8/05/16

Lempeyttä lempivaatteille eli pieni vaatteiden huolto-opas

30 122

Yhteistyössä Asennemedia & LV

Pyykinpesu ei ole koskaan kuulunut lempipuuhiini. Tai konehan sen pesemisen hoitaa, mutta pyykkien lajittelu ja ripustaminen ja viikkaaminen ja kaikki se säätäminen – voisinpa ulkoistaa sen kaiken jollekulle muulle, ilmaiseksi. :D

Silti yksi elämäni tärkeimmistä hankinnoista on ollut oma pyykkikone. En tiedä miksi olen siitä niin onnellinen, mutta kyllä vain olen. Ehkä tämä juontaa juurensa siihen, kun vaihto-opiskeluaikoina pyykinpesu oli vieläkin vaivalloisempaa, sillä joudun roudaamaan pyykkejäni itsepalvelupesulaan. Kovin kaukanahan tuo putiikki ei ollut, mutta jo ajatuksen tasolla se oli jotenkin loputtoman rasittavaa. Niinpä päädyin välttelemään pyykinpesua viimeiseen asti siinä määrin, että kävin jopa ostamassa lisää sukkia ja alusvaatteita, jotta ei tarvitsisi ihan vielä raahautua pyykkikasseineni sinne pesulaan…

Siitä huolimatta, etten todellakaan rakasta pyykinpesua, rakastan kauniita vaatteitani. Ja tästä syystä haluan pitää niistä hyvää huolta. Vaatteidenhuolto on paljon muutakin kuin pyykinpesua ja myönnän, että minullakin olisi vaatehuoltoasioissa aika ajoin petrattavaa. Kun vaatteista pitää huolta, ne pysyvät kauniina ja hyväkuntoisina pidempään. Niinpä ajattelin nyt koota tällaisen yksinkertaisen vaatehuolto-oppaan sekä muistutukseksi itselleni että teille muille. :)

Alkuun pari pientä perusjuttua… Moni pesee vaatteitaan aivan liian usein. Ylenmääräinen peseminen paitsi kuluttaa tolkuttomasti turhaan vettä, kuormittaa ympäristöä pesuaineilla ja kuluttaa myös itse vaatteita. Vaatetta ei tarvitse pestä ellei se ole oikeasti likainen ja on jopa vaatteita, joita ei kannata pestä lainkaan. Monesti tuuletus ja paikallinen tahranpoisto riittää etenkin aroille materiaaleille.

Vaatteen hoito-ohjeessa annettu lämpötila on korkein suositeltu pesulämpötila ellei toisin mainita. Nykyisillä pesuaineilla pyykit puhdistuvat tehokkaasti myös matalissa lämpötiloissa (30-40 astetta) ja pesulämpötilaa alentamalla voi säästää energiaa todella paljon. Matalampi lämpötila riittää pyykkäämiseen usein etenkin silloin, jos vaatteet pestän mahdollisimman pian likaantumisensa jälkeen eikä lika ehdi pinttyä kuituihin. Pesuaineista löydät lisää tietoa esimerkiksi LV:n nettisivuilta.

Tuuleta vaatteita. Monesti vaate ei tarvitse pesua, vaan pelkkä tuuletus riittää raikastamaan sen tunkkaisesta hajusta tai tunnusta.

Säilytä vaatteitasi oikein. Paras tapa on säilyttää niitä väljästi henkareilla tai siististi viikattuna. Liian ahdas säilytys, sullominen mytyssä kaapin perukoille tai väärän mallinen tai muutoin huono henkari voi nuhjaannutta vaatteen ennen aikojaan tai venyttää sen muodostaan.

VAATTEIDEN PESEMINEN PYYKKIKONEESSA

♥ Lue aina ensin vaatteet pesuohjeet ja noudata niitä.

