30/03/16

Ihokuulumisia ja pohdintaa e-pillereistä

18 84

Olen kertoillut täällä blogissa avoimesti kamppailuistani iho-ongelmien kanssa, mutta nyt ei ole tullut kirjoitettua aikoihin ihoasiaa. Moni onkin kysellyt, mitä iholleni kuuluu tätä nykyä. On ollut tarkoitus tehdä tämä juttu jo aikapäiviä sitten, mutta se on aina muiden teemojen lomassa unohtunut. Korjataan tilanne siis nyt!

Itse asiassa ihoasioista on juuri tällä hetkellä paljonkin sanottavaa, joten toimikoon tämä juttu nyt johdantona useamman jutun sarjalle, koska muuten tämä paisuu sellaiseksi eepokseksi, ettei kukaan jaksa sitä kertaheitolla lukea. Moni blogiani seurannut varmasti tuntee kutakuinkin ihohistoriani, mutta pohjustetaan silti hiukan: takana on lievää aknea, atooppista ihottumaa, suunympärysihottumaa (perioraalidermatiitti viitisen vuotta sitten), 10 suhteellisen huoletonta vuotta ihon suhteen sekä jälleen epäpuhtauksia ja hormonaalista epätasapainoa e-pillereistä luopumisen jälkeen. Aiemmin kirjoittamani jutut e-pillereiden lopettamiseen ja ihoon liittyen voit lukea täältä, täältä ja täältä.

Ihoni ei koskaan ole voinut yhtä hyvin kuin niiden 10 vuoden aikana, joina söin e-pillereitä. Kun päätin reilut 1,5 vuotta sitten luopua hormonaalisesta ehkäisystä, jonka alun alkaenkin olin aloittanut osin iho-ongelmien takia, kehon hormonitasapaino meni sekaisin – ja se näkyi naamassa.

Mitään merkittävää syytä pillereistä luopumiselle minulla ei sinänsä ollut. En ollut kokenut e-pillereiden vaikuttavan mielialoihini mitenkään tai aiheuttavan ilmiselvästi muitakaan pulmia, mutta halusin kokeilla elämää ilman ylimääräisiä hormoneja. Olin kuullut, että monille e-pillerit aiheuttavat esimerkiksi haluttomuutta tai muunlaista apatiaa ja halusin testata, huomaisinko itse vaikutusta omassa elämässäni, jos luopuisin pillereistä.

Rehellisesti sanottuna en huomannut mielialoissani, haluissani tai mitenkään muutenkaan olotilassani hormonaalisen ehkäisyn pois jätettyäni oikeastaan mitään eroa entiseen. Olen varmaankin yksi niistä onnekkaista, joille e-pillerit sopivat eivätkä aiheuta sen suurempia ongelmia. Tiedän, että osalle niistä koituu paljonkin kaikenlaisia vaivoja, mutta yhtälailla todella moni ei kärsi pillereiden kanssa minkäänlaisista sivuvaikutuksista. Ja onhan e-pillereistä toki hyötyäkin sen ehkäisyn ohella esimerkiksi juuri iho-ongelmien hoidossa sekä vaikkapa endometrioosin ja joidenkin syöpien ehkäisyssä.

Ehkä on hyvä mainita myös, että minulla on silti kokemusta myös e-pillereiden aiheuttamista sivuvaikutuksista, vaikka pääasiassa kokemukseni pillereistä ovatkin myönteisiä. Kokeilin nimittäin joskus hetkellisesti eri merkkiä e-pillereissä sen tavallisesti syömäni sijaan. Minulle oli määrätty iho-ongelmien hoitoon Diane Novaa (tai rinnakkaislääke Cypretyliä) ja vaihdoin joskus vähäksi aikaa Yasmineen ihan vain kokeilumielessä. VIRHE! Muutuin muutamassa kuukaudessa sellaiseksi hallitsemattomista mielialanvaihteluista ja raivonpuuskista kärsiväksi hirviöksi, että olin kuin toinen persoona.

