4/04/16

Offline-aika alkaa nyt!

18 81 if-offline-jenni-rotonen4

Yhteistyössä IF

Ding! Puhelin kilahtaa yöpöydällä viestin merkiksi. Näpyttelen luuria juuri ennen nukkumaanmenoa siitäkin huolimatta, että tiedän näytöltä kajastavan sinisen valon vaikuttavan tutkitusti yöuneen. Whatsappin, Snapchatin, Instagramin, blogikommenttien, Facebookin ja muiden somekanavien pauloihin on niin helppo unohtua peiton alla unta odotellessa. Ja toisinaan sitä unta saakin sitten odotella…

Älylaitteet ovat yksi suurimmista syistä suomalaisten uniongelmiin ja liian lyhyisiin yöuniin, ja myönnän, että oma unirytmini on viimeisen puolen vuoden ajan ollut melkoisen hakoteillä. Yksin asuvana ja omat työaikansa määrittävänä yrittäjänä on vähän liiankin helppoa jäädä tekemään töitä myöhään yöhön ja viihdyttää itseään ennen nukkumaanmenoa sosiaalisen median parissa. Nukkunmaanmeno on viime kuukausina venynyt koko ajan myöhemmäksi, mutta koska töiden takia olen silti halnnut herätä ajoissa, unen määrä tuntuu jatkuvasti jäävän vajaaksi.

Kun vakuutusyhtiö IF otti minuun yhteyttä viime vuoden lopulla ja haastoi mukaan offline-aika -unikokeiluun, mietiskelin, etten varmaan voisi keksiä itselleni hyödyllisempää yhteistyökampanjaa. Jos tarpeeksi painavaa motivaatiota aiempaan nukkumaanmenoon ja parempien yöunien tavoitteluun ei ole muuten löytynyt, nyt siihen tarjoutuisi perusteltu syy. Päätin ottaa haasteen vastaan, vaikka tiesin, että helppoa siinä onnistuminen ei tulisi olemaan. Saatatte siis bongata minut haasteen tiimoilta lähiaikoina myös tv:ssä (teemaan sopien hyvin väsyneen näköisenä, hehe), radiossa tai lehdissä.

if-offline-jenni-rotonen1

Offlineaika-unikokeilun idea on se, että haasteeseen tarttuneet lupautuvat laittamaan älylaitteensa pois klo 22-07 väliseksi ajaksi taatakseen itselleen hyvän yöunen. Toki kukin voi valita omaan elämänrytmiinsä sopivan ajan, mutta pointtina on siis varmistaa, ettei juuri ennen nukkumaanmenoa tai kesken yöunten tule naputeltua puhelinta tai tuijoteltua valaistuja näyttöjä.

IFin teettämän ja YouGov Finlandin toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan 2/3 suomalaisista kärsii univaikeuksista vähintään joskus ja peräti 70% alle 34-vuotiaista käyttää älypuhelinta tai tablettia juuri ennen nukkumaanmenoa. On tutkittu fakta, että älylaitteiden valaistuista näytöistä kajastava sininen valo vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää yönunen laatua.  Riittävä yöuni puolestaan on olennaista sekä terveyden että toimintakyvyn kannalta.

Unenpuute aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, heikentää vastustuskykyä, sekoittaa ruokailutottumuksia ja kylläisyyttä sääteleviä hormoneja (toisin sanoen väsyneenä tulee usein syötyä liikaa ja epäterveellisemmin) sekä vaikuttaa ihan konkreettisesti ihmisen ulkonäköönkin. Faktaa on myös se, että väsyneenä sattuu helpommin tapaturmia ja onnettomuuksia.

if-offline-jenni-rotonen2

Olen huomannut omassa kehossani ja mielessäni paljonkin unenpuutteen aiheuttamia vaikutuksia. Konkreettisimpana on tietysti jatkuva väsymys, mikä näkyy siten, että usein päivällä keskittymiskyky herpaantuu ja tunnen tarvetta ottaa nokoset. Joskus yksinkertaisesti en pysy hereillä ilman pieniä torkkuja kesken päivän. Väsymys näkyy myös keskittymiskyvyssä ja mielialassa – uupuneena asiat harmittavat enemmän ja pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat herkästi suuremmilta. Väsyneenä pinna yksinkertaisesti on kireällä ja itku herkässä.