♥ Puhdista tahrat vaatteista mahdollisimman pian, niin ne eivät pinty kankaaseen. Pelkän esteettisen haitan lisäksi lika kuluttaa vaatteiden kuituja.

♥ Vaatteita ei kannata säilyttää likaisena kovin pitkään, vaan pyrkiä pesemään ne melko pian pyykkikoriin siirtämisen jälkeen. Esimerkiksi hienhaju tai tahra voi pinttyä vaatteeseen sitkeästikin. Mitä syvemmälle kuituun lika pääsee tunkeutumaan, sitä vaikeampaa on myös sen poistaminen.

Lajittele pyykit väreittäin ja pesulämpötiloittain. Älä sekoita voimakkaan värisiä vaatteita vaalean tai valkoisen pyykin kanssa, koska ne saattavat päästää pesussa väriä. Järkevintä on lajitella erikseen tummat, punaiset, vaaleat ja valkoiset. Myös kovin pahoin likaantuneet, herkistä materiaaleista valmistetut vaatteet ja juhlavaatteet kannattaa pestä perus-arkipyykistä erillään.

♥ Käytä mahdollisimman alhaista pesulämpötilaa, sillä se säästää energiaa. Muista kuitenkin, että vaate ei materiaalista riippuen välttämättä puhdistu kunnolla, jos peset sen liian kylmällä tai kuumalla vedellä.

♥ Käytä kirjopyykille aina värillisille vaatteille tarkoitettuja pesuaineita, sillä ne eivät sisällä valkaisuainetta eivätkä näin ollen haalista vaatteiden värejä. Valkopyykille puolestaan kannattaa käyttää valkopyykin pesuainetta, sillä valkoinen pysyy siten paremmin valkoisena.

Herkille materiaaleille kuten villalle ja silkille kannattaa käyttää nimenomaan näille materiaaleille soveltuvia hellävaraisia, nestemäisiä pesuaineita.

♥ Allergisen ihmisen kannattaa suosia hajusteettomia pyykinpesuaineita, joita löytyy esimerkiksi LV:n valikoimasta.

Älä käytä liikaa pesuainetta, vaan noudata pakkauksen mukaisia ohjeita. Liika pesuaine ei lisää pesutehoa, vaan ainoastaan hankaloittaa huuhtelua. Liian pieni määrä pesuainetta saattaa jättää pyykit likaisiksi ja liian suuri määrä taas jättää vaatteisiin pesuainejäämiä ja kuormittaa ympäristöä.

Pese asukokonaisuudet aina samalla kertaa. Pesu kuluttaa aina vaatetta ja saattaa muuttaa sen väriä. Värinmuutos voi olla pientä, mutta korostuu kun pesty vaate yhdistetään pesemättömän kanssa. Pesemällä ylä- ja alaosan yhdessä varmistat, että kokonaisuus säilyy samanvärisenä.

Pese täysiä koneellisia, mutta älä täytä pyykkikonetta äärimmilleen. Täysien koneellisten peseminen säästää vettä ja luontoa, mutta liian täyteen ahdetussa koneessa pyykit eivät puhdistu kunnolla.

VAATTEIDEN PESEMINEN KÄSIN

♥ Käytä runsaasti vettä, jotta värit eivät sekoitu tai vaate rypisty.

Liuota pesuaine huolellisesti veteen ennen vaatteen lisäämistä. Käsin pestessä kannattaa suosia nestemäisiä ja käsinpesuun soveltuvia pesuaineita. Käytä miedon lämpöistä, 30-40-asteista vettä ja pyri pitämään veden lämpötila tasaisena koko pesun ja huuhtelun ajan.

♥ Pese vaate kevyesti puristelemalla. Älä väännä tai hankaa vaatetta rajusti – liian voimakas käsittely voi vahingoittaa sitä.

♥ Huuhtele lopuksi niin kauan, kunnes huuhteluvesi on aivan kirkasta. Tämän jälkeen voit lingota vaatteen kevyesti tai rullata sen pyyheliinaan ja puristella kuivemmaksi ennen ripustamista kuivumaan.

