19/06/16

Pirun perioraalidermatiitti – tarinaa suunympärysihottumasta

44 165

Minulla on ollut pitkän aikaa suunnitelmissa kirjoitella jälleen ihoasiaa, ja nyt on koittanut se hetki! Ihoteema on ollut täällä blogissani paljon esillä vuosien varrella, koska olen itse saanut kamppailla kaikenlaisten ihopulmien kanssa ja tietoa, vertaistukea sekä vinkkejä on jaettu teidän lukijoiden kanssa puolin ja toisin. Kommenttiboksin vilkas keskustelu aiheesta on varmasti tuonut lohtua ja lämmittänyt monen samojen asioiden kanssa taistelevan mieltä ja toisinaan tuonut ihan konkreettista apuakin pulmatilanteisiin – lämmin kiitos siitä teille.

Ideanani on nyt ollut aloittaa tällainen useampiosainen juttusarja ihoasioista omiin viimeaikaisiin kokemuksiini ja koettelemuksiini sekä niihin löytämiini ratkaisuihin liittyen. Moni teistä on varmaan seurannut ihotarinaani jo vuosia ja historiani on siltä saralta mahdollisesti jo tuttu, mutta otetaan silti alkuun ihan pieni kertaus ja tilannepäivitys siltä varalta, että tämän postauksen pariin eksyy joku ihan uusi lukija. Luvassa on aika pitkä stoori, joten varautukaa henkisesti jo nyt.

HISTORIANI IHO-ONGELMIEN KANSSA

Minulla on siis atooppiseen ihottumaan taipuvainen iho, joka ei onneksi ole kuitenkaan oireillut ihottumana pahemmin vuosiin. Käytännössä atopia kuitenkin näkyy ihossa siten, että se on erittäin kuiva ja herkkä. Iho ei siis kykene säilömään kosteutta normaalin ihon tavoin, joten en yksinkertaisesti voisi elää ilman kosteusvoiteita.

Erityisen haastavan ihostani on tehnyt se, että kärsin nuoruusvuosina myös lievästä aknesta, joka muodosti atooppiseen ihoon yhdistettynä ihonhoidollisesti todella kinkkisen kombon. Sain aknen nitistettyä aikanaan e-pillereillä, joita käytin noin 10 vuoden ajan ja ihoni oli tuona aikana melko ongelmaton ja hyvässä kunnossa muutamaa poikkeushetkeä lukuunottamatta.

VIHELIÄINEN PERIORAALIDERMATIITTI ELI SUUNYMPÄRYSIHOTTUMA

Yksi erityisen hankala ajanjakso ihon suhteen ajoittui vuoden 2010 lopulle, kun pitkään hyvin voinut iho yhtäkkiä alkoi oireilla omituisesti. Kasvoille ilmestyi pientä punaista näppyrykelmää, joka kutisi ja tuntui hurjan pintakuivalta. Ensin luulin pieniä näppyjä finneiksi, mutta nopeasti vaiva alkoi tuntua enemmänkin ihottumalta ja kun tilanne ei alkanut helpottaa, vaan pikemminkin kävi vain rajummaksi, otin lopulta yhteyttä lääkäriin. Koska ihotautilääkärille oli kuukausien jono, sain puhelinajan lääkärin kanssa akuutteimpaan hätääni. Terveydenhoitaja neuvoi ensialkuun hoitamaan tilannetta kortisonivoiteella.

Tässä vaiheessa iho oli niin hurjan näköinen, että aamuisin itketti, kun katsoi peiliin: koko kasvot nenänpielistä leukaan olivat punaisena hehkuvan ja pintakuivuuttaan hilseilevän näppyrykelmän peitossa. Raju ihottuma peittyi kuitenkin melko kiitettävästi meikin alle, joten moni ei varmasti olisi ikinä arvannut, millaista näkyä piilottelin meikkikerroksen alla.

Kun lopulta juttelin seuraavalla viikolla lääkärin kanssa puhelimessa, tämä komensi minua lopettamaan kortisonivoiteiden käytön välittömästi, sillä kertomani pohjalta hän epäili, että minulla saattaisi olla perioraalidermatiitti eli suunympärysihottuma. Kortisonivoide saattaisi kuulemma hetkellisesti tuntua auttavan tilannetta, mutta todellisuudessa pahentaisi sitä vain entisestään, mikäli ihottuma tosiaankin osoittautuisi perioraalidermatiitiksi.

Tämä viheliäinen vaiva on ilmeisesti aika uusi ilmiö ja kuuleman mukaan yleistymään päin etenkin naisilla. Lääkäritkin ovat olleet vähän ymmällään suunympärysihottuman kanssa eikä oikein kukaan ihan tarkalleen tiedä, mistä se johtuu, mutta syiden epäillään olevan kosmetiikassa ja ihon herkistymisessä joillekin kosmetiikassa käytettäville ainesosille. Omalla kohdallani pystyin melko suurella varmuudella paikantamaan syylliseksi erään minulle sopimattoman luonnonkosmetiikkatuotteen, jota olin hiljattain testannut ensi kertaa ja joka sitten todennäköisesti laukaisi reaktion ihossani.

