13/06/16

Zadaa – helppoa second hand -shoppailua kännykällä

19 112

Yhteistyössä Asennemedia & Zadaa

Jokainen Facebook-kirppareiden kanssa tuskaillut on joskus miettinyt, että voi, kun tämä olisi jotenkin helpompaa ja yksinkertaisempaa! Olen pitkään kaivannut sellaista todella matalan kynnyksen helppokäyttöistä ja toimivaa kaupankäynnin kanavaa, missä oikeanlaiset myyjät, ostajat ja vaatteet kohtaisivat toisensa, ja nyt sellainen on itse asiassa olemassa. Suomalaissovellus Zadaa toimii vähän samaan tapaan kuin FB-kirppikset, mutta palvelee käyttäjää huomattavasti paremmin. Toisin kuin Facebook-ryhmissä, kaikki sählääminen ja edes-takaisin-veivaaminen on minimoitu olemattomiin ja kaupanteossa myös käyttäjien turvallisuus on taattu.

Myönnän, että olin alkuun jostain syystä hieman skeptinen tätä sovellusta kohtaan, vaikka olin kuullut siitä jo moneen kertaan. Alkuvaiheessa valikoima saattaa aina olla melko suppea ja pohdiskelin, miten kiinnostavat käyttäjät mahtaisivat löytää tämän sovelluksen ja innostua siitä.  FB-kirpputorit olivat siihen mennessä tuntuneet hirmu kätevältä tavalta kierrättää. Sitä ne pääasiassa ovatkin, mutta alkuinnostuksen jälkeen on tullut koettua ja kuultua kaikenlaista… Nyt Zadaasta lukuisia positiivisia arvioita nähneenä ja kuulleena, sekä FB-kirpputoreihin liittyvää sähläystä ja säätämistä, ryhmien kryptistä sääntöviidakkoa, tinkaamista, vahvistettujen ostojen perumisia ja ohareita vierestä seuranneena, olen ollut erittäin utelias ja innokas testaaja tälle uudelle palvelulle.

Käytännössä Zadaan idea on hyvin yksinkertainen: sovellus käyttäjälleen istuvat vaatteet yhdistämällä samankokoiset ja -henkiset pukeutujat. Käyttäjät myyvät ja ostavat omia vaatteitaan helposti ja turvallisesti ikään kuin suoraan vaatekaapista toiseen kännykän välityksellä ja kaikki vaatteen kuvaamisesta maksusuoritukseen sekä toimitukseen asti voi tehdä helposti puhelimella.

Palvelussa sopivien ja istuvien vaatteiden löytäminen on pyritty tekemään käyttäjälle mahdollisimman helpoksi monin pienin keinoin. Jokainen käyttäjä esimerkiksi syöttää palveluun tarkat kokomittansa ja myös myytävien vaatteiden tietoihin merkitään, onko vaate myyjälle sopiva vai hiukan liian suuri/pieni, jotta ostaja pystyy arvioimaan istuvuutta itselleen mahdollisimman hyvin. Arkaluontoiset tiedot voi pimittää halutessaan muilta käyttäjiltä, joten strategisia mittojaan ei ole pakko näyttää julkisesti kaikelle kansalle, vaikka sovellus ne vaatiikin.

Maksupuoli tapahtuu Zadaassa pankki- tai luottokortilla ja maksusuoritus tehdään ostopäätöksen yhteydessä. Palvelu suojaa kuitenkin sekä myyjää että ostajaa siten, että maksusuoritus siirtyy Zadaalta myyjän pankkitilille vasta, kun ostaja on vastaanottanut tuotteen. Ja mikäli ostaja ei saa tuotetta tai hankinta ei vastaa myyjän tuotteesta esittämiä tietoja, Zadaa palauttaa rahat. Myyjä voi itse merkitä tuotteiden yhteyteen, millaiset toimitustavat ovat mahdollisia (nouto/postitus) ja sopia asiasta sitten henkilökohtaisesti chatin välityksellä ostajan kanssa. Zadaa ottaa pienen provision myytyjen tuotteiden hinnasta, mutta yleensä puhutaan korkeintaan muutamista euroista. Muuten sovellus on ilmainen käyttää.