PESUN JÄLKEEN

♥ Tyhjennä pyykkikone välittömästi pesun jälkeen, äläkä jätä pyykkejä märkinä koneeseen muhimaan.

Suorista vaatteiden saumat ja muotoile mahdolliset toppaukset jo vaatteen ollessa märkä. Esimerkiksi paitapuserot ja takit kannattaa ripustaa suoraan kuivumaan henkarille, niin niiden muoto säilyy paremmin ja ne kuivuvat suoremmiksi.

Kuivata neuleet vaakatasossa, niin ne eivät veny ja menetä muotoaan. Tarvittaessa pyykkitelineen päälle voi levittää esimerkiksi pyyhkeen, jonka päälle vaatteen asettelee kuivumaan.

♥ Noudata silittäessä aina vaatteen pesulapussa kerrottua lämpötilaa. Vaatteet kannattaa silittää mahdollisuuksien mukaan nurjalta puolelta tai silitysliinaa käyttäen. Kosteus auttaa keino- ja muuntokuituja sekä jämäköitä luonnonkuituja (kuten pellava) siliämään. Kosteutuksen käyttämisessä kannattaa kuitenkin olla varovainen esimerkiksi silkkivaatteiden kanssa, sillä vesiroiskeet saattavat jättää arkaan materiaaliin jälkiä.

Huolla välillä myös pyykkikonetta. Pyöräytä silloin tällöin pesuohjelma käyntiin koneen ollessa tyhjä ja lisää pesuveteen loraus valkoviinietikkaa. Muista myös tyhjentää ja puhdistaa nukkasihti säännöllisin väliajoin.

TÄSMÄVINKKEJÄ

Bleiserit, jakut ja villavaatteet

Villa on herkkä materiaali ja kutistuu helposti liian rajussa ja lämpimässä pesussa. Villavaatteiden turhaa pesua kannatta muutenkin välttää, sillä pesuaineilla lotraaminen vie materiaalista pois sen luontaista rasvaisuutta. Villavaatteita kannattaa siis ensisijaisesti puhdistaa tuulettamalla ja höyryttämällä. Jos vaate vaatii pesua, pese käsin tai käytä pyykkikoneen käsinpesuohjelmaa sekä villalle sopivaa pesuainetta.

Silkkivaatteet

Silkkivaatteen pesussa on tärkeää käyttää runsaasti vettä ja hyvin hellävaraista pesuaineutta sekä välttää mekaanista pesuliikettä. Pese mieluiten silkkivaate käsin tai vie se pesulaan. Osa silkkivaatteista ei kestä vesipesua lainkaan. Silkki myös päästää pestessä runsaasti väriä, joten älä pese erivärisiä silkkivaatteita yhdessä.

Huuhteluaine

Huuhteluaine sopii käytettäväksi esimerkiksi puuvillavaatteiden ja vuodevaatteiden pesuun, mutta älä käytä sitä urheiluvaatteiden tai stretchiä sisältävien farkkujen pesemisessä – se nimittäin haurastuttaa elastaanikuituja, jolloin vaate menettää joustonsa ja lörpähtää.

Höyrytys

Hyvä, näppärä ja nopea tapa silittää herkkiä vaatteita on höyrytin. Nykyään myydään varsin edullisia ja näppärän kokoisia pieniä höyryttimiä kotikäyttöön. Myös joissakin uusissa pyykkikoneissa on mukana höyrytysohjelmia, joilla vaatteet saa raikastumaan ja siliämään kauniisti.

Jos teille tulee mieleen muita hyviä vinkkejä vaatteidenhuoltoon, niin kommenttiboksin puolella saa mieluusti täydentää! :) Käy myös osallistumassa LV:n nettisivuilla olevaan kisaan, niin voit voittaa pyykinpesuaineet vuodeksi.