Pääsin lopulta lääkärin kanssa puhelimessa keskusteltuani tapaamaan häntä ihan kasvotusten ja kertomani perusteella puhelimessa tehty alustava diagnoosi osoittautui oikeaksi. Sain ihottumaan antibioottikuurin ja lääkesalvaa, ja lisäksi olin tietysti jättänyt syylliseksi epäilemäni tuotteen heti pois käytöstä. Olin tämän jälkeen muutenkin todella varovainen sen suhteen, mitä kosmetiikkaa iholleni siitä eteenpäin laitoin. Pääsin ihottumasta eroon lopulta muutaman kuukauden kuluessa lääkekuurin avulla ja toivoin, ettei tarvitsisi kohdata perioraalidermatiittia enää ikinä.

Iho oli pitkään ihottuman jäljiltä herkistyneen ja ärtyneen oloinen ja ehdin jo tuskailla, että palaisiko se koskaan enää normaaliksi. Onneksi tilanne helpotti vähitellen, mutta perioraalidermatiitti jätti kyllä jälkeensä melkoiset traumat. Olen sen jälkeen suosinut luonnonkosmetiikassa lähinnä herkälle iholle suunniteltuja tuotteita, apteekkikosmetiikkaa sekä muuta nimenomaan herkän ihon tarpeet huomioivaa kosmetiikkaa.

LUOPUMINEN E-PILLEREISTÄ, AKNE JA PERIORAALIDERMATIITIN PALUU

Ihoni oli ollut varsin hyvässä kunnossa ja ongelmaton jo vuosia, kun päätin pari vuotta sitten lopettaa e-pillerit, kun halusin kokeilla elämää ilman niitä. Suurin huolenaiheeni oli lopettamisen suhteen se, miten ihoni mahtaisi reagoida hormonitasapainon muutoksiin – ja eihän se ihan kivuttomasti käynytkään. Akne palasi (onneksi edelleen vain lievänä) ja sain taas totutella atooppisen kuivan ja samanaikaisesti epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon kanssa. Voin kertoa: edelleenkin aivan horror-yhdistelmä ihonhoidollisesti. Noin vuoden kuluessa lopettamisesta pahin hormonimyrsky oli laantunut, mutta siitä täysin sileästä ja näpyttömästä ihosta sain enää vain haaveilla.

Aknen kanssa tilanne tuntui viime syksystä lähtien olevan jotakuinkin hallinnassa. Iho ei missään nimessä ole ollut täydellinen tai ongelmaton, mutta sellaisessa kunnossa, että olen kuitenkin tullut sen kanssa toimeen. Kunnes koitti alkuvuosi ja iho alkoi yhtäkkiä oireilla mitä omituisimmilla tavoilla. Aluksi leuan seutuville ilmaantuneet pienet punaiset näpyt näyttivät vain aknelta, mutta kun niitä tuli vain lisää ja lisää, eivätkä ne tuntuneet paranevan, epäilykseni heräsivät. Oireet tuntuivat kuitenkin etäisesti tutuilta ja pian tein itse diagnoosin, kun totesin oireiden olevan aivan identtisiä kuin vuonna 2010 – juuri silloin, kun se pirun perioraalidermatiitti otti vallan…

Tilanne on tällä kertaa siinä mielessä pahempi kuin viimeksi, että nyt minulla oli ihottuman ”pohjalla” tuo lievä akne riesoinani. Ja kun ihottuma tällä kertaa riehaantui naamataulussani, samalla paheni radikaalisti myös akne. Tulkitsin itse asiaa niin, että kun koko naama oli ihottuman takia vähän kuin tulehdustilassa, minkä seurauksena tuo akne villiintyi täysin. Naama oli täynnä siis sitä pientä ihottumanäppylää, finnejä sekä kauttaaltaan sellainen punaisen laikukas ja epätasainen. Taas kerran teki mieli itkeä, kun katsoi aamuisin peiliin. Eikä vaiva olisi voinut iskeä juuri pahempaan saumaan, kun juuri näihin aikoihin minulla oli tiedossa useammat isot mainoskuvaukset. Onneksi ammattimeikkaajat osaavat tehdä ihmeitä.

APUA PERIORAALIDERMATIITIN HOITOON

Hakeuduin tälläkin kertaa lääkäriin, mutta koska jonotusaika oli pitkä, päätin samalla ottaa yhteyttä myös kosmetologiin. Ystäväni Cindyn lopetettua hoitolansa minulla ei ole ollut luottokosmetologia, mutta olin blogin kautta menossa testaamaan vartalohoitoa erääseen hoitolaan juuri näihin aikoihin ja ajattelin, että voisin kysäistä samalla kertaa tästä ihottuma-asiasta. Olin aika vakuuttunut, kun salongin nimi ei ollut perinteisesti kauneushoitola, vaan nimenomaan Ihohoitola Lupaus ja tuotevalikoimassa oli usein esimerkiksi juuri atoopikkojen suosimaa luonnonkosmetiikkasarja Dr. Hauschkaa.

