Pohdintaa ravitsemuksesta sekä pieni vitamiiniopas
16 85
Yhteistyössä Asennemedia & Verman Minisun Vahva
Olen muutamaan otteeseen täällä blogin puolella puhunut ohimennen asenteestani ruokaan. Minun ajatusmaailmani asian suhteen on, että ruoka on paljon muutakin kuin kaloreita ja ravintoaineita. Olen itse asiassa tehnyt sen päätöksen, etten edes halua tietää kaloreista mitään, koska pelkään sen pilaavan syömisestä nautinnon, jos ruokalautasella näkee herkkujen sijaan vain numeroita.
Ylipäänsä kannustan syömisasioissa (kuten monissa muissakin elämän asioissa) sallivuuteen, armollisuuteen ja kohtuuteen. Ehdottomuus ja kiellot saavat todennäköisesti aikaan vain sen, että noita kiellettyjä ruokia tekee mieli entistäkin enemmän. Mielestäni ihan kaikkea voi syödä, jos sen tekee kohtuudella – sellainen kultainen keskitie toimii ainakin minulla myös ruokajutuissa. Jos syö arjessa pääosin terveellisesti, voi hyvin silloin tällöin herkutellakin.
Suhtaudun tosin itse ruokaan niin nautiskellen, että joskus se ravitsemuspuoli unohtuu mielitekojen ja herkuttelun lomassa. Olen toisinaan herännyt miettimään, saanko tosiaan syömästäni ruoasta ravitsemuksellisesti kaiken tarpeellisen? Pääosin kasvisruokaa popsivana saan kyllä onneksi ruokavaliostani aika kattavasti tärkeitä ravintoaineita, mutta olen joutunut kiinnittämään paljon huomiota esimerkiksi proteiinin saantiin.

Toinen tärkeä juttu ovat vitamiinit. Kasvispainotteiselle ruokalautaselta ruokalautaselta vitamiineja kertyy ihan mukavasti, mutta olen takuuvarma, etten syö tarpeeksi monipuolisesti, että saisin ihan kaiken tarvitsemani. Olen kyllä satunnaisesti syönyt vitamiinilisiä ruokavalioni ohella, mutta en ole ehkä koskaan oikein kunnolla edes perehtynyt siihen, mitä kaikkea minun oikeasti kannattaisi tai pitäisi lisätä ruokavaliooni.
On varmasti kaikille tuttua juttua, että oikeastaan jokaisen tulisi näillä leveysasteilla talviseen aikaan syödä D-vitamiinia purkista, sillä pohjoisen pimeydessä aurinko ei riitä täyttämään päivittäisiä vitamiiniannoksia luonnostaan.
Toinen erityisesti kasvissyöjille tärkeä vitamiini on B12, jota saa lähinnä eläinkunnan tuotteista kuten lihasta, kalasta, maksasta ja maitotuotteista. Tämän elintärkeän vitamiinin saantia olen tainnut vähän puolihuomaamatta laiminlyödä, koska en syö kalaa lainkaan ja lihaakin vain hyvin harvoin. Maitotuotteistakin olen siirtynyt pääosin pois viimeisen puolen vuoden aikana ja korvannut ne kasvikunnan tuotteilla. Samanaikaisesti en ole kuitenkaan muistanut huolehtia siitä, että saisin myös B12-vitamiinia ruokavaliooni.

Yhteistyön myötä otin oikein asiakseni perehtyä vitamiineihin ja hivenaineisiin sekä siihen, että mitä kaikkea minun tulisi ravinnosta saada. Mitä ruokavaliossani jää uupumaan? On olemassa kaiken kaikkiaan 13 tärkeää vitamiinia, joita ihmisen tulisi saada säännöllisesti, mielellään päivittäin, tai puutos voi näkyä elimistössä jo muutamassa viikossa.
Useimmille nämä ovat varmasti koulun biologian tunneilta tuttuja juttuja, mutta rasvaliukoiset vitamiinit A, D, E ja K varastoituvat kehoon, joten niitä ei välttämättä ole niin tarpeellista saada joka päivä, mutta vesiliukoisten C- ja B-vitamiinien kanssa päivittäisestä tankkauksesta ei ainakaan ole haittaa. Jos kiinnostaa lukea vitamiinien tarpeesta enemmän, lisätietoa löytyy muun muassa täältä.
Kumoan usein vitamiinivalmisteeni aamupalasmoothien yhteydessä kurkusta alas ja olen joskus tuskaillut sitä, kuinka pillereistä tuntuu helposti kertyvän melkoinen cocktail. Olen jopa muutamat kerrat miettinyt, että onko tosiaan mahdotonta saada tungettua kaikki tarpeellinen yhteen tablettiin, jotta ei tarvitsisi joka päivä huitaista huiviin kauheaa kasaa pillereitä ja kapseleita. No onhan se mahdollista – en vain ole tullut tarttuneeksi oikeaan purnukkaan.
Kun tavasin testattavaksi saamani Minisun Vahva -purnukan kylkeä, totesin, että asian voi siis tehdä helpomminkin, kun purkki kätkee uumeniinsa kaikki 13 tärkeää vitamiinia. Lisäksi se sisältää silmien hyvinvointia ja yleistä vastustuskykyä buustaavaa mustikkauutetta sekä Q10-nimellä tunnettua ubikinonia, joka vaikuttaa esimerkiksi sydämen ja ihon hyvinvointiin, mutta sitä on käytetty myös esimerkiksi migreenin hoidossa.