Onneksi silloinen poikaystäväni ymmärsi muutoksen johtuvan e-pillereistä ja painosti minut vaihtamaan takaisin entiseen merkkiin. Pahinta itselle siinä hormonisekoilun keskellä oli ehkä se, ettei oikeasti itse tajunnut olevansa mitenkään normaalista poikkeava. Hormoneista johtuneet raivonpuuskat tuntuivat aivan yhtä aidoilta kuin todellisetkin tunteiden ailahtelut elämässä.

Vasta kun poikakaveri sai minut narautettua kiinni itselleni järjettömästä raivonpuuskasta aivan naurettavan pikkujutun takia, tajusin oman käyttäytymiseni absurdiuden. Luovuin kyseisestä pillerimerkistä ja kappas, palauduin omaksi itsekseni parissa viikossa. Sopivan pillerimerkin löytäminen voi todella olla olennaista ja keskenään eri merkeissä saattaa olla valtaviakin eroja. Ei välttämättä siis kannata luopua automaattisesti kokonaan e-pillereistä, jos hormonaalinen ehkäisy tuntuu sopivimmalta vaihtoehdolta, vaan kokeilla jotakin toista merkkiä. Se, että yksi pillerimerkki ei ole sopinut, ei välttämättä tarkoita, ettei mikään niistä sopisi.

Positiivisimpana puolena itse ehkäisyn helppouden lisäksi koin e-pillereissä niiden myönteisen vaikutuksen iho-ongelmiini. E-pillereiden myötä pääsin viimein eroon nuoruusvuosien lievästä aknesta ja iho voi viimein melko hyvin. Juuri iho-ongelmat olivatkin yksi suurimmista syistä, miksi olin pelännyt lopettaa e-pillereitä. Olin kuullut kauhutarinoita aikuisiän aknen puhkeamisesta vielä pitkälti päälle kolmekymppisenä ja teini-iän ihotraumat yhä muistikuvissa ajatus iho-ongelmien paluusta tuntui ahdistavalta.

Itse vältyin onneksi rajummilta ihomuutoksilta, vaikka iho ei todellakaan pillereiden lopettamisen jälkeen ole enää ollut samanlainen sileä vauvanpeppu kuin 10 vuoden ajan sitä ennen. Kaiketi kuvittelin, että kolmekymppisenä ihopulmat olisivat ehkä taaksejäänyttä aikaa ilman pillereitäkin. Olin väärässä.

Ihon kunto vaihteli kovasti ensimmäisen vuoden ajan pillereiden lopettamisesta ja rauhoittui hiukan lopulta, joskaan yhtä vaivatonta ja ongelmatonta siitä ei ole ilman pillereitä tullut kuin mitä se oli pillereiden kanssa. Pillereiden lopettamisen jälkeisen hormonaalisen sekoilun tasaannuttua ihon kunto on vakiintunut sellaiseksi, jota lääkäri vielä nykyäänkin kutsuu lieväksi akneksi. Kosmetologi ei ole käyttänyt nimitystä akne, mutta on silti samaa mieltä, että iho ei edelleenkään ole ihan tasapainossa.

Ensimmäisen vuoden aikana pillereiden lopettamisesta kävin muutaman kerran kokeilemassa HydraFacial-kasvohoitoa, josta olin todella vakuuttunut. Olen miettinyt, että pitäisi varmaankin käydä siellä säännöllisesti, niin näkyisi mahdollisesti pysyvämpiäkin tuloksia, mutta koin kertaluontoisestikin hoidon auttavan ihon tilanteessa paljon: kasvojen iho näytti hoidon jälkeen välittömästi kirkkaammalta, puhtaammalta ja tasaisemmalta. Jos jotakuta kiinnostaa, niin kirjoitin hoidosta viime keväänä tänne blogiinkin.