Sovellus on siinä mielessä nerokas, että se suodattaa käyttäjälle myytävien tuotteiden virrasta juuri niitä potentiaalisesti sopivimpia. Kun myyjä julkaisee tuotteensa, Zadaan älykäs järjestelmä etsii vaatteelle koon ja tyylin perusteella parasta mahdollista ostajaa. Käyttäjät eivät siis näe kaikkea sisältöä ja vaatteita palvelussa, vain ainoastaan itselleen suositeltavia tuotteita. Paras tapa kertoa sovellukselle omasta tyylistä onkin myydä oman vaatekaapin brändejä ja tuotteita sekä ostaa vaatteita, joista itse pitää – näin sovellus oppii käyttäjän mausta.

Palveluun kirjaudutaan Facebook-tunnuksilla ja tällaiseen ratkaisuun on päädytty palvelun turvallisuuden varmistamiseksi sekä sosiaalisten ominaisuuksien lisäämiseksi. Ei kuitenkaan syytä huoleen, sillä Facebook ei kuitenkaan saa käyttäjästä mitään tietoja – Zadaa ainoastaan hakee Facebookista kirjautumisvaiheessa nimen, sähköpostiosoitteen sekä profiilikuvan.

Olen itse testannut palvelua nyt hetken aikaa ja ladannut myyntiin muutamia löytöjä vaatekaappieni kätköistä. Tykkään itse sovelluksessa siitä, että siellä voi alkaa seurata itseään kiinnostavia (ja oman kokoisia) pukeutujia. Odotankin innolla muutaman viikon päästä toteutettavaa uudistusta, jonka myötä sovellus alkaa huikata ilmoituksen käyttäjälle aina silloin, kun tämän seuraamat tyypit ovat laittaneet jotakin myyntiin. Kaiken kaikkiaan tuntuma Zadaasta on ollut huiman näppärä, helppokäyttöinen ja miellyttävä. Jos ehkä jotain ominaisuutta vielä kaipaisi, niin sitä, että myytävien tuotteiden selausnäkymästä voisi piilottaa ne tuotteet, joista itse ei ole kiinnostunut, niin itselle sopivien vaatteiden etsiminen ja löytäminen olisi vieläkin helpompaa. Ehkä tästä vinkistä voidaan ottaa siellä Zadaan päässä koppi! :)

Zadaa on juuri sellainen aitoon tarpeeseen syntynyt tämän päivän sovellus kuten vaikkapa Uber ja Wolt, joiden innokas käyttäjä jo olenkin. Itse asiassa Zadaassa on nyt myös lanseerattu samantyyppinen credit-systeemi kuin noilla edellä mainituillakin eli myyjä voi jakaa omaa henkilökohtaista boost-koodiaan, jolla uusi rekisteröitynyt käyttäjä saa 5 euroa alennusta alussa tekemästään ostoksesta. Jos siis sinulla ei ole vielä Zadaa-sovellusta, niin käytä rekisteröityessäsi minun koodiani JR6267, niin saamme molemmat 5 euron alennuskreditit tulevia ostoksia varten. :) Sovelluksen voi ladata puhelimeensa joko App Storesta tai Googlen Playn kautta.

Lisäksi Zadaa lanseerasi viime kuussa hyväntekeväisyyskampanjan, jonka tavoitteena on kerätä 10 000 euroa Pelastakaa Lapset ry:lle. Käyttäjä voi siis halutessaan lahjoittaa myymänsä tuotteen myyntihinnasta 1/5/10 euroa tai vaikka koko summan hyväntekeväisyyspottiin. Itse laitoin jokaisesta myymästäni tuotteesta pienen osuuden menemään hyväntekeväisyyteen. :) Some-kanavissa haasteesta voi halutessaan kertoa hashtageilla #mäolenmukana ja #zadaa.