Ohjeita koottaessa on käytetty apuna LV:n,  Modelian sekä Marttojen vinkkejä vaatteidenhuoltoon.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia

Tags: , , ,

Categorised in: Koti, Muoti

30 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Hanna

  ”Lajittele pyykit väreittäin ja pesulämpötiloittain. Älä sekoita voimakkaan värisiä vaatteita vaaleiden tai valkoisten pyykin kanssa, koska ne saattavat päästää pesussa väriä. Järkevintä on lajitella erikseen tummat, punaiset, vaaleat ja valkoiset.”

  ”Pese täysiä koneellisia, mutta älä täytä pyykkikonetta äärimmilleen. Täysien koneellisten peseminen säästää vettä ja luontoa, mutta liian täyteen ahdetussa koneessa pyykit eivät puhdistu kunnolla.”

  Näiden kahden neuvon yhdistämisen koen hankalaksi. Yhden ja kahden hengen taloudessa on joskus mahdotonta saada täysiä koneellisia, kun pyykkikorissa olevia vaatteita jo kaipaa käyttöön, koenkin usein huonoa omaatuntoa vajaiden koneellisten pyörittämisestä.. :( vaaleat ja valkoiset meneekin usein iloisesti sekaisin. Samoin tummat ja värikkäät, muutoin pesisin muutamaa hassua vaatetta kerrallaan :D

  • Nämä tosiaankin ovat vähän hankalia juttuja yhden hengen taloudessa – tiedän. :) Mutta nämäpä ovatkin tällaisia ihannetilanteisiin sopivia niksejä ja kukin toteuttakoon siten kuin parhaiten pystyy. Itse pesen valkoisia ja vaaleita yleensä samassa satsissa, jotta saan täydempiä koneellisia. Pesuvälit ovat kyllä omassa tapauksessa varmasti turhan pitkiä ja vaatteet lojuvat pyykkikorissa juuri siksi vähän liian pitkään, kun odottelen aina, että saisin kokonaisen koneellisen pyykkiä kasaan.

  • Näitö kriisejä varten pesukoneissa on puolitäyttöohjelma joka käyttää vähemmän vettä ja aikaa. =)

   Jos on oikeasti huolestunut luonnosta ja myös vaatteistaan, kannattaa käyttää pesupähkinöitä. Itse huomasin niitä vuosia käytettyäni, että vaatteet kannattaa pestä noin joka kolmas-neljäs kerta ihan oikealla pesuaineella raikkaan tuoksun ylläpitämiseksi mutta muuten pesupähkinä on ihan ihmetuote – ei maksa juuri mitään, ympäristö- ja allergiaystävällinen, kestää monta pesua…loistotavaraa!

 • Superhyvä postaus. Niin monia hyviä vinkkejä.

  Mulle hankaluuksia tuottaa, ettei tuuletus yksinkertaisesti riitä. Vaikka kuinka haluaisin tuulettaa, pakastaa ja paikkalispestä, niin usein hienhaju on esimerkiksi villapaidassa parin käyttökerran jälkeen niin tiukassa, että pesuväli on tahtomatta pakko pitää melko tiuhana.

  • Hienhaju tosiaan ei kyllä tuulettamalla vaatteesta oikein kaikkoa, mutta esimerkiksi tupakanhaju tai muu tunkkaisuus kyllä. Vinkiksi hienhajua vastaan antaisin, että kannattaa käyttää villavaatteiden ja muiden arempien vaatteiden alla aluspaitoja, joihin se hiki sitten tarttuu. Ne suojaavat villaisia tai muuten puhdistuksen kannalta hankalampia vaatteita hyvin esimerkiksi juuri siltä viheliäiseltä hajulta ja hikitahroilta.