Viime syksynä, noin 1,5 vuotta e-pillereiden lopettamisen jälkeen, minusta tuntui, että nyt tilanne on alkanut ihon suhteen olla aika vakaa. Ihossa on yhä pientä epätasaisuutta ja epäpuhtautta, mutta pahimmat hormonien heittelyt tuntuivat olevan takanapäin. Muutamat näppylät ja punoitukset sai helposti peitettyä meikillä, enkä suuremmin kokenyt kärsiväni ihopulmista enää, vaikka entinen näpytön ja sileä iho olikin haalea muisto vain. Kuukauden kierto tuntuu myös näkyvän ilman e-pillereitä ihossa selvemmin: tiettyyn aikaan kuusta naamaan puskee aina pari isompaa ja kivuliaampaa finniä muistuttamaan kehossani jylläävistä hormoneista.

Tympeimmältä ihon muutoksissa on ehkä tuntunut juuri se, että yhtäkkiä tunsin taas tarvitsevani paljon entistä enemmän meikkiä. Olen aina tykännyt olla meikin suhteen mahdollisimman luonnollinen ja meikata vain hyvin kevyesti, mutta kun naama kiilteli ja kukki, epäpuhtaudet vaativat enemmän peittämistä ja tuotevalikoimaakin oli mietittävä uusiksi. Ei ollut enää ollenkaan yhtä itsevarma olo lähteä edes ruokakauppaan täysin ilman meikkiä. Itsevarmuus toki on enemmän korvien välissä kuin ihosta kiinni, mutta turhauttavilta iho-ongelmat tuntuivat silti.

Hyvä iho ei ole koskaan ollut minulle itsestäänselvyys. Olen kamppaillut koko ikäni erittäin hankalan ihotyypin kanssa: hyvin herkkä iho, taipumus atooppiseen ihottumaan ja sen myötä piinaava kuivuus sekä lievä akne – voin kertoa, että kaikki tämä samassa naamassa on melko painajaismainen yhdistelmä hoidettavaksi. On tuntunut aika ajoin suorastaan koomiselta saada kehuja kauniista ihostani, kun itse tietää, miten tuskaisia hetkiä sen kanssa on säännöllisesti vietetty.

Toisaalta useampikin kosmetologi on todennut, että juuri tällainen ihotyyppi on hyvin voidessaan yksi kauneimmista. Tasapainon löytäminen voi kuitenkin olla haastavaa ja tämän tyyppinen iho vaatii aina hurjan huolellista hoitoa. Joskus onkin tehnyt mieli vastata ihokehuihin, että voi kun tietäisitkin, miten tolkuttoman tunnollista ja huolellisesta hoitoa se vaatii, että ihoni pysyy sen näköisenä (eikä aina pysy sen näköisenä hoidosta huolimattakaan). Kadehdin ihmisiä, jotka eivät tiedä iho-ongelmista mitään. Olisi ihanaa, jos asialle ei tarvitsisi uhrata ollenkaan aikaa taikka ajatusta.

Tänä keväänä ihon kanssa on ollut aivan erityistä pulmaa, sillä muutama kuukausi sitten se viheliäinen perioraalidermatiitti puhkesi taas. Ärtyneessä tulehdustilassa olleessa ihossa jo melko hyvin hallinnassa olleet epäpuhtaudetkin tuntuivat äityvän uudelleen pahemmiksi, joten iho on ollut alkuvuodesta kaikkea muuta kuin hyvässä kunnossa. Tästä voisin kuitenkin tehdä vielä ihan oman juttunsa, jotta tämä tarina ei paisu romaanin mittaiseksi.

Olen miettinyt tässä viimeisen puolen vuoden aikana, että pystyn elämään ihon nykykunnon kanssa ihan hyvin. Epäpuhtaudet, epätasaisuudet ja satunnaiset finnit eivät häiritse niin paljon, ettenkö pystyisi tulemaan niiden kanssa toimeen, vaikka kaipaankin toki sitä suht huoletonta ja näpytöntä ihoa, josta ehdin nauttia melkein 10 vuoden ajan. Nyt kun iho kuitenkin on voinut huonommin, olen oikeasti miettinyt, mikä on syyni olla käyttämättä hormonaalista ehkäisyä, jos se tarjoaisi tässä hetkessä ratkaisun myös suurimpaan osaan ihopulmistani.

