25/01/16

DocPoint-leffafestivaali alkaa TÄNÄÄN!

1 68 docpoint_logo2016_rgb_horizontal_eng_rose

Tällä viikolla tapahtuu taas Helsingin elokuvateattereissa, kun dokumenttielokuville omistettu DocPoint-festivaali starttaa tänään. 15. kertaa järjestettävä festivaali on käynnissä sunnuntaihin asti ja kokoaa jälleen yhteen kiinnostavien dokumenttielokuvien parhaimmistoa Suomesta ja maailmalta. Tänä vuonna dokumenttien teemoina nousevat esille erityisesti musiikki ja pakolaisuus.

Kävin läpi festarin ohjelmistoa ja poimin sieltä kiinnostavimman kuuloisia pätkiä teillekin vinkiksi. Jos siis et tiedä, mistä aloittaa, niin tsekkaapa, löytyisikö näistä ehdotuksista jotakin mielenkiintoista katsottavaa. :)

MARTA & NIKI

Ruotsalaiset Martha ja Niki ovat breikkauksen ensimmäiset naispuoliset maailmanmestarit. Tämä on myös huippuinspiroiva leffa, tekee mieli lähteä heti breikkikurssille.

BECOMING ZLATAN

Yhtenä hetkenä arvaamaton ja itsekeskeinen roisto, joka lyö vastustajaa kyynärpäällä takaraivoon. Toisena hetkenä jalkapallotaiteilija, jolla on kyky tehdä hienompia maaleja kuin melkein kellään muulla maailmassa. Harvinaisesta arkistokuvasta koostettu dokumentti seuraa jalkapallotähden uraa teinipojasta jalkapallon supersankariksi.

SONITA

Sympaattinen dokumentti kertoo afganistanilaisesta, Iraniin paenneesta Sonitasta, joka uhkaa joutua pakkonaimisiin. Oikeasti mimmi haluaa vain olla vapaa ja räpätä.

CALL ME MARIANNA

Transsukupuolinen Marianna on kohdannut elämässään monia vastoinkäymisiä: hänen vanhempansa eivät suostu kohtaamaan häntä naisena, hänen lapsensa eivät halua tavata häntä ja ex-vaimo on katkera hänen valinnastaan. Toisaalta elämässä on myös ilon aiheita – erityisesti silloin, kun korjausprosessi etenee toivotunlaisesti ja rinnalla on uusi, lempeä miesystävä. Palkittu elokuva tuo karismaattisen päähenkilönsä kautta eläväksi monien kokemukset.

SPARROOABBÁN

Saman sukupuolen rakastaminen ei sovi saamelaisyhteisöön. Dokumentti kuvaa sitä, millaista on kuulua vähemmistöön vähemmistön sisällä. Naisen kanssa parisuhteessa elävä Kaisa ei halua lähteä pois yhteisöstä, vaikka se ei hyväksykään hänen elämäntapaansa. Hän ei halua hylätä saamelaisjuuriaan, äidinkieltään eikä uskontoaan, vaan pitää ne kaikki osana itseään.

DON JUAN

Dokumentti kertoo venäläisestä Olegista ja tämän äidistä, joka on sitä mieltä että poika on flegmaattinen ja pitää ”parantaa” ”autismistaan”. Niinpä äiti laittaa pojan kaikenlaisiin absurdeihin hoitoihin. Vaikuttava elokuva palkittiin juuri Amsterdamin dokumenttifestivaalien pääpalkinnolla.

STEVE JOBS: THE MAN IN THE MACHINE

Steve Jobs oli paitsi työlleen omistautunut nero, joka uskoi pystyvänsä muuttamaan maailmaa, myös varsin hankala ihminen, joka kohteli ihmisiä huonosti ja oli valmis uhraamaan paljon visionsa tähden. Mielenkiintoinen sukellus Jobsin ja Applen ristiriitaiseen maailmaan.

4

Dokumenttielokuva seuraa ranskalaisen Ebène-jousikvartetin harjoituksia, joissa taiteelliset temperamentit räiskyvät ja kaunis musiikki raikaa. Elokuva palkittiin Los Angelesin dokumenttielokuvafestivaalin parhaana elokuvana.

SALAMANCA

Visuaalisesti huikean kaunis elokuva kertoo tiukan uskonnollisesta meksikolaisesta mennonniitti-yhteisöstä, jonka maailma on kuin jäänne 1800-luvulta.

