18/05/16

Herkkä iho ja pyykinpesu – tsekkaa nämä vinkit!

4 89 herkkä iho ja pyykinpesu

Yhteistyössä Asennemedia & LV

Olen tottunut pitämään ihostani hyvää huolta. Herkän ja temppuilevan ihon kanssa elävänä on tottunut olemaan varovanen – mietin esimerkiksi nykyään aika tarkkaan, millaisia kosmetiikkatuotteita uskallan iholleni laittaa.

Siinä missä tuntuu itsestäänselvältä huomioida herkkää ja kuivaa ihoa jatkuvasti ihonhoidossa, helposti unohtuu, että täysin ihonhoitoon liittymättömätkin asiat voivat ärsyttää herkkää hipiää. Erilaiset siivouksessa käytetyt pesuaineet, tiskiaineet, hajusteet ja jopa pyykinpesuaineet voivat  aiheuttaa herkälle iholle turhaa kuormitusta. Etenkin atooppinen iho on taipuvainen kuivumaan ja ärsyyntymään entisestään, jos käytössä olevat pesuaineet ovat liian voimakkaita. Kokosin tähän postaukseen sellaista tsekkilistaa, josta herkkähipiäisen on helppo tarkistaa, mitä kannattaa pyykkiä pestessä ottaa huomioon. :)

herkkä iho ja pyykinpesu

En ole vielä koskaan huomannut pyykinpesuaineiden aiheuttavan itselleni suoranaisesti ihoärsytyksiä (tai sitten en ole vain tajunnut yhdistää mahdollisia ärsytyksiä pesuaineisiin), mutta olen huomannut esimerkiksi sen, miten valtavan voimakkaita hajusteita joissakin pesuaineissa käytetään. Ryhdyinkin jossain vaiheessa suosimaan hajusteettomia pesuaineita, koska toisinaan jo pelkkä pyykkikoneesta pöllähtävä tuoksu sai pään särkemään.

Toinen pyykinpesuun liittyvä valintani on ollut vaihtaa pesuaineet jauheista nestemäisiin. Nestemäinen pesuaine liukenee veteen varmemmin myös matalissa pesulämpötiloissa ja huuhtoutuu pois jauhemaista tehokkaammin. Tällöin on epätodennäköisempää, että vaatteisiin jäisi pesuainejäämiä, jotka taas voivat ärsyttää herkkää ihoa.

herkkä iho ja pyykinpesu

Myös sopiva annostelu on olennaista – moni käyttää pesuainetta aivan turhan paljon. Liiallinen pesuaineella lotraaminen aiheuttaa sen, että huuhtelussa kaikki pesuaine ei huuhtoudu vaatteiden kuiduista pois. Moni kuvittelee, että jos pyykki tuntuu likaiselta, pesuainetta tulisi laittaa normaalia enemmän. Usein kuitenkin käy niin, että pesuaineen lisääminen ei edistä puhdistumista, vaan ainoastaan heikentää huuhtelutehoa, jolloin vaatteiden kuituihin jää pesuainetta.

Jos sopiva annostelumäärän arvioiminen tuntuu vaikealta, LV:llä on esimerkiksi veteen hajoavia pyykinpesutabletteja, joihin sopiva määrä nestemäistä pesuainetta on annosteltu valmiiksi – helppoa, ei tule lorautettua pyykinpesuainetta liikaa! Ja kun katsoo tuota pikkuruista kapselia, niin se tarvittava määrä toden totta on melkoisen pieni. Voi toki olla, että kapseliin jemmattu pesuaine on pulloa tiiviimmässä muodossa, mutta joka tapauksessa kannattaa siis noudattaa annosteluohjeistuksia. Myös ylimääräinen huuhtelukierros poistaa tehokkaasti pesuainejäämiä, jos vaatteisiin jäävät kemikaalit huolestuttavat.

herkkä iho ja pyykinpesu

Yksi olennainen juttu on myös se, että täyttää pyykkikoneetta sopivasti eikä tunge sitä liian täyteen. Liian täyteen ahdetussa koneessa vaatteet eivät peseydy ja huuhtoudu kunnolla, jolloin niihin voi jäädä paitsi likaa, myös pesuainetta.

Liian voimakas pesuaine tai pesuaineen liiallinen käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi ihon kuivumista, kutinaa, kihelmöintiä, ihottumaa tai tuoksuyliherkkyyttä. Allergiselle ja herkälle iholle suositellaankin ensisijaisesti tuoksuttomia ja nestemäisiä pyykinpesuaineita ja kannattaa myös valita sellainen tuote, jolla on Allergia- ja astmaliiton suositus – se on merkitty aina pakkauksen etupuolelle ja on helppo huomata. Esimerkiksi kaikki LV:n tuotteet ovat hajusteettomia ja niillä on sekä tuo Allergia- ja astmaliiton tunnus että ympäristömerkki.

Lisää pyykinpesuun ja vaatteidenhuoltoon liittyviä vinkkejä voit kurkata aiemmin tekemästäni blogijutusta. :)

herkkä iho ja pyykinpesu

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , , ,

Categorised in: Kauneus, Koti, Muoti

4 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Mulla kanssa kantapään kautta kokeiltu, että hajusteettomat on atoopikon ystäviä. Se on ihan uskomatonta, miten tosiaan pelkkä pesuaineen tuoksu saa nykyään karvat pystyyn. Niin pahoja oireita olen tuoksullisista pesuaineista vuosien saatossa saanut… Ihmettelen niitä jotka haluavat tuoksua pesuaineelta. Moni nimittäin tuoksuu, ehkäpä huomaamattaan. Itse pidän siitä että hajuvedet ym. saavat arvoisensa tilan tuoksussani eivätkä sekoitu pyykinpesujauheen persoonottomaan ja teolliseen tuoksuun.

  • Miulla väheni ihon epätasaisuus ja punoitus pesupähkinöitä käyttämällä. Luonnonmukaisempia, biohajoavia vaihtoehtoja löytyy toki myös muitakin. Kannattaa käydä ituhippikaupassa tsekkaamassa tarjonta. Voi löytyä herkälle iholle kivoja hoitotuotteita samalla reissulla… =)

  • Emppu

    Herkkäihoisten ei myöskään kannata käyttää huuhteluainetta lainkaan, sillä sehän jää vaatteeseen.

    Ja noita ”ituhippien” vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi pesupähkinöitä, saa jo ihan tavallisista marketeistakin kohtuuhintaan.

Related posts