Koska en ole kokenut e-pillereiden pois jättämisen suoranaisesti muuttaneen elämässäni tai olotilassani mitään näitä ihoasioita lukuunottamatta, tuntuu hetkittäin vaikealta perustella itselleni, miksi EN käytä e-pillereitä. Kuten viime viikolla kerroinkin, ajatus lapsesta ei ole tällä hetkellä elämässäni ajankohtainen, joten periaatteessa voisin varmasti helpottaa elämääni ja iho-ongelmiani vielä useamman vuoden ajan pillereillä ja luopua niistä siinä vaiheessa, jos/kun ajatus perheenlisäyksestä alkaa tuntua ajankohtaisemmalta. Tällä hetkellä en ole vielä tehnyt asian suhteen päätöksiä, mutta aika näyttää…

Tags: , ,

Categorised in: Kauneus

18 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Eeva

  Aaahhh mikä terapiapostaus tähän aamuun! Niin samanlaisia mietteitä täällä, ihanaa että uskallat puhua ääneen näistä!

 • Annika

  Lopetin itsekin e-pillerit vajaa vuosi sitten, 15v putken jälkeen. Söin niitä lähinnä pystyäkseni siirtämään kuukautismigreenin vapaa-aikaan. Huvittavaa kyllä, lopetuksen jälkeen en ole saanut yhtäkään migreeniä, päänsäryt ovat myös vähentyneet huomattavasti.

  Yksi syy pysyä jatkossakin e-pillerittömänä on kalojen lisääntymisongelmat: hormoneihin tehoava suodatin maksaa miljoonia, joten harvemmasta vedenpuhdistuslaitoksesta (ainakaan Saksassa) löytyy sellainen.

  • m

   Itse lopetin pillerit nimenomaan migreenin takia. Mainitsin kohtauksista lääkärille ohimennen, ja hän soitti illalla perään huolestuneena aurallisesta migreenistä yhdistettynä pillereihin. Lopettamisen jälkeen ennen jokaviikkoisia kohtauksia tulee enää kerran kuussa tai jopa parissa. Hurjaa, mitä sitä omalle keholleen hormoneilla tekee ja etenkin miten vähän lääkärit tästä välittävät. Aloittaessani pillereitä teini-iässä migreenille vain kohauteltiin olkia ja huoletta annettiin ehkäisyresepti.

   • Vilma

    Pakko vain todeta, että kukaan asiaansa vihkiytynyt lääkäri ei kohauttele olkiaan migreenille yhdistelmäehkäisypillereitä määrätessään. Aurallinen migreeni on ehdoton vasta-aihe e-pillerien käytölle aivoinfarktiriskin lisääntymisen vuoksi. Perääsi soittanut lääkäri teki siis aivan oikein. On mielenkiintoista, että usein juuri nettikeskusteluissa korostetaan ”lääkärien välinpitämättömyyttä” sen sijaan, että kiiteltäisiin hyvästä toiminnasta. Auratonta migreeniä poteva voi kyllä käyttää e-pillereitä 35 vuoden ikään asti, jos ne eivät muuten päänsärkyjä pahenna. Itse tarkistan joka kerta ennen e-pillerireseptin kirjoittamista, ettei potilaalla ole sille vasta-aiheita.

    Ystävällisin terveisin,
    terveyskeskuslääkäri

 • Sanna

  Ihanaa lukea vaihteeksi tällaisiakin postauksia, missä e-pillereistä puhutaan myös positiiviseen sävyyn. Propsit pillereiden hyvien puolien mainitsemisesta!

  • Maria

   Komppaan Sannaa! Itse kuulun myös niihin, joille e-pillerit vain yksinkertaisesti sopii enkä näe siksi syytä lopettaa niitä.

   Jotenkin vain tuntuu, että tällä hetkellä yleinen ajatusmaailma on hyvin e-pillerikielteinen ja omaa päätöstä pitäytyä pillereissä saakin puolustella vähän väliä.

