tai seksualisoimista – usein vielä sellaisessa vaiheessa, jossa se on heille itselleen hyvin kaukainen asia. :/

 • Mielenkiintoinen kirjoitus ja mielenkiintoista keskustelua alla. Voiko tuo etelän ja pohjolan kulttuuriero johtua niinkin jännittävästä asiasta kuin ilmasto? Me kykitään suurin osa vuodesta villakalsarit hampaissa ja kontrasti näkyviin/erottuviin ruumiinosiin kesän tullen on niin suuri, että jotkut meistä jaksamme ihmetellä nännejä – vaikka kaikki uskoakseni tietävät niiden olemassaolosta.

  Itse en koe olevani valtaväestössä suuririntainen, mutta sinuun Jenni verraten löytyy tavaraa tästä edestä, eikä ihan oikeasti näytä kaikki vaatteet hyvältä ihan liiveittä. Itse olen kuitenkin omalla kohdallani kehittänyt ongelman siitä, jos rintani ovat pukeutuessa ”tönöllä” tai ”esillä”, eli koen jotenkin vaivaannuttaviksi yhtään topatut rintsikat tai älyttömän avonaiset pääntiet. En myöskään omalla kohdallani toivo, että nännini näkyvät paitani läpi.

  Muiden yllä kumpikaan ei silti vaivaa. En allekirjoita, että naisten pitäisi saada olla julkisilla paikoilla yläosattomissa (paitsi miksei rannalla), koska en toivoisi miestenkään (tai kenenkään sukupuolesta tai sukupuolettomuudesta) olevan.

  Komppaan silti ajatusta siitä että on jotenkin nurinkurista, että NÄNNI katkaisee kamelin selän. Mitä ihmettä, jos lähdet Helsingin yöhön on monella tytöllä kyllä ihan kaikki lihat tiskissä, mutta että jos nänni vilahtaa paidan läpi niin mennään yli rajan? Haloo?

  Kaiken takana on ehkä se, että tulkitsemme ihmisten tapaa pukeutua tavaksi tuoda itseään tietyllä tapaa esille. Silti on mielestäni hassua jos muuten peittävän asun (kuten esim sinun mekkosi) läpi nököttävä nänni tulkitaan omaan seksuaalisuuden korostamiseksi tai provosoinniksi. Mielstäni on myös nurinkurista, että puseron läpi nöpöttävä nänni saa epämieluisaa huomiota, kun esim. valloillaan olevat pakarasortsit ovat ihmisille ok – jopa ala-asteikäisillä ja siis nimenomaan tavallisilla julkisilla paikoilla, ei vain uimarannalla.

  Mielestäni on kornia katsella, kun LAPSET liikkuvat kaupungilla puolipyllyä paljastavissa revityissä farkkusortseissa, mutta minun pitäisi hävetä neuleen ja ohuiden liivien läpi hieman erottuvaa nänniä… joku suhteellisuudentaju, kiitos…

  http://thewildethings.com

  • Aah! Ehdinkin tuossa jo jollekin vastauksessani heittää tämän ajatuksen ilmastosta ennen kuin olin lukenut kommenttisi, sillä myös eräs kaverini esitti tämän ilmasto-näkökulman Facebook-keskustelussa. :) Muutenkin ihan todella hyviä pointteja mietteissäsi – samaistun! Juuri tämä, että hämmentää se nöpöttävän nännin osakseen saama huomio, jos asu muuten on varsin peittävä. Kun samanaikaisesti juuri ajatellaan, että on ihan ok pyöriä tuolla puoli pakaraa paljaana minishortseissa tai tissit näyttävästi esillä avoinaisen kaula-aukon kera. MIKSI juuri se nänni on niin loputtoman iso juttu?

 • Emmi

  Hei! Mielestäni tämä on todella tärkeä teksti, ja hyvin kirjoitettu sellainen.

  Rinnat ovat minulle tuskailun aihe jo melkein 10 vuotta. Olen hoikka nainen 70E-koon rinnoilla, ja koen että ne herättävät huomiota jo valmiiksi epämukavan paljon. Puhumattakaan fyysisestä epämukavuudesta.

  Rintojeni koko on tehnyt minusta uskollisen peitä enemmän kuin paljasta-tyypin, eikä se sinällään haittaa koska pidän pukeutumisestani. Välillä kuitenkin havahdun miettimään, onko vaatemakuni kehittynyt tällaiseksi siksi että koen muiden ihmisten katseet (ja jopa suorat kommentit) ahdistavaksi?

