22/01/16

Pastaperjantai!

15 70 pastaperjantai25

Yhteistyössä: Asennemedia & Fiskars

Tehdään se nyt selväksi heti kättelyssä: minusta ei voisi koskaan tulla karppaajaa. Minä RAKASTAN hiilareita. Rakastan perunaa, pastaa, hyvää leipää ja pullaa. Olen vähentänyt viljatuotteiden määrää ruokavaliossani merkittävästi viimeisen vuoden aikana, mutta yhä edelleen herkuttelen mieluusti silloin tällöin pizzalla, pastalla tai tuoreella leivällä. Erityisesti italialainen keittiön herkut ovat lemppareitani – ja niistä en tahdo luopua. Eikä onneksi ole mitään tarvettakaan. :)

En niinkään himoitse karkkia tai jäätelöä, vaan meikäläisen heikkous ovat nimenomaan suola, rasva ja hiilarit. Ja näin talviseen aikaan kaikenlaista hyvää tekee mieli entistäkin enemmän. :D Mutta hei, se on ihan ok! Ja ihan hyvillä mielin sallin itselleni tällaisia herkutteluhetkiä muutaman kerran viikossa. Ja siihen kannustan muitakin. Syömisen ei tarvitse olla niin vakavaa – muistetaanhan, että se on ravintoaineiden lisäksi myös suuri ilo. Niinpä liputan innolla Fiskarsin lanseeraaman pastaperjantain nimiin ja jaan teille tänään ruokailuinspikseksi yhden omista lemppariresepteistäni!

pastaperjantai1 pastaperjantai5

Näin sinkkuihmisenä myönnän olevani vähän laiska kotikokki ja ruokaa tulee laitettua kunnolla lähinnä silloin, kun kylään on tulossa vieraita. Tuumailin kuitenkin, että voisi sitä joskus hemmotella itseään ihan yksinäänkin ja kokkasin itselleni villasukat jalassa herkullisen pasta-aterian viinilasillisen kera ja katoin pöytään oikein servetit ja kaikki. Kyllä minä olen ansainnut hektisen työviikon jäljiltä ihanan illallishetken hyvässä seurassa (väitän nimittäin, että olen aika mainio tyyppi). Että kippis vain – me, myself & I!

Yksi suosikkipastaresepteistäni on maailman yksinkertaisin (ja vegaanielämää viettäville muuten tiedoksi, että myös vegaaninen, jos parmesanin jättää pois). En oikein muista, mistä tämän alun alkujaan keksin, mutta ainakin jollain Bar9:ssä syömälläni pasta-annoksella oli osansa inspiraationlähteenä.

pastaperjantai19pastaperjantai3

Olen joskus Snapchatin puolella hehkuttanut palavaa rakkauttani sipulia kohtaan ja tämä pastaresepti on suoranainen oodi sipulille. Tuo jalo raaka-aine on useimmissa ruoissa vähän sellaisessa statistin asemassa ja enemmänkin mausteena sivuroolissa, mutta tässä reseptissä sille on suotu arvoisensa tila.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämän pastan pääraaka-aineet ovat oliiviöljy, sipuli, valkosipuli, rosmariini ja lime. Niiden lisäksi heittelen usein sekaan myös tuoreita herkkusieniä ja chilipaprikaa (jonka tällä kertaa keittiössä touhottaessani tyystin unohdin matkasta) – kumpainenkaan ei silti ole lopputuloksen kannalta mitenkään välttämätön. Eivätkös ne italialaisen keittiön parhaat herkut yleensä olekin hyvin yksinkertaisia.

pastaperjantai9 pastaperjantai4pastaperjantai17pastaperjantai6

Tällä kertaa apuna kokkailussa toimivat Fiskarsin Functional Form -sarjan ruoanlaittovälineet ja pakko sanoa, että sarja on nimensä mukaisesti todella toimiva ja näppärä käyttää. Välineissä ja astioissa on mietitty juuri sellaisia käytännöllisiä pikkujippoja, joiden avulla käytettävyys nousee ihan uudelle tasolle. Moni väline näyttää päällepäin ”ihan tavalliselta”, mutta sitten käytössä huomaakin näitä mainioita pieniä seikkoja, jotka tekevät tuotteista hitusen verran kilpailijoitaan parempia.