   Tietystikään pillereitä ei ole mitään järkeä käyttää, jos niistä tulee sivuvaikutuksia. Monien tuntuu kuitenkin olevan vaikea ymmärtää, että kaikille näitä sivuvaikutuksia ei tule ja vaikutukset voivatkin olla yksinomaan positiivisia.

 • Tuuli

  Minä olen myös lopettanut pillerit (Diane Nova) migreenin vuoksi. Lopettamisen positiivinen vaikutus oli minulla yhtä suuri kuin m edellä kertoi, ennen migreenipäivä oli kerran viikossa–kahdessa, nyt kerran kuussa–kahdessa. Myös minä kokeilin välillä lääkärin kehotuksesta hetken Yasminea, mutta sitä käyttäessäni sain aina lisäksi kuukautismigreenin (Diane Novan aikana migreeni ei ollut yhteydessä kuukautisiin). Lopettamisen negatiivinen vaikutus ihoon on kuitenkin ollut todella suuri, Diane Nova määrättiin minullekin alun perin ihoni vuoksi, ja jos minulla ei olisi migreeniä, niin jatkaisin ehdottomasti pillereiden käyttöä ihoni takia, sekä lisäksi mm. munasarjasyövän riskiä pienentävän vaikutuksen takia. Lisäksi kuukautiseni ovat nyt ilman pillereitä runsaammat ja huomattavasti kivuliaammat kuin pillereiden aikana.

 • j

  Ihan vaan jos vaikka jollekulle tää vinkki olis avuksi, niin: törmäsin hiljattain parissa eri paikassa mainintaan arkaniaöljystä (argan tai mitenköhän kirjotetaan?), siitä miten siinä on kovasti jotain vitamiinia ja pitäisi auttaa tasapainottamaan talirauhasia ja arpiinkin ja kaikkea. Tajusin sitten, että mulla onkin pieni pullo sitä ja aloin laittamaan vähän aamuisin kasvoihin. Vaikuttaa siltä niinku toimis ja iho olis selkeesti voinu paremmin. Mulla ei ole ollut isoja ongelmia, mutta satunnaista näppyä vähän väliä.

 • AjN

  Olen kirjoittanut tämän aiemminkin, mutta kirjoitan taas; mahtavaa, että kirjoitat tästä asiasta ja jaat avoimesti omia tuntemuksiasi. Voin itse allekirjoittaa ihotarinasi monta kohtaa ja ymmärrän, mitä kaikkea herkän ja toisinaan enemmän tai vähemmän oikuttelevan ihon kunnossa pitäminen vaatii – ja kuinka ihanaa on, kun iho on kunnossa. Vaikka niihin huonompiinkin kausiin osaa onneksi suhtautua nyt lähes kolmekymppisenä paljon paremmin ja kevyemmin kuin teinivuosina. Siis kiitos jutustasi! Ja kiitos myös aiemmasta jutustasi lapsiin liittyen; loistava ja tärkeä kirjoitus sekin. Sinulla on loistava taito tuoda asiat esille selkeästi, kohteliaasti ja perustellusti :)

 • Patu

  Tästä sai mukavasti vertaistukea, kiitos siitä :)

  Aloitin myös aknen hoidon e-pillereillä muistaakseni 15-vuotiaana, mutta siitä ei ollut mainittavaa apua ihon kanssa. Lisäksi mulle tuli niistä paniikkikohtauksia ja rytmihäiriöitä (lääkärin mielestä se ei ollut mahdollista, mutta kuinka ollakaan ne jäivät pillereiden lopettamisen myötä pois), joten e-pillereiden käyttö jäi omalta osaltani siihen. Muutama vuosi myöhemmin kokeilin myös antibiootteja, mutta nekään ei oikein auttaneet. Nyt pohdin, pitäisikö käydä ihan ihotautilääkärillä kyselemässä mitä tälle googlettelun perusteella vaikeasta aknesta vuosikymmenen kärsineelle naamalleni voisi tehdä.