Kaiken kaikkiaan kokemus Zadaasta on myönteinen. Varmasti palvelua pidempään käyttäneenä sopivien ja mieluisien löytöjen suodatus toimii vieläkin paremmin. On ollut myös ilo huomata, miten paljon oman tyylisiä ja laadukkaita vaatteita palvelusta on löytynyt. Tässä postauksen kuvissa näkyy otos omia myynnissä olevia vaatteitani, joten jos joku näistä kiinnostaa, niin sitä suuremmalla syyllä kannattaa ladata Zadaa puhelimeen ja käydä kurkistelemassa tarjontaa. :) Muista käyttää sitä yllämainittua latauskoodia, niin saat vielä ne alennuskreditit! Onko siellä lukijoiden joukossa jo Zadaan käyttäjiä? Olisi hauska kuulla teidänkin kokemuksianne sovelluksesta.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Muoti

19 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Erika

  Voisin harkita tätä sovellusta muuten, mutta on tyhmää, että kirjautumiseen käy vain FB-tunnus… Vaikka eletäänkin suurta some-aikaa, ei voi olettaa kaikkien kuuluvan FB:hen tai mihinkään muuhunkaan someen…

  • Ymmärrän, että on tosi harmillista heille, jotka eivät kuulu Facebookiin, että miin montaa palvelua tai sovellusta käytetään nykyään FB-tunnareiden avulla. Toisaalta ymmärrän myös palveluiden kehittäjien syitä toimia näin, kun Facebook-kirjautuminen vain on niin helppo tapa tunnistautua ja suurin osa ihmisistä sitä kuitenkin käyttää. Palautteesi varmasti välittyy tätä reittiä myös sovelluksen kehittäjille, joten toivotaan, että jatkossa voisi olla mahdollisuus käyttää Zadaata myös ilman FB-tunnuksia.

   Yksi vaihtoehto on toki tehdä joku profiili Facebookiin ihan vain sovelluksen käyttämistä varten, vaikka sinne tilille ei mitään sisältöä sitten laittaisikaan. Siellähän ei ole mitenkään pakko olla aktiivinen ja tiedoistakin tarvitsee jakaa vain välttämättömimmät. Tiedän, että jotkut käyttävät esimerkiksi Tinderiä juuri tuolla tavoin, jos eivät ole Facebookin aktiivikäyttäjiä, sillä sitäkään sovellusta ei pysty käyttämään ilman FB-tiliä.

 • höpö

  En ymmärrä miten löydän esim. sun tarjonnan tuolta palvelusta? Vaikka mulla on listauksessa Samujia yms. Näyttää tosi suppeasti mitä on myynnissä. :/

  • Hmm, missäköhän vika mahtaisi olla? Voiko olla, että olemme erikokoisia? Ohjelma nimittäin suodattaa käyttäjille selailtavaa nimenomaan noiden kokoluokitusten mukaan eli näyttää ensisijaisesti sellaisia tuotteita, jotka ovat sinun kokohaarukassasi. Ja oman Samuji-mekkoni kohtalo oli se, että se tuli myydyksi aivan samantien tänään, kun juttu oli julkaistu eli sen takia sekään ei näy enää tuloksissa.

   Veikkaan, että palvelu on vielä sen verran tuore ja käyttäjiä sen verran suppeasti, että tuollaisia Samujin kaltaisia helmiä myyntiin eksyy vain harvoin, mutta olen kyllä itse spottaillut valikoimasta paljon kivoja juttuja. Mutta toki parhaat varmasti viedään päältä aika nopeasti. Toivottavasti löytyy jotakin sinullekin mieluisaa. :) Ja itse varmasti lisäilen taas jossain vaiheessa mukaan uuttakin tavaraa, kun tuolla kirpparikasassa on vielä paljon kaikenlaista.