Ihohoitolan Tarja teki minulle ihanan vartalohoidon, mutta otti asiakseen tutkia hieman myös kasvojeni tilannetta, kun mainitsin pulmistani. Hän vahvisti epäilykseni, että vaiva tosiaankin vaikutti perioraalidermatiitilta. Tarjalla on hyvin mielenkiintoinen tausta, sillä hän on ihan alun alkujaan opiskellut kemiaa ja vaihtanut sitten farmaseutin opintoihin. Pitkän uran farmaseuttina apteekkialalla työskennellyt Tarja kuitenkin tunsi jossain vaiheessa, ettei kaikilta osin tuntenut lääketieteellistä lähestymistapaa ihonhoitoa kohtaan ihan omakseen ja kouluttautui Dr. Hauschka -kosmetologiksi. Hänellä on siis mielenkiintoinen yhdistelmä tietämystä ja osaamista sekä lääketieteen että luonnonkosmetiikan näkökulmasta.

Tiedättekö, kun joskus tulee sellainen olo ihan tuntemattoman ihmisen kanssa, että tähän ihmiseen voisin luottaa kuin kiveen? Tarjan kanssa tuli juuri se fiilis ja päätin antaa hänelle luottotehtäväksi hoitaa ihoni kuntoon. Sain häneltä kotihoito-ohjeet jatkoa ajatellen ja varasin heti seuraavalle viikolle uuden ajan. Tuntui, että Tarjan tekemästä hoidosta ja kotihoidossa käyttämistäni tuotteista oli välittömästi apua: iho alkoi todella hitaasti mutta lupaavasti parantua.

Muutaman kosmetologikäynnin jälkeen koitti se hetki, kun pääsin viimein lääkärin pakeille. Ihotautilääkärille olisin joutunut jonottamaan varmaankin kuukausia, joten aikani oli ihan vain yleislääkärille. Kuten tuolla aiemmin totesin, perioraalidermatiitti on yleistymisestään huolimatta yhä monille lääkäreillekin melko tuntematon vaiva ja mysteeri. Minun oli tietysti itse ollut helppo päätellä, mistä on kyse, koska olin käynyt saman rumban ihoni kanssa läpi jo vuosia takaperin, mutta lääkäri tuntui olevan ihottumani edessä jokseenkin hämmentynyt. Hän pläräsi monistepinkkaa, jossa oli kuvia ja selostuksia ruusufinnistä ja muista iho-ongelmista, mutta oli tutkimisen jälkeen sitä mieltä, että ihoni ainoa ongelma oli akne.

Kaikkein pahin ihottumavaihe oli siis tässä vaiheessa jo selätetty kosmetologin avulla, joten kenties lääkäri näki ihossani vain sen ihottuman takia villintyneen akneni (vaikka iho näytti kyllä muutenkin kaikkea muuta kuin normaalilta). Yritin selittää tilannetta ja oireitani, ja selittää, kuinka tätä samaa vaivaa viimeksi hoidettiin, mutta reseptiä ei tippunut. Oikeastaan lääkärin ainoa minulle antama neuvo oli, että aloittaisin e-pillerit uudelleen. Uskotteko, että turhautti.

VIIMEIN EROON SUUNYMPÄRYSIHOTTUMASTA

Olen kaksi vuotta ollut nyt ilman e-pillereitä ja ihoni oli ennen perioraalidermatiitin puhkeamista jo aika hyvässä jamassa. Aknesta tuli varsinainen ongelma vasta ihottuman myötä ja yritin tätä selventää myös lääkärille. Yritin myös kertoa, että olen tullut lievän akneni kanssa ihan hyvin toimeen tähän asti enkä varsinaisesti kaipaa siihen mitään hoitoa, vaan nimenomaan tuohon ihottumaan, joka on ajanut koko ihoni aivan kriisitilaan. Mutta ei…

Selvennettäköön tässä vaiheessa, että voisin periaatteessa aivan hyvin aloittaa e-pillerit uudelleen, jos kokisin siihen tarvetta, koska se oli minulla varsin toimiva ratkaisu: en saanut koskaan käyttämistäni pillereistä (Diane Nova) mitään huomattavia sivuvaikutuksia ja ihoni oli pillereitä käyttäessäni parempi kuin koskaan. Olen kuitenkin nyt elänyt melkein kaksi vuotta ilman pillereitä enkä kokenut, että ne olisivat ratkaisu siihen ongelmaan, johon lähdin lääkäristä apua hakemaan. Lupasin kuitenkin lääkärille harkitsevani asiaa ja poistuin vastaanotolta tyhjin käsin.

Niinpä päätin jatkaa hoitoa kosmetologin kanssa – olihan hänen hoidoillaan ja hoito-ohjeillaan saatu jo muutamassa viikossa tulosta aikaan. Ja totta puhuen olin ollut aivan varma, ettei perioraalidermatiitista voisi päästä eroon ilman lääkehoitoa, mutta olinpa väärässä. Kuukauden-parin päästä ihottuma nimittäin toden totta oli poissa. Akne sen sijaan oli edelleen kaikkea muuta kuin poissa, mutta ensin piti hoitaa pois alta se ihottuma, jonka jälkeen saatoimme varovasti käydä sen aknen kimppuun. Mutta jotta juttu ei paisu enää yhtään tämän pidemmäksi, jatketaan näistä aiheista juttusarjan seuraavissa osissa. Seuraavassa jutussa ajattelin kertoa hiukan tarkemmin siitä, millä keinoilla saimme Tarjan kanssa tuon suunympärysihottumani selätettyä. :)

Voin siis suurella lämmöllä suositella Tarjaa ja Ihohoitola Lupausta kaikille erilaisista iho-ongelmista kärsiville. Siinä on ihminen, joka lempeällä mutta päättäväisellä otteella vain otti asiakseen hoitaa ihoni kuntoon – ja teki sen myös. Olen Tarja sinulle ihan suunnattoman kiitollinen! Olen kuullut muiltakin asiakkailta hänestä pelkkää hyvää, joten uskallan todellakin koko sydämestäni suositella.