  Jotenkin vaan tuntuu hölmöltä käydä lääkärillä tällaisesta ”ei niin vakavasta” aiheesta, olen sitä tyyppiä joka hakee hoitoa kun jotain on vähintään murtunut. Toisaalta henkisen hyvinvoinnin kannalta aknesta eroonpääseminen tekisi enemmän kuin hyvää, itsetunnosta ei ole vuosikausiin ollut tietoakaan ja nykyään liikun kotoa ulos lähinnä silloin kun on aivan pakko mennä esim. kauppaan.

  Kai se olisi korkea aika vain ottaa itseään niskasta kiinni ja mennä sinne lääkäriin. Ei tämä kotona vellominen ainakaan asiaan auta :D

  • Tuuli

   Minä olen syönyt akneeni viimeisten yli 20 vuoden aikana yhteensä neljä isotretioniini (kauppanimi mm. Roaccutan) -kuuria ja niistä on ollut todella paljon apua, tosin minulla ei lopullisesti. Tiedän kyllä sellaisiakin, joilla akne on parantunut kertakuurista. Kuuri on ainakin itselläni ollut aina aika rankka, iho ja limakalvot ovat kuivuneet todella voimakkaasti, viimeksi mm. voitelin kasvoni iltaisin paksulla kerroksella valkoista Nivea cremeä, ja sitten aamulla iho tuntui hyvältä. Toisaalta hiuksetkaan eivät sitten rasvoittuneet. Kuurin aikana on syötävä e-pillereitä (isotretioniini aiheuttaa sikiövaurioita joten kuurin aikana myös tehdään raskaustestejä sen lisäksi, että maksa-arvoja tarkkaillaan) vaikka ei raskaaksi olisi missään nimessä aikomustakaan päätyä. Siksi on vaikea sanoa, auttoiko ihooni pelkkä isotretioniini vai sen ja Diane Novan yhdistelmä, mutta joka tapauksessa kuurin jälkeen iho oli useita vuosia hyvä (oi, kuinka kaipaankaan sitä että en tarvinnut lainkaan meikki- ja peitevoiteita!) pelkillä e-pillereillä ennen kuin jostain syystä (mm. e-pillereiden syönnin väliaikainen lopettaminen) taas palautti aknen. Yhtään kuuria en kadu, ja voisin jopa taas kokeilla sitä, jollen joutuisi sitten taas syömään myös e-pillereitä, jotka aiheuttavat minulle migreeniä.

   • Patu

    Tuo kuuri kuulostaisi muuten ihan taivaan lahjalta, mutta en ole varma haluanko enää syödä e-pillereitä… sivuoireet olivat kuitenkin sen verran pelottavia ainakin silloin vuosia sitten, etten tiedä jaksaisinko kärsiä niistä ”vain” aknen takia. No, täytyy pohdiskella ja yrittää sillä välin jotain muuta.

 • Miau

  Kiitos tästä! Juuri niinkuin omasta elämästä. Paitsi että itsellä vielä raskaus ja imetys tuonut oman osansa tähän hormonisoppaan.. Niin turhauttavaa olla ihovaivainen! Ja jotka ei itse ole kokeneet jakavat niin mielellään erilaisia ruokavalio ym. vinkkejä. Toisille ehkä toimii, minulle ei. Isotretioniini hoito varmasti edessä, kun lapsikuviot on selvillä, mutta siihen saakka saa kärsiä. Nyt minulle on ilmeisesti tullut myös tuo perioraalidermatiitti ja mietin tässä miten sitä nyt vielä hoitaisi, Huoh!
  Minun piti kysyä, että kumpaa Lancomen teint miracle meikkivoidetta käytät? Olisi ihana löytää meikkivoide, jonka läpi ei ihon sävyn epätasaisuus ala paistamaan päivän mittaan. Näppylät nyt erikseen tietenkin, mutta laikukas iho siihen päälle on aika painajaista.