Varjot silmien alla syvenevät ja huomaan unenpuutteen myös ihossani: kun lepoa ei saa riittävästi, iho voi huonommin ja liian vähäisestä levosta kärsivään ihoon puskee normaalia enemmän epäpuhtauksia. Olisi ihana herätä päivään hyvin levänneenä ja pirteänä, tarmoa puhkuen, mutta sitä tunnetta en ole kokenut aikoihin. Haluaisin siis todella saada unirytmini kuntoon. Juuri tällä hetkellä tuntuu suorastaan epätodelliselta, että vielä vuosi sitten menin joka ilta nukkumaan klo 22-23 aikoihin ja heräsin pirteänä jo ennen kuutta. Vaikka aikainen aamurytmi sopii minulle hyvin, nykyään tuntuu olevan liikaa houkutuksia sinnitellä valveilla myöhempään. Ja usein kännykän parissa saattaa vierähtää useampikin tunti ihan vain selaillessa, vaikka mitään järkevää tekemistä näytön äärellä ei edes olisi.

Suurimmat haasteeni nukkumaanmenon suhteen ovat nimenomaan sosiaalisia. Kun nukkumaanmenon hetkellä on yksin, seura on vain kosketusnäytön ja parin pyyhkäisyn päässä. Ystävien kanssa tulee chattailtua yömyöhään ja näytöltä myös katsellaan tv-sarjoja, luetaan artikkeleita ja selaillaan sekalaisia inspiraationlähteitä. Oman haasteensa tilanteeseen tuovat vielä muilla aikavyöhykkeillä asuvat ystäväni, joiden päivä saattaa vasta olla aluillaan, kun minun pitäisi jo olla painumassa unten maille.

if-offline-jenni-rotonen5

Kun öisin hereillä pitävät syyt ovat pääasiassa sosiaalisia, olisi helpompi mennä nukkumaan aiemmin, jos tietäisi, ettei kukaan muukaan ole siellä ruudun takana naputtelemassa viestejä yömyöhään. Nykyään sentään laitan puhelimen äänettömälle yöksi, sillä en halua herätä kesken unien viestien kilahduksiin. Olen myös kytkenyt monesta kännykkäsovelluksesta ilmoitukset kokonaan pois päältä, jotta en tuntisi tarvetta tarkistella niitä koko ajan.

Suostuin siis IFin haasteeseen yhdessä Mikko Leppilammen ja Roope Tonterin kanssa ja seuraavien parin viikon ajan tarkoituksena on sulkea älylaitteet illalla klo 22 ja kokeilla, josko se auttaisi parempien yöunien saamisessa. Voin sanoa jo nyt, että minulle tämä tulee olemaan vaikeaa. Nykyisellään nukkumaanmeno venyy usein klo 24 jälkeen, toisinaan muutamalla tunnillakin, joten ero tämänhetkiseen arkeen on haasteen tavoitteessa suuri. Aion silti yrittää, koska haluaisin ihan todella saada unirytmini kuntoon. Ja haluan haastaa mukaan myös teidät muut. Kuinka moni on mukana? Olisi myös kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia älylaitteiden vaikutuksista unenlaatuun ja nukkumaanmenoon?

if-offline-jenni-rotonen3

Ajattelin, että voisin myös tässä samassa yhteydessä jakaa muutaman unitutkija Paula Salon jakaman vinkin, joiden avulla nukkumaanmenoa voi helpottaa ja unenlaatua parantaa:

♥ Tee makuuhuoneeseesi unihuolto: Tee makuuhuoneestasi sellainen, että olosi on siellä rauhallinen. Panosta hyvään sänkyyn, tyynyyn ja peittoon. Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, sillä hengitykselle on parastamviileä ilma. Pimeässä erittyy melatoniinihormonia, joka edistää unta, joten pimennä huone mahdollisimman hyvin.

♥ Omista makuuhuone nukkumiselle. Unohda työasiat, äläkä vilkuile työsähköpostia myöhään illalla. Älä ota puhelinta petikaveriksi ja jos mahdollista, hoida työt ja riidat makuuhuoneen ulkopuolella.

♥ Tavoittele rauhallista mieltä ennen nukkumaanmenoaikaa. Puhu huolista jo hyvissä ajoin enne nukkumaanmenoa, ja vältä jännittäviä ohjelmia sekä erityisen kiinnostavia nettisisältöjä.

♥ Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.

♥ Jo pienikin määrä alkoholia häiritsee unen laatua.

♥ Jos kofeiini vaikuttaa sinuun piristävästi, vältä kahvin juontia iltapäivästä lähtien.