   • höpö

    Joo, voi olla. Olen vaan itse laittanut asetukseksi, että koon ei tarvitse olla ihan täysin sama. Siis melkeen samankokosia ollaan, vaikka saatatkin olla hiukan pikkuruisempi. Mutta hyvä, että samuji löysi uuden kodin. :)

 • Vaikuttaa mielenkiintoiselta sovellukselta ja voisin itsekin ottaa tuon käyttööni. Ongelma on vaan minullakin tuo Facebook-tunnuksen puuttuminen…

  • Voihan harmistus, jos tuo on se syy. No nämä palautteet varmasti luetaan myös Zadaan suunnalla, joten toivotaan, että jossain vaiheessa käyttäminen tulisi mahdolliseksi myös ilman FB-tiliä.

 • Jenni K

  Kiinnitin huomiota kuvien taustalla näkyvään ihanaan vaaleanpunaiseen pallokuosiin. Ovatkohan ne kenties lakanat, ja mistähän sellaisia saa? :)

 • Zadaan kehitystä on ollut todella mielenkiintoista seurailla. Toivottavasti moni löytäisi sovelluksen pariin. Itselläni ei ole negatiivisia kokemuksia Facebook-kirppiksistä, mutta Zadaa vaikuttaa siltä, että on aika paljon näppärämpi ja turvallisempi – eikä yhtä turhauttava, sillä ostaja ei voi olla ”no-show”. Hienoa, että on monenlaisia kehittyviä palveluja joiden kautta voi kierrättää vaatteitaan!

  http://thewildethings.com

 • VMV

  mitä merkkejä sulla ois vielä myynnissä, että haulla löytäs? mulle toi ohjelma on ollu aivan susi (brändihakua lukuunottamatta), sillä esim koot ei kerro mitään ja suoraan nimimerkeillä ei voi hakea! :D mä en ”saa” ostaa vapaasti kuin haluaisin :D

  • Hmm, olisi kyllä näppärä muutos, jos pystyisi hakemaan tiettyä käyttäjää esimerkiksi nimimerkin perusteella, tms. Mutta palaute välittyy varmasti tämän postauksen kommenteista myös Zadaan kehitystiimille. :) Veikkaan, että olen filtteröitynyt haustasi pois juuri esimerkiksi kokojen perusteella. Monella vaatteellani ei edes ole merkkiä, kun ne ovat jotakin random-löytöjä mistä lie, mutta tällä hetkellä myynnissä ovat esimerkiksi Pedro Garcian kauniit korkosandaalit ja Rodebjerin saapikkaat, Onlyn nahkashortsit, kolme kivaa kesähattua, Zaran paljettihame, Triumphin aamutakki sekä Piecesin oliivinvihreä paitamekko.

 • Amaalia

  Latasin Zadaan jo puhelimeeni, mutta kun sovellus vaati facebookia niin en sitten kirjautunut ollenkaan. Tuntuu hiukan epävarmalta liittää fb-tili niin henkilökohtaisin tietoihin ja toisaalta uuteen palveluun. Mikä lienee tietoturvallisuuden taso Zadaassa? On sen verran tuore palvelu kuitenkin.

  Vaikka Zadaa ei oman kertomansa mukaan muita tietoja hae, niin entä jos joku vaikka murtautuu palveluun? FB sisältää kuitenkin todella paljon tietoa meistä kaikista nettiselailusta lähtien. Puhumattakaan siitä, että haluaisin kaikkien fb-kavereiden tietävän painoni tai luottokortin numeroni :D joo-o ei palveluita nyt vielä yhdistetä toisiinsa, mutta entä jatkossa?

 • Hei kaikki Pupulandian tämä kirjoituksen alle kommentin jättäneet!

