5/12/15

Joulutortun uudet muodot

3 83 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kaupallinen yhteistyö: Asennemedia & Dronningholm

Olen rakastanut joulutorttuja niin kauan kuin muistan – ja kuulemani mukaan jo aikana ennen joulutorttuja lempparini vauvoille tarkoitetuista soseista oli luumu. :D Perheessäni on kyllä muitakin joulutorttujen intohimoisia ystäviä, sillä muistelen äiti joskus leiponeen niitä keskellä kesää. Ihan vain koska teki mieli, ja koska voi!

Koska joulutortut ovat siis lähellä sydäntä, tartuin innolla Dronningholmin minulle heittämään haasteeseen leipoa ihan uuden muotoisia torttuja tälle joululle. Olettekin saattaneet bongata sosiaalisesta mediasta hauskoja kuvia esimerkiksi koiran, pöllön ja Darth Vaderin muotoisista tortuista. Itse lähdin muotoilemaan tähtitorttujani vähän klassisemmista ja yksinkertaisemmista lähtökohdista. Meikäläisen tortuissa ei siis nähdä sarjakuvahahmoja, eläimiä tai muitakaan kovin kreisejä muotoja, mutta omasta mielestäni näistä tuli silti aika nättejä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kokeilin muuten tällä kertaa torttuleipomuksissani myös ensimmäistä kertaa Dronninholm Tähtitorttu luumumarmeladin lisäksi myös omena-kaneli-marmeladia ja olipa herkkua sekin. Hauskaa vaihtelua perinteisille joulutortuille sekä nämä uudet muodot että tuo uusi maku. :) Omat uudet muotoni tähtitortuille ovat varsin yksinkertaisia, mutta tässä vielä ihan konkreettiset opastukset kummallekin tyylille, jos joku haluaa kokeilla kotona itse.

LUUMUNAPPI

Ota torttutaikina sulamaan ja kun se on sulanut hiukan, kaulitse sitä vähän ohuemmaksi kaulimella. Voit käyttää torttujen pohjana valmiita levyjä, mutta kaikkein kauneimman lopputuloksen saat, kun leivot sulaneet taikinalevyt yhdeksi taikinamassaksi ja kaulitset sen kokonaan uudelleen ohueksi levyksi. Tällä tavoin tortut paistuvat ja kohoavat tasaisemmin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun sinulla on sopivan ohut taikinalevy, leikkaa siitä muotilla pieniä pyöreitä palasia. Voit käyttää muottina esimerkiksi teräväreunaista lasia, kuten viinilasia. Parhaiten saat palasen irtoamaan taikinalevystä, kun pyörittelet lasia hiukan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aseta taikinapalasen keskelle nokare Dronningholm Tähtitorttu luumumarmeladia ja peitä sen jälkeen puolikas toisella pyöreällä taikinapalasella. Painele reunat toisiaan vasten ja kiinnitä ne vielä kunnolla toisiinsa haarukan avulla. Pistä tortun keskelle pari haarukan pistosta, niin torttu säilyttää uunissa kauniimmin muotonsa. Paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuutin ajan tai kunnes tortut näyttävät kypsiltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OMENA-KANELI-KIERRE

Ota torttutaikina sulamaan ja kun se on sulanut hiukan, kaulitse sitä vähän ohuemmaksi kaulimella. Levitä taikinan päälle ohut kerros Dronningholm Tähtitorttu omena-kaneli-marmeladia. Ryhdy rullaamaan taikinalevyä reunasta keskelle päin niin, että hillopuoli jää rullan sisälle. Kun olet päässyt levyn keskikohtaan, rullaa myös toinen puoli reunasta keskelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun olet saanut taikinan rullattua, leikkaa rulla 1,5-2 cm levyisiksi palasiksi terävällä veitsellä. Levitä palaset pellille tasaisesti ja paista uunissa 225 asteessa 10-15 minuutin ajan tai kunnes tortut näyttävät kypsiltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olin innoissani kokeilusta. Vaikka joulutorttujen leivonnassa tuski voi epäonnistua, näistä tuli kyllä tosi hyviä. Pyöreäreunaiset muodot toimivat jopa perinteisiä tähtitorttuja paremmin, sillä sakarat tuppaavat helposti vähän uunissa kuivahtamaan – pyöreämmissä muodoissa reunatkaan eivät ole kuivia. :) Molempien torttujen koko on myös näpsäkän suupalan kokoinen eikä liian suuri. Suosittelen lämpimästi, jos kaipaatte vaihtelua perinteisten muotojen rinnalle.

Ja huikkaanpa tässä vielä samalla, että Dronningholmilla on meneillään myös Instagram-kisa. Jos mielit osallistua kisaan, niin leivo oman näköisiäsi tähtitorttuja joko valmiista Dronningholmin sivuilta löytyvistä ehdotuksista (tai näistä minun esimerkeistäni) tai keksi joku kokonaan ihan oma, uusi muoto. :) Osallistu kisaan jakamalla kuva valmiista tortusta Instagramissa hashtagilla #UUDETMUODOT. Lisätietoa kampanjasta saat osoitteesta dronningholm.fi ja palkintoina kisassa arvotaan viikoittain Dronningholm-tuotepalkintoja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tags: ,

Categorised in: Koti

3 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Mikko Antero

    Kiitos Jenni, nää oli ihan mahtava vinkki! Ajoittain meinaa torttujen kanssa mennä hermot kun saattavat olla niin kookkaita, ja varsinkaan jos ei paistamisen jälkeen yhtään malttais odottaa :D ja sitten on hillot rinnuksilla ja kieli palanu. Mutta nää olis just kuten sanoit, sopivia suupaloja :)!

  • Mari

    Komppaan edellistä kommentoijaa, todella hyviä vinkkejä! :) Itse olen ollut kotikeittiössäni jotenkin jämähtänyt perinteisiin tähtitorttuihin (valmistaikinasta tietenkin), mutta nuo omena-kanelikierteet päätyvät ehdottomasti kokeiluun lähiaikoina. Kiitos tästä!

  • Maiju

    Aa mitä, miten tehdään Darth Vader -torttuja?? :D Pakko saada ohje!!

Related posts