♥ Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Laita värinäilmoitukset pois päältä.

♥ Jos heräät kesken yön, älä katso kelloa.


Tags: , ,

Categorised in: Elämä

18 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Tuuli

  Ihan vinkkinä, mutta jos olet iPhone-käyttäjä, niin uusimmassa käyttöjärjestelmässä on uusi NightShift-toiminto, joka muuttaa näytön valon kellertäväksi illalla. Toiminnon voi säätää käynnistymään joka ilta automaattisesti esim auringonlaskun aikaan tai vaikka klo 20 :) Kannatan toki silti ideaa mennä ajoissa illalla offline, mutta tuokin toiminto kannattaa ottaa avuksi unirytmin säätämiseen!

 • Mukana! Menen kyllä 23 aikoihin yleensä nukkumaan, mutta mulle on tullut huono tapa näplätä kännykkää sängyssä. Ennen luin lehteä tai kirjaa, niin voisin palata nyt niihin, koska jotain lukemista kaipaan ennen unia.

 • Hanna

  Minulle vähän liian helppo haaste ;) Työläppäri on joskus harvoin mukana sängyssä illalla kun on liikaa tekemistä töissä, mutta muuten en koske tietokoneeseen enkä kännykkään sängyssä tai harvoin muutenkaan iltaisin. Facebookista olen pysynyt poissa enkä lähde kaikkiin muihinkaan somevillityksiin mukaan (kuulostanpa vanhalta, no onhan se 30v mennyt rikki jo muutama vuosi sitten;)). Valikoin tarkkaan esim. blogit mitä seuraan ja ne ehdin vilkaista illalla töiden jälkeen läpi.

  Tässä on vain kyse taas yhdestä uudesta riippuvuudesta. Karkki tai some, kohtuus kaikessa :) Kello on puoli kahdeksan asuinmaassani, nyt menee läppäri kiinni ja iltarauhoittuminen alkaa. Seuraavan kerran tietokone aukeaa kl 8-9 kun saavun työpaikalle, puhelintakaan en sitä ennen näprää vaan aamu menee aamutoimissa ja aamupalan parissa.

 • lusene

  Minulla ei ole tapana selailla kännykkää juuri ennen nukkumaanmenoa, mutta koneella kyllä istun yömyöhään. Nukahdan siitä huolimatta ihan ongelmitta, mutta kieltämättä houkuttelisi kokeilla tätä ihan sen takia, että tulisi sitten mentyä aikaisemmin nukkumaan. Edes yhdeksän tunnin yöunet eivät oikein tunnu riittävän, jos nukkumaan on menty siinä kahden kolmen aikaan. Jos en saisi istua koneella tai edes selata kännykkää kymmenen jälkeen, tulisi varmasti mentyä aika pian sänkyyn lukemaan.

  Haasteessa onnistumistani varjostaa vain se, että on huhtikuu ja olen opiskelija vailla ajanhallintataitoja :D Toisaalta voisi yrittää lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja tehdä koulutyöt kerrankin päivällä tai illalla, mutta vähän luulen ettei yrityksestä tulisi suurikaan suksee.

  Tämä on kyllä aika näppärä haaste. Toivottavasti löydät siitä avun väsymykseen :)

 • enmuista

  ”näytöltä kajastavan sinisen valon vaikuttavan tutkitusti yöuneen”
  paitsi että ei vaikuta, höpöhöpöä tutkia kun ihan voi laskea ettei kännykän, eikä tabletinkaan teho yksinkertaisesti riitä. Tästäkin on vastatutkimus, mutta en nyt saa heti urlia mukaan.

  fluxit ja nightshiftit on ihan pöllöjä, menee samalla kaikkien kuvien valkotasapaino väärin.

  taskerilla voi automatisoida käytännössä kaiken, esimerkiksi ajan mukaan nuo ”afk”-toiminnot, tai tehdä ne vaikka hipaisemalla nfc-tarraa jonka on itse siihen tehnyt, vastaavasti eteisessä oven vieressä omansa jolloin tehdään säädöt mitkä haluaa silloin tehtävän jne.