PSST, aiempia iho-aiheisia juttujani löydätte blogista tämän linkin kautta.

EDIT: Juttu vinkeistä perioraalidermatiitin nitistämiseen on nyt julkaistu ja löydät sen TÄÄLTÄ.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Kauneus

44 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • NooraKop

  Inhottava vaiva. Itse pääsin eroon, kun vaihdoin fluorittomaan hammastahnaan. Mikä sopi minulle, koska sairastan kilpirauhasen vajaatoimintaa (joka on hyvin hankala itsessään ja lääkityksen ja oireiden saaminen kuriin on itsessään haastavaa) ja muistan lukeneeni että fluori häiritsee kilpirauhasen hormonitoimintaa. Huoh.

  • Joo, tämä on muuten hyvä huomio! Myös hammastahna tai jokin muu kasvojen tai suun ympärillä käytettävä tuote voi olla ihottuman syynä – ja syyllisen paikantamista hankaloittaa se, että kullakin vaivasta kärsivällä aiheuttaja voi olla vähän eri. Itse en usko, että sinun tapauksessasi itse fluori on niinkään ollut se syyllinen perioraalidermatiittiin, vaan se vaahtoava ainesosa, jota hammastahnoissa käytetään. Fluorittomat hammastahnat nimittäin yleensä ovat myös niitä vaahtoamattomia. :) Mutta mahtavaa, jos itse pääsit vaivasta vähän kuin vahingossa siinä samalla. En nyt muista sen vaahtoavan ainesosan nimeä, mutta se on aika tujua tavaraa ja muistan, että minuakin siitä silloin perioraalidermatiitin ensimmäisellä kierroksella varoiteltiin. Ja tuolloin vaihdoin itsekin pois vaahtoavista hammastahnoista ja pakko sanoa, että suutuntuma on hampaidenpesun jälkeen nykyään tuhat kertaa parempi kuin ennen. Se vaahto myös kuivattaa suuta, joten enää ei suu kuivu hampaidenpesun jälkeen ollenkaan niin pahasti ja siksi tuntuu raikkaammaltakin!

   Haluaisin tässä kohtaa mainita varoituksen sanana niille, joilla ei ole erityistä syytä olla käyttämättä fluoritonta hammastahnaa, että en henkilökohtaisesti suosittele. Käytin itse parin-kolmen vuoden ajan fluoritonta luomuhammastahnaa, enkä ole koskaan saanut ennen hampaisiini reikiä kuin tuona aikana. Sen sijaan vaihdoin juuri tuollaiseen apteekin vaahtoamattomaan mutta fluorilliseen hammastahnaan (itsellä käytössä Yotuel, mutta näitä on toki muitakin), kun tämä yhtäkkinen reikiintyminen huomattiin hammastarkastuksen yhteydessä. Hammaslääkäri ihmetteli, kun aiemmin täysin virheettömiin hampaisiin oli yhtäkkiä alkanut ilmestyä reikiä ja lopulta selvisi, että ainoa asia, jonka olin hampaidenhoidossani muuttanut, oli tuo hammastahna. Olen kuullut joiltakin muiltakin samaa, joten itse suosittelen pitäytymään fluorissa, mikäli jotakin erityistä syytä sen poisjättämiselle ei ole.

   • NooraKop

    Siskoni kanssa olikin puhetta tästä aikaisemmin ja natriumlauryylisulfaatti on se vaahtoava ainesosa. (Mikäli joku innostuu vaikka vaihtamaan hammastahnansa tätä lukiessaan :D)

    Toit hyviä pointteja esiin tuon fluorittoman hammastahnan käytöstä. Hyvähyvä!

 • Ihohoitola Lupauksen Tarja on kyllä aivan ihana! Myös minä olen hänen hoidoillaan ja suosittelemillaan tuotteilla saanut ihoni niin paljon parempaan kuntoon :)

 • Tosi hyvä, että kirjoitat tällaisistakin asioista! :)

  Itselläni ei ole atooppista ihoa, mutta tosi kuiva se on varsinkin talvisin. Joudun silloin rasvaamaan käsiä varmaan 10 kertaa päivässä ja vartalon heti suihkun tai saunan jälkeen. Kuluneena talvena jouduin tarttumaan myös Bepantheniin saadakseni kuivat huuleni kostumaan.

  Lisäksi kärsin siitepölyallergiasta ja heinänuhasta. Pahimpina päivinä joudun ottamaan allergialääkkeen.
  Luin pari vuotta sitten apteekin lehdestä ristiallergiasta, joka oli minulle tuntematon käsite. Luettuani artikkeli tajusin ”kärsiväni” siitä: Siitepölyallergian ollessa pahimmillaan en voi koskea raakaa tomaattia, koska käteni alkavat kutista. Viime viikolla huomasin, että syötyäni vesimelonia suun ympärys alkoi kirvellä.