Esimerkiksi paistokasarin reunat ovat juuri sen korkuiset, että öljy ei roisku paistaessa liedelle, kattilankanteen on lisätty reiät, joista pastan keitinvedet saa helposti kaadettua pois, juustoraastimeen ja sitruspuristimeen sisältyvät astiat nappaavat herkut talteen ja tarvittaessa säilöön ja tavallisen kauhan toinen reuna onkin nahkeaa silikonimateriaalia, jolla saa kaavittua kattilasta viimeisetkin kastikkeenjämät helposti. Puisessa leikkuulaudassa puolestaan on kätevät vaihdettavat muoviset päälliset eli leikkuualustaa voi käyttää joko sellaisenaan tai esimerkiksi värjäävien kasvisten tai lihan kohdalla muovipäällisen kanssa. Ja tuo pastakauhan keskellä oleva reikä on muuten sopivasti juuri yhden hengen pastamitallisen kokoinen.

pastaperjantai8pastaperjantai21pastaperjantai13

Meikäläisen ote kokkailuun on sellainen rennon letkeä, joten sen mukainen on tämä reseptikin. Koska ohje on hatusta heitetty, myös raaka-aineiden määrät ovat vähän sinne päin. Ei siis ole ihan niin tarkkaa, minkä verran mitäkin sekaan sotkee – oman maun mukaan vain! :)

HERKULLINEN SIPULIPASTA LIME-TWISTILLÄ

(2 hengelle)

spaghettia

oliiviöljyä

2 keskikokoista sipulia

3-5 valkosipulin kynttä

1 rasia tuoreita herkkusieniä

1 chilipaprika

1 lime

tuoretta rosmariinia

suolaa

pippuria

+ päälle parmesan-juustoa

Leikkaa sipulit pieniksi paloiksi ja kuullota niitä runsaassa öljyssä hetki. Pilko valkosipulikynnet ja chili ohuiksi palasiksi ja lisää pannulle. Paloittele joukkoon myös tuoreet herkkusienet. Lisää sekaan reilusti tuoretta rosmariinia ja anna seoksen paistua runsaassa öljyssä niin kauan, että sipulit ovat karamellisoituneet rapsakoiksi ja sienet ruskistuneet hiukan. Rouhi lopuksi sekaan suolaa ja pippuria.

Keitä spaghetti ja jätä se sopivasti al denteksi. Kaada keitinvesi pois ja lorauta kypsän pastan päälle hiukan oliiviöljyä. Lisää sipuliseos kattilaan ja sekoita se spaghetin kanssa. Annostele lautaselle ja purista sekaan puolikkaan limen mehu. Lopuksi raasta päälle parmesania.

PSST! Vinkki: Tuoretta rosmariinia voi muuten myös pakastaa. Omat yrttini ovat vanhempieni kotipihasta viime kesältä ja kun otin pari oksaa pakastimesta, sulattelun jälkeen niistä lähti ihan yhtä vahva tuoksu kuin tuoreenakin. :)

pastaperjantai11pastaperjantai30pastaperjantai29pastaperjantai14pastaperjantai27pastaperjantai18

Tags:

Categorised in: Koti

15 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

 • Armollisuus itseä kohtaan ja sopiva joustaminen ruokavaliossa ovat avainasemassa kun puhutaan onnistuneesta painonhallinnasta :)

  Ruoka näyttää herkulliselta!

  • Olen tismalleen samaa mieltä! Kieltämällä ja rajoittamalla saa vain aikaan niitä syyllisyyden tunteita ja repsahduksia. Kultainen keskitie, sallivuus ja kohtuus ovat avaimia hyvään oloon sisäisesti ja ulkoisesti. :)

 • Nanna

  Herkun näköistä pastaa, aah! Täällä toinen hiilarihiiri.. Rrrrrakastan pastaa, pitsaa ja hyvää leipää, enkä ikinä voisi kuvitella karppaavani. Makeat herkut eivät koskaan saa herkkuhimojani samalla tavalla tyydyttäneeksi, kuin mitä rasvainen, suolainen hiilarimättö saa ;)

 • Gatruska

  Toinen hiilarihiiri ilmoittautuu! Voisin elää loppuelämäni niillä, pastalla ja leivällä..:D

  • Olen vähän hillinnyt hiilarihimojani niin, että yritän olla ostamatta kotiin vaaleaa leipää tai muita tuollaisia ”kohtalokkaita” herkkuja, joita tulee sitten mussutettua kunnon ruoan sijaan. :D Ne sopivat sitten vähän spessumpiin hetkiin, joille kyllä keksii syitä vaikka monta kertaa viikossa, haha.

 • LK

  Täällä myös yksi hiilareiden ja suolaisen ystävä! Olen ihan älytön sipsihirmu, kun taas suklaata ei tee mieli juuri ikinä. Tässä pastaohjeessa on vähän samaa henkeä, mitä siinä vuosia (ja vuosia ja vuosia) sitten videolla postamassasi oli; sipulia, limeä, chiliä jne. Tein sitä aikoinaan tosi paljon ja olinkin aivan totaalisesti unohtanut koko herkun. Tässäkin sinkkukeittiössä kokataan tänä viikonloppuna pastaa! :)

  • Hah, hyvin spotattu! Tämä ON se sama ohje. :D Mietin vain, että saattoi mennä monelta ohi juuri siksi, että oli videomuodossa ja en koskaan tehnyt lempparipastastani sellaista kunnon kirjallista ohjetta. Eli mahtavaa, jos tämä herkku muistui nyt postauksen ansiosta mieleen!

