Offline-aika alkaa nyt!
18 75
Yhteistyössä IF
Ding! Puhelin kilahtaa yöpöydällä viestin merkiksi. Näpyttelen luuria juuri ennen nukkumaanmenoa siitäkin huolimatta, että tiedän näytöltä kajastavan sinisen valon vaikuttavan tutkitusti yöuneen. Whatsappin, Snapchatin, Instagramin, blogikommenttien, Facebookin ja muiden somekanavien pauloihin on niin helppo unohtua peiton alla unta odotellessa. Ja toisinaan sitä unta saakin sitten odotella…
Älylaitteet ovat yksi suurimmista syistä suomalaisten uniongelmiin ja liian lyhyisiin yöuniin, ja myönnän, että oma unirytmini on viimeisen puolen vuoden ajan ollut melkoisen hakoteillä. Yksin asuvana ja omat työaikansa määrittävänä yrittäjänä on vähän liiankin helppoa jäädä tekemään töitä myöhään yöhön ja viihdyttää itseään ennen nukkumaanmenoa sosiaalisen median parissa. Nukkunmaanmeno on viime kuukausina venynyt koko ajan myöhemmäksi, mutta koska töiden takia olen silti halnnut herätä ajoissa, unen määrä tuntuu jatkuvasti jäävän vajaaksi.
Kun vakuutusyhtiö IF otti minuun yhteyttä viime vuoden lopulla ja haastoi mukaan offline-aika -unikokeiluun, mietiskelin, etten varmaan voisi keksiä itselleni hyödyllisempää yhteistyökampanjaa. Jos tarpeeksi painavaa motivaatiota aiempaan nukkumaanmenoon ja parempien yöunien tavoitteluun ei ole muuten löytynyt, nyt siihen tarjoutuisi perusteltu syy. Päätin ottaa haasteen vastaan, vaikka tiesin, että helppoa siinä onnistuminen ei tulisi olemaan. Saatatte siis bongata minut haasteen tiimoilta lähiaikoina myös tv:ssä (teemaan sopien hyvin väsyneen näköisenä, hehe), radiossa tai lehdissä.

Offlineaika-unikokeilun idea on se, että haasteeseen tarttuneet lupautuvat laittamaan älylaitteensa pois klo 22-07 väliseksi ajaksi taatakseen itselleen hyvän yöunen. Toki kukin voi valita omaan elämänrytmiinsä sopivan ajan, mutta pointtina on siis varmistaa, ettei juuri ennen nukkumaanmenoa tai kesken yöunten tule naputeltua puhelinta tai tuijoteltua valaistuja näyttöjä.
IFin teettämän ja YouGov Finlandin toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan 2/3 suomalaisista kärsii univaikeuksista vähintään joskus ja peräti 70% alle 34-vuotiaista käyttää älypuhelinta tai tablettia juuri ennen nukkumaanmenoa. On tutkittu fakta, että älylaitteiden valaistuista näytöistä kajastava sininen valo vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää yönunen laatua. Riittävä yöuni puolestaan on olennaista sekä terveyden että toimintakyvyn kannalta.
Unenpuute aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, heikentää vastustuskykyä, sekoittaa ruokailutottumuksia ja kylläisyyttä sääteleviä hormoneja (toisin sanoen väsyneenä tulee usein syötyä liikaa ja epäterveellisemmin) sekä vaikuttaa ihan konkreettisesti ihmisen ulkonäköönkin. Faktaa on myös se, että väsyneenä sattuu helpommin tapaturmia ja onnettomuuksia.