Kokosin minioppaan tärkeistä vitamiineista muistutukseksi siitä, miksi kutakin vitamiinia olisi tärkeää saada säännöllisesti sekä mistä niitä saa luonnon omista antimista. Jos kuitenkin epäilet, että kaikkien vitamiinien kohdalla et normaalista ruokavaliostasi saa riittävästi, niin muista huolehtia täydennyksestä lisäravinteiden avulla. Kannattaa kuitenkin myös huomioida, että määrättömästi ei ole vitamiinejakaan (varsinkaan rasvaliukoisia) syytä tankata, koska niin puute kuin yliannostuskin voi olla elimistölle haitallista. Kohtuus on siis kultaa myös tässä asiassa. :)
A-vitamiini
Rasvaliukoinen A-vitamiini eli retinoli on erityisen tärkeä luuston hyvinvoinnille sekä hämäränäölle. Lisäksi sillä on vaikutusta solujen kasvuun sekä lisääntymiskyvyn ja immuunivasteen kehitykseen. Konkreettisimmin A-vitamiinin puutos voi näkyä hämäräsokeutena sekä ihon muuttumisena kuivaksi ja kalpeaksi. A-vitamiinia saa ruokavaliossa esimerkiksi maitotuotteista, tummista hedelmistä, lehtivihanneksista sekä maksasta.
B1-vitamiini
B1-vitamiinia eli tiamiinia tarvitaan esimerkiksi ruoan muuntamisessa energiaksi. Tämän vitamiinin puutos voi aiheuttaa muun muassa väsymystä, ärtyneisyyttä, hermosärkyä tai kävelyhäiriöitä. Tiamiinia on lähes kaikissa ruoka-aineissa, mutta erityisesti sitä saa herneistä, sienistä, viljoista ja sisäelimistä.
B2-vitamiini
B2-vitamiinia eli riboflaviinia tarvitaan esimerkiksi aineenvaihdunnassa ja se on erityisen tärkeä vitamiini ihon, kynsien ja hiusten terveydelle, joiden hyvinvoinnissa myös puute näkyy helposti. Tätä vitamiinia saadaan usein luontaisesta ravinnosta riittävästi ja sen tyypillisiä lähteitä ovat esimerkiksi maitotuotteet, lehtivihannekset, soijapavut.
B3-vitamiini
B3-vitamiini eli niasiini on tärkeä solujen aineenvaihdunnalle ja puutos voi esimerkiksi hidastaa aineenvaihduntaa. Hyviä B-vitamiinin lähteitä ovat muun muassa liha ja kala, maitotuotteet, lehtivihannekset, viljatuotteet ja kananmunat.
B5-vitamiini
B5-vitamiini eli pantoteenihappo vaikuttaa pääasiassa energia-aineenvaihduntaan sekä ihoon. Tämän vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi kokojyväviljat, liha, juusto sekä palkokasvit.
B6-vitamiini
B6-vitamiini eli pyridoksiini toimii antioksidanttina, jolla on vaikutusta esimerkiksi valkuaisaineiden aineenvaihduntaan sekä hermovälittäjäaineiden tuotantoon. Puutosoireita ovat muun muassa väsymys, erilaiset iho-oireet sekä hermosto-oireet kuten ärtyneisyys, masentuneisuus ja pahoinvointi. Tätä vitamiinia saa ravinnossa esimerkiksi lihatuotteista, maitovalmisteista, viljoista sekä vihreistä vihanneksista.
B7-vitamiini
B7-vitamiini eli biotiini tunnetaan myös nimellä H-vitamiini. Tämä vitamiini on tärkeä rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihdunnalle, mutta sitä pidetään hyödyllisenä myös hiusten ja kynsien hyvinvoinnille. B7-vitamiinia saa erityisesti lihasta, maitotuotteista, hiivasta, kananmunasta, maksasta ja munuaisista.