 • Venla

  Kiitos ihokuulumisista, luen nää aina extra mielenkiinnolla :D
  Itse vedin e-pillereitä viis vuotta ilman suurempia (huonoja) sivuvaikutuksia kunnes viime kesänä alkoi pää särkeä ja sehän särki sit nonstoppina sellaset pari kk putkeen… Tai oikeestaan välillä vaan lähinnä jomotti otsassa, välillä taas tuli näköhäiriöitä ja sen jälkeen kova toispuoleinen päänsärky. Tottakai kävin lääkärissä useampaankin kertaan mutta eihän nää e-pillereiden syyksi laita ikinä mitään, niskajumista vaan puhuivat mihin en uskonut itse yhtään. Noh sit oireet meni itekseen ohi vaikka päätä särki silti aika usein. Mut sitten syksyllä yhden viikon aikana näitä migreeni(?)kohtauksia tuli kolme viiden päivän sisään ja siihen loppu mun pillereiden napsiminen. Nyt viitisen kk mennyt tosta ja kerran on tullut näköhäiriö+särky sen jälkeen, muuten pää ei ole särkenyt melkein ollenkaan. Iho (joka on aina ollut melko hyvässä kunnossa, myös teininä) sen sijaan räjähti kuukausi sitten ihan hirveäksi :( Ja menkoista ei ole viiteen kuukauteen ollu tietoakaan…
  Mutta joo, pointti oli ehkä se että ne huonot sivuvaikutukset voi alkaa vasta kun niitä pillereitä on vetänyt jo vaikka sen viis vuotta ilman ongelmaa. Ja se että ainakin jos itse olisin tiennyt millaseen kuntoon iho menee lopettamisen jälkeen niin en olis kyllä ikinä alottanut. Ainakaan sinkkuna ei ole omasta mielestäni mitään järkeä syödä pillereitä vaikka niistä ei tulisikaan mitään oireita, jos niitä syö ihon kunnon takia niin sehän on vaan ongelman siirtämistä :D ei se akne varmaan 10 vuoden päästä yhtään sen kivempi ole kuin nyt… Mut jokainen tietysti tekee niinkuin parhaaksi näkee :)

 • KatriElina

  Suosittelen kokeilemaan iho-ongelmiin aloe veraa sisäisesti ja ulkoisesti (Y) :)

  Iho-oireet, migreeni ym. on usein peräisin elimistön epätasapainosta. Eli kannattaa perehtyä suoliston hyvinvointiin ja kehon bakteeritasapainon tärkeyteen.

 • -n-

  Oli suorastaan hämmentävää lukea tekstiäsi, sillä se olisi voinut olla kuin suoraan omasta kynästäni. Siitä on melkein kaksi vuotta, kun jätin pillerit pois toiveena perheenlisäys. Alkuun ihoni huononi merkittävästi, välillä se hieman parani ja isoin muutos tapahtui, kun tulin raskaaksi. Ihoni kukki villimmin kuin kukkaketo juhannuksena. Raskaus meni kesken ja ihoni taas parani.

  Tässä kohtaa kokeilin Hydrafacialia, josta on muodostunut säännöllinen rutiini. Lisäksi olen ottanut käyttöön kosmetologin suosituksesta a-vitamiinituotteet. Erityisesti ihoöljy on kuivalle akneiholle pelastus.

  Viimeisen kuukauden olen kärsinyt suunympärysihottumasta. Tätäkään saagaa en ole kokenut koskaan aiemmin. Nyt kokeillaan, auttaisiko kosmetologin vinkki omenaviinietikka ulkoisesti parantamaan perioraalidermiitin eli suunympärysihottuman.

  Mitä olen oppinut tämän prosessin aikana? Mitä ilmeisimmin iho-ongelmani ovat kytköksissä pcos-oireyhtymään, jonka merkkejä minullakin havaittiin. E-pillerit ovat vuosien saatossa pitäneet kaikki nämä ikävät lieveilmiöt pois. On siis todella tilanteita, joissa e-pillereistä on myös hyötyä. Jos en edelleen haaveilisi jälkikasvusta, olisi kynnys ottaa e-pillerit takaisin todella matala. Olen voinut paremmin silloin, kun söin pillereitä.

Related posts