  Huh, tulipas pitkä kommentti! :D Toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti. :D

 • Nina

  Mielenkiintoinen aihe! Kärsin PODista myös. Lääkäri määräsi antibiootit mutta en niitä syönyt. Tutkin asiaa ja lopetin kaikki tuotteet jossa on sulfiittia ja nimenomaan sodium laureth sulfitea. Se on auttanut loistavasti. Jos pesen vaikka kerran sulfaattisella shampoolla mitään ei tapahdu, mutta kaksi tai kolme kertaa putkeen niin heti tulee näppyjä. Siirryin myös sulfaatittomaan hammastahnaa, fluoria siinä kyllä on. Luonnonkosmetiikkaa käytän pääasiassa muutamaa meikkituotetta lukuunottamatta. Iho on tosi herkkä muutenkin reagoimaan liian voimakkaisiin aineisiin, mutta nyt on ollut pitkään kunnossa.

 • Tanja

  Mahtaava, että olet saanut apua iho-ongelmiisi! Minulla oli nuorempana melko paha akne, johon auttoivat lopulta Diane Nova -pillerit. En ole uskaltanut lopettaa niiden syömistä vielä 15 vuoden jälkeenkään, koska pelkään ihon räjähtämistä uudelleen. Onko sinulla muuten periaate, ettet halua mennä yksityiselle ihotautilääkärille? Tuli vain mieleen, kun kerroit kuukausien jonoista lääkärille. Yksityiselle pääsee yleensä saman tien, mutta ymmärrän hyvin, jos haluat käyttää mieluummin julkisen terveydenhuollon palveluita. Olen itsekin periaatteessa sitä mieltä, että julkisia palveluita pitäisi suosia ihan poliittisistakin syistä, mutta useimmiten päädyn menemään yksityiselle helppouden ja nopeuden vuoksi.

 • saara

  Mikä luonnonkosmetiikan ainesosa tai tuote auheutti tuon reaktion? Itse käytän jonkin verran luonnonkosmetiikkaa ja alkoi epäilyttää, ihoni kun on näppyyntymiseen ja ihottumaan taipuvainen… :/

  • Ongelma on juuri se, etten tiedä, mikä tuo reaktion aiheuttanut ainesosa oli, mutta lähes kaikki esimerkiksi Madaran ihonhoitotuotteet ovat aiheuttaneet minulle jonkinlaisia reaktioita. Monella on vähän sellainen mielikuva, että luonnonkosmetiikka on jokin autuaaksi tekevä ja automaattisesti iholle ihmeitä tekevä voima, mutta todellisuudessa juuri ne luonnon omat ainesosat voivat toisinaan olla etenkin herkälle iholle aika voimakkaitakin tai saattavat aiheuttaa allergioita. Kannattaa siis kokeilla varoen. Ja jos iho on reagointiin taipuvainen, niin suosittelen AINA käyttämään vain herkän ihon kosmetiikkaa – niin luonnonkosmetiikan saralla kuin muutenkin.

   • Moikka!

    En halua leimata nyt ko. luonnonkosmetiikkamerkkiä, mutta kun käytin Madaran ihonpuhdistusvaahtoa, sain hyvin POD:ta muistuttavia oireita. Minulla on huippukuntoinen iho, joka ei pyydä vaadi tai oireile, mutta tuosta puhdistusVAAHDOSTA se ärsyyntyi. Säästin purkin kuitenkin, sillä epäilin, että aiheuttaja ei välttämättä ole yksiselitteisesti yksi ainoa tuote. Kokeilin sitä uudestaan taas hiljattain ja samat oireet jo kahden pesukerran jälkeen. Kannattaa tutustua Katja Kokon Aidosti Kaunis-kirjaan, hänellä on mielenkiintoista sanottavaa vaahtoavista puhdistusaineista, erityisesti herkälle iholle käytettäessä.

    http://thewildethings.com

    • Minäkään en haluaisi leimata mitään tiettyä merkkiä, koska tiedän, että joillekin nekin tuotteet voivat olla täydellisiä. Nämä ovat niin henkilökohtaisia juttuja. Mutta nyt on pakko kommentoida tähän, sillä myös minulle POD sai alkunsa tuosta nimenomaisesta samasta tuotteesta silloin aikanaan! Siis Madaran puhdistusvaahdosta! En käyttänyt tuotetta kuin pari kertaa ja iho räjähti täysin ja vaikka lopetin tuotteen käytön, en tuolloin päässyt ihottumasta eroon ilman lääkekuuria. Olen muutenkin saanut lähes kaikista kokeilemistani Madaran tuotteista reaktioita, joten en missään nimessä voi suositella ainakaan herkkäihoisille!

     Toisella kertaa ihottuman laukaisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä samalta tehtaalta tuleva, mutta eri merkkinen tuote. Kokeilin samanaikaisesti useampaa tämän toisen merkin tuotetta, joten en tiedä, mikä niistä sai aikaan reaktion, mutta en uskalla enää käyttää tuotakaan merkkiä.