  Itse tuskin liikun ikinä villitissinä kodin ulkopuolella rakkaudesta selkääni kohtaan, mutta mielestäni tästä tekstistä voi löytää yhtymäkohtia myös muihin rintoihin liittyviin tabuihin, ongelmiin ja ajatuksiin. Pitäisikö myös minun kokeilla niitä kauniita ohutolkaimisia sifonkitoppeja ja olla välittämättä tuijotuksesta ja hiljaa lauslausutuista tyrkky-kommenteista? Pitäisikö ystäväni uskaltaa käyttää muuallakin kuin kotona hänen rakastamiaan soft bra-liivejä epämukavien push up-liivien sijaan? Loppujen lopuksi me pukeudumme omaa iloamme ja oloamme varten, annamme vain valitettavan usein muiden ihmisten vaikuttaa siihen.

  • Ihana kuulla, että muutkin samaistuvat mietteisiini ja ovat samoilla linjoilla. Odotin vähän jännityksellä, millaisen vastaanoton tämä juttu saisi osakseen. Tunnen myötätuntoa sinua kohtaan, että joudut noin paljon miettimään rintojesi osakseen saamaa huomiota, että se vaikuttaa jo pukeutumiseen ja asuvalintoihin noin valtavasti. Olemattomine rintoineni olen itse ollut vain hyvin kiitollinen, että voin pukea päälleni oikeastaan mitä tahansa herättämättä muissa niitä ”tyrkky”-mietteitä, koska edes push up -liivien kanssa (joita tosin en muista käyttäneeni varmaan 10 vuoteen) näissä tisseissä ei kummoista volyymia ole. :D

   Muistan itse ärsyyntyneeni joskus aivan suunnattomasti rintaliiviostoksilla, kun tuntui, että lähes kaikissa A- ja B-kupin liiveissä oli todella suuret toppaukset. Tuli tunne, että liivivalmistajien mielestä rintani eivät kelpaa sellaisenaan. Ettei ole ok olla pienirintainen, vaan että tässä pitäisi nyt ottaa avuksi toppaukset, jotta saataisiin näistäkin tisseistä ”kunnollisen kokoiset”. Sinänsä minulle on aivan yksi lysti, mitä joku rintaliivivalmistaja tisseistäni tuumii, mutta tuntui turhauttavalta, ettei oikeasti meinannut löytyä näille pienille kupeille liivejä, joissa EI olisi massiivista toppausta. Vauhkosin tuolloin, että antaisivat minun rauhassa olla juuri niin pienitissinen kuin olen. :D Nykyään onneksi on valtavasti tarjolla myös kaikenlaisia kaarituettomia ja kevyempiä vaihtoehtoja, joten enää tätä murhetta ei ole.

 • Iida

  Kiitos hyvästä tekstistä!

  Kirjoituksesi oli silmiä avaava. Kun rintaliivien käyttö ja nännien näkymättömyys on standardi, tulee tuskin edes miettineeksi että pärjäisi hyvin ilmankin.

  Pitääpä jättää rintsikat kotia joku päivä, paheksukoot jos siltä tuntuu!

 • T

  Todella hyvin kirjoitettu, taas kerran! Tykkään miten jaksat aina vastata asiallisesti ja pohdiskellen positiiviseen sävyyn kommentoijille.

  Minä olen ollut aina arkarintainen, vaikkakin rintani ovat pienet ja pidän niistä kovasti en ole koskaan liikkunut julkisesti ilman liivejä. En osaa sanoa mistä tämä johtuu, ehkä kokeilen liivittömyyttä tässä joku kerta ja yritän tarkkailla tuntemuksiani.

  Tällä hetkellä tosin imetän, joten olen topannut liivini suojuksilla. Kokemuksesta voin sanoa, että mikään ei hämmennä kanssaeläjiä enempää kuin liivien ja t-paidan läpi tihkuva maito.

  Tästä kätevän aasinsillan kautta tissimoraalisuuksiin ylipäänsä. Julki-imetys tuntuu jakavan paljon mielipiteitä; en tiedä miten eteläisen Euroopan maissa julki-imetykseen suhtaudutaan, koska en ole ikinä ollut imetettävän lapsen kanssa reissussa kauempana. Itsehän imetän missä täytyy, mutta olen kuullut lähipiiriini kuuluvilta, että se on ihan okei, koska rintani ovat pienet eikä ”kukaan näe mitään”. Ihan yhtäläinen oikeus isorintaisilla on imettää ja isorintaisten lapsilla saada ruokaa nälän iskiessä. On todella tunkkaista ajatella, että imettävä äiti esittelee rintojaan esittelemisen ilosta. Keveästi off topic.