Olen huomannut omassa kehossani ja mielessäni paljonkin unenpuutteen aiheuttamia vaikutuksia. Konkreettisimpana on tietysti jatkuva väsymys, mikä näkyy siten, että usein päivällä keskittymiskyky herpaantuu ja tunnen tarvetta ottaa nokoset. Joskus yksinkertaisesti en pysy hereillä ilman pieniä torkkuja kesken päivän. Väsymys näkyy myös keskittymiskyvyssä ja mielialassa – uupuneena asiat harmittavat enemmän ja pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat herkästi suuremmilta. Väsyneenä pinna yksinkertaisesti on kireällä ja itku herkässä.
Varjot silmien alla syvenevät ja huomaan unenpuutteen myös ihossani: kun lepoa ei saa riittävästi, iho voi huonommin ja liian vähäisestä levosta kärsivään ihoon puskee normaalia enemmän epäpuhtauksia. Olisi ihana herätä päivään hyvin levänneenä ja pirteänä, tarmoa puhkuen, mutta sitä tunnetta en ole kokenut aikoihin. Haluaisin siis todella saada unirytmini kuntoon. Juuri tällä hetkellä tuntuu suorastaan epätodelliselta, että vielä vuosi sitten menin joka ilta nukkumaan klo 22-23 aikoihin ja heräsin pirteänä jo ennen kuutta. Vaikka aikainen aamurytmi sopii minulle hyvin, nykyään tuntuu olevan liikaa houkutuksia sinnitellä valveilla myöhempään. Ja usein kännykän parissa saattaa vierähtää useampikin tunti ihan vain selaillessa, vaikka mitään järkevää tekemistä näytön äärellä ei edes olisi.
Suurimmat haasteeni nukkumaanmenon suhteen ovat nimenomaan sosiaalisia. Kun nukkumaanmenon hetkellä on yksin, seura on vain kosketusnäytön ja parin pyyhkäisyn päässä. Ystävien kanssa tulee chattailtua yömyöhään ja näytöltä myös katsellaan tv-sarjoja, luetaan artikkeleita ja selaillaan sekalaisia inspiraationlähteitä. Oman haasteensa tilanteeseen tuovat vielä muilla aikavyöhykkeillä asuvat ystäväni, joiden päivä saattaa vasta olla aluillaan, kun minun pitäisi jo olla painumassa unten maille.

Kun öisin hereillä pitävät syyt ovat pääasiassa sosiaalisia, olisi helpompi mennä nukkumaan aiemmin, jos tietäisi, ettei kukaan muukaan ole siellä ruudun takana naputtelemassa viestejä yömyöhään. Nykyään sentään laitan puhelimen äänettömälle yöksi, sillä en halua herätä kesken unien viestien kilahduksiin. Olen myös kytkenyt monesta kännykkäsovelluksesta ilmoitukset kokonaan pois päältä, jotta en tuntisi tarvetta tarkistella niitä koko ajan.
Suostuin siis IFin haasteeseen yhdessä Mikko Leppilammen ja Roope Tonterin kanssa ja seuraavien parin viikon ajan tarkoituksena on sulkea älylaitteet illalla klo 22 ja kokeilla, josko se auttaisi parempien yöunien saamisessa. Voin sanoa jo nyt, että minulle tämä tulee olemaan vaikeaa. Nykyisellään nukkumaanmeno venyy usein klo 24 jälkeen, toisinaan muutamalla tunnillakin, joten ero tämänhetkiseen arkeen on haasteen tavoitteessa suuri. Aion silti yrittää, koska haluaisin ihan todella saada unirytmini kuntoon. Ja haluan haastaa mukaan myös teidät muut. Kuinka moni on mukana? Olisi myös kiinnostavaa kuulla muiden kokemuksia älylaitteiden vaikutuksista unenlaatuun ja nukkumaanmenoon?

Ajattelin, että voisin myös tässä samassa yhteydessä jakaa muutaman unitutkija Paula Salon jakaman vinkin, joiden avulla nukkumaanmenoa voi helpottaa ja unenlaatua parantaa:
♥ Tee makuuhuoneeseesi unihuolto: Tee makuuhuoneestasi sellainen, että olosi on siellä rauhallinen. Panosta hyvään sänkyyn, tyynyyn ja peittoon. Tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, sillä hengitykselle on parastamviileä ilma. Pimeässä erittyy melatoniinihormonia, joka edistää unta, joten pimennä huone mahdollisimman hyvin.
♥ Omista makuuhuone nukkumiselle. Unohda työasiat, äläkä vilkuile työsähköpostia myöhään illalla. Älä ota puhelinta petikaveriksi ja jos mahdollista, hoida työt ja riidat makuuhuoneen ulkopuolella.
♥ Tavoittele rauhallista mieltä ennen nukkumaanmenoaikaa. Puhu huolista jo hyvissä ajoin enne nukkumaanmenoa, ja vältä jännittäviä ohjelmia sekä erityisen kiinnostavia nettisisältöjä.
♥ Vältä raskasta liikuntaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa.
♥ Jo pienikin määrä alkoholia häiritsee unen laatua.
♥ Jos kofeiini vaikuttaa sinuun piristävästi, vältä kahvin juontia iltapäivästä lähtien.
♥ Laita puhelin äänettömälle tai kokonaan kiinni. Laita värinäilmoitukset pois päältä.
♥ Jos heräät kesken yön, älä katso kelloa.
Tags: hyvinvointi, Mietteitä elämästä, yhteistyö
Categorised in: Elämä