  Olen Zadaa-sovelluksen perustaja ja haluaisin selventää hieman tätä Facebookilla kirjautumista. Se on usein kysytty asia.

  Facebook on helppo tapa kirjautua eli autentikoida itsensä palveluun. Tärkein asia meille on kuitenkin rakentaa sosiaalinen yhteisö vaatteiden ja asusteiden reilua ostamista ja myymistä varten, jossa käyttäjämme esiintyvät mahdollisimman turvallisesti omalla nimellään ja kuvan kera. Sähköpostilla ja nimimerkillä kirjautuminen luo helposti yhteisön, jossa myös ns. ”huijarit” viihtyvät ja pystyvät helpommin piiloutumaan nimimerkkien tai tekaistujen nimien taakse.

  Joku mainitsikin tietomurrosta. Jos tällainen kummajainen tapahtuisi Zadaata kohtaan niin ei meidän kautta niitä Facebook tietoja saa. Päinvaistoin, Facebookilla kirjautuminen tarkoittaa sitä, että me haemme kirjautuneilta käyttäjiltä Facebookista nimen, sähköpostin, kuvan ja kaverilistan, jotta omat Zadaata käyttävät ystävät ja ystävän ystävät eli mahdolliset puolitutut löytyisivät yksilöidysti kaikille helpommin.

  Ymmärrämme erittäin hyvin sen, että kaikilla ei ole Facebookissa tunnuksia. Se on ikävä este monelle Zadaan käyttämistä ajatellen. Olemme nuori ja nopeasti kasvava yritys. Teemme kaikkemme, että saamme tulevassa myös muitakin turvallisia tapoja kirjautua palveluumme.

  Vielä yksi pointti käyttäjähakuun liittyen. Olemme halunneet alusta alkaen pitää käyttäjiemme tietoja mahdollisimman paljon heidän omana tietonaan. Siksi esimerkiksi nimellä hakemisen ominaisuus on ollut meillä pois suljettu, jotta käyttäjiemme yksityisyys pysyy paremmin turvassa. Tärkeimpänä taustalla on kuitenkin se fakta, että haluamme rakentaa palvelun, jossa vaatteet ja asusteet ovat keskiössä eivätkä käyttäjät. Käyttäjiä voi toki seurata henkilöä, kun kohdalle osuu sopiva, jolla on itseään kiinnostavia vaatteita.

  Tämä asettaa meille paineita löytää kaikille sopivia ja oman tyylisiä vaatteita ja asusteita. Kuitenkin mitä enemmän palveluamme käyttää, sitä paremmin valikoima alkaa löytää omien ”tekojensa” perusteella aina vain parempia vaatteita. Ajatuksemme on aina ollut yhdistää samanhenkisiä ihmisiä keskenään, jossa brändien vaihtelevat vaatekoko ”standardit” eivät ole niin tärkeitä vaan samankokoiset käyttäjät, joiden vaatteet myös sinulle todennäköisesti sopivat.

  Haluamme olla hyvin avoimia ja käyttäjäläheisiä. Kuuntelemme kaikki palautteet ja pyrimme yhdessä tekemään mukavan palvelun ja yhteisön. :)

  Terveisin,
  Iiro / Zadaa

  • weenla

   moikka! Miten Zadaa -tilin pystyisi poistamaan? Tai edes piilottamaan postinumeron ja paikkakunnan,jos sitä ei halua kaikille näkyville?? :)

   • Moikka! Tätä kannattaisi varmaan tiedustella suoraan Zadaan asiakaspalvelusta tai teknisestä tuesta. :) Uskon, että sieltä osataan vastata kaikkein parhaiten!

 • Anna Alexanjan

  Moika Olen kiinnostunut mutta en onnistu avamaan tilin

 • Aurora

  Mulla taas kysymy että jos kerran on laittamut jonkun kamppanja koodin niin voiko käyttää toista koodia?onks siihen joku rajoitus

Related posts