16/02/16

Pilvenhattaroita olohuoneessa

5 91 Berndnaut-Smilde3

Pikkuruinen valkoinen pilvenhattara keskellä vanhan, kauniin rakennuksen ränsistynyttä salia – näyttää suorastaan epätodelliselta. Onko tämä photoshopattu? Vai onko se jonkinlainen hallusinaatio? Pitkään aikaan ei ole tullut kirjoitettua taiteesta, mutta eilen bongasin niin kauniin ja kiinnostavan taideprojektin, että tästä on pakko vinkata teillekin.

Rakennuksen sisällä leijaileva pilvi ei ole photoshopin aikaansaannosta, vaan hollantilaistaiteilija Berndnaut Smilde on onnistunut keksimään, miten sisätilaan voi loihtia pilven ilmankosteutta, lämpötilaa ja valoa säätelemällä. Kun olosuhteet ovat täydelliset, hän luo pilven savukoneen avulla. Pilven elinkaari ei kestä kuin 10 sekunnin ajan, mutta sinä aikana ehtii juuri napata valokuvan – tosin Wired-lehden haastattelun mukaan pilviä saattaa joutua taikomaan satakin kappaletta, ennen kuin se täydellinen valokuva on saatu ikuistettua.

berndnaut-smilde-nimbus5

Smilde kutsuu pilviään väliaikaisiksi veistoksiksi melkein ei-mistään – ne kelluvat materiaalisuuden rajoilla. Amsterdamissa asuvan taiteilijan jatkuvasti kasvava Nimbus-sarja on niittänyt mainetta maailmalla ja noteerattu laajalti mediassa. Muutama vuosi sitten Smilden pilviprojekti sai kunnian tulla mainituksi TIME Magazinessa yhtenä vuoden 2012 parhaista keksinnöistä.

Translation: There is a little cloud inside the room. Is it photoshopped? Is it a hallucination? Dutch artist Berndnaut Smilde has figured out how to create a cloud indoors by carefully adjusting humidity, temperature and light. And when the conditions are perfect, he uses a fog machine to create a cloud. In a constantly growing photo series called ”Nimbus” Smilde catches the 10-second-lifespan of a cloud with his camera and creates magical scenes. He calls his clouds temporary sculptures of almost nothing and plays with the edges of materiality. Simply amazing!

berndnaut-smilde-nimbus8 berndnaut-smilde-nimbus10berndnaut-smilde-nimbus9 berndnaut-smilde-nimbus4berndnaut-smilde-nimbus7berndnaut-smilde-nimbus2 berndnaut-smilde-nimbus6

Photos: Berndhaut Smilde & Cassander Eeftinck Schattenkerk

Tags: ,

Categorised in: Kulttuuri

5 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Related posts