  • j

   Joo, olen jotenkin ”intuitiivisesti” kanssa epäilyt tota väitettä, varmaan ihan siltä pohjalta, että näytön tuijottaminen iltasella saa itselläni yleensä aikaan sen, että silmät alkaa väkisin menemään kii, vielä kun väsyvät…No kuulemma vissiin se sininen valo ei oo ihan hyväksi muuten silmille tai jotain oon kanssa kuullu…

 • Uneton täällä hei! Kaikkia listan asioita on kokeiltu, ja älylaitteiden vaikutuksen huomasi parissa päivässä. Uni tulee ja pysyy paremmin jos ruudut voi laittaa pois päältä. Aikanaan freelancerina oli helppo luisua täysin vastakkaiseen vuorokausirytmiin, oli helpompi kirjoittaa kun yöllä ja aikaisin aamulla ei ollut mitään häiriötekijöitä. Nyt tämän säännöllisen päivätyön kanssa olen yrittänyt opetella nukkumaan öisin, siltikin välillä herään keskellä yötä ja uudestaan nukahtaminen tuntuu mahdottomalta. Toisaalta unettomuuden takia muutamia vuosia sitten tapasin nykyisen aviomieheni netissä, kun siihen kännykkään oli helppo tarttua kun herää murehtimaan kolmelta aamuyöstä, oli lohduttava ajatus että joku muukin on hereillä, vaikka tämä joku muu olisikin silloin vielä ollut valtameren toisella puolella.

 • Pienten äiti

  Lapset herää viimeistään kuudelta ja herättää öisin, joten nukkumaan on mentävä viimeistään yhdeksältä. Yleensä painun pehkuihin puoli yhdeksän maissa, sometan puolisen tuntia ja sen jälkeen kytken puhelimen lentotilaan (kellon takia säilytän puhelinta pään lähellä enkä halua ylimääräistä säteilyä). Uni tulee hyvin ja puhelimen avaan taas aamulla kuuden maissa. Ehkä sitä on vain tässä elämäntilanteessa sen verran väsynyt, että uniongelmia ei ole. :D

 • Nastja (maahanmuuttaja)

  Asia on yksinkertainen:
  jos olet vahva ja itsenäinen ihminen, sulla ei ole minkäänlaista riippuvuutta. (Netti)riippuvus on heikon ihmisen merkki. Vahvalla ihmisella on hyvä itsetunto. Sosiaalimedia on narsistisen eli heikon ihmisen piirre. Tarve tarkistaa, kuka tai kuinka montaa ihmistä tykkää kuvastasi tai postauksestasi Facebookissa, kuinka montaa seuraaja on Instagrammissa jne ruokkii heikon ihmisen itsetuntoa. Vahvalla ihmisellä ei ole tarvetta ulkopuolisiin (keinotekoisiin) egotrippeihin. Vahva ihminen on vahva riippumatta siitä, mitä toiset ajattelee hänestä tai kuinka monta ”like” hän postauksesta saa.
  Sosialisen median siasta pitäisi urheilla, tehdä oma firma ja saada hyvää rahaa, rakastella, lukea romaaneja ja runoja ja tehdä hyvää ruokaa.
  Huippuluokka ihmiset ovat ne, joilla ei ole enää Facebookissa, Instagrammissa, Snapchatissa käyttötiliä. Siitä tietää, että ihminen on vahva ja hän elää reaalissa.
  (PS. En ole missään sosiaalisessa mediassa, vaikka olen nuori. Mieskin poisti FB-n käyttötilin. Iltaisin tehdään hyvää ruokaa tai käydään ravintolassa, juodaan hyvää viiniä ystävien kanssa, luetaan kirjoja tai katsotaan leffoja seinällä. Heh, myös rakastellaan joka ilta. Puhelimet ovat usein pois päältä jo alkuillasta. Molemmat nukumme kun vauvat, sillä kunnon yöuni on tärkein elämmässä.)

  • j

   ”Riippuvuus on heikon ihmisen merkki.” Pikemminkin: Riippuvuus on ihmisen merkki.

 • j

  Kun älypuhelimet tuli, mun ensimmäinen ajatus oli, että toi nyt on ihan älytöntä(hih), en todellakaan hanki. Itseasiassa taisin kuvitella, että se on passeli sellasille, joilla on tyyliin tietynlainen työ..Olin tietenkin väärässä ja kohta älypuhelin oli kaikilla. Mulla ei siis kuitenkaan ole ollut koskaan, ja siksi näitä ongelmia sen ympärillä tuntuu ihan tosi hämmentävältä seurata, kun ei ole mitään kosketuspintaa. Saatan kyllä illalla käyttää läppäriä, mutta en koe sitä mitenkään ongelmalliseksi, ehkä siinä kuintenkin tekee just sitä, mitä on sillä hetkellä päättänyt, kun se ei ilmottele mistään viesteistä, en tie…