  • Kiitos! :) On mielenkiintoista keskustella, kun tulee vähän erilaisiakin näkökulmia (ainakin niin kauan, kun ne esitetään asiallisesti ja muidenkin mielipiteitä kunnioittaen). On tosi kiva huomata, että henki täällä kommenttiboksin puolella on niin fiksu ja keskusteleva – on kunnia saada keskustella ja avartaa näkemyksiään näin kiinnostavien tyyppien kanssa.

   Kiinnostava pointti tuosta julki-imetyksestä sinulla ja samaa ilmiötä huomaa rintoihin liittyen muutenkin. Pienirintaiselle sallitaan huomattavasti enemmän vapautta tissiensä kanssa kuin rintavalle. Harmittaa välillä povekkaampien puolesta, että he joutuvat varmasti tosi paljon miettimään, miten viitsivät olla ja pukeutua, jotta eivät herätä ei-toivottua huomiota.

 • kolehma

  Varmaan miesten vika ja patriarkka.

  • No en sanoisi suoranaisesti, että miesten vika. Mutta kyllähän tämä jossain määrin patriarkaalisen kulttuurin tulosta on, sitä ei käy kiistäminen. Surullista vain on, että tiedostamattomalla tasolla kulttuuriset käyttäytymismallit istuvat niin tiukassa, että naiset itsekin sortuvat paheksumaan, tuijottamaan ja tuhahtelemaan.

 • Jatta

  Juurikin näin! Itse olen myös melko pienirintainen, ja pärjäisin helposti ilman rintsikoiden tukea varsinkin näin kesällä. Mutta eihän sitä uskalla tuolla niin tepastella menemään, kun kaikki kadulla tuijottaisi!

  Median mieleipiteen asiaan huomaa helposti iltapäivälehtien otsikoissa, kun ne huutavat heti jos jokin julkkis on nähty menevän ilman rintsikoita kaupungilla. Juuri luin jutun Lady Gagasta, josta sanottiin hänen ”unohtaneen” rintsikat kotiin. Anteeksi, mutta tuskin hän on niitä vahingossa jättänyt, vaan ihan omasta tahdostaan. :D

  • Hemmetin hyvä pointti! Kun tuolla joku tohti epäillä, että mahtavatko naiset vain itse kuvitella muiden kiinnittävän liivittömyyteen niin kovasti huomiota, niin tuo median harjoittama nänni-kohkaaminen on kyllä ihan omiaan kertomaan, ettei tuo asenneilmapiiri ole vain päänsisäistä kuvitelmaa. :D

 • Mafo

  Näin miehenä on pakko sanoa, että en kyllä mitenkään ymmärrä, että paheksutaan. Päinvastoin, iloa ja vallattomuutta rintoihin!

 • Tiidu

  Ehdottomasti samaa mieltä!
  Itse kyllä käytäm rintsikoita väljien vaatteiden kanssa nimenomaan näkösuojana, juuri väljistä vaatteista kun helposti vilahtelee vähän turhankin antoisasti ja vauhdissa vaate saattaa jopa mennä paikoiltaan rintojen kohdalta. Tuon sinunkin mekkosi alle laittaisin kyllä itse jonkin nätin pienen topin ihan vain arkuuttani. Vaikka rintojen kuulto vaatteen läpi ei haittaa, rinnat paljaana en silti ole valmis kulkemaan. Kai sitä pelkää saavansa pervoja katseita tai jopa kähmintää, siis seksuaalista häirintää, jos pukeutuu liian seksikkäästi. Mikä toki on taas selvä epäkohta yhteiskunnassa ja niin pois päin. Ehkä haluan sanoa todella kunnioittavani heitä, jotka uskaltavat, mutta että itse en ole siihen vielä valmis. Siis kulkemaan rinnat paljaina.

