26/07/16

Ruokamatkalla Bilbaossa: 3 täsmävinkkiä

1 107

Kun olin lähdössä reissuun Bilbaoon, useampikin ihminen varoitteli, että sieltä saattaisi hyvinkin palata kotiin useamman kilon paksumpana. Bilbaon ruokakulttuuria ja paikallisia herkkuja on hehkutettu monella suunnalla ja sain omalla matkallani pienen pintaraapaisun kaupungin ravintolatarjonnasta.

Olin siis Bilbaossa paikallisen matkailun edistämiskeskuksen kutsumana, joka oli järjestänyt meille hurjasti kaikenlaista mielenkiintoista (ja rehellisyyden nimissä paikoin myös ei-niin-mielenkiintoista) ohjelmaa reissun varrelle. Ruokailut oli pääasiassa järjestetty myös matkanjärjestäjän toimesta, joten mahdollisuuksia vapaaseen oleiluun tai ravintolakokeiluihin ei juuri jäänyt, mutta sainpahan silti ihan mielenkiintoisen kurkistuksen paikalliseen ruokakulttuuriin. Tässä siis muutama tärppi Bilbaoon reissaaville. :)

PIENET SUUPALAT ELI PINTXOT

Yksi espanjalaiselle keittiölle tyypillinen konsepti ovat tapasten lisäksi pinchot eli baskimaalaisittain pintxot. Pinchot ovat muistuttavat paljon tapaksia eli annokset ovat pieniä napostelu- ja maistelulautasia, joita voi popsia pikkunälkään tai tilata useamman annoksen suurempaa nälkää selättämään. Käytännössä Baskimaan alueella ei tapaksia oikeastaan nautita lainkaan, vaan siellä puhutaan poikkeuksetta pintxoista – tuo kummallinen tx-kirjainyhdistelmä lausutaan siis samaan tapaan kuin ch-äänne.

Nimi pincho tulee alun perin espanjan kielen sanasta ”pinchar”, joka tarkoittaa kirjaimellisesti ”lävistää”. Käytännössä pinchot ovat usein siis cocktail-tikkuun tuikattuja pieniä herkkupaloja (mistä tuo nimikin juontaa juurensa) tai esimerkiksi pienten leipäpalojen päälle kasattuja mini-annoksia kuten risottoa, lihaa tai kalaa tai paikallista Iberico-kinkkua. Pincho voi yhtä hyvin olla myös palanen tortillaa eli espanjalaista perunamunakasta, pieni lautasellinen paahdettuja vihreitä paprikoita (joita todella suosittelen maistamaan) tai vaikkapa miniatyyrikokoinen hampurilainen. Hintaa suupaloilla ei ole kuin euron-pari, joten niitä voi tilata tapasten tyyliin useamman kerrallaan.

BILBAON PERINTEINEN KEITTIÖ

Meille haluttiin matkan varrella esitellä todella perusteellisesti nimenomaan hyvin perinteistä paikallista keittiötä, joten söimme reissun aikana pääosin nimenomaan espanjalaisia ja Baskimaalle tyypillisiä ruokia. Kasvispainotteista ruokavaliota suosivalle perinteisen keittiön antimet voivat tuottaa hiukan haastetta, sillä käytännössä Baskien alueella ei juurikaan suosita kasviksia. Ateriat koostuvat pääasiassa kalasta ja lihasta ja kasviksia niiden seurassa tarjoillaan niukasti.

Ruokakulttuuri juontaa juurensa alueen historiaan ja siihen, että viljelyolosuhteet ovat olleet Baskimaalla haastavat. Tästä syystä kasviksia ja hedelmiä ei ole paikallisesti juuri kasvatettu.  Ja koska tuonti muualta on ollut kallista ja hankalaa, on ravitsemuksessa keskitytty siihen, mitä paikallisesti on parhaiten ollut saatavilla: lihaan ja kalaan.

Tyypillinen baskimaalainen ruoka on aika konstailematonta ja koska paikalliset haluavat antaa tilaa raaka-aineiden omille aromeille, mausteita käytetään säästellen – käytössä ovat lähinnä suola ja pippuri. Tyypillisimmillään perinteinen ruoka-annos sisältää lihaa tai kalaa ja sen seurana esimerkiksi perunaa sekä muutamia paahdettuja vihreitä pikkupaprikoita, jotka ovat ehdottomasti maistamisen arvoinen paikallinen herkku. Ruoan kylkeen saattaa saada alkusalaatin, joka tyypillisesti sisältää vihreän salaatin ohella säilöttyä valkoista parsaa, tomaattia ja sipulia sekä kevyen salaatinkastikkeen.

Parhaat paikallisherkut saimme kokea paikallisen gastronomiaseuran hoteissa, kun seuran yksi jäsen itse kokkasi meille upean illallisen. Itse Bilbaon kaupungissa emme juuri herkutelleet perinteisen keittiön antimilla, sillä lähes jokaiseen reissupäivään kuului retki johonkin muuhun alueen kylään tai kaupunkiin ja ruokailutuokiot sisältyivät yleensä näihin reissuihin. Näin ollen minulla ei valitettavasti ole antaa itse Bilbaoon täsmävinkkejä näistä perinteistä ruokaa tarjoilevista ravintoloista, mutta paikallisherkkuja tarjoilevat kuitenkin Bilbaossa varsin monet ravintolat, joten suosittelen kurkkaamaan vaikkapa Tripadvisorista suosituksia, mihin mennä.