 • Patu

  Itsellä ei onneksi ole ongelmia tämän asian kanssa kun netti ja some näyttelevät kaiken kaikkiaan hyvin pikkiriikkistä osaa elämässäni. Fb-profiili löytyy ja sieltä kurkkaan kerran päivässä mitä kaverini ja seuraamani sivut ovat päivittäneet, ja lisäksi vilkaisen kaksi blogia (tämä niistä toinen) ja selaan uutiset. Toki tulee etsittyä netistä tietoa silloin kun sellaista tarvitsee, mutta muuten päivän täyttävät kyllä aika tehokkaasti kodinhoito ja lapsen kanssa puuhaaminen. Päivän päätteeksi uni tulee kyllä hyvin – ja jollei Nukku-Mattia heti kuulu niin sängynpäädyn päällä on pitkä rivi kirjoja :)

  Tokihan minun on sinällään helppo ollakin ilman nettiä ja somea, kun ei ole esim. työtä tai harrastusta joka vaatisi niiden päivittäistä runsasta käyttöä. Teininä netti täytti melkein kaiken vapaa-aikani, mutta pääsin siitä onneksi irti kun aloin seurustella ja sain elämääni parempaa sisältöä :D Saapa nähdä, miten työelämään palaaminen sitten aikanaan tulee vaikuttamaan tähän tilanteeseen…

 • Neiti Sievänen

  Hauska herätä ajatukseen, että ennen toimin juuri noin, illalla aina selasin nettiä. Ei mulla kyllä uniongelmia sen vuoksi ollut, en vaan koskaan oo osannut mennä nukkumaan ajoisaa. Nyt kun pieniä lapsia ja vauva niin huomaan vain haaveilevani ajasta kun saa taas nukkua

 • Sonja

  Voisin tarttua itsekkkn haasteeseen. Iltaisin alkaa jo väsyttämään klo 21. Klo 22 olen sängyssä mutta uni tulee vasta klo 23-01 koska selaan sängyssä puhelinta. Aamulla sitten väsyttää. Tämä voisi olla hyvä juttu aamuksi myös. Heti kun herää niin ei sitä puhelinta tarvitse ensimmäisenä alkaa selailemaan. Herätys pois, ylös ja aamupalle rauhassa. Yöpöydälle pitää siis ostaa uutta luettavaa! Olen jo tästä aiheesta inspiroituneena vienyt asiaa hieman pidemmälle ja rupean pitämään somelomaa esimerkiksi instagramista. Toivon että rupean kesittymään enemmän niihin aisoihin jotka minua oikeasti kiinnostavat esim. paksujen romaanien lukeminen.

 • Chrisu

  Näin mainoksen telkussa ja tulin heti katsomaan kommenttisi asiasta. Liitytään mieheni kanssa teidän jengiin kyllä ;)

  Suosittelen erittäin lämpimästi katsomaan tämän:
  Louis C.K. Hates Cell Phones
  https://www.youtube.com/watch?v=5HbYScltf1c

  Lempikoomikkoni Louis C.K. Conan O’Brienin haastattelussa kertoo puhelinriippuvuudesta. Mun mielestä tossa huumorilla höystetyssä tarinassa hän kiteyttää sen ongelman minkä tämä myrkyllinen ”sininen valo” aiheuttaa meissä. Huomaan että jos vietän vapaapäivää ja riipun kännykässäni, voin jopa olla masentunut illalla. Kun taas jos menen oikeasti tapaamaan ystäviäni whatsapp keskustelun sijaan, olen ihan hemmetin onnellinen joka kerta nukkumaan mennessä. Onnen ja surun hetket kun on aivan eri asia jakaa teekupposen edessä ystävälle kuin ilmoittaa whatsapissa. Sydän- ja nauruemojit eivät tunnu miltään siihen verrattuna kun nauretaan yhdessä porukalla…. Ja oikeasti silmät märkänä. Surunkin hetket kätketään hienojen insta-kuvien taakse. Louisin sanoin ei anneta itsemme mennä pohjalle. Sitä myöten emme anna itsellemme myöskään sijaa olla aidosti onnellisia.
  Kahvipöytäkeskustelut ovat tosiaan liian harvinaista herkkua enää, niitä kyllä pitäisi vaalia suuresti.

  Kuten huomaat, tämä aiheuttaa paljon tunteita täällä päässä. Mukavaa että asiaan otetaan isommalla kädellä huomiota.

Related posts