 • möö

  Samat mietteet tuli itselläkin mieleen, kuin yllä kommentoijilla. Yksin/kaksin asuvalla tuntuu, että lajitteluneuvoja ei voi mitenkään järkevästi noudattaa, sillä erivärisiä pyykkejä ei yksinkertaisesti riitä täysiksi koneelliseksi. Vielä uskomattomammilta lajitteluhaaveet tuntuivat, kun vielä pari vuotta sitten pesin pyykkini erillisessä pesutuvassa. Kun joka pesukerta maksaa, tuntuu typerältä pestä puolikkaita koneellisia.

  Ja mitä tuulettamiseen ja pakastamiseen tulee, oman kokemuksen perusteella tuntuu välillä että se on ihan yhtä tyhjän kanssa. :D Kun vaatteet päällä liikkuu koko päivän, erittyy väkisinkin hikeä sen verran, että itse koen esim. paitojen tarvitsevan pesua heti yhden käytön jälkeen…

  Yksi ongelma, mihin myös olen törmännyt pesukertojen vähentämiseen pyrkiessäni: missä säilyttää näitä ei-likaisia mutta käytettyjä vaatteita? Yleensä kun kuitenkaan samaa vaatekertaa ei välttämättä halua heti parina seuraavana päivänä vetää päälle. Ajatus käytettyjen neuleiden pinoamisesta puhtaiden väliin ei tunnu hyvältä, mutta minne sitten? Tuskin se sohvan päälle kertyvä myttyinen ”the kasa” on myöskään järkevin paikka. :D

  Olisi kyllä tosiaan ihanin lahja, jos pyykinpesun voisi ulkoistaa jollekin. :)

  • R

   Mulla myös jatkuva pohdinta käynnissä siitä miten säilyttää jo päivän ajan käytössä olleita vaatteita. Nyt ne tuppaavat aina jäämään johonkin vähän väärään paikkaan sen oikean paikan puuttuessa. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan! :-)

   • Minulla on mielessäni pari ideaa! :) Yksi vaihtoehto on raivata kaapista yksi hylly puolikäyttöisille vaatteille (tein näin itse joskus muinoin, kun kaappitilaa oli reilusti) ja toisena vaihtoehtona tuli mieleen joku rekkisysteemi, että asettelisi puolikäyttöiset nätisti ja siististi vaaterekkiin roikkumaan. Siinä tulisi mukavasti hyöty ja estetiikka samassa paketissa, jos kotona vain on tilaa kauniille vaaterekille, joka voisi toimia myös sisustuselementtinä kuten itselläni. :)

  • Tree-vaatepuu on hauska ja kantaa ”puolikäyttöiset” vaatteet tyylikkäästi. Itselläni tällä hetkellä tilanpuutteen vuoksi on Tigerista ostetut ovinaulakot käytössä. Maksoivat vissiin ehkä neljä euroa kipale ja näyttävät poroilta, joka sopii tällaiselle jouluhullulle oikein hyvin. Sarviin menee sekä läjä vaatteita että useimmin käyttämäni pikkulaukut, ja naulakot piiloutuvat vierailijoiden silmiltä sujuvasti oven taakse.

 • Ada A

  Pakko kysyä, että mistä nuo kuvissa näkyvät liinavaatteet on? :) Ihanan väriset!

 • Kirsi

  Vinkkinä pienessä taloudessa asuville, pyykin mukaan laitettavat värinsieppaaja-liinat. Ne ovat pelastaneet minun talouden pyykinpesun, minä olen ainakin voinut sekoittaa tummiin vaatteisiin mm. oranssia ja punaista. Eivät värit sekoa ja irtoväri keräntyy siihen liinaan. Niitä saa ihan marketeista, on sekä kertakäyttöisiä että kestokäyttöisiä, mm. Dr. Beckmann tai Dylon merkkisinä löytyy, tosin halvimmat olen löytänyt Lidlistä, kuuluvat vakiovalikoimaan.