 • Hyvä kirjoitus Jenni! Ja juuri kun olin lukenut tämän, tuli seuraava uutinen vastaan:
  http://www.iltalehti.fi/pinnalla/2016080321994158_iq.shtml

  Free the Nipple! ja annetaan myös kainalokarvojen kasvaa, jos siltä tuntuu! Kai sitä sitten ajan myötä kaikkien on vaan totuttava siihen, että naisilla on nännit ja naisillakin kasvaa ihokarvoja :-)

 • Ihana asu ja tosi hyvä kirjoitus! <3

 • Mielenkiintoinen ja hyvä teksti!

  Tuli mieleen oma kokemus vuosien takaa, kun minun selkää tatuoitiin useampaan otteeseen (koko selkä tatuoitu) ja sitten piti aina olla viikko-kaksi ilman rintsikoita. Tunne oli niin vapauttava koti-oloissa ja silloin ”kun kukaan ei ollut näkemässä”, mutta esim. töissä oli niin vaikeaa kesäkuumalla, kun työskentelin konservatiivisella alalla ja piti laittaa t-paidan päälle jakku ja vielä varmuuden vuoksi iso huivi eteen roikkumaan, ettei vaan kukaan huomaa, ettei minulla ole rintaliivejä :D .

  Välillä sitä itsekin pohtii, että onko tuolla mitään merkitystä koiria iltapissille viedessä vaikka menisinkin ilman rintaliivejä t-paidassa tissit heiluen mutta niin sitä tulee kyllä aina vedettyä joko iso huppari päälle tai takki, ettei vaan kukaan näe minua ”tissit paljaana”. Typerää.

 • Emma87

  Jostain syystä minä olen aina pitänyt nöpöttäviä nännejä ällöttävän näköisenä, ihan sama ovatko ne iso- vai pienirintaisella, vanhalla vai nuorella, suomalaisella vai kreikkalaisella. En itse tykkää kulkea missään ikinä ilman rintaliivejä, koska kaarituet nimensä mukaisesti tuntuvat minusta tukevalta rintojen alla. Helteellä toki miellyttävää on jos mahdollisimman vähän mitä tahansa hankaa ihoa vasten, mutta silti käytän liivejä kesät talvet niin kotona kuin töissä. Enkä ole isotissinen minäkään, B-kupilla varustettu.

  Mutta jos joku nainen haluaa kulkea ilman rintaliivejä, se ei haittaa minua pätkääkään. En paheksu sellaisia naisia enkä jää tuijottamaan, en siis vain yksinkertaisesti välitä. En ymmärrä miksi ketään pitäisi kiinnostaa, jos joku haluaa kulkea ilman liivejä? Miehiä kyllä varmasti kiinnostaa nöpöttävät nännit, ja naisten kannattaa se tilanne myös osittain kestää. Aina tietysti voi mennä sanomaan, että mitäs kyttäät mun rintoja, mutta toisaalta onko sekään niiden miesten vika? Eiväthän he ole tottuneet näkemään naisten nännejä paitojen läpi, kun suurin osa vuodesta ollaan vuorattuna kerrospukeutumisella kylmän ilman takia. Toista se olisi varmasti esimerkiksi Etelä-Amerikassa tai Afrikan maissa.

  Tuosta patriarkaalisuudesta sen verran, että kyllähän miehiä periaateessa syytetään täysin turhaan monista naisia ”alistavista” asioista. Naiset itse nimittäin pitävät yllä erilaisia kulttuurillisia tapoja ja ajatusmalleja, jotka eivät ole tasa-arvossa miesten kanssa. Tästä hyvä esimerkki (vaikka vakavuusasteelta täysin eri) on tyttöjen ympärileikkaus. Monissa maissa joissa tätä harjoitaan ovat perheen äidit nimenomaan niitä, jotka toimenpidettä vaativat. He elävät uskossa, että se on tyttärilleen tarpeellinen toimenpide, vaikka tietävät miten tuskallista se on ja mitä komplikaatioriskejä siihen sisältyy. Jos äidit alkaisivat torppaamaan tyttäriensä ympärileikkausta ja sanoisivat kylän/perheen miehille, että en tätä hyväksy enkä halua tytärtäni ympärileikattavan, edistystä alkaisi pikku hiljaa tapahtua. Ongelma on, että mm. kehitysmaiden naisilla ei tietenkään ole tarpeeksi tietoa ulkomaailman käytännöistä. Eräs Ruotsiin muuttanut somalinainen kertoi, että hän luuli 30-vuotiaaksi saakka kaikkien naisten olevan ympärileikattuja. Vasta ensimmäisen synnytyksensä yhteydessä ruotsalaisten lääkäreiden ihmetellessä silpottua alapäätä hän oli tajunnut, että ei tämä olekaan normaalia ihan joka paikassa.