     Herkkäihoisten kannattaa oikeasti olla myös luonnonkosmetiikan kanssa tosi varovaisena, sillä ihan yhtälailla siinä voi olla allergisoivia ja ärsyttäviä ainesosia. Luonnollisuus ei todellakaan välttämättä takaa sitä, että tuote olisi jotenkin hellävaraisempi.

     • K

      Oukei munkin on pakko nyt avata suuni, koska olen vuosia taistellut PODin kanssa, ja juuuuust kun sain sen kuriiin ja pois, ostin Madaran kasvovettä ja BOOM, se palasi. Merkki toimii hyvin monille, mutta herkälle iholle ei ehkä paras..

     • Tässä vaikuttaa nyt niin monella olevan sama merkki ihottuman alullepanijana, että suosittelen ihan tosissaan välttelemään, jos iho on yhtään herkkä tai herkistynyt!

     • Toinen K

      Ihotautilääkäri diagnosoi minulle tänään PODin, joka todennäköisesti johtuu n. vuosi sitten poisjättämäni hormonaalisen ehkäisyn (rengas), stressin ja luonnonkosmetiikan yhteisvaikutuksesta. Aluksi ajattelin, että se ei johtuisi kosmetiikasta, koska en ole ottanut mitään uutta tuotetta käyttöön, mutta lukiessani kommentteja muistin, että Mossan kasvoöljyhän minullakin kaapissa on ja taisin aloittaa käytön hiukan ennen oireiden ilmaantumista. Toki en voi sitä pelkästään syyttää, mutta ehkä se on osatekijä.

 • Ammi

  Moikka Jenni!

  Mitä tuotteita käytit/käytät että sait oman PODisi kuriin? Entä mitä lääkevoiteita? Täällä on kärsitty PODista jo pari vuotta, eikä mikään tunnu kunnolla auttavan.. :(

 • Elisa V.

  Hei!
  Samasta vaivasta kärsivä täälläkin, hei.. Juuri tänään varasin ajan ihotautilääkärille uudestaan, kun viime syksynä syöty antibiootti ei koskaan kokonaan auttanut. Mua myös kiinnostaa mitä ihonhoitosarjaa käytät sekä millä meikeillä saat kasvot noin sileän ja terveen näköisiksi?

 • mira

  Itsellä luonnonkosmetiikasta mustasaippua laukaisi vuosi sitten sellaisia kihelmöiviä punanäppy rykelmiä ja ai että se sai kyllä lähes epätoivon partaalle!

  Nyt onneksi iho jo kunnossa ja Dr. Hausckan kosmetiikka on ihan parasta. Itselläni esim. silmät kutisivat ennen perusmarketti ripsivärin takia, mutta vaihdettuani Hausckaan tämä ongelma on poissa. Myös iho näyttää ja voi paremmin vaihdettuani hitaasti myös ihomeikin kyseisen brändin tuotteisiin <3

 • Anna

  Itselläni suunympärysihottuma puhkesi viime kesänä aivan yllättäen. Ensin luulin punoittavia näppyjä finneiksi mutta aika nopeasti tajusin mistä on kyse. Antibiootteja en halunnut syödä, joten aloitin vaihtamalla kaikki ihonhoitotuotteet mahdollisimman hellävaraisiksi ja vaihdoin shampoota ja hammastahnaa. Tilanne vain paheni syksyä kohden ja ihottuma uhkasi levitä jo silmien luo :(

  Olin lukenut monesta blogista suomalaisen EkoPharman tuotteista ja niiden sopivuudesta herkälle iholle. Monien kokeilujen jälkeen olin todennut, että ainakin ruusu, kamomilla, laventeli ja bentsyylialkoholi aiheuttavat mulle oireita. Yllättävän moni luonnonkosmetiikan tuote sisältää näitä + tuoksuu voimakkaasti, mutta EkoPharma vaikutti poikkeukselta. Ostin kokeiluun herkän ihon Mustaherukka C-Max tuotteet (puhd.maito, kasvovesi, hoitovoide ja naamio) ja alle viikossa näppylät, punoitus, kuumotus ja kiristys hävisivät! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan EkoPharman tuotteita, jos ongelmana on ihon herkkyys. Toki mikään sarja ei sovi kaikille, se on hyvä muistaa. Nykyään käytän oikeastaan pelkästään EkoPharman tuotteita ja kokeilen supervarovaisesti uusia tuotteita sillä iho tuntuu jääneen ihottuman jäljiltä pysyvästi (?) herkäksi. Sori pitkästä kommentista, mutta ehkä tästä on jollekin apua :)

 • Ronja

  Ajattelin heti postauksen alussa, että täytyy vinkata Ihohoitola Lupauksesta, mutta olitkin jo löytänyt sinne. :) Tarja on aivan mieletön! <3

 • Aurora

  Voi Jenni, olet äärettömän kaunis! Ja aivan upeassa kunnossa sun iho on nyt! :) Itselläkin kova aknetausta takana: e-pillerit aluksi, sitten kaksi kertaa Tetrasyklin -kuuri joiden jälkeen vielä Roacuttan. Rankan Roacuttan -kuurinkin jälkeen akne vielä palasi, joten jouduin vielä kerran palaamaan Tetrasykliniin.. Sen jälkeen ihoni pysynyt melko hyvin kunnossa! Olen ollut onnekas sen suhteen, ettei näppylöitä oikeastaan ikinä tullut poskiin; vain ohimoille, otsaan ja leukaan. Olen siis välttynyt pahimmilta poskissa olevilta arvilta.