  • Ihan superhyvä vinkki Kirsi, kiitos! :) Jos tuo tosiaankin toimii, niin helpottaisi ihan hurjasti pienen talouden pyykinpesua.

   • Tuuli

    Värinsieppaajaliinat ovat minullakin käytössä, ja hyvin toimivat. Testasin joskus joko Dr. Beckmannin tai Dylonin version laittamalla koneeseen punaisten vaatteiden sekaan yhdet valkoiset sukat ja pari liinaa. Pesun jälkeen sukat olivat edelleen valkoiset, liinat sen sijaan kirkkaanpunaiset. Vakuutti minut. :)

    • Kirsi

     Ovat kyllä hyviä, olen tehnyt tuota samaa kokeilua, vaaleaan koneelliseen voi surutta laittaa keltaisen puseron mukaan.

  • Ituhipin vinkki (kaverilta varastettu) on säilyttää froteiset, itsensä väriä täyteen keränneet liinat ja käyttää niitä rätteinä siivouksessa ja siistimisessä – ovat näppäränkokoisia, imukykyisiä ja onhan se nyt ihan hirveetä tuhlausta heittää paksusta froteesta valmistetut liinat roskiin. Kaverin perheessä pestään nykyään vaaleat ja kirjavat sekaisin ja ”kypsillä” liinoilla siivoillaan 2-vuotiaan prinsessan sekä eläinlauman porsastelun jäljet.

 • elinakoo

  Ihan sivuhuomiona, äitini opiskeli aikoinaan vaatesuunnittelua ja häneltä on jotenkin jäänyt muistiin 100% puuvillavaatteiden oletettu pesuohje 40/60c, osaatko sanoa miksi niinkin laadukkaan vaatteen kun Samuji pesuohje kuitenkin on käsinpesu? (Pitäisi tietysti kysyä heiltä itseltään)
  Meidän kolmen hengen perheeseen kuuluu pieni lapsi, tykkään ostaa ns. helppohoitoisia ja päällä mukavan tuntuisia vaatteita ja ärsyttää nämä ”hei olen merkkivaate, maksoit minusta paljon, olen laadukasta materiaalia, mutta pesuohjeeni antaa ymmärtää jotain ihan muuta”. Kuten viimeisin second hand hankintani, joka paljastui olemaan dry cleaning only. Murrr! syynä lienee 60% villaa, mutta aivan hyvin se on kestänyt ajoittaisen villapesuohjelman.

  • Hyvä kysymys muuten! Itse olen pessyt noita puuvillaisia Samujeitani kyllä koneessa käsinpesuohjelmalla. Sinänsä kyllä mielenkiintoinen huomio, että miksi näissä on ohjeena käsinpesu, jos materiaali on puuvilla!

   • Nooraeevee

    Samaa olen ihmetellyt myös esim. monien pellavaisten vaatteiden kanssa. Miksi materiaali, mikä kestää yleensä 60 °C käsketään pestä jopa vain 30 °C:ssa? Tuntuu että on vähän merkkikohtaista, esim. monet Filippa K:n vaatteet on merkitty tuolle 30 °C:n pesulle materiaalista välittämättä. Itse lueskelen ainakin enemmin sitä materiaalitietoa kuin pesuohjetta. TOki kylmempi pesuvesi säästää energiaa, mutta välillä olisi hyvä puhdistaa vaatteet kunnolla lämpimällä pesulla esim. pesuainejäämistä. Ja bakteerithan ei kuole vielä 30 °C:ssa (koskee esim. alusvaatteiden pesemistä muiden vaatteiden seassa).

    Luin muuten juuri (tänään?!) jostain että farkuillekin voisi kuitenkin käyttää huuhteluainetta. Että vaikka aiemmin sanottiin aina ehdottomasti ei, niin se ei pitäisikään paikkaansa,vaan huuhteluaine jopa suojaisi farkkua, etenkin väriä, ja vähentäisi näin myös pesutarvetta. Mistähän saisi faktatietoa näihin pesuohjeisiin liittyen?