VARICELLA

Nuoret venäläiset siskokset harjoittelevat päivittäin 6 tuntia venäläisessä huippubalettikoulussa eikä armottomassa balettimaailmassa säästytä kyyneliltä. Unelmilla on hintansa ja vanhempi siskoksista on jo ymmärtänyt, että ammattilaisbaletissa ei ole varaa virheisiin.

MISFITS

Oklahoman osavaltiossa sijaitsevassa Tulsan kaupungissa on 400 000 asukasta, 2 000 kirkkoa ja yksi gay-nuorisotalo. Seksuaalivähemmistön edustajalle elämä USA:n raamattuvyöhykkeen keskuksessa voi olla alituista kamppailua hyväksytyksi tulemisesta. Dokumentti ei tunkeile, vaan antaa pääosassa olevien nuorten kertoa omin sanoin siitä, millaista on olla hyljeksitty.

LIKE THE OTHERS

Kaunis ja lohduton itävaltalainen elokuva lasten ja nuorten psykiatrisesta hoitolaitoksesta. Dokumentin ohjannut Constantine Wolff on halunnut antaa realistisen mielikuvan siitä, mitä lasten ja nuorten psykiatrinen hoito on nykypäivänä – ja työskenteli sitä varten 1,5 vuoden ajan psykiatrisessa hoitolaitoksessa.

REACH FOR THE SKY

Etelä-Koreassa järjestetään vuosittain koetilaisuus, joka on paikallisille opiskelijoille niin tärkeä, että lentokoneetkin määrätään lentokieltoon sen ajaksi, jotta pienimmiltäkin häiriöiltä vältyttäisiin. Paineet ovat kovat, sillä vain harva saa paikan huippuyliopistosta. Mielenkiintoinen dokumentti koulutusjärjestelmästä ja sen ehdoilla elävistä ihmisistä

EVERYTHING IS RELATIVE

Tuntevatko ihmiset kaikkialla samoin? Vai vaikuttavatko kulttuuri ja elinympäristö ihmiseen niin voimakkaasti, että esimerkiksi tanskalaisen kokema suru on erilaista kuin zimbabwelaisen suru? Dokumentti saa pohtimaan, käyttävätkö ihmiset samoja sanoja puhuessaan hyvinkin erilaisista asioista? Onko esimerkiksi rakkaus samaa, jos sen kokee spontaanin ihastumisen sijaan järjestetyssä avioliitossa?

CLEAR YEARS

Ohjaaja Frédéric Guillaume on tallentanut hienoon elokuvaan elämänsä yksityisimmät ja kauneimmat ja kauheimmat hetket yhdeksän vuoden ajalta.

BOLSHOI BABLYON

Moskovan kuuluisan Bolshoi-teatterin balettihistoria on täynnä skandaaleja ja myrskyisiä vaiheita. Jännitteet salaliittoteorioita kuhisevan talon sisällä ovat omaa luokkaansa: balettitanssijan ura on henkisesti ja fyysisesti äärimmäisen vaativa, kilpailu on armotonta ja hetki huipulla väistämättä lyhyt. Baletin johtajalla on valta tehdä uusia tähtiä ja tuhota vanhoja.

IT HAPPENED JUST BEFORE

It Happened Just Before on viiden ihmiskaupan uhriksi joutuneen naisen kertomus matkasta Itävaltaan. Ohjaaja Anja Salomonowitzin valitsema lähestymistapa on poikkeuksellinen: naisten tositarinoita esittävät heidän kohtaloitaan lähellä olevat, ulkopuoliset ihmiset.

ISÄN TYTTÖ

Suomalais-turkkilainen Melisa Üneri tutkailee leffassa suhdetta omaan isäänsä. Suhde on äärimmäisen symbioottinen: isä on mukana jopa alusvaateostoksilla. Tytär pyristelee irti isänsä otteesta ja dokumentti kuvaa kaksikon suhdetta samanaikaisesti hulvattomalla, kauhealla ja koskettavalla tavalla.

ISéN_TYTTô_03

Tags: ,

Categorised in: Kulttuuri

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Niina

    Oi kiva että mainitsit ton Sparrooabban! :) se kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa. Ja jos missaa niin YLE näyttää sen karkauspäivänä!

Related posts