B9-vitamiini
B9-vitamiinia eli foolihappoa kutsutaan joskus myös M-vitamiiniksi ja se on välttämätön esimerkiksi punasolujen muodostukselle. Tätä vitamiinia ei käytännössä voi saada liikaa, mutta puutosoireita puolestaan on paljon. B9-vitamiinin puute voi näkyä esimerkiksi väsymyksenä, huimauksena, voimattomuuden tunteena ja ruokahaluttomuutena sekä limakalvojen häiriöinä ja tulehduksina. Tätä B-vitamiinia saa esimerkiksi useista hedelmistä, mustikoista, paprikasta, kokojyvätuotteista ja palkokasveista. Tämä vitamiini tuhoutuu herkästi kuumennettaessa.
B12-vitamiini
B12-vitamiini eli syanokobalamiini on erityisen tärkeä veren puna- ja valkosolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Tämän vitamiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi anemiaa, hermostollisia oireita sekä erilaisia limakalvomuutoksia. B12-vitamiinista ei käytännössä voi saada yliannostusta ja sitä saa ruoassa erityisesti lihasta ja kalasta, maitotuotteista, maksasta ja munuaisesta. Erityisesti kasvissyöjien tulee kiinnittää huomiota tämän vitamiinin riittävään saantiin.
C-vitamiini
C-vitamiinin eli askorbiinihappo on vesiliukoinen vitamiini ja antioksidantti, joka edistää esimerkiksi kalsiumin ja raudan imeytymistä kehossa sekä auttaa kehoa hyödyntämään monia muitakin vitamiineja. Entisaikaan C-vitamiinin puutos näkyi keripukkina, jota ei nykyään enää juurikaan esiinny, mutta lieviä C-vitamiinin puutoksen oireita voivat olla esimerkiksi haluttomuus, väsymys, nivelkivut, ruokahaluttomuus ja lihaskivut. Tätä vitamiinia saa erityisesti esimerkiksi perunasta, iduista ja juureksista, sitrushedelmistä, tyrnimarjasta, kiivistä, paprikasta, persiljasta ja ruusunmarjasta.
D-vitamiini
D-vitamiini eli kolekalsiferoli on rasvaliukoinen vitamiini, jonka tärkeimpiä tehtäviä on auttaa kalsiumia imeytymään. Kesällä D-vitamiinia syntyy ihossa auringon vaikutuksesta, mutta talvella D-vitamiinia tulisi hankkia ravinnosta tai lisäravinteista. Ravinnossa D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat kala ja sen öljy, mutta lisäksi sitä saa maitotuotteista, kananmunista ja sienistä.
E-vitamiini
E-vitamiini eli tokoferoli on rasvaliukoinen vitamiini ja antioksidantti, joka suojelelee soluja ja rasvahappoja niin sanottujen vapaiden radikaalien haittavaikutuksilta. E-vitamiini säätelee myös kolesterolitasoa veressä, parantaa immunivastetta ja edistää verenkiertoa. E-vitamiinin luonnollisia lähteitä ovat muun muassa kylmäpuristetut rypsi-, soija-, maissi- ja auringonkukkaöljyt sekä kasvismargariinit, erilaiset kokojyvävalmisteet, munankeltuainen, kalan mäti ja pähkinät.
K-vitamiini
K-vitamiini eli fyllokinoni on rasvaliukoinen vitamiini, joka on erityisen tärkeä veren hyytymisen suhteen, mutta sitä tarvitaan myös kalsiumin aineenvaihduntaan. Lisäksi K-vitamiinin merkitys näkyy myös muiden proteiinien tuotannossa veressä, luu- ja sidekudoksessa sekä maksassa. K-vitamiinia syntyy normaalisti ihmisen omassa kehossa eikä siitä yleensä siksi ole puutetta. Ravinnosta K-vitamiinia saa muun muassa erilaisista lehtikasviksista, kuten lehtikaalista, parsakaalista ja pinaatista sekä perunasta, kananmunista ja kasviöljyistä.

Photos: Jenni Rotonen / Pupulandia
Tags: hyvinvointi, I love food, yhteistyö
Categorised in: Elämä