  Aivan pienenä minulla oli atooppista ihottumaa, mutta muuten ihoni ollut hyvä (poislukien siis akne ja Roacuttanin aikainen järkyttävä kuivuus). Roacuttan oli kyllä hurja; sain aivan järjettömät selkäkivutkin siitä. Noin kuukausi sitten kuitenkin ihoni aivan yht’äkkiä päättikin reagoida itseruskettavan vaihdokseen. Ison St. Tropizin itseruskettavan hankittuani ja sitä eka kertaa käytettyäni nimittäin kämmenselkiin sekä leuan alueelle tuli ihmeellisiä näppylöitä ja iho kutisi vähän joka puolelta. En kuitenkaan välittänyt tästä, ja käytin tuotetta toisen jos kolmannenkin kerran. Kutinan lisäksi ylähuuli, tarkemmin amorinkaari kuivui ihan järjettömästi! Siitä tuli ihan karhea ja kuiva ja kova. Keskellä kesäkuuta! Vielä viikko sitten juhannuksena huuli oli älyttömän kuiva. Muutaman päivän pesin ja kuorin ihoa ja kun viimeisimmätkin itseruskettavan rippeet olivat lähteneet, kokeilin aiemmin käyttämääni ruskettajaa uudelleen. Ja kaput, kutina hävisi ja huuli palasi normaaliksi. Ihmettelen kyllä miten kovin ihoni tuohon tuotteeseen reagoi, sillä tosiaan kun ikinä ei ole mitään ongelmia ollut.

  Mutta joka tapauksessa, ihanaa kesää sinulle! :)

 • annnnn

  Yksi sana. Atopia. Voin hyvin kuvitella millaista on ollut. Itselläkin ollut atopia syntymästä asti. Selviän kyllä ihottumasta, joka on vaatteiden alla piilossa. Mutta kasvot. Ei todellakaan tee mieli liikkua ihmisten ilmoilla, jos kasvoilla on ihottumaa.
  Ja olen todennut, että en halua terveydenhoitajilta tai yleislääkäreiltä reseptejä tai hoito-ohjeita iho-ongelmien hoitoon. Välillä määrätään antibiootteja (niitä kun muutenkin ihmiset syö liikaa) ja lähes kaikkeen kortisonia. Kortisonilla ei todellakaan hoideta kaikkia iho-ongelmia. Valitettavasti sitä joutuu monesti kääntymään yksityisen lääkäriaseman puoleen, koska julkiselta saa apua liian hitaasti (ja tarvitsee lähetteen myös ihotautilääkärille).

 • Kaikkikeinotkäytetty

  Hei! Täällä tuskaillaan samaisen POD:n kanssa jo kolmatta kertaa parin vuoden sisään.. Turhauttavaa!
  Tetralysal on ollut ainoa, jolla avun olen saanut ja usein hyvin nopeasti kuurin loputtua. Monia kuukausia jopa vuosia on niihä tullut popsittua, joten nyt pitäisi keksiä jokin muu keino taltuttamaan nuo inhottavat näppylät. Olen hyvin kiinnostunut siitä, millaisia hoito-ohjeita sait ihohoitolasta ja millä keinoin sait ihottuman paranemaan.

 • Olen säästynyt POD:lta, mutta akne on vaivanut monen monta vuotta. Olen huomannut, että Hausckan tuotteet ovat vähentäneet ”finnituotantoa” ja se on ollut kyllä tosi mahtavaa. Nyt ostin juuri itselleni tehokuurib, saa nähdä, miten ihon vointi sen käytön myötä kohenee. Kokemuksiani tähän astisista tuotteista täällä: Harmittaa, etten ehtinyt mennä itse ostamaan noita aletuotteita. :( Mulla ei oo juuri kokemusta Hausckan meikeistä, mutta olen nyt toukokuusta asti siirtynyt käyttämään sen ihonhoitotuotteita: http://yhdessakasvokkain.blogspot.fi/2016/08/dr-hausckan-perustuotteet-akneiholle.html

 • Laura

  Hei, en ainakaan vielä löytänyt lupaamaasi postausta siitä millä keinoilla saitte suunympärysihottuman selättymään.. Tulisi tarpeeseen☺️

 • sini

  Miekin odottelen postausta jossa avaisit kotihoitokeinot suunympärysihottumaan..