  Mutta jos rintaliivit ahdistaa, ei muuta kuin antaa varustuksen liehua vapaana! Kyllä se tuijostus ja paheksuntakin jossain vaiheessa loppuu, kun maailmassa mennään eteenpäin. Suomi vain on kaikilla osa-alueilla vähän sellainen maa, että mitään uusia käytäntöjä ei haluta tai uskalleta kokeilla, vaan kaikelle sanotaan jo lähtökohtaisesti ei. ”Vanhassa vara parempi”, ainakin vanhempien ihmisten mielestä…

 • Hyvä kirjoitus! Tästä tuli myös mieleen toinen aihe, josta tuntuu olevan ristiriitaista mielipidettä, nimittäin alusvaatteet ja saavatko ne näkyä vai eivätkö? Pääosin tuntuu olevan niin, että vaatteiden alta ei saisi erottua mitään, vaan pitäisi olla jokin luonnoton muovinen nukkemainen vartalo alla. Minusta tämä on sääli sillä olen juuri löytänyt alusvaatteiden ihanan maailman ja olisipa mukava jos saisi jokin kaunis alusvaatteen reuna tai muu osa pilkottaa asuun sopivasti näkyvillä. :) tai tosiaan, Euroopassa koristeelliset rintsikat saa olla reippaasti esillä läpikuultavan paidan alla. En silti voisi kuvitellakaan tekeväni samaa meidän toimistolla…

 • Ilona

  Jesss! Hyvä postaus hyvästä aiheesta :)

  Itse olen pikkuhiljaa lakannut välittämästä siitä mitä muut rintaliviittömyydestäni ovat (niinä päivinä kun en halua niitä käyttää). Sanotaan että vuosi taaksepäin en olisi takuulla kehdannut painella T-paidalla liivittömänä työpaikalla, mutta enää ei jaksa kiinnostaa jos ilma on niin kuuma että mieluiten olisin alasti.

 • Maria

  Hyvä Jenni, mieletöntä että olet aloittanut yhden naisen free the nipplen. Ihanaa anteeksipyytelemättömyyttä niin kuin aikuiselta naiselta voi odottaakin. :)

 • Kesätyttö

  Tuntuu olevan melko yleistä, että ihmisiä ja erityisesti naisia syynätään asiasta jos asiasta. Erityisesti rintoihin liittyvät asiat ovat viime vuosina olleet kovasti esillä, esimerkiksi nännien näkyminen, käyttääkö rintaliivejä vai ei ja vauvan imettäminen julkisella paikalla, esim.kahvilassa, lentokoneessa, puistossa.Jos tuntee olonsa paremmaksi ilman liivejä, niin miksei voisi olla? Varsinkin pienirintainen voi olla ilman ellei sitten nännien näkyminen haittaa, jos nännit siis paljon näkyvät ja nöpöttävät. Ja miksi sellaiset naiset katselevat toisten naisten rintoja ja nännejä, jotka eivät ole seksuaalisesti kiinnostuneita naisista? Eivät ainakaan tunnusta tai sitten tosiaan eivät vain ole. Itse katselen naisten rintoja, jos joku nainen sattuu kiinnostamaan minua ja koen hänet hyvän näköiseksi(olen itsekin nainen ja pidän siis naisista), mutta en tosiaan kaikkien naisten rintoja enkä tuijottamalla tuijota tai sitten täytyy olla jotenkin tosi erikoisesti pukeutunu tai täysin tai melkeen paljaat rinnat että kiinnittäis huomion.

  Minusta on jokaisen yksityisasia onko ilman rintaliivejä tai rintaliivit päällä. Joskus ilmankin on parempi, kun katukuvassa näkee aika usein naisia, joilla rinnat roikkuu melkeen navassa asti rintaliiveistä huolimatta. Jos on rintaliivit päällensä laittanu, niiden tehtävähän on ensisijaisesti tukea rintoja, varsinkin jos ovat isot ja toinen on liian pienet rintaliivit ja etenkin isorintaisilla. Että oikeankokoiset ja malliset liivit, urheilu(tai niiden tyyliset) tai tavalliset silloin kuin liivejä haluaa käyttää ja muutoin ilman jos haluaa.

Related posts