 • NAM! Nyt tuli nälkä.. Rakastan pastaa yli kaiken <3

 • Kukka

  Moi Jenni, tämä ei nyt oikein liity tähän postaukseen vaan blogiin ylipäätään. Tiedätkö miksi postaukset eivät enää näy kokonaan, jos lukee Feedly-appin kautta? Hankaloittaa kovasti lukukokemusta! Luultavasti blogipohjan teknisissä asetuksissa on tehty joku muutos. Kaunis pyyntö, saisiko sitä mitenkään muutettua entiselleen? :) Tykkään tosi paljon blogistasi, joten tylsää, että lukukokemus on nyt niin hankala.

  • Hyvä, kun mainitsit asiasta Kukka! Onko siis niin, että postauksesta näkyy vain pieni pätkä? Pystyykö tuon feedin kautta kuitenkin klikkaamaan itsensä koko postaukseen helposti?

   Teimme koodarin kanssa tällaisen käytännön ratkaisun juuri siitä syystä, että nuo feedien kautta koko postaukset näyttävät palvelut aiheuttavat sen, että niiden käyttäjät eivät näy blogin tilastoluvuissa. Luvut puolestaan ovat erityisesti nykyään minulle elintärkeitä, koska saan toimeentuloni blogin kautta ja kävijälukujen mukaan määräytyvät esimerkiksi bannerimainoksista saatavat tulot. Toisin sanoen, jos lukija pääsee lukemaan koko jutun klikkaamatta itseään blogiin, hän ei koskaan tilastoidu kävijänä esimerkiksi Google Analyticsin statistiikkoihin.

   Tietenkään tarkoitukseni ei ole hankaloittaa kenenkään lukukokemusta! En tiedä, miten helposti eri feed-palvelut mahdollistavat siirtymisen blogiin ja miten paljon se haittaa käyttöä, jos joutuukin feedin sijaan klikkailemaan itsensä perille asti. Mutta nöyrästi toivoisin toki, että tämä ei olisi liian suuri vaiva. :)

   • Kukka

    Kiitos Jenni rehellisestä vastauksesta! Monessa muussakin portaalissa on vastaavia muutoksia tehty viime aikoina, mutta yhdeltäkään en ole saanut yhtä suoraa vastausta, vaikka ilmiselvästi kyse on ihan samasta asiasta, eli mainostuloista. En tarkoita, että siinä olisi mitään pahaa, erityisesti jos tulosi riippuvat siitä. Mutta omalla kohdalla lukemisinto hiipuu, kun postaus pitää erikseen klikkailla auki. (laiska kun olen) Postauksen eli feedissä näkyvän alkutekstin ja otsikon pitää olla kyllä aika raflaavat ja kiinnostavat, että siirryn erikseen vielä tsekkaamaan lopputekstin. Toivottavasti saat siis hyvät korvaukset, jos saat nyt enemmän klikkauksia :)

 • valo

  Ihanalta näyttää ja mä oon niin samaa mieltä, en koskaan jättäisi pois hiilareita: pasta, leipä ja pizza ovat lempiherkkujani. Mutta kohtuudella.

  Tykkään sun blogista, mutta yksi ihan pikku juttu vaivaa aina. Kuvia on ihan liian paljon, vähemmälläkin pärjäisi. Mulla myös menee aina aikaa kun kone lataa kuvia ja siksi blogin lukeminen on aika hidasta….Toivottavasti et tästä loukkaannu, on käynyt mielessä monta kertaa ja uskaltauduin sen nyt kirjoittamaan.

  • Kyllä! :) Mitään ei tarvitse kieltää, kunhan homma pysyy tasapainossa ja kohtuudessa.

   Kiitos palautteesta! Ymmärrän, että kuvien suuri määrä hidastaa postausten latautumista, jos nettiyhteys ei ole nopein mahdollinen. Yritän aina miettiä, mikä on postauksen kannalta olennaista kuvasisältöä, mutta visuaalisena ihmisenä tykkään itse katsella paljon kuvia ja karsiminen on toisinaan vaikeaa. Nämäkin ovat vähän sellaisia makuasioita: osalle riittäisi vähempikin ja osa kaipaa aina vain lisää ja lisää kuvia. :)

Related posts