 • Marie

  ”Seuraavassa jutussa ajattelin kertoa hiukan tarkemmin siitä, millä keinoilla saimme Tarjan kanssa tuon suunympärysihottumani selätettyä. :)” ODOTAN ☺️

 • Lääkevoide Rosazolia, joka on tarkoitettu ruusufinnin ja PODin hoitoon saa nykyisin apteekista ilman reseptiä. (Samalla vaikuttavalla aineella oli joku toinenkin voide.) Eli JOS on varma vaivastaan ja kaipaa lääkevoidetta löytyy apu apteekista ilman lääkäriä :)

 • Suvi

  Kaveri vinkkasi minulle PODIsta kun valittelin ihovaivojani. Onpas hienoa että löysin tälle palstalle! En ole koskaan kärsinyt iho-ongelmista mutta mulla on ollut viime aikoina leuassa ja suun ympärillä pientä näppyä joka on alkanut pikkuhiljaa punottaa ja kihelmöidä enemmänkin. Ja kuinkas ollakaan, vaihdoin tovi sitten puhdistusaineen Madaran vaahtoavaan ja käytössä myös heidän kasvovoide. En halua mustamaalata ko brändiä, mutta aion kyllä ensimmäisenä kokeilla tuotteiden vaihtoa. Mullakin on kuiva ja tosi reagoiva iho, tosin mitään atopiaa ei ole.

 • salainen_ihailija

  Ihanat hörökorvat sulla!

 • Rea

  Hei. Olen nyt lukenut suunympärysihottumasta kertomaasi juttua. Haluaisin kysyä sinulta oudoista oireista mitä minulla oli. Kävin pari viikkoa sitten vihdoin lääkärissä ja sain diagnoosin ” saattaisi olla suunympärysihottumaa” Ab kuuria en suostunut ottamaan, mutta hain voiteen, joka mielestäni vain pahentaa oireita. Kysyin lääkäriltä myös oudoista oireista, mutta hän sivuutti ne. Eli maaliskuussa nenäni alkoi kutiamaan sieraimien ulkopuolelta, tajuttomasti. Sitten tulivat näppyrykelmät nenän alle, kolme neljä pientä näppyä yhdessä ja hieman rakkulamaisia ja kipeitä. Suun ympärille ja leukaan tuli näppyjä , mutta ei märkiä. Ab voide nenän alla sai sieraimet kirkkaan punaisiksi sisältä ja limakalvoihin koski. Nenään olen tunkenut kookosöljyä, joka on helpottanut hieman.
  Eli onko mahdollista, että vaiva voisi olla myös nenän limakalvoilla ja mahtaako kutina kuulua kuvioon, sillä suun ympärillä ja leuassa olevat näpyt eivät tunnu miltään.
  Olen kokeillut kaikkea… sieni infektioon käytettävää Daktarin voidetta, joka helpottaa toisena päivänä ja kun luulen olevani oikeaan suuntaan menossa niin seuraavana aamuna naama on taas kamalassa kunnossa. Annoin pois voiteeni sun muut ja ostin Dr Hausckan tuotteita. Olen tietysti hätäinen, mutta kun mikään ei tunnu heti helpottavan, niin kokeilen koko ajan uutta….
  Mietin koko ajan voisiko olla kyse jostain muusta, nenän kutina ja limakalvojen ärtyneisyys mietityttävät .
  Olen astmaatikko joten käytän kortisoni suihketta joka aamu ja nyt jätin pois sen tötterön millä olen inhaloinut lääkkeen , koska se tulee juurikin nenän ja suun ympärille. Tämä ei kuitenkaan ole helpottanut vaivaani.
  Lisäksi jos hermo palaa tai tulee itku, naama on heti pahempi. Kiitos jos voisit vastata.

 • Annika

  Hei! Löysin tuon juttusi pirullisesta podista kun etsin tietoa netistä. Meillä on siis erikoinen tapaus kun mies meni näppyjen takia lääkäriin ja sais diagnoosiksi silmänympärysihottuman. Ensimmäinen kuuri ei auttanut ja toinen auttoi mutta tuli takaisin. Kummallista tässä on se, että tauti tuli nyt myös minulle ja lapsellemme myös. Onko tietoa tarttuvuudesta ? Ja jos syy olisi kosmetiikassa, ei pitäisi kyllä kaikille meille tulla yritin kommentoida suoraan juttuun muttei toiminut. Jos saisit viestini sinne niin ehkä joku muu osaisi jotain sanoa? Lääkäriin on tarkoitus mennä heti kun koronasta päästään

  • Moikka Annika! Perioraalidermatiitti ei ole tarttuvaa, joten joko kyseessä on jokin muu vaiva, tai sitten epäilen teidän kaikkien herkistyneen esimerkiksi jollekin pesuaineelle tai saippualle, jota taloudessanne käytetään. Kannattaa siis tsekata esimerkiksi pesuaineet, voisiko joku niistä ärsyttää ihoa. Yleensä perioraalidermatiitti ilmenee yliherkkyysreaktiona kosmetiikalle, pesuaineelle tai vaikkapa hammastahnalle, joten suosittelen miettimään, oletteko hiljattain esimerkiksi ostaneet jonkin uuden tuotteen, jota ei ole aiemmin ollut käytössä. Ihottuma ei välttämättä lähde ihan heti rauhoittumaan, vaikka ärsyttävän tuotteen jättäisikin pois, mutta ehdottomasti kannattaa yrittää metsästää mahdollinen aiheuttaja, jotta sen voisi sitten jättää pois käytöstä. Ongelma ei todennäköisesti parane kuureista huolimatta, mikäli ihottumaa aiheuttava tuote on yhä köytössä ja iho altistuu sille jatkuvasti.

Related posts