Kasvissyöjille tiedoksi, että ravintoloista löytynee myös jonkin verran kasvisvaihtoehtoja, mutta meidän matkallamme kaikki ateriat oli tilattu ja päätetty puolestamme etukäteen, joten en oikein päässyt kovin kattavasti tätä puolta ruokatarjonnasta tutkimaan. Kaupungissa on myös ihan muutama kasvis- tai vegaaniruoalle omistettu ravintola, joita en valitettavasti ehtinyt kokeilla, mutta googlaamalla löytynee nimiä ja käyttäjäkokemuksia. :)

RAVINTOLOIDEN TÄSMÄTÄRPIT X 3

Pintxot

Yksi kiva pintxo-paikka on ihan keskellä Bilbaon keskustaa sijaitseva Mr Marvelous, jossa tuntui olevan viikon jokaisena iltana kuhinaa. Käytännössä kuitenkin pintxoille voi pistäytyä melkeinpä mihin tahansa kulmakuppilaan. Paikka kannattaa valita sen mukaan, minkä baarin edustalla parveilee kadulla viinilaseineen eniten paikallisia. Yleensä se on varma merkki siitä, että pintxot kyseisessä paikassa ovat maistuvia. Ilahduttavasti vipinää riittää pintxo-baarien edustalla myös arki-iltoina ja kaduilla näkyy elämää viikonpäivästä riippumatta. Siellä porisevat iloisesti keskenään kaikenikäiset ihmiset kellonajasta viis ja saattavatpa perheen lapsetkin roikkua vielä matkassa puolen yön aikaan ennen kuin pääsevät kotiin unten maille.

Kauppahalli ja perinteiset paikallisherkut

Yksi hyvä paikka tutustua perinteiseen ruokakulttuuriin on aivan kaupungin keskustassa sijaitseva kauppahalli La Ribera, jonka notkuvia myyntipöytiä tutkailemalla saa aika hyvän käsityksen Baskimaalle tyypillisen keittiön keskeisistä antimista. Kauppahallissa on myös ravintoloita ja muutama oikein mainio pintxo-paikka. Kauppahallin alimmassa kerroksessa sijaitsee La Ribera -niminen, varsin viihtyisä ravintola, jota tuli reissun aikana testattua ja jota voin myös lämmöllä suositella. Jos haluaa kokea astetta jännittävämmän ruokailuelämyksen, ravintola tarjoaa myös pienille seurueille henkilökohtaisia kokkaustuokiota paikallisen kokin kanssa eli täällä on mahdollisuus päästä osallistumaan itse perinteisten paikallisherkkujen ja pintxosien valmistukseen – sekä tietysti päästä maistelemaan nenän edessä valmistettuja herkkuja sitten sen jälkeen.

Fine dining -elämyksiä Michelin-ravintolassa

Pääsimme myös yhtenä iltana kokemaan kunnon fine dining -ruokailuelämyksen paikallisessa Michelin-tähdellä palkitussa ravintolassa Etxanobessa. Kyseinen ravintola on myös Tripadvisorissa äänestetty koko kaupungin parhaaksi, joten jos pidemmän kaavan ateriointi astetta fiinimmässä ympäristössä kiinnostaa, voin suositella.

Meidän eteemme kannettiin yhteensä 12 ruokalajia ja olisin voinut sen jälkeen kieriä takaisin hotellille, koska maha oli niin täynnä, että hädin tuskin tunsin tarvitsevani ruokaa vielä seuraavanakaan päivänä. Miljöö oli viihtyisä, palvelu pelasi, ruoka oli siis hyvää ja Etxanoben ote ruoanlaittoon on ilahduttavan kokeellinen – kalansyöjät saivat muun muassa huulipunan muotoon paketoitua sardiinia ja jälkiruokana tarjoiltiin silmien edessä nestetypessä dippaamalla jäädytettyä appelsiinijäätelöä.

Itse sain täällä ravintolassa perusmenusta aikalailla tuunatun kasvisversion, joka pääpiirteittäin oli aivan huiman hyvää. 12 annokseen mahtui muutama ei-niin-mieluisakin, mutta siinä ähkyn tilassa olin oikeastaan ihan vain tyytyväinen, että sain hyvällä omatunnolla jättää pari lautasta vähemmälle. Hintataso tämän tyyppisessä ravintolassa on luonnollisesti perusrafloja korkeampi, mutta elämyksellisiä fine dining -kokemuksia haikaileville suosittelen ehdottomasti.

Jos sieltä teiltä lukijoilta löytyy hyviä ruoka- tai ravintolatärppejä Bilbaon ja Baskimaan alueelle, niin laittakaahan kommenttiboksissa jakoon! :)

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

 

Tags: , , , ,

Categorised in: Matkat

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

    Related posts