    • Totta. Tosi moni merkki tuntuu pelaavan jotenkin ”varman päälle” noiden pesuohjeidensa kanssa. Olisi kiinnostavaa kuulla, miten noin alhaisia pesulämpötiloja perustellaan ainakin materiaalien näkökulmasta.

     Kyllä farkkuja varmasti voi pestä myös huuhteluaineen kera, jos farkkukangas on vain puuvillaa eikä siis sisällä stretchiä. Ongelmana vain on, että todella monet farkut sisältävät nykyään elastaania, joka ei kestä huuhteluainetta. Elastaanikuidut hapertuvat huuhteluaineen vaikutuksesta ja menettävät joustonsa. Muutamat farkut ovatkin joskus muinoin menneet pilalle tästä syystä, kun en tiennyt asiaa. Tuota kannattaa siis uskoa.

    • Miau

     Monet valmistajat varmasti laittavat alhaisen lämpötilan ekologisista syistä, mutta myös erilaiset logot ja painatukset vaativat alhaisempaa pesulämpötilaa, ehkä vähän varmuuden vuoksi.. Olen tämän huomannut, kun saman laatumerkin samasta materiaalista tehdyillä vaatteilla on eri pesulämpötilat, ainoa ero (mielestäni) on ollut logo rinnuksessa.

     Ei muuten kolmen hengen taloudessakaan ole helppoa noudattaa eri pesulämpötiloja, värien mukaista pesua ja riittävää kiertoa. Helpompi kyllä varmasti, mutta toisinaan pyykki lojuu pitkään odottamassa lisää saman pesutavan pyykkiä..

     • Julia

      Itse olen kuullut vaateiden kanssa töitä tehdessäni, että kankaiden valmistajat laittavat kankailleen alhaisemman pesulämpötilan kuin mitä kangas oikeasti kestää, jotta he voivat välttää ongelmat niissä tapauksissa, kun kangas jostain syystä menee pilalle pesussa. He siis siirtävät näin vastuun kuluttajalle. Toinen syy voi ainaki mekoissa olla, että mekon vuori ja päälyskangas ovat eri materiaalia ja toinen voi kutistua jos pestään liian lämpimässä. Omistan muutamia polyester-mekkoja, joiden pesulapussa lukee käsinpesu. Ihan surutta olen heittänyt ne koneeseen ja erittäin hyvältä näyttää vieläkin :)

 • ikkiam

  ”–tai rullata sen pyyheliinaan ja puristella kuivemmaksi ennen ripustamista kuivumaan.”

  NIIN TIETYSTI! Kiitos :)

 • rt

  Alhainen pesulämpötila tai kemiallinen pesu vaatteiden pesuohjelapuissa on monesti valmistajien tapa varmistaa ettei tuote kutistu tai muuten vaurioidu vaikka materiaali normaalisti kestäisikin vesipesun tai korkeamman pesulämpötilan. Luonnonkuidut pellava, puuvilla, silkki, viskoosi ja villa eivät myöskään ole välttämättä esikutistettuja kankaan valmistuksessa ja tällöin vesipesu tai korkea pesulämpötila kutistaa vaatteen. Joissain tuotteissa voi olla myös viimeistelykäsittelyjä jotka eivät kestä vesipesua. Olen myös törmännyt kaksivärisiin tuotteisiin joista lähtee värit leviämään väärässä pesulämpötilassa.

  Yhden villakangasvaatteen onnistuin itse melkein pilaamaan pesemällä sen vedessä jolloin vaatteesta lähti jämäköittävä käsittely pois. Toisaalta pesen silkkipaitojani haaleassa vedessä ilman mitään ongelmia ja kaikki perusvaatteeni pesen 40 asteessa luki lapussa sitten 30 tai